Electra s-a nascut din lacrimi, Europa – din Criza

MottoThe second reason will be even harder to handle.  If the Eurozone can find its way to guaranteeing the sovereign debts of all of its members, their future debts will have to be centrally and uniformly constrained.  In short, the solution to the crisis could spell the end of each government’s autonomous right to conduct its own spending and tax policies, since that’s what generates sovereign debt.   That would require fundamental revisions of the long-time social contracts these governments have with their peoples, including provision for the world’s most extensive public pensions and health care coverage.   That’s the real reason Merkel, Sarkozy and the rest have spent so long denying the emerging crisis.  The next two to three weeks will tell whether they have the courage and vision to finally address it. (Robert J.Shapiro – consilier FMI)

Profeţia asta de mai sus a făcut-o la 28.09.11 Robert J.Shapiro, consilier cu audienţă mondială în probleme de strategie financiară, care tot acolo spune că sistemul bancar din Europa se va prăbuşi în circa două-trei săptămâni, dacă decidenţii europeni principali se vor câcâi ca şi până acuma şi nu vor tăia odată şi o dată coada pisicii ăleia – zona euro -, iar probabila, deja, helas, prăbuşire a colosului financiar european ar atrage după sine şi prăbuşirea colosului financiar SUA, abia resuscitat prin vărsămintele de mii de miliarde dolari pe care guvernul federal le-a făcut în marile bănci devalizate de pleziriştii şi risipitorii rău platnici luaţi de ape) ; însă lucruşoarele de mai jos le spusesem io, aloo, poeselu’ dintr-un fund de provincie, după unii, cu-o lună mai naintea lu’ Shapiro (prin asta nu confirm că sunt un megaloman natal, cum vor sări să-mi şuiere pizmaşii or cârcotaşii din amonte şi aval, ci doar că doi sau mai mulţi oameni care gândesc normal, dar cu creier fie supercompetent, fie baremi genial, fireşte, ştiu totdeauna ce vorbeşte, vba aia, iar cine nu-i ascultă ca pe sfintele pesce, fără nici măcar obligaţia de a le li se închina fariseieşte cu doo deşte, o păţeşte… :) )

 •  Mai devreme or mai târziu Europa va fi ea însăşi o singură naţiune – naţiunea europeană -, iar ezitările de acum n-ar face decât să prelungească inutil procesul de completă integrare şi să ţină sub tensiune alte şi alte generaţii. La cât s-a accelerat vectorul creator imbricat în Planeta-Ou, peste nu mai mult de un secol-două, după părerea mea, se va pune problema naşterii Naţiunii Terra, aşa că dacă Europa nu se grăbeşte spre a se strânge într-un pumn zdravăn acum, nu va mai avea niciun cuvânt de spus mai târziu, când va dori poate să bată și ea cu pumnul în masa guvernului mondial ce se va negocia în viitor, în condiţiile în care China, care probabil va absorbi nu doar Japonia şi-ntreaga Indochina, dar şi vecina, ori cel puţin partea asiatică a acesteia, te pomeneşti, şi Statele Unite nord-americăneşti (deci nu doar cele la care prima dată te gândeşti), plus naţiunea seminţiilor arăpeşti, vor pohti să-și tragă  spuza pe pita lor, conform năravurilor încă omeneşti, fireşte. Şi-atunci de ce să-şi dea strănepoţii noştri ioropeni cu pumnii în cap, doamne fereşte, pentru că azi nu ştiu ce bobor naţionalist al lu’ peşte pohteşte ca-n bătătura-i să continue a trăi molcom-bătrâneşte, stând cu mâna la falcă turceşte ori rezemat în bâtă rumâneşte ?
 •  Ar fi chiar culmea prostiei să dăm cu piciorul – noi, românii, căci altora nu le purtăm noi de grijă – mâinii binevoitoare pe care ne-a întins-o Pronia, după 60-70 de ani de comunism şi criptocomunism (care ca mentalitate ne-au întors la 1821, nici măcar la 1848), deci invitaţiei de a face parte din Uniunea Europeană, din lumea nord-atlantică, în genere, şansă la care nobila generaţie paşoptistă nici măcar nu visa, aloo… Problema este deci aceasta : nu că nu s-ar putea face Statele Unite ale Europei, fiindcă bâzdâcurile naţionaliste vor sări cică pân’ la cer ori s-ar distruge milenii de istorie naţională, ci este doar o pură problemă de voinţă şi de clarviziune politică, altfel spus se pune problema dacă într-adevăr există o elită politică  europeană – y compris românească -, hic et nunc, care să-şi merite numele şi să fie capabilă să perceapă sensul istoriei. La noi, cedarea de suveranitate către SUE ne-ar scăpa, cu voia sau fără de voia lor, de căpuşele sistemului ticăloşit ce uzurpează de peste 20 de ani puterea politcă aborigenă, fapt ce-ar declanşa, în sfârşit, decomunizarea ce altfel s-ar amâna iar şi iar, cu consecinţe grave asupra viitorului naţional.
 •  Îmi păstrez ferm părerea că renunţarea la cea mai mare parte din atributele suveranităţii în favoarea entităţii cu o civilizaţie net superioară, Bătrâna Europă, e singurul mod de a ne decomuniza şi de a ieşi cât mai repede din bolgia Estului pustiit de Lagărul Socialist. În loc să revenim la Monarhie – care la început n-a reprezentat decât dorinţa patrioţilor paşoptişti de a ne pune sub umbrela unei Case Domnitoare Europene, ei, paşoptiştii, neavând şansa de a se putea integra direct în Europa -, instituţie politico-statală ce ar resuscita ritualuri cu iz medieval, mai bine aducem Europa în bătătura noastră şi trăim dupe ordinele şi legile ei, iar în doo-trei generaţii se va putea respira dreq şi-n Românica lu pesce activisto-rromano-securist.
 •  Stely, prietenii noștri nu înțeleg că, fix din contra, trădători ai interesului național (dacă tot e să folosim aceste acuzații bolșevice ori legionare) s-ar dovedi chiar conducătorii politici care n-ar folosi o oportunitate istorică miraculoasă spre a ridica România la un nivel de civilizație nesperat într-un timp foarte scurt și de a o scăpa de pegra roșie care căpușează “Românica” la nivel de conducere politică și legislativă, de atâția amarnici ani, dar și la nivelul elitei economice, care se stie că s-a ridicat prin rapt public, nu prin muncă onestă. Or, dacă Europa vine aici cu legislația sa, cu elita sa politică și cu controlul său, vechea “Românică”, a tovilor, băieților, șmenarilor, tunarilor și ferenetariștilor, nu mai poate continua să-și facă mendrele ca și până acum. Nimeni n-o să ne fure țara de aici și să fugă cu ea la Paris ; însă avem șansa de a aduce Luminile Parisului aci, care să lumineze cel puțin în cartierele țigănești mai întunecoase, n-așa ? Mă tem – mai rău – că prietenii noștri n-au tras niciun fel de învățăminte din experiența Iugoslaviei hypernaționaliste și țâfnoase a lui Milosevici, în schimb îi acuză – tot ei – pe oamenii lucizi sau luminați de “trădare” ! :evil:
 •  @eunuke ***, tu ai vrea probabil să fii şi-n căruţă, şi-n teleguţă, să ai – de-un paregzamplu – dreptul să călătoreşti fără viză ori să munceşti în toată Europa, dar când Ioropa vrea să vină şi-n bătătura ta de la Românica, nu de alta, dar pentru ca  să vadă cum trăieşti tu acasă la mămicuţa ta, de eşti atât de prost crescut şi-i faci atâtea probleme acolo la ea, la Ioropa, pe unde călătoreşti şi cică munceşti, când nu te ocupi doar de şmenuri şi de furtişaguri curat rumâneşti, fireşte, iar la o adică să te cheme chiar şi la oaste, aloo, pentru Ioropa, nu doar pentru Românica şi să se pună cu legea, ordinea şi bunele maniere europene pe tine, ca să nu mai puţi dreq când te duci la Londra, la Paris ori la Berlin, ei bine, atuncea tu zici că nu-ţi mai convine să fii ioropean, a ? Uite că nu e aşa, iar construcţia Statelor Unite ale Europei merge înainte, cu voia sau fără de voia ta, şi ori vei deveni european sadea, dacă vrei să te mai socoteşti în Europa, ori rămâi naiba definitiv la vatra rumânească a ta şi stai acolo câte zile oi mai avea, cu căţei, purcei şi păduchii laţi grămadă pe tine şi pe ei. Chiar, de ce oi crede tu că s-a făcut aderarea la UE şi s-a demarat procesul de integrare europeană, cu cheltuieli atât de mari pentru ţările europene puternice, doar pentru ca tu să hălăduieşti de capu’ tău prin Ioropa, ori să te duci să faci avere pe-acolo, indiferent prin ce mijloace ? De ce până acum n-ai suflat nicio vorbuliţă contra Ioropei ? În loc să zici merci că Europa ne acceptă în nobila-i casă, aşa “socialistă” cum este, mai faci şi nazuri, tu, care până mai ieri trăiai în bordei de chirpici, când nu locuiai direct în barăcile “de beton şi sticlă” ale Lagărului Socialist ? Ia vezi, că nemulţumitului i se ia daru’, @eunuke ! 
 •  Este absolut iluzoriu să continuăm a credeUniunea Europeană va putea exista şi pe mai departe doar ca o simplă uniune economică sau ca un Sektoralstaat, cum se crede mai nou, deci ca o entitate despre care nimeni nu prea ştie ce este, în definitiv, şi căreia de aceea io îi voi spune struţocămila ioropeană, entitate ce pare a evolua subt forma unor “sectoare autonome, care au libertatea de a-şi fixa agendele de priorităţi şi de a executa politici publice în afara unui control guvernamental strict“, şi care struţocămilă, în momentul în când s-ar afla în faţa unor probleme globale sau cel puţin euroregionale complexe, aşa cum s-a întâmplat în timpul actualei mari crize, va da, evident, din colţ în colţ, fiindcă o problemă globală nu poate fi rezolvată decât tot prin măsuri globale, respectiv euroregionale, aloo, care la rândul lor nu pot fi impuse decât printr-o forţă de coerciţie specifică unei entităţi statale unitare sau cel puţin federale, căci altfel orgoliile or interesele naţionale, atât de tributare, vai, mentalităţilor, populismelor şi politicianismului local, ar bloca măsurile de retorsiune globale sau euroregionale şi astfel s-ar duce dreakului giudeţu’ ioropean, cum ar veni.
 •  Cazul Grecieidar şi al altor entităţi statale din zona euro şi nu numai -, ce-ar pohti și să beneficieze de solidaritatea euromonetară, dar şi să trăiască greceşte, e semnificativ în acest sens. Aşa cum spuneam aici, problemele Greciei, dar şi ale nevinovatelor ţări care sunt nevoite să scoată sute de miliarde de euro din bugetul propriu spre a-i asista pe “sărmanii” greci, se datorează enormului deficit al crapulosului stat, incapabil să-şi achite obligaţiunile ajunse la scadenţă şi care se ridică la sute de miliarde de euro, deficit cauzat între altele de neconcordanţa dintre nivelul cheltuielilor bugetare şi cel al veniturilor, de slaba productivitate a economiei greceşti, de volumul imens al economiei subterane, de al 13-lea sau al 14-lea salariu al foodulilor grecotei cu nas subţire, care duc trai-nineacă pe banii statului (dar de fapt ai investitorilor care au împrumutat statul), iar în plus se pensionează la 50 de anişori,  de parcă ar fi armata şi miliţia rumână, ai dreq, în timp ce nemţii, e.g., care au avut-o în cârcă din 89 şi pe surata ex-sovieto-prusacă, muncesc de dimineaţa până seara şi se pensionează la 67 de ani etc. Iar Grecia nu e atât de departe de Românica, n-aşa? Singura modalitate de a preîntâmpina astfel de situaţii şi de a putea lua oricând măsuri globale sau regionale într-o problemă globală sau regională, oricât de dureroase ar fi aceste măsuri, dar necesare, este ca entitatea ce ar lua astfel de măsuri să aibă şi puterea de a le legifera, dar şi pe aceea de a le aplica folosind forţa de constrângere care să emane din propria-i suveranitate, obţinută din cedările de suveranitate subsecvente, altfel, totul s-ar opri la poarta bâzdâcurilor naţionale ori a intereselor  birocraţiilor sau mafiilor locale, incapabile să vadă pădurea din cauza copacilor proprii, evident. 
 •  Viteza tot mai accelerată, de la o zi la alta, cu care Planeta Ou se îndreaptă spre punctul de impact cu Steaua Pelin a marilor probleme globale (poluarea, încălzirea globului, epuizarea resurselor tradiţionale de combustibil şi de hrană, discrepanţa tot mai mare dintre bogaţi şi săraci, suprapopularea, spirala tot mai ameţitoare a cursei înarmărilor nucleare etc) ar cam impune deja apariţia Statului şi Guvernului Planetar, care să poată lua măsuri globale contra crizelor planetare de tot felul şi să controleze fie şi matrixian, n-aşa?, respectarea cu cea mai mare stricteţe a acestor măsuri, aplicând sancţiuni drastice, acolo unde este cazul. Dar pentru că o mare parte a Planetei trăieşte încă în epoca-i romantică sau în aceea şi mai roz a drepturilor omului, cetăţeanului, iar mai nou şi ale animalului, adimtem, da, că e încă prea devreme pentru a se pune problema Statului Global (ceea ce nu înseamnă că unii responsabili or potentaţi actuali nu şi-au pus deja spinoasa problemă, în mod mai mult sau mai puţin ocult). Însă oricum ar fi, într-un secol, maxim două, problema va deveni iminentă, iar în această situaţie SUE nu doar că trebuie să se nască – până la ora H – în mod necesar, dar să se şi maturizeze plenar, crescând într-o zi cât alţii într-un an secular, altfel va fi vai şi amar.
 •  Pai asta și vreau să spun: numai o entitate statală modernă, așa cum o cunoaștem de la Max Weber încoace – a cărui definiție a statului chiar domnia ta ai invocat-o -, ar putea asigura măsurile de coercițiune necesare pentru impunerea unor soluții globale sau (în speță) euroregionale la problemele globale ce se pot ivi (și care s-au ivit deja). Altfel, dacă deci n-ar exista forța de coercițiune care nu poate izvorî decât din suveranitatea transnațională a statului federal SUE, orice măsură de răspuns la probleme transnaționale ar fi iluzorie, căci nimeni nu poate garanta că statele naționale (minate de interese locale, naționaliste, birocratice sau pur și simplu mafiote) vor aplica cu strictețe aceste măsuri.
 •  Pai dacă nema putirintza, ce mai kikirez gâlceava ? :roll: In această situație, dacă deci nu se va putea trece preste bâzdâkurile naționale, ce rost ar mai avea “uniunea economică” UE ? :roll: Doar pentru ca grecii – exempli gratia – sau în viitor rumânii, bulgarii etc să trăiască pe picior mare pe seama nemților, să zicem, care vor fi obligați, sărmanii, să verse bani grei din bugetul lor ca să nu se prăbușească naiba euro și să le cadă-n cap “integrarea monetară”? Iar în timpul ista grecii, rumânii sau bulgarii – de ex – să continue a avea un deficit bugetar de sute de miliarde, pentru că așa au fost ei învățați: să se întindă mai mult decât le este plapuma ? Evident că-n această situație nu doar “uniunea economică” UE nu și-ar mai avea rostul, dar nici Europa însăși nu va mai conta în concertul puterilor lumii, fiindcă problemele globale din ce în ce mai mari ce o vor izbi vor fi imposibil de soluționat în mod individual-național, oricare ar fi națiunea europeană ce-ar trebui să le rezolve, aloo… Asta fără să mai pomenim de națiunile europene mici, care vor fi luate de apa viitorului, pur și simplu.
 •  Riddick, nici pieile roșii din America n-ar fi vrut ca poienițele lor înverzite și însorite, izvoarele lor reci și curate, turmele lor de bizoni nesfârșite, locurile de pășune nelimitate și obiceiurile lor strămoșești minunate să dispară, dar uite că au dispărut :oops: Mai slăbește-mă naiba cu pășunismul ista demodat și maturizează-te odată ! :) Viața din viitor va fi ca-n Matrix și nimeni nu va putea împiedica această realitate, fratre :shock: Io nu zic că va fi mai bine, ci că va fi real. Asta e situația.
 •  Așa, și…? :roll: Dacă viitorul din ce în ce mai aglomerat de probleme globale tot mai grele va impune un asemenea curs al lucrurilor, cine crezi ca i se va putea opune ? Băștinașii din Papua sau din America de Nord ? Grecia sau Românica lu tica ? Iranul fundamentalist, chit c-o avea atomica ? America sau Africa ? Află de la mine că nimeni – niciun om și niciun stat – nu se va putea opune matrixizării lumii, dacă problemele globale nu și-ar găsi găsi o soluție rezonabilă, în cel mai scurt timp, decât cu sacrificiul a jumătate din populația globului într-un autodafe nuclear, aloo… Ai prefera această ultimă soluție, idealistule ?:roll:
 •  My friends, eu am făcut – sau cel puțin așa cred – o demonstrație foarte strânsă a faptului că problemele globale din ce in ce mai grele care vor apărea nu vor putea fi rezolvate, în mod real, decât prin soluții globale, a căror punere în practică nu va putea fi asigurată decât de entități suprastatale, având toate atributele de suveranitate, atribute pe care înseși actualele structuri statale vor fi nevoite să le cedeze, cu riscul de a nu mai exista deloc, aloo, în caz contrar, dar dacă voi nu sunteți de acord cu demonstrația mea, ce-aș putea face mai mult decât să vă dau o întâlnire în viitor ? :roll:
 •  @eunuke, struțocămila UE, nici elefant conservator-republican, nici măgar liberal-socialist, își va da obștescul sfârșit în momentul în care se va constata că problemele globale sau cele euroregionale vor deveni insurmontabile, fie numai și acele probleme, de exemplu, care survin ori vor surveni din faptul că populația din estul pustiit sau din lumea a 3-a, care moare sau va muri de foame, va năvăli buluc preste ea (așa cum am arătat aicea, încă de pe vremea când tu nici nu auziseși de internet, poate), sau când Germania sau Anglia, e.g., o va amenința că iese din horă și se retrage la dans doar cu parteneru-i tradițional, cum ar veni, Rusia (cât o mai avea gazu’, și asta), sau când Anglia, destabilizată total de viitura neagră căreia i-a permis să tot vină preste ea fără s-o strunească sau disciplineze cumva, ci lăsând-o să fiarbă în sucul ghetourilor și imaginarelor proprii, va fi nevoită să dea jos din pod poliția cea mai strictă și legea cea mai a drea și să facă, în sfârșit, ordine în casa sa, și-atunci, da, se va termina cu socialista și politicala correctness UE și se va institui o SUE de dreapta, volens-nolens, dar nu de extrema dreaptă, cum probabil ai cam vrea mata, n-așa…? Socialistă sau de dreapta, SUE e însă deja o necesitate istorică, așa cum am demonstrat în topicul ista, dar dacă tu nu pricepi ce vreau să spun, sau ai alta părare, asta e, neică. Fii, baremi, politcos în bătătura mea, io atâta îți cer !
 •  @Adrian, “omul nou” rumânesc e rodul vieţuirii din Lagărul Socialist şi din Jungla de Tranziţie, drăcării din care legea fie a lipsit, fie a fost şi încă mai este doar o fantoşă pe care urşii, lupii, râşii, mistreţii, vulpile şi alte lighioane cu faţă cică umană din fauna aborigenă de azi au folosit-o doar cum le-a tăiat capul şi-n interesul lor strict personal, de bestii fără obraz omenesc. De aceea ţi se pare că nu te poţi înţelege mai cu nimerea: fiindcă trăim într-o junglă sau mai degrabă într-o cocină cu ifose de ţeară ioropeană.
 •  Până la viitorul mai mult or mai puţin îndepăratat, rămân însă la părerea mea: chiar dacă ce va fi să fie cândva nu poate fi nicicum configurat în amănuntele-i ce-l vor fi caracterizat la momentul când el însuşi, viitorul curat, se va fi actualizat, încărcat de valenţele realităţii de atunci înmulţite cu patratul încurbat, se poate spune totuşi că SUE e un lucru predestinat, fie numai şi pentru faptul că odată şi odat’ integrarea ioropeană va fi integrat tot ceea ce era de integrat, normal, şi-atunci ce va mai rămânea în afara ioropeanului areal, decât – la rigoare – Românica lu @Riddick & @Crystal Clear, cu pumnii în chepţi şi rakeţii de strajă pe deal, plus rromanii din Ardeal şi zigonii din Bucal, singuri ei, în ghetoul milenar, a…? :roll: Şi de fapt, singuri ei în muzeul natural, – căci acolo va ajunge boborul care se pişă contra vântului istoriii, după cum şi tu, intelighentule Hantzy, bine ştii. Hai pa, şi încă o dată merci, cheri.


Reclame

58 răspunsuri to “Electra s-a nascut din lacrimi, Europa – din Criza”

 1. Florentina Borgovan Says:

  AVP , aici lipseste NENEA IANCU ! S-ar bucura mult de scrisurile tale ….( ca nu era deloc scartzar , nici resentimentar , ca sa revenim la vremuri mai tulburi, adica la cele de azi , nu taia frunza la caini , si nici nu freca mangalu … Ce sa mai zici ? In vreme ce ei desenau cai verzi pe pereti,tu , te dadeai cu capul de pereti ! That is a questia….. )

 2. Florentina Borgovan Says:

  Din nefericire, si acum, te dai cu capul de aceiasi pereti .( nu pun semnul exclamarii pentru ca nu ma mir ) ….Era sa uit ….nu era nici PIZMAS .

 3. Andrei Alexandru Says:

  Bătrâne poesel,

  Mare, mare păcat, această încremenire în credinţa deşartă că cei din jurul tău, SUNT nişte căţelandrii neajutoraţi, ce au dreptul doar să schelălăie, lătratul fiindu-ţi rezervat doar ŢIE, UNICUL DULĂU – dotat cu puterea a-i izgoni pe nefericiţii ce se apropie prea mult de nestematele pe care le vânturi în văzul lumii, de decenii bune!
  De ce, bătrâne filozofel, nu laşi în urmă nicio uşiţă deschisă, pentru semenii normali, în mersul tău ţanţoş şi cadenţat spre tărâmul unde ne vom întâlni toţi, căţelandrii şi dulăi, ascultând CUVINTELE ADEVĂRATE?
  Milioane, dacă nu miliarde de semeni, au spus sau doar au gândit ca TINE, UNICULE, în unele momente, însă nimeni nu a îndrăznit să se ridice la nivelul unui TATĂ FLUTURE, în ţara unde prezicătoarele din stirpea Mamei Omida, abundă.
  Asta-i cadenţa de care am pomenit mai sus: totul prevăzut, toate trebuie repetate obsesiv.

  laplopulcuportocale,
  cu aceiaşi prietenie REALĂ, nu pupincuristă.

 4. AVP Says:

  Salut, aa. Numai bine, my friend.

 5. AVP Says:

  A, sa nu uit, Florentina… Nichita avea o vorbă: „Caragiale a gandit prea mult c-un cap de caine, ca sa nu mai si latre din cand in cand…”. Numai bine si tie.

 6. Goldmund Says:

  Stely scrie:
  „P.S. Cit despre @Goldmund nici nu stiu ce sa spun ?!. Este acelasi pe care il stiu de cind l-am cunoscut – intelept si bun -dar aparitiile lui sunt destul de imprevizibile iar comentariile,desi “on topic ” par a nu astepta raspunsul … Iata cum, spre exemplu, nu a raspuns nici micilor ironii ale lui @AgaX ,dar nici el (AgaX) nu a bagat in seama felicitarile pline de satisfactie ale lui Hantzy . Marturisesc ca as fi vrut o replica de la @Goldmund . Adica ,ce au vrut ei sa spuna ,privind modul cum a “cultivat” comunismul Traian Basescu si ,desigur, “toate regimurile de pina acum” ?! ”

  Stely, multumesc pentru parereile tale mult prea bune despre mine – chiar ma supraestimezi, insa lauda ta face bine intr-un fel, sincer.
  De ce nu raspund la ‘uneltirile’ unui ‘Andersdenker’? Cum as putea raspunde unor oameni care prin ironie inceraca marea cu degetul ? – si acela in parte atins de o paralizie. (reactia lui Hantzy nu m-a surprins si atunci ce sa raspund?! Si la ce?)
  Nu-l cunosc(pe AgaX), Stely si nu m-am simtit lezat si da, ai observat corect, eu am alte probleme, iar aparitiile mele aici pe aceasta insula sunt mai mult spontane….
  …dar maine voi reveni

 7. AVP Says:

  Goldmund – Doamne ajută !

  @Goe, tu ai o gândire şi-o meschinărie de ţăran tipic. Precum Moromete la Zoo, deşi vezi cu ochii tăi că girafa e acolo şi are un look şi mai ales un gât cum n-ai mai văzut printre vitele din bătătura ta, păi cum drea, tu dai înciudat cu căciula de pământ şi exclami cu năduf : „Aşa ceva nu există!” 🙂

 8. Adrian Merfu Says:

  Inainte de a intelege tot ceea ce se intampla in jurul nostru este absolut necesar sa stim sau sa avem ideee de ce se intampla cu noi ca popor si natiune (asa cum a aparut mai tarziu). Pe langa cateva texte ce reveleaza psihologia poporului roman eu cred ca formatia Phoenix, prin culegerile de texte si aranjament original muzical, a reusit sa redea in complexitatea si tragicul ei intreaga natiune romana in toata splendoare ei. Este oarecum bizar ca o „adunatura” de saltimbanci sa atinga prin arta unica esenta acestui popor. Provoc de aceea o discutie in acest sens despre cei ce au intuit prin geniul lor chintesenta tragic-comica a romanilor.

 9. Adrian Merfu Says:

  Aest lucru mi-a fost inspirat de Goldmund prin postarea ultima din Caragiale.

 10. Adrian Merfu Says:

  Fiare cu minti cu-o mie de dinti
  Cu coada de peste cu gheare la deste
  Cun unghie de tap cu cap far’ de cap
  Cu blana ca sfecla cu ochii ca sticla,
  Cu ochii cu talc, fiare cu talc,
  Cu dor suave, fiare filozoafe,
  Ave!

 11. Adrian Merfu Says:

  …Fie sa renasca numai cel ce har
  Are de-a renaste curatit prin jar
  Din cenusa-i proprie si din propriu-i scrum
  Astazi ca si maine pururi si acum

 12. sorin cucerai Says:

  Adrian Merfu,

  1. „Saltimbancul” care a compus versurile de mai sus (pe care le citati inexact, de altfel) e Serban Foarta.
  2. A spune, pe blogul lui AVP, ca Serban Foarta – si nu AVP – e cel care „a reusit sa redea in complexitatea si tragicul ei intreaga natiune romana in toata splendoare ei” si care a atins „prin arta unica esenta acestui popor”, ba mai mult, „a[…] intuit prin geniul [sau] chintesenta tragic-comica a romanilor” este o blasfemie:))). Ma astept sa vad singe pe pereti:))).

 13. sorin cucerai Says:

  PS Sorry, nu m-am putut abtine:))). Looool.

 14. AVP Says:

  Ai fi făcut mai bine – ca şi Adrian Merfu, de altfel – dacă ai fi spus ceva on topic.

 15. sorin cucerai Says:

  Pai ce sa fac, AVP, daca Merfu crede ca Serban Foarta e un geniu care, printr-o arta unica, a surprins chintesenta poporului roman?!? Nu trebuia sa-l avertizez?:))) Astfel de afirmatii pline de candoare sunt, din cite stiu, absolut inacceptabile pe blogul tau.:)))

  Cit despre on-topic, nu prea am ce comenta atita vreme cit tu refuzi sa recunosti existenta unui conflict intre americani si vest-europeni. Obama si amploaiatii lui vor sa dea vina pe vest-europeni pentru criza, si inventeaza masuri de iesire din criza despre care stiu ca nu pot fi luate in timp scurt, tocmai pentru a da vina pe europeni. E un „blame game” clasic, pe care americanii il joaca doar pentru salvarea propriei piete.

  Tu chiar crezi ca americanii isi doresc sa apara SUE? SUE le-ar sta in coasta mai rau decit China. Exista si alte masuri de iesire din criza datoriilor, si vei vedea ca europenii le vor lua.

  Altfel, hai sa-ti dau un link interesant: http://www.hotnews.ro/stiri-international-10357194-audio-bradley-roberts-departamentul-aparare-sua-scutul-antiracheta-nu-poate-face-fata-rachetelor-intercontinentale-ale-rusiei-nu-putea-prinde-din-urma-dupa-fost-lansate.htm

 16. Goldmund Says:

  AVP,
  vizionarii intr-o lume care ‘poarta grija zilei de azi’ au avut-o din totdeauna mai greu decat cei care taie texte pe care (de obicei) nu le inteleg.
  Eu te consider un artist nonconformist, de unde dificultatea de a pasi in aceeasi camera cu tine, in camera-laborator (a ideilor unei noi Romanii) de pe insula ta. Raman in continuare doar un oaspete care nu vrea sa calce in picioare iarba si florile din gradina gazdei, cel putin nu precum un porc mistretz.

  Dupa cum am mai spus, mai presus decat ‘versul’ tau apreciez verticalitatea morala de care ai dat dovada in anii ’80, secolul 20, dupa ce ‘titanul din Paltinis’, filozoful nostru de atunci, Noica, s-a retras de pe scena publica precum un calugar, dupa ce Goma si-a aruncat carnetul de membru al partidului comunist(a intrat in partidul criminal si ilegal nefiind fortat de nici o imprejurare!)si a fost silit sa-si paraseasca tara…pentru a doua oara!(quelle horreur!) Apropo, La multi ani, draga Goma!-
  in contextul in care doar actorii mai incercau atunci o rezistenta pe scena totalitarismului stalinist, ramanand totusi …acasa.(in acest context as aprecia personalitatea culturala care se intoarce in Romania, acolo unde lupta impotriva a tot ce este rau la romani a ajuns la apogeu, in sensul unei abordari definitive si istorice in peisajul european si mondial. Cum as putea intelege pe marele poet Dorin Tudoran, departe de Romania?)

  Si acum? Viziunile tale despre frumoasa Europa au fost in parte si viziunile unei generatii ceva mai in varsta decat noi, a unei generatii care trecusera prin barbaria celui de-al II RM si care vroiau cu orice pretz supravetuirea civilizatiei, culturii, dar si economiei vechiului-noului continent. Cum? Simplu, prin renuntarea la toate conceptele politice care au adus Europa(cu ochii legati) in pragul iadului. Dar spre iad exista o mie de drumuri si are o mie de usi…
  Inaintea vizionarilor Robert Schuman si Jean Monnet care au pus bazele UE de azi, au fost imperii care au fost constituite in jurul aceleasi idei :unirea continentului, precum cel al lui Karl der Große(Charlemagne)si ce a rezultat, Heiliges Römisches Reich(Sacrum Romanum Imperium), din Evul Mediu pana in anul 1806…,intr-un fel continuarea culturala si spirituala(crestinismul)a Imperiului Roman si culturii mostenite de la Grecia Antica…Insa toate aceste constructii politice europene(ca si ultimul imperiu european, Imperiul Austro-Ungar) nu au condus spre un stat unitar european sau un stat modern, ceea ce au grabit prabusirea lor si aparitia statelor nationale, care au lasat in urma lor si terenul propice pentru aparitia nationalismului in secolul al XIX-lea.

  De la Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului(CECO)la Comunitatea Economica Europeana(CEE)care a devenit CE(Comunitatea Europeana)la Tratatul de la Maastricht din 1993 cand devine Uniunea Europeana(in care an Presedintele Frantei de atunci, Valéry Giscard d’Estaing a propus denumirea de „Europa Unita”, dar propunerea a fost…respinsa..)este un drum anevoios. Conceptul Euro ne aduce aminte ca avem de-a face cu popoare diferite care au diferite mentalitati, care la randul lor sunt produsul geografiei, istoriei diferite…Pasul spre un Euro a fost un pas fortzat(parerea mea), cel putin un pas prea …larg inaintea unirii definitive a economiilor respectivelor state.(Grecia de ex. a intrat in zona Euro prin minciuna, prin falsificarea unor date financiar-economice!) Exista in continuare o zona Euro eficienta si o alta ineficienta, instabila!
  Daca nu avem unite toate economiile tarilor membre UE, cu un sistem financiar comun, cu un singur sistem de impozitare dar si cu o cultura asemanatoare a corectitudinii, nu vad un Euro plauzibil, iar Statele Unite ale Europei raman un vis frumos.
  AVP,
  ai mare dreptate cand spui ca sansa Romaniei este UE si NATO, iar continuarea integrarii tarii in aceste structuri este salvatoare pentru tara, dar cum pot fi schimbate mentalitatile ostile UE si NATO si tot ce apartine de acestea? Cum pot fi schimbate mentalitatile ‘antivest-europene’? Comunismul ne-a inchis intr-o parte a Europei, insa ‘fenomenul manele’ de ex. ne indeparteaza de Centrul Europei…
  De peste 2000 de ani incercam sa definim Europa.

 17. AVP Says:

  @Sorin Cucerai, conflicte mai mult or mai putin evidente există între tot ce miscă-n lumeea asta, chiar şi-n interiorul tău or al meu (sau mai ales acilea, aloou), însă astfel de conflicte capătă relevanţă abia atunci când devin ireductibile, putând duce, adicătelea, la eliminarea iminentă a uneia dintre părţile conflictului. În cazul de faţă, nu cred că între USA şi viitoarea SUE va exista un conflict ireductibil, cel puţin în viitorul previzibil, ci din contra: aceste două puteri vor rămâne aliate – dintr-o mie şi unu de motive – contra altor ştime globale. Concluziile mele în cestie, reluate în topicul de faţă, nu au nicio legătură cu un posibil conflict SUA-SUE (pe care, repet, nu-l neg, ci îl consider nerelevant în speţă), ci doar vor să sublinieze că io înţelesem intuitiv, cum crede Goe (şi de fapt printr-o raţionare strânsă a unor date accesibile altfel oricui), ceea ce iată că şi experţi de audienţă mondială vin să confirme: şi anume, că soluţia în faţa crizei globale nu poate veni, în cazul Europei, decât prin soluţii euroregionale care implică, în ultimă instanţă, cedări masive de suveranitate în favoarea unei noi suveranităţi, respectiv a SUE. Asta ca să fim strict on topic.

  Cât priveşte chestiuţa cealaltă, se ştia încă de acum doi-trei ani că aşa va fi (cu consecinţa că se demonstrează şi prin astfel de considerente tehnice – care nu puteau scăpa experţilor militari, ab initio – că scutul nu este îndreptat contra rachetelor strategice ale Rusiei, ci contra ameninţărilor din Orientul Mijlociu).

 18. AVP Says:

  @Goldmund, Electra s-a născut din lacrimi, Statele Unite ale Europei se vor naşte din Criză, vei vedea… SUE sunt deja o necesitate care transcende orice voinţă individuală şi orice bâzdâk naţionalist. Stay in touch! 🙂

  Doamne ajută!

 19. sorin cucerai Says:

  Sa presupunem ca SUE se infiinteaza (si eu sunt un partizan al SUE, sa nu ma intelegi gresit, si cred ca, pe termen mediu, SUE se vor infiinta). Daca se infiinteaza, avem 4 posibilitati.

  1. SUE nu se aliaza cu nimeni. In cazul asta, intra in competitia globala cam ca China, si cu mai mult aplomb decit Rusia, India sau Brazilia. Deci vor aparea trei poli de putere: SUA, China, SUE.

  2. SUE se aliaza cu SUA. SUA isi pastreaza statutul de superputere, dar se vulnerabilizeaza, devenind absolut dependenta de alianta cu SUE. Consecinta cea mai probabila e ca China se va alia cu Rusia, devenind cealalta superputere. Pe scurt, vor aparea 2 poli de putere: SUA-SUE si China-Rusia.

  3. SUE se aliaza cu China. Cam la fel ca la punctul 2, cu consecinta probabila ca in acest caz SUA se vor alia cu Rusia pentru a-si pastra statutul de superputere.

  4. SUE se aliaza cu Rusia. In cazul asta, alianta SUE-Rusia devine principala superputere mondiala, surclasind din punct de vedere geostrategic atit SUA cit si China. O alianta SUA-China (inevitabila in conditiile astea) va fi redutabila, dar nu va avea potentialul geostrategic al aliantei SUE-Rusia. Pe scurt, va aparea o singura superputere mondiala (alianta SUE-Rusia), si o putere redutabila, dar de rang inferior (alianta SUA-China).

  Daca ai fi SUE, pentru care din astea 4 variante ai opta? Sau hai sa te intreb altfel: daca ti s-ar da posibilitatea sa alegi, ce ai alege – sa fii unul dintre cei mai importanti poeti, sau sa fii Numero Uno?

  Acum sper sa-ti fie clar de ce, in ciuda aparentelor, SUA nu doresc infiintarea SUE. Discursurile americanilor privind necesitatea infiintarii SUE sunt strategice (si in favoarea lor, nu a SUE). Americanii prezinta SUE ca singurul mijloc de iesire din criza datoriilor suverane (exact ca tine si ca Basescu, care-i cititi pe americani pe neinghitite). Ei nu prezinta SUE ca un proiect (geo)politic, ci doar ca un proiect economic. Am sa-ti explic de ce. Rationamentul lor e urmatorul:

  1. Infiintarea SUE e singurul mijloc de rezolvare a crizei datoriilor suverane;
  2. Infiintarea SUE nu se poate face pe termen scurt, iar rezolvarea crizei are nevoie de masuri urgente, luate acum, nu pe termen mediu;
  3. Prin urmare, europenii sunt vinovati de nerezolvarea crizei, iar americanii vor interveni ca salvatori. Ocazie cu care proiectul SUE va fi decredibilizat.

  Pe scurt, discursurile aparent favorabile ale americanilor in favoarea SUE sunt de fapt un mijloc de a decredibiliza proiectul infiintarii SUE. Mai clar de atit nu pot fi.

  PS Repet, SUE nu se pot infiinta pe termen scurt. Americanii stiu asta, tocmai de-asta supraliciteaza ideea ca infiintarea SUE e singurul mijloc de iesire din criza. Batalia care se da acum e urmatoarea: vest-europenii vor sa gaseasca solutii cit mai rapide de iesire din criza, pentru a nu da prilej americanilor sa intervina (si, prin interventia lor, sa decredibilizeze pe termen lung proiectul infiintarii SUE). Daca vor gasi aceste mijloace, proiectul SUE va fi salvat. Daca nu, americanii vor controla financiar Europa si nu vor permite infiintarea SUE. De-asta si supraliciteaza gravitatea crizei datoriilor si creeaza un sentiment al interventiei de urgenta, ca sa puna presiune pe vest-europeni si pe urma sa intervina „salvator”.

  PPS Deci scutul nu e impotriva Rusiei, ci doar impotriva arabilor/iranienilor. Intelegi acum de ce l-au acceptat europenii?:) Si cum e cu gargara ca americanii ne apara de rusi prin scutul asta?:)))

 20. AVP Says:

  Doar viata va spune cine cu cine se va alia intr-un viitor acum doar nebulos-predictibil. Pană la urmă va învinge cel mai puternic, nu? Şi nu uita că după părerea mea – şi dacă am spus io asta, înseamnă că aşa e, aloo… – al Treilea WWar e-n plină desfăşurare, frăţioare… Un război atipic, cu armele de anihilare reciprocă după uşă 😉

  În cealaltă ordine de idei, cred că nimeni n-a spus (în orice caz nu eu) că scutul ne apără de ruşi. Şi totuşi, de ce fac gălăgie ruşii în continuare ? Nu vezi că tot ei agită apele ?

  ps.Fiindcă veni vba, ai phootea avea o idee cât de cât precisă despre viitoarele combinaţii şi permutări de pe scena alianţelor strategice căutând ştiri despre Eurasia – novissima idee geopolitcă a ţarului kaghebist de la Moscova.

 21. sorin cucerai Says:

  Eurasia nu e o idee novissima, draga AVP. Are cel putin 100 de ani de cind exista pe lume. Voila, fiindca vad ca citesti in engleza: http://en.wikipedia.org/wiki/Heartland_Theory

 22. AVP Says:

  Eu mă refeream strict la Eurasia lu Putin: Rusia + Belarus + Kazastan. Şi voiam să spun că atât timp cât civilizaţiile potenţialilor aliaţil ori hai să zicem sistemele lor politce nu sunt perfect congruente, şi când, başca, e vba de două sau mai multe superputeri nucleare, nu vor încăpea niciodată doo săbii în aceeaşi teacă… Deci pe moment – şi-n viitoarea sută de anişori în care Rusia va trebui să colmateze decalajul de civilizaţie democratică ce o desparte de Occident – nu va putea fi vorba de nicio alianţă Europa-Rusia, ori Europa-Asia.

 23. sorin cucerai Says:

  PS Din punct de vedere geostrategic, Rusia nu are decit 3 optiuni viabile.

  1. Readuce sub influenta sa statele din fostul URSS, si astfel recistiga controlul asupra Axei Pivot („The Heartland”). In cazul asta, va redeveni o putere de anvergura Chinei.

  2. Se aliaza cu China si devin impreuna o superputere de nivelul SUA, sau de nivelul SUA-SUE (daca SUE se vor infiinta).

  3. Se aliaza cu SUE (cu subvarianta ca se integreaza in UE/SUE si devine, alaturi de Germania si Franta, al treilea pivot al Uniunii). In cazul asta, iti sugerez sa te uiti pe harta. Vei vedea cel mai mare imperiu din istoria lumii, cu un teritoriu urias, imposibil de cucerit, si cu resurse practic nelimitate. Orientul Mijlociu va intra instantaneu sub influenta acestui imperiu (cu consecinta ca Mediterana va redeveni „lac interior”) – la fel si statele din Asia Centrala.

  Daca ai fi Rusia, ce-ai alege: sa fii o putere de talia Chinei, sa fii o putere de talia SUA, sau sa fii elementul central al unui imperiu capabil sa controleze lumea timp de cel putin citeva secole? De aceea cred ca, mai devreme sau mai tirziu, Rusia va opta pentru varianta 3, singura care ii aduce beneficii majore pe termen foarte lung.

  PPS In (geo)politica nu exista simpatii sau antipatii; exista doar interese (geo)strategice – reci si seci. Iar interesul strategic fundamental e sa te afli intotdeauna intr-o pozitie dominanta. Nu din vanitate, nici din manie a puterii, ci pentru simplul motiv ca pozitia dominanta iti ofera mult mai multe optiuni de supravietuire/dezvoltare decit pozitia subalterna.

 24. sorin cucerai Says:

  AVP, legat de ce spui aici: „Şi voiam să spun că atât timp cât civilizaţiile potenţialilor aliaţil ori hai să zicem sistemele lor politce nu sunt perfect congruente, şi când, başca, e vba de două sau mai multe superputeri nucleare, nu vor încăpea niciodată doo săbii în aceeaşi teacă… Deci pe moment – şi-n viitoarea sută de anişori în care Rusia va trebui să colmateze decalajul de civilizaţie democratică ce o desparte de Occident – nu va putea fi vorba de nicio alianţă Europa-Rusia, ori Europa-Asia.”

  Ba sigur ca se poate. Din 1970 si pina in prezent exista o alianta geostrategica intre SUA si China. Alianta e mai putin functionala acum, dar a functionat perfect intre 1970 si 1991-1992 (perioada prabusirii URSS).

 25. AVP Says:

  Eh, dacă ar fi după Rusia, ea ar vrea să fie şi-n căruţă, şi-n teleguţă, mie-mi spui…? Şi nu-mi place viziunea ta cinică în geopolitică (pe care am observat-o – ciudat pt un creştin ortodox apăsat – şi în alte domenii, aloo… oops). Atâta timp cât Rusia are resurse naturale imense, dar nu va avea un sistem politic şi tehnologic în stare să o apere de cei la fel de puternici ca ea – de exemplu China -, însă mai puţin dotaţi în astfel de resurse, nimeni nu va vrea să se alieze cu ruşii, ci să-i mănânce de vii, dacă se poate (vba vine). Asta ca să fim realişti, nu cinici.

  Eu nu sunt însă atât de paranoic ca tine – în pofida a ceea ce gândesc duşmanii de doi bani despre mine – încât să profeţesc alianţele punctuale de preste veacuri ori să vând pielea Urs-ului din pădure. Nu de alta, dar s-ar phootea ca până atunci Urs-ul, sau Elefantu, sau Măgaru, sau Cocoşu etc, nici să nu mai existe… oops. Ce să mai vbesc de mine, cu Deveselu la doi paşi, a…? 😳

  Si, aloo, eu nu vbeam de o alianţă geo-strategică mai mult formală, decât reală, ci de o confederaţie precum SUA, ori precum va fi – repet, mai curând decât ne-am fi aşteptat – SUE.

 26. Adrian Merfu Says:

  @Sorin Cucerai
  Serban Foarta din cate stiu a cules multe din versurile folosite de Phoenix din strigaturi, blesteme, balade, etc. Partea muzicala insa nu trebuie separata de versuri ea fiind cea care da originalitatea. Cred ca mi-am spus parerea despre AVP in cateva randuri aici si asta nu inseamna ca nu mai exista nimeni, poet, scriitor sau filozof roman, care sa fi surprins genial imaginea acestui popor. Tentativa dumneavoastra de a „baga zazanie” cum se spune este chiar puerila si mai bine va abtineati. Insa se pare ca asa functionati dumneavoastra in impulsuri. In orice caz, lasand la o parte mica rautate pe care ati produs-o aici, apreciez ca postarile ulterioare sunt decente si mai „calme”.

 27. Goldmund Says:

  Doamne ajuta, AVP!

 28. Goldmund Says:

  Sorin Cucerai scrie:
  „Daca ai fi Rusia, ce-ai alege: sa fii o putere de talia Chinei, sa fii o putere de talia SUA, sau sa fii elementul central al unui imperiu capabil sa controleze lumea timp de cel putin citeva secole? De aceea cred ca, mai devreme sau mai tirziu, Rusia va opta pentru varianta 3, singura care ii aduce beneficii majore pe termen foarte lung.”

  De fapt despre ce vorbim noi aici?
  SUE nu va aparea daca ‘sudul’ nu se va putea intelege cu ‘nordul'(v. si sudul USA fata de nordul USA! la fel si cei doi poli italieni…)intr-o limba comuna. Nordul Europei vorbeste oricum de ceva timp o ‘a doua limba materna’, engleza. Daca si francofonii vor renuntza la limba lui Voltaire si Balzac in favoarea limbii engleze ar fi un inceput.
  Rusia? Sa renunte Rusia la independenta ei, la nationalismul care i-a asigurat existenta statala in ultimilor 300 de ani?(Putin a format deja o generatie f. tanara in Rusia care e f. anti-occidentala, asadar in urmatorii 50 de ani nu mai ar fi posibil asa ceva)
  Daca SUE e o viziune, o Rusie in SUE e de-a dreptul o himera, chiar daca pot urmari logica argumentelor tale.
  Totusi sa nu uitam ca USA si UE au o istorie si aspiratii comune, dar mai ales impartasim o traditie a intereselor si valorilor umane fundamentale comune. Asadar e mai firesc o unire a SUE cu USA(poate si Canada), fara frica unui pol nou in Asia, adica o uniune intre doua puteri cu un caracter pronuntat nationalist, RP China si F.Rusia(aceste doua mari puteri vor ramane in continuare intr-o concurenta uriasa una fata de cealalta, iar o alianta intre cele doua tari ar fi posibile doar daca ar aparea un dusman comun agresor…, ceea ce in noua ordine politica a lumii nu are cum sa existe.

 29. AVP Says:

  @Adrian Merfu – stai liniştit, căci mi-am dat seama de la început că Sorin Cucerai glumeşte (deşi, dacă aş fi intrat în jocul lui şi aş fi şarjat pe această direcţie, el ar fi fost primul care s-ar fi inflamat, păi cum dreaq ; ne cunoaştem bine deja). Ţin să precizez că oricât ar fi Sorin Cucerai de agresiv – iar uneori e teribil de agresiv, mai ales că nu ştie deloc să piardă…-, el nu este niciodată obraznic sfidător & dezgustător, aşa cum sunt humor or goe, având o cu totul altă ţinută decât aceştia ; tocmai de aceea, dar şi pentru faptul că Sorin Cucerai are demnitatea să-şi semneze cu nume şi prenume bunele şi relele, nu se va pune niciodată problema ca Sorin Cucerai să fie banat pe acest blog.

  @Goldmund – aşa îi spuneam şi eu lui Sorin Cucerai : „În cazul de faţă, nu cred că între USA şi viitoarea SUE va exista un conflict ireductibil, cel puţin în viitorul previzibil, ci din contra: aceste două puteri vor rămâne aliate – dintr-o mie şi unu de motive – contra altor ştime globale. (…) Voiam să spun că atât timp cât civilizaţiile potenţialilor aliaţil ori hai să zicem sistemele lor politce nu sunt perfect congruente, şi când, başca, e vba de două sau mai multe superputeri nucleare, nu vor încăpea niciodată doo săbii în aceeaşi teacă… Deci pe moment – şi-n viitoarea sută de anişori în care Rusia va trebui să colmateze decalajul de civilizaţie democratică ce o desparte de Occident – nu va putea fi vorba de nicio alianţă Europa-Rusia, ori Europa-Asia”.

  Mai adaug acum că Al Treilea WWar, aflat în plină desfăşurare după părerea mea – dar văd că nimeni nu suflă o vorbuliţă pe chestia asta… -, ne-arată deja care e configuraţia alianţelor globale în acest moment şi care va fi ea în perioada imediat următoare : de o parte Europa + SUA (deci NATO) contra unui triumvirat compus din: ţările care favorizează terorismul strategic + Rusia + China (mai mult or mai puţin mascate ori congruente în acţiunea lor). Criza actuală nu este decât unul dintre simptomele acestui război atipic.

 30. sorin cucerai Says:

  AVP si Goldmund,

  Cred ca interpretati gresit „Eurasia”/”nationalismul” lui Putin. Pe termen lung, strategia lui Putin e fara indoiala perdanta. Dar pe termen scurt/mediu e o strategie foarte buna daca ii iese, pentru ca mareste puterea de negociere a Rusiei cu viitoarele SUE.

  Altfel, explicati-mi voi de ce americanii sunt cei mai mari sustinatori ai proiectului Nabucco, iar vest-europenii cei mai mari adversari. De ce tin mortis vest-europenii sa se aprovizioneze din Rusia, nu din surse alternative? Si de ce vest-europenii au acceptat scutul anti-racheta doar cind acesta nu putea fi in niciun fel folosit impotriva Rusiei, ci doar impotriva arabilor/iranienilor, adica impotriva unor adversari care deocamdata nici macar nu au arme nucleare?

  Repet: e suficient sa te uiti pe harta ca sa intelegi ca, daca SUE se vor forma, alianta SUE-Rusia devine inevitabila. Eu spun ca in maxim 10 ani de la formarea SUE, nu va mai ramine nimic din prietenia americano-vesteuropeana, iar SUE vor aparea in cel mult 30-40 de ani. Ceea ce inseamna ca, peste 50 de ani cel mult, copiii nostri vor trai intr-o lume cu totul diferita de cea de azi.

  …………………….
  Goldmund,

  Spui asa: „Totusi sa nu uitam ca USA si UE au o istorie si aspiratii comune, dar mai ales impartasim o traditie a intereselor si valorilor umane fundamentale comune. Asadar e mai firesc o unire a SUE cu USA(poate si Canada)”.

  Valorile astea comune sunt mai mult propaganda din timpul razboiului rece. Americanii au intrat in WWII abia dupa ce s-au asigurat ca industria lor de aparare e cea mai performanta, si dupa ce au stiut ca vor cistiga si vor deveni astfel principala superputere mondiala. Pina atunci, britanicii au dus singuri greul razboiului timp de 2 ani. Iar impartirea Europei in doua a fost decisa intre Roosvelt si Stalin pentru ca servea cel mai bine interesele americanilor. Transformau Rusia intr-o gogorita (Rusia nu a avut niciodata capacitatea reala de a fi o superputere mondiala), controlau total Vestul Europei (prin frica de rusi) si anihilau Europa care era rupta in doua.

  In particular, Planul Marshal a fost o extraordinara campanie de PR. Cu ajutorul lui, americanii au pozat in salvatorii Vestului si in aparatorii democratiei, stabilizindu-si statutul de superputere. Realitatea e insa ca au folosit Planul Marshal pentru a controla la singe vestul si pentru a se imbogati cit intr-o suta de razboaie. Ideea planului, in caz ca nu o stii, e simplissima: americanii au dat bani tarilor din Vest pentru ca acestea sa se poata reface dupa razboi, cu conditia ca tot ce folosesc vest-europenii pentru a se reface sa fie cumparat din Statele Unite, la preturi stabilite de americani. How cool is that?!?

  ………………………
  AVP,

  Nu sunt cinic, ci realist – iar tu nu esti realist, ci casti gura la propaganda din timpul razboiului rece. Ideologiile razboiului rece au murit de multisor. By the way, razboiul rece a fost rece fiindca asa au vrut americanii. Daca l-ar fi incalzit, s-ar fi constatat imediat ca Rusia nu poate face fata unui razboi pe bune cu SUA. Iar americanii si-ar fi pierdut sperietoarea globala – si, odata cu ea, si destule surse de venit, de prestigiu si de putere. Americanii au pe constiinta milioane de victime, milioane de destine frinte din Estul Europei (tu esti unul dintre ele). Au instrumentalizat Rusia bolsevica, s-au folosit zeci de ani de barbaria ei pentru a cistiga prestigiu, putere si bani. Cind URSS a picat – fiindca sandramaua si sperietoarea nu puteau tine la infinit – America a cazut si ea de la statutul de singura superputere la cel de putere aflata in concurenta cu altele. Razboiul rece a fost o uriasa inselatorie – 50 de ani cistigati de SUA pentru a poza in salvator al lumii. Pretul acestei inselatorii a fost platit de estici, de rusi, de chinezi – si de cei loviti de alte dictaturi sustinute de americani in razboiul – fictiv – impotriva bolsevismului.

  In plus, nu sunt nici paranoic. Fac predictii punctuale din simplul motiv ca doar predictiile punctuale pot fi confirmate sau infirmate. A numi predictii niste afirmatii atit de generale incit post factum sa le poti interpreta oricum mi se pare o pierdere de vreme si o lipsa de onestitate intelectuala.

  Pe de alta parte, se intimpla sa cred ca alianta SUE-Rusia este extraordinar de benefica pentru Romania, deoarece ar readuce in prim plan vechile rute comerciale est-vest care treceau prin Principate. Principatele au inceput sa decada din momentul in care noile descoperiri geografice au permis deschiderea de noi rute comerciale est-vest – mai costisitoare, dar mai sigure. Drumul Matasii s-a umplut de balarii, iar Principatele si-au pierdut o buna parte din sursele de venit si din puterea pe care le-o asigura acest venit. O alianta SUE-Rusia ar redeschide aceste drumuri si ar repune Romania pe harta comerciala a lumii. La urma urmei, transportul marfurilor cu trenul din China in Germania este mult mai ieftin decit transportul cu vaporul sau cu avionul. Prin contrast, o alianta SUE-SUA ar mentine Romania la periferia istoriei, si nici nu ar oferi Occidentului un acces la resurse sporit fata de cel de acum.

 31. Stely Says:

  Buna seara ,
  Hop si eu ! 🙂 , dar numai sa va spun ca am citit comentariile voastre cu deosebita atentie si multumire . Mi -a placut modul inteligent ,documentat si bine argumentat al fiecaruia dintre voi ,dar mai ales cum tu ,AVP ,ti-ai pastrat calmul in fata ironiilor si persiflarilor lui @D-l Goe ,hotarit sa te provoace cu orice pret ca sa-l banezi din nou si sa demonstreze unora ca tie nu-ti place sa fii contrazis. Faptul ca nu l-ai banat , ba ca i-ai si expediat un scurt „uppercut” si ca nici macar @Sorin Cucerai nu i-a bagat in seama postarea ,intuindu-i (cred ) intentia, precum si modul fin prin care a fost pus la punct de @Goldmund ,l-au determinat iata, sa se retraga din discutii cu” coada ‘ntre picioare” 🙂
  Mie mi se pare ca @Goe vrea te pune la incercare supralicitind la maximum cu ironiile sale si cu luatul in deridere pentru a-ti testa „convingerile de nezdruncinat” ,convingeri pe care nici un intelectual roman de azi si de ieri , de cind ai lansat „Apel catre Europa „, nu le-a avut . Chiar daca au fost citiva s-au retras si nici macar nu se mai aude de ei. Nu tu esti acela care se lamenteaza si care se cantoneaza de trecut , ci ei ,cei care cred ca incapatinarea ta de a continua lupta cu mijloacele care sunt la indemina unui intelectual – textul scris – fie in stil pamfletar pentru a scoate in evidenta slabiciunile si incompententa clasei politice actuale , fie sub forma de analize bine documentate , chiar cu predictii si solutii pentru viitor , sunt simple „manifestari patologice ” . 👿 Eu iata spun ca ,daca acesti intelectuali , care in loc sa circoteasca ,sa tradeze ,sa coabiteze cu sistemul ,sa chibiteze de pe margini ,ar fi fost ca tine cu „convingeri de nezdruncinat ” ,Romania ar fi fost acum mult departe. Punct.

 32. AVP Says:

  SC – cum naiba poate o strategie perdantă pe termen lung, chit că e câştigătoare pe termen scurt, să fie totuşi bună ? Şi te rog nu folosi diversiuni în discurs ori chestii neverificate, scontând pe faptul că tribuna întâi şi cu atât mai puţin peluza nu are timp ori chef să-ţi verifice datele. De ex., spui că vest-europenii sunt cei mai mari adversari ai lu Nabucco, deşi Comisia Europeană a inclus proiectul Nabucco pe lista de proiecte prioritare şi a finanţat 50% din valoarea de realizare a studiului de fezabilitate a acestuia. Singura hibă care făcut ca lucrările de realizare a conductei Nabucco să fie întârziate provine din evoluţia greoaie a negocierilor UE-Turcia în privinţa tranzitării Nabucco prin această ţară (care după cum se ştie negociază curat turceşte cu oricine şi pentru orice, nu iartă nimic 🙂 ) Iar glumiţa cu vest-europenii care cică s-au opus scutului antirachetă fiindcă nu cunoşteau încă nu erau în curent cu faptul că vectorii antirachetă americani sunt apă de ploaie pentru rachetele strategice ruseşti e de tot hazul (deci ca şi cum ai presupune că inginerii şi staffurile tehnice ale vest-europenilor sunt atât de tufe de Veneţia în materie de rachete încât nu ştiau ceea ce până şi io, un poesel dintr-un fund de ţărişoară, ştiam – ori puteam să presupun atâta lucru – hăt demult 🙂 ) Şi, aloo, mai slăbeşte-ne cu harta aia, pe care cică dacă te uiţi înţelegi că alianţa SUE-Rusia e ca şi făcută, fiindcă în satul postmodern nu mai contează distanţele, astfel că noi putem fi aliaţi mai degrabă cu Australia de la antipozi, decât cu Bulgaria vecină, în caz că asta ne va deveni nepriatenă ori incompatibilă într-un fel or altul. Rusia trebuie mai întâi să se reglementeze şi să-şi câştige credibilitatea ca ţară democratică (lucru pe care n-a reuşit să-l facă în ciuda eforturilor depuse de conducătorii ei, începând de la Petru cel Mare, cu pauza fatală - probabil - adusă de regimul comunist, apoi să aibă o conduită predictibilă pe plan internaţional şi comercial, şi abia pe urmă se va putea sta de vorbă cu ea. Până atunci, toată lumea, şi nu doar Occidentul, e cu ochii pe Ivan ca pe butelie (vezi că n-am zis altceva ?). Dar eu tot nu înţeleg de ce eşti tu atât de antiamerican. Chiar sunt curios: citeşti tot atât de bine ruseşte, ca şi englezeşte ? 🙂 În fine, eu – profetul SUE, a nu se uita – cred că aiastă entitate politico-statală se va face muult mai curând decât ne-am fi aşteptat.

  PS: Incetează te rog cu familiarismele gen „caşti gura la…”, care te-apropie mai mult de goe şi humor, decât de un partener de dialog serios. Şi, aloo, redactorul Apelului către Europa şi auctorul Planetei Ou, „cel mai just analist din ultimii 30 de ani”, aşa cum a atestat dl Sorin Ilieşiu, n-are nevoie să caşte gura la nimeni, my friend… Te mai rog, de asemenea, să fii mai scurt în răspunsuri, căci e vorba de un dialog, nu de prelegeri 🙂 (A, să nu uit: e tare chestia : ” Fac predictii punctuale din simplul motiv ca doar predictiile punctuale pot fi confirmate sau infirmate. A numi predictii niste afirmatii atit de generale incit post factum sa le poti interpreta oricum mi se pare o pierdere de vreme si o lipsa de onestitate intelectuala.” Înseamnă că tu presupui că vei fi în viaţă peste o sută, două de anişori, ca să-ţi verifici punctual predicţiile ? 😳 )

  @Stely – multumesc pt galerie, acum fugi repede la musafirii tai, nu se face sa-i lasi singuri 🙂 Io pot si sa-mi dau cu parerea aici, in papuci si-n izmene (oops), dar si sa-mi fac treburile prin casa, fiindca sunt numai io, cu nevestica si cu mamaie, insa tu presupun ca esti la tzol festiv si ai treburi la alt nivel… 🙄 Inca o data: la multi ani, draga pretina! 🙂

 33. AVP Says:

  Errata :

  Am vrut să-l întreb pe SC : „Cum naiba poate o strategie perdantă pe termen lung, chit că e câştigătoare pe termen scurt, să fie totuşi bună ?„. În grabă, am mâncat ultima propoziţie, sorry… A se rectifica, please.

 34. Stely Says:

  AVP,
  „Fug repede”,dar la culcare intrucit musafirii deja sunt la casele lor . Nici n-as fi putut sa intru pe blog, ca ” musafirul” Dragos a tinut neaparat sa ocupe camera unde am calculatorul ,iar ceilalti unde se afla celalalt calculator ,cu televizor …
  Asa ca mai stau putin sa”casc gura „la voi 🙂 si merg sa ma culc .

 35. Stely Says:

  Aha ,a plesnit un drac la Goe in cap …

 36. AVP Says:

  @Goe, te sfătuiesc părinteşte să fii cuviincios, căci altfel o să priveşti meciul dintre oamenii mari uitându-te de preste gard, suit pe umerii găliganului hojbotă, la rându-i aburcat pe un fir de lobodă 🙂

 37. Stely Says:

  „suit pe umerii găliganului hojbotă, la rându-i aburcat pe un fir de lobodă ” .
  Mai de graba pe un fir de Taraxacum oficinalae ,popular „basina porcului „… 🙂

 38. AVP Says:

  @Goe, vezi-ti naiba de bloguletzu tau, nu te mai incurca printre picioarele oamenilor mari. Zi merci ca te las sa ma porcaiesti ca un smintit de un an si mai bine, impreuna c-un alt detracat si-n speranta-ti dementa ca astfel ma vei atrage si pe mine acolo si vei avea si tu, in sfarsit, traficul la care ravnesti, si ca nu ti-l trimit pe politaiu Pristanda sa te umfle. Hai, gata, ia-ti vuvuzeaua si valencia, caci de nu ramai fara mustiuc 🙂

 39. AVP Says:

  Goe nu pricepe ca atata timp cat n-are si el un nume si-un prenume si cat chiar se poarta ca persoanju din filmuletzu pus aseara de Goldmund (pe care eu il cunosc personal si deci nu e un anonim ca si Goe, aloo) va fi tratat ca o obraznicatura scabroasa : c-un picior spate-gios sau cu urecheli zdravene. Becisnica aratare crede ca de aia nu stam noi de vba cu el, fiindca cica ne e teama, caci mare e gradina Domnului, se stie. As vrea sa-l banez din nou pe neispravitu ista sine, insa ma gandesc ca poate l-o vrea cineva de la galerie ? A ? 🙄 Ia sa te vedem, Goe, ai si tu f’un sufletzel de papadie care sa tina cu tine, ac de gamalie ce esti ? 🙂

 40. AVP Says:

  Deci te mai las aci pana ma duc la culcare, iar daca se va gasi cineva care sa tina cu tine si sa ma roage frumos sa te las, te iert. Daca nu, nu.

 41. stely Says:

  AVP ,
  Ce-ai vrut sa spui cu asta ?
  „Ia sa te vedem, Goe, ai si tu f’un sufletzel de papadie care sa tina cu tine, ac de gamalie ce esti ” 🙂

  +++++++++++++++++
  avp reply : exact ce-am zis 🙂

 42. Adrian Merfu Says:

  @Goe
  Mamaa, Goe citeste Popular Science! Pai asta explica multe. Nici nu mai poti sa-l contrazici in cazu’ asta.

  ++++++++++++++++
  avp reply : păi da, aşa şi-a făcut dl goe o cultură vastă: cu Biblia Hazlie, cu Magazin (nici măcar Magazin istoric), cu Sportu popular etc. A, şi cu mamaia şi mamiţele, să nu uităm.

 43. iuli Says:

  Goe, daca stii ce legatura este intre steaua polara, frida de la abba si crin antonescu, meriți.
  nu, pe bune.

  ++++++++++++++++++
  avp reply : 🙂

 44. AVP Says:

  Goe, băiatule, n-am nevoie de trafic, ci să ne laşi în pace, neică. Atâta tot. Şi vezi că iuli – care se pare c-ar vrea să fie domniţa ralu – te-a întrebat ceva. Altfel nu, n-aşa ?

 45. Adrian Merfu Says:

  Hai ca s-a enervat goe. Probabil nu si-a luat inca pastiluta galbena pentru azi.

 46. Dl.Goe comme Charlie Chaplin He-he…%D%A% Says:

  3. Se aliaza cu SUE (cu subvarianta ca se integreaza in UE/SUE si devine, alaturi de Germania si Franta, al treilea pivot al Uniunii). In cazul asta, iti sugerez sa te uiti pe harta. Vei vedea cel mai mare imperiu din istoria lumii, cu un teritoriu urias, imposibil de cucerit, si cu resurse practic nelimitate. Orientul Mijlociu va intra instantaneu sub influenta acestui imperiu (cu consecinta ca Mediterana va redeveni “lac interior”) – la fel si statele din Asia Centrala.
  +

 47. Stely Says:

  D-l Goe ,
  „Dar tematoare din fire nu accepta invitatia la un cocktail pe (b/)Arca lui Goe. Ii e frica sa nu i se vada coada la IP si tivul de la budigai, crosetat cu acelasi model ca a lu` unu Viorel de la Izbiceni. %D%A”

  Aha , stii din experienta proprie ,de pe blogul tau ? Cum ar fi @Medusa ori @Polichinelle ? Niste alte masti (nickuri) ale @D-lui Goe ?

  P.S.Acum fiindca tot vrei sa dai niste raspunsuri ,te intreb si eu (sincer ,zau ) ,cum se face ca nimeni nu te-a bagat in seama cu ceea ce ai scris in postarea asta ? Nici @rebeliunea ,nici @Polichinelle ,nimeni ,nimeni ?

  „Presupun ca rezultatele experimentului de la CERN sunt eronate. O spun in calitate de fost Neutrino. Dar tot atat de adevarat este ca, de ani buni, din pacate fara s-o fi publicat nicaieri, am lansat ipoteza ca fotonii s-ar deplasa in vid cu o viteza constantå mai mica decat constanta universala “c”. Intrucat nu cred ca a mai lansat cineva aceasta ipoteza undeva, o considerat lansata, azi, acum, aici. Asadar, in acest context, ar fi teoretic posibil ca alte particule, care, spre deosebire de fotoni, se pot deplasa cu viteza variabila (precum neutrinii) sa se poata apropia mai mult de valoarea constantei “c”, considerata in mod gresit egala cu viteza luminii in vid. Cred ca viteza luminii in vid are o valoarea putin mai mica decat a constantei “c” care intervine (in mod corect) in multe ecuatii fundamentale ale electo-magnetismului, mecanicii cuantice si relativiste. Inclusiv in faimoasa E=mc-patrat. Si ar mai fi ceva. Neutrinii, particulele care aproape nu interactioneaza cu ceea ce in mod normal numim “materie” sunt in fapt partea cea mai “materiala” a universului, avand o constitutie si o compozitie proprie, din materie-inerta, nu precum majoritatea celorlalte particule care in fond nu sunt materiale, ci nemateriale, simple rezultate ale unor incretziri fractalice ale spatiu-timpului, care interactioneaza vibratil si asincron cu toate celelalte (cu intregul continuum spatiu-timp, spatiu-timpul fiind componenta de baza a Universului) prin unde fotonice (vibratii ale aceluiasi spatiu-timp ca entitate distincta de materia ce compune neutrinii). Si asta este tot o ipoteza personala pe care o numesc “principilul al doilea al golului” in teoria G.O.E. despre univers. …”

 48. sorin cucerai Says:

  AVP, poftim, Europa iese din criza fara sa se infiinteze SUE, exact cum am zis: http://www.hotnews.ro/stiri-international-10367356-franta-germania-pronunta-pentru-recapitalizarea-bancilor-pentru-modificari-importante-ale-tratatelor.htm

  Si acum, punctual.

  1. Da, o strategie poate fi buna pe termen scurt si proasta pe termen lung. Nu vad ce e neclar aici sau greu de inteles.
  2. Distantele poate ca nu mai conteaza, dar parcurgerea lor, da. Si la fel conteaza si geografia. Conteaza daca ai resurse de apa, de petrol, de hrana sau de minereuri s.a.m.d. la 50 de km, la 1000 de km sau la 10000 de km. Si cum drumul pe uscat e cel mai ieftin, conteaza daca poti ajunge la ele pe uscat, eventual fara sa traversezi munti, deci daca ai o cale pe uscat cit mai usoara. Iar din Carpati si pina in Urali ai doar stepa, usor de traversat.
  3. SUE plus Rusia reprezinta un teritoriu atit de mare incit e practic imposibil de invadat. Da, poti veni cu avioane, dar orice strateg militar iti va spune ca nu poti controla un teritoriu prin simpla suprematie aeriana. Mai devreme sau mai tirziu va trebui sa intervii terestru. Si niciun stat nu poate mobiliza o armata atit de numerosa incit sa poata controla terestru un teritoriu atit de mare cit e Europa plus Rusia. Cu alte cuvinte, teritoriul asta este imposibil de cucerit din afara, ceea ce il face extrem de valoros din punct de vedere strategic.Daca adaugam si resursele pe care le are sau la care are acces direct, avem un teritoriu self-sustaining si care nu poate fi controlat din afara – adica exact locul potrivit pentru o superputere mondiala superioara tuturor celorlalte.
  4. Nabucco. UE a semnat ce spui abia de curind. Americanii vor Nabucco de cel putin 10 ani. In plus, Turcia conditioneaza Nabucco de aderarea la UE, iar Franta si Germania nici nu vor sa auda de asa ceva. Mai nou, se pare ca Turcia s-a plictisit sa bata la usa UE degeaba, si s-a hotarit sa (re)devina lider regional. Iar daca pe turci nu-i mai intereseaza UE, nu-i va mai interesa nici Nabucco. Pe scurt, se pare ca europenii au semnat ce zici tu abia cind au fost siguri ca proiectul nu se va realiza – iar pentru asta vor da vina pe turci.

  Tu pari sa gindesti in termeni ideologico-culturali, dar orice strateg gindeste in termeni militari: in kilometri, pozitie geografica la nivel regional/continental/global, forme de relief, resurse, numar de oameni, infrastructura, tehnologie.

 49. iuli Says:

  Avepeule, ti-am citit atenta ultima postare..sincer iti spun ca textul tau este de o precocitate vizionara pe care nu cred ca ar putea s-o aiba multi europarlamentari..cu exceptia, biensur, a lui jiji si vadima..si poate ceva si marcu tudor, dogaru rezervistu si lia olgutza.
  recunosc ca argumentele tale stirnesc initial o rumoare direct in incinta prejudecatilor noastre..cum adeca, sa nu mai fim romani? sa renuntam asa brusc la nostalgia cravatelor cu tricolor (am auzit ca erau la moda pe-atunci)..sa renuntam la craisorul muntilor si cenaclul flacara cu urmarile lor orgiistice autohtone si anticapitaliste?
  sa renuntam la vamesii nostri falnici ca brazii lui verestoy si la antidampingul cucuvelei prin care fierul vechi bumbesc si livezen s-ar putea intoarce impotiva noastra ca otel suedez si biimdabal-iu nemtesc?
  sa stam noi gard in gard cu unguru, cu frantuzu, cu laponu si sa imprumutam o cana de zahar de la cubanez? sa-mi bata mie in caloriferul de catifea pipa midelton si merchel angela sa iesim ca fetele la o sarma cu ceai pentru a dezbate pe marginea filonului nibelungic ca unic liant intre romica puceanu, bethoveen, puș spais si frunza vulnerabilitatii pe care elena o lipeste aemtist in nordul sudcoreean?
  sa ni-l putem concepe pe serghei mizil ca interfata intre madalin si urmasii lui ghiobels disperati ca comenzile de cercei, percinguri si ghiuluri de la casa omida intirziie 0,01 secunde doar pentru ca ceferistii japonezi fac ochii rotunzi la dezvaluirile din kamikaze in care base, cernea si gabriel nu mai impart șuturi la rosia montana?
  totusi, venind de la tine, incep sa cred si eu in proiect, si chiar de miine incep sa reconsider cuvintele tovarasei invatatoare despre patriotism, nationalism si atentie la strainii cu care intri in vorba, mai ales ca tovarasul ei de viata, vajnic activist si aparator al independetei si suveranitatii poporului, este acum mare coinac intr-o multinationala.

 50. AVP Says:

  @Sorine, io nu sunt doctus cum libro militar, ci sunt expert in Planeta Ou, atata tot 🙂 Hai sa nu ne certam (iar).

  @iuli, nu ti-ai pierdut deloc vana pamfletara, ba din contra. imi pare bine ca suntem pe aceesi lungime de unda.

  @Stely, ai cam vrea sa-l iei subt aripa-ti de closca buna pe obraznicatura de goe, asa-i ? Hai, spune drept, pana nu ma culc (mai am vreo ora de lucru)

 51. Stely Says:

  Nuuu ! Dar vreau sa-mi raspunda la intrebare asta: de ce vizitatori lui nu -l iau in seama atunci cind pare a spune lucruri serioase ? Din cauza nickului neserios sau ca nu au habar de ceea ce se petrece la CERN ?
  Apoi cum sa fiu chiar eu ” f’un sufletzel de papadie” 🙂 si nici sa ma dea dracului nu vreau . :evill:

 52. Stely Says:

  Pe aceasta cale vreau sa-i spun ca s-au facut 15.000 mii de masuratori pentru experimentul de la CERN si ca toate s-au confirmat ,dar ca masuratorile inca mai continua pina ce se vor exprima si alti cercetatatori din alte tari ,independent de ei .Deasemenea ca unul dintre romanii care lucreaza la CERN ,care participa la experiment este un fost coleg de clasa al fiicei mele ..
  p.s. Noapte buna !

 53. AVP Says:

  Buna, Florentina, pasare de noapte 🙂

  @Stely, avand in vedere ca nici macar tu, miloaso, nu vrei sa te rogi de mine pt iertarea pacatosului Goe, il voi baga iar la zdup sine die si-i voi sterge cacatzisurile de pe-aci.

  Pe maine.

 54. Adrian Merfu Says:

  Off topic
  Scrisoarea deschisa a lui Lazaroiu catre Mihail Neamtu este absolut patetica si atat de gretoasa incat imi da impresia ca autorul este scolit perfect pe stil vechi amintindu-mi de cuvantarile lui Iliescu din ’90. Io nu stiu ce calitati are tipul asta dar daca scrisoarea reflecta lucrul acesta atunci e foarte clar ca tanara generatie nu sare departe de trunchi.

 55. AVP Says:

  Postare noua.

 56. Hantzy Says:

  O problema globala necesita o solutie globala! Pare logic, dar conditia de baza e ca acea problema sa fie perceputa de participanti ca fiind globala. Si asta pentru ca in nici o situatie cel ce are pretentii a fi lider nu va accepta “democratizare” in interiorul solutiei. Daca rumanul, desi nu-si vede lungul nasului, e totusi constient ca-l are mai scurt decat anglo-saxonul sau francul, nu la fel se intampla cu hanul asiatic sau cerberul nordatlantic. Iar SUE nu e o solutie globala, ci una regionala. Si alcatuita de teama Chinei hraparete pare a fi mai degraba o alianta pentru resurse, adica economica si efemera, decat una de durata. De altfel, daca Electra se nascu din lacrimi, iar Atena din topor si teasta, din criza nu se nascura niciodata natii. Dimpotriva!
  Apropierea dulailor la vederea lupului , a fost imediat inlocuita de vechea disputa pentru ciolan, atunci cand lupul disparuse.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s