Transformarea în perlă

Ce expresie neinspirată : „Cercul Poeţilor Dispăruţi„…  În primul rând, ce e ăla „poet dispărut” ? 🙄 Un poet adevărat odată născut nu piere ca un shit, după ce-şi va fi făurit universul poetic măiestrit (cel mai adesea în urma unor dificultăţi reale de neînchipuit pentru un  scribălău obişnuit), deci după ce îşi va fi imbricat în kosmosul infinit marca ori stilul ce-l va face ne-mai-po-me-nit, univers populat chiar cu fantasmele ce-l vor fi chinuit odată ca niciodată, în vieţişoara-i reală chiar de iele, de aceste fantasme, formatată or predestinată încă de pe când era mă-sa fată, iar el, poeselu’, adăsta în virtualitatea apropiată ca un ovuleţ de substanţă fermecată căzut hăăt din ştanţa Unicului nostru Tată. Pierdut or dispărut în al nimicului gol nu e decât clusterul minor, rimător, fripturist, papagal trist ori suin colectivist, ce subzistă fix cât ţine finţiuţica, funcţia, brigada, generaţia or bisericuţa sa, în care fudula & futila arătare se fâţâie până moare, alături de fâţâitoarele  contingentale, după care literalmente dispare, iar cărămizile sale pompos numite de gaşca-i complezentă „opere cardinale”, când n-ajung în cuptoare, sunt transformate în hârtie de ziare sau în suluri de kkstoare, ignorate total de next generaţiile din fanta pururi vie & creatoare a Planetei-Ou de subt Soarele-Clocitoare, generații cărora, atâta timp cât rimătorului de altădat nu i-a păsat nici cât negru subt unghie de  amprenta sau de unicitatea operii sale, ci doar strict de ceea ce şi-a putut agonisi pentru foale, pohte trecătoare, orgolii sau emoţii viscerale, n-ar găsi nemic nou, cauzal-esenţial, matriceal, modelator ori servomotor în ipochimenu’ prea de tot trecător.

Din contra, creatorul adevărat nu trăieşte decât după ce de trupu-i pus hoţeşte pe-nvechit şi putrefact a scăpat, transformându-se în perlă pe blat, aşa cum ne-a mărturisit chiar un astfel de poesel odat’…

Reclame

8 răspunsuri to “Transformarea în perlă”

 1. Stely Says:

  AVP,
  Din punctul meu de vedere (dacă mi se dă voie să spun ) textul acesta (scris acum ) are toate premisele să se „transforme în perlă” . Cît despre cel vechi ,scris atunci (la şapte ani după ce poetul Nichita a”putrezit „) care a invocat şi a adeverit prevestirea „transformării în perlă „a poetului ,pot spune că acesta (textul ) s-a transformat deja şi el ,odată cu poetul .

  Şi da ,cele scrise de tine aici ar trebui să producă frisoane multora care ….
  …”atâta timp cât rimătorului de altădat nu i-a păsat nici cât negru subt unghie de amprenta sau de unicitatea operii sale, ci doar strict de ceea ce şi-a putut agonisi pentru foale, pohte trecătoare, orgolii sau emoţii viscerale, n-ar găsi nemic nou, cauzal-esenţial, matriceal, modelator ori servomotor în ipochimenu’ prea de tot trecător…”

 2. rongo Says:

  Azi făcu Nichita 28 ani.

 3. Stely Says:

  Rongo ,
  Ba îmi pasă ,şi de Nichita Stănescu şi de Viorel Padina ,dar şi de tine ,căci altfel n-aş fi răspuns acestui clonator ,care din ce-mi dau seama vrea să-si ceară iertare şi nu stie cum să înceapă.

 4. Hantzy Says:

  Cercul poetilor disparuti?! Titlul imi aduce aminte de „Dead Poets’ Society”, un film in care totul e necesar si nimic prea mult.

  Stely,
  azi il avem pe Nichita. L-om avea candva si pe Viorel … desi „marca ori stilul” inseamna putin altceva decat „atat marca cat si stilul”.

 5. Stely Says:

  „Ce credeți voi de mine,
  că aș fi trist vreodată?
  – poate din faptul că aș avea făptură.“

  | Nichita Stănescu, cca. 1980, inedit |

  1983 Ascunde fată de toti semnele maladiei sale si afisează un optimism cu care si medicii sunt uimiti de rezistenta si vitalitatea sa extraordinară.

 6. Goldmund Says:

  Chiar si pe insula lui AVP merita sa-l recitim pe Nichita…

  PS
  Pentru gradinarul amnezic
  Am citit undeva ca toti oamenii sunt frumosi pentru ca Dumnezeu nu da rateuri…La fel putem spune ca toti oamenii sunt valorosi, talentati, dar astea ‘apar la suprafata apelor’ doar daca valoarea si talentul e tradus in ceva ‘material’, in asa fel incat alti gura-casca – care sunt la fel de frumosi, valorosi si talentati – sa vada sau sa simta vibratia aia din centrul tuturor simturilor, din centrul tuturor universurilor in fatza creatiei…E ca si cand …cine il intelege pe Nichita si e indragostit de versul acestui poet, e el insusi un poet! La fel si cu opera lui AVP.
  Observ cu stupoare cum calatori-rataciti (e adevarat, sunt putini) pe acesta insula ( lui Padina) pun la indoiala talentul si rezultatul muncii lui AVP. Chiar acestia au uitat ca sunt si ei frumosi, ca au talent si chiar har si nu mai vad si simt nimic:
  ca si cand orbesc de furie(asa se spune? – „Er/sie ist Blind vor Wut”) Omul furios uita pana si sa mai iubeasca sau sa ierte. Acest individ vine, lasa florile la pamant si pleaca cum a venit; stie ca in cateva zile totul se regenereaza, rasar alte flori pe care le va pisa sub picioare, tocmai pentru ca si-a pierdut memoria, omenescul : de doua ori un mare pacat.

 7. AVP Says:

  Doamne ajuta, Goldmund, friends.

  Postare noua.

 8. Hantzy Says:

  D-ta, Goldmund, esti un rezervor nesecat de pilde si invataminte. Neajunsul dumitale e ca nu le oferi la timp si nu celor pe care vrei sa-i corectezi. Apreciez cum se cuvine acest gest crestinesc, dar pana la urma ce folos daca acei putini calator-rataciti sau acel individ orb de furie, dedat la pacate, n-are timp sa te-nteleaga. Si revine suficient de rar sa nu-ti constate stupoarea.

  Ar mai fi insa o posibilitate: sa nu-l intelegi dumneata pe el si sa nu-l ierti.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s