Portrete din Piaţa Universităţii, pre versuri tălmăcite…

În timp ce io îl aşteptam pe my friend Sorin Cucerai ca să devină un contributor serios pe my blog, el a profitat de absenţa ori de magnanimitatea mea spre a face propagandă de o anumită culoare p-acilişa, chiar dacă absconsă subt linkuri neutre ca drea şi subt zâmbărici de catifea. Prin (răs)tălmăcirile de mai jos vreau să-i arăt că totul se poate întoarece pe dos şi că orice coş poate fi stors în nasul cel gomos or jmecheros… 🙂

+++++++++++++++++++++++++++++++++

Un cetăţean cu drept de vot, 57. A venit special pentru proteste.

Am 5 copii prin diferite Spanii şi 3 nepoţi care duc doru’ mamii chiar şi când fac nani pe cuptor, măi, fraţilor. Din păcate, părinţii micuţilor tre să se canonească  într-un  hal fără de hal ca să-şi ţină copiii pe val, în loc să trăiască şi ei normal, făcându-se că muncesc, iar tovarăşii capitalişti de bine  făcându-se că-i plătesc, aşa cum am făcut şi noi în Lagăru’ Socialist strămoşesc. Sigur că am şi io probleme cu penzia, ca orice rezervist de Romanica, în sensu’ că-n loc să am o pensie de 3000 fix n-am decât 2500, ca ultimu’ colectivist, însă n-aş vrea să insist! E clar că Băse e un nenorocit de comunist, o şopârlă de fost şi actual securist, un bampir al societăţii capitaliste rumâneşti, cum nu se mai exist ! Iar ca să știți, noi ne-am revoltat pentru a reînvia traiu pe vătrai de altădat!

Marian, 28, psihoterapeut

Am venit să-mi fac datoria de cetăţean oprimat, în primul rând. În România băsistă n-am dreptul nici să bat, nici să mă prindă nevastă-mea cu nevasta altuia în pat şi nici măcar pe cucii de la spitalu’ unde sunt angajat pe post de psihoterapeut luminat n-am voie să-i înjur de cine i-a ouat, asta ca să vedeţi şi dvs cât sunt de subjugat de un regim de kkt. Practic, în Românica lu Împuşcatu’  n-ai voie să faci decât ce te taie capu’, în afară de a-l înjura de dimineaţa până seara pe Satrapu’, or, asta se încadrează foarte bine într-o patologie kknie, iar nu într-una de elevată nebunie ! Jos Dictatura portocalie şi cu Boc, hai să facem poc la războiu, apoi roiu’, pe loc !

Corina, 33, IT

În momentu ista democraţia adevărată, aia de la Ivan Ilici & Bombo lăsată, e ameninţată , iată, din moment ce io nu mai am nici baremi libertatea de pe când eram fată nemăritată ! Sunt aici din cauza abuzurilor lu bărbatu-meu, care nerespectându-mi sfânta libertate de a nu-i găti şi de a nu-i călca nici măcar cămaşa, darmite pantalonii, m-a alergat cu şpionii & jandarmii, în timp ce io ţipam că vreau din nou sub fusta mamii, dar văzând că nemernicii ăia n-au nici tată, nici mamă, m-am pomenit că strig disperată: „Jos labele de pe Roşia Montană!„. Aş vrea de asemenea să spun că m-au deranjat foarte multe lucruri care s-au întâmplat în politica română, de exemplu faptul că parlamentarii freacă mangalu la mână, în loc să-mi pună mie o vorbă bună ca s-ajung iar măcar fată bătrână, dacă nu mândră şogună. Vreau de asemenea să precizez că protestele noastre vor fi paşnice, întrucât noi, oameni civilizaţi, exercitându-ne drepturile civice, nu-l vom face decât pe nenerocitul de chior arşice şi ne vom pişa pe preşedintele României ca nişte fete destoinice.

Mia, 62, pensionară

Am venit aici pentru tineretul nostru care are dreptul la un servici stabil, chiar dacă el nu e prea capabil şi nici măcar docil, dar eu – ca orice mamă – vreau ca fiul meu să trăiască baremi ca un contabil de la un ONG caritabil sau ca un secretar de la primărie, în pace şi veselie, de exemplu prin baruri, baluri, nunţi, botezuri, festivaluri şi alte carnavaluri, deci prin asemenea plăcute locuri de muncă, iar nu să trăiască ca-n junglă, muncind opt ore nesfârşite şi prestând şi ore suplimentare doar triplu  plătite, cu care să nu poată să-şi achite  nici un amărât de metru cub de clătite, 5 iubiţi / iubite, plus, bineînţeles, să întreţină pe cea / cel cu care a avut neinspiraţia să se însoare / mărite. Păi asta-i viaţă, bre ? În toţi anii ăştia de când l-am dat jos pe Ceaşcă, dovedind că n-am avut nimic în cap, deşi purtam şapcă, cârpă, fes sau bască, după caz, naz şi praz, nu s-a făcut nimic cu haz, ci s-a trăit tot în scandal şi năcaz, pe banii FMI-ilor alea scumpe ca curentu’ cică ieftin de la hidrocentrala V.I.Lenin de la Bicaz (ca şi cum n-aveau şi ele, FMI-le astea, tot o singură gaură-n găoaz şi-o găurică de baz), în loc să trăim pe gaz dulce de Caucaz, chit că n-ar fi trebuit să egzecutăm, pentru asta, decât o micuţă schimbare de macaz. Ghici care ? 💡

 

Un bărbat cu fular pe faţă, 45

N-am venit că mor de foame, ci pentru că DNA nu mai doarme-n hainele statului, ca pe vremea lu Nea Bombonel, drăguţu de el ! Nu, n-am restanţe la bănci, căci băncile alea la care aveam  io restanţe sunt kanci, respectiv au dat faliment hăt de mult, iar în sediile lor şi-au făcut băieţii dăştepţi birouri sau ranch. Am venit doar pentru că nu se mai respectă legile statului degeaba pe banii băncilor şi-ai statului şi pentru că nu ne comandă singuru’ om cu vilă la Snagov, respectiv domnu’ SOV, ci ne comandă un nefelixit care ne face farmece cu culoarea MOV şi care chiar şi pe celălalt Domn Turnător, ce ne-ar putea conduce fix spre Răsărit în zbor, l-a trecut la asterixu DNA, frăticilor. Avem un preşedinte care ne jicneşte cinstit şi lăutăreşte, în loc de unul care să ne tromboneşte distins şi ioropeneşte, fireşte ; avem nevoie de un preşedinte care-n loc să bea cu tot felu’ de interlopi, s-ar face pulbere numai cu Regi sau măcar cu popi, chiar dacă pe noi ne-ar trata apoi ca pe nişte fraieri numai buni să-i îngropi în vorbe jmecheroase, iar pe urmă să-i dezgropi şi să le tragi până şi bietele oase la babaroase, în afaceri oneroase. Aş vrea ca preşedintele nostru să fie un exemplu pentru cei care vor urma şi care vor face ca şi mandea: li se va frânge inima, adicătelea, de grija unuia sau altuia dintre miliardarii în dolari sadea şi-a democraţiei de R.S.Românica, aia de pe vremea lu tov Bunica.

Ionel, 47, afaceri în construcţii:

I-am spus soţiei, în tip ce meşteream la un plan de afaceri copiat de pe Youtube (precum frecam în tinereţe mangalu’ unui şurub) : „Vrei să emigrăm de răul odiosului Dictator, mey, să mergem la club, ori să te pup ?” Iar ea zice: „Zău că eşti chiaun, biet bişniţar  phaun,  sau iar ai avut întâlnire cu Dreapta de sub zăbun ?? Io  nu mai am  în casă  nici săpun, căci tu-ţi sorbi dividendele la clubul Micul Shogun, aşa cum îţi păpai până mai ieri ciubucu’ pe vişinata de magiun de la bomba Noroc Bun, iar ţie îţi arde de băjenii şi revoluţii acum ?? Piei din faţa mea, până nu-ţi mai zic încă una, gargaragiu nebun!”  În rest, arăt că mă deranjează anarhia economică şi socială din ţară, din moment ce nici Garda Finaciară nu mai vrea să facă afaceri cu mine pe şpaga de odinioară, ci i s-a sculat să fie corectă ca legea a 2-a a termodinamicii, cum am  învăţat-o la şcoala profesioanlă, din care se poate deduce că trecerea de la o şpagă voinică la una mai mică,  după chipul şi asemănarea vremurilor astea de Criză & Frică, e tot atât de neinteresantă şi calică, pentru  tovii şi valeţii de pică, precum întoarcerea la o fostă gagică, după ce asta a devenit nu doar străbunică, dar şi stâlp de biserică.  Şi deci e clar că Băsescu ista e un  ciumpalac curvar şi-o super-vulpe, normal, fiindcă a ştiut cum să-i ademenească pe fraierii ca mine, din amonte şi aval, ce-au crezut că vor trăi bine tot cu învârteli de clasic bişniţar kknar şi cu alte inginerii de patronat tembel, ca pe vremea lu tov Ivan Ilici & Bombonel.

Ioana, elevă :

Am venit tot pentru protecţia animalelor, ca şi dvs, domnilor şi doamnelor. N-am uitat că el, odiosul şi sinistrul nea Băsel, a pornit toată treaba asta cu eutanasierea câinilor de pe stradă, în loc să încerce să-i educe, să-i culce în puf de păpădie şi să le dea să mănânce nu turtă dulce, ca în minunata noastră copilărie, ci cărniţă de pulpiţă şi gămbiţă de fetiţă care vine de la grădiniţă, singurică pe uliţă. Deşi sunt cam mică, vedeţi şi voi că nu mai sunt de mult apolitică, însă Băsescu e un om fără scrupule, adică. Hai pa şi pussycă !

Ionela, 28, masterandă în ştiinţe politice:

Am venit luni, pentru că văzusem ce se întâmplă duminică, când s-au spus numai minciuni. Duminică toate prietenele mele au fost gazate cu câteva votci refrişate si-au căzut late, din întâmplare pe spate şi-n braţe de ultraşi mumos tatuate, dar  io m-am ales numai c-un pupic pe furate. Desigur însă că a contat foarte mult şi solidaritatea, dar n-a fost onest ce s-a întâmplat, drept care am întins şi obrazu celălalt, apoi picioru şi-n final – ca tot boboru – am întors puterii chooru’. Mama-i dusă-n sat cu doru’, azi e singur puişoru’ şi-am închis uşa la Stradă cu zăvoru ! Poa’ să cadă chiar şi Ceru’, nu doar chioru’, iar ONG-ul feminist în care am activat până acum ca o proastă poa’ să fie lovit de cea mai neagră  năpastă, pe mine mă doare-n coastă, am descoperit, în sfârşit, ce-nseamnă să nu fii castă  ! Mai slăbiţi-mă cu revoluţia voastră !

 

Jan, 41, funcţionar :

Am ţinut să vin neapărat pentru că m-am săturat de umilirea poporului român de 22 de ani şi până la ultimu’ Ignat. Până atunci puţin mi-a păsat, normal, întrucât am frecat şi io la mangal, ca tot rumânu’ îndurerat şi social-liberal. Băsescu este un vot pierdut şi fatal, chiar dacă Antonescu ar fi un Caţavencu total, iar Victoraş Ponta un alt Bercea Mondial. Să cânte muzica ! La bulivar, birjar !

Sanda, 44, proprietar cafenea :

O „prietenă” a fost cu ideea: „Hai să dăm  ceai gratis la oameni în piaţă”, fără să ne treacă prin cap că unii dintre cetăţeni, care în a lor veselă viaţă au băut apă mai mult dis de dimineaţă, decât după masă ori cu pastile anti-greaţă, ca orice neaţă, vor folosi paharele de ceai doar aşa, de garagaţă, în timp ce pe furiş îşi vor turna în ele trotil de prune sau wiski fără gheaţă, normal, întrucât  până şi Marea Neagră e cuprinsă acum de gheaţă la mal. Aşa că după ce s-a prins de figură până şi-un fost miliţian pensionar, actualmente comisar de poliţie voluntar, ne-am ales şi cu-o amendă usturătoare, în loc să ne ia valu’ revoluţionar şi să ne urce la cucurigu’ protecţiei consumatorului, măcar… oops.

Doru, 46, multinaţională:

În 90 m-a păcălit Ivan Ilici, fir-ar al drea. Zicea: „Fugi de-aici, bey, spuley, şi şcoleşte-te în ţerile democraţiei, căci acum tu eşti în stare să crezi chiar şi într-un Salvator-Păcălici, darmite să te prinzi, mult prea târziu, de altfel, ce  vrea să facă tov Felix şi cu trupa-i de bădici, ciutaci, gâzi şi ciuvici, prin agitaţia post-modernă ce va avea loc tot aici, în Piaţa Univerităţii de ieri, însă cu minerii îmbrăcaţi – sanki balamaua – în pancartieri. Şi după ce m-am şcolit de m-am spetit, m-am întors în 96 la tov Ivan Ilici cel velit, înlocuit temporar, de ochii lumii, c-un ţap nisfirit, shiiit, însă tovul mi-a ricanat uimit : „Aloo, cine dreaq te-a pus să-ţi abandonezi leatu’ tocmai la spartu’ târgului, băiatu’ ?? Acuma vii la mine, cretine, pardon, pretine, când nici şinele de cale ferată de altădat nu mai sunt de furat ?? Sau ai căpiat ? Ce-ţi trebuiau şcoli de grad înalt, când tu erai deja gradat ??” Şi uite aşa, obligat a nu mă mai amesteca, cu voia sau fără de voia mea, în troaca criptocomunişilor şi criptosecuriştilor ăstora, am ajuns la mintea rumânului cea de pe urmă şi mi-am dat seama că toţi – indiferent că sunt de stânga, de dreapta, de centru sau „monarhişti”, mai în urmă – fac parte din aceeaşi veche şi tovărăşească mumă sau turmă.

Reclame
Publicat în AVP fun. 41 Comments »

41 răspunsuri to “Portrete din Piaţa Universităţii, pre versuri tălmăcite…”

 1. miramar Says:

  renaste Scornicestiul. Pe discovery a aparut un clip promovat din fondurile ministerului pastorit de ilustra EU, in care se face reclama comunei Margau, locul de bastina a tovarasului Emil Boc.

 2. Stely Says:

  AVP,
  Ai „talmacit ” cu cea mai mare precizie si desigur cu umor savuros toate portretele ” vajnicillor revolutionari ” care au luptat pina la loc comanda , impotriva dictacturii basesciane 🙂 Sincera sa fiu am crezut ca filmuletul nu a fost facut pentru propaganda asa -zisei revolutii ,ci cu tenta de ridiculizare .
  Poate n-ai sesizat ca am adus filmul inaintea d-lui Sorin Cucerai . L-am luat de pe facebook ,pus de o prietena „feisbucciana” din lista mea care incepe cu A 😉 . L-am postat aici cu scopul de a-i decredibiliza pe protestatari ,nicidecum pentru a -i evidentia . Iata ca sa nu crezi ca mint.
  Stely Says:
  21 ianuarie 2012 la 19:26
  Pe mine ma mira cum se screm cu totii sa le cinte in struna celor citeva sute de protestatari de azi si chiar de ieri ,care numai orb sa fii sa nu vezi ca “bietii” de ei habar nu au pentru ce au iesit in strada. Chiar acum citeva zeci de minute am ascultat un mic interviu la B1 unde un tinar intrebat fiind pentru ce protesteaza spunea cam asa :”pentru o viata mai buna
  ,pentru dreptul la libera exprimare ??? pentru locuri de munca (sa nu mai fie nevoiti sa plece in lume ) si … pentru o reforma dura in sanatate si invatamint !!!!? si cite altele care mai de care mai hilare .Daca vreti puteti sa vedeti si altele aici :
  http://www.decatorevista.ro/portrete-piata-universitatii/

  p.s. Acum merg pe „facebook ” sa-i dau” like ” pentru a-l trimite la sursa ca „bonus” bineinteles. Hai ca poate aflu si
  sursa initiala . 😉
  pps . L-am vazut din nou aseara tirziu ,dar n-am zis nimic de teama ca d-l Sorin Cucerai se va supara pe mine ,stie dumnealui de ce . N-am vrut sa risc o noua „infierbinteala ” 🙂

 3. skorpion Says:

  excelent, AVP
  🙂

  salut si sper ca esti ok!

 4. AVP Says:

  Asta ca să se-nveţe minte zmecherosu Cucerai, iar altădată să nu mai facă agitaţie criptouselistă pe splai, subt masca unui apolitic samurai 🙂

  Pe mâine, my friends.

 5. sorin cucerai Says:

  Teaching the Ape to Write Poems
  by James Tate

  They didn’t have much trouble
  teaching the ape to write poems:
  first they strapped him into the chair,
  then tied the pencil around his hand
  (the paper had already been nailed down).
  Then Dr. Bluespire leaned over his shoulder
  and whispered into his ear:
  „You look like a god sitting there.
  Why don’t you try writing something?”

  Pentru conformitate: http://www.poets.org/viewmedia.php/prmMID/20369

 6. AVP Says:

  Păi ce e homu, mey, Cucerai, decât o maimuţă fistichie, care ştie să scrie poesie, olelile lie…? 🙄 Şi ce e o maimuţă, decât o bestiuţă care n-a uitat să muşte, ca orice goe-goguţă ce se crede coandicuţă ? Ei bine, tu ce crezi că mi-eşti, pretine, din moment ce nu scrii poesii şi nici alte chestii prea cilibii nu ne-arăţi pe-aci ? 🙄

  Mai vbim, în caz că nu ne neam-prostim, dreaq.

 7. Hantzy Says:

  O tema, intr-adevar, nu foarte usoara. Sa buchisesti spatiile neumplute de intervievatii din Piata, ca sa afli ce de fapt vrutara sa ascunda, arata pricepere si fantezie: Esti tare la presupuneri, AVP!
  Poate alta data voi incerca si eu, insa ma voi multumi sa iau vreo declaratie a udrei sau a bocului, caci in cazu lor e mai simplu sa observi ce-au vrut sa nu spuna si ce n-au vrut sa spuna.

 8. sorin cucerai Says:

  Ce sunt eu? Voila:

  Thirteen Ways of Looking at a Blackbird

  I
  Among twenty snowy mountains,
  The only moving thing
  Was the eye of the black bird.

  II
  I was of three minds,
  Like a tree
  In which there are three blackbirds.

  III
  The blackbird whirled in the autumn winds.
  It was a small part of the pantomime.

  IV
  A man and a woman
  Are one.
  A man and a woman and a blackbird
  Are one.

  V
  I do not know which to prefer,
  The beauty of inflections
  Or the beauty of innuendoes,
  The blackbird whistling
  Or just after.

  VI
  Icicles filled the long window
  With barbaric glass.
  The shadow of the blackbird
  Crossed it, to and fro.
  The mood
  Traced in the shadow
  An indecipherable cause.

  VII
  O thin men of Haddam,
  Why do you imagine golden birds?
  Do you not see how the blackbird
  Walks around the feet
  Of the women about you?

  VIII
  I know noble accents
  And lucid, inescapable rhythms;
  But I know, too,
  That the blackbird is involved
  In what I know.

  IX
  When the blackbird flew out of sight,
  It marked the edge
  Of one of many circles.

  X
  At the sight of blackbirds
  Flying in a green light,
  Even the bawds of euphony
  Would cry out sharply.

  XI
  He rode over Connecticut
  In a glass coach.
  Once, a fear pierced him,
  In that he mistook
  The shadow of his equipage
  For blackbirds.

  XII
  The river is moving.
  The blackbird must be flying.

  XIII
  It was evening all afternoon.
  It was snowing
  And it was going to snow.
  The blackbird sat
  In the cedar-limbs.

  Wallace Stevens

  http://www.poemhunter.com/poem/thirteen-ways-of-looking-at-a-blackbird/

  PS Riscul de a te „neam-prosti” iti apartine in totalitate – si uneori ti-l asumi cu o lejeritate excesiva, domnita mea…

  PPS Insa adevarata intrebare e: cine e dr. Bluespire…:)))

 9. Stely Says:

  @Sorin Cucerai ,
  Am impresia ca s-a cam inversat situatia . Altcineva 😉 s-a … „infierbintat „? Eu asa vad din cele doua raspunsuri sofisticate , nici macar originale.
  Mi se pare dezamagitor .In primul rind ca nu ati gustat pamfletul , care dupa parerea mea este exceptional . Nu am cunostinta ca ar mai exista la actuala asa ceva .Ma asteptam sa -i recunoasteti valoarea , macar literara ,fara sa-i luati in seama tenta satirica .Ori, d-voastra ati luat totul la modul personal ca si cind va regasiti intr-unul din portrete ?!
  Hai ,zau ,nu este cazul sa va suparati pe poetul pamfletar , care nu a putut sa-si inhibe talentul ,la asa” material” numai bun de prelucrat . 🙂
  Pe cuvintul meu ca daca as fi avut talent la fel as fi procedat ,intrucit am sesizat intocmai caraghioslicul din interviurile
  acelea ,motiv pentru care le-am catalogat ca atare inca de la inceput. Nici un raspuns din cele 12 „portrete ” nu mi s-a parut ca ar fi demn de luat in serios. Nu-mi vine sa cred ca nu ati sesizat falsitatea lor . Dar desigur ca,atit dvs .cit si Hantzy sunteti liberi sa-l contracarati , la fel de elegant ,tot printr-un pamflet sau in alt mod ,dar fara atac la persoana.

 10. Stely Says:

  erata : „ca ar mai exista la ora actuala asa ceva „.

 11. Goldmund Says:

  Domnule Sorin Cucerai,
  iata o harta(depasita! – In ziarul SZ de joi, 26.01.12, Rusia, Ukraina si Albania au o culoare diferita – in rau! – fata de cea a Romaniei care se alatura unui grup de tari din Vest si doar cateva din America Latina! Acesta harta care am vazut-o de curand in SZ a mai aparut inca o data dupa ‘Primavara Araba’, din 2011; si acolo Romania era alaturi de cateva state din Occident la acest capitol, iar Rusia ‘arata rau’!!!)din care se poate concluziona ca si atunci(martie,2008)Romania statea destul de bine la capitolul ‘Libertatea Religioasa’:

  Ce vroiam sa spun:
  exista capitole la care Romania nu sta prea bine. Daca repetam doar acele tabele unde stam f. prost, avem o imagine…deformata despre tara noastra.(‘Opozitia’ poate s-o faca, dar nu e m e r e u in interesul tarii….)
  Si da, va asigur ca v-am inteles inca ‘din prima’ ce ati vrut sa spuneti:
  o ‘buna guvernare’ e altceva decat o democratie solida, concluzionand ca acest calificativ de ‘o buna guvernare’ poate sa-l primeasca si o dictatura militara….(exagerez, bineinteles)
  Si pentru mine, Tarile Scandinave sunt in multe privinte un bun exemplu de urmat mai ales pentru tarile din Estul Europei…iar la capatul opus apar Tarile Arabe, RP Coreea(bineinteles), RPChina, dictaturi din Africa, Rusia….(sa nu creada cineva ca Rusia poate fi vreun exemplu de urmat pentru Romania-sic!)

 12. Goldmund Says:

  Superbe comentariile tale, AVP! Le nimeresti la greu, chiar daca par gandurile unui initiat total, cobori alaturi de popor-n grai…

 13. sorin cucerai Says:

  Nu, doamna, sunt suparat pentru ca am fost numit „cripto-uselist”. Si asta in mod repetat. Dupa ce, cu ani in urma, pe acelasi blog, Grebu si lingusitorii lui mi-au aplicat un tratament similar, in aplauzele lui AVP. Nu doar ca nu exista nicio dovada ca as fi facut campanie fie USL, fie unor politicieni din USL (spre deosebire de unii de pe acest blog, care au fost explicit partizani politici in favoarea unui partid politic si a unui politician), dar exista dovezi CONTRARE.

  Desfid pe oricine sa-mi arate un singur text, o singura propozitie scrisa de mine in care sa afirm ca alianta dintre PNL si PSD e un lucru bun. Desfid pe oricine sa-mi arate un singur text, o singura propozitie scrisa de mine si in care sa ma fi lansat in delir verbal de genul „USL e forta modernizatoare a Romaniei”, „USL e viteazul care sparge muntii inapoierii”, „USL e raul cel mic” si alte asemenea baliverne pe care proprietarul acestui blog le-a scris cu asupra de masura despre un alt partid politic si despre un alt politician.

  Dimpotriva, o simpla cautare pe google ajuta pe oricine sa gaseasca texte de-ale mele in care sunt explicit impotriva aliantei PNL-PSD, in care critic politicile PNL si pe Crin Antonescu – si asta inca de cind a fost ales presedinte al PNL, sa ne-ntelegem! – si in care critic PSD. Daca altii se simt obligati sau tin neaparat sa participe, e treaba lor.

  Chiar pe acest blog am afirmat explicit, cu subiect si predicat, de cel putin doua ori, ca anul asta nu voi vota, pentru ca n-am cu cine. Daca detest profund si consecvent FSN-ul in toate formele lui, atit in varianta PSD cit si in varianta PDL, e limpede ca n-am cu cine vota, pentru ca astazi FSN-ul este la putere prin PDL si in opozitie prin PSD (principalul partid din USL). Daca mi se cere sa aleg intre FSN si FSN, sunt obligat sa spun „pas”. Nu am niciun motiv sa particip la aceasta mascarada.

  In aceste conditii, cind cineva ma jigneste gratuit si fara sa fi fost provocat in niciun fel, numindu-ma „propagandist” si „cripto-uselist”, cred ca am motive temeinice sa pun la indoiala atit buna credinta cit si integritatea morala a respectivei persoane.

  Mi se pare pur si simplu halucinant sa fiu invitat sa contribui la un blog si, dupa citeva ore, pe nepusa masa, sa ma trezesc acuzat pe nedrept si vulgar de „cripto-uselism”. Ceva e profund in neregula cu o persoana capabila de asemenea volte.

  Cit despre originalitate, mai slabiti-ma, doamna. Originalitatea nu este, prin ea insasi, un certificat de valoare. Oamenii pot fi originali si in prostie, si in platitudini. Poti emite si platitudini originale, pe care altii inaintea ta nu le-au emis.

  Legat de poeziile pe care le-am postat, am facut-o ca sa va bucurati de ele, doamna. Sunt poezii remarcabile, scrise de poeti remarcabili. Bucurati-va, deci – daca puteti – si evitati suprainterpretarile.

  Inainte sa inchei, mai adaug doar un lucru. Eu sunt Sorin Cucerai! Nu m-a cistigat nimeni la arsice, nu m-a cules nimeni de pe strada! Nu m-am ploconit niciodata in fata nimanui, n-am cerut niciodata pomana de la nimeni! Cine nu respecta asta, nu se poate bucura de respectul meu.

  Astept asadar fie scuzele lui AVP (pe care ma voi grabi sa le accept si sa sterg imediat cu buretele neintelegerea), fie caderea lui intr-o „neam-prostie” si mai abrupta. Ca sa ne lamurim.

 14. sorin cucerai Says:

  @ Goldmund

  De acord ca lucrurile bune trebuie recunoscute si laudate. Dar si performantele proate trebuie intotdeauna criticate si aduse mereu in discutie, pentru a pune presiune pe guvernanti (oricare ar fi ei) sa schimbe lucrurile in bine. Doar asa putem progresa. Gindesc ca a face altfel inseamna a nu-ti face datoria de cetatean – si mai inseamna si a nu-ti iubi tara.

 15. AVP Says:

  Sorine, daca tu zici ca te-am jignit cu ceva, iar tu pe noi cu nemica, niciodata, iti cer scuze, tata… Nu, nu-ti mai cer ca la randu-ti sa-ti ceri scuze fata de mine si fata de Devis Grebu, pe care nu te dai in laturi a-l jigni iar, ca si pe „proprietarul acestui blog”, halal… Ramane ca si pana acum, iar daca vrei poti sa ne dai bonusuri „civice” in continuare, razand cu gura pana la urechi. Nu te obliga nimeni sa crezi – in caz ca tu insuti, un caracter mare si un intelectual cu-o buna dotare, nu pricepi singurel chestiutzele astea elementare – ca acelea sunt fapte criptomanipulatoare sau, daca preferi, criptointoxicatoare. Da-i bataie in continuare cu aluzii ca si o maimutzica poa sa scrie o poesie incantatoare, mai mult sau mai putin intamplatoare, pe cand tu esti un filosof din nascare, n-asa ? Asta e situatia si natia, fratioare…

 16. Goldmund Says:

  @sorin cucerai

  Intru totul de acord cu ultimul mesaj.

 17. Goldmund Says:

  Adrian Nastase
  Coruptia, coruptia….Multi politicieni din Vest au imputat politicienilor din Romania o slaba lupta impotriva flagelului…’coruptie la nivel inalt’. Daca cineva din Romania a fost judecat pentru coruptie, luare de mita si alte delicte asemanatoare, nimeni dintre politicienii importanti nu a fost trimis dupa gratii…Se pare ca in ultimul timp avem de-a face cu o alta Justitie!(mai libera?)
  Acum a venit randul lui Adrian Nastase, un politician care a acumulat o avere fantastica dintr-un salariu modest, iar in procesul ‘Matusa Tamara’ a scapat incredibil nepedepsit, cu toate ca ‘dovezile’ provenientei unei averi uriase erau puerile, impertinente fata de orice principiu de dreptate din lume…
  Acum, alt proces intentat tot domnului Adrian Nastase(de cand stiu eu, politicienii din UE au cerut de fiecare data cand A. Nastase era judecat ca Justitia Romana sa-si faca treaba…Probabil ca acest om reprezenta ‘toata clasa politica meschina, haina a tarii’)de data asta, ‘Trofeul Calitatii’, judecat si o sentinta-surpriza: 2 ani cu executare. UE ar trebui sa fie mandra de tenacitatea cu care urmaresc Romania…Si e bine asa! Poate si Justitia iese din tunel, spre lumina.

 18. Stely Says:

  Sorin Cucerai,
  Recunosc ca nu pot sa va dau un raspuns cert (cu subiect si predicat ) privind patrizanatul dvs politic .Dar pot spune ca v-am perceput a fi un apropiat prin afinitati politice al liberalilor,care sunt acum uselisti. Asta este impresia pe care ati lasat -o prin plasarea acelui filmulet ca „bonus „. E adevarat insa ca din filmulet nu reiese „cripto-uselismul ” nici al acelora ,darămite al dvs. Cel mult ati putea fi un antibasescu sau antisistem asa cum par a fi cei intervievati.
  Mai iau in considerare insa si datele acelea privitoare la Romania, care sunt ” catastrofale ” in conceptia dvs si desigur si a opozitiei (usl ). Pentru ca ati adus datele cit si filmuletul ,ati creat impresia ca vreti sa le coroborati cu un scop anume . Adica : Romania este intr-o situatie catastrofala ,motiv pentru care „poporul ” a iesit in strada si iata filmul ca drept dovada . Cine sunt vinovatii ? :” Basescu si Boc ,care trebuie deci sa plece ” .Ceea ce cere si ….opozitia .
  In concluzie ,acestea sunt argumentele mele. Am dreptul sa cred ca portrtele respective au fost facute nu „la minut ” ci retusate . Deosebirea dintre noi este ca eu le-am considerat prelucrate (trucate) ,iar d-voastra , nu.
  p.s,. Am citit poeziile pe care nu ma sfiesc sa spun ca nu prea m-am bucurat de ele. Nu este cazul sa va spun si de ce.
  Cit despre originalitate ,nu la a lor m-am referit ci la a dvs ,prin faptul ca le-ati folosit acum si aici .Cu ce scop ? Sa inteleaga fiecare ce crede de cuviinta. Nu-i asa ?
  Hai ,va rog ,nu va „supalati ” din nou . 😦 La fel si eu va cer scuze .

 19. sorin cucerai Says:

  Bre AVP, atunci hai sa bem de impacare 🙂 .

  Pavilionul de porţelan

  Pavilionul verde,
  Înalt, de porţelan,

  Lucea superb, departe,
  Pe lacul diafan.

  Ducea până la dânsul
  Un pod de jad, întins

  Ca blana unui tigru
  În pânda lui surprins.

  Acolo, în tăcere,
  În serile târzii,

  Şedeau câţiva prieteni
  În mantii aurii,

  Tăcuţi şedeau acolo
  Prietenii aceşti.

  Se înclinau spre masă
  Când beau adânc din ceşti.

  Grăiau încet, arare,
  Profund, şopotitor,

  Să nu trezească noaptea
  Cumva, cu glasul lor!

  Tăceau apoi pe gânduri
  Prietenii aceşti.

  Se înclinau spre masă
  Când beau adânc din ceşti.

  Şi se vedea-n adâncul
  Acela diafan,

  Răsfrânt, pavilionul
  Înalt, de porţelan,

  Şi se vedeau adese,
  Răsfrânţi în limpezimi,

  Cum beau câţiva prieteni,
  Acolo-n adâncimi.

  de Li Tai Pe

  http://agonia.ro/index.php/poetry/1816160/Pavilionul_de_por%C5%A3elan

 20. AVP Says:

  Ok. Sper insa ca macar bautura cu care vei veni in dar la Canossa va fi cat de cat de soi, fiindca poeseaua pe care ne-o spusesi e de doi bani. De-altfel, am remarcat mai de mult ca esti cam otova la poesie…oops. Sigura exceptie a fost atunci cand ai constatat ca un pretin de-al tau (nu spui ţine, persoană neînsemnată) e poet adevarat.

 21. Stely Says:

  AVP,
  Mie mi-a placut „poeseaua ” . Am ” sorbit-o „cu gindul la o prietenie frumoasa si tainica 🙂

 22. sorin cucerai Says:

  @ Stely

  Nu cred ca e un secret pentru nimeni faptul ca eu am convingeri liberale. Dar de la a avea convingeri liberale si pina la a sustine un partid sau altul calea e lunga, iar eu m-am ferit s-o strabat. Sunt avantajat si de faptul ca PNL are o traditie anti-intelectuala: de la infiintarea lui in secolul XIX si pina in prezent, PNL nu a fost capabil si nici nu a dorit sa atraga in jurul lui intelectuali cu convingeri liberale, care pot articula argumente teoretice, care pot construi standarde de democratie si care pot elabora propuneri de politici publice. PSD si PDL alearga dupa intelectuali. PNL, nu. Asa ca am avut si am norocul de a fi lasat in pace – si de a nu fi obligat sa refuz ofertele politicienilor. Eu prefer sa fiu un ginditor liberal ramas in zona societatii civile – adica sa-mi pastrez libertatea de a critica orice guvern atunci cind e de criticat.

  PS Va rog eu frumos, nu mai suprainterpretati. Daca critic un partid sau un politician pentru performantele sale, nu o fac pentru ca as avea un plan ascuns de a sustine pe altcineva – ci pur si simplu fiindca gasesc criticabil respectivul partid sau politician. Eu unul sunt 100% la vedere – si asta se poate proba.

  PPS Da, pe anumite dimensiuni gasesc ca situatia din Romania este intolerabila. Da, din statistici ale unor institute occidentale respectabile rezulta fara echivoc ca din 2008 si pina in prezent nivelul democratiei scade si cel al coruptiei creste. Da, cred ca aceste trenduri sunt ingrijoratoare. Da, cred ca protestatarii sunt indreptatiti sa protesteze si au dreptate sa-si revendice drepturile in felul acesta. Da, cred ca Basescu si Boc sunt vinovati – ei sunt la putere acum, ei sunt responsabili acum de felul in care merg lucrurile in tara asta; daca altii ar fi fost la putere, acesti altii ar fi fost vinovati. Da, cred ca Basescu si Boc ar trebui sa demisioneze: asa e normal intr-o democratie cind puterea derapeaza si incepe sa incalce din ce in ce mai apasat drepturile cetatenilor.

  Dar de aici nu rezulta si nu poate rezulta in niciun fel ca as sustine opozitia. Daca X e rau, nu inseamna ca Y e bun. Sunt un logician prea bun ca sa fac astfel de erori.

  Iar dumneavoastra refuzati sa vedeti ca mai sunt si alte lucruri pe care le cred si le afirm. Cred, de exemplu, ca USL nu a oferit pina in prezent nicio garantie ca va respecta drepturile cetatenilor mai bine decit actuala putere. Cred ca USL nu a probat prin nimic ca e dispus si ca poate sa construiasca un regim al domniei legii, unul mai putin costisitor si mai putin umilitor pentru cetateni. Cred ca USL a probat pina acum ca NU e dispus sa fie mai ferm si mai eficient decit actuala putere in combaterea coruptiei; as spune chiar ca dimpotriva, daca e sa ma uit la declaratii de-ale unor lideri PSD. Cred ca USL nu a probat ca e dispus sa construiasca un stat mai democratic decit cel din prezent. Prin urmare, cred ca nu am niciun motiv pentru a vota cu aceasta formatiune politica.

 23. Stely Says:

  Uf ,am vrut sa spun trainica . 😳

 24. Stely Says:

  Sorin Cucerai ,
  Va cred ,dar as vrea sa-mi (mai ) raspundeti la doua mici intrebari :
  1. Care sunt mai exact acele drepturi cetatenesti pe care puterea „incepe „sa la incalce ?
  2. Daca nici USL si nici PD-L ,cum credeti ca veti putea sa va indepliniti dreptul cetatenesc de a va spune parerea intr-un mod democratic ,singurul prin care puteti sa -i sanctionati pentru incompetenta ,coruptie ,indiferenta etc ?
  Asa am zis ca fac si eu ,in cazul in care in colegiul meu va candida acelasi senator pe care, asa cum am spus in 2008, l-am „inghitit ” cu greu . Dar ,desi nu am auzit ca ar fi facut ceva care sa -i ateste competenta ,dar nici incompetenta sau
  alte lucruri rele (coruptie ,vorbe anapoda etc) ce atitudine sa iau ? Sa-l judec in fctie de apartenenta la partidul pe care il sustin daca per ansamblu acesta mi-a indeplinit cerintele ?

 25. sorin cucerai Says:

  Stely,

  1. O, doamna, lista drepturilor care fie nu sunt respectate, fie sunt respectate deficitar in Romania este uriasa. Voi incerca sa dau aici o lista, fara pretentia ca este exhaustiva, doar a acelor drepturi care sunt tot mai putin respectate din 2008 pina azi.

  Dreptul de a fi reprezentat (guvernarea prin ordonante de urgenta si prin asumari de raspundere face ca parlamentul sa nu mai poata dezbate legile – deci functia lui de reprezentare este incalcata, deci dreptul meu de a fi reprezentat este incalcat); dreptul la un proces echitabil si rezonabil ca durata (aici lucrurile au luat-o complet razna, durata majoritatii proceselor crescind astronomic ca efect al „reformelor” din sistem); dreptul la asistenta sociala pentru cei in nevoie (calitatea serviciilor a scazut dramatic din cauza crizei, iar cuantumul ajutorului banesc a scazut si el); dreptul la pensie (afectat in termeni practici prin scaderea cuantumului pensiilor); drepturile persoanelor in virsta (art. 25 din Carta europeana a drepturilor fundamentale: „The Union recognises and respects the rights of the elderly to lead a life of dignity and independence and to participate in social and cultural life”); drepturile romilor (respectarea lor e in regres, si cresc cazurile in care ele sunt cu totul incalcate); drepturile persoanelor cu dizabilitati (art. 26 din Carta europeana a drepturilor fundamentale: „The Union recognises and respects the right of persons with disabilities to benefit from measures designed to ensure their independence, social and occupational integration and participation in the life of the community”); drepturile copilului (cel putin prin scaderea numarului de angajati din sistem si a salariilor acestora, ceea ce duce la scaderea calitatii interventiilor in cazurile de abuz, la demotivarea si deprofesionalizarea personalului); dreptul la educatie (cu profesori tot mai putini si tot mai prost platiti, nu se poate asigura cu adevarat dreptul la educatie; adaug aici si inchiderea unor scoli din mediul rural); libertatea constiintei si libertatea de exprimare (cind conditiile de viata devin tot mai dure, tot mai multi oameni ajung sa se prostitueze intelectual si sa se autocenzureze pentru a-si putea cistiga existenta); incalcarea din ce in ce mai accentuata a art. 47 alin. 1 din Constitutie („Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent”; de 4 ani de zile, guvernul nu ia nicio masura de dezvoltare economica, desi Constitutia il obliga explicit la asta, ci doar taie la nesfirsit); dreptul la demnitate (art. 1 din Carta Europeana a drepturilor fundamentale); dreptul la buna administrare (art. 41 din Carta europeana a drepturilor fundamentale: „Every person has the right to have his or her affairs handled impartially, fairly and within a reasonable time by the institutions and bodies of the Union”). Ma opresc aici, dar sa stiti ca as mai putea continua:).

  2. Pai, luindu-i pe rind:))). Daca tot mai multi cetateni isi vor intelege drepturile si vor incepe sa critice constant si ferm guvernul in functie de pe o pozitie civila, non-partizana, pina la urma partidele si institutiile publice vor incepe sa se reformeze astfel incit sa ne respecte din ce in ce mai bine din ce in ce mai multe drepturi.

  3. Nu cred ca e corect sa va spun eu cum sa votati. Eu va pot spune doar cum votez (sau de ce nu votez) eu. Raspunderea votului sau a abtinerii de la vot este strict individuala. Vorbind insa in termeni generali cred ca, daca ajungeti sa investiti cu incredere un partid politic, o puteti face la nivelul alegerilor parlamentare, la cel al alegerii consiliului judetean si consiliului local. In privinta primarilor si a presedintilor de consilii judetene (deci cind alegeti executivul, nu legislativul), mi se pare rezonabil sa puteti opta pentru persoana, nu pentru partid – si daca nu va place persoana propusa de partid, sa optati pentru alta.

 26. sorin cucerai Says:

  PS Aici aveti Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, ca sa stiti si dumneavoastra care va sunt drepturile fundamentale (deci nu toate drepturile, ci doar cele fundamentale) in calitate de cetatean al unui stat membru al Uniunii Europene: http://eur-lex.europa.eu/ro/treaties/dat/32007X1214/htm/C2007303RO.01000101.htm

  (Am dat versiunea in limba romana, pe care am gasit-o intre timp. Eu lucram curent cu versiunea in limba engleza, de-asta am dat mai sus citatele in engleza.)

 27. Stely Says:

  Sorin Cucerai ,
  Multumesc pentru raspuns cit si pentru Carta drepturilor fundamentale ,de unde m-am putut informa cu privire la respectarea drepturilor mele ca cetatean al un ui stat membru in UE.
  Cu privire la raspuns am insa unele nelamuriri ,intrucit plecind de la urmatorul enunt din Carta :
  „Uniunea este întemeiată pe valorile indivizibile şi universale ale demnităţii umane, libertăţii, egalităţii şi solidarităţii; aceasta se întemeiază pe principiile democraţiei şi statului de drept. Uniunea situează persoana în centrul acţiunii sale, instituind cetăţenia Uniunii şi creând un spaţiu de libertate, securitate şi justiţie.”
  Inteleg de aici , ca drepturile cetatenesti sunt „intemeiate indivizibile si universale ….” care si ele se „intemeiate pe principiile democratiei si statului de drept „.
  Prin urmare parcurgind raspunsul dvs , cerut de mine si raportindu-l la mine ca cetatean , am constat ca mie personal nu mi s-a incalcat nici un drept .Ex :
  1.dreptul de a fi reprezentat in parlament . Nu mi s-a incalcat ,intrucit conform principiilor democratiei eu sunt reprezentata de cei pe care i-am votat liber consimtit , in functie de criteriile pe care mi le-am stabilit.La rindul lor ,acestia ,reprezentind puterea legislativa au actionat conform acelorasi principii. Si anume , au respectat principiile democratice conform Constiututiei.Unele dintre ele fiind votarea legilor in parlament si abilitarea celor care au dreptul constitutional de a veni in parlament cu proiecte de legi- in cazul nostru guvernul . El si-a prezentat proiectele de legi (pe care mi le- am dorit )spre aprobare plenului parlamentului . Considerind ca guvernul nu a incalcat Constitutia (principiul democratic al majoritatii) si nici o alta lege sau regulament supus aceluiasi principiu , am tras concluzia ca mie ca cetatean mi s-a respectat dreptul la reprezentativitate .Puterea- prin partidul de guvernamint a supus democratic prin asumarea raspunderii(modalitate constitutionala )un proiect de lege – opozitia -prin partidele de opozitie – care a depus o motiune de cenzura pentru sanctionare prin demitere a guvernului . Faptul ca guvernul a uzitat prea des de aceast drept ,este intradevar un lucru nu prea bun ,dar ,daca fiecare cetatean constata ca legile asumate au fost impotriva interesului lui, va putea sanctiona puterea legislativa si executiva la viitoarele alegeri ,folosindu-se de dreptul la vot . Da ,exista si dreptul la protest ,care poate fi luat in seama de guvern , prin remedierea neregulilor si indreptarea greselilor care au declansat protestul . Ceea ce s-a si intimplat. S-a retras legea sanatatii si a fost repus in f-ctie Arafat. Ce a urmat apoi a fost o exagerare din partea protestatarilor incalcind legea prin escaladarea violentelor.. Aici ,da ,au fost incalcari de drepturi cetatenesti . Si anume : incalcarea drepturilor soferilor si pietonilor de a folosi un perimetru de drum , dreptul la opinie al altor cetateni ,bunaoara al lui Ludovic Orban, dreptul la liniste , la siguranta cetateanului,dreptul la imagine etc
  p.s. Privind celelalte drepturi care apartin puterii judecatoresti sau a altor institutii abilitate sa puna in practica legile votate in parlament ,pot sa va raspund la fiecare in parte. Dar n-am s-o fac de teama ca am sa plictisesc .
  In schimb pot sa va spun ca guvernul majoritar aflat la putere ,impreuna cu presedintele au actionat prin legi si masuri ce au fost menite sa apere drepturile tuturor cetatenilor, fara discriminare ,respectind principiul egalitatii , democratiei si a separatiei puterilor. . Bunaoarea ,dreptul la un proces echitabil . Da ,exista enorm de multi cetateni carora li s-au incalcat acest drept .Dar aici trebuie sanctionata puterea judecatoresca ,pe care vad ca nimeni nu vrea s-o sanctioneze prin vreun protest. Nu va intreb de ce ,nici e dvs ,nici pe A.Nastase sau pe Viorica Costiniu , pentru ca niciunul nu mi-ati raspunde .Eu va spun insa ca este nedrept sa puneti pe seama puterii executive si a presedentelui tarii abuzurile din justitie . Ei au facut ce a trebuit prin asumarea raspunderii a legea micii reforme in justitie ,codurile civile ,penale ,comerciale , legea raspunderii magistratilor si a promovarii la ICCJ ,pe care opozitia nu le-a dorit ,ba chiar le-a obstructionat.
  Dle Sorin Cucerai ,consider ca toate proiectele aprobate de guvern si trecute prin parlament prin asumare,au fost constitutionale si au fost facute in folosul tuturor cetatenilor . Legea pensiei unice ,legea salarizarii unice ,legea invatamintului si inca alte legi au aceasta menire. Spuneti ca s-au diminuat pensiile .Da ,dar nu s-a incalcat nici un drept cetatenesc. Masura a fost necesara ,intrucit multi pensionari (marea majoritate )nu plateau nimic pentru CAS ,ori ei beneficiau cel mai mult de serviciile medicale . Deasemenea sunt pensii mici ,dar unii dintre pensionari (marea majoritate) au vechime mica in munca . Un barbat cu 30 de munca are pensie mica ,intrucit a acumulat mai putine puncte decit unul cu 45 de ani de munca cu aceleasi studii .Deasemenea ,un muncitor necalificat ,fara studii ,are o pensie mica pentru ca a avut un salariu mic etc… Sunt pensionari de CAP cu pensii mici ,intrucit ei au fost retribuiti dupa alte criterii si nici n-au cotizat la CAS. Toate neregulile(nedrepptatile) astea sunt venite din anii comunismului ,pe care noi toti le vom trage dupa noi ,multi ani de aci in colo . Trebuia insa sa se incepa de undeva, pentru a le diminua sau indrepta definitiv. Eu consider ca s-a inceput.

 28. Stely Says:

  p.s. Imi pare rau ca am uitat de sfatul acela 😉 al lui Sorin Cucerai si iata consecinta . .Am scris mult ,poate pentru unii plictisitor ,dar eu va spun ca am pus mult suflet . 🙂 Aveti insa optiunea” ignore” . Am scris mult ,intrucit am auzit prea des zilele astea ca ne sunt incalcate drepturile cetatenesti . Si eu nu vad ,zau . Chiar sa fiu eu atit de oarba , neinformata , prea toleranta si prea usor de multumit ? Poate ,da, ma multumesc cu putin .Dar stiu ca la virsta mea si la ora asta mai mult nu pot nici eu si nici guvernul. .Ma rog sa fiu sanatoasa ca sa-mi vad copii multumiti . Pina acum vad ca sunt ,desi ar vrea si ei mai mult. Unul dintre ei vrea schimbare prin alternanta la guvernare 😉 Dar celalat inca nu vrea ,si-i spune asa ” Da ,sa vina ” ältii”sa dea salarii mari la bugetari, impozitate putin,iar celor de la privat sa la impoziteze mai mult ,deci sa li se micsoreze Iti convine” älternanta ästa ? 😯

 29. civitas Says:

  Daca aveti timp urmariti acest videoclip:http://www.yourepeat.com/watch/?v=anmmpAhD3Ig,asta daca vreti sa fiti impartiali!

 30. sorin cucerai Says:

  @ Stely, fiecare intelege cit si cum poate. Eu am obosit sa explic, si nici educatie civica nu ma simt in stare sa fac. Dreptul de a fi reprezentat inseamna altceva decit credeti dumneavoastra – si, cum am spus, am obosit sa explic. Ma declar depasit. Acelasi lucru si despre celelalte drepturi la care faceti referire. Se pare ca in Romania lucrurile merg cum merg in primul rind pentru ca oamenii nu-si cunosc drepturile, nu stiu ce inseamna drepturile respective, care sunt mecanismele institutionale si administrative care permit functionarea acelor drepturi si asa mai departe.

  Deci trebuie pornit de mult mai de jos decit imi inchipuiam eu. Trebuie, adica, pornit de la nivelul cel mai de jos, de la ABC-ul (sau poate chiar inca si mai de jos, de la coditele si bastonasele) educatiei civice. De la clasa intii.

  Abia acum incep sa pricep de ce lucrurile pe care le spun stirnesc neintelegeri: pentru ca n-au cum sa fie intelese. Trebuie sa-mi schimb strategia si nivelul de comunicare; nu sintem la nivel de liceu, cum imi inchipuiam eu, nu suntem nici macar pe la clasa a cincea sau a sasea, suntem in vara de dinaintea intrarii la clasa intii. Pentru mine personal, asta e un soc absolut. Se pare ca marea majoritate a celor din generatiile anterioare generatiei mele nu au reusit (nu au vrut? nu au putut? nu i-a interesat?) sa inteleaga cel putin datele elementare ale teoriei democratice. S-au multumit cu o anumita intelegere si acceptare a ideii de pluripartitism si de alegeri. E si asta ceva – dar, pe ansamblu, tinind cont de tipul de cultura civica pe care trebuie sa il aiba un cetatean pentru ca o democratie sa fie functionala, e infim.

  Ma bucur ca tinerii nu se mai multumesc doar cu atit si par sa fi absorbit mai mult din teoria drepturilor cetatenesti si a democratiei.

 31. sorin cucerai Says:

  Democracy Index 2011: „Much of eastern Europe illustrates the difference between formal and substantive democracy. The new EU members from the region have pretty much equal level of political freedoms and civil
  liberties as the old developed EU, but lag significantly in political participation and political culture—a reflection of widespread anomie and weaknesses of democratic development. Only one country from the region, the Czech Republic, is rated a full democracy.”

  „But once accession was achieved, and politics reverted to “natural” antagonistic patterns, the underlying fragility of east-central European political systems was exposed. There are a number of possible reasons for this fragility. Most important is that although democratic forms are in place in the region, much of the substance of democracy, including a political culture based on trust, is absent.”

  Scorul Romaniei la cultura politica: 4,38.

 32. Goldmund Says:

  Are dreptate domnul Sorin Cucerai:
  nivelul mediu de intelegere si respectare al drepturilor fundamentale de catre populatia locala (intr-o postare anterioara, dansul imparte populatia Romaniei in tineri si oameni in varsta, ca si cand tineretea e garantia unui nivel de cunostinte si de trai superior celor mai in varsta, ba chiar o exclusivitate in privinta respectarii drepturilor fundamentale! Nu as dori sa intru in detalii, insa exista o populatie urbana, instarita si instruita care – bineinteles, nu automat, dar – poate percepe si intelege mai usor despre ce e vorba in lumea de azi, din UE.)este scazut. E intradevar o pieredere pentru tara daca doar o ‘elita’ absoluta reuseste sa inteleaga despre ce e vorba si sa-si insuseasca aceste drepturi(@Stely, nu are nici o legatura cu tine, mai ales ca te cunosc destul de bine de pe acest blog, iti cunosc ideile, iar temerile tale fata de coalitia USL sunt indreptatite! – ar fi pueril daca nu am avea aceste temeri)…
  Parerea mea ca asta nici nu prea conteaza in prima instanta, atata timp cat clasa politica, politicianul roman, senatorul si parlamentarul roman, profesorul si dascalul roman putin ii pasa(si deci nici nu respecta, sau nu cunoaste!) de aceste drepturi fundamentale ale cetatenilor romani….
  Studentii de la ‘Drept’ ar trebui sa viziteze in fiecare trimestru scolile si liceele tarii si sa vorbeasca elevilor despre dreturile fundamentale – altfel, cum marim cunostintele generatiei tinere despre democratie?!

  In alta ordine de idei, despre nerespectarea drepturilor fundamentale in Romania:
  eu privesc 1% tv romanesc, totusi l-am vazut de vreo doua ori pe Presedintele Romaniei, domnul Basescu, adresandu-se studentilor si celor care au terminat ‘Dreptul’, indemnandu-i de fiecare data la intarirea procesului de separare a puterilor in stat, la o Justitie libera, reformata, la respectarea intocmai a Constitutiei si Legilor tarii, etc. Degeaba?! Nu stiu.

 33. AVP Says:

  Salut, Gold. Doamne Ajuta !

  Stely, as vrea ca inainte sa-i raspunzi lui Sorin Cucerai – caci presupun ca vei pregati un raspuns, pai cum dreaq 🙂 -, as vrea sa-ti reamintesti ca io m-am judecat intr-un proces, spre a-mi revendica drepturile, timp de 6 anisori, la cheremul unei judecatoare abuzive, care pana la urma m-a furat ca-n codru, aloo, si as vrea de asemenea sa-ti reamintesti ca chiar aci, in casa mea virtuala, cum ar veni, am fost si sunt batjocorit ca-n tara lu Papura Voda de @radu humor, @goe si de alti troli, iar altadata chiar si de insusi aparatorul drepturilor civice (nu spui tzine, persoana inseamnata… oops), fara ca legea sau orice altceva de la Românica sa ma poata apara contra acestor agresori mai mult or mai putin infractori…

  Chiar, de ce credeai tu ca-mi deplang adeseori ghinionu de a trai in tzeara lu Papura Voda ? 🙄

  Pe maine.

 34. sorin cucerai Says:

  Daca e sa votez, eu as vota un partid care vine cu urmatorul discurs:

  1. Romania ocupa locul 59 in Democracy Index 2011. Iata ce vom face pentru ca in 4 ani Romania sa ocupe locul 50, in 15 ani sa ocupe locul 30, iar in 20 de ani sa intre in top 20.

  2. Romania ocupa locul 77 in Global Competitiveness Index 2011-2012. Iata ce vom face pentru ca in 4 ani Romania sa ocupe locul 60, in 15 ani sa ocupe locul 40 si in 20 de ani sa intre in top 25.

  3. Romania ocupa locul 62 in Index of Economic Freedom 2011. Iata ce vom face pentru ca in 4 ani Romania sa ocupe locul 50, in 15 ani sa ocupe locul 30, iar in 20 de ani sa intre in top 20.

  4. Romania ocupa locul 60 in International Property Rights Index 2011. Iata ce vom face pentru ca in 4 ani Romania sa ocupe locul 50, in 15 ani sa ocupe locul 30, iar in 20 de ani sa intre in top 20.

  5. Romania ocupa locul 75 in Corruption Perception Index. Iata ce vom face pentru ca in 4 ani Romania sa ocupe locul 60, in 15 ani sa ocupe locul 40 si in 20 de ani sa intre in top 20.

  6. Romania ocupa locul 47 in Press Freedom Index 2011-2012. Iata ce vom face pentru ca in 4 ani Romania sa ocupe locul 40, in 15 ani sa ocupe locul 20 si in 20 de ani sa intre in top 10.

  7. Romania ocupa locul 68 in Gender Gap Index 2011. Iata ce vom face pentru ca in 4 ani Romania sa ocupe locul 55, in 15 ani sa ocupe locul 30 sin in 20 de ani sa intre in top 15.

  Fiecare dintre acesti indici are parametri clari dupa care e masurat, si pe acesti parametri se pot construi politici.

  As vota asadar o oferta cu obiective clare si cuantificabile, masurate de institute occidentale asupra carora Guvernul Romaniei nu are nicio influenta, astfel incit sa pot evalua singur daca obiectivele au fost indeplinite sau nu. O oferta care sa contina o viziune pe 20 de ani – ceea ce presupune un alt raport intre partide, unul care asigura o continuitate strategica, indiferent de partidul care se afla la putere la un moment dat (fiindca e putin probabil ca un singur partid sa guverneze tara timp de 20 de ani).

  In felul asta l-am avea definit pe „ce trebuie facut”, iar fiecare partid isi pastreaza posibilitatea de a-l colora doctrinar pe „cum”, in perioada in care se afla la putere – si in functioe de preferintele electoratului si de circumstantele existente la momentul guvernarii.

 35. Stely Says:

  Sorin Cucerai ,
  Pai nu asta este problema -discursul -ci solutia . Eu as vota cu partidul care ofera si solutii .Dar pentru ca exista suspiciunni de populism – ca nu-i doare gura sa le spuna -eu merg si mai departe si anume :voi urmari ce si cit au realizat partidele din cele 7 puncte propuse de dvs atunci cind au fost la guvernare . Daca voi constata ca unul din partidele aflate in competitie a realizat macar jumatate din ce a promis in discursul din campania anterioara ,il voi vota .
  p.s. Voi lua in calcul si conjuctura economica internationala din perioada guvernarii ,precum si comportamentul actual fata de problemele globale (criza economica) ;daca vor veni cu solutii mai bune ,urmate desigur de actiuni constructive , care sa-mi certifice ca ajuns la guvernare va fi in stare sa realizeze mai mult decit cel existent ,il voi vota ,daca nu ,nu.
  Prin urmare , veti fi aici pentru a face impreuna analize comparative ,cu cifre si masuri luate de partide ,in vederea
  realizarii parametrilor adusi de dvs in discutie ?

 36. Hantzy Says:

  Stely, sorin cucerai a facut o greseala de ortografie, uitand sa puna „doua puncte” dupa fiecare alineat.
  „iata ce vom face:” lista solutiilor fiind ceea ce ar urma ca oferta a partidului ce-i merita votul.

 37. sorin cucerai Says:

  Performantele Romaniei (2008-2011/2012)

  Democracy Index: 2008: locul 50 (scor 7,06); 2010: locul 56 (scor 6,60); 2011: locul 59 (scor 6,54)

  Global Competitiveness Index: 2008-2009: locul 68 (scor 4,1); 2009-2010: locul 64 (scor 4,1); 2010-2011: locul 67 (scor 4,2); 2011-2012: locul 77 (scor 4,1)

  Index of Economic Freedom: 2008: locul 68 (scor 61,5); 2010: locul 63 (scor 64,2); 2011: locul 63 (scor 64,7); 2012: locul 62 (scor 64,4)

  International Property Rights Index: 2008: locul 62 (scor 5,0); 2009: locul 62 (scor 4,8); 2010: locul 55 (scor 5,4); 2011: locul 60 (scor 5,5)

  Corruption Perception Index: 2008: locul 70 (scor 3,8); 2010: locul 69 (scor 3,7); 2011: locul 75 (scor 3,6)

  Press Freedom Index: 2008: locul 47 (scor 9); 2010: locul 52 (scor 16); 2011-2012: locul 47 (scor 14)

  Gender Gap Index: 2008: locul 70 (scor 0, 676); 2010: locul 67 (scor 0,683); 2011: locul 68 (scor 0,681)

 38. AVP Says:

  Postare noua.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s