Putin vrea sa suprainarmeze Armata Roşie… Ca ce chestie, bre ? :roll:

Aveti grijă ca odată cu apa să nu aruncaţi şi copilul din albie” – le tot reamintea Ceauşescu în chiar anul căderii sale, cu o frază din peremiologia aborigenă, celor care doreau să reformeze „socialismul” (în fapt, socialismul de stat ori „lagărul” socialist). Bătrânul cadrist comunist, ultimul mohican stalinist, în fond, avea dreptate: orice vânticel de reformă, orice adiere de libertate, orice iz de democraţie erau inexorabil fatale pentru superkafkianul Lagăr: o construcţie a răului (disimulat în bine!) atât de perfectă, încât şi un singur cui dacă ai fi scos din schelăria-i hidoasă, golemul s-ar fi prăbuşit, aşa cum s-a şi întâmplat în realitate: protocronica „primăvară de la Praga” va fi fost urmată, preste mode şi timp, de solidarnoscica „primăvară de la Varşovia„, apoi de perestroikista „primăvară de la Moscova„, cu rezultatul care a devenit istorie deja: a pierit nu doar socialismul de stat, dar şi statul comunizmului triumfător însuşi – URSS. Însă oamenii Lagărului, disimulaţi în contrariul lor printr-o ingenioasă zmecherie numită „perestroika”, iar la ai noştri „revoluţie”, nu doar că au supravieţuit prăbuşirii vechii lumi, însă – până una alta – vor deveni şi învingătorii noii lumi, pe care timp de 10-15 ani o vor fi făurit-o după chipul şi asemănarea lor. Din fericire, Ro avu norocul chior de a apuca subt umbrela nord-atlanticilor, care ori o vor modela după chipul şi asemănarea dumnealor, ori o vor abandona (iar) pe mâna (prea) vechilor structuri. Iar asta vom vedea în cel mai scurt viitor… 💡

Ca să înţelegem despre ce-i vorba e suficient să ne uităm în ograda vecinului rus, unde tocmai a revenit la putere tot un fel de secretos Mus – dar care totuşi, spre onoarea lui, n-a stat deloc ascuns, trebuie spus, ci s-a ştiut din capul locului că a fost ofiţer KGB, in spe – şi care se pare că va face şi de acum încolo ceea ce-l duce mintea şi misia, şi de fapt nu pe el, ci pe însăşi clasa or casta sa, ce nu-şi va putea ieşi nikagda din pielea războiului rece şi a confruntării cu capitalizmul descompus, păi cum drea. Nici pomeneală deci ca Rusia să-ncerce a se elibera din complexele-i militar-statale şi să vină alături de lumea ce se pregăteşte să treacă într-o etapă istorică următoare, în care se vor confrunta între ele nu naţiunile, ci lumile, mai precis lumile vechi, naţionaliste, religios-fundamentaliste şi extremiste, cu o cultură şi cu o mentalitate socială strict locale, cu lumile postmoderne şi globale, care nu vor mai exista ca suveranităţi naţionale tale quale, cu economii ori resurse limitate de graniţe artificiale, ci se vor fi întrepătruns într-un sistem de reţele informaţionale din ce în ce mai strâns, prin care se va derula totul (resurse naturale, umane sau financiare, strategii sau tactici regionale de preîntâmpinare a crizelor şi accidentelor globale etc), şi exclusiv pe criterii raţionale, iar nu naţionalist-emoţionale ori religios-sectare. Or, Putin a declarat deja că va reînarma Rusia aşa cum n-a mai făcut-o niciun predecesor până acuma, ceea ce înseamnă că el şi nomenklatura-i resimt tendinţa globalizatoare ca pe o directă ameninţare pentru ţara sa (ţară posesoare, din întâmplare a o şesime din resursele de bogăţii naturale şi teritoriale mondiale) şi socoteşte, probabil, că aceste resurse sunt râvnite de naţiunile înconjurătoare, or, asta este efectiv o mare şi periculoasă eroare generată de concepţia învechită, chiar decrepită, a unei clase politice care nu e doar vădit depăşită de realităţile unei lumi ce se poate prăbuşi într-o clipită, cu giganticele ei probleme globale, preste micile oaze naţionale, oricât de înfloritoare şi de imperiale ar fi fost acestea până acum, însă e vba de o clasă halucinant de abramburită, ce poate radicaliza sau hiisteriza o naţiune renumită pentru caracteru-i impetuos şi cam aventuros, care, punând mâna la un moment dat pe un arsenal militar grandios, ar putea fi tentată să apese – doamne fereşte! – pe focos (ca pistolul din Actul întâi pe care decoratorul l-a uitat într-un cui, deşi făcea parte din decorul spectacolului „Stalin” – sau „Hitler” – „Sonatu’ „, şi care va trage în Actul 4, ca draqu’… oops).

Reclame

37 răspunsuri to “Putin vrea sa suprainarmeze Armata Roşie… Ca ce chestie, bre ? :roll:”

 1. skorpion Says:

  tocmai citesc cartea „Omul fara chip” de Masha Gessen.
  Merita s-o citesti.

  Eu il detest pe w.w.putin de ani buni si-l consider un pericol mare pentru Europa, care inca nu-si da seama de individ sau nu vrea sa-si dea seama din cauza gazelor…dar intr-o buna zi ar putea sa fie prea tirziu pentru Eu.

  plus ca w.w.putin este f. bogat – dupa unele date ar avea o avere de circa 40 mld. euroi sau dolari (nu conteaza)

 2. AVP Says:

  Oricât ar fi de puternic şi de bogat, Putin n-ar avea nicio putere dacă n-ar reprezenta, de fapt, clasa sa, cu rădăcini, în esenţă, în burghezia roşie, cu un weltanschauung total depăşit de istorie. Or, asta va crea la un moment dat o periculoasă tensiune între noua realitate din lume – din lumea ce se pregăteşte pentru o nouă eră, anume -, pe de o parte, şi superputerea izolată în graniţele-i betonate şi cu un depozit uriaş de superarme la îndemână, spre a o păzi cică de lumea străină nebună, fără să ştie – kaghebiştii ăştia, cu mentalitate ruginită – că de fapt ei sunt cei care latră la lună. Din fericire, atâta timp cât Rusia nu-şi închide graniţele virtuale precum Coreea de Nord, încă mai sunt speranţe că ruşii – cei mulţi, şi mai ales tineretul – se vor trezi la realitate.

 3. skorpion Says:

  ai dreptate, AVP, dar nu te baza pe tineret in totalul sau, pentru ca si aici exista tineri si tineri,
  unii manifesta impotriva lui w.w.putin (chiar azi a fost o manifestatie la moscova, 10-15.000 in loc de 50.000 cum au sperat),
  dar mai sint si tineri de o xenofobie extrem de periculoasa, tineri dresati inca din perioada adolescentei, ai auzit de taberele organizate undeva linga Skt. Petersburg (de unde provine musiu w.w.putin) in vacantele de vara (cu libertate sexuala totala), dar dresati impotriva strainilor?! Taberele astea exista de vreo 10 ani…..

  ai auzit de executii de tip nazist sau stalinist in paduri, in parcuri impotriva strainilor (cum ar fi tineri vietnamezi…..)

  executii facute de tineri rusi..

  de aceea consider ca faptele din Ru reprezinta un potential periculos enorm….

  (nu mai vorbesc de peste 20 de ziaristi ucisi, bancheri asasinati, avocati etc) – in stil mafiot!!!! si nimeni nu plateste!

 4. skorpion Says:

  da, nu-mi place w.w.putin absolut deloc.
  il detest asa cum ii detest pe cei ca hitler, stalin, ceasca etc.

  cit despre articolul acela, pacat ca ziaristul a facut copiute doar dupa cristian pirvulescu, renate weber si alina mungiu pippidi…
  (cei 3 fiind f.f.cunoscuti ca fiind niste anti-TB notorii)

  i-o fi fost lene sa se documenteze ca lumea sau, te pomenesti,renate weber i-a scris si articolul si au impartit banii pe din doua…
  :mrgreen:

 5. skorpion Says:

  de fapt articolul este o insailare de citate din personajele mentionate mai sus de mine…
  halal ziarist, pacat ca este si german pe deasupra

 6. Hantzy Says:

  Pai, skorpy, cu toata simpatia iti spun ca sustinerea de care se bucura Vladimir in Rossia lui se datoreaza tocmai autoritarismului sau, a luptei sale cu aligarhii si magulii slavi, cu ciutacii si gadeii lor, cu devalizatorii icanamiei samd.
  Ca rusii fac totul in stil mare, cu coeficienti de siguranta multiunitari, se stie deja: ei pusca in stil mafiot, noi ne multumim sa furam celulare … si mai au si o siberie la o zvarlitura de aeroflot.

 7. AVP Says:

  Renate Weber bate campii cu „populistul Basescu”. De ce e Base „populist”, pentru ca a taiat salariile si a restructurat sistemul de pensii ? Sau pentru ca s-a luat in colti cu toti, inclusiv cu presa ? Ia uite cine ne reprezinta in parlamentul european, o cucoana care habar n-are ce vbeste.

  Basescu nu poate fi comparat cu Putin decat probabil in masura in care si el conduce mana-n mana cu serviciile. Insa a nu se uita ca serviciile Ro sunt integrate NATO, aloo… Diferenta e ca intre Vest si Est.

 8. stely Says:

  Hopaa ,de la o vreme Skorpion ia coronita . Imi sufla primul loc ,la comentarii si din ce vad si la „like” pe facebook Maine va trebui sa ma grabesc .. 🙂
  Am citit ,am „likelit ” ,dar nu prea ma incumet sa comentez .Cu politica externa nu prea stau bine , pe linga faptul ca sunt cu ochii cind aici,cind la TVR 1 (Eurovision)si deci nu ma pot concentra .Dar despre faptul ca textul este excelent nu am cum sa nu spun . Cine nu e de acord cu mine nu are decit sa ma contrazica ,dar sa si argumenteze . Sa dea si exemmplu cu altele pe care le cconsidera dumnealor mai bune . Am citit citeva, dupa alegerile de Rusia ,dar zau, nu le-am remarcat .
  A,vad ca Hantzy a adus unul ,dar nu l-am citit . Ce spui Hantzy ,le zice mai bine ? Hai ca merg sa vad.

 9. skorpion Says:

  pierzi din vedere peste 8 decenii de comunism,
  pierzi din vedere asasinarea familiei tarului,
  pierzi din vedere gulagurile,
  pierzi din vedere un stalin care este patat cu singele a peste 20 milioane de rusi, ukrainieni, romani, etc…..exterminari in masa,
  pierzi din vedere infometarea Ukrainiei,
  pierzi din vedere masinaria de propaganda de o perversitate rara, care a reusit sa schimbe mintea oamenilor, care nu se poate schimba in 2 timpi si 3 miscari,

  si mai pierzi din vedere ca insusi w.w.putin este mina in mina cu ANUMITI aligarhi, maguli …..ceilalti (aia rai in capul lui w.w.putin pentru ca au indraznit sa-l concureze) sint acum la puscarie sau unii otraviti/impuscati si morti demult.
  hodorkovski mai sta pe chestia realegerii la misto a lui w.w.putin inca cel putin 8 ani in inchisoare….

  comparatia dintre TB si w.w.putin o consider de-a dreptul infantila si manipulatorie…..

  noapte buna!

 10. AVP Says:

  Stely, pana la urmatorul topic ai timp sa spui tot ce doresti. Mai bine distreaza-te cu Euroviziionu.

 11. Hantzy Says:

  Nu AVP , base nu poate fi comparat cu Puutin decat prin circumstante, mai precis coordonate geografice. Atat! Copii cand se joaca de-a razbelul sunt exact la fel de indarjiti ca cei mai eficace gernerali.

 12. AVP Says:

  Ai putea fi mai putin criptic.

 13. Hantzy Says:

  nu pierd nimic din vedere, skorpy. dar asa cum din mockba se vede altfel decat din frankfurt, tot astfel de la mine se vede altfel decat de la tine.
  Comparatia intre Putin si un sef de stat autoritar se va produce oricand si, pastrand proportille, e posibila si in Brunei.

 14. stely Says:

  L-am citit ,insa ma feresc sa spun pe sleau ce cred despre text si despre” contributorii „care l-au conceput .Asta pentru ca nu vreau sa-l supar pe Hantzy …

 15. Hantzy Says:

  stely nu poti sa ma superi cu nimic. insa asta ma duca cu gandul lalatceva: daca eu spun ce cred despre vreun favorit al tau, inseamna ca te superi pe mine?! asta sa fie oare motivul pentru care sinceritatea mi-e astfel rasplatita?!

 16. stely Says:

  Hantzy ,
  comparatia dintre TB si Putin este cit se poate de subreda .Iata ce spune AVP aici:
  „Putin vrea sa suprainarmeze Armata Roşie ”
  Doar nu vrei sa spui ca si Base face la fel ?
  p.s. Nu ma supar ,sigur …

 17. stely Says:

  Bine Hantzy ,vad ca nu m-ai crezut … Dar uite ,acum cind ca s-a terminat Eurovisionul ,m-am concentrat mai bine si am gasit niste asemanari :
  1. A lăcrimat si Putin si, la fel ,nimeni nu stie daca lacrimile au fost adevarate sau false.
  2. Si el a fost votat ca fiind „Raul cel mic „,avind in vedere ca l-a avut drept contracandidat pe ultranationalistul Jirinovski .
  3. Ar mai fi dupa spusele unora .si faptul ca TB se sprijina si el pe servicii ,dar cu o mica -mare diferenta :Putin se sprijina pe KGB ,iar Traian Basescu, pe cele verificate de NATO ..

 18. sorin cucerai Says:

  Draga AVP,

  1. „populist” e un termen tehnic care il are ca antonim pe „elitist”.

  2. „populist” nu are nicio legatura cu „popular”. un politician poate avea un program politic si un stil populist, fara sa fie popular (adica fara sa fie simpatizat de popor).

  3. uneori te bagi in discutii care iti depasesc cu mult nivelul de competenta – dar e dreptul tau, ca si al oricui altcuiva.

 19. Hantzy Says:

  Buna dimineata stely,
  A ramas de pomina in spatiul romanesc raspunsul nu stiu carui om de afaceri din vest cand, intrebat de ce a recurs la niste metode nu foarte legale (pe care nu si le-ar fi permis in tara sa de bastina), a juisat ceva de genul: aici suntem in Romania si se poate.
  Ce vreau sa spun e ca pentru a compara doua caractere nu e indeajuns sa compari rezultatele efective ale ale comportamentului fiecaruia, ci sa incerci un exercitiu ceva mai subtil: sa inversezi rolurile, plasand fiecare caracter in circumstantele celuilalt. IN astfel de comparatii, decisiva este folosirea conditionalului: daca Putin ar fi fost presedinte la Cotroceni, ar mai fi batut jandarii la demonstranti? Iar daca Basescu ar fi fost presedinte in Rusia, s-ar fi multumit sa-si sape opozantii la imagine? Da-i unui zvapaiat o pana iar altuia un ciocan si lasa-i sa sparga cate pahare vor. E cel cu ciocanul mai „rau” decat cel cu pana?
  Dumneata imi spui ca Putin suprainarmeaza armata rosie iar basescu nu face ca el. Si cum Putin nu poate fi decat cel rau, concluzia dumitale e ca base e cel bun. As putea sa recurg la un alt exemplu: Obama e baiatul cel bun al Americii. Sustinerea sa pentru welfare state e deja cunoscuta. Base insa, prin declaratiile sale, e un oponent al acestui concept. E Base atunci baiatul rau?
  De acord, Base n-ar suprainarma armata, dar pe la Deveselu sau cu gandul la F-16 tot mai sta si el. Noua avem insa NATO, pe care Putin si Russia nu-l au. Astfel ca, din punctul lor de vedere, NATO e cel rau, iar ceea ce-mi spui dumneata si AVP, cum ca serviciile noastre or fi supervizate de fratii mai mari, pentru Rusia lui Putin nu e un atuu ci un defect. Si uite asa inarmarea aia pare pentru ei deja o necesitate, asa cum pentru noi pare a fi Deveselu si F16.

  Inchei spunandu-ti ca ne-am obisnuit prea mult sa-i comparam pe unii cu altii, aflati in situatii diferite: pe Basescu din 2010 cu Iliescu din 1990, pe Boc de la guvernare cu Antonescu din opozitie, pe Hagi antrenor cu Mirabela Dauer ortodoxa samd. Dar incearca sa compari retorica de prost gust a antonescului de azi cu discursul lui basescu din 2004! Sunt mai asemanatoare decat si-ar dori si unul si altul, nu crezi?
  O duminica frumoasa va urez!

 20. skorpion Says:

  STELY,

  w.w.putin a lacrimat de FRIG.
  Punct

 21. skorpion Says:

  w.w.putin nu ar fi batut demonstrantii, ci i-ar fi impuscat puțin….
  este o diferenta, nu?

  citi ziaristi au fost impuscati din decembrie 2004 pina azi in Ro?
  citi oameni de afaceri?
  citi avocati?
  citi bancheri?
  citi ceceni?

  hai, sa fim seriosi………..este de-a dreptul penibila comparatia w.w.putin vs. Basescu

 22. skorpion Says:

  Democraţia, deştepţii şi proştii

  În faţa votului, un prost este egal cu un deştept.
  Dar doi proşti nu sunt egali cu doi deştepti, pentru că, din
  doi deştepti, unul n-o să vină la vot, fiindcă i se pare că
  totul e lipsit de sens.
  Trei proşti nu fac nici atât cât trei deştepti, pentru că, din
  trei deştepti, unul are probleme existenţiale şi nu vine la
  vot, iar altul e sigur că o să iasă tot ăia şi n-are sens
  să se mai ducă.
  Patru proşti contra patru deştepţi? Exclus! Din patru deştepti,
  unul n-are Mercedes şi i se pare că n-o să se schimbe
  nimic, altul ştie el cine o să iasă, iar al treilea preferă
  să adoarmă la un film bun de cinematecă.
  O mare dezamăgire, asta e democraţia: 100 de deştepti n-or să
  facă niciodată cât un singur prost care votează!!

 23. Hantzy Says:

  ok, skorpy, m-ai convins!
  Comparatia o fi – n-o fi penibila, e cu siguranta inutila.

 24. AVP Says:

  Sorin Cucerai wrote:

  „2. “populist” nu are nicio legatura cu “popular”. un politician poate avea un program politic si un stil populist, fara sa fie popular (adica fara sa fie simpatizat de popor).”

  DEX dixit :

  POPULÍSM s. n. 1. mișcare politică rusă de la sfârșitul sec. XIX care preconiza o societate socialistă, contrară industrialismului occidental. 2. ideologie a mișcării politice și artistice care vedea în popor un model etic și social. 3. atitudine favorabilă satisfacerii dorințelor poporului, chiar în detrimentul intereselor reale ale acestuia. (< fr. populisme)

  Intrebarea era: este Traian Basescu – cel care a taiat salariile bugetarilor, a dat afara 200 de mii de bugetari si era cat pe-aci sa taie si pensiile, plus ca a facut si multe altele care au nemultumit boboru evident colectivist din Piata Universitatii si partidu liberal ce pare, prin vocea dlui Crin Antonescu, mai mult criptocomunist decat (macar) occupyst abramburist – un populist ? 🙄

  Nu se putea deduce in niciun caz din ipoteza mea (care era aceasta, o repet: „De ce e Base “populist”, pentru ca a taiat salariile si a restructurat sistemul de pensii ? Sau pentru ca s-a luat in colti cu toti, inclusiv cu presa ? ) faptul ca eu as fi pus semnul identitatii intre „populist” si „popular”.

  Si deci uite cine-mi vbeste de competentza… 👿

 25. sorin cucerai Says:

  Din cauza sensului (2) din DEX. Si, repet, din cauza ca „populist” este un termen tehnic care inseamna „anti-elita”, „anti-sistem”.

  Orice batalie dusa impotriva „sistemului” si in numele „poporului” este o forma de populism.

 26. skorpion Says:

  deci sistemul nu trebuie distrus never-ever, chiar daca este impotriva poporului, nu?

 27. AVP Says:

  Sorin Cucerai,

  Si sensul 3 din DEX ce spune ? Caci eu la ăsta m-am feferit (fără a mai lua în considerare şi celelalte sensuri). E Băsescu „populist”, în acest sens, sau ba ?

  Dacă ai un răspuns clar, spune-l, dacă nu, nu mă mai deranja. Tocmai îţi recitesc scrisorile de amor intelectual de altădată spre a vedea de unde ai putut extrage insultele pe care mi le debitaşi pe celălalt fir. Cred că până la urmă o să ţi le public toate, ca să vadă şi juriul cu cine are de a face 👿 Să mai vedem.

 28. sorin cucerai Says:

  @ skorpion

  Ba da, unele sisteme merita distruse. „Populist”, repet, e un termen tehnic, nu unul valoric. Adica, mai simplu spus, „populist” nu e o injuratura, ci o descriere a unui tip de politica sau a unui stil de politica.

 29. sorin cucerai Says:

  Da, AVP, Base e populist si in sensul (3). A fost dorinta poporului nebugetar ca salariile bugetarilor sa fie taiate. Si e neclar daca dorinta asta e in acord cu interesele reale ale poporului nebugetar – fiindca in anumite domenii taierea salariilor duce inevitabil la scaderea calitatii serviciilor publice oferite.

 30. AVP Says:

  Sorin Cucerai, dacă ar fi fost după bobor – bugetar sau nebugetar -, Băse n-ar fi trebuit să taie nimica, păi se poa…? Crezi că l-ar fi aprobat baba Rada, mai ales dacă i se tăia şi ei penzia ? În realitate, dl Băsescu a luat decizia de a tăia salariile şi de a restructura sistemul statal cu sprijinul sau la cererea unei elite politice – PDL – ori transnaţionale (FMI), care, tocmai din aceasta pricina sunt azi cumplit de impopulare (vezi sondajele de opinie, atât în privinţa lui TB, cât şi a PDL sau a FMI). Ce populist e ăla, pe care-l înjură boboru occupyst sau colectivist din Piaţă ?

  Şi deci încă ceva, aloo… Vrei să ne dai exemplul unui populist care să nu fi fost şi popular, vreau să spun simpatizat de majoritatea poporului pentru care şi în numele căruia el a iniţiat măsurile populiste ?

 31. Hantzy Says:

  Pai tocmai asta e avp: ne e de competenta lui base sa faca politica guvernamentala. Cel putin nu intr-o tara in care parlamentul investeste guvernul. Tocmai pentru a evita derapajele posibile in sistemele monocefale.

 32. stely Says:

  Hantzy ,
  Vad ca orice am spune si oricite argumente am aduce ,referitor la faptul ca noi /eu consideram ca intre Putin si Traian Basescu nu exista nici o asemanare ,nu este deajuns cit sa va lamuriti.
  Consider ca ,atunci cind se inarmeaza niste tari ca Rusia ,Iran ,China ai caror conducatori nu respecta democratia si care incalca dreptul la libera exprimare ,este in pericol pacea mondiala,intrucit ei vor sa stapineasca prin forta popoarele lor si sa-i atace pe cei care eventual le-ar sari in ajutor.Daca se inarmeaza NATO si implicit Romania o fac pentru a apara democratia. Asa au facut pina acum .Putin inarmeaza” Armata Rosie „,nu pentru a-si apara poporul de invadatori ,ci sa se apere pe el (intocmai ca si Ceausescu ) intrucit nu are de gind sa respecte democratia si-i este teama ca poporul va riposta . Sigur ca poti spune ,cit sa-ti iasa bine la argument ,ca si Traian Basescu a „ordonat jandarilor ” sa imprastie protestatarii din Piata Universitatii. Dar nu este adevarat pentru ca aceia au fost „jandari” care si-au facut datoria ,aceea de a respecta legea si ordinea publica ,si nu armata .

 33. stely Says:

  Erata : „oricite argumente am aduce …….nu sunt deajuns cit sa…”

 34. Hantzy Says:

  Dar care sunt argumentele respective, stely?

 35. stely Says:

  Hantzy ,
  Citeste toate raspunsurile si vei afla argumentele .Daca crezi ca ce am scris eu nu te satisface si nici ce a scris skorpion ,poate macar ce a scris AVP cu dictionarul in brate.

 36. AVP Says:

  Postare noua.

  Pe maine.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s