Sorin Iliesiu se adreseaza GDS-ului

Scrisoare deschisă

 

– Sorin Ilieşiu către colegii din Grupul pentru Dialog Social (GDS)

 

1 februarie 2012

 Stimaţi colegi,

 

În acest moment de posibilă reformare a grupului nostru în care, de 22 de ani încoace, încerc să fac ceea ce trebuie făcut, vă rog să citiţi cu atenţie lunga mea scrisoare deschisă care începe cu un text scris de eminentul disident şi scriitor Luca Piţu, pentru postfaţa cărţii mele Infernul vândut ca paradis”, în curs de apariţie la editura Junimea din Iaşi.

 

            „Intră fără sfială în cartea lui Sorin Ilieşiu, cititorule interesat de istoria recentă a ţării tale sau de drama imaginii în periodul bolşeviciant, căci nu vei găsi acolo etnobotanice, nici gagice de OTV la ţol sumar, nici de băut, o, nu:  ci   vei  înfrunta fulguraţia paradoxului, duritatea de silex a oximoronului, teribilitatea aforismului, farmecul amintirii nefalsificate total de imaginaţie, frumuseţea salbatică a scriiturii fragmentare…. şi aşa mai departe. O să simţi, după lectura  Infernului vândut ca paradis, că-i puţin nebun băiatul ăsta (un exaltat, în orice caz), dar absolut sincer şi curat. Anticomunist şi monarhist din convingere, nu din oportunism. Cum se înflăcărează prea usor şi ajunge la exprimări sau comportamente patetice (de pildă, îţi cade în genunchi ca să-l asculţi ori să-l urmezi), îi cam încurcă, se pare, pe cei alături de care mărşăluieşte impavid ori pentru care se angajează fiinţial. Figură incomodă iaste mnealui în cadrul GDS, unde tiradele se văd acceptate numai dacă-s eminamente retorice, fără, dară, prea mare legatură cu lumea reală. Dintre cei ramaşi acolo, numai Radu Filipescu, altminteri mult mai rezervat şi mai timid, se compară cu el ca autenticitate. Dintre cei plecaţi, doar Gabriel Andreescu, altminteri mai analitic şi mai sistematic, îi stă alături ca radicalism structural. Subiectiv vorbind, mare ar trebui să fie simpatia ta, lectorule fratern, şi a noastră, a anarho-eseiştilor, pentru el, tocmai fiindcă îl simţim sincer şi curat, iar exaltaţii din stirpea lui fost-au mereu, aici şi pretutindeni, devoraţi de profitorii cinici”.

 

Dragă Radu,

 

În ultimii 19 ani ai fost preşedintele nostru şi îţi mulţumesc că ai făcut tot ce se putea face, în contextul dat, pentru împlinirea idealurilor GDS. Înainte de căderea comunismului ai fost unul dintre deţinuţii politici care au acţionat cu un curaj extraordinar. Ai fost şi ai rămas un reper de moralitate şi un prieten adevărat.

În aprilie 2005, de Sfintele Paşti, am publicat pe prima pagină a cotidianului naţional Ziua “Proclamaţia pentru România”[1], primul apel coerent pentru procesul comunismului şi reformarea României prin decomunizare. Îţi mulţumesc, Radu, că în iunie 2005 ai făcut posibilă relansarea de către GDS a acestei proclamaţii sub numele “Apel pentru România” [2] (publicat pe prima pagină a revistei noastre).

În 2006 ai făcut posibilă lansarea şi publicarea de către GDS a apelurilor mele din 2005 şi  2006 pentru condamnarea naţională[3] şi internaţională[4] a comunismului ca ilegitim şi criminal, precum şi a raportului neoficial[5] redactat de mine în 2005 (întrucât preşedintele Băsescu a declarat că nu ar exista dovezi pentru condamnarea crimelor comuniste), raportul fiind anexat la toate apelurile ca argument decisiv.

 

Fără sprijinul tău, Radu, nu ar fi fost posibilă, în decembrie 2006, condamnarea oficială a comunismului ca ilegitim şi criminal în baza unui raport oficial, consistent şi edificator.

Acum peste cinci ani, eu, tu şi ceilalţi membri ai comisiei prezidenţiale pentru condamnarea comunismului, am propus în concluziile Raportului final ca guvernul şi parlamentul să adopte zeci de măsuri şi de legi pentru reformarea României prin decomunizare.

Cu toate că în 2006 preşedintele Băsescu şi-a asumat fără rezerve concluziile Raportului final şi chiar dacă de trei ani controlează cu autoritate guvernul şi parlamentul, nu a acţionat deloc pentru adoptarea măsurilor şi legilor propuse de noi.

A existat totuşi o excepţie: legea pentru instituirea Zilei memoriei victimelor comunismului a fost adoptată, dar abia la sfârşitul anului 2011, şi numai după ce am revenit cu apelul meu de aproape douăzeci de ori timp de trei ani, şi de asemenea, numai după ce, în ultimele apeluri, i-am scris preşedintelui PD-L că-i voi cere preşedintelui Partidului Popular European Wilfried Martens să excludă PD-L din PPE pentru că refuză memoria victimelor comunismului în condiţiile în care guvernul PSD Adrian Năstase a adoptat încă din 2002 legea pentru memoria victimelor Holocaustului.

 

Stimaţi colegi,

 

Regret că după condamnarea oficială a comunismului, câţiva colegi din GDS, în frunte cu Andrei Oişteanu şi Rodica Palade s-au opus propunerii mele ca GDS să acţioneze pentru a impune – prin dezbateri cu cei responsabili, inclusiv în cadrul revistei noastre – adoptarea de către guvern şi parlament a zecilor de măsuri şi de legi recomandate de Raportul final pentru reformarea României prin decomunizare.

 

Regret de asemenea că acum trei ani, în ianuarie 2009, dl Andrei Pleşu, a ridiculizat apelul meu pentru ziua memoriei victimelor comunismului, etichetându-l ca o „sminteală” pentru „statutarea unor noi chermeze”. „Reflectez sincer la o retragere discretă din Grup. Nu e o ameninţare” – conchidea dl Pleşu în acel mesaj pe care ni l-a trimis tuturor ca replică la propunerea ca GDS să susţină instituirea zilei memoriei victimelor comunismului.

 

Domnule Pleşu,

 

Totuşi, în apelulul meu pentru condamnarea comunismului (http://www.gds.ong.ro/?p=176) pe care l-aţi semnat şi dvs (dar numai după ce v-am rugat ca pe Dumnezeu!), am solicitat în mod expres (citez din apelul pe care l-aţi semnat) „instituirea unei Zile nationale de comemorare a victimelor comunismului din România”. De ce acum şase ani aţi semnat apelul fără vreo obiecţie, iar acum trei ani aţi avut obiecţii faţă de instituirea acestei zile?

Domnule Pleşu, înainte de a fi propus reformarea morală a GDS (în articolul publicat de dvs în 19 ian. a.c. în revista „Dilema veche”, în care continuaţi „anihilarea” mea pe care aţi demarat-o acum trei ani), poate că ar fi trebuit să răspundeţi public întrebărilor pe care vi le pun acum pentru a treia oară. Aşa cum v-am mai scris, aş dori să includ răspunsurile dvs în „Cartea neagră a fratricidului din 13-15 iunie 1990” pe care o elaborez împreună cu antropologul Alin Rus, carte care va fi publicată în curând sub egida Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului fondat de colegul nostru Marius Oprea şi condus acum de alţi doi colegi, Vladimir Tismăneanu şi Ioan Stanomir.

 

Domnule Andrei Pleşu, aţi fost cel mai prestigios şi cel mai admirat membru al  guvernelor conduse de Petre Roman începând din 26 decembrie 1989.

Citez din Raportul final (care e un document de stat) pentru condamnarea crimelor comuniste, o declaraţie a generalului-magistrat Dan Voinea care a cercetat dosarul Revoluţiei, în cadrul Parchetului general: «În decembrie 1989, scopul grupului care a preluat puterea era deturnarea caracterului anticomunist al revoluţiei şi preluarea puterii prin teroarea instalată».

De ce, domnule Pleşu, prin tăcerea dvs consimţitoare, aţi legitimat „deturnarea caracterului anticomunist al revoluţiei şi preluarea puterii prin teroarea instalată”?

 

Raportul final arată că «În perioada care a urmat imediat după 22 decembrie 1989, grupul care a preluat puterea a deturnat caracterul pronunţat anticomunist al revoluţiei, prin subminarea demonstraţiilor spontane populare anticomuniste, prin cenzurarea mesajelor anticomuniste în cadrul emisiunilor televiziunii, care devenise „cartierul general” al unei „telerevoluţii” în premieră mondială. Prin televiziune s-au făcut majoritatea diversiunilor, cea mai eficientă fiind reprezentată de „pericolul de moarte” omniprezent întruchipat de „teroriştii fideli dictatorului Ceauşescu”; acesta a fost arestat în 22 decembrie, într-o unitate militară din Târgovişte. Pericolul părea total credibil întrucât în perioada 22-27 decembrie au fost înregistraţi 942 de morţi şi mii de răniţi.»

De ce, domnule Pleşu, deturnarea revoluţiei anticomuniste (de către grupul care a preluat puterea) ar fi fost posibilă numai prin genocidul neocomunist din 22-27 decembrie 1989 când s-au înregistrat oficial 942 de morţi şi peste 3.000 de răniţi?

 

Domnule Pleşu, în guvernul Petre Roman aţi fost ministru al Culturii, inclusiv al culturii civice şi politice care reînviase absolut miraculos după 45 de ani de comunism, respectiv de mancurtizare spirituală la care poporul român a fost condamnat de criminali precum Leonte Răutu, supranumit “groparul culturii române”.

 

Conform Raportului final «Regimul politic instalat după căderea oficială a comunismului a fost de esenţă neocomunistă, antiliberală şi antipluralistă, generând ca forme de opoziţie Proclamaţia de la Timişoara susţinută de manifestaţia din Piaţa Universităţii».

De ce, domnule Pleşu, prin tăcerea dvs consimţitoare, aţi legitimat instaurarea unui regim neocomunist şi reprimarea opoziţiei anticomuniste?

 

Domnule Andrei Pleşu, de ce, prin tăcerea dvs consimţitoare, aţi legitimat: (1) mineriadele de coşmar din 28-29 ianuarie 1990, 18-19 februarie 1990 şi 13-15 iunie 1990, (2) reprimarea violentă a democraţiei şi a libertăţii de exprimare, (3) subminarea alegerilor libere clamate în zilele revoluţiei din decembrie?

 

Citez iarăşi din Raportul final: «În iunie 1990, manifestaţia a fost reprimată cu o bestialitate fără precedent, şocând întreaga lume civilizată şi compromiţând extrem de grav imaginea României. Represiunea tipic comunistă a manifestaţiei (anticomuniste) din Piaţa Universităţii, a presei libere, a partidelor democratice şi a societăţii civile a fost organizată de către puterea politică cu implicarea SRI, a Armatei şi a Poliţiei. Potrivit declaraţiilor generalului-magistrat Dan Voinea, care a cercetat, prin Ministerul Justiţiei, evenimentele din iunie 1990: (…) „S-a dorit instaurarea terorii”. „A fost un atac terorist, prin implicarea acestor forţe într-o acţiune violentă, care nu a fost justificată de împrejurările politice”. „Represiunea din 13-15 iunie 1990 este urmarea celei din decembrie 1989, pentru că a fost îndreptată împotriva aceluiaşi gen de manifestanţi”.»

De ce, prin tăcerea dvs consimţitoare, aţi legitimat crima şi instaurarea terorii (prin mineriadele din ianuarie, februarie şi mai ales prin cea din iunie 1990)?

De ce, aţi consimţit, prin tăcerea dvs, ca puterea politică din care aţi făcut parte să reprime bestial manifestaţia din Piaţa Universităţii, presa liberă, partidele democratice şi  societatea civilă?

 

De ce nu aţi încercat să opriţi fratricidul din 13-15 iunie 1990, cu toate că eraţi cel mai respectat membru al guvernului, alături de dl Mihai Şora, fondator al GDS ?

 

De ce, domnule Andrei Pleşu, nu v-aţi respectat angajamentul că, prin demisia dvs din guvern, veţi dezavua reprimările bestiale din 13-15 iunie 1990, asemenea d-lui Şora? De ce dl Mihai Şora a avut demnitatea de a-şi respecta angajamentul şi a demisionat în 16 iunie 1990 din guvernul în care fusese ministru al Învăţământului, iar dvs, în loc să vă daţi demisia promisă, aţi decis să rămâneţi în guvernul care a comis atrocităţi care au oripilat întreaga lume? O Minima moralia” ar fi fost suficientă ca să vă daţi demisia.

 

“N-am a-ţi da socoteală cu privire la biografia mea”, mi-aţi răspuns, domnule Pleşu, în mesajul e-mail din 17 ian. a.c. adresat tuturor colegilor din GDS.

“Nu mie trebuie să-mi daţi socoteală, ci tuturor celor care vor citi Cartea neagră a fratricidului din 13-15 iunie 1990, tuturor celor care au crezut şi au sperat în dumneavoastră”, v-am răspuns în acceaşi zi într-un mesaj e-mail adresat, de asemenea, tuturor colegilor.

“Îţi propun să înveţi să taci”, mi-aţi mai scris.

 

Domnule Andrei Pleşu, aşa cum v-am mai scris, aveţi obligaţia morală de a scrie şi Despre demoni, nu numai Despre îngeri. În perioada decembrie 1989 – iunie 1990, aţi fost coleg de guvernare cu criminali condamnaţi de justiţie, Victor Atanasie Stănculescu şi Mihai Chiţac. Se spune că dacă dai mâna cu cei ale căror mâini sunt pline de sânge, aproape că nu mai poţi să te speli.

 

Domnule Pleşu, vă veţi elibera de chinuitoarea povară a acestor întrebări numai dacă veţi răspunde la ele.

 

Vă mai rog, domnule Andrei Pleşu, să clarificaţi următorul text din scrisoarea pe care i-aţi trimis-o în anii ‘80 dictatorului Nicolae Ceauşescu: «Am avut ocazia să aduc la cunoştinţa unui lucrător al Ministerului de Interne opiniile mele critice privind “meditaţia transcendentală”.»

Cred că ar fi bine să declaraţi oficial pe proprie răspundere că nu aţi fost colaborator al Securităţii şi să publicaţi pe web-saitul CNSAS declaraţia notarială.

 

De ce, domnule Pleşu, începând din 2000 până în 2004, aţi sfidat legea CNSAS care prevedea că nu poţi fi membru în colegiul CNSAS dacă ai fost membru în PCR? Aţi fost membru PCR. (Menţionez că în anul 2000, conducerea PNŢCD mi-a propus să fiu reprezentatul acestui partid în colegiul CNSAS. Am refuzat întrucât am fost membru PCR, chiar dacă am fost un membru de rând. Conducerea PNŢCD m-a rugat să recomand în locul meu pe cine cred de cuviinţă. L-am sunat pe Horia Patapievici să-l întreb dacă a fost membru PCR. Mi-a spus că nu, astfel încât l-am recomandat – în scris – prezentându-l ca pe un înalt reper de moralitate.)

 

De ce, domnule Pleşu, în campania electorală din 2004, l-aţi susţinut pe Traian Băsescu uluindu-l pe Petre Roman când i-aţi cerut să nu mai candideze la preşedinţia României ca să nu ia din voturile lui Băsescu.

S-a simţit trădat Petre Roman după ce, la propunerea fostului preşedinte Ion Iliescu, v-a făcut de două ori ministru al Culturii (în guvernele Roman 1 şi Roman 2, în perioada decembrie 1989 – octombrie 1991) ?

S-a simţit trădat Petre Roman după ce v-a numit ministru de externe în guvernul de coaliţie CDR-PD, în perioada 1997-1999, iar apoi v-a numit membru în colegiul CNSAS cu rang de secretar de stat (în perioada 2000-2004) încălcând legea CNSAS, din partea partidului pe care-l conducea (Partidul Democrat, fostul Front al Salvării Naţionale)?

 

Domnule Pleşu, în mesajul trimis membrilor GDS în 17 ianuarie a.c., m-aţi întrebat : «Ce cauţi, ca vechi luptator anti-comunist, la un post de televiziune girat de banii şi viziunea unui notoriu securist?»  

Televiziunea publică (controlată de cel pe care l-aţi susţinut decisiv) cu care colaboraţi consistent, a încălcat adeseori normele deontologice.

De ce, domnule Pleşu, nu aţi condamnat minciunile, dezinformările şi diversiunile difuzate de TVR? Inclusiv cele care au dus la un genocid în decembrie 1989 şi la un fratricid în iunie 1990, în timp ce dvs eraţi ministru al Culturii (precizez pentru cei tineri că TVR era singurul post de televiziune din România în anii 1989-1991 cînd dvs aţi fost ministru al Culturii).

Apreciez lupta de astăzi a postului de televiziune Antena3 împotriva derapajelor antidemocratice ale politicii lipsite de umanism a regimului Băsescu. Postul de televiziune Antena3 este singurul din România afiliat la CNN, cel mai important post de televiziune din lume.

Pe de altă parte, având în vedere că justiţia din România e aservită politic, nu ştim cât de corectă a fost decizia justiţiei referitoare la relaţia cu Securitatea a d-lui Dan Voiculescu. Sunteţi sigur că relaţia cu Securitatea a d-lui Traian Băsescu nu a fost una vinovată?

 

În concluzie, cred, domnule Pleşu, că ar trebui, din nou, să „reflectaţi sincer la o retragere discretă din Grup”.

 

 

Stimaţi colegi,

 

Aşa cum v-am mai scris, în seara de 14 ianuarie a.c., în cadrul emisiunii de televiziune de la Antena3 a d-nei Alessandra Stoicescu, sub impresia vizionării în direct a reprimării deosebit de violente a manifestanţilor care protestau legitim şi nonviolent în Piaţa Universităţii, am făcut un apel umanitar către aceia dintre dvs care sunteţi actuali sau foşti demnitari ai regimului Băsescu, să-i sunaţi pe domnii Băsescu şi Boc să dispună încetarea reprimării deosebit de violente şi de asemenea, ca să le spuneţi că România are şi ea dreptul la o revoluţie de catifea şi la o Primăvară de la Bucureşti, la fel cum a fost posibilă Primăvara de la Praga.

Având în vedere că în câteva minute urma să înceapă Ziua Culturii Naţionale, 15 Ianuarie (ziua naşterii lui Eminescu), mi-am exprimat disperarea că este “celebrată” într-un asemenea hal şi l-am întrebat pe Horia Patapievici cum poate să-l accepte pe Traian Băsescu, care este un monument de incultură, ca preşedinte de onoare al Institutului Cultural Român, considerând că Mihai Eminescu ar trebui să fie preşedinte de onoare al ICR, nu Traian Băsescu – cel care a devenit Scheletul nostru din dulap.

 

Stimaţi colegi, cred că inclusiv datorită apelului meu umanitar, reprimarea violentă a încetat aproape integral după 15 ianuarie. Le mulţumesc celor care sunt sigur că i-au sunat pe domnii Băsescu şi Boc pentru a dispune încetarea reprimării violente.

 

A doua zi după apelul meu umanitar din 14 ianuarie, dl Andrei Oişteanu v-a trimis tuturor – numai mie nu mi-a trimis! – un mesaj e-mail cu neadevăruri şi calomnii referitoare la ceea ce aş fi spus în respectiva emisiune tv. I-am răspuns imediat după ce am citit mesajul dânsului (pe care l-am primit din întâmplare, indirect) că probabil nu a văzut emisiunea şi a fost dezinformat. V-am trimis tuturor link-ul unde poate fi accesată înregistrarea emisiunii pentru a constata adevărul celor spuse de mine. Speram că dl Andrei Oişteanu îşi va cere scuze după ce va viziona emisiunea. Nu am primit nici un mesaj de scuze.

Pentru ca lucrurile să fie extrem de clare, anexez în finalul acestui mesaj transcrierea integrală a intervenţiilor mele în acea emisiune.

Am făcut această transcriere special pentru a demonstra neadevărurile şi calomniile d-lui Andrei Oişteanu la adresa mea, vehiculate de dânsul în mesajul e-mail pe care l-a trimis, în 15 ian. a.c., tuturor tuturor celor 53 de membri ai GDS cu excepţia mea.

 

Chiar în fraza de introducere, dl Andrei Oişteanu a vehiculat trei neadevăruri.: «Ieri, într-o atmosferă isterică, Sorin Iliesiu a tunat si fulgerat împotriva GDS-ului în studioul TV Antena 3, si a transmis în direct un ultimatum către „colegii mei din GDS”, somîndu-i să semneze imediat apelul său prin care el, membru marcant al GDS, cere demisia presedintelui.»

Aşa cum rezultă din transcrierea anexată, toate afirmaţiie d-lui Andrei Oişteanu sunt neadevărate: nu am „tunat si fulgerat împotriva GDS-ului”, nu am „transmis în direct un ultimatum către colegii mei din GDS”,  nu am „somat colegii din GDS să semneze imediat apelul” prin care cer demisia preşedintelui şi a guvernului.

 

Dl Andrei Oişteanu a continuat cu încă un neadevăr: «În plus, Sorin Iliesiu a cerut colaboratorilor apropiaţi ai lui Băsescu, nominalizîndu-i pe Horia Patapievici, Andrei Plesu si pe alţii, să pună mîna imediat pe telefon si să-l convingă pe Băsescu să demisioneze». Nu am cerut absolut nimănui să-l convingă pe Băsescu să demisioneze, ci am spus: „vreau să fac un apel umanitar către colegii mei din Grupul pentru Dialog Social ale căror cuvinte sunt ascultate, poate, de preşedintele Băsescu: să-l sune acum dacă încă nu l-au sunat, şi să-i spună că şi românii au dreptul la o Primăvară de la Bucureşti aşa cum a fost Primăvara de la Praga. Şi noi avem dreptul la o revoluţie de catifea!”

 

În fraza concluzivă, dl Andrei Oişteanu a apelat la o incredibilă calomnie: «Este o formă intolerabilă de delaţiune publică si de îndemn la linşaj mediatic (N.R.: ceea ce a spus Sorin Ilieşiu la Antena 3, în seara de 14 ian. a.c.)» Aşa cum rezultă din transcrierea anexată, nu am denunţat pe nimeni, nu am îndemnat la linşajul mediatic al nimănui.

 

Aştept aşadar scuzele de rigoare, domnule Andrei Oişteanu. Sper să nu fiu obligat să vă dau în judecată pentru calomnie. Dacă acest lucru se va întâmpla, voi apela la câţiva colegi să fie martori în proces, în primul rând la preşedintele nostru, Radu Filipescu.

 

Domnule Andrei Oişteanu, practica neadevărului şi a calomniei îmi aminteşte de metodele folosite de înaintaşul dvs, tovarăşul Leonte Răutu, supranumit „groparul culturii române” şi „criminalul sufletului românesc”. Nu ar fi prea târziu să regretaţi sincer şi să dezavuaţi cu claritate, în paginile Revistei 22 a GDS, crimele înaintaşului dvs. Ar fi o condiţie a reformării GDS în situaţia în care nu vă veţi retrage.

 

1 februarie 2012

 

Cu încredere,

Sorin Ilieşiu

 

Transcrierea intervenţiilor lui Sorin Ilieşiu în cadrul emisiunii

Q&A” cu Alessandra Stoicescu, transmisă în direct de postul

de televiziune Antena 3, în 14 ianuarie 2012, între orele 21,30 şi 23,00.

 

http://inregistrari.antena3.ro/view-14_Jan-2012-Q&A_cu_Alessandra_Stoicescu_si_Floriana_Jucan-18.html

 

Cunosc foarte bine evenimentele din 13-15 iunie 1990. Ceea ce vedem acum (notă Sorin Ilieşiu : în acele momente asistam la un incredibil coşmar – reprimarea deosebit de violentă, în Piaţa Universităţii, a unor manifestanţi nonviolenţi, reprimare care avusese loc şi cu 24 de ore înainte, în faţa Palatului Cotroceni, tot violent şi nejustificat, faţă de cei care protestau legitim şi nonviolent aşa cum va recunoaşte şi preşedintele Băsescu, dar abia după 13 zile de proteste) seamănă ca două picături de apă cu fratricidul din 13 iunie 1990 din care, a doua zi, s-a născut Mineriada. Acest lucru face şi obiectul cercetării mele în raportul-rechizitoriu pe care-l elaborez acum împreună cu Alin Rus în cadrul Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului. A fost o crimă neocomunistă. Şi mi-e ruşine că au trecut 22 de ani de atunci, şi uite că acum asistăm – spre ruşinea României care a intrat în rândul ţărulor civilizate din Uniunea Europeană -, …asistăm la reeditarea fratricidului de atunci, şi fac un apel la Băsescu, la Boc şi la Igaş să nu se poarte la fel ca Ceauşescu. Fac un apel la militari, la jandarmi, să intre în cazarmă! E o ruşine ceea ce se petrece! Fac un apel la colegii mei din Grupul pentru Dialog Social, la membrii Grupului pentru Dialog Social care sunt demnitari ai Partidului Democrat-Liberal, sunt unsprezece colegi de-ai mei acolo, fac un apel să-l sune imediat pe Băsescu să oprească acest măcel. Este o ruşine naţională!

(… / … / … / … / … / … / … / … / … / … / … / … / …)

Aş vrea să vă rog să-mi permiteţi să evoc o diversiune extraordinară care s-a întâmplat în Piaţa Universităţii acum 21 de ani şi jumătate, a propos de Ministerul de Interne şi de diversiunile create de Ministerul de Interne: conversaţia prin telefoanele mobile de pe atunci între ministrul de interne de atunci, Mihai Chiţac, şi un colonel subordonat al dânsului, care spunea: „Vă rog raportaţi domnului Preşedinte că ne-am dat foc la autobuze. Aşa ne-a fost înţelegerea!”. Acea autoincendiere a autobuzelor Ministerului de Interne a creat ceea ce a urmat (N.R.: Mineriada din 14-15 iunie 1990). De asemenea, în filmul „Piaţa Universităţii” puteţi să vedeţi tinerii aceia care erau probabil elevi la şcoala de la Băneasa, care au dat foc cu sticle cocteil Molotov în ferestrele din clădirea Ministerului de Interne. Ca să provoce incendii!

(… / … / … / … / … / … / … / … / … / … / … / … / …)

Am fost pe 21 decembrie 1989 în stradă, apoi, în perioada manifestaţiei din Piaţa Universităţii am fost zi de zi acolo şi am filmat. Cunosc foarte bine mentalitatea compatrioţilor noştri din Bucureşti: nu se dedau la acte de violenţă. Numai provocatorii puterii puteau să creeze asemenea lucruri. Şi în legătură cu aceasta v-aş ruga să mă lăsaţi numai un minut să dau citire apelului scris acum aproape 24 de ore, sub influenţa a ceea ce am văzut la televiziune:

Cerem imperativ demisia preşedintelui Băsescu şi a guvernului Boc, numirea de către parlament a unui guvern nepolitic care să organizeze cât mai curând posibil alegeri anticipate parlamentare şi prezidenţiale. Este singura soluţie pentru vindecarea României de cancerul generalizat în care se află datorită unui preşedinte paranoic şi a marionetelor sale din guvern, din parlament şi din justiţie.

Mergem din rău în mai rău. Fiecare zi care trece înseamnă încă un pas spre fundul mocirlei în care suntem condamnaţi să ne zbatem de către un păpuşar discreţionar, iresponsabil, viclean, vulgar, incult şi neruşinat.

Facem apel la nonviolenţă în situaţia în care vor continua protestele exprimate de manifestanţi în numele nostru al tuturor celor aduşi la disperare, de fapt în numele majorităţii covârşitoare a cetăţenilor.

Fraternitatea trebuie să înlocuiască fratricidul.

Cerem politicienilor şi partidelor politice să nu se implice în nici un fel în aceste proteste.

Toţi cei care cred în viitorul României sunt chemaţi să semneze acest apel.

Bucureşti, 14 ianuarie 2012.

Sorin Ilieşiu – în numele intelectualilor responsabili ai României şi ai societăţii civile din România.

(… / … / … / … / … / … / … / … / … / … / … / … / …)

Aş vrea să spun că în rechizitoriul fratricidului de acum 22 de ani am cerut răspunderea penală a celor implicaţi. Cer procurorului general Laura Codruţa Kovesi să audieze mâine pe primul-ministru Igaş (intervine d-na Alessandra Stoicescu: “ministrul de Interne Igaş”), pe comandantul jandarmilor şi pe preşedintele României… (intervine d-na Alessandra Stoicescu: “Domnule Ilieşiu, trăim vremuri complicate şi… ”) …Dar nu se poate, aceşti jandarmi acţionează la ordin! Nu din proprie iniţiativă.

(… / … / … / … / … / … / … / … / … / … / … / … / …)

Dacă-mi permiteţi, vreau să fac un apel umanitar către colegii mei din Grupul pentru Dialog Social ale căror cuvinte sunt ascultate, poate, de preşedintele Băsescu: să-l sune acum dacă încă nu l-au sunat, şi să-i spună că şi românii au dreptul la o Primăvară de la Bucureşti aşa cum a fost Primăvara de la Praga. Şi noi avem dreptul la o revoluţie de catifea! Mă refer acum la colegii mei Cătălin Avramescu, Teodor Baconschi, Rodica Culcer, Alexandru Lăzescu, Monica Macovei, Horia-Roman Patapievici, Andrei Pleşu, Cristian Preda, Ioan Stanomir, Vladimir Tismăneanu, Sever Voinescu. Toţi sunt colaboratori ai preşedintelui Băsescu sau ai primului-ministru Boc. Îi rog să-i sune pe Băsescu şi Boc şi să le spună că şi noi, românii, avem dreptul la o revoluţie de catifea şi la o Primăvară de la Bucureşti. Nu se poate, nu se poate, Horia Patapievici, să îl accepţi pe preşedintele Băsescu – care este un monument de incultură – preşedinte de onoare la Institutul Cultural Român! Mihai Eminescu trebuie să fie preşedinte de onoare, nu Traian Băsescu! Traian Băsescu e “Scheletul din dulapul nostru”! (Nu Eminescu!)[1]                    Publicată de ziarul “Ziua” în 30 aprilie 2005, pag.1.

[2]                   Publicat de “Revista 22” a Grupului pentru Dialog Social în 14 iunie 2005, pag.1 şi de ziarul “România liberă” în 20 iunie 2005.

[3]                    Publicat de: ziarul “Ziua” în 11 martie 2006; ziarul “Adevărul” în 11 martie 2006; “Revista 22” în 14 martie 2006, http://www.gds.ong.ro/apel.htm. Apel semnat de peste 700 de personalităţi şi de peste 40 de organizaţii civice şi sindicale din România reprezentând peste un milion de cetăţeni. Apelul, lansat la GDS în 10 martie 2006, a avut ca anexă raportul neoficial lansat în 4 oct. 2005.

[4]                    Publicat de “Revista 22”, 22 decembrie 2006, ultima pagină, http://www.revista22.ro/apel-pentru-condamnarea-internationala-a-criminalitatii-si-nelegitimit-3326.html, apel semnat de sute de personalităţi din România şi din afara României precum Vladimir Bukovsky, Stéphane Courtois, André Glucksmann, Alexander Litvinenko, Monica Lovinescu.

[5]            Publicat de BBC-România, 5 octombrie 2005, http://www.bbc.co.uk/romanian/forum/story /2005/10/051005_ proces_comunism.shtml . Raportul a fost publicat integral de: ziarul “Ziua” în 24 şi 26 octombrie 2005 cu titlul Procesul comunismului; web-site-ul Grupului pentru Dialog Social, în 10 martie 2006; “Revista 22”, suplimentul „22 plus”, în  21 martie 2006, http://www.revista22.ro/raportbrpentru-condamnarea-regimului-politic-comunist-ca-nelegitim-si-criminal-2567.html

Reclame

50 răspunsuri to “Sorin Iliesiu se adreseaza GDS-ului”

 1. monyf Says:

  Occupy GDS street 😉 😛

 2. Stely Says:

  Hmm ! A fost nevoie de ceva mai multa concentrare ,rabdare si calm din partea mea pentru a parcurge acesta furtunoasa scrisoare .M-as mira daca d-l Sorin Iliesiu va fi sustinut si de altcineva ,in afara de ultrasii din Piata Universitatii ,ridicati de dinsul la rang de revolutionari de catifea si desigur de postul de tv Antena 3 .

 3. Goldmund Says:

  „Îţi propun să înveţi să taci”,
  Ei bine, nu conteaza ce am studiat sau ce studiem, nu conteaza cate carti am scris sau in fata cui am sustinut un discurs,
  conteaza insa ca in fata crimelor nepedepsite sa nu ‘invatam a tace’! Daca invatam sa tacem in fata RAULUI, nu ne intoarcem in plina dictatura de unde am plecat in decembrie 1989?
  Cunosc bine ideile domnului Plesu legate de anonimii internet-ului, ideile dansului despre parerile ‘n e a v i z a t e’
  ale ‘necorifeilor’ acestei tari, totusi ar lipsit de un minim respect ca domnul Plesu sa nu tina cont de toti acesti oameni, democrati, poate chiar patrioti, care totusi cred si au crezut in ‘binele romanilor’….
  Va propun sa nu mai invatam sa tacem!
  Adrian R. Apostol

  Ce s-a intamplat la 14 ianuarie 2012 nu pot condamna precum Mineriadele organizate(politic), cu vitimile lor, cu acea psihoza provocata de FSN intelectualului roman de atunci, mai ales ca reactia politiei si jandarmilor din zilele noastre a fost una normala la atacurile unor huligani(din moment ce a doua zi chiar protestatarii indemnau la ‘nonviolenta’ din partea lor….)
  . Domnul Iliesiu ar trebui sa vada cum sunt imprastiati manifestatii in Germania(daca acestia, sau grupuri care profita de o manifestatie pasnica, devin agresivi impotriva politistilor si vandalizeaza orasele, sau precum in Stuttgart blocheaza un santier legal…), Franta, Grecia, Spania sau USA. Altfel, se risca o situatie precum am avut de curand in Londra:
  http://www.google.de/imgres?imgurl=http://www.didf-jugend.de/wp-content/uploads/london_riots_polizisten_twitter_bl_mr9ad-640×392.jpg&imgrefurl=http://www.didf-jugend.de/%3Fp%3D1338&usg=__5rLYb9oqQdhHRBU_HCyGspbvI0o=&h=392&w=640&sz=49&hl=de&start=0&zoom=1&tbnid=OV-fCU9T5kQOQM:&tbnh=115&tbnw=187&ei=fYopT6rHHcbhtQaco6HcAQ&prev=/search%3Fq%3Dlondon,%2Bim%2Bflamen%26um%3D1%26hl%3Dde%26sa%3DN%26biw%3D1680%26bih%3D925%26tbm%3Disch&um=1&itbs=1&iact=hc&vpx=489&vpy=253&dur=2439&hovh=176&hovw=287&tx=142&ty=78&sig=109928185029809474702&page=1&ndsp=40&ved=1t:429,r:18,s:0
  Daca as ramane doar la aceasta fotografie, ar fi doar jumatatea de adevar si as putea sa ma alatur ‘demonstratilor’, si ei saraci, lipsiti de perspectiva, izolati social, cultural si economic, etc.,
  dar urmeaza de fapt inceputul:

  Ce putem compara cu ce? Cu o Mineriada?! Cu magazinele devalizate din Bucuresti?! Nu stiu, plus ca am o repulsie fata de Antenele unor tipi dubiosi!
  In rest, sa nu tacem!

 4. Goldmund Says:

  errata:
  ‘totusi ar lipsit de un minim respect’ , corect este :
  totusi ar fi lipsit de un minim de respect

 5. Stely Says:

  In primul rind cred ca d-l Plesu a avut o atitudine echilibrata si normala . I-a transmis prin e-mail parerea personala ,intrucit a perceput apelul lui Sorin Iliesiu ,facut la Antena 3 , ca pe un ultimatum . La fel si d-l Andrei Oisteanu .
  Aceasta adresare este facuta acum cu scopul de „a-l demasca „pe Andrei Plesu ,iar eu o percep ca fiind razbunatoare .
  Daca d-l Sorin Iliesiu a sesizat inca de la inceput ( 1990) ca d-l Andrei Plesu a fost implicat in revolutie ,apoi in guvernele FSN etc ,de partea „raului cel mare ” de ce a tacut pina acum ? Cum l-a acceptat in GDS si de ce nu i-a cerut de atunci sa dea explicatii ?
  p.s. Goldmund ,sunt de acord cu tine , ca nu se poate sa pune pe acelasi plan , „Piata Universitatii „13-15 iunie 90 ,cu cea din 13-14 ianuarie 2012. Or fi vrut ei (cei care au initiat-o sau care au profitat de un mic protest spontan ) sa iasa la fel ,dar nu le-a reusit . Nu stiu cum a putut ,zau ,d-l Sorin Iliesiu sa compare cele doua evenimente .? Am spus de la inceput ca nu exista nici o asemanare .

 6. AVP Says:

  Că bine ziseşi, Gold : „Vă propun să învăţăm să nu mai tăcem!”. Să vorbim, da, dar să fim de perfectă bună credinţă şi cuviinţă, aşa cum eşti tu. Şi chiar dacă greşim în judecata noastră, dacă suntem oneşti, în primul rând cu noi înşine, vom fi iertaţi (în primul rând de noi înşine).

 7. Stely Says:

  erata ,cititi : „nu se poate sa se puna pe acelasi plan „…

 8. AVP Says:

  Stely, mi-ai luat din gură întrebarea pe care voiam să i-o pun dlui Ilieşiu.

 9. AVP Says:

  Dar asta nu înseamnă că întrebarea pe care dl Ilieşiu i-o pune dlui Pleşu nu e îndreptăţită.

 10. AVP Says:

  După cum vedeţi, chestiunea de faţă e foarte complexă, aşa că nu vă repeziţi cu imprecaţiile simplificatoare şi nici cu acuzaţiile aneantizatoare, însă fără de argumentare…

 11. AVP Says:

  În ce mă priveşte nu mai am de spus on topic decât ceea ce-am spus de-acum o jumătate de an, în topicul „Traian Băsescu are o problemă de comunicare cat China: petiţia lui Sorin Ilieşiu o dovedeşte…”

  Ei bine, cum io nu cred că Sorin Ilieşiu a făcut ce-a făcut pentru nişte oportunităţi aducătoare de avere sau mărire ori pentru c-ar fi versatil din fire, nu-mi rămâne decât să presupun îngrozit că omu ista, cumplit de mâhnit pentru faptul că arogantu’ marinar l-a umilit, închizându-i toate canalele de comunicare cu cancelaria-i diriguitoare unde intră, de altfel, orice gagicuţă or guguţă pupinbăsitoare, fiind primită numaidecât, n-a făcut altceva decât să piară – politic vorbind – cu dispreţuitoru-i de gât, ceea ce-nseamnă că instituţia prezidenţială actuală are o problemă colosală, care abia acum se vede în dimensiunea-i fatală : şi anume, acest preşedinte care pretinde să modernizeze Românica somnambulă şi s-o scoată de subt conspiraţia bubulă, dar şi de sub tirania lu Bulă, aducând şi-n ţara lu Păcală şi Tândală prosperitatea şi lumina, are o problemă de comunicare cât China, aloo… Rând pe rând, s-au despărţit de el tovarăşi de idealuri, consilierii valuri-valuri, aproape întreaga media de pe net & nat, colegi de partid şi de stat, iar acum, în fine, şi cei care i-au strâns mâna şi l-au votat când aproape nimeni nu credea c-ar mai fi câştigat… Or, în aceste condiţii, ce-o şi-o închipui dl Băsescu că mai poate face decât… reformă pe blat ? 🙄

  Remember.

 12. Stely Says:

  Aici a avut loc un schimb de replici prin e-mail pe care d-l Sorin Iliesiu il reda fragmentat si scos din context .Eu intuiesc din raspuns ca i se imputa, d-lui Plesu ,unele chestiuni din biografia dinsului . Si eu i-as fi raspuns la fel ,intrucit nu avea nici un sens ca tocmai acum si cu acest prilej sa-mi fie puse asemenea intrebari .

  “N-am a-ţi da socoteală cu privire la biografia mea”, mi-aţi răspuns, domnule Pleşu, în mesajul e-mail din 17 ian. a.c. adresat tuturor colegilor din GDS.

  Aici, percep raspunsul dlui S. Iliesiu ca pe o amenintare :

  – “Nu mie trebuie să-mi daţi socoteală, ci tuturor celor care vor citi Cartea neagră a fratricidului din 13-15 iunie 1990, tuturor celor care au crezut şi au sperat în dumneavoastră”, v-am răspuns în acceaşi zi într-un mesaj e-mail adresat, de asemenea, tuturor colegilor.

  Drept pentru care , d-l A. Plesu ,a dat acest raspuns :

  – “Îţi propun să înveţi să taci”, mi-aţi mai scris.

  Iata ,deci ,argumentul meu precum ca d-l A.Plesu a dat un raspuns echilibrat si calm si nicidecum unul arogant ,cum s-a inteles. Eu ma pun in pielea d-lui Andrei Plesu . Daca mi s-ar fi imputat abia acum unele chestiuni din trecutul meu ,taman acum cind nu sunt de acord cu actiunea d-lui Sorin Iliesiu , nu as fi putut raspunde atit de calm. 👿

  AVP ,da, ai dreptate ca Sorin Iliesiu ar putea sa fie”cumplit de mihnit „de comportamentul arogant si umilitor al presedintelui ,dar daca spui ca si tu esti mihnit de acelasi comportament cum de nu procedezi la fel ca el ?
  Nu cumva pentru ca esti consecvent in principii ? Si ca il judeci punctual si argumentat, dupa fapte si nu dupa unele greseli de comunicare ? Da,sunt de acord ca lipsa lui de chibzuinta a generat protestul din ianuarie si s-au vazut consecintele grave asupra imaginii lui si a guvernului. Dar asemenea greseli de comunicare nu pot genera o cerere de demisie cu acuze atit de vehemente si stridente , asa cum continua sa o faca D-l Sorin Iliesiu.
  Prin urmare am dreptul sa-l intreb si eu pe d-l Sorin Iliesiu : In numele cui vorbeste ? In numele fostilor protestatari ? Daca da, este liderul lor ? In numele opozitiei parlamentare ? Daca da,in numele vreunui partid politic ? In numele Societatii Civile ? Daca da ,a carei parti din ea ?

 13. AVP Says:

  Update topic : am actualizat topicul cu versiunea corectata a scrisorii deschise a dlui Sorin Iliesiu, care ne-a rugat s-o luam doar pe aceasta in considerare.

 14. AVP Says:

  Of, Stely, din păcate nici tu şi nici alţi pretini or friends nu-nţelegeţi că problema comunicării sau a PR-ului actualei puteri nu e deloc una secundară, ci chestiunea esenţială, in spe, mai importantă şi ca voinţa de modernizare a puterii care e şi chiar decât măsurile concrete de modernizare sau de restructurare / demantelare ale „sistemului ticăloşit”. Sorin Ilieşiu nu e un inamic acestor măsuri de modernizare şi nici măcar al ieroului remodernizator – aşa, doar pt că i s-a sculat lui să fie, fiindcă e dornic de afirmare, cum crede dl Pleşu -, ci doar un simptom, poate cel mai acut, al gravei lipse de comunicare şi al insurmontabilului, din pacate, deficit de PR al regimului Băsescu. Trist, dar adevărat… 😦 Recitiţi ce-am spus în topicele anterioare pe aceasta chestiune şi veti vedea că toate observatiile mele s-au verificat punct cu punct. Nu mai umblaţi după cai verzi pe pereţi, pe la tot felu de fetiţe or băieţi de pe siteurile fashionabile (gestionate si sponsorizate de pempanti papusari, de o parte sau de alta a baricadei, insa egal de incompetenti), scribăieţi or vorbăreţi, însă mediocri sau clar nătăfleţi, când îl aveţi subt ochii voştri pe „cel mai just analist din ultimii 30 de ani”, ca să-l cităm chiar pe dl Sorin Ilieşiu, ingraţilor… 🙂

  Nu vedeţi că şi jupan Băse – or echipa lui – mă citeşte iepureşte, chiar dacă nu mă citează cinstit şi lăutăreşte, zmecherosu lu pesce ? 🙂

  http://feedproxy.google.com/~r/hotnews/yvoq/~3/qJ8A5aPzo-k/stiri-esential-11398959-live-video-traian-basescu-emil-boc-conferinta-romania-5-ani-aderare.htm

 15. CMM Says:

  Uneori, spre a putea evalua textul, nu strică să ştii ceva despre emitent.
  Eu subscriu frazelor lui Luca Piţu (pe care îl ştiu genealoid din liceu), cu atât mai mult cu cât mi-au confirmat propria părere de psiholog:

  „O să simţi, după lectura Infernului vândut ca paradis, că-i puţin nebun băiatul ăsta (un exaltat, în orice caz), dar absolut sincer şi curat”.

  „Subiectiv vorbind, mare ar trebui să fie simpatia ta, lectorule fratern, şi a noastră, a anarho-eseiştilor, pentru el, tocmai fiindcă îl simţim sincer şi curat, iar exaltaţii din stirpea lui fost-au mereu, aici şi pretutindeni, devoraţi de profitorii cinici”.

  Cu mult respect pentru toate opiniile emise aici.

 16. AVP Says:

  Cu toata simpatia si pt opinia ta, draga CMM 🙂

  Recomand acest link :

  http://www.dorintudoran.com/2012/02/02/am-ascultat-un-roman-normal/

  Mai vbim.

 17. CMM Says:

  Mulţumesc. Am citit cu emoţie. Poate că merită să mă mai intereseze politica.
  Întotdeauna mi-a plăcut aerul proaspăt…chiar cu riscul unui guturai…

 18. Stely Says:

  AVP,
  Ma intreb si eu chiar crezi ca nu am inteles nici pina acum ca problema comunicarii este una esentiala si nu una secundara c? Ba da, am inteles ,dar vazind ca este scapata din vedere am cautat sa uit si sa ma eliberez de ea. M-am gindit ca este mai intelept sa scap de nevoia de a fi „didilita „,lingusita si mintita frumos, pentru a mi se cumpara bunavointa . Mi-am investit increderea in Traian Basescu nu datorita PR-ului ci pentru ca l-am considerat mai bun decit altii – atit in 2004 cit si in 2009. La fel cum ai facut si tu si D-l Sorin Iliesiu si d-l Andrei Plesu ,impreuna cu aproape toti membri GDS. Intrucit consider si acum ca in afara de unele declaratii neinspirate si prea spontane ,nu s-a schimbat nimic privind calea aleasa de el si de echipa din guvern, pentru Romania .Este adevarat ca a devenit mai irascibil si nitel mai dur ,dar criza economica nu i-a lasat timp de manevra si de jonglat cu vorbele simandicoase si diplomatice. Eu i–am venit in intimpinare, intelegind ca au survenit intre timp responsabilitati mai mari si mai multe si de aceea am crezut de cuviinta ca trebuie sa -l sustin in continuare .Ma uit la rezultatele (faptele )de pina acum si gasesc ca nu s-a abatut cu prea mult din drum. Eu nu-l parasesc pentru altcineva , care a avut timp si bani din belsug pentru un PR mai bun . D-l Sorin Iliesiu este ,da ,credincios idealurilor sale ,dar n-a mai avut rabdare sa treaca criza si s-a refugiat in” bratele „altuia cu gindul ca -i va fi mai bine si ca isi va vedea visele implinite . Am fost un timp solidara cu el , intrucit l-am simtit sincer si nobil in idealurile sale ,dar din pacate ,acum ,drumul ales de dinsul nu ma atrage . Este prea plin de cai si de cereri obscure ,iar pe deasupra ,nici tovarasii lui de drum nu-mi plac .
  p.s . Da, aveti dreptate @CMM . Am scapat din vedere si regret ca nu am scris nimic ,desi am remarcat prefata deosebit de imbietoare a maestrului Luca Piţu , la adresa cartii d-lui Sorin Iliesiu. De aceea astept cu interes sa intru in posesia cartii si s-o citesc desigur.

 19. CMM Says:

  Vorba ceea: să nu încremenim în proiect!

 20. CMM Says:

  Cartea merită să fie citită.
  Am recitit-o de curând, desigur în „manuscris”, să văd dacă mi s-a schimbat opinia după noile evoluţii ale autorului. Nimic nu s-a schimbat.

 21. AVP Says:

  Stely, ca si Diogene din butoi caut si io cu lampa-n mana un hom cinstit de pe la noi, ceea ce-ar fi semnu ca in sfarsit am iesit din sistemu ticalosit… Sper sa nu fi gresit, de data asta, shiiit… oops. Sa ma tii le curent cu evolutia istui voinic, dar sa nu cumva sa tragi concluzia ca daca e contra lu Base & Oranjeria, gata, e un curat inimic de Romania. Si sa nu uiti ca io am tinut cu Base ista cat a fost „raul cel mic”, dar daca va aparea un bine birlik sau un rau si mai mic, nu voi sta pe ganduri sa-l tratez pe Pirat ca pe un Rau clasic.

 22. Stely Says:

  AVP,
  Sunt suspicioasa ,dar asta nu inseamna ca -l voi considera „inimic de Romania „numai pentru ca i-a facut intrarea in plenul parlamentului european „impartialul „Cristian Pirvulescu, presedintele Pro Democratia . Astept si eu sa vad cum evolueaza situatia si cum isi va face intrarea in spatiul politic romanesc ,nu numai la Bruxelles. Din filmuletul acesta reiese ca abia acum cauta modalitati de a transforma „miscarea verzilor „in partid . E cale lunga pina vor ajunge sa-l legalizeze ,apoi sa intre cu el in scrutinul electoral. Dar ,zau,nu am nici o retinere in ce priveste acordarea unei sanse . Tinerii sunt destepti si carismatici . Exact ce trebuie la ora actuala.

 23. AVP Says:

  Da, Stely, asa sa faci si, de asemenea, as vrea sa te uiti pe discutiile de la acest link si sa tragem, rogu-te, concluzii intelepte. Multumesc mult, draga prietena.

  Pe maine.

 24. Stely Says:

  AVP, am citit si linkul acela ,dar si pe cel dat de @Costin ,unde am gasit lucruri nu prea incurajatoare despre tinerii M.Craciun si P.Cernea .Daca nu l-ai citit ,iata-l :
  http://inliniedreapta.net/democratia-originala-reala-de-la-ion-iliescu-la-claudiu-craciun/
  Dar desigur ca nu ma grabesc sa trag concluzii categorice .Si, totusi ,prea multe se leaga intre ei (USL , antenele,M.Craciun precum si sustinatorii lor ). Singura diferenta este ca Paul Cernea s-a expus in vazul lumii ,alaturi de de protestatari si USL ,iar Marius Craciun a vrut mai multa discretie .Sa mimeze impartialitate si independenta :adica exact ca in discurs.
  Cit despre prezenta ta pe blogul acela , chiar ma bucur ,desi n-as fi vrut sa ma introduci in discutie . Sa nu-mi spui ca n-ai prevazut reactia bloggerului ,ca nu te cred. Bun ,dar nu-mi pasa .Oricit de bine vei fi primit acolo ,eu n-am sa-mi schimb parerea despre el ,dar ma angajez ca in veci n-am sa-i pronunt nici numele ,daramite sa spun ceva care ar putea sa-ti aduca vreun deserviciu. .Sunt bucuroasa ca ti-a ascultat rugamintea si ca i-a inchis usa in nas lui @radu humor . Asta nu-i lucru putin , spre de deosebire de altii care continua sa -si plateasca politele cu ajutorul lui.

 25. CMM Says:

  Oamenii sunt şi ceva-uri cu multe şi diverse potenţialităţi de schimbare…eu cred că îi putem vedea şi aşa…ne mai schimbăm şi noi, se mai schimbă şi Lumea…
  Când investim speranţe, acceptăm şi riscuri.
  Dar cum altfel am putea ramâne vii…

 26. AVP Says:

  @CMM – Da, cred ca orice om e-n stare de orice, bune sau rele, depinde doar de destinul sau, ca si de norocul sau, ce va face pana la urma sau ce va deveni : inger alb, negru, rosu, galbin sau cu inflexii kknii / portokaki / cenusii… Est modus in rebus, insa, dupa cum bine stii.

  @Stely – interesu’ poarta fesu ! Depinde din ce unghi privesti. De ex., ipochimenii pe care-i citezi tu si pe care-i likelesti adesea, alaturi de maestru DG, de Fil, de CRC sau de LGS, recte baietii cam extremisti de la In linie Dr., m-au jicnit si m-au atacat tot atat de scelerat ca si trolu cel in troaca lu goe desertat. Asta ca sa nu mai pomenesc de faptul ca DT – e.g. – il considera pe Skorpion cel atat de elegant perfect echivalent cu trolu de pe versantu’ celalat… oops. Si-atunci, cine e mai stricat si cine mai curat ? 🙄 Cine mai blestemat si cine mai binecuvantat ? In orice caz, e clar ca daca ramai in strict partizanat si mai ales daca esti si manipulat sau intoxicat (de unii sau de altii), n-ai nicio sansa sa afli adevarul vreodat…oops.

 27. CMM Says:

  Iata si vocea unui intelept contemporan:

  You have control over your actions and choices but not over their consequences. Knowing this, you can step in the direction that seems most evolutionary and trust that either you will get what you want or you will learn something of great value.
  Chopra Center

 28. CMM Says:

  PS. Deepak Chopra e inteleptul. El conduce un fel de centru de sanatate.
  Asadar, morala este ca nu putem avea control decat asupra noastra insine si nu putem schimba nimic in afara noastra decat schimbandu-ne pe noi mai intai.

  PPS. D.Chopra nu impune nimanui sa-l creada…de asta este el un intelept…

 29. AVP Says:

  Da. De aici si puterea exemplului personal sau vorba : nu-i cere altuia sa faca ceea ce tu insuti nu poti sau nu prea vrei sa faci. De aia cei mai mari conducatori din istorie erau perceputi ca fiind in stare de orice sacrificii pentru soldatii or pentru boboru lor. Si de aceea au fost adorati. Si ascultati.

  Cand tu nu poti renunta nici macar la a doua casa, la care nici nu prea aveai dreptu, de altfel, fii sigur ca oricand ti se va scoate acest lucru pe nas, atunci cand vei cere corectitudine ori sacrificii maxime din partea altora.Etc.

 30. Stely Says:

  AVP, da ,stiu cum s-au comportat „baietii” din „In Linie Dreapta „cu tine,dar nu stiu daca iti mai amintesti ca i-am scos din lista mea de prieteni , pe facebook ,imediat ce am constatat comportamentul lor grobian ,pe linga faptul ca mi-am exprimat in scris ( chiar acolo ) dezaprobarea mea . Am dat linkul ,intrucit imi cerusesi sa te tin la curent cu evolutia acelui „voinic” ,si, fiindca m-ai trimis acolo 😉 am gasit la „ţanc” informatiile pe care le-am crezut necesare pentru o cunoastere mai amanuntita a „voinicului ” ,pe care plini de euforie l-ati ridicat cu totii la rangul de „crai nou” al politicii romanesti.
  Dar tu esti liber( ca si mine) sa alegi ceea ce consideri ca e bine pentru tine . Eu am- inca – incredere in judecata ta dreapta si stiu ca vei gasi ca intotdeauna atitudinea si solutiile corecte .

  P.S. Am adus aici un altfel de (discurs) comentariu al unui anonim de pe forumul EV.zilei, la un articol al lui Mircea Cartarescu , care a luat decizia de a -si vedea de alte treburi ,scîrbit fiind de ” circul ” politic românesc ..
  3 februarie, 12:49. Emil
  „Foarte rau ca nu faci deosebirea dintre cei care au salvat tara de la faliment si cei care au devalizat-o.
  Foarte rau ca nu faci deosebirea dintre un partid, in care maximum 10% sunt posibil corupti, despre care se banuieste ca ar fi furat sume de zeci sau sute de mii de euro, si partidele din opozitie, unde cel putin 90% sunt sigur corupti, despre care se stie precis ca au furat milioane, zeci de milioane, sute de milioane si chiar miliarde de euro, impotriva carora exista mii de probe indubitabile, sute de dosare penale si zeci de procese pe rol, dar, pe care, justitia noastra corupta le tergiverseaza de ani de zile.
  Foarte rau ca nu-i ajuti pe cei de la putere sa explice ca este criza economica mondiala, ca toate tarile au fost obligate sa adopte masuri dure de austeritate.
  Foarte rau ca nu explici cititorilor ca fara masurile de austeritate luate de guvern, situatia tarii ar fi fost mult mai rea, salariile si pensiile ar fi fost mult mai mici, sau chiar nu s-ar fi putut plati cu lunile, somajul ar fi fost mult mai mare, inflatia ar fi fost scapata de sub control.
  Foarte rau ca nu explici cititorilor ca masurile de austeritate au fost luate pentru popor si nu impotriva poporului.
  Foarte rau ca nu explici cititorilor ca partidele din opozitie nu au de unde sa mareasca salariile si pensiile. Promisiunile partidelor din opozitie sunt doar minciuni, care nu pot fi puse in practica.
  Foarte rau ca nu explici cititorilor ca daca ar exista vreo solutie pentru majorarea salariilor si pensiilor, actualul guvern ar fi aplicat-o, fara sa fie nevoie de nicio actiune de protest.
  Foarte rau ca nu explici cititorilor ca in spatele partidelor din opozitie se afla marii corupti si marii infractori, care au devalizat tara, in timpul guvernarilor anterioare, psd, pc si pnl.
  Foarte rau ca nu explici cititorilor ca hotii din usl vor sa ajunga la putere doar pentru a fura si pentru a-si inchide dosarele lor penale, de mare coruptie, la nivel inalt.
  Foarte rau ca nu explici cititorilor ca infractorii din usl nu trebuie sa mai ajunga niciodata la putere.
  Dar, ca sa explici aceste lucruri, trebuie sa le intelegi, trebuie sa fii un intelectual autentic.”

  Citiţi mai mult: SENATUL EVZ: Adio, dar rămân cu tine – Opinii EVZ > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-adio-dar-raman-cu-tine-964595.html#ixzz1lK6wyZCm
  EVZ.ro

 31. CMM Says:

  Ar mai fi o morala de extras din textul inteleptului, ca sa ma intorc la tema curenta: cand pornesti o actiune cu cele mai bune intentii e bine sa fii pregatit fie sa obtii ce vrei, fie sa inveti ceva de mare valoare pentru tine, in caz de esec.
  Imi place sa cred in capacitatile noastre de invatare….

 32. AVP Says:

  Stely, sper ca nu batusi saua ca sa priceapa maalaua, drea… Puterea a bagat in Cartarescu ista – prin ICR etc – bani nu cu salteaua, ci cu sacaua, daca nu cumva cu macaraua, si sa nu-mi spuna nimerea c-a facut-o – te pomenesti – doar pentru ca ista e mai valoros si ca Steaua Bucuresti, iar nu pentru a-l utiliza – chiar si fara de stiinta sa, n-asa? – la ocazii d-astea de criza politica, voila… Iar faptu ca MC s-a retras la treburile-i poeticesti, punandu-si picioru-n gips la fix, insa pretinzand ca se va reculege de-acum incolo in propriu-i obelisc, nu inseamna ca pe-alde noi – pollimea scriitoare mai mult or mai putin silitoare, insa nebagata-n zeama nici macar cu-o floare sau c-un mersic prolix – e obligator sa ne doara – patriotic, pai cum dreaq – in pix.

  Chiar dac-as vrea sa m-apuc a explica acusica boborului protestatar de Romanica faptu ca masurile aspre de austeritate sunt perfect intemeiate si ca sacrificiile boborului de gios musai sa fie continuate, in timp ce madam Udrea taman apare la bustu gol prin reviste semideochiate sau imbracata in rochii de numai cateva miare jumate si-n incaltari mirobolante, pai chiar si-n hipoteza asta de negru humor tiradele mele s-ar pierde in golu istui for, soro si fratre, fiindca puterea care e si care comunica cu masele ca cucu-n gura sau ca morsele, deci prin cucuiala or mormaitura, a avut grija ca nu cumva s-auza de mine si altcineva decat tu, Mony, Skorpi, Gold si alti-cativa, plus ăia care ma-njura la goe-n batatura si ma decredibilizeaza toanta ziulica, premeditat sau ad-hoc, insa cu foc, iar punerea asta subt obroc dateaza nu din iepoca lu Base & Boc, si nici macar de pe vremea lu tov Zambok, ci hat din Iepoca tov generalului Bordea al lu Ceaşcă al lu Pirtzoc, care le-a ordonat baietilor sai să nu cumva sa ma bage-n zeama altcumva decat cu microfonu sau nota informativa de la tov turnatoru, ca nu cumva s-auda de mine dom’ Boboru…oops.

  Acuma, daca asa si-au asternut, asa sa doarma… 💡 Chiar daca m-as apuca sa strang iar semnaturi pentru Base, Boc, Udrea si-ale lor f. necesare masuri, in timp ce unii dintre incompetentii sau iresponsabilii astia se-ntreceau pana mai ieri in zmecheroase figuri, iar de mine i-ar durea-n preputuri, nu doar ca nimeni n-ar crede ca sunt un hero sau baremi un alt poesel ticnit din tzeara lu Drakulo, ci m-ar trata ca pe un caraghioz angro, caruia nu mai merita sa-i vbesti nici macar la misto.

  Asta e situatia si natia, priatelo.

 33. Stely Says:

  Hmm ! Cum gasesti( tu) raspunsul cel mai bun si convingator ! 🙂 Nu ,pe cuvint ,n-am” batut saua” pentru ca iti stiu parerea despre M.Cartarescu cit si despre T.Basescu. Am adus citatul acela pentru ca mi s-a parut sincer , argumentat si natural ,dar si pentru ca am vrut sa-l pun alaturi de discursul acela 😉 siropos -lucrat in laboratoarele ONG-urilor „impartiale ” si antenelor lui Felx . Da ,si am mai vrut sa semnalez si retragerea strategica a lui M.Cartarescu ,taman cind a intrat in scena acest „crai nou” cu povestioare lacrimogene , in genul „Portretelor din Piata Universitatii ,de care m-as mira sa nu fie si ele „lucrate „de aceiasi PR -isti .Vezi si cele semnalate de @Maria care de „micuta „ce e a uitat sa-si schimbe odata cu nickul si gravatarul.
  Da, nici mie nu-mi pasa de ei ca persoane politice ,dar mi-e teama ca ceea ce au facut pina acum cu buna credinta , cu responsabilitate si cu riscuri.,iata, se vor narui odata cu ei. Spui ca nu-ti pasa ,dar tu stii desigur ce se va intimpla daca „papusarii”acestia vor cistiga .Brrr ! Mi-i si inchipui ,cum vor jubila si cum vor trece la”treaba ” rapid, pe alde Voiculescu ,Vintu ,Costiniu ,Ponta ,Crin etc,etc,etc…
  Si,da, cred ca atunci cind va fi asa sa fii sigur ca nu vei mai putea s-o iei de la capat cu alta lupta pentru acelasi adevar
  Eu deja simt ca ma apuca oboseala ,numai cind ma gindesc .

 34. AVP Says:

  Si pe mine.

  Pe maine.

 35. Stely Says:

  E ceva interesant ,sau vrei sa-I faci rating lui V.Ciutacu ? 🙂

 36. AVP Says:

  A fost ceva interesant, mai precis a fost invitat baiatu ala, Craciun. A spus din nou ca el nu e pro USL, nici pro PDL, si nici macar pro partide. Mi s-a parut un tip de buna credinta si-n orice caz inteligent. Mult deasupra locotenentului Gheorghe, de altfel.

  Merita urmarit in continuare, cu destula atentie… Dar daca voi va didiliti doar intre voi, pedalistii, cu aceeasi trazvita frectie, s-ar putea ca intr-o zi sa primiti o lectie de la niste copii…oops. Ceea ce nici n-ar fi sfarsitu lumii, ci doar al tovilor si baietilor rosii, galbeni, portocalii or kaki, mai stii ?

  Noapte buna.

 37. Stely Says:

  Daca nu e nici pro USL , nici pro PD-L si nici alte partide ,atunci ce cauta ,bre, acolo 😉 linga Paul Cenea si „verzii ” lui ?
  A,da :””eu sunt mic nu stiu nimic ,tata ‘n pod ,jupoaie miei ” …oops !
  Daca e inteligent si de buna credinta ,cum de s-a lasat introdus in malaxorul antenelor lui Voiculescu ? Nu are platforma de afirmare ? Pai ,n-am inteles ,nu a spus el povestiore in PE ,cu „minunile ” din Piata Universitatii ? Cum de nu l-a filmat nimeni printre protestatari ? Vad ca „ciumpalacii „habar nu au de existenta lui. Da, sa-l urmarim ,dar cit crezi ca va dura pina ne vom lamuri complet ?

 38. CMM Says:

  Locotenentul are o problema medicala, din nefericire.

 39. CMM Says:

  CORECTEZ: Pare sa aiba…

 40. CMM Says:

  Tema mea de meditatie a fost: Est modus in rebus, pe acelasi fractal…
  am ajuns la parerea ca unii vad doar deosebirile, altii doar asemanarile.

 41. AVP Says:

  @CMM – chiar te rugam sa ne tii la curent cu observatiile tale, despre care n-am nicio indoiala ca vor fi f.competente si discrete.

  @Stely – inainte de a aborda mai aprofundat problema puterii politice post-Basescu io cred ca ar trebui sa te cureti foarte bine de zgura unei manipulari indelungate pro Basescu, la care ai fost supusa de voie, de nevoie. Plecarea PDL-ului si a lui Basescu de la putere nu va insemna sfarsitu lumii pentru Romania. Sigur ca nu putem fi de acord nici cu cei care striga Jos!, acum!, fiindca asa vor domnii Voiculescu, Vantu, Nastase si alti moguli sau baroni care au motive mai mult sau mai putin intemeiate, din punctul lor personal de vedere, sa-l dea jos pe Basescu, dar nici cu dl Basescu nu putem fi de acord, atunci cand crede ca fara el si ai lui Romania se va duce dracului. Nimeni nu e de neinlocuit, mai ales in politica. Deci pentru niste oameni de buna credinta si impartiali, asa cum ne vrem noi, problema celor ce-or sa vina dupa Basescu e esentiala, dar nu trebuie sa ne ghidam numai dupa ce spun talibanii pro Basescu ori salariatii / stipendiatii, intr-un fel or altul, ai regimului Basescu. Parerea mea, pai cum drea…

  Postare noua, pana una-alta.

 42. Stely Says:

  AVP, nu prea am inteles,ce-ai vrut sa spui aici?
  ” inainte de a aborda mai aprofundat problema puterii politice post-Basescu io cred ca ar trebui sa te cureti foarte bine de zgura unei manipulari indelungate pro Basescu, la care ai fost supusa de voie, de nevoie … ”
  Vrei sa spui ca sunt o biata victima a manipulariI pro Basescu ? Unde si cum am fost supusa manipularii…” de voie ,de nevoie „?
  Mi se pare ciudata concluzia la care ai ajuns ,abia acum ,dupa aproape trei ani de bloggerit cu mici exceptii numai aici, si cu preponderenta numai la topicurile propuse de tine !? Sa ma fi lasat manipulata fara sa-mi dau seama ? De cine ? De @AgaX ,Sorin Cucerai , @Hantzy ,Goldmund ,Goe ,monyf ,skorpion ,etc ?
  Dar daca tu ma percepi asa inseamna ca ai dreptate , raminind ca eu sa-ti urmez sfatul : sa ma curat de zgura .Dar cum ,te intreb ? A,da am gasit solutia . Am sa-mi iau o mica / mare vacanta de deratizare . 😦 Iar bloggerul va trebui sa-si puna si el, ca si Mircea Cartarescu, piciorul in „ghips „. 🙂

 43. AVP Says:

  Stely, iti zic si tie asa cum le-am zis tuturor celor care mi-au facut onoarea sa-mi calce pragul, la un moment dat: io n-am invitat pe nimeni aici si nu voi goni pe nimeni, decat pe nefelixitii care nu respecta nicio regula, fie pentru ca sunt sociopati, fie sonati, fie teleghidati de diversi tovi si baieti din uralo-carpati.

  In ce ma priveste, voi merge inainte pe linia mea, fie ca ea se va mai atinge cu-a altcuiva, fie ca ba. Si, crede-ma, e pur si simplu o necuviinta din partea ta sa spui ca-mi voi pune si io picioru-n ghips, desi nu ti-am dat nicio dovada pana acuma c-as putea proceda asa (si nici din Povestea lui Ave n-ai putut trage concluzia asta, n-asa?). Daca chiar te intereseaza, cred in continuare ca Base si-al sau haitic reprezinta „raul cel mic”, aloo, insa atunci cand apare pana si cel mai mic semn c-ar putea exista si altceva (politic vorbind, desigur) decat samanta buruienei ce emerge de 20 de anisori si ceva tot si numai din tovii si baietii astia de altcandva, transformati de voie-de nevoie in „salvatorii” capitalismului si democratiei postcomunismului de Romanica, ei bine, io nu voi pregeta sa incurajez cu draga inima samanta asta noua, cu conditia sa fie intr-adevar noua, aloo, si nu o doar o jmecherie sau intoxicare teleshoua ; in orice caz, voi refuza sa fac parte din chorul de laudatori sau aparatori ai unor politicieni care nu dau niciun semn nici c-ar avea nevoie de astfel de sustinatori, nici ca au inteligenta sau competenta minima de a-si face un PR de onesti invingatori, iar nu de becisnici manipulatori prin ordinare shopirle ori sperietori.

  Ca sa n-o mai lungim, nevoia imperioasa de altceva si speranta mea ca samanta asta noua se poate regasi, te pomenesti, in Craciun ista sau in alte novissime sfortze din Piata Universitatii ot Bucuresci (deci nu si-n Neamtu, helas, in ale Blogary, obraznicaturi sadea, in ale Linie dreapta, dar taare ineapta etc, care m-au sters din listele lor de friends sau m-au injurat ca si pegra de maala, asa cum au facut si fac cam toti baietii secretosi din tagma Manastirii Secu, de altcandva…), emerge si din grozavenia ca-n caz ca tot partida lu nen-tu Base va castiga, va fi nevoita sa se alieze, ca sa dureze si sa legifereze cat de cat, drea, cu CVT, cu DDD, cu Jjiji oieru, cu UNPR si cu alte fantose mai mult or mai putin oculte, ceea ce vei recunoaste si tu c-ar fi prea de tot, bre… :oops:. Da, asta inseamna sa faci politica prin manipulari si diversiuni, prin confruntari continue si scenarii de razboinici mai mult nebuni decat shoguni si sa vrei sa fii la putere cu orice pret, scontand pe faptu ca boboru de talibani natafletz & pizdetz te va suporta oricum, in loc sa fii onest si transparent ca un eon funciarmente bun.

  Update : Ar fi bine sa citim si linku ista, sine ira et studio, aloo… : http://www.dorintudoran.com/2012/02/04/un-mesaj-de-la-claudiu-craciun/#more-11385

 44. Stely Says:

  AVP ,
  Ştii ,desigur ,motivele pentru care am fost aici ,”pe cîmpul de bătaie ” ,înca de la începutul acestui blog . Ştii, deasemenea, că au fost multe momente destul de neplăcute si epuizante (pentru amîndoi) cărora am căutat sa le fac faţă ,încurajată, în primul rînd de tine şi în al doilea rînd ,fiindcă am considerat că fac bine ceea ce fac . Adică să te susţin în toate demersurile tale , in care am crezut si cred ,dar cu un preţ citeodata prea mare . Ştii (din nou) la ce mă refer.
  Chestiunea este ,acum , nu că mi-am schimbat părerea despre tine şi nici că n-aş fi de acord cu „linia” pe care ai pornit .
  Nu , ştiu că”linia „ta va fi aceeaşi ca la început (dreaptă şi corectă ) şi că nu vei face nici un compromis aşa cum nu l-ai
  făcut nici pîna acum. Dar, cred că îţi amintesti de momentul cînd am făcut promisiunea că ma voi retrage de pe blog ,atunci cînd mă voi simţi de prisos şi cînd voi considera că prezenţa mea te-ar perturba .Acum cred ca a sosit acel moment . Da ,asta e. Şi mai e ceva ,dar nu e timpul (acum)să-l spun .În orice caz e un lucru bun . Succes !

 45. AVP Says:

  Bine, mhă, Stely, se vede că eşti obosită şi ca ai nevoie de un mic conced. Ţi-l dau, fiindcă ştii cât sunt de magnanim, dar fără plată, căci ştii bine că sunt şomer şi pe deasupra şi dator vândut, aloo… 🙂 De luni te-astept la servici, aici 💡

  Hai, stai fără grijă, căci nu m-am îndrăgostit de ariciu pogonici, deşi are neşte ochişori numai buni să pună la pământ un pogon de gagici. Încă nu m-am convins dacă e păcălici, gargarici sau brici. Să-l mai vedem.

  Nu, nu trebuia să pomenească de Băsescu, fir-ar… Hai pa

 46. AVP Says:

  http://www.antena3.ro/live.php Claudiu & Magistru-i… oops.

  Sunt deja din ce in ce mai dezumflat… 😦 Fir-ar… 👿

 47. sorin cucerai Says:

  Bloggerii pedelisti cred despre Craciun ca e manipulat de USL. Bloggerii penelisti cred despre el ca e manipulat de PDL:))).

  http://bloggeriliberali.blogspot.com/2012/02/parerea-unor-bloggeri-liberali-pe.html


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s