Apel-Comunicat al Asociatiei 21 Decembrie 1989

Apel pentru salvarea vieţii greviştilor foamei

care solicită adoptarea Legii lustraţiei,

a Legii imprescriptibilităţii crimei şi a Legii recunoştinţei

 

Teodor Mărieş (preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989) – 92 de zile în greva foamei, Vlad Ciobanu (vicepreşedinte) – 71 de zile în greva foamei,

Firimiţă Marian – 58 de zile în greva foamei,

Savin Eugeniu – 55 zile în greva foamei.

 
C ă t r e

 

·        D-ra Roberta Anastase – preşedintă a Camerei Deputaţilor

·        D-l Vasile Blaga – preşedintele Senatului

·        D-l Traian Băsescu – preşedintele României

·        Partidele parlamentare

Stimate Doamne, Stimaţi Domni,

Vă cerem să acţionaţi de urgenţă şi cu hotărâre pentru salvarea vieţii a patru lideri ai Asociaţiei 21 Decembrie 1989 care se află de o perioadă lungă de timp în greva foamei pentru adoptarea Legii lustraţiei, a Legii imprescriptibilităţii crimei şi a Legii recunoştinţei.

Protestul celor patru lideri ai Asociaţiei 21 Decembrie 1989 nu poate fi ignorat sau considerat nelegitim. Adoptarea acestor legi este absolut necesară pentru corecta funcţionare a democraţiei şi a instituţiilor democratice din România. Mai mult, Legea imprescriptibilităţii crimei a făcut obiectul unei analize a Curţii Europene a Drepturilor Omului care a decis că crimele politice realizate în timpul dictaturii comuniste şi în timpul revoluţiei din decembrie 1989 nu pot fi prescrise. Aşadar, decizia Curţii Europene obligă statul român să adopte această lege în regim de urgenţă.

Este un miracol că Teodor Mărieş mai trăieşte; de asemenea, colegii lui care se află şi ei de mult timp în greva foamei. Oricând ar putea muri. Vă cerem să fiţi conştienţi că timpul disponibil este sever limitat. Greva foamei este un protest extrem la care au recurs diverşi militanţi pentru cauze civice, umanitare sau politice şi a cărui consecinţă a fost nu de puţine ori fatală. Să nu uităm că au existat grevişti ai foamei care au decedat după numai 54 de zile de protest, în timp ce recordul absolut este de 116 zile. Moartea oricăruia dintre cei patru protestatari ar fi o palmă grea dată democraţiei româneşti şi ar cântări teribil de greu pentru imaginea externă a României.

Recentul comunicat al consiliului director al Asociaţiei 21 Decembrie 1989 este extrem de alarmant:  ”Noi, membrii Asociaţiei 21 Decembrie 1989, îi declarăm direct răspunzători pe membrii Parlamentului României pentru agravarea stării de sănătate sau decesul vreunuia dintre cei mai sus menţionaţi. Pe această cale, faţă de indiferenţa condamnabilă a autorităţilor statului român anunţăm că Asociaţia 21 Decembrie 1989 ia în calcul să recurgă la măsuri de protest  mergând  până la sacrificiul suprem (“ne dăm foc pe grupuri, în faţa Palatului Cotroceni, Palatului Parlamentului şi Guvernului României”), au declarat unii dintre protestatari”.

Faţă de protestul prin greva foamei a liderilor Asociaţiei 21 Decembrie 1989 şi-au manifestat până acum solidaritatea în mod public Societatea Timişoara, Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România, Alianţa Civică, Asociaţia Memorialul Revoluţiei Timişoara, Comitetul de Iniţiativă al Liderilor Revoluţiei din Timişoara 1989, Asociaţia Orfanii eroilor martiri ai revoluţiei române, Forumul revoluţiei din decembrie 1989 – Timişoara, Fundaţia Ioan Bărbuş, precum şi prof.Vladimir Tismăneanu.

Subliniem că petiţia pentru salvarea vieţii celor patru protestatari, postată pe web-site-ul american de mobilizare socială change.org la adresa  http://www.change.org/petitions/save-the-life-of-hunger-strike-protestors  a adunat până în prezent, în doar două zile şi jumătate, peste 370 de semnături de susţinere din România, SUA, Canada, Marea Britanie, Franţa, Germania, Olanda, Spania.

Rezolvarea acestei situaţii deosebit de grave stă în mâinile preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului cât şi a tuturor celorlalţi parlamentari. De aceea vă solicităm să începeţi negocierile cu cei patru protestatari ai Asociaţiei 21 Decembrie 1989 pentru ca viaţa lor să poată fi salvată. Vă cerem încă o dată, cu insistenţă, să nu ignoraţi faptul că timpul rămas este extrem de scurt.

20 februarie 2012

 

Cu încredere,

Alin Rus – membru de onoare al Asociaţiei 21 Decembrie 1989

Sorin Ilieşiu – membru de onoare al Asociaţiei 21 Decembrie 1989

++++++++++++++++++++++

SEMNAL :

Reclame

28 răspunsuri to “Apel-Comunicat al Asociatiei 21 Decembrie 1989”

 1. CMM Says:

  Mă bucur când funcționează compasiunea…

  AVP, ție îţi doresc să faci față vieții de zi cu zi, iar acestui blog să mai existe…servește binelui.

 2. AVP Says:

  Dacă ar fi numai după mine, aş trece prin viaţă ca paserile cerului, fiindcă mă mulţumesc cu puţin, chit că mulţi cred – dovedind că nu se pricep la oameni nici cât un copchilaş – că sunt arogant. „Aroganţa”, la mine, e numai o poză hartistică. În realitate sunt un om modest şi aproape timid.

  Să ne rezervăm compasiunea numai pentru cine o merită, aici şi acum : greviştii foamei.

 3. CMM Says:

  Daca am putea „vedea” că undeva, mai sus, foarte sus, suntem interconectați, indiferent de poziția noastră din lumea politică, socială, culturală ne-ar păsa de soarta acestor oameni, ca de propria soartă.
  Mentalitate comunistă înseamnă pentru mine și lipsă de compasiune.

 4. CMM Says:

  Mulțumesc pentru deschidere, AVP.
  Pentru mine și alți psihologi ca mine, ești OK așa cum ești.
  Orice ființă e ok, cu faptele ei putem să fim ori să nu fim de acord.
  Așadar compasiunea e pentru toate ființele și nu încurajează faptele rele…

 5. CMM Says:

  Încă: Compasiunea vine din cea ce jungienii numesc sine superior, ori dela miezul divin din noi, când suntem disponibili să le accesăm. Ea este apanajul lui AVP timidul și modestul.
  Gata, plec.

 6. Goldmund Says:

  Am semnat, bineinteles. Pacat ca nu putem face mai mult pentru ca membrii Parlamentului si Presedintele Romaniei sa dea curs cerintelor lor(in numele poporului roman!), pacat ca nu putem face mai mult ca si vocea noastra de solidaritate sa fie auzita. Ne putem ruga la bunul Dumnezeu pentru sanatatea celor aflati in greva foamei.
  Doamne, ajuta-i! Ajuta-i Doamne! Fie-ti mila de ei! Amin

 7. Ioan Ion Says:

  Solidaritate cu Teodor Mărieş, Vlad Ciobanu, Firimiţă Marian si Savin Eugeniu grevistii foamei pentru
  adoptarea Legii lustraţiei, a Legii imprescriptibilităţii crimei şi a Legii recunoştinţei.

  Cu respect,
  Conducerea Sindicatului Solidaritatea Alro

 8. CMM Says:

  Poporul roman…prea abstract…370+ceva oameni sunt doar o bucatica de popor roman…

 9. CMM Says:

  Eu una, va sunt recunoscatoare ca ati semnat.

 10. Tina B Says:

  Am semnat si eu pentru ca , asa cum am citat, acun vreo cateva zile ,Viata unui om nu valoreaza nimic .dar NIMIC NU VALOREAZA CAT O VIATA ” a doua parte nu functioneaza in peisajul politic de la noi si de aiurea(dar parca la noi , intrece orice masura !) Doamne ajuta ! Fie-ti mila de ei !

 11. Tina B Says:

  Da, asa e „politica e vesnica SOLUTIE IMORALA „.vorba lui AVP , dar culmea si a bunicului meu patern ( a fost primar liberal si a murit la 40 de ani , in anno domini 1938 , deci stia el ce stia !)
  Imi pare rau cu adevarat. Dar asta e. Si nu avem dreptul de a umbla orbi , surzi , prin aceasta lume.

 12. AVP Says:

  Eu inca n-am semnat si am explicat de ce, fara suparare, please. N-as vrea sa reiau argumentatia, pentru ca nu vreau sa influentez pe nimeni : nici sa semneze, nici sa nu semneze. Tot ce pot spune acum este ca actiunea trebuia pregatita mult mai bine, ca sa-si atinga nobilul scop si sa nu se intample, doamne fereste, vreo tragedie. Scopul acestei actiuni nu este sacrificiul in sine, caci nu ne aflam in tara si pe vremea aztecilor, ci obtinerea unui rezultat nobil. Or, aici si acum, orice astfel de rezultat pare exclus, din motive aproape obiective.

  Rugamintea mea este ca greva foamei sa incetaze imediat si sa se treaca neintarziat la negocieri serioase cu guvernantii. Abia in momentul cand acestia se vor dovedi total incorecti sau ilegitimi, se poate avea in vedere orice forma de protest civilizat.

 13. Tina B Says:

  AVP, ai, ca intotdeauna ,priza la real ! Asta e putere , nu gluma ! E chiar o virtute ! Cam tot aia este ! Ca majoritatea ne refugiem in iluzie, clisee , mecanisme de gandire si simtire ,bovarysme, Pe scurt , fugim de real ! Ca , bineinteles , e mai comod !Iti trebuie curaj, adevarat curaj sa umbli cu ochii deschisi , sa refuzi stereotipiile de gandire si comportamentale. Pe scurt, sa dai piept cu realul contondent .

 14. AVP Says:

  Tina & friends : as fi realmente fericit daca m-ati intelege corect. Suntem mult prea putini si prea sarmani, noi, astia care mai avem niste idealuri hai sa le zicem clasice, ca sa ne permitem luxul de a ne imbata cu iluzii. Caraghiozlâk-ul ce-ar rezulta in acest caz ar fi de o mie de ori mai destroyant pentru actiunea noastra decat orice opresiune optuza.

  Mai vbim.

 15. CMM Says:

  Cum am mai spus, eu invat din greseli.

 16. Tina B Says:

  Avp , ai dreptate . Helas !

 17. AVP Says:

  @Tina, @CMM, chiar acum sunt tentat sa merg sa semnez si eu pe site-ul de solidarizare cu grevistii foamei, cu urmatorul codicil :

  Semnez din spirit de solidaritate atat cu grevistii foamei, cat si cu prietenii care au semnat deja aici si acum. As vrea de asemenea sa mi se permita a adauga opinia mea ca actiunea trebuia pregatita mai temeinic, spre a-si atinge nobilul ideal si indepartand, pe cat posibil, riscul de a se intampla, doamne fereste, vreo tragedie. In fond, scopul acestei actiuni nu este sacrificiul in sine, ci obtinerea unui rezultat cu utilitate publica, care sa fie perceput ca atare de cat mai multi romani. Or, din pacate un astfel de rezultat pare exclus in acest moment, din motive aproape obiective. Ca atare, rugamintea mea respectuoasa este ca greva foamei sa incetaze imediat si sa se treaca neintarziat la negocieri serioase cu guvernantii. Abia in momentul in care acestia se vor dovedi total incorecti sau ilegitimi, se poate avea in vedere orice forma de protest civilizat. Chiar si o noua greva a foamei, care insa va trebui sa aiba un PR corect si obiective clar definite din start.

  Ma tem insa ca acest codicil sa nu fie perceput ca o incercare de spargere a grevei. Voi ce credeti ? Oricum, eu am sa ma mai gandesc pana maine.

 18. CMM Says:

  AVP, ceea ce constiinta ta te indeamna sa faci e ok, interpretarile nu le poti controla, ele intra la riscuri.
  O, Doamne, de ce pentru orice schimbare e nevoie de niste golani care sa ia suturile, eventual sa moara un pic , cu riscul de a nu rezolva nimic?

 19. CMM Says:

  Iar am riscat sa fiu siropoasa…

 20. CMM Says:

  Dar, vorba derbedeilor carora le-am fost profesoara candva: Si ce daca?

 21. CMM Says:

  Eu cu mine: poate maturitatea inseamna si a-ti asuma riscul de a parea imatur…

  Iertare pentru atata spatiu consumat!

 22. AVP Says:

  Buna dimineata.

  Sa speram ca deputatu pdl (nu-i mai retin numele) va repune azi in discutia parlamentului, asa cum se pare c-a promis, legea recunostintei in noua-i forma si astfel se va putea termina greva foamei, care dureaza deja de mult prea mult timp. Dupa aia, mai vedem.

  Maturitatea insemna sa iei lucrurile asa cum sunt, nu asa cum ti-ar placea sa fie ; sau, cum spune Freud: nu principiul placerii, ci principiul realitatii.

  Mai vbim.

 23. Tina B Says:

  Pai, tocmai in numele principiului realitatii, eu recunosc ca maestrul Grebu si Adrian Merfu au dreptate !!! Incomod dar adevarat .

 24. CMM Says:

  Intrebarea este : Care realitate?

  Iar Freud, a devenit istorie. Multe s-au schimbat, inclusiv in psihanaliza intre timp.

 25. CMM Says:

  PS. Mai precis: Al cui construct despre realitate?

  Parintii ne invatau sa nu mancam fructe inainte de masa, deranjau rau stomacul si stricau pofta de mancare .
  Acum, medicii spun ca asta e sanatate curata.
  Etc.Etc.

  Sau: Realtatea de sus? Realitatea de jos? Un complexio continandu-le?

 26. AVP Says:

  @Tina,

  Din păcate, nu intelegeti cu suficienta acuratete problema. Sorin Iliesiu n-are nicio vina, realmente, in spe, ci el a reactionat asa cum ar fi reactionat orice om normal, in situatia data ; vina – aproape integral – apartine celor care au provocat blocajul de comunicare. La un astfel de blocaj si la energiile incluse in nodul său cel mai concentrat , era inevitabil sa nu se produca defectiunea lui Sorin Iliesiu. In fond, sa nu uitam ca Sorin Iliesiu, autor al unor importante apeluri la decomunizare, apreciate unanim, pana la un anumit moment, de intelighenkia ro angajata in opera de modernizare, dar si de o buna parte a comunitatii politice, se credea si poate chiar era cel mai indreptatit sa ocupe postul de director al canalului national de televiziune si sa contribuie de acolo la eforturile de decomunizare. Insa nu numai ca puterea decidenta n-a agreat dorinta lui Sorin Iliesiu (sustinuta pe atunci de noi, dar si de multi alti oameni, inclusiv de Devis Grebu si de Adrian Merfu, fiindca veni vorba), insa a fost tratat cu-o aroganta incalificabila, practic n-a fost bagat in seama de nimeni din arcul puterii decidente. O simpla scrisoare politicoasa din partea puterii, adresata lui Sorin Iliesiu si grupului de sustinatori ai acestuia, prin care sa li se multumeasca pentru bunele lor intentii si sa li se explice de ce decidentii considera ca aceasta propunere nu poate fi acceptata in acest moment (sau de ce alta ar fi mai buna), ar fi detensionat conflictul deja previzibil.

  Vorba lui Jeff Jarvis, atunci cand scrie despre legea a doua a comunicarii de tip postmodern :

  „Unul dintre directorii de la Dell spunea că politica firmei în ceea ce priveşte blogurile este “Priveşte, dar nu atinge“. Nu vi se pare insultător ? Vă ignoraţi clienţii ? Vă purtaţi ca şi cum nu am exista ? Cum v-aţi simţi dacă aţi da cuiva mii de dolari şi acea persoană v-ar ignora? Nu sunteţi obişnuit cu un asemenea tratament. Nici noi. E pur şi simplu nepoliticos. Acestor bloggeri le pasă suficient de mult încât să vorbească despre produsele, serviciile şi mărcile voastre. Aţi putea măcar să le răspundeţi. Veţi învăţa mai multe despre atitudinea pieţei faţă de produsele voastre decât v-ar putea arăta orice studiu. Însă treceţi la pasul următor: întrebaţi-i pe clienţii voştri ce cred ei că ar trebui să faceţi. În felul acesta, veţi creşte calitatea produselor voastre pe care le veţi putea vinde mai uşor unor clienţi mulţumiţi, care se vor ajuta reciproc. Trebuie doar să-i lăsaţi. Aşa se fac afacerile, domnilor.”

  Or, noi, astia, inclusiv dl Sorin Iliesiu, pe vremea aia, eram cei care investisera in puterea decidenta munti de incredere si de vorbe incurajatoare (care nu veneau chiar de la oricine), iar rasplata a fost cum a fost. Din pricina aceluiasi blocaj de comunicare s-a ajuns si la binecunoscutul razboi al lui Basescu cu presa si cu toti mogulii : fiindca el a vrut „sa-i ciuruiasca pe toti” si sa arate ca e Sauronu, singurul jucator tare si mare din parcare, invingatorul absolut, in loc sa incerce sa dialogheze cu toti, ca un adevarat politician postmodern. Unii dintre noi i-am suferit acest stil, de dragul „ţerişoarii dodoloaţe” si al remodernizarii Romanicai, insa altii – cei mai multi – nu. Ei pur si simplu vor sa i-o plateasca, cu orice pret, acestui marinar insolent si arogant, mai ales ca el n-a novedit c-ar fi deosebit de ei : caci doar a fost si el comunist, probabil si securist, si nici nu e atat de incoruptibil, pe cat le pretinde altora sa fie (vezi cazul casei din Mihaileanu etc). Si-atunci ? De ce nu e macar politicos ? De ce nu invata sa dialogheze ?

  Si uite asa s-a produs blocajul de comunicare. Tare ca piatra. Iar fani ai lui Basescu se pare ca nu mai sunt decat vechii fani ai romanelor si filmelor de capa si spada, care adora ca ieroul lor sa le-o traga adversarilor si sa-i ciuruiasca pe toti. Or, daca asa stau lucrurile, e clar ca am parasit terenul realitatii si ne aflam in plina aventura datatoare de placuti fiori… oops. Insa, repet, asta nu mai e realitatea. Si, mai ales, nu este politica de care avem nevoie hic et nunc.

  Parerea mea, pai cum drea.

 27. AVP Says:

  Postare noua.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s