„După libertatea presei nu ţipă decât cel ce vrea să abuzeze de ea” – Goethe dixit.

Liviu Ioan Stoiciu, un poet bun, însă un ideolog abramburist ca orice hartist cam anarhist, după părerea mea, e unul dintre cei mai virulenţi contestatari ai lui Traian Băsescu – nicio problemă, şi io sunt, din când în când -, pe care însă îl porcăieşte şi-l acuză într-un limbaj de bâză, care zău că n-are legătură cu absolut nicio muză, ci sugerează mai degrabă o buză lăsată de ură şi lipsă de măsură or ranchiuna unui homuleţ care pare că-njură nu fiindcă ar avea să-i reproşeze lui Băse şi altceva decât că el n-are, fix în clipa aia, te pomeneşti, o friptură sau un crap mai dolofan la mesele de colegială strânsură & strigătură, pe care vară de vară le ia, rând pe rând, la arătură (faptul că LIS e totuşi beneficiarul unui salar de la o revistă a USR şi-al unei indemnizaţii de merit acordate de statul român, fiindcă cică e mare artist şi gânditor politic futurist, în timp ce AVP e şomer, deşi e – după părea aceluiaşi LIS – pupinbăsit, asta e o altă saramură, asupra căreia n-aş vrea acum să insist). În ultimul său topic intitulat „China condamnă azi la șapte ani de pușcărie pentru un poem subversiv. În România moare în anonimat un poet care a făcut pușcărie politică„, LIS al nost exclamă consternat la patrat : „…îmi e imposibil să înțeleg de ce China își condamnă poeții incomozi ! Ce nenorocire poate să aducă un poem imperiului chinez? Auziți știrea: Un tribunal din China l-a condamnat pe scriitorul dizident Zhu Yufu la 7 ani de închisoare, din cauza unui poem considerat a fi subversiv. Poezia, publicată online și intitulată “E timpul” ar fi incitat oamenii să se strângă pentru a manifesta în favoarea libertății, informează „Financial Times…

Ei bine, i-am dat acestui coleg (pe blogul căruia, în paranteză fie spus, un anume „Radu Humor„, dar şi Costică Dobre şi alţi postaci mai mult or mai puţin anonimi, ce pretind a vorbi în nume tutulor rumânilor, păi cum naiba, au proferat contra mea şi-a altora insultele şi calomniile cele mai dezaxate, fără ca bloggerul să-i tragă de mânecă pe la spate, ci din contra, i-a lăudat şi i-a evidenţiat ca tot rumânu imparţial de pe net & nat), următoarea reply, imediat ce mi-a sărit în ochi, ca un şpan ratăcit, mirarea simpaticului nost ipocrit :

Da, acuma poate că-nţelegi şi tu deosebirea dintre China comunistă – pe care unii o văd chiar semicapitalistă, păi cum drea – şi Românica băsistă, pe care tu nu eziţi s-o denunţi ca fiind criptofascistă, de fapt, şi condusă de un Diktator de listă şi crunt prigonitor al libertăţii de exprimare a geniilor şi pieţarilor, într-un cuvânt, un Antichrist plin de horror, cum ar zice blândul şi creştinul, n-așa?, nea “Humor”, favoritul tău de for. După cum vezi, în China tovarăşilor capitalişti comunişti rişti să faci grea puscărie şi dacă scrii o poezie fistichie, bătând şaua ca să priceapă mahalaua chineză cum că tre să-i scuipe – în gând, păi cum drea – pe tovaraşii politruci măcar în freze, dacă vrea baremi să capete dreptul să emigreze, după ce i-au pus profului de socialism ştiintific, pe scaun, doo pioneze, în loc ca gâturile să li se reteze, pe când în România tiranului Pirat, care cică v-a asasinat cu aroganţa-i de neiertat, MBadea şi alt “curajos” sonat ori dăştept – cică – ex-tov or băiat nu doar că poa’ să-l facă seară de seară pe Diktachior (cum îi zice nea Humor, trăgându-i şi-n ochiul celălalt un picior) cu ou stricat şi kkt, dar pur şi simplu îndeamnă boboru’ nu numai să nu-şi respecte conducatorul armatei şi siguranței statului, căci, de, e doar mbou’ de chioru’, prostu’ satului, dar chiar să-l spânzure de limbuşoru’ ori să-l împuşte cu pistolu’ de pişat, căci cu ce altceva ar merita un ratat sadea, amărâtul de preşedinte de Românica, aşa cum ne subliniază MBadea al lu’ Felix seară de seară, în aplauzele a preste 60% din demna ţărişoară, a ?

Asta e situaţia, naţia şi trataţia, bey. Şi, da, ca să apreciaţi cu adevărat ce e libertatea pe care Domnu’ doar ca să vă-ncerce o va fi lăsat pe-al nostrum nat, tre’ să deveniti cetăţeni chineji, neaparat :)

Am adăugat replicii de mai sus diacriticile şi-un desemn al marelui Devis Grebu, pe care l-am furat de pe net până nu apare ACTA (şi sperând că Maestro îmi va ierta fapta…oops).

Reclame

32 răspunsuri to “„După libertatea presei nu ţipă decât cel ce vrea să abuzeze de ea” – Goethe dixit.”

 1. skorpion Says:

  bonjur,

  …..si pe unii din cei care tipa ca in Ro este o dictatura crunta ii suspectez de o intima dorinta de a institui dictatura LOR !….o parte din cei care tipa chiar au stofa de dictatator….

  unii nu au „apucat” – sint prea tineri – sa traiasca dictatura lui ceasca si pe undeva ii inteleg ca creierele lor manipulate au fost convinse ca traim o dictatura (cu libertatea presei 1000 la 100 😛 + mitinguri cu lozinci urlatoare contra ”dictatorului” + procese judecate in favoarea celor care isi doresc o altfel de dictatura ca cea basesciana :)..)
  dar mai sint si cei care au trait dictatura lui ceasca, oameni care fie au uitat (lucru de condamnat), fie nu au uitat dar le serveste intereselor lor personale sa se urle jos dictatura…..

 2. AVP Says:

  Asa e, Skorpi, ai pus punctu pe i. Pe ei, pe ipocriţi, cinici, zmecherosi, uituci, zabauci si misei. Urmasii Romei, ce vrei, mey… 🙂

 3. skorpion Says:

  …si din aceasta dilema cum putem iesi in afara de propunerea ta (sper ca nu gresesc) ca anumite televiziuni cu iz latrinar sa fie desfiintate?!
  alta varianta pentru stoparea spalarii creierelor o mai exista?

  discut cu amici/prieteni chiar (cu si fara studii superioare), traitori in Ro sau afara si ce-mi aud urechile si ce-mi vad ochii nu-mi vine sa cred…………de altfel amici normali, onesti, corecti in viata de toate zilele, dar cind apare subiectul Basescu parca a intrat strechea in materia lor cenusie….si la orice chestie pozitiva si uneori laudata in exterior ma trezesc cu replici scurte a la merde sau Ein schmarrn mit kreme! etc..

  nu-i suspectez ca au fost turnatori pe vremea lui ceasca (unii din ferocii dusmani ai lui Basescu sint si cei care se simt cu musca pe caciula – banuiesc citiva din anturajul meu), iar acum nu pot fi acuzati ca sint hoti…ci cistiga din munca lor cinstita…

 4. AVP Says:

  Perceptia ta despre parerea mea e ramasa muult in urma, helas… Chestia cu taierea mustiucului tembeliziunilor care incalca legea si instiga efectiv la revolta contra autoritatii de stat ori submineaza autoritatea de stat, batjocorind-o in fel si chip si facand-o, practic, nefunctionala (cu consecinta ca oricand poate sa intervina, aci, disolutia statala sau anarhia totala), ar fi fost valabila – ca si tratamentul pentru orice boala – doar la inceput, pana cand tembeliziunile n-ar fi crescut, in putere si influenta, prea mult. Astazi tot ce e de facut este sa nu pui gaz preste foc, in timp ce arde festila, iar in rest – Dzeu cu mila…oops.

  Cand (noi, astia) i-am propus lu Basescu sa-l numeasca la TVR pe Sorin Iliesiu, insa Base, arogant ca bimpasa Sin Besliu, a crezut ca vbeste c-un simplu ciopor cam diliu, ignorand mai mult caraghioz decat hazliu ca e vba pur si simplu, in spe, de geniu, poate cam fistichiu, dar viu, ei bine, n-am avut cu cine vorbi, acolo sus, stiu… 😦 Iar de-acum, cu Lazescu la TVR, de unde s-ar fi putut trage cu tunurile catodice in tembeliziunile mogulice, e prea tarziu, bre. MBadea, pur si simplu, va face jocurile.

  Iar nu va vine sa credeti ? 🙄 Punctum.

 5. skorpion Says:

  isna Base, arogant ca bimpasa Sin Besliu, a crezut ca vbeste c-un simplu ciopor cam diliu, ignorand mai mult caraghioz decat hazliu ca e vba pur si simplu, in spe, de geniu, poate cam fistichiu, dar viu, ei bine,

  m-a amuzat textul de mai sus
  🙂

  in privinta lui Sorin Iliesiu, nein, danke!

 6. AVP Says:

  Atunci, sa fii sanatos, neica, iar Base al vostrum baftos. Atata timp cat nu stiti cine e mai sfatos, si cine doar gargaros, falos, fatos, mincinos sau incompetent si gomos, viitoru Ro nu va atarna decat de un os subtire ca un fir de paianjen paros 🙂

  Asta e situatia si natia. Paa

 7. skorpion Says:

  acum de ce te superi?
  poate ai tu dreptate, dar poate am eu dreptate, la asta nu te-ai gindit?
  ori tu ai mereu dreptate?
  🙂

 8. Goldmund Says:

  China!
  Am si eu o parere despre poetul-mirat de faptul ca in China comunista, un poet poate fi cenzurat intr-o dictatura (cu o economie de piata, de fapt un capitalism de la inceputul Revolutiei Industriale din Anglia!), in Republica Populara Chineza:
  eu nu am trait in timpul celui de-al II Macel Mondial si totusi, daca undeva ar fi la putere un regim nazit sau neonazist, dupa aceleasi tipare, nu numai ca nu m-ar mira daca acolo ar exista cenzura, tortura, condamnari la moarte si un rasism fanatic, ma astept chiar si la mai rau, cum de fapt s-a si intamplat, sau un genocid ca in URSS(din ‘lagarul comunist’!)
  Nu trebuie sa traim intreaga istorie a omenirii sa cunoastem cum functioneaza o democratie versus dictatura…Nu e rusinos sa nu stiu ceva, dar atunci cand incep sa ma mir de un fapt banal, arhicunoscut, in public,…, atunci e de-a dreptul penibil chiar si pentru un om fara pretentii.
  La toti o saptamana buna!

 9. Goldmund Says:

  @skorpi,
  ‘alles Klar?
  Basescu e …trecutul, asta e, cu toate ca acum (deocamdata)altul mai bun nu vad…Dar timpul lui a apus si a grabit prabusirea lui cu greseli peste greseli, cu gafe peste gafe! – cine e de vina?!
  numai de bine!

 10. mihai dinu Says:

  Da, cam aveti dreptate ….! LIS a ramas cu/ pe araturile de toamna, iar la politica se pricepe cam cit cizma mea dreapta. E plin de umori care ar putea sa-i dauneze la bila.

 11. AVP Says:

  Multumesc, Mihai Dinu. Imi era teama, naiba, ca sunt singur in disputa cu criptocomunistii si criptosecuristii aia. Ar fi fost trist nu pentru mine – caci ce pot sa mai patesc io, decat sa mor maine or poimaine, vremea oricum venind peste mine, fie ca sunt hero, fie ca sunt caine ? -, ci pentru Românica, pretine. Deci pentru o iluzie or sfintenie, n-asa ?

  Inca o data multumesc.

  Pe maine.

 12. cc Says:

  POSIBIL……,,Humor cel penal”?!!!!hahahahaha!!!!!!! ….hai ca nu mai vin.promis juré!

 13. Hantzy Says:

  Skorpy: „…si din aceasta dilema cum putem iesi in afara de propunerea ta (sper ca nu gresesc) ca anumite televiziuni cu iz latrinar sa fie desfiintate?!”

  Solutia e muuuuult mai simpla: sa faci un milion de televiziuni -> cate una pe gustul fiecaruia. Alin Fumurescu are un articol superb, exact pe aceasta tema:
  http://www.contributors.ro/politica-doctrine/%e2%80%a6codru-i-frate-cu-romanul-reciproca-nu-e-valabila/

 14. CMM Says:

  A propos de acuzațiile furibunde de comportament dictatorial: uneori, ca în cazul României de acum, ceea ce cineva vede și acuză cu vehemență ca find așa ceva poate fi doar / sau poate fi și – pe limba psihologilor – „o proiecție a umbrei” din propriul suflețel. Micul / marele dictator interior răbufnește și el cumva.
  Vorba lui Rougemont, vedem Diavolul / Drăcușorul din curtea vecină și îl ignoram pe cel din fotoliul in care stam…
  Iar când vine Scaraoțchi din China cădem într-o mare uimire…

 15. CMM Says:

  Cât despre lupte între organe mediatice…Eu știu că mă pot spăla de jeg dacă am apă curată, plus dorința de a mă spăla.
  Cunosc oameni care au valori uriașe de colesterol și glicemie pentru că participă
  intens urmărind emisiuni ” demascatoare” și își acoperă ochii cu care ar putea vedea faptele de lângă ei.
  Soluții, mai greuleț.

  Educația de sine începe acasă ori / și la grădi…

 16. AVP Says:

  CMM, nu cred ca trebuie sa ne ferim de un diagnostic si mai clinic in cazu ipochimenilor de care vorbim. Maine-poimaine vine ACTA, PIPA or SOPA si daca ne vom feri sa le spunem pe nume celor care deocamdata ne dau in cap doar cu vorba, altadata s-ar putea nu doar sa ne dea cu cheatra – vorba cuiva – sau cu bata, ci direct cu mitraliera, drea.

  Of, in ce lume traim, numai poeti sensibilosi sa nu fim 😦 Inca doo-trei dispute ca astea, de pe blogu crestinului, piosului, milosului, omenosului Lis, si ne vedem – pai cum dreaq – in pardisu pe care Domnu doar dreptilor si inocentilor l-a promis. Mi-a crescut tensiunea pana la nor si parca mi-atarna si un picior. Dreaqu stie cine-mi va da la o parte, iar si iara, muntele de zapada de la gradinita de vara. Daca n-as avea lemene de carat de-acolosa, ca sa-mi incalzesc familia in blocu inghetat ca un iglu din Laponia, as sta dreaq in bojdeuca mea si n-as mai iesi nici pe gheatza hyperspatziului istuia… Hai pa.

 17. dd Says:

  Am clickait pe primu link si m-am crucit, wtf is this shit? Ce sublime talcuiri, ce-alese noroiri ! Acuma parca-s improscat.. daca te bagi in buda, te umpli de cacat. Mai da dracu click pe linkuri, sa va bagati in buda singuri.

  PS nasa nezi kktu man jindute cu el

 18. CMM Says:

  AVP, pentru cazuri grave, eu ma bazez pe expertiza unui psihiatru.
  Am un frate psihiatru, nu stiu insa daca are acum vreme de ei.
  SI….merita ei oare sa te autopedepsesti cu cresterea tensiunii, ma intreb in naivitatea mea greu corigibila…
  Ce bine ar fi daca i-ai putea pune la punct cu o implicare mai detasata…

 19. CMM Says:

  Cele de mai sus le ziceam spre binele culturii romane. Banuiesc ca mai ai proiecte de dus la capat…
  Cu multumiri pentru tot ce faci!

 20. AVP Says:

  Ai dreptate, poate, insa nu pot sta deoparte atunci cand vad ca se intampla o prea de tot nedreptate. Asa am fost io de cand sint. Punct.

  Iti urez o zi usoara ca o primavara, surioara 🙂

 21. CMM Says:

  Multumesc din suflet , la fel.

  Eu spuneam ca ar fi de preferat sa stai pe val, cu liniste interioara. Nici langa, nici sub.
  Cand vorbesc cu fratele meu si el pune multa pasiune, eu ii spun ca ma simt disconfortabil cu atâta emotie percepută și că aș prefera sa se implice mai putin.
  El riposteaza: „Da ce, sa fiu o râmă?”

  Cat despre vindecarea ori diagnosticarea celorlalti, psihologi ori psihiatrii au nevoie de acordul acelora. Binele facut cu forta si pe gratis poate deveni un rau.

 22. AVP Says:

  Ok. Mai vbim.

 23. iuli Says:

  mie imi place Base.

 24. AVP Says:

  Si mie imi place, din cand in cand. In orice caz, asa cum am spus mereu, e mai putin rau decat multi altii. Prea multi, pentru un popor atat de amarat.

  Din pacate, ma doare capu. Daca vrei sa comentezi pe-aci esti binevenita oricand – si orice ai spune -, draga Iuli. Sper, altfel, ca esti sanatoasa, voinica.

 25. Goldmund Says:

  Democratia in Romania versus China comunista
  Dupa rezultatele avute, guvernul Boc a fost cel mai bun guvern de pana acum(si asta in plina criza mondiala!)
  iar domnul Basescu a fost ales de trei ori de popor pentru doua mandate la Cotroceni!(bun, acelasi popor care l-a ales si pe Iliescu de cateva ori, dar in conditii politice nu tocmai democratice, plus odata pus in ‘fruntia’ statului ‘numit’ de Armata si Securitate!) Asadar, Presedintele Basescu poate fi orice, doar un dictator nu!
  Ce credeti ca ar sta scris in istorie pentru perioada 2005-2012? Reformele si programele de austeritate(necesare) ale guvernului Boc!(stiu ca nu ne pasa, insa o repet: guvernul Boc a fost f. apreciat in Occident pentru curajul reformelor si programului de austeritate)
  Am mai scris ca Justitia din Romania ar fi ‘cheia'(care ar deschide de ex. usa spre ‘Zona Schengen’)democratizarii Romaniei. Acum incep sa apara ‘roadele’ guvernarii Boc si in Justitie, pedepsele raman in continuare simbolice, dar totusi! Fosti ministri fac puscarie in Romania, iar acum tzara nu mai e ‘tzara tuturor posibilitatilor’. In timp ce in China comunista nici Google nu mai e, mutandu-si server-ul si birourile din Peking in Hong Kong, unde stau la dispozitia chinezilor, de data asta fara cenzura!

 26. mariusmioc Says:

  LIS încasează indemnizaţie de merit de la statul român? Pentru ce se dau asemenea indemnizaţii? În ţări civilizate nu s-a auzit de aşa ceva. Eşti scriitor merituos, trăieşti din vînzarea cărţilor tale, nu din indemnizaţii acordate de stat. Ar fi cazul ca guvernul să ia măsuri pentru eliminarea acestor pomanagii fără ruşine care parazitează bugetul de stat.

 27. CMM Says:

  D-le Sorin Cucerai, a propos de informația la care trimite linkul dvs.: Am citit și aș avea nevoie sa știu cât de semnificative statistic sunt diferențele și care sunt factorii interni și externi care au dus la apariția lor, desigur cu ponderea fiecăruia…Așa ar fi loc de o interpretare obiectivă, după regulile unei corecte cercetări.

 28. Goldmund Says:

  @sorin cucerai,
  nu intru in amanunte in care doar profesionistii s-ar descurca, dar ma simt obligat aproape, dupa ce am scris mai sus, o luare de pozitie fata de acele tabele(care sincer, nu ajuta populatiei, dar nici ‘opozitiei’, sau investitorilor straini/romani, mai ales ca Bosch – se pare – putin ii pasa de acele tabele si doreste chiar in aceste zile sa decida o mare investitie la Cluj!)
  Pentru ca nu doresc sa obosesc pe cineva, ma opresc asupra unui subiect pe care-l intelelg destul de bine si anume asupra „Calitatea de ansamblu a infrastructurii”
  2008 -locul 117
  2011-locul 139
  Astea sunt cifrele, iar daca nu spunem nimic, inseamna ca ne facem partasi la o falsificare a realitatii per ansamblu, scoasa din context!
  1-lucrarile pentru dezvoltarea infrastructurii dureaza de obicei o perioada indelungata de timp. ‘Ce pun azi la temelie’ va fi gata in 2-4 ani!!
  2-legislatia in domeniu(infrastructura) ‘mostenita’ de la regimurile anterioare a facut ca mari proiecte sa intarzie nepermis de mult! Chiar si aceasta legislatie a fost ‘uitata’ de regimurile trecute, prin nepasare sau amatorism.Regimul Boc a imbunatatit aceasta legislatie. si acest demers a luat mult timp, timp pierdut.
  3-daca ‘regimul Boc’ a fost bun vom putea vedea(tot prin cifre!)abia in anii urmatori, incepand cu 2012, dar mai ales in anul 2013. Atunci putem spune cati km. de autostrada va avea Romania, cati km. de CF reabilitata vor fi in tzara.
  4-nu stim nimic de perioada 2004(cand s-au dat in folosinta 100km de autostrada inceputa de comunisti in urma cu mai bine de 14 ani!)pana in 2008(cate locuri o fi pierdut Romania la acest capitol in anul 2008 fata de 2004! -ce spuneti?)
  5-toti care se preocupa de infrastructura spun ca in sfarsit avem(am avut) un Ministru al Transporturilor(Anca Boagiu) care a facut treaba si a lasat ‘in lucru’ peste 400km de autostrada(adica, domnule Sorin Cucerai, mai mult decat a construit Romania in toate timpurile pana in anul 2008!
  Nu stiu daca dvs. sunteti un liberal, sau daca x este un conservator sau socialist, cu siguranta eu nu aleg nici un partid din Romania si vad aceste lucruri ‘la rece’, cat de cat obiectiv, iar daca USL(cu cei de la PC care stiti si dvsa. cine sunt de fapt)cu nereformatul Iliescu in frunte, cu omul-urii Crin Antonescu vor face mai multe reforme in Justitie, daca mai multi corupti vor fi trasi la raspundere si li se vor confisca averile ilicite(inclusiv lui A Nastase) atunci va veni din partea mea doar ‘Chapeau!’ si laude…Ah, si sa continuie proiectele incepute la infrastructura sub guvernul Boc!
  Ar mai ramane antenele si veninul aruncat peste o societate aflata in haos – aici ce e de facut?(si acesta a fost motiv de critica la Bruxelles, o ‘mass medie aservita’ )- intreb pentru ca si dvs. sunteti un intelectual si ar fi si in interesul dvs. sa avem o mass medie intrata in normalitate…

  PS
  celelalte ‘tabele’ nu m-au interesat, dar daca doriti…

 29. iuli Says:

  ati observat ca gidea mihai are cap de pitic?
  ati observat ca rosca stanescu neaga celebra lege fizica? prin trecerea lui in politica, presa a pierdut un jurnalist imbecil iar politica a cistigat un gurist penibil.
  iliesiu? o dezordine cu fast, cica.

 30. sorin cucerai Says:

  @ Goldmund,

  Nu insist nici eu. Daca dumneavoastra vi se pare irelevant ca favoritismul guvernamental a crescut, ca guvernul a devenit aproape opac (locul 140 din 142!!!), ca justitia e mai putin independenta, ca povara reglementarilor guvernamentale a devenit insuportabila, ca nivelul crimei organizate il depaseste pe cel din 2008, ca a scazut calitatea sistemului de invatamint, ca firmelor li se pun mai multe piedici in calea desfasurarii afacerilor (printre altele, sunt tinute sa plateasca 113 taxe!!!) si asa mai departe, ma opresc si eu.

  Fiecare persoana are la dispozitie mai multe moduri de a se raporta la realitate. Negarea este unul dintre ele.

  PS Si totusi, cum va explicati ca Islanda, o tara lovita cu adevarat si dur de criza, a reusit sa cresca la capitolul „calitatea de ansamblu a infrastructurii” – fiindca doar capitolul asta pare ca v-a interesat – de pe locul 13 in 2008-2009, pe locul 7 in 2011-2012?

 31. AVP Says:

  Multumesc pentru vizite si comentarii. Din pacate, pe mine nu puteti conta, cel putin deocamdata, in dezbatere..

  Postare noua.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s