Zece libertarieni si-un terorist

Reproduc mai jos prima pars a unui text postat la 10.01.2007 pe forumul libertarienilor români, unde Sorin Cucerai et aliis ejusdem farinae libertarianae, cum ar veni, se străduiau cu argumente care de care mai cilibii să ne deschidă ochii, nouă, pollimii, că anarhismul sau libertarianismul, cum îi ziceau ei, e soluţia tuturor problemelor planetii, fără ca dânșii să observe că-n Ţara Libertăţii fără Bătrâneţe şi-a Democraţiei fără de Moarte  – aflată deodată în faţa „revoluţiei mondiale” a celor care vor libertate de expresie totală, de distracţie hypersexuală, de trai nineacă pe banii de la asistenţa socială sau de la babacă şi de anonimă bălăcăreală scufundacă, drept care au ocupat Wall Street şi-n toate agorele de pe Net fac shit, trăindu-şi cât mai dixtractiv clipa – se pregăteşte deja legea SOPA, PIPA şi ce-o mai urma, până când se va cam termina cu libertatea de a face ce te taie capul de rumân, rus, american, neamţ, arab, iudeu sau harap, chiar şi atunci când este evident că tu, personal & individual, nu prea ai nimic în cap…ups.  Zece libertarieni şi-un terorist vroia să le sugereze dăştepţilor care m-au alungat de pe forumul lor, banându-mă ca pe un simplu trol, ce s-ar întâmpla atunci când libertarienii lu’ pesce ar avea de a face nu c-un papă-lapte poliţist, ci c-un crunt terorist, doamne fereşte.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Prima pars

Zece libertarieni hrăniți cu-al libertății totale mit s-au reunit liber consimțit spre a face ceea ce-au convenit, normal, fără nici o intervenție a statului din amonte și aval, în care totuși libertarienii egzistau paușal, deși îl tratau cu dispreț & shit, însă un terorist f. iscusit pe unul dintre ei l-a belit, trăgându-i un picior în ouă, și-au mai rămas nouă.

Nouă libertarieni, acționând în continuare ca și cum nimic nu s-a-ntâmplat, pe baza principiului individualizmului avansat, care-i oprește între ei să se solidarizeze, adicătelea să se bucure ca niște spălătorese dacă unul e lăudat sau premiat ori să plângă dacă oricare dintre ceilalți o mierlește sau doar e martelat, au continuat a lupta în mod anarhic pentru a-și atinge fiecare scopurile lui, dând cu tifla statului, însă un terorist al dreaqului, trăgându-i odată unui libertarian ce părea mai netot una-n bot au mai ramas opt.

Opt libertarieni și-au văzut mai departe de treabă, luptându-se științific între ei pentru un braț de iarbă, pentru o tarabă, pentru o pradă nici prea grasă, nici prea slabă sau pentru altă resursă rară, bunăoară, însă un nebun care sorbise terorizmu odată cu-al mă-sii lapte l-a altoit pe-un libertarian în timp ce ista stătea cu burta pe carte ca să aibă, cică, mai multă parte decat un handicapat care nu știa să numere nici pân’ la șapte – dar vroia să trăiască și el, pur și simplu, deci nu ca shogunu’ – și-au mai rămas opt minus unu.

Șapte libertarieni, așadeci, și-au continuat afacerile superlucide & reci, uitându-se ca curca-n creci dupa fostul libertarian plecat spre libertatea de veci, dar asigurându-se că ăla nu-i mai concurează în nici un fel și observând, de altfel, că pre pământ au rămas resursele libertarianului ex-fratel, plus că piața era liberă ca o câmpie mănoasă – n-așa? – din Sahel, s-au repezit să-și dea eleganto-libertarian la oase pentru resursele rămase, însă unui terorist întărâtat de ieftine spirtoase i se păru că libertarianului cu exprimările mai simandicoase îi cam miros ale sale doar două clase, …și-au mai rămas șase; iar când ăia i-au reproșat că nu știe nici măcar cine a fost Da Vinci, au mai ramas cinci…ups.

Cinci libertarieni se legănau pe tamanga – citește: anarhia, aloo – lui Friedman, Block, Hayek, Salin, Bakunin, Kropotkin și Sorin , zbătându-se-n continuare în libertarianul chin de-a nu pronunța sloganul animal „Oameni buni, hai să ne-nțelegem puțin, în loc să ne dăm care de care mai rasputin!”, însă un terorist din Groapa lu Ouatu’, pe unde n-ajunsese, culmea, nici Statu’, îl pocni – cum se întamplă de obicei – chiar pe nevinovatu’, și fără ca ista să se poată plânge la Impăratu’, ca dracu” , și-au mai rămas patru.

Patru libertarieni, chiar așa, mey, ce naiba era să mai facă și ei, căci doar nu era să se aibe ca niște miei ?? Și-au mai rămas trei, dar zmei, n-așa ?

Carele neavând cum să se bată cu teroristul Smardoi, fiindcă tembelul habar n-avea de piața liberă, în schimb avea nevoie de cevașilea oloi și de niște haine noi, au mai rămas doi. Și goi !

Doi libertarieni în chiloti totuși de soi se uitau la noi, cetățenii comunității liberate de ciocoii vechi, dar noi, reșpective de partidele de criptosecuriști și criptocomuniști transformați preste noapte în capitaliști sălbatico-libertariano-moroi, rugându-ne să-i scăpăm de teroristul Smardoi, dar fiindcă ei nu plătiseră taxa de protecție polițaiului Pristanda Tăunu, a mai rămas unu.

Iar in final niciunu’, normal…oops.

+++++++++++++++++++++++++++

Secunda pars o puteti ceti aici sau aici.

Reclame

65 răspunsuri to “Zece libertarieni si-un terorist”

 1. Stely Says:

  „Doi libertarieni in chiloti tontusi de soi se uitau la noi, cetatenii comunitatii liberate de ciocoii vechi, dar noi, reshpektive de partidele de criptosecuristi si criptocomunisti transformati preste noapte in capitalisti salbatico-libertariano-moroi, rugandu-ne sa-i scapam de teroristu Smardoi, dar fiindca ei nu platisera taxa de protectie politaiului Pristanda Taunu, a mai ramas unu.

  Iar in final niciunu, normal „

  AVP ,
  Prin textele tale le-ai demonstrat ca s-a ales praful de clubul si ideile lor ,ale „libertarienilor ” ,devreme ce nu a fost nici un comentariu care sa-ti contracareze viziunea (sumbra ) a anarhiei , deoarece fara lege si ordine (Stat de Drept )nu se poate construi si mentine o societate civilizata si democratica.
  P.S. Am citit acolo (pe liberalism .ro)si „manifestul ” D-lui Sorin Cucerai . Dar nu era nici la el decit un mic si subtil comentariu de aprobare . Ce s-o fi intimplat cu forumul liberalismului ? Banuiesc ca, cei care au plecat unul cite unul , sunt deja inregimentati in structuri de partide sau in alte institutii bugetare. Caci daca ar fi fost libertarieni convinsi ar fi ramas macar unul de saminta ca sa spuna ca el a ramas pe pozitii si ca prin actiunile sale a reusit. Sau poate exista unul ? Cred ca,da ,este Sorin Cucerai. ? 🙂

 2. AVP Says:

  Da, Stely, se pare că Cucerai e ultimu samurai al libertarianismului de pe-al nostrum plai 🙂 Asta daca nu-l socotim si pe Dinu Paturiciu, fost democrat c.antonescian, vai…oops.

 3. Stely Says:

  Da , ai dreptate ,si .Dinu Patriciu care si-a creat din cite am inteles o noua platforma liberala (Tineretul Liberal ) ,pe care deja a lansat-o in Piata sub forma de fluturasi (manifeste ) cu chemari atractive la libertate deplina si privatizare a tot ce se poate . Chiar si a „Societatii Civile „. Sunt convinsa ca aici a si avut loc privatizarea .

  Apropo ,ma uit la „Akismet” si vad ca de ieri si pina azi a crescut vertiginos nr. de spamuri. Banuiesc ca „spameorii” au fost furiosi pe mine ca i-am laudat discursul lui Traian Basescu . Sau si pe tine ca ai fost destul de evaziv ,avind in vedere ca nu mi-ai raspuns si aici la intrebarea ? Ma gindesc la @motanul ,care isi zbirlise deja mustatile inainte de discurs , sau la@ agaX , dar si la altcineva care a ramas blocat pe undeva ? sau si-a schimbat nickul in Rabla sau Racla ? Hmm ..o fi ceva sa auzim in curind de „Racla lui Goe „? sau Rabla… ?

 4. AVP Says:

  Stely, eu n-am fost evaziv deloc.

  Cat despre spameori, nu stiu de unde dreaq le scoate Akismet ista, caci io nu vad nici macar spameori, pe bune. In schimb vad cum se-nghesuie una lume tot pe langa ăia care pana acum s-au facut ca ploua in gaturile lor la Baneasa alumne ori se mistocareau & gomoseau cu tembelii din partidele alilalte, tot rumâne, si care sfatuitori ar cam vrea ca Base sa faca o eroare si mai ca drea si sa suprime libertatea de exprimare a „monstrului din adancuri”, cand ista are pohta de a hurla…

  Asculta la mine, Steliano : daca boborenii vor iesi si mai gramada, atat Guv-ul cat si Base n-au decat sa cada, caci altfel vor ajunge la a gunoiului istoric lada. Daca pana acum au dus o politica de imagine atat de prosteasca, n-au decat fie sa dovedeasca ca asta, din Strada, e lucratura ruseasca, fie pur si simplu sa plateasca, lasand pe altii ca si ei sa demonstreze acelasi lucru, recte prostia rumaneasca, caci ce dreak altceva, in tzeara asta a lu humor, goe & titirca inima-rea, a…? Asta e situatia si natia, aloou, Doamne fereste de mai rau !

 5. Stely Says:

  Am zis ca ai fost evaziv pe blog nu si pe facebook .
  Dar nu stiu pe ce bloguri spui ca se inghesuie unii si altii. Eu am fost pe blogul lui LIS numai pentru ca ma amuza ,zau . Sunt uimita de cum sunt unii (aproape toti scritori) atit de infantili ,plini de angoase , superstitii si fara discernamint. Am fost si pe Contributori ,dar am citit numai textul lui VT si citeva comentarii ,printre care al tau si al lui L.Antonesei caruia i-am citit si textul de pe blog,dar nu pina la capat. Atit de fals ,sters si lipsit de substanta mi s-a parut.
  Nici macar pe blogul lui Dorin Tudoran n-am fost azi. Merg acolo de cind am dibuit prezenta destul de frecventa si consistenta a cuiva . 😉 Chiar acum am sa ma duc sa vad ce a scris cu privire la discursul lui TB ,desi nu ma astept la obiectivitate din partea sa.
  Uite ,am sa spun pe sleau . Am incredere numai in ceea ce spui tu ,intrucit stiu sigur ca nu ai nici un motiv sa nu spui adevaraul.,fapt pentru care ti-am cerut parerea si pentru care m-am bucurat . Dar tot atit de adevarat este ca ceilalti te cam ocolesc si nu mai agreaza ceea ce scrii . Unii cred ca nu mai esti acela care a scris Apelul pro TB, altii dimpotriva ,ca ai ramas tot acela.
  Dar ai dreptate cind spui ca „boborul „s-a prostit rau in ultimul timp. Si asta se intimpla din cauza mass -media mogulilor , care a cumparat unele elite intelectuale si pe care le-a fidelizat ,in asa fel incit au ajuns sa creada pina si ele ca sunt corecte in ceea ce spun.
  Dar ,vorba ta :sa-i lasam pe fiecare sa domenstreze si sa piara pe limba lui … Odata si odata ,adevarul va iesi la suprafata.
  p.s. Am mai fost pe un blog , pe care am avut surpriza sa citesc un text bun despre TB. Dar desi a fost bun ,spre sfirsit, mai bine zis cind am vazut cine este autorul, m-am desumflat .Era cit p’aci sa -mi calc pe inima si sa scriu un comentariu laudativ,crezind ca a fost scris de el . 🙂

 6. AVP Says:

  Mey, Stely, dacă io tot spun de 30 de anişori adevăru şi numai adevăru, de ce nu m-ascultă aproape nimeni, chiar şi după ce s-a dovedit riguros că n-am minţit boboru şi nici viitoru, cum ar veni ?

  Văzând că până şi-n chestiile mai recente, despre elementarele erori din bătălia pentru imagine a echipei preşedintelui ce se vrea modernizator, io am avut dreptate, iar nu spuma „analiştilor”, de ce nu vin mulţimile astea anonime, unele chiar pretine cu mine, ca să dea blogului ista o mai mare greutate, fie numai şi prin prezenţa lor, a anonimilor, în deplină anonimitate, ci se-nghesuie tot la chooru mediocrilor, didilindu-i & likelindu-i pe săturate…? 🙄

  Şi deci ăştia suntem, şi cu ăştia defilăm & votăm. Punctum !

  Mai vbim.

 7. Stely Says:

  Hmm… Din ce se vede aici , Crin si Ponta ,nu stau degeaba . Fac ceea ce stiu ca se poate ,asa cum au putut si mogulii mass-media ,care sunt tot in serviciul lor impreuna cu ëlita…

  http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/investigatii/exclusiv-rl-cum-incearca-usl-sa-cumpere-sustinerea-societatii-civile-document-senzational-251542.html

  Iar aici ,o analiza destul de obiectiva ,dar si solutiile ,desi …

  http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/basescu-schimbarea-la-fata-251394.html

  Aici ceva si mai apropiat de ceea ce spusesi tu .
  http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/basescu-a-innebunit-sau-ponta-antonescu-nu-stiu-pe-ce-lume-traiesc-251478.html

 8. Stely Says:

  Ha ,am comentariul la moderare . Banuiesc ca din cauza linkurilor .

 9. Stely Says:

  AVP ,
  Poti sa-mi spui ce valoare literara,intelectuala sau de adevar are textul de aici ? Dar comentariile ? Sunt multe si valoroase ?
  http://alexandrupetria.wordpress.com/2012/01/26/interceptatea-unei-convorbiri-telefonice-dintre-traian-basescu-si-gabriel-liiceanu/

  Stii de ce ? Ca se afla pe locul 12 in Top posts wordpress . Si culmea a disparut din Top Posts ,blogul Politeia care era in permanenta in primele 5 .

 10. AVP Says:

  Stely, n-am timp, crede-ma. Poate altadata.

  Iti repet: asta e situatia si natia. Atata ii duce mintea si inima pe ai nostri. Nu cred ca ai putea fi mai necajita decat mine dupa o constatare ca asta.

 11. Stely Says:

  AVP ,
  ” Nu cred ca ai putea fi mai necajita decat mine dupa o constatare ca asta.”

  Nu am reusit sa vad ceea ce ar fi putut sa ma faca la fel sau mai putin necajita decit tine . Nu s-a creat conexiunea la linkul dat de tine si vad ca acum l-ai si sters ,iar cind am abia am gasit Antena 3 ,intrucit habar nu aveam pe ce canal este ,.l-am vazut pe ofiterasul ala, cica erou , secondat de Val Vilcu o alta trompeta bine platita a mogulului Felix Voiculescu.
  Am inchis rapid . Acum imi pare rau ca nu am stat macar 5 minute sa vad ce spune fiecare . Asa ca te intreb :despre constatarea asta era vorba ?
  Dar zau , sunt destul de ingrijorata ,revoltata si chiar ingrozita de tembelismul aproape criminal al tuturor acelor intelectuali care se preteaza sa scoata pe gura atitea ineptii si idiotenii . Ziarele si blogurile sunt pline. Si nu stiu cum indraznesc unii dintre intelectuali sa dea lectii de verticalitate , de profesiunalism si de obiectivitate altora ? Nu le cere nimeni sa nu-l critice pe Traian Basescu ,daca ei vad ca merita ,dar de ce acesti intelectuali care se prostitueaza la tv-urile mogulilor ,nu se multumesc numai cu asta ? De ce isi ataca fostii prieteni ,colegii de breasla scriitoriceasca , fosti colegi de redactie etc.? Se lasa ei folositi , gindind ca servesc unor cauze drepte ? Chiar cred ei ca Traian Basescu este un tiran ca si Ceausescu ? Eu cred ca ,acelor intelectuali ,scriitori , ,ziaristi ,politicieni sau analisti politici – care spun asta, fara sa clipeasca- le lipseste o doaga . Sunt sonati ,da. 👿 Poate e chiar putin spus ,gindindu-ma cit de rau au facut instigindu-i pe unii sa strige „moarte dictatorului Basescu !” .
  AVP , nici nu stii cit ma abtin sa nu scriu aici negru pe alb numele acestora .In schimb le spun cu glas raspicat :
  VA ACUZ ,pe voi ,cei care va folositi renumele de intelectual si ,prin scrierile voastre, prin prezenta voastra pe ecranele televizoarelor -in loc sa ajutati poporul sa -si lumineze mintea ,sa-si infrumuseteze sufletul , sa cunoasca legile , gindirea principiala si adevarul – il instigati la ura ,ii semanati vrajba in suflet ,il intoxicati cu minciuni si-l folositi ca pe un instrument . Asa au ajuns cei din strada -asa zisii protestatari (poporul vostru)- sa strige orice . Asa a ajuns acel tinar ofiter sa -si incalce juramintul si regulamentul militar . As vrea sa vad ,cum il veti apara atunci cind va trebui sa raspunda in fata legii ?

 12. monyf Says:

  Stely,mai adauga :

  http://m.romanialibera.ro/stire-251542.html

  asta e ce vrem ! la o opozitie asa futila, ce putere sa i se opuna? Ca sa fim seriosi ,invers,cum ar fi normal sa formulez,nici nu se pune problema !!!!!!!!!!!

 13. Stely Says:

  monyf,
  Am dat si eu linkul ,motiv pentru care dupa ce am l-citit am reactionat atit de… inflamat . Tu spui ca la asa opozitie (futila) nici nu se pune problema ca puterea sa se opuna ? Pai eu nu zic, si nici nu cer, ca puterea sa i se opuna , ci Acuz pur si simplu ,dupa cum si scrie( RL) in investigatia respectiva ,”acele organizaţii neguvernamentale , coagulate într-o coaliţie care susţine protestele din Piaţa Universităţii.” Ce vrei mai mult decit atit ? Pactul acela ,dupa parerea mea a fost deja semnat de cele 30 de ONG -uri ,intrucit se poate observa cu usurinta cum isi coreleaza atacurile prin reprezentantii lor (Alina Mungiu Pipidi ,Cristian Pirvulescu ,Liviu Mihaiu ,Mircea Toma etc..) la adresa puterii . Nu se vede ca mai ies inca ,dirijati din umbra, protestatari in Piata Universitatii ? Da , ei sunt putini si puterea lor nu este mare ,dar este mare puterea celor 30 de ONG -uri dublata si aceasta de puterea televiziunilor care ii gazduieste si care le creaza suport material .Opozitia ,da ,este „futila „,dar Cel ce se afla in spatele ei , Nu . Prin urmare ,daca Puterea va trata opozitia cit si ceea ce se intimpla in spatele ei ca si pina acum, va fi vai de ea si odata cu ea si vai de noi. Prin urmare cred ca puterea ar trebui sa ia aminte de ceea ce mai spun si altii ,iata ,aici :
  „Daca pana acum au dus o politica de imagine atat de prosteasca, n-au decat fie sa dovedeasca ca asta, din Strada, e lucratura ruseasca, fie pur si simplu sa plateasca, lasand pe altii ca si ei sa demonstreze acelasi lucru, recte prostia rumaneasca, caci ce dreak altceva, in tzeara asta a lu humor, goe & titirca inima-rea, a…? Asta e situatia si natia, aloou, Doamne fereste de mai rau !”

 14. AVP Says:

  Stely, bine ai facut ca n-ai mai pronuntat numele alea. Las’ pe mine, da ? A nu se mai amesteca si-a instiga, aloo… 🙂

 15. AVP Says:

  Stely, am spus-o si-o repet: taierea mustiucului tembeliziunilor manipulatoare si instigatoare la razmeritza contra puterii care e n-ar face decat sa tulbure si mai urat apele, si mai mult decat atat: sa dea apa la moara celor care striga „Jos Dictatorul!”, aloo… Or, asa cum i-am spus si lui Marius Delaepicentru, treaba asta ar pune un periculos gaz peste foc, chiar daca pe termen scurt ar potoli miscarea stradala (care de fapt nici nu prea exista, dincolo de harmalaia propagandistica a antenelor mogulice). Attack-ul media trebuia preintampinat mult mai de mult, si nu taind mustiucu antenelor, ci prin amenzi drastice, daca se putea dovedi ca s-a incalcat legea audiovizualului, evident, pe de o parte, iar pe de alta prin folosirea TVR ca tun catodic de contraatac, care in niste emisiuni intelighent facute putea sa demaste ori sa ridiculizeze actiunile manipulatoare si intoxicatoare ale tembeliziunilor mogulice. Adu-ti aminte ce ne spunea odata Pepe pe-aci : in Franta, televiziunea publica e subordonata direct Presedintelui Republicii si serveste ideeii acestuia de guvernare, pe durata mandatului sau. Numai la noi, tembeliziunea publica, lasata pe mana a tot felul de ciumpalaci corupti sau coruptibili o face pe mortu-n papusoi in timp ce tunurile catodice mogulice trag in noi si-n presedintele nostru, cum ziceti voi, cu ghiulele cat un nuclear bomboi…

  Ce sa mai vbim de faptu ca Base nu doar ca n-a stiut sa folosesca TVR spre a-si consolida imaginea publica, ajunsa astazi in prag de dezastru PR, voila, insa ani de zile el a fost supalat atat pe TVR, cat si pe presa care e (asa cum e!). Acum, la draq se mai plange ?? Repet: daca nu va reusi sa dovedeasca faptul ca aci, in attackul media la care e supus zi cu zi, e in realitate o lucratura ruseasca, papuaseasca, bulgareasca, ungureasca etc., etc., ci e vorba pur si simplu de faptul banal ca adversarii sai politici vor sa-l inghesuiasca in timp ce PR-ul Presedintiei a asistat pasiv la balacarirea presedintelui, atata amar de vreme, ca un gura-casca, n-are decat sa plateasca : asadar, sa-si dea demisia si sa lase locul altora, caci doar n-o vrea sa se-ajunga si la noi ca-n Tunisia, Libia ori Siria, dreaa… Nimeni nu e de neinlocuit in politica, mai ales cand faci greseli de copchil nisfirit, si oricat de bine ai fi pornit, shiiit… :evil>

 16. sorin cucerai Says:

  The Global Competitiveness Index 2011-2012 (World Economic Forum)

  Locul ocupat de Romania la diferiti indicatori (sunt analizate 142 de tari)

  Public trust of politicians/ increderea publicului in politicieni: locul 119 (din 142)
  Favoritism in decisions of government officials/ favoritismul in deciziile luate de oficialii guvernamentali: locul 115 (din 142)
  Wastefulness of government spending/ risipa in cheltuielile guvernamentale:locul 107 (din 142)
  Burden of government regulation/ povara reglementarilor guvernamentale: locul 105 (din 142)
  Efficiency of legal framework in settling disputes/ eficienta cadrului legal in rezolvarea disputelor: locul 122 (din 142)
  Efficiency of legal framework in challenging regs/ eficienta cadrului legal in contestarea reglementarilor: locul 113 (din 142)
  Transparency of government policymaking/ transparenta adoptarii politicilor guvernamentale: locul 140 (din 142)!!!

  …Si un bonus: http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/3-intrebari-2-concluzii-si-o-sugestie-de-lectura-de-ziua-unirii-73273.html

 17. Stely Says:

  Si cum crezi ca ar putea sa dovedeasca „lucratura ” aceea 😉 AVP ? Eu cred ca asta se si asteapta . Sa spuna sau sa faca ceva ,pe care sa le foloseasca impotriva lui. Treaba este organizata si „coapta „de mult. Nu cred nici macar ca „cercetarea „celor patru televiziuni se va solda cu ceva consistent . O sa fie niste amenzi de ochii lumii si doar atit. In ce priveste TVR nici aici nu se mai poate face ceva ,deoarece a fost continuu atacata si decredibilizata ,incepind de la revolutie si pina acum. Vrei sa stii ceva ? Desi am observat unele imbunatatiri, privind obiectivitatea ei,cit si faptul ca am inceput sa ignor pina si B1-tv ,intrucit am oservat ca s-a molipsit si ea destul de repede de boala isterizarii populatiei , nu ma uit nici la TVR . De ce ? Pentru ca mi s-a inoculat ideea ca este aservita puterii. Crezi ca ar fi facut ,SI, ceva mai mult si mai bine ? Acum nu mai cred . Zau, imi e si groaza sa ma gindesc ce s-ar fi intimplat daca …
  Si nu vreau sa plateasca Traian Basescu pentru ca unii se uita cu placere la manele ,shouri usurele ,emisiuni de scandal ,de can-can si bisericoase , si nu vor sa se uite la altele informative ,educative si de culturalizare . Acestia sunt acum ( unii dintre ei) in strada si striga sus si tare : „Sa ne dea cineva ,ceva …” sau „sa vina altii mai buni”,iar cind ii intrebi habar n-au cine .. Pina si viscolul asta este politizat. Se folosesc de bietii oameni ,care fie vorba intre noi ,tot din cauza neinformarii au plecat la drum lung ,riscind iata sa stea zeci de ore blocati in nameti ,desi avertizarea meteo a fost facuta
  din timp. A,si ,da … Ei n-au nici o vina,desigur . Altii sunt de vina . Nu zic ca sunt toti vinovati ,dar nici nevinovati. Fiecare sa-si asume responsabilitatea. Asa si cu Traian Basescu . Nu putem sa-i punem lui totul in cârca. Are destule ,dar nu le-a facut din rea credinta . Si apoi sa ne uitam la fapte si sa-l judecam dupa ele si nu dupa vorbe.
  p.s .@Sorin Cucerai ,
  Imi pare rau ,dar nu pot sa iau in considerare concluziile dvs pe marginea acelui raport care se bazeaza 95 % pe perceptii si nu pe date concrete. Ce sugerati dvs, ca regimul politic din Ro este asemanator cu cel din Egipt ,Tunisia ,Libia) si ca s-ar cere schimbat prin revolutie pasnica ? Puteti sa spuneti ? Unde vedeti asemanarea . In datele unui asemenea raport ?. Daca ar fi asa ,adica intre 80-90 % din populatie ar avea asemenea perceptii ,va intreb,cum de nu au iesit in strada ?. Nu 80% si nici 50% ,ci macar 5 % daca ar fi fost .Aveti un raspuns ? De ce nu sunt nici macar acestia in strada ?.Cu nici 10.000 in zece zile , platiti si adunati si acestia in autobuze, vreti sa faceti revolutie ? Hai ,zau ,fiti mai sobru !

 18. sorin cucerai Says:

  @Stely & ceilalti:

  Eu cind afirm ceva despre Romania, o fac dupa ce cercetez (adica nu dupa preferintele mele politice, nici dupa sperantele mele, nici dupa ce vad la televizor). Iar cercetarea mi-o bazez pe studii facute de Economist Intelligence Unit, parte a grupului „The Economist” (Democracy Index); Transparency International (Corruption Perception Index); Herritage Foundation (Index of Economic Freedom); World Economic Forum (Global Competitiveness Report); Property Rights Alliance/Institute for Liberty and Democracy (International Property Rights Index); Freedom House (Freedom of the Press Report); Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii – institut care face parte din reteaua de institute ale Academiei Romane.

  Toate aceste studii ma ajuta sa-mi fac o imagine completa si obiectiva – si toate sustin imaginea pe care am prezentat-o in articolul de pe VoxPublica.

  Conform Democracy Index 2010, doar 18% sunt multumiti de tipul si nivelul de democratie din Romania. Conform Democracy Index 2011, scorul obtinut de Romania la itemii „participare politica” si „cultura politica” au fost 4,44 si respectiv 4,38 (pe o scara de la 1 la 10, unde 10 e nota maxima, deci expresia celei mai bune performante).

  Conform Index of Economic Freedom 2011, „The rule of law is uneven, and contracts are not always strongly upheld. The judicial system suffers from political interference, inefficiency, and excessive workloads. Romania is a signatory to international conventions concerning intellectual property rights, but enforcement of legislation protecting patents, trademarks, and copyrights is very weak. Mistrust of government continues due to widespread public-sector corruption.”

  Datele furnizate de Global Competitiveness Report 2011-2012 le-am pus mai sus, ca si datele furnizate de ICCV.

  Iata si datele privind Romania din International Property Rights Index 2011 (scorul e indicat pe o scara de la 1 la 10, unde 10 exprima performanta maxima):
  Judicial Independence/ Independenta puterii judecatoresti: 5.0
  Rule of Law/ Domnia legii: 5.2
  Control of Corruption/ Controlul coruptiei: 4.7

  Pentru comparatie, iata si datele referitoare la Egipt din acelasi IPRI 2011:
  Judicial Independence: 5.6
  Rule of Law: 4.9
  Control of Corruption: 4.2

  Iata si datele pentru Tunisia:
  Judicial Independence: 6.8
  Rule of Law: 5.4
  Control of Corruption: 5.0

  Vi se par diferente semnificative? Mie, nu. Tunisia sta un pic mai bine ca Romania, iar Egiptul un pic mai prost. Deci n-am gresit cu nimic in afirmatiile pe care le-am facut, oricit de scandaloase ar putea sa le para unora afirmatiile mele.

  Asa ca mai inainte sa va suparati pe mine pentru ca va contrariez asteptarile partizane, faceti un mic efort, uitati cu cine tineti, inchideti televizoarele si cititi studiile care arata starea reala a Romaniei. Datele sunt publice (inclusiv metodologia) si accesibile oricui. Nu e nevoie decit de o minima curiozitate intelectuala, de un oarecare scepticism fata de partizanatul politic – si de cunoasterea limbii engleze.

 19. AVP Says:

  SC, io ma tem ca ai dreptate in cea mai mare parte. Aici si acum.

 20. sorin cucerai Says:

  AVP, thanks. Aici si acum:).

 21. AVP Says:

  Sorin, sunt totusi niste anisori de cand ma cunosti, dreaa… Ar fi trebuit sa stii deja ca sunt un drept jucator, pardon, judecator.

 22. Stely Says:

  @Sorin Cucerai &AVP,
  Ma bucur ca va intelegeti bine . Dati-mi voie insa ca eu sa ramin la perceptiile mele ,care nu au nici o legatura cu partizanatul politic.
  Uite , s-a prezentat acum cteva zeci de minute un sondaj interesant pe B1, cu o singura intrebarea :”De ce nu iesiti in Piata „? Ei bine ,pe primul loc cu 37% se afla urmatorul raspuns:” Sunt de acord cu masurile luate de guvern”. Pe locul 2 , in jur de 20%- „nu cred ca alt guvern ar face altceva ” etc.. Concluzia este ca un procent de 50% nu simte necesara iesirea in Piata. Asta nu inseamna ca celalalt procent crede contrariul ,intrucit repondentii au dat raspunsuri care nu conduc la nevoia de schimbare .
  Retin un procent destul de mic in sensul asta. Poate va fi dat publicitatii si veti binevoi pe datele exacte sa va spuneti parerea . Am incredere in profesionalismul dvs precum si judecata (corecta) a amindurora .

 23. monyf Says:

  @ Stely
  Bine faci !
  Hai sa-ti spun de Tunisia in care primavara araba n-a adus nimic,dar absolut nimic bun,in afara de politica papata la greu ca si noi in 90 !Ca sa ma refer la „statisticile” lansate l-as atentiona pe dnul Cucerai ,cu toata condescendenta ca :
  -dpdv al justitiei ,ea se face cu banii pe masa, la vedere,e corupta pana-n maduva oaselor.
  -nivelul de trai e vai mama lui.S-a ajuns pana acolo incat daca ai bani ,nu ai ce face cu ei !
  economia(adica turismul) e la pamant .Toata lumea vbeste „sa facem totul” si nimeni nu misca nimic,de lene !
  Ce arata statisticile oficiale ,n-au legatura cu realitatile ,pt ca Tunisia e iesita numai de aprox 1 an din dictatura ,iar practica datelor oficiale raportate intr-o astfel de societate ,cred ca n-am uitat-o nici noi asa rapid.

  Cred ca intelegi macar tu si AVP, ca eu nu vbesc din carti, ci dintr-o realitate cruda !

  ps .In ceea ce priveste interventia ta catre min,cred c-ai inteles gresit mesajul .Te aprobam si fara sa fiu f atenta am mai pus inca o data link

 24. LeonAfricanul Says:

  Departe de mine sa critic niste institutii atat de politizate, dar statisticile alea nu le cred in primul rand … tunisienii. Sa vorbesti ceva de bine in materie de coruptie in Tunisia poate fi subiect de emisiune umoristica. Independenta justitiei este mai bine… E independenta de adevar si dependenta de spagi. Invit doritorii sa vada vilele de 800m2 P+2 ale judecatorilor si apoi sa calculeze in cati ani se pot face ele cu un salariu de 1000 euro pe luna. Sa adaugam Mercedes-urile, calatoriile in strainatate (f. scumpe toate) si vom avea o imagine clara asupra rentabilitatii justitiei tunisiene.

 25. Stely Says:

  monyf ,
  Mersi pentru aprobare . Acum am citit mai atent celalalt comentariu si am inteles.. Si ,da ,cred ca detii date mai exacte ,din surse credibile si poate chiar din teren ? privitor la ce se intimpla acum in Tunisia .
  Eu nu cunosc realitatea din Tunisia ,dar zau ,oricit de juste sunt datele respective si oricit de profesionist sunt ele corelate , eu nu le percep ca ar avea corespondent in realitatea noastra ,romaneasca. Cred ca am si eu dreptul sa-i banui pe altii de partizanat ,privind modul cum interpreteaza datele . Este atit de usor ca ele sa fie manipulate !.Asta ,desigur ,pina la proba contrarie .Vom trai si vom vedea. Promit ca imi voi recunoaste greseala de perceptie ,in caz ca se va dovedi .
  Dar sondajul pe care l-am vazut pe B1 ,pe fuga si reprodus de mine incomplet (ce-i drept) , imi cam da dreptate la ceea ce am spus eu aici ,inainte de sondaj.
  „Daca ar fi asa ,adica intre 80-90 % din populatie ar fi dat raspunsuri corecte ,va intreb,cum de nu au iesit acum in strada ?. Nu 80% si nici 50% ,ci macar 5 % sa fi fost .Aveti un raspuns ? De ce nu sunt nici macar acestia in strada ?.Cu nici
  10.000 in zece zile , platiti si adunati si acestia in autobuze, credeti ca (am rectificat putin )se va face revolutie pasnica ?”
  P.S. Tu ai vazut sondajul de pe B1 ? Am nevoie de ajutor . Sa le demonstrez lui @Sorin Cucerai si lui AVP ,ca am corelat si eu niste date pe baza de sondaje cu ceea ce am vazut si am perceput privitor la protestele actuale .
  Apropo ,astazi au mai fost ?

 26. sorin cucerai Says:

  Nu comentez optiunile partizane. Constat doar ca studiilor intocmite de institutii internationale a caror probitate e recunoscuta cam de toata lumea li se opun un sondaj la B1TV si o experienta personala (de concediu?) in Tunisia (unde justitia se face – ca in Romania – cu banii pe masa). Mda.

  Adaug totusi, in speranta ca nu o voi face degeaba, citeva lucruri.

  1. Scorul Romaniei in Democracy Index. 2011: 6,54. 2010: 6,60. 2008: 7,06.
  Scorul Romaniei in Corruption Perception Index: 2011: 3,6. 2010: 3,7. 2008: 3,8.
  Locul Romaniei in International Property Rights Index 2011: 60. 2010: 55. 2009: 62

  Global Competitiveness Index
  Locul Romaniei – comparatie 2011-2012/2008-2009

  Public trust of politicians: 119/106
  Favoritism in decisions of government officials: 115/113
  Wastefulness of government spending:107/111
  Burden of government regulation: 105/54
  Efficiency of legal framework in settling disputes: 122/87
  Efficiency of legal framework in challenging regs: 113/87
  Transparency of government policymaking: 140/124

  Pe scurt, Romania a avut mereu performante foarte proaste, proaste sau, in cel mai fericit caz, mediocre. Dar din 2008/2009 si pina in prezent asiatam la un trend ingrijorator. Democratia tinde sa scada, coruptia tinde sa creasca. Increderea in politicieni scade, favoritismul in deciziile guvernantilor creste, ca si povara reglementarilor guvernamentale, eficienta cadrului legislativ scade, dupa cum scade si transparenta modului in care se decid si se aplica politicile guvernamentale. La acest ultim capitol, Rpmania a reusit „performanta” sa ajunga pe locul 140 din 142 de tari (adica sa aiba un guvern aproape icomplet opac)!!!

  Daca toate astea inseamna „modernizare”, eu unul prefer sa nu ne modernizam…

  Faptul ca in 2009 doar 18% dintre cetatenii romani mai erau multumiti de felul in care functioneaza democratia la noi este congruent cu faptul ca, in raportul din 2010 al Institutului de Cercetare a Calitatii Vietii doar 20% dintre cetateni afirmau ca drepturile lor personale le sunt respectate intr-o masura mare si foarte mare.

  Faptul ca, potrivit Global Competitiveness Index 2011-2012, Romania ocupa locul 140 din 142 la capitolul transparenta adoptarii si aplicarii politicilor guvernamentale este congruent cu constatarea din acelasi raport al ICCV din 2010 potrivit careia 9 din 10 cetateni romani considera ca oportunitatile de a influenta modul in care este condusa tara sunt scazute si foarte scazute.

  Pe scurt, toate studiile si rapoartele converg.

  2. Al doilea lucru pe care vroiam sa-l adaug este ca Traian basescu insusi a recunoscut ca in spatele celor citeva sute de protestatari din Piata Universitatii sunt milioane de cetateni romani care au aceleasi convingeri si aceleasi revendicari. Daca n-ar fi stiut cu certitudine acest lucru, TB ar fi ignorat protestele. In aceste conditii, a veni cu nu stiu ce sondaje de la B1TV mi se pare usor ridicol…

  3. In fine, al treilea lucru este ca Departamentul de Stat al SUA a avertizat autoritatile de la Bucuresti sa nu foloseasca forta impotriva protestatarilor. Asta inseamna ca, din punctul de vedere al Departamentului de Stat, protestele din Romania sunt legitime (si, in consecinta, eventuala lor reprimare ar fi ilegitima). Va aduc aminte ca, in 1999, cind cei care protestau erau minerii care amenintau sa vina din nou la Bucuresti ca sa dea jos guvernul, Departamentul de Stat NU a emis o avertizare similara catre autoritatile romane. Asta spune multe. Spune, de exemplu, ca SUA simpatizeaza tacit cu protestatarii – deci asteapta ca guvernul sa cedeze pasnic puterea.

  Cum au ajuns guvernul si TB sa nu se mai numere printre cei pe care America ii sustine – asta e o alta poveste…

 27. sorin cucerai Says:

  Bonus: http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15698551,00.html

 28. LeonAfricanul Says:

  Sorin Cucerai, nu stiu ce si cui se opune, dar experienta mea (aia reala, nu cea creata strainilor… stiu eu cum) nu e una de vacanta. Locuiesc de aproape 5 ani in Tunisia si nu ma intereseaza cat de roz vad statisticile situatia de aici, eu stiu de ce ma lovesc. Intreaba mai bine un tunisian si vei descoperi ca sunt ingaduitor.

 29. sorin cucerai Says:

  Ah, era sa uit. Un bonus cu totul special pentru AVP – e primul document de genul asta de care am reusit sa aflu.

  “Molestarea repetatã şi aplicarea unor mãsuri de corecţie fizicã lui Emil Georgescu” este o directivã dintr-un document datat 24 martie 1976 şi intitulat “Plan de Mãsuri nr. 70806 în completarea Planului de Mãsuri nr. 0027331 din 3.07.1975 referitor la compromiterea lui Georgescu Emil, colaborator al postului de radio Europa
  Liberã, aprobat de secretarul de stat adjunct al M.I., general-locotenent Ion Mihai Pacepa”.

 30. AVP Says:

  Multumesc mumos, Sorin, dar n-am crezut si de altfel n-am spus niciodata ca Pacepa a fost un ingeras. Ah, si sa nu uit a-ti reaminti de documentu ista si mai si :

  „Iar Saul, sufland inca amenintare si ucidere impotriva ucenicilor Domnului, a mers la arhiereu si a cerut de la el scrisori catre sinagogile din Damasc ca, daca va afla acolo pe vreunii, atat barbati, cat si femei, ca merg pe Calea aceasta, sa-i aduca legati la Ierusalim.”

  Recunoasteti personaju ? 🙄

  Mai vbim.

 31. sorin cucerai Says:

  Un tarsian, de. Complexe personaje…:)

 32. AVP Says:

  Asa zic si io… 😎 Apropo, vezi ca ai mai sus niste intrebari de la Leon Africanu, pe care tocmai le-am vazut si io la pending si m-am grabit sa le dau drumu. Aproape ca nici nu le-am cetit…oops

 33. Stely Says:

  @Sorin Cucerai ,

  Spuneti :”Nu comentez optiunile partizane.” ,
  Iar eu spun :Oho ,ba o faceti din plin si pot sa spun ca suferiti de acelasi pacat .Iata :
  „Asta spune multe. Spune, de exemplu, ca SUA simpatizeaza tacit cu protestatarii – deci asteapta ca guvernul sa cedeze pasnic puterea.
  Cum au ajuns guvernul si TB sa nu se mai numere printre cei pe care America ii sustine – asta e o alta poveste…”

  O spuneti cu atita siguranta si chiar cu patima ca si cind ati sti sigur . Nu va intreb de unde stiti ,ca nu aveti de unde.
  .Ba mai si consider concluziile dvs tendentioase si fortate.,intrucit ati ajuns la ele facind ( fortat) o comparatie a protestelor din Egipt ,Siria ,Tunisia unde au iesit in strada sute de mii de protestatari ,impotriva unor regimuri prin excelenta dictatoriale cu protestele de la noi ,organizate jalnic dupa cum se observa si din filmul respectiv . Deasemenea , interpretati tendentios o declaratie impaciuitoare a lui Traian Basescu , precum ca acele milioane de nemultumiti care ar sta (fictiv) in spatele protestatarilor, le-ar si sustine revendicarile . El a spus ,da , sunt nemultumiri si stie si cauza ,dar de unde trageti concluzia ca aceste”miloane” l-ar vrea plecat inainte de terminarea mandatului ? Eu am auzit de la el altceva -adica: :” Un comandant de nava nu-si paraseste echipajul in mijlocul furtunii.” Deasemenea fortati comparatia privind reprimarea singeroasa (cu armata) a revoltelor din Egipt ,Siria ,Libia, cu o mica alergatura prin piata dupa niste ultrasi care aruncau cu borduri in jarndarmi ? Pai astia au compromis ,prin comportamentul lor ,ideea de protest si de revolta . Hmm .. Au ris si curcile de ei .Si de protestatari si de jandarmi. Mai era nevoie ca la o asemenea joaca de-a revolutia, si de recomandarea departamentului american .? :))) Si ce gogomanie sustineti ,zau !!! : Cum sa-i sugereze, d-le Sorin Cucerai , sa „predea pasnic puterea ” ? si de unde ati tras concluzia ca simpatizeaza americanii cu protestatarii ? Am impresia ca faceti eforturi serioase sa-i aduceti inapoi pe protestatari ,sugerindu-le ca sunt sustinuti de americani. Asta este curata intoxicare ,coane !! Si curat partizanat …

 34. AVP Says:

  Stely, stai linistita… Apropo de „cu cine tine America”, faimosu Stan Laptoman tocmai le ricaneaza convorbitorilor sai, pe A3, ca America, ca si Ioropa, tine in integrum cu Base, asa ca „revolutionarii” se vor aia pe ei. La care Voicu de la PNL conchise: inseamna ca nu ne ramane decat sa ne facem catune in munti si sa ne retragem acolo.

  Sorin viseaza mumos, ce sa faca si el, daca s-a apucat sa vanda pielea Urs-ului din padure ? 🙂

  http://www.antena3.ro/live.php

 35. sorin cucerai Says:

  @ Leon Africanul: cred ca spunem acelasi lucru. Si in Romania, si in Tunisia e la fel de rau – cel putin asta spun studiile din care am citat. Eu nu sustineam ca Tunisia e un model de democratie, ci dimpotriva, ca Romania e la nivelul Orientului Mijlociu – al Egiptului, al Tunisiei etc.

 36. Goldmund Says:

  Da,
  multe tabele, multe comparatii…Eu zic mai bine sa cunoastem, sa realizam si sa intelegem trecutul (mai ales o declaratie din 12 ianuarie 1990, cand iliescu promite in fata camerelor TV ca FSN nu va deveni niciodata un partid…si ce s-a intamplat pe 29 ianuarie 1990! – nu uita, altfel te faci complice la genocidul de la Revolutie si Mineriade!)ca sa intelegem mai bine prezentul:
  http://ddsr.wordpress.com/tag/corneliu-coposu/
  Totul a fost pus la cale atunci, pentru decenii….

 37. AVP Says:

  Evident ca asa este, Goldmund. Dar si Sorin Cucerai are dreptate. Suntem inca departee de tarile civilizate.

  Pe maine, prieteni. Doamne Ajuta !

 38. sorin cucerai Says:

  @ Stely, cred ca nu pricepeti ce scriu – va rog sa nu va suparati, dar alta explicatie n-am.

  Nu fortez comparatii intre proteste, doamna! Incerc doar sa arat – citind studii ale unor institutii onorabile – ca STRUCTURA SOCIETALA a Romaniei este foarte asemanatoare cu cea din tarile Orientului Mijlociu. In ambele cazuri avem de-a face cu societati mai degraba inchise*, cu elite politico-administrative corupte si jefuitoare.

  * ca sa evit alte viitoare neintelegeri, „societate inchisa” inseamna o societate in care mobilitatea sociala ascendenta este dificila si are loc dupa retete opuse meritocratiei.

  Cit despre americani, cred ca ma pricep mai bine la ei decit national-securisto-comunistii de la Antena 3, fara suparare.

 39. sorin cucerai Says:

  @ Golmund

  Tocmai pentru a nu fi complice cu autorii mineriadelor si ai asasinatelor din decembrie ’89, NU am votat si nu voi vota NICIODATA cu FSN. Adica nu am votat nici cu esalonul 2 din elita PCR/UTC/UASCR si dezvoltarile/ramificarile ei ulterioare (FSN-FDSN-PDSR-PSD, plus tovarasi de drum), nici cu esalunul 2 din elita tehnica si securista cu dezvoltarile/ramificarile ei ulterioare (FSN-PD-PDL, plus tovarasii de drum).

  Sunt convins ca si dumneavoastra ati onorat cu aceeasi consecventa memoria celor ucisi in decembrie ’89 si onoarea victimelor mineriadelor.

 40. tatonulaa Says:

  Bătrâne poesel,
  Constanţa, marinărească, nu? a lui M, stă la căpătâiul analizelor tale. Mai ieri, acest ultim blog era menit DOAR transmiterii operei/mesajelor tale, în eter. În consecinţă ai făcut tot ceea ce era necesar (!?) pentru a rămâne aproape singur. Asta cu vorbe meşteşugite, acoperind un profund dispreţet faţă de tot ce mişca prin preajmă. Firesc cu doar CÂTEVA FIRAVE EXCEPŢII! Un singur idol trona undeva, sus de tot, cu o mistuitoare apăsare: Nichita.
  DT este aproape inamic iar DV, încet, încet s-a mistuit în depărtare.
  VT urmează să-i … opera, după care cine ştie ce va mai fi.

  Sorin Ilieşiu, personaj colorat al filmografiei RO, deşi l-a urmat o bucată de drum (cu aparatul de filmat din dotare) pe Adrian Păunescu, fără a scoate cel mai mic document incriminator asupra administratorului de măreţe cenacluri (putea s-o facă!), era cât pe ce să ajungă Preşedintele TVR, şi cu ajutorul neprecupeţit al tău, bătrâne PRO! Asta da realizare! Poate că apelul lui anti Băsescu ar fi avut o soartă mai bună, nu?

  AVP says:
  26 ianuarie 2012 la 20:14
  ……
  ……
  Văzând că până şi-n chestiile mai recente, despre elementarele erori din bătălia pentru imagine a echipei preşedintelui ce se vrea modernizator, io am avut dreptate, iar nu spuma “analiştilor”, de ce nu vin mulţimile astea anonime, unele chiar pretine cu mine, ca să dea blogului ista o mai mare greutate, fie numai şi prin prezenţa lor, a anonimilor, în deplină anonimitate, ci se-nghesuie tot la chooru mediocrilor, didilindu-i & likelindu-i pe săturate…?

  Şi deci ăştia suntem, şi cu ăştia defilăm & votăm. Punctum !

  Mai vbim.
  …………………………………….

  Moş aa, de laplopulcuportocale, caută cu obstinaţie, din simpatie, să-l readucă cu picioarele pe pământ, printre muritorii de rând, pe tinerelul poesel. Posteritatea este o iluzie. Inevitabila dispariţie fizică este o certitudine.

 41. AVP Says:

  Sorin Cucerai, te supeli degeaba, asta e realitatea, my friend: America nu va accepta niciodata langa ea pe cineva despre care are banueli – intemeiate sau ba – c-ar putea colabora mai degraba cu Rusia, decat cu NATO. Pentru Mr OTAN asta e o masura elementara de siguranta, dreaa… Zau ca n-are nimeni nimic cu Rusia, dar astia sunt cu treaba lor, de-acuma, noi cu a noa’. O sa-mi zici ca astea – cu filorusismu unora – sunt simple barfeli, insa iti voi reaminti de faptele fostului ministru liberal al Armatei, Bijboaca (pe care-l vad inca foarte activ in front office-ul liberal), precum si de declaratiile recente ale lui Ponta. Iar daca io am observat chestiutzele astea, fii sigur ca le-a observat si ambasada SUA. Evident ca, altfel, America are mari rezerve fata de fostul comunist si probabil securist TB, precum si fata de nivelul slab de dezvoltare generala al societatii rumanesti, dar asta e alta mancare de pesce, fireste.

  @tatonulaa – sanatate sa fie, dle, caci altfel esti liber sa gandesti despre mine cum vrei si ce vrei ; cat despre posteritate, te asigur, in calitate de vechi pretin, ca tu ai intrat deja in odyseea hyperspatziului prin niste texte si fapte remarcabile. In fond, care-i problema ? Pentru mine, cel putin, vei ramane pururea o fiinta virtuala, sau io pentru tine, chiar si dupa ce nu vom mai fi. Insa fii sigur ca generatiile ce vor veni ne vor face sa vorbim iar, tot in virtual, normal, ca si cum am fi inviat intr-o buna sear’… Mai ceteste odata „Comunitatea virtuala” 🙂

  Un WE placut la toata lumea.

 42. sorin cucerai Says:

  Pai eu la astalalta mincare de peste ma refeream…Adica la aia cu nivelul de dezvoltare/democratie.

  In rest, Grecia turcofoba si destul de stingista e bine-mersi membra NATO. Cum iti explici?

 43. Stely Says:

  AVP,
  Ma bucur ca ai dat linkul „Comunitatea virtuala” ,intrucit am gasit acolo un alt comentariu al @tatonului aa , privind parerea dumnealui despre „Bătrânul poesel „,care esti tu ,desigur . Marturisesc ca pe cel de azi ( de mai sus )nu prea l-am inteles . In consecinta scrisesem un comentariu cu niste intrebari ce necesitau lamuriri. Bunaoara ce a vrut sa spuna @tatonul aa in mica propozitie de aici ?
  ” Constanţa, marinărească, nu? a lui M, stă la căpătâiul analizelor tale”

  Si pentru ca am inteles , deci m-am lamurit 🙂 m-am gindit sa inlocuiesc comentariul meu intrebator , cu cel lamuritor ,gasit la topicul „Comunitatea virtuala ” .

  Iata-l :
  tatonulaa Says:
  24 decembrie 2011 la 11:19

  „O binemeritată menţiune specială, de putere pentru a ieşi din conul de umbră ce-l învăluie de decenii, conform tradiţiei locului, gazdei noastre, un adevărat monstru sacru al virtualităţii mioritico-caprine. Fixarea tuturor ideilor şi conceptelor AVP.iste, între parametrii de-o inflexibilitate dincolo de limitele obişnuite, extrem de deranjante, a căscat acea prăpastie de netrecut, între PRO şi toţi confraţii săi. Acest adevărat război de uzură, SINGUR contra tuturor CELOR CU PĂRERI, nu a adus decât deservicii, atât combatanţilor cât şi „spectatorilor”, văduviţi de creaţiile majore ale unui AVP atât de prolific în veşnicele hârjoneli minuscule.
  Moşul aricios, îţi doreşte o rapidă ieşire la liman (recunoașterea în top!), bătrâne ,,Poesel,,”

  @Sorin Cucerai ,
  Nu ma supar ,zau ,ca -mi spuneti ca nu prea am priceput ce-ati scris. As vrea sa pricep tot ,dar la virsta mea nu prea mai pot. 😳 Prin urmare , v-as ruga sa nu va suparati nici d-voastra pe mine ,da ? 🙂

 44. AVP Says:

  Grecia e rasfata Occidentului, traind ca bimpasa din extraordinara sa istorie antica sau din Legendele Olimpului, desi ea nu mai face parte hat demult din Occident, fiind mai turcita si ca Romanica. Ma tem ca dupa ce Occidentul, satul de fitele balcanice ale terisoarei asteia, o va lasa, in fine, din brate, ca sa se descurce pe picioarele sale, se va alege prau de patria natala a genialilor ganditori ai antichitatii.

  Stely, tatonu e un reper important al tineretii mele hyperspatiale, asa ca sa-l lasam in pace si sa-i uram sanatate si voie buna pe saturate. Desi, la cat e de aricios, nu cred ca lucru ista se poate 🙂

 45. sorin cucerai Says:

  AVP, ca sa intelegem cit de izolati, de provinciali si de mediocri suntem in politica mare, pun un link la un articol lung (de 3 pagini) din 2009. Realitatea e cu totul alta acum, atit in ceea ce priveste UE cit si in privinta lumii in general. Repetarea unor clisee care aveau sens acum 20 de ani si mai devreme, in timpul razboiului rece, nu ne ajuta sa intelegem realitatile de acum, si bataliile secolului XXI.

  http://www.atimes.com/atimes/Central_Asia/KL24Ag04.html

  Cit despre UE si Grecia, lasind la o parte considerentele geostrategice (Grecia controleaza iesirea din Strimtori si Estul Mediteranei, asa ca nimeni intreg la minte nu poate renunta la ea), o sa pun mai tirziu 2 linkuri la articole pe care le-am scris recent. Sper sa pot pune 2 linkuri intr-un singur mesaj fara sa ajung la spam.

  @Stely, nu ma supar nici eu, daca nu va infierbintati 🙂

 46. AVP Says:

  Pai si-atunci, daca stiai de ce n-o lasa Occidentu pe rasfatata Grecie din brate, de ce ne mai intrebasi ? 🙂 Cat despre cealalta chestie, am mai vbit. Ramanem fiecare la parerea sa, ca sa nu ne mai impungem p-aciia, cu riscu de a ne certa.

  Nu (doar) Rusia e problema, ci-ntreg Estu/Mapamondu pustiit de comunizm…

  Io cred ca abia de acum incolo se va vedea buba asta, aloo… O buba henorma, infernala, pe care globu civilizat se va stradui s-o vindece poate un secol, doua, si nici atunci planeta (cat de cat carpacita pe suprafata-i ce de Lagaru Socialist fu candva grav ranita) nu va arata ca noua…

  Structura sociala esentiala si sistemu de subzistenta vitala nu c-au fost frante aci in doua, de utopia care unor naivi li s-o fi parut la un moment dat cereasca roua, ci-n noua sute nouzeci si noua de mici oua infernale, pe care le numim – fiindca alt cuvant, deocamdata, nu stim – mafii locale, care dupa ce Lagaru cu troznet apocaliptic s-a rupt, s-au pus si-au supt putinele resurse suprastructurale – fiare vechi, fonduri industriale rudimentare si alte bogatii iepocale – ori naturale care le-au mai ramas, intamplator, in ruinatele hambare, restu pollimii muncitoare/ votatoare fiind lasat de izbeliste, sa se descurce talle-quale, practic ca-n junglele primordiale, in lipsa unor structuri economice, tehnice or industriale bine gandite, inalt organizate, riguros reglate si strans centrate in sisteme politice si normative indelung verificate de practica istorica a asa-numitelor state avansate… Iar dupa ce mafiile astea ce nu stiu sa produca nici macar grau, porumb or alte elementare bucate vor suge resursele primare si vor fi nevoite sa subziste, dimpreuna cu-ale lor boboare matriceale, fara case, tzoale, mancare si alte angarale vitale, intre multitudinea de puteri mondiale or zonale (care nici ele nu se vor simti prea bine in conditiile diminuarii resurselor de viata globale), – ce credeti ca se va-ntampla, atuncea, bey…? Vor reusi mafiotii si ilotii/ vasalii lor, cu sistemele lor economice si tehnologice din iepoca fiarelor vechi, sa produca barem mamaliga, bumbac si curechi, ca sa nu moara de foame si de frig in tzerile lor pustiite, ori, mai degraba, vor ravni la bogatiile tzerilor nobile si relativ ghiftuite, din care sa mai subziste barem cateva generatii inghesuite, n-asa? iar atunci lumea civilizata, ordonata si hiigenizata va avea in fata sa o problema cat China si India la un loc, cum ar venea…

  Si deci, care va fi, atunci, solutia ? Dar pana atunci…? – that is the questia…

 47. Goldmund Says:

  Domnule Sorin Cucerai,
  va dau dreptate in privinta intransigentei de care nu dam dovada(ne lipseste ‘die politiche Reife’, cum zic germanii)cand vine vorba de politica ultimilor decenii.
  O prima consecinta – dupa cele repetate si de dvs. – ar fi nealegerea in corpore a FSN-ului, urmasului direct, PSD si chiar boicotarea urmasilor genetici(citeste ‘dogmatici!)atrasi de PD-L si mai ales de PC. Dar ce facem cu PNL si chiar cu PNTCD, partide ori linsate de propaganda ‘sovietico-carpatina’ omniprezenta si azi(…vedeti si anumite posturi de televiziune private romanesti!)ori compusa doar cu fiii celor care au ingropat(la propriu si figurat)marii politicieni ai periadei inetrbelice?! Ce ne facem in cazul in care PC, un partid cu o idologie si cu politicieni indoielnici se va contopi pana la urma cu actuala coalitie PNL-PC?! Sunt intrebari intemeiate, dar mai ales raspunsuri fara de care nu putem continua a discuta aprofundat aceasta tema.
  O alta consecinta a celor scrise de dvs. mai sus ar fi ca, pentru Romania nu exista o alta alternativa decat…Monarhia:
  1- ar fi legala, dupa ce am dezavua marsavia istorica comunista prin care Regele Romaniei a fost oblgat sa abdice si s-ar anula acele demersuri staliniste
  2- in altcineva nu (mai)avem incredere, din moment ce intreaga clasa politica romaneasca s-a desprins din FSN, sau e compusa din oameni pregatiti si formati in sistemul stalinismului romanesc.

  PS
  Ceva interesant despre Rusia de azi, monopolul gazului rusesc si urmarile pentru intreaga UE, aici(din pacate filmul nu mai exista!! – poate il gasiti in alta parte, internet are cai nebanuite…):
  http://videos.arte.tv/de/videos/gas_monopoly-6308306.html
  Si de aceea, locul Romaniei este clar in UE, langa aliatii nostri din NATO, pentru care nu exista alternative…

 48. sorin cucerai Says:

  @ Goldmund

  1. Cred, ca si dumneavoastra, ca monarhia e solutia morala in Romania. Republica noastra este nelegitima, fiind impusa prin dictatul unei puteri invadatoare. Nu conteaza ca puterea invadatoare a fost URSS, daca SUA ar fi invadat Romania si ar fi impus prin forta republica, regimul republican ar fi fost la fel de nelegitim.

  2. Cred, ca si dumneavoastra, ca locul Romaniei este in UE si in NATO. Cred ca, din punct de vedere geopolitic, pentru Romania este vital
  (a) sa fie o democratie solida;
  (b) sa fie prinsa intr-un sistem de aliante cu democratii solide, si
  (c) sa aiba vecini cu democratii solide.

  Nu dezvolt aici argumentele geopolitice (poate o voi face intr-un articol in viitor), dar cred ca pentru Romania democratia este nu doar o optiune politica, ci, mai presus de orice, o optiune de supravietuire ca stat. De aceea, chiar si cei care nu iubesc democratia, daca sunt patrioti trebuie sa invete si sa practice democratia la cote foarte ridicate. Daca ne uitam la pozitia geografica a Romaniei, intelegem repede ca, pentru noi, democratia e o optiune strategica nationala, singura care ne garanteaza integritatea teritoriala.

  Iar daca lucrurile stau asa – si eu asa cred ca stau – refuzul sau incapacitatea de a transforma Romania intr-o democratie solida, functionala la cote occidentale (si preferabil chiar peste aceste cote) reprezinta o atitudine anti-nationala care echivaleaza cu tradarea de tara.

  Doar o Romanie profund democratica isi poate cauta cu succes aliati printre marile puteri democratice, care sa-i ofere garantii de securitate. Altfel, daca Romania va performa mediocru sau va avea performante democratice in scadere (asa cum are, din nefericire, din 2008 incoace), va ajunge la periferia zonei democratice de influenta si, data fiind pozitia ei strategica, va sfirsi in cele din urma rupta in doua, cu jumatatea de vest pastrata, din ratiuni geostrategice (pe post de cap de pod) in zona de influenta a Occidentului, si cu jumatatea de est cedata influentei altora. De-asta spun ca, pentru noi, democratia e vitala, e singura optiune care ne garanteaza pastrarea integritatii teritoriale.

  Pe de alta parte, interesul vital al Romaniei este sa fie exportator de democratie – sa sprijine ferm, masiv si inteligent toate gruparile democratice din tarile cu care ne invecinam. Pentru ca daca toti vecinii nostri au democratii stabile si coerente, viata noastra va fi mult mai linistita. Democratiile sunt mai putin belicoase si mai putin anexioniste decit regimurile hibride, regimurile autoritare sau regimurile dictatoriale.

  De aceea, interesul nostru strategic fundamental este sa facem tot ce putem si tot ce ne trece prin cap ca Ucraina, Rusia, Serbia, Ungaria, Bulgaria, Georgia si Turcia sa fie democratii stabile si performante.

  3. Date fiind toate acestea, consider ca pentru Romania simpla calitate de membru al UE si NATO nu este suficienta. Trebuie sa avem curajul sa ne afirmam propriile noastre interese, pe care sa ni le atingem atit prin intermediul UE si NATO, cit si pe cont propriu. Cred, cu alte cuvinte, ca nu trebuie sa fim simpli membri pasivi ai UE si NATO, ci membri care, cu curaj si inteligenta, modeleaza UE si NATO conform propriilor noastre interese. Faptul ca am devenit membri ai UE si ai NATO este un punct important, pe care l-am bifat si de la care nu trebuie sa dam inapoi. Dar nici nu ne putem opri aici.

  In ceea ce priveste UE, cred ca este imperativ necesar sa construim cit mai rapid un pol estic solid, care sa cuprinda Grecia, Bulgaria, Romania si Polonia, care sa aiba relatii privilegiate cu Serbia, Ucraina si Turcia. Pentru asta, e vital sa scoatem Bulgaria din sfera de influenta a Germaniei. Polul estic ar trebui sa se alize si coordoneze cu Marea Britanie, Franta si Italia, cu Benelux, Danemarca si Suedia.

  Pentru ca UE sa ramina o entitate multilaterala, trebuie sa putem opune Germaniei un alt pol de putere – altfel UE risca sa se transforme intr-un imperiu german, cu Romania prinsa din nou la mijloc intre Germania si Rusia, ca inaintea celui de-al doilea razboi mondial.

  Un acelasi pol estic trebuie creat si in cadrul NATO (cu adaugirea Turciei – si ea membru NATO – in polul estic).

  4. Dar pentru ca toate astea sa fie posibile, e vital primul pas: o democratie solida si functionala la standarde excelente in Romania – si dezvoltarea ulterioara a capacitatii noastre de a fi exportatori de democratie in regiune.

  5. Iar pentru ca primul pas sa fie posibil, e nevoie de cetateni care isi stiu si isi apara drepturile. Sub o astfel de presiune constanta, partidele si institutiile publice vor sfirsi prin a se reforma.

  In fine, ma opresc aici. Si asa am scris un mesaj indecent de lung 🙂 . Sper macar sa nu fie plictisitor 🙂 .

 49. AVP Says:

  Din contra, a fost o postare interesanta si incitanta. Ce pacat ca nu dispun acum de timpul necesar spre a deschide o discutie mai amaruntita asupra ideilor tale. Dar mi-ar placea sa fac acest lucru altadata.

 50. sorin cucerai Says:

  Bonus, Mark Gittenstein despre protestatari: „Apoi, pentru că simt că în această mulţime există o nouă categorie de tineri sofisticaţi, educaţi, care cred în democraţie şi în puterea lor de a-şi crea singuri viitorul. Poate că aceşti tineri au o atitudine cinică faţă de partidele politice şi presa existentă, însă au multe cunoştinţe despre internet şi au încredere în propriile idei. Sunt sigur că ei vor avea o influenţă profundă şi pozitivă asupra viitorului dumneavoastră.”

  PS Mersi, AVP!

 51. AVP Says:

  Evident ca Gittensstein se refera la piata lu Bogdan Naumovici, iar nu la aia a lu Felix si compania. Apropo, daca vrei iti public studiul ala chiar pe my blog si te fac contributor acilisa. Am fost de altfel primul blogger din hyperspatziul Ro care a vrut sa lanseze – inca din 2005, asa cum am aratat aici – un site contributorial, cu publicisti dintre alti bloggeri si forumisti, prefigurand astfel era Web 2 si la noi, insa n-am avut cu cine 🙂

 52. Stely Says:

  Sorin Cucerai ,
  Bine ca nu v-am dat raspunsul imediat ce am citit asta :
  @Stely, nu ma supar nici eu, daca nu va infierbintati
  Pentru ca as fi zis ,da ,promit ca nu ma mai „infierbantez ” 🙂
  Dar acum dupa ce am citit comentariul acesta lung si deloc plictisitor , ce sa spun ? Daca as spune ca m-a lasat „rece” (indiferenta ) as minti . Daca as spune ca m-am „infierbintat ” as risca sa va supar din nou. 🙂 Dar ca sa nu va supar am sa va spun exact ce am simtit.: am fost incintata si pe deasupra am si inteles . Pe cuvint !

  p.s . Hmm ! Ma bucur insa ca va iesi ceva bun din „infierbinteala „mea. 😳 :)))

 53. sorin cucerai Says:

  AVP, la ce studiu te referi?

  Stely, multumesc! 😆

 54. AVP Says:

  La ista, sa zicem :

  SC wrote:

  Nu dezvolt aici argumentele geopolitice (poate o voi face intr-un articol in viitor), dar cred ca pentru Romania democratia este nu doar o optiune politica, ci, mai presus de orice, o optiune de supravietuire ca stat. De aceea, chiar si cei care nu iubesc democratia, daca sunt patrioti trebuie sa invete si sa practice democratia la cote foarte ridicate. Daca ne uitam la pozitia geografica a Romaniei, intelegem repede ca, pentru noi, democratia e o optiune strategica nationala, singura care ne garanteaza integritatea teritoriala.

 55. sorin cucerai Says:

  A, am inteles. Multumesc! Deocamdata sa am timp si stare sa-l scriu:)…

 56. AVP Says:

  Esti invitatul meu. Invitatia ramane valabila – inca din 2005 – pentru toti my friends, de altfel, aloo…

  Taare ma tem insa ca my friends se vor inghesui, ca si pana acuma, pe blogurile ori siteurile fashionabile ale criptosecuristilor, ale bisnitarilor de era noua ori ale falsei elite (si asta pur si simplu pentru ca aceste siteuri au fost promovate cu sute de milioane de parai de catre papusarii interesati sa foloseasca blogosfera ori retelele de socializare tot asa cum au procedat cu cutiile de rezonanta ale presei de hartie, vai…).

  Pe maine.

 57. rongo Says:

  Repostez, cu permisiunea lui Viorel, câteva gânduri despre logica realităţii:

  Cea mai interesantă poveste despre adevăr, judecată şi dreptate mi s-a părut cea spusă de Levy Bruhl, într-o cercetare asupra mentalităţilor primitive: Dacă membrul unui trib fusese ucis de cineva dintr-un trib vecin, şeful desemna imediat cîţiva războinici care să sape un şanţ – căci era vorba despre deshumarea spritului morţii pătruns în trib – pornit chiar de sub cortul victimei. Când topoarele dădeau de vreun cataroi, pe stânga şanţului, săpătura o lua, ocolindu-l, spre dreapta; dacă, pe dreapta, nimereau în vreo rădăcină mai zdravănă, săpătorii o fereau, cârmind în stânga. Vinovat – nevinovat, membrul tribului vecin, sub al cărui aşternut se oprea “investigaţia”, se oferea bucuros sacrificiului sângeros, care, purificator, exorciza spiritul malefic din ambele triburi.
  Învăţăcel într-ale modelajului – (Abia după ce termin, aflu ce-am dorit să cioplesc, spunea Brîncuşi.) – n-am strivit nodulul de lut mai puţin înmuiat, lăsîndu-l să-şi impună forma, sau le-am adâncit pe cele mai moi, lucrarea conturându-se singură, limpezindu-şi parcă propriul glas.
  Într-adevăr, puţine se rezolvă de la sine.

  Nu văd superstiţia modernităţii mai iscusită.

 58. sorin cucerai Says:

  Un alt mesaj lung, pentru mai buna intelegere a realitatii:))).

  Comparatii state foste comuniste (Global Competitiveness Report 2011-2012)

  Romania, Bulgaria, Serbia
  Public trust of politicians: Romania: 119; Bulgaria: 95; Serbia: 106
  Favoritism in decisions of government officials: Romania: 115; Bulgaria: 111; Serbia: 124
  Wastefulness of government spending: Romania: 107; Bulgaria: 88; Serbia: 130
  Burden of government regulation: Romania: 105; Bulgaria: 86; Serbia: 134
  Efficiency of legal framework in settling disputes: Romania: 122; Bulgaria: 126; Serbia: 137
  Efficiency of legal framework in challenging regs: Romania: 113; Bulgaria: 120; Serbia: 127
  Transparency of government policymaking: Romania: 140; Bulgaria: 130; Serbia: 102

  Croatia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Polonia
  Public trust of politicians: Croatia: 104; Cehia: 134; Slovacia: 132; Ungaria: 130; Polonia: 76
  Favoritism in decisions of government officials: Croatia: 89; Cehia: 123; Slovacia: 135; Ungaria: 85; Polonia: 52
  Wastefulness of government spending: Croatia: 129; Cehia: 117; Slovacia: 111; Ungaria: 115; Polonia: 76
  Burden of government regulation: Croatia: 137; Cehia: 120; Slovacia: 115; Ungaria: 135; Polonia: 124
  Efficiency of legal framework in settling disputes: Croatia: 129; Cehia: 113; Slovacia: 139; Ungaria: 91; Polonia: 97
  Efficiency of legal framework in challenging regs: Croatia: 126; Cehia: 108; Slovacia: 138; Ungaria: 119; Polonia: 83
  Transparency of government policymaking: Croatia: 72; Cehia: 96; Slovacia: 86; Ungaria: 81; Polonia: 93

  Celelalte state din fosta Iugoslavie: Bosnia-Hertegovina, Macedonia, Muntenegru, Slovenia
  Public trust of politicians: Bosnia-Hertegovina: 74; Macedonia: 66; Muntenegru: 33; Slovenia: 96
  Favoritism in decisions of government officials: Bosnia-Hertegovina: 69; Macedonia: 73; Muntenegru: 32; Slovenia: 92
  Wastefulness of government spending: Bosnia-Hertegovina: 124; Macedonia: 74; Muntenegru: 23; Slovenia: 110
  Burden of government regulation: Bosnia-Hertegovina: 109; Macedonia: 77; Muntenegru: 18; Slovenia: 94
  Efficiency of legal framework in settling disputes: Bosnia-Hertegovina: 119; Macedonia: 99; Muntenegru: 46; Slovenia: 111
  Efficiency of legal framework in challenging regs: Bosnia-Hertegovina: 109; Macedonia: 102; Muntenegru: 36; Slovenia: 101
  Transparency of government policymaking: Bosnia-Hertegovina: 134; Macedonia: 92; Muntenegru: 21; Slovenia: 30

  Estonia, Letonia, Lituania
  Public trust of politicians: Estonia: 32; Letonia: 92; Lituania: 110
  Favoritism in decisions of government officials: Estonia: 33; Letonia: 70; Lituania: 58
  Wastefulness of government spending: Estonia: 39; Letonia: 106; Lituania: 104
  Burden of government regulation: Estonia: 14; Letonia: 68; Lituania: 111
  Efficiency of legal framework in settling disputes: Estonia: 40; Letonia: 104; Lituania: 83
  Efficiency of legal framework in challenging regs: Estonia: 35; Letonia: 99; Lituania: 63
  Transparency of government policymaking: Estonia: 15; Letonia: 89; Lituania: 46

  Ucraina, Rusia
  Public trust of politicians: Ucraina: 115; Rusia: 72
  Favoritism in decisions of government officials: Ucraina: 95; Rusia: 117
  Wastefulness of government spending: Ucraina: 125; Rusia: 94
  Burden of government regulation: Ucraina: 130; Rusia: 132
  Efficiency of legal framework in settling disputes: Ucraina: 138; Rusia: 123
  Efficiency of legal framework in challenging regs: Ucraina: 135; Rusia: 123
  Transparency of government policymaking: Ucraina: 116; Rusia: 115

  Albania
  Public trust of politicians: 63
  Favoritism in decisions of government officials: 66
  Wastefulness of government spending: 51
  Burden of government regulation: 9
  Efficiency of legal framework in settling disputes: 63
  Efficiency of legal framework in challenging regs: 65
  Transparency of government policymaking: 43

  Estul Marii Negre: Armenia, Azerbaidjan, Georgia
  Public trust of politicians: Armenia: 83; Azerbaidjan: 46; Georgia: 66
  Favoritism in decisions of government officials: Armenia: 78; Azerbaidjan: 60; Georgia: 54
  Wastefulness of government spending: Armenia: 48; Azerbaidjan: 67; Georgia: 52
  Burden of government regulation: Armenia: 52; Azerbaidjan: 33; Georgia: 7
  Efficiency of legal framework in settling disputes: Armenia: 81; Azerbaidjan: 95; Georgia: 82
  Efficiency of legal framework in challenging regs: Armenia: 84; Azerbaidjan: 59; Georgia: 92
  Transparency of government policymaking: Armenia: 35; Azerbaidjan: 68; Georgia: 36

  Sudul necomunist (I): Grecia, Turcia, Malta, Cipru
  Public trust of politicians: Grecia: 123; Turcia: 68; Malta: 41; Cipru: 30
  Favoritism in decisions of government officials: Grecia: 98; Turcia: 86; Malta: 56; Cipru: 42
  Wastefulness of government spending: Grecia: 131; Turcia: 72; Malta: 41; Cipru: 33
  Burden of government regulation: Grecia: 133; Turcia: 93; Malta: 106; Cipru: 24
  Efficiency of legal framework in settling disputes: Grecia: 121; Turcia: 66; Malta: 46; Cipru: 32
  Efficiency of legal framework in challenging regs: Grecia: 121; Turcia: 68; Malta: 55; Cipru:20
  Transparency of government policymaking: Grecia: 109; Turcia: 44; Malta: 56; Cipru: 29

  Sudul necomunist (II): Franta, Italia, Portugalia, Spania
  Public trust of politicians: Franta: 38; Italia: 127; Portugalia: 70; Spania: 73
  Favoritism in decisions of government officials: Franta: 39; Italia: 119; Portugalia: 72; Spania: 55
  Wastefulness of government spending: Franta: 56; Italia: 114; Portugalia: 137; Spania: 108
  Burden of government regulation: Franta: 116; Italia: 140; Portugalia: 128; Spania: 110
  Efficiency of legal framework in settling disputes: Franta: 22; Italia: 133; Portugalia: 131; Spania: 73
  Efficiency of legal framework in challenging regs: Franta: 17; Italia: 125; Portugalia: 116; Spania: 60
  Transparency of government policymaking: Franta: 32; Italia: 135; Portugalia: 77; Spania: 74

  Concluzii

  La capitolul buna guvernare, statele foste comuniste se impart in 3 grupe. Un grup cu performante bune si foarte bune (grupul I ex-comunist): Estonia, Albania, Muntenegru, Armenia, Azerbaidjan si Georgia; un grup cu performante mediocre spre proaste (grupul II ex-comunist): Macedonia si Polonia; si un grup cu performante proaste si foarte proaste (grupul III ex-comunist): toate celelalte state foste comuniste din Europa. Grupul III ex-comunist este cel mai numeros, cuprinzind 14 state.

  La capitolul buna guvernare, statele sudice non-comuniste se impart in 2 grupe. Un grup cu performante medii, bune si foarte bune (grupul I non-comunist): Turcia, Malta, Cipru, Franta; si un grup cu performante proaste si foarte proaste (grupul II non-comunist): Grecia, Italia, Spania, Portugalia.

  Performantele grupului III ex-comunist sunt asemanatoare cu cele ale grupului II non-comunist: cadru legal ineficient, favoritism guvernamental ridicat, risipa si lipsa de transparenta la nivel guvernamental. Asta pare sa sugereze ca dezvoltarea institutionala pre- si post-comunista a grupului III ex-comunist a fost influentata de modelele din grupul II non-comunist.

  Factorul religios nu pare sa aiba vreo influenta asupra calitatii bunei guvernari. Din cele 6 tari care fac parte din grupul I ex-comunist, 3 sunt ortodoxe, 2 musulmane si una atee. La fel, din cele 4 tari care formaza grupul I non-comunist, 2 sunt catolice, una ortodoxa si una musulmana. Din cele 2 tari care alcatuiesc grupul II ex-comunist, una este catolica si cealalta ortodoxa.

  Pentru Romania, modelele de urmat la capitolul buna guvernare ar fi Muntenegru, Georgia si Armenia. Si, ca varianta intermediara, poate n-ar strica sa ne „re-turcim” putin:).

 59. Goldmund Says:

  Domnule Sorin Cucerai,
  multumesc pentru raspunsul dvs..
  As adauga ca in trecut am avut o temere in privinta unor idei precum ‘prietenia’ fata de Rusia, dar din raspunsul de mai sus am dedus ca sunteti un democrat convins. Mai mult, si eu am postat candva ca interesul Romaniei nu poate fi decat acela de relatii bune cu vecinii ei, desavarsirea democratiei in zona… si dorinta de ‘tari-vecine’ cat mai bogate.

  Ce pot sa spun despre ultima dvs. postare este ca aceste tabele, precum „Public trust of politicians”, etc.nu au nici o relevanta despre c i v i l i z a t i a locala, despre n i v e l u l d e t r a i (BIP) sau industrializare si nu ne spune nimic nici chiar despre nivelul democratiei locale. Modelul Albaniei sau Turciei (vedeti va rog ‘libertatea religioasa” in cele doua state! – si alte libertati esentiale! – surpriza placuta:Romania este una dintre putinele tari din lume in care libertatea religioasa este intr-un totul respectata) nu poate fi vreodata un model pentru Romania. Multi ar prefera Cehia(civilizatie, nivel de trai, libertati cetatenesti) fata de Turcia sau Albania. In acest sens,sper sa nu ne ‘re-turcim’.
  Faptul ca cehii suspecteaza policienii locali mai mult decat o fac albanezii fata de politicienii lor poate fi explicat si de nivelul de asteptari al unei populatii locale, interes politic cetatenesc, implicare in ONG-uri, sau tocmai criteriile de comparatie cu alte state, care ar fi statele cu care se opereaza comparatia, etc..
  Nemultumirea generala nu are (de multe ori)nici o legatura cu o realitate concreta:
  germanii sunt la multe capitole unii dintre cei mai nemultumiti cetateni ai UE! Credeti-ma, ‘vaicareala la un nivel inalt’ – cum spun germanii(‘Jammern auf hohem Niveau’ e o expresie des folosita aici) are traditie in Vest.
  Pe curand!

 60. AVP Says:

  Goldmund, ca să nu zică Sorin Cucerai că schimb foaia tocmai când vrea el să-ţi răspundă, o schimb de-acum, căci ştiu că tu nu te supeli 🙂 Puteţi relua şi continua discuţia pe noul fir, de ce nu ?

  Postare noua.

 61. sorin cucerai Says:

  @ Goldmund

  Multumesc si eu!

  In privinta mesajului meu anterior, il cititi gresit. El vorbeste, cum am scris si in concluzii, despre „buna guvernare” – care este o dimensiune distincta, diferita de alte dimensiuni, precum „democratia”, „nivelul de trai” etc. dupa care se pot masura performantele unui stat.

  „Buna guvernare” include parametri precum eficienta cadrului legislativ, povara reglementarilor asupra cetatenilor si firmelor, gradul de risipa guvernamentala, gradul de transparenta a deciziilor si actiunilor guvernului si nivelul de favoritism guvernamental. Este deci o dimensiune tehnica. Nu confundati asadar buna guvernare cu democratia (o alta dimensiune, masurabila in functie de alti parametri), sau cu nivelul de trai. Se poate intimpla ca o tara sa stea bine la capitolul democratie, de exemplu, dar prost la capitolul buna guvernare – sau invers.

  Mesajul meu de mai sus era un studiu comparativ al statelor foste comuniste din Europa exclusiv si explicit pe dimensiunea bunei guvernari. Din acest punct de vedere, Romania – ca si Cehia – are de invatat de la Muntenegru, de la Estonia, de la Armenia, de la Turcia, de la Malta sau de la Cipru.

  Daca facem comparatia din perspectiva democratiei, atunci Romania, Albania, Turcia sau Armenia au de invatat de la Cehia sau de la Grecia (ambele cu 9,41 la parametrul „libertati civile” in Democracy Index 2011), sau de la Malta (cu 9,71 la capitolul libertati civile; la acelasi capitol, Germania are „doar” 9,12, iar SUA 8,53). Si absolut toate statele lumii au de invatat de la Norvegia (cu 10 la libertati civile, ca si Suedia, Noua Zeelanda, Australia sau Canada).

  Acum sper sa fi fost mai bine inteles.

  PS Cit priveste libertatea religioasa din Romania, merita sa citim un raport din 13 septembrie 2011 al Departamentului de Stat al SUA: http://www.state.gov/j/drl/rls/irf/2010_5/168333.htm

  Pe scurt, Romania este o tara in care libertatea religioasa este in general respectata – dar suntem departe de a fi „una dintre putinele tari din lume in care libertatea religioasa este intrutotul respectata”, asa cum pareti sa credeti. Ginditi-va numai la problemele pe care Biserica Greco-Catolica le are in continuare…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s