Cine seamna vant, culege furtuna

Televiziunile comerciale care de dorul ratingului sau de dragul patronatelor mai mult or mai putin cointeresate in schimbarea actualei puteri au alimentat de ani si ani ofensiva contra autoritatii statale (dincolo de orice limite de bun simt ale libertatii democratice de expresie) vor suporta – din cate intrevad eu – consecintele.

Pe de alta parte, e clar ca avem de a face cu o putere cu probleme grave de comunicare (mai bine zis de non-comunicare, aloo). Or, în era informationalismului ce tocmai vine, vine, vine, calcă totul in picioare – ca sa ne aducem aminte si de sireacu’ Emin, de ziua lui… – asta e o problema fatala.

Trist, dar adevarat.

Reclame

23 răspunsuri to “Cine seamna vant, culege furtuna”

 1. mircea s. bozan Says:

  din 22 de ani in 22, vantul, pribeagu, mai rascoleste gunoiul….

 2. AVP Says:

  Mda, cred ca „Cine seamana Vant, culege furtuna” era mai bine… Asta apropo si de titlul pe care tocmai mi-l comunica Angela Furtuna :

  http://angela2008furtuna.wordpress.com/2012/01/15/constantin-arcu-tortionarul-neostalinist-reteaua-si-atacul-la-democratie-i/

 3. skorpion Says:

  salut,
  crezi ca televiziunile comerciale vor suporta consecinte?
  ma indoiesc, sincer…..

 4. sorin cucerai Says:

  Reiau aici discutia inceputa cu Stely pe topicul anterior:).

  @ Stely

  1. Masurile de austeritate luate in Romania au fost printre cele mai dure din lume. Veniturile reale au scazut cu 40-60% si uneori si mai mult. Ginditi-va la urmatorul exemplu: o persoana avea un salariu lunar de 1000 de lei, si cu diferite alte sporuri ajungea la un venit lunar total de 2000 de lei. Sporurile au disparut, iar salariul a fost redus cu 25%. In consecinta, persoana respectiva s-a trezit ca din 2000 de lei pe luna acum are 750. Diferenta e dramatica. In plus, TXA-ul a crescut la 25%, pretul utilitatilor si al alimentelor a crescut si el – deci veniturile au scazut dramatic iar cheltuielile nu ca au ramas la fel, ci mai rau, au crescut.

  2. Pe linga faptul ca masurile au fost draconice, Puterea a avut in permanenta un discurs jignitor. N-a fost suficient ca cetatenii au trebuit sa suporte scaderi dramatice ale veniturilor si cresteri ale cheltuielilor, s-au mai trezit si obiectul de batjocura al Guvernului si al Presedintelui. Adica – imi cer scuze anticipat, dar asa e vorba – “si futut, si cu banii luati”.

  3. Sunt de acord ca, citite cu prudenta, datele macroeconomice par incurajatoare. Pe hirtie, dam bine. Dar o intrebare tot trebuie sa ne punem: merita pretul? E moral sa cerem cetatenilor sa plateasca un astfel de pret?

  4. Partea cumplita e ca aceste masuri – pe care niciun guvern european cu exceptia celui roman n-a avut curajul (ori sadismul) sa le ia – nu erau neaparat si singurele care puteau fi luate in actualele conditii. Cred ca va aduceti aminte ce criza cumplita a lovit Islanda in 2008-2009. Ei bine, pe linga masuri de ajustare absolut necesare si care au fost luate cu grija de a lovi cit mai putin in cetateni, guvernul islandez a adoptat o politica de devalorizare a monedei nationale. Si atit. Per total, coroana islandeza a fost devalorizata cu 60%, iar astazi Islanda nu mai are niciun fel de probleme.

  5. Va inselati cind spuneti despre criza datoriilor suverane ca a fost cauzata de iresponsabilitatea guvernelor socialiste. Aceasta criza – specifica in primul rind statelor din zona euro – a fost cauzata de o politica monetara a monedei euro pe care Germania a sustinut-o inflexibil desi era clar ca ea (politica asta monetara) e avantajoasa doar pentru Germania, nu si pentru celelalte state. Franta si Italia au incercat in mai multe rinduri sa convinga Germania sa sprijine o alta politica monetara pentru euro, dar fara rezultat.

  Trebuie sa aflati ca o treime din PIB-ul Germaniei nu se datoreaza “harniciei” germane, cum se lauda ei, ci exclusiv faptului ca exista euro si aceasta politica monetara cu privire la euro. Prin tipul asta de politica monetara, competitivitatea economiei germane (o economie care traieste din exporturi) a fost crescuta artificial, iar competitivitatea celorlalte state din zona euro (si mai ales a celor care aveau o alta structura a economiei decit Germania) a fost scazuta in mod artificial. Rezultatul: pentru a putea supravietui, aceste state au trebuit sa se indatoreze din ce in ce mai mult, pina cind nivelul datoriei a ajuns “nesustenabil”. Asta e povestea adevarata a asa-zisului faliment al Greciei. Ideea ca actuala criza este generata de iresponsabilitatea guvernelor – idee care circula masiv prin presa si care e preluata pe nemestecate de aproape toata lumea – este pur si simplu o minciuna de PR.

  6. Eu unul ii reprosez lui Basescu ca a luat masurile pe care le-a luat nu din ratiuni economice, ci pentru a alinia Romania la pretentiile Germaniei – deci ca produce cu buna stiinta saracie si suferinta in Romania doar pentru a obtine avantaje politice discutabile din partea Germaniei. Nu stiu daca ati observat, dar celebra axa Bucuresti-Londra-Washington a disparut de mult. De cel putin un an, Basescu sustine fara rezerve orice initiativa a lui Merkel: s-a aliat cu Germania cind Franta a cerut implicarea UE si a NATO in Libia, acum sustine cu patos proiectul german de “rezolvare” a crizei euro si isi ia angajamente trecind peste capul Parlamentului – samd. Pe scurt, Basescu si-a gasit un nou licurici si, dupa cum ii e felul, scuipa pe vechii lui aliati.

  7. In fine, ar mai fi multe de spus, dar ma opresc aici. Si asa textul meu e prea lung…

 5. Stely Says:

  Sorin Cucerai ,
  Nu am nici un motiv sa va contrazic . Apreciez faptul ca ati avut disponibilitatea si rabdarea sa va argumentati opiniile punctual si documentat . Problema insa este ca ce se intimpla acum nu este bine. Protestele actuale au degenerat in violente ,in jafuri si vandalizari de magazine ,banci etc, soldate cu victime . Ele nu au nici o legatura cu civismul de care ati amintit dumneavoastra .Aud ca au fost aduse cu autobuze grupuri de microbisti din Craiova lui Mititelu ? si din Bucuresti (Steaua ,Dinamo) care au facut ceea ce stiau ei cel mai bine pe stadioane. Nici pomeneala de revendicari salariale sau de alta natura . Unii strigau sloganuri fara nici o legatura cu ce se petrece azi in Romania . Zau ca m-a pufnit risul cind ii auzeam strigind „libertate ,libertate ” pe de o parte ,iar pe de alta aruncau cu sticle incendiare in jandarmi. Un biet batrin spunea ca are o pensie de 200 de lei dupa 52 de ani de munca . Ceea ce este o minciuna ,intrucit pensia minima este de 380 lei ,iar ajutorul social este in jur de 150 lei. Nu neg ca sunt destui oameni necajiti .Sunt destui in somaj si multi tineri fara un loc de munca . Si nici ca este posibil sa se fi aflat printre protestatari si ca unii dintre ei sunt furiosi pe guvern si presedinte.
  In ceea ce priveste politica externa si „alinierea” Romaniei la pretentiile Germaniei eu retin ca la momentul cind au avut loc intilnirile dintre cei doi (T.Basescu si A.Merkel ) nu au existat obiectiuni din partea nimanui din tara. Ba unii au gasit ca vizita in Ge a fost un succes. Mai inainte chiar exista ingrijorarea ca TB nu este agreat de Germania.
  Sigur ca se pot gasi destule greseli din partea puterii . Dar toate aceste greseli se vor deconta la scrutinul electoral din acest an,in mod democratic. Deci e nevoie de putina rabdare.Protestele violente de acum nu ajuta insa cu nimic opozitia . Dupa pmdv Crin &Ponta fac o mare greseala ca s-au hotarit sa se alature protestatarilor. Dar sa fie la ei ,acolo . Greselile lor sunt benefice pentru democratie ,nu-i asa ? 🙂

 6. sorin cucerai Says:

  @ Stely, aveti si dumneavoastra dreptate:). In orice caz, recursul la violenta trebuie intotdeauna privit cu prudenta si cu ingrijorare.

  Altfel, am citit si eu ca Antonescu si Ponta vor sa mearga in Piata Universitatii. Din punctul meu de vedere, ar fi o greseala. Daca o vor face, vor fi la fel de huiduiti ca Basescu sau Boc – pentru ca protestul e si unul al disperarii fata de intreaga clasa politica. Fireste ca se striga „jos Basescu”, pentru ca Basescu e acum la putere. Dar cred ca si Antonescu si Ponta ar fi huiduiti daca ar merge printre protestatari.

  In fine, om vedea…

 7. Ioan Ion Says:

  In mai 2007, Basescu si Jandarmeria au creat precedentul de a se desfasura manifestari si proteste in strada.
  Jandarmeria trebuie sa accepte precedentul creat.
  In caz contrar este vinovata la instigare la violenta , inclusiv de violenta ultimelor zile.

  In momentul de fata atat Premierul Emil Boc, cat si Presedintele Traian Basescu, nu mai pot sustine ca sant ALESI ai Poporului.

  Sint doar un Premier si un Presedinte total ILEGITIMI, deoarece nu mai au sustinerea poporului.

  Poporul i-a ales, Poporul ii destituie.

  Pilda.
  Daca m-am casatorit din DRAGOSTE, iar ulterior constat ca sotia mea e CURVA, nu sant obligat sa mai ramin impreuna cu EA.
  Ma despart imediat, inaintez actiune de divort si apoi astept ca instanta sa pronunte divortul, care nu face altceva decat sa constate despartirea, dar asta nu inseamna ca pana la pronuntarea divortului de catre instanta, sant obligat sa mai traiesc impreuna cu, CURVA, pentru ca asta inseamna ca PREACURVESC si eu.

  In concluzie, acum nici noi nu mai dorim DIALOGUL, cu un Premier si un Presedinte, ilegitimi, si nici nu mai dorim sa primim indicatii pretioase de la acestia, ca pe vremea ODIOSULUI CUPLU.

  Premierul si presedintele, au refuzat Dialogul cand era vremea dialogului, si-au asumat raspunderea, acum sa RASPUNDA.

  Doar DEMISIA celor doi, constituirea unui Guvern Provizoriu APOLITIC si declansarea Alegerilor Anticipate este singura solutie a momentului.

 8. skorpion Says:

  care popor?
  aia protestatari de ieri?
  care reprezinta fix 0,045 % din cele 19 milioane de cetateni ai RO?

 9. Stely Says:

  Sorin Cucerai ,
  Sunt bucuroasa ca am ajuns la un punct comun ,ca amindoi dezavuam violenta si ca nu agream nimic din ceea ce ar putea sa aduca atingeri drepturilor democratice . Putem deci sa conchidem ca suntem „partizanii” principiilor si nu ai bitei . Atit puterea cit si opozitia trebuie sa le respecte cu strictete ,iar noi sa fim cit se poate de vigilenti ,sa le obligam a le respecta si sa le amendam cind se abat de la ele. Va ramin indatorata ca mi-ati raspuns cu decenta , corect si concret ,fara ironii si alte intepaturi 🙂 ceea ce m-a obligat sa va raspund intocmai .Asa cred ,nu-i asa ?

 10. sorin cucerai Says:

  @ Stely, asa e:). Va multumesc si eu pentru dialog.

 11. Stely Says:

  @Ioan Ion ,
  In exemplu dumneavoastra (cel cu divortul ) confundati dreptul civil cu cel constitutional. Divortul este prevazut a se desfasura dupa o lege prevazuta in Dreptul Civil .Ori demiterea Presedintelui se realizeaza conform unor prevederi prevazute de Constittie9drept cpnstitutional ) Cred ca nu ati uitat referendumul din 2007 referitor la demiterea aceluias presedinte . Cum a avut loc suspenarea ,apoi ceea ce a urmat. Nu vad de ce acum nu s-ar mai respecta aceste prevederi constitutionale .Cu atit mai mult cu cit, cu ajutorul opozitiei(al PSD-ului ) s-au adus imbunatatiri si clarificari privind rolul Curtii Constitutionale in suspendare presedintelui Romaniei :
  Cititi cu atentie aici:
  http://www.ziare.com/ccr/decizii/presedintele-ccr-curtea-poate-opri-suspendarea-presedintelui-interviu-ziare-com-i-1145181

 12. AVP Says:

  Si io va multumesc, Stely si Sorin, pentru dialogul pasnic, fara violente inutile 🙂

  Il invitam de asemenea la dialog civilizat, iar nu doar la monolog apasat, si pe respectatul lider sindical, Ioan Ion. Invitatia e valabila si pentru ultrasii pedelistii, oricare ar fi ei, de altfel 🙂

  Cat despre „vitejii’ de pe langa gard, dupa ce se vor legitima vor avea drept la cuvant, orice ar spune, aloo… Altfel, ii voi trata cu indiferenta, ca pe orice caraghiosi or galagiosi care nu merita a fi bagati in seama. A trecut vremea anonimatului pe internet, in masura in care hyperspatzul nu mai e o joaca, ci un nou mod de viata omeneasca.

 13. Stely Says:

  @sorin cucerai ,
  Am avut emotii . 🙂

 14. Stely Says:

  VP ,
  Te asteptam sa intervii pentru a ma corecta , daca e cazul ,intrucit am intrat pe un teritoriu pe care nu-l stapinesc prea bine. I-am raspuns lui A@Ion Ion mai mult din intuitie ,nu dintr-o cunoastere clara. Am gresit ?

  P.S. „Vitejii” de dupa gard sunt cei cu ironiile si intepaturile la care facem referire aici ,nu-i asa ?
  Stely Says:
  16 ianuarie 2012 la 16:37

 15. Stely Says:

  He ,nu s-a linkuit . Cred ca am uitat cum se procedeaza 😳

 16. AVP Says:

  Mai bine ca nu s-a linkuit. Las-o asa, pleease. Fara provocari 🙂

 17. AVP Says:

  Si nu semnez VP, ci AVP.

 18. Stely Says:

  AVP 🙂 aceea a fost greseala de copiere …
  A,si as vrea sa ” despicam putin firul „, privind titlul topicului.
  Mai bine zis la ce te-ai referit cind ai spus despre tv-urile comerciale ,care „au semanat vint „si culeg „furtuna „.Crezi ca si-au dat seama ca se fac vinovate de instigare la violenta si ca acum culeg „roadele „? Crezi ca patesc ceva ? Sau opozitia va fi mai atenta ? Oare ce zice CNA-ul ?
  Si ,altceva :Am citit ceva din lupta doamnei Angela Furtuna cu „mafia”
  judetul Suceava si atit cit am citit din linkul dat ,cit si din celalat link (dat mai in vara) m-am ingrozit . Imi este teama pentru viata dumneaei.Cum am putea s-o ajutam ?

 19. AVP Says:

  N-am timp pentru detalii, draga prietena. Tot ce pot face, momentan, este doar sa asigur o platforma de discutii absolut libera si impartiala, pro sau contra a orice, cu conditia ca participantii la dezbatere sa fie de buna credinta si sa pastreze regulile unui dialog intre oameni. Cand voi avea timp, voi interveni mult mai frecvent in dezbaterile de pe my blog sau din alte hyperspatzii, asa cum am facut dintotdeauna. Multumesc pt intelegere 🙂

  ps. Cu parere de rau, desi am dat linkul Angelei Furtuna, n-am avut timp sa-l si citesc. Tot ce putem face este sa aducem la cunostinta publicului cazul ei, oriunde putem face acest lucru. Eventual putem chiar demara o cauza pe Facebook (pe care insa sa o motivam credibil, ca sa nu fim luati drept altceva).

 20. Goldmund Says:

  Sorin Cucerai scrie:
  „Trebuie sa aflati ca o treime din PIB-ul Germaniei nu se datoreaza “harniciei” germane, cum se lauda ei, ci exclusiv faptului ca exista euro si aceasta politica monetara cu privire la euro.”
  Ce se petrece in Romania pot comenta dintr-un interes strict democratic si Imi asum totusi rolul unui observator atent, dar din departari.
  Ce spuneti de PIB-ul Germaniei si moneda unica euro, este ‘curajos’ si tind sa cred ca si dvs. in acest sens sunteti doar un observator din departari si cititi (presupun)ce scriu jurnalistii si analistii economici care calculeaza cu ce vor ei, cum vor ei ca sa iasa ceva ‘pro-euro’!
  Dar adevarul e mai simplu decat pare:
  uitati-va unde era PIB-ul Germaniei Federale in anul 1989-2000 si unde era cel al Frantei, Spaniei si Austriei si comparati aceste date cu PIB-ul acestor tari azi. Daca concluzia ar fi ca euro a ‘ridicat’ Germania, de ce atunci PIB-ul german comparat cu al celorlalte tari din UE anilor 80 a scazut dramatic, decalajele intre aceste tari fiind diminuat?! A fost o Unire a celor doua Germanii, care insa nu explica tot declinul PIB-ului german: RDG(partea fosta comunista si mult mai saraca) avea un PIB f. bun pentru lumea in care se gasea(coparativ cu PIB-ul Portugaliei sau al Greciei sau mult mai ridicat decat al celorlalte tari din CAER), mai mult, germanii din fostul RDG erau profesional destul de bine pregatiti.
  Germania Federala anilor 80 a fost mereu Weltmeister(campioni mondiali!) in export, sau pe locul doi, dupa USA! Dupa introducerea monedei unice euro, nivelul de trai al germanilor a scazut brusc si continuu pana azi, cu toate ca economia Germaniei merge la turatie maxima, Germania fiind si ‘campioana mondiala’ la patente inregistrate si inventii. Chiar si cei mai ‘europeni’ economi germani recunosc ca euro este o moneda care ‘ne trage in jos’…
  (Germania de azi este oricum principalul donator net in UE, la diferenta mare de Franta sau Marea Britanie, iar acum si principalul donator la ‘pactul de stabilitate euro’…).

 21. Hantzy Says:

  sorin cucerai: „Prin tipul asta de politica monetara, competitivitatea economiei germane (o economie care traieste din exporturi) a fost crescuta artificial, iar competitivitatea celorlalte state din zona euro (si mai ales a celor care aveau o alta structura a economiei decit Germania) a fost scazuta in mod artificial.”

  Eu nu sunt economist si nu am pregatire de specialitate. totusi o regula a macroeconomiei e ca tocmai cei ce traiesc din exporturi ar avea de suferit cand moneda proprie se apreciaza si invers. In ce a constat atunci politica monetara care a cauzat efecte exact inverse?
  Multumesc anticipat

 22. CMM Says:

  Pentru cine are vreme si chef, un pic de economie:
  http://www.logec.ro/
  O zi calma si plina de lucruri bune va doresc!

 23. AVP Says:

  Multumim pt link, CMM.

  Postare noua.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s