Preşedintele României are reacţii de poesel scorpion, nu de şef de stat galanton

Of, of… oops. Recunosc cu toată sinceritatea că şi io am reacţionat de multe ori cam aşa cum a procedat Băse cu Rex – mai demult sau alaltărea, prin partida sa -, plin de mândrie rănită şi de sinceră fiere în loc de ipocrită miere, atunci când rivalii mei contingenţi sau conjucturali au fost omagiaţi ca nişte lari şi penaţi ai poeziei or filosofiei ro – deşi ipochimenii nu sunt nici pe departe aşa cum mă cred io, no ? :roll: -, însă, aloo, io sunt un biet poet ce simt enorm şi văd monstruos şi nu tre’ să dau nimănui socoteală pentru reacţiile-mi de posel fugos or de scorpion bilioss, pe când Băse ista e Cap de Stat, dle, nu doar un simplu băiat mare şi taare supalat ca văcaru pe sat, dreq… oops. Chiar dacă ar fi tot atât de enervat or cică vexat ca (b)oieru Gigi (atunci când – în cursul întâlnirii finale dintre catindaţii la preşedinţie de la un moment dat – a fost întrebat de modelator cum se face c-a terminat ditamai facultatea când el, dom Gigi, nici bacaloriatu‘ nu-şi aminteşte să-l fi dat, căci altfel ne-ar fi nominalizat fără probleme licieul ce-a avut deosebitul merit de a-l fi învăţat atâta ştiinţă de carte cât să câştige, într-o vieţişoară de bişniţar eminent, toţi banii la care au visat savanţii şi poeţii Românicăi, împreună, de la origini şi până-n prezent), ei bine, chiar şi într-o asemenea situaţie Băse tot ar fi musai să se comporte ca un cap de naţie, nu ca un puşti călcat pe nervi într-o mică recreaţie, comandantu’ suprem având chiar în fişa postului de şef de stat minimala obligaţie să se comporte ca un nalt diplomat – şi fiind de altfel înconjurat de un detaşament de protocol supercalificat -, iar nu (tot) ca un (b)oier sifonat…

Da, mey, şi pe mine mă irită sforăiala gargaragiilor care se-nghesuie să ni-l prezinte pe Rex ca pe un hero legendar al poporului român, când el nu prea a fost aşa-ceva (altfel n-ar fi bine-merci acumaşa, înconjurat de copii, de gineri gingirlii şi de camarila de linguşitori oţi, bogaţi şi felixiţi toţi), după cum nu agreez nici mitul de mare dezinteresat pe care vor unii să i-l lipească pe efigia-i de martirizat, ca şi cum Casa Regală de România n-ar fi făcut niciun compromis ori vreun joc de picioare populare p-aciia, ca să i se restituie ceea ce Regii anteriori agonisiseră nu chiar de când s-a fondat Dacia – recte aproape toate domeniile regale, în condiţiile în care milioane de români statistici trebuie s-aştepte încă două sau nouă generaţii spre a fi despăgubiţi pentru casele care li s-au naționalizat / demolat -, însă una e să priveşti relativ amuzat sforţările unor oratori, retori şi limbuţi de a-i supraînălţa cât Chomolungma pe aceşti oameni, ca pe nişte sfinţi sau ca pe nişte nobili de rang hyperetajat, chit că ei n-au rupt gura lumeei cu fapte care să-i arate mai nobili decât oricare alţi regi obişnuiţi de pe hat, şi este cu totul altceva, aloo, să te bosumflezi ca oieru’ pe sat şi să n-accepţi ideea că cel mai bătrân fost şef de stat din vremea marelui răsbel de altădat vine să ţină un discurs faţă de “ghiolbănimea fesenistă“, într-un parlament unde nu rişti să găseşti cine ştie ce nobile sau vechi nume româneşti, ci doar popularele figuri băieţoso-tovărăşeşti, d-alea cu origini sănătoase, muncitoresco-ţărăneşti.

Repet, ca om pot să-nţeleg amărăciunea lui Traian Băsescu, pe care snobilimea, mogulimea şi chiar populaţia loco îl tratează ca pe un oarecare escu de pe aborigenul plai, bagatelizându-i eforturile reale de modernizare a ţărişoarei lu’ Burebista, Decebal, Mircea, Ştefan, Mihai, Carol şi Neculai, iar antenele felixite îl mărunţesc diurn şi nocturn ca pe hoţii de cai, neacordându-i nici măcar consideraţia de care se bucură un solitar samurai, în timp ce pe Rex aceeaşi snobilime ori mogulime îl priveşte cu smerenie, de parcă ar fi Arhanghelu’ Mihai scoborât drept din Rai, însă se ştie de când lumea că nimeni nu e profet în patria sa, vai…

Cum mie nu-mi vine totuşi să cred că după ce până şi Ivan Ilici a ajuns să-şi renege trecutul antiregalisto-moscovici de pe vremea când trandafirul era-n floare, tocmai acum, iacătă, ioropeanu’, ultrademocratu’ şi nordatlanticu’ Băse se trezi şi el aşa, netam-nisam, să dea cu bâta-n baltă şi să-l beştelească pe bietul Rex ca un trăienică de pe traktoare sau ca o jenibilă farfara, riscând să piardă şi bruma de respect pe care cineva, cumva, i-o mai acordă pe undeva, şi-atunci nu-mi rămâne decât să trag concluzia că avem de a face cu-o manipulare sadea – după părerea mea – or cu-o misie pe care  păpuşaru’ de care Băse ascultă muult mai supus decât ne-am aştepta i-a trasat-o de la o vreme încoa’, urmărind desigur ceva. Să aibă oare legătură misia asta cu poza pe care am reprodus-o în capul topicului de-acilea şi care a apărut mai de mult în “Curentul“, unul dintre organele prin care băieţii păpuşari acţionează nemijlocit în media (căci prin alte organe acţionează mascat, aşa cum ştie deja orice nat) ? Prin zmecheroasa poză ni se sugerează clar că Rex ar fi de fapt omul nostru de la Moscova, de unde a primit un mic foc ab ovo augusti, cum ar veni, cândva :idea: Şi deci toată campania asta contra Rex e menită să scoată în evidenţă faptul că Băse, spre deosebire de alţii, e un mare patriot rumân, un coronclink de fâţâfex – vba lu Nichita – contra muscalilor, scontându-se pe faptul că rumânii încă îşi mai păstrează reflexele antiruseşti ce suie dintr-o veche tradiţie a relaţiilor cu marea noastră vecină cam şuie şi cam nepriatenă de la Răsărit, ceea ce ar avea efect în cazu unui eventual conflict cu ruşii – de care se vbeşte destul de lămurit şi-n telegramele wikileaks -, shiit ? Or, în vreme de criză grea, când bieţii rumâni – ca şi oricare altă naţie din lumea asta – s-ar face frate şi cu Drakkula pân-ar trece puntea, darmite cu Moscova, China sau cu oricine se oferă a ne sponsoriza cu ceva păpică, şi nu doar să ne acopere cu-o umbrelă nucleară prea abstracto-strategică, până una alta, adică, astfel de chestii-socoteli prin care s-ar vinde deja pielea Urs-ului din pădure s-ar putea să conducă în final la deziluziile cele mai dure…

Părerea mea, păi cum naiba.

Reclame

100 răspunsuri to “Preşedintele României are reacţii de poesel scorpion, nu de şef de stat galanton”

 1. skorpion Says:

  buna postare,

  chiar crezi ca Basescu trebuie teleghidat in tot ce face?
  🙂

 2. AVP Says:

  Un şef de stat responsabil din iepoca digital-media e ca o păpuşă în mâna serviciilor de siguranţă statală şi a echipelor sale de imagine. Iar dacă nu face aşa şi-l doare-n cot, o ia-n (b)vot. Toată problema e ca serviciile de inteligenţă să fie într-adevăr isteţe foc şi să acţioneze în acelaşi bloc (iar nu unu aici, cu-ai noştri aliaţi nord-atlantici, iar alţii cu aricii pogonici moscovici).

  Vă las, c-am trea’. Musai să văd cum îmi voi câştiga mălaiu – efectiv – pt mâine. Căci ajutoru de şomaj pe care l-am primit fix alaltărea s-a dus deja… 😦 (Măcar dacă ăştia m-ar recompesna cu-o sută de para per lună pt că adeseori trag cu ochiu prin bojdeuca mea, pe de-a moca, şi tot ar fi ceva… :idea:)

  Hai pa

 3. Hantzy Says:

  Astea-mi par teze inspirate din Dinescu. Cu o exceptie.

 4. Stely Says:

  Nu cunosc ,dacă presedintele Traian Băsescu a avut vreo reactie recentă „de poesel scorpion ” 🙂 la adresa regelui ,sau este vorba tot de cea veche ,din iunie ,pe care iată a reîncalzit-o mass-media moguliana în striînsă legatură cu partidele din opozitie, cu ocazia invitarii Regelui în parlament ,invitatie care i-a luat prin surprindere pe pedelisti ,devreme ce s-au abtinut de la vot .
  Sunt convinsă ca opozitia a făcut invitatia regelui ,tocmai pentru a întoarce palma pe care presedintele a trîntit-o „hodoronc -tronc ” pe obrazul regelui ,numindu-l sluga rusilor.
  Cred ca Traian Băsescu are date suficiente despre oricine si orice ,dar nu cred că le va pune pe masa acum ,ci mai tirziu. Chestiunea este ca pedelistii ar fi trebuit să fie mai diplomati si să se ralieze din prima ideii. Nu-mi place ca au căzut în capcana ,dînd impresia că blochează intiativa opozitiei numai ca să-i facă pe plac presedintelui.
  P.S.Theodor Paleologu a făcut un show în parlament ,asemănător cu cel făcut de Theo Trandafir la motiunea de cenzură ,fericind opozitia ,pe care iată a fericit-o si el acum, primind aplauze la scenă deschisă. Sa sperăm însă că el a avut un scop clar, cu bataie lungă si că nu a fost ceva spontan si gratuit.

 5. Stely Says:

  Hantzy,
  Nu sunt la curent cu tezele lui Dinescu .Poti sa mi le spui si mie ,desigur si cu „exceptia”aferenta. 🙂

 6. AVP Says:

  @Psiholog (de la pending): atunci când vei avea curajul să semnezi cu nume, prenume şi CV verificabil fişa de observaţie asupra stării de sănătate mentală a lui Traian Băsescu, atunci o să-ţi public pe acest blog concluziile. Până atunci eşti viteazul de după deal, evident.

  @Radu Humor (de la spam), te invit încă o dată să nu ne mai hărţuieşti ca un psihopat ! A doua oară n-o să-ţi mai zic nimic, ci îţi voi publica pe blog atât IP-ul, adresa de e-mail şi numele real, cât şi adresa de domicil şi numele firmei la care eşti acţionar, împreună cu mesajale hărţuitoare ! În plus, voi vedea ce voi face şi cu muntele de insulte pe care ţi-l găzduieşte fratele-ţi de cruce, @Dl Goe.

 7. stely Says:

  Traian Basescu n-a putut nici sa-l” pici cu ceara ” sa fie mai diplomat , privitor la regele Mihai. A spus, la editia speciala de la TVR1 ,ca nu-si schimba declaratia respectiva ,cea cu scandalul .La intrebarea ce va face ,daca va fi invitat in parlament la discursul regelui , a spus clar ca nu se va duce.
  Dar nu stiu daca a procedat bine sau ,dimpotriva, rau . Nu cred insa ca asta va schimba in bine sau in rau situatia din tara .
  Mi-a placut cum a raspuns la toate temele de actualitate :sincer , echilibrat,clar si concis.

 8. skorpion Says:

  @stely,
  a procedat foarte bine

 9. stely Says:

  Skorpion,
  Pai ,daca-i un skorpion ca si tine ?

 10. skorpion Says:

  …si ca tine
  😆

 11. stely Says:

  Nu ,eu sunt „balanta ” . Nu se vede ? 🙂

 12. skorpion Says:

  scuze, ma adresai din greseala lui AVP,
  da, tu esti o balanta aproape perfecta
  🙂

 13. Stely Says:

  AVP,
  Ce faci ? Esti in” papushoi ” si te uiti la noi ca un B-52 ? 🙂 S-a rezolvat cu semnalu ‘?

 14. AVP Says:

  Ziceti ca Base a procedat bine. A procedat pe naiba ! Face impresia mai degraba a unui adolescent complexat, decat a unui sef de stat. Cel putin in chestiunea asta.

  O repet : Dacă TB are dovezi că Rex e (ş)pion sovietic, să ne spună clar, aloo…

  Ma tem insa ca tot ceea ce-i aduce aminte de rezistentza anticomunista, la care TB n-a participat in niciun fel, ii repugna lui Base al nostrum (care dupa cum stim a boicotat si expozitia „Inscrisuri dusmanoase” din 2005, cand abia se suise la Cotroceni pe valul sloganului mincinos – ne dam seama acum – „Dreptatea si Adevarul”).

  Asa trebuie vazute lucrurile: intr-o minimala perspectiva sinoptica, iar nu de azi pe maine, ca efemeridele.

  ps. E a 4-a sau a 5-a oara cand incerc sa bag mesaju ista. Ma las pagubas. Mesterii aia n-au venit. Poate maine.

 15. Stely Says:

  He,he … gînd la gînd ..
  Apropo ,m-a impresionat ingrijorarea ta ,de dimineata . Sa stii ca n-as fi dat telefon … Chiar aveam de gind sa apelez si eu la Hantzy . El e mai curajos. 🙂

 16. skorpion Says:

  AVP,
  eu nu-l vad pe basescu complexat, complexat a fost cind a fost pentru prima data la bruxelles prin anii 2005…
  🙂

  sinoptic te rog sa ai rabdare, putin de tot….tot la timpul sau & momentul cel mai prielnic

 17. Stely Says:

  AVP,
  Eu n-am fost sigura ,daca a procedat bine sau rau . Ai vazut ca chiar mi-am exprimat nesiguranta ,iata:
  ” Dar nu stiu daca a procedat bine sau ,dimpotriva, rau „. Acum cind ai adus argumentul tau ,am inteles ca nu a procedat bine. Ai dreptate cind spui ca s-a comportat ca un adolescent complexat . Asa a parut :complexat si chiar jenat.
  Da, chestiunea cu „anticomunismul ” pare ca nu-l prea agreaza . Dar eu cred ca tot din jena sau poate din sinceritate. Doar stii ce a spus la confruntarea finala cu Adrian Nastase ,privitor la un anume blestem. Toti au zis atunci ca a fost o chestiune calculata ,dar uite ca si-a pastrat pina la capat atitudinea.El a spus clar ca nu a suferit privatiuni de pe urma comunismului. A fost plecat din tara .Prin meseria lui avea libertate atit cit ii trebuia .Libertate si bani .Si de ce sa se prefaca ? Dar ,da ai dreptate .Faptul ca nu a vizitat expozitia respectiva este o dovada de nesimtire. Macar din curiozitate si tot ar fi trebuit s-o faca.

 18. AVP Says:

  Nu din curiozitate trebuia sa mearga Base la acea expo, Stely, ci din respect. Dar presedintele nostru n-are niciun respect pt acesti oameni, pe care ii dispretuieste si-i considera niste nebuni ori inadaptati, probabil, ca orice clasic activist ori securist. Ei, uite ca roata morii se invarte, iar acum, cand el insusi vrea „sa lase o cacareaza pe zapada” (cu vba lu Nichita), deranjand astfel cupola fostilor sai „tovarasi de idealuri”, este la randul sau dispretuit de acestia ca „nebun” sau ca „tradator”. In spetza, oricat i-ar repugna de Rex, TB se face iremediabil de ris neasistand la sedinta parlamentara omagiala, asa cum Rex insusi a facut-o de oaie atunci cand nu l-a invitat la nunta regala (sau ce-o fi fost).

  Astia sunt ai nostri, fie ei rexi or presi : o apa si-un pamant 😦

 19. Stely Says:

  Da,din respect si din curiozitatea de a-si cunoaste luptatorii adevarati ,care la o adica sa se bizuie pe ei ca un comandant adevarat. Dar el s-a bizuit pe portofelul unora si prea putin pe cei de care i-ar fi fost sfetnici buni si intransigenti.
  Sa stii ca numai cind imi aduc aminte de povestea cu „nunta de diamant ?” ,mă intorc si-i dau dreptate lui Traian Basescu . M-am simtit efectiv jignita chiar tradata , de comportamentul Casei Regale fata de presedintele tarii.. Un Rege trebuia sa se poarte ca un Rege. Ori , ce-a facut ? S-a lasat manipulat de niste jigodii cu interese meschine . Si acum tot la un joc politic se preteaza… Dar ma bucur totusi ca i se ofera acest moment omagial . Pentru istoria acestei tari si pentru faptul ca ii reprezinta pe toti cei care au suferit in inchisori si au murit ,numai pentru ca l-au slujit pe el si tara ,merita omagiat. Eu ar trebui sa ma simt bine pentru ca” il vad „alaturi de el pe unchiul meu ,generalul Zamfirescu , care a facut 10 ani de puscarie pentru vina de ai fi fost ofiter in Marele Stat Major al Armatei Romane :
  http://vlasceni.tripod.com/

 20. Stely Says:

  Buna ziua ,
  Am adus aici un comentariu refuzat pe blogul unui încrezut apărător al libertatii de exprimare . Comentariul este făcut de mine , urmare a faptului că ,@D-l Goe se crede a fi îndreptatit sa atace cu orice preţ micile „bîzdîcuri” temperamentale si nu ideile ,solutiile (esentialul) din majoritate textelor lui AVP ,publicate in exclusivitate pe acest blog. Texte care sunt unicate prin stilul in care sunt scrise ,dar si prin continutul lor de mare valoare.

  @D-l Goe ,
  Spui ca nu se intimpla nimic important in „actualitatea politica”. Spui asta,cred , pentru a-ti ascunde – nu „greatza existentiala” -ci impotenta politica.Altfel nu-mi explic de ce te eschivezi sa-ti spui opinia ,atunci cind s-a intimplat ceva ,pentru ca nu poti sa spui ca nu a fost pina acum nimic de comentat. A fost ,dar ca sa-ti acoperi neputinta ai preferat sa-i ataci fara discernamint exact pe cei care si-au facut din politica un destin ;sa-i ataci ,intrucit chiar daca sa presupunem ca ai incercat ceva pina acum ,mai mult ca sigur ai abandonat .Eu cred ,@D-l Goe, ca esti unul din intelectualii care pe vremuri a preferat sa-si vada de treburile sale linistit ,fara gretzuri ,ca si acum. Ma gindesc chiar ca Viorel Padina are dreptate in ceea ce te priveste.Ai fost unul din cei care ai fi putut fi un tovaras de idealuri si nu i te-ai alaturat: din comoditate ,din teama sau poate ca ti-a placut coabitarea cu sistemul contra caruia el a luptat. Altfel nu-mi explic de ce „bântui” ,da,ca o stafie, pe blogul lui si-l ridiculizezi scotindu-i in evidenta fel de fel de chestiuni nesemnificative ,ignorind esentialul : un trecut pe care dumneata iti permiti acum sa i-l calci in picioare cu sadism si cinism.Te intreb ,deci ,ce urmaresti ? Ce cistig ai , daca il iei la „tocat” tocmai pe cel care si-a pastrat nealterate si cu orice risc idealurile , pe care si le-a facut publice pe vremea acelui regim opresiv la care dumneata ai fost spectator si nu luptator . Ce s-a schimbat la el ,incit dumneata sa tragi abia acum un semnal de alarma? Faptul ca nu-ti publica niste comentarii menite sa-l abata de la a-si spune cu intransigenta parerea despre ce se intimpla acum in actualitatea politica? De ce nu-l infrunti cu demnitate si cu argumente privitor la ceea ce scrie cu abundenta in textele afisate le vedere si preferi sa-l ataci pe chestiuni minore ?De ce ignori ca el insusi este constient ,iata, ca poate fi judecat pentru unele trasaturi temperamentale,dar ca nu fac rau nimanui (zic eu)

  ” Recunosc cu toată sinceritatea că şi io am reacţionat de multe ori cam aşa cum a procedat Băse cu Rex – mai demult sau alaltărea, prin partida sa -, pleen de mândrie rănită şi de sinceră fiere în loc de ipocrită miere, atunci când rivalii mei contingenţi sau conjucturali au fost omagiaţi ca nişte lari şi penaţi ai poeziei or filosofiei ro – deşi ipochimenii nu sunt nici pe departe aşa cum mă cred io, no…? -, însă, aloo, eu sunt un biet poet ce simt enorm şi văd monstruos şi nu tre’ să dau nimănui socoteală pentru reacţiile-mi de hartist fugos or de scorpion bilios”

  Da, el nu a facut si nici face rau nimanui . De aceea te intreb : este atit de grav ca din cind in cind isi exprima dezamagirea si poate chiar disperarea, ca ,desi si-a dedicat aproape toata viata unui scop nobil , acum iata , este ignorat sau mai rau batjocorit de dumneata in tandem cu @rh ? Ce mari adevaruri au reiesit din unele mistocareli pe care ai tinut neaparat sa ti le publice pe blogul lui ? Ce adevaruri ai aflat ,daca l-ai lasat pe Radu Humor sa publice pe blogul tau scirboseniile cretine si meschine la adresa lui sau a altora? Au ajutat societatii cu ceva ?Este AVP un dictator care va ingradeste voua libertatea de exprimare ? Care exprimare ?
  Ce daca se lauda ? Cui dauneaza ?Acelora care sunt impiedicati sa gindeasca corect , fara prejudecati si mentalitati invechite ? Sunteti voi aceia ? Ce fapte va recomanda ? Vorbele goale ,murdare si pline de rautati ?
  Nu el trebuie sa se schimbe ,ci voi . Voi care trebuie sa vedeti faptele demne de luat in seama si nu mici chitibusuri care va fac sa strimbati din nas,ca si cind ar fi esentiale.Incercati sa intelegeti ideile,solutiile ,argumentele ,analiza si contextul si nu altceva colateral.

 21. AVP Says:

  Of, draga pretina… oops. Nu stiu, zau, ce te-ndeamna sa crezi – mai bine zis sa speri – mereu in buna credinta lu @Dl Goe…

 22. Hantzy Says:

  Stely,
  Nu odata s-a strofocat Dinescu pe pretentiile regale, ce pareau ca nu mai contenesc: peles, pelisor, muntele sorica, ‘jdemii de ha de padure si teren agricol … in vreme ce colectivizatii cu de-a sila, ce si-au dat hectarele, unletele, caruta si caii la ceapeu inca mai asteapta.
  Comparandu-l deci pe regii cu romanii fara sange albastru, Dinescu il condamna pe Mihaita de nu se vede. In schimb, cand vine vb de Base, Dinescu are o pozitie similara cu a lui AVP. Daca insa AVP explica ranchiuna prezidentiala ca pe o frustrare ce intervine in urma nerecunoasterii eforturilor sale de „modernizare” a romanicai si transformarea ei intr-o republica prezidentiala cu meaneu docil si consiliu de ministrii, Dinescu il considera pur si simplu prost crescut.
  Ca TB nu si-a rectificat parerile asupra regelui, ma asteptam! Insa nu stiu pe care Basescu sa-l cred: pe cel din decembrie 2006, care sustinea oficial ca abdicarea regelui a fost un act impus, fortat de comunisti sau pe cel din iunie 2011? De asemenea, Basescu si-a insusit Raportul Final al CPADCR, in care lovitura de palat din 23.08.1944 este prezentata ca una ce l-a surprins pe Stalin, care ar fi preferat sa poata impune direct un guvern comunist. Si atunci rezulta ca rexy nu prea ar mai fi fost „sluga la rusi”.
  Insa pentru un om fara viziune, victoriile si razbunarile de moment sunt intotdeauna mai pretioase!

  PS: Despre ce curaj e vb in propozitie, stely?

 23. AVP Says:

  Hantzy, trebuie sa recunosti ca Basescu are cel putin doua merite: ca a restructurat cat de cat, de voie, de nevoie, henormul aparat de stat si ca ne-a tinut neabatut subt umbrela NATO, ferindu-ne de alte ispite. In plus, parca si frica de lege este un pic mai mare, de cand DNA a primit mai multa imputernicire. De la vremurile in care Iskandarani era singurul urmarit, invinuit si infractor, in timp ce bandele de raketi, ex-activisti, securisti, afaceristi feneisti, militieni, politisti, judecatori, procurori, deputati, primari si senatori faceau ravagii prin buzunarele si conturile bancare ale maselor de cetateni cinstiti, dar saraci – inclusiv cu duhu, de cele mai multe ori – parca s-a mai schimbat ceva, drea. N-o fi Base usa de biserica, dar este raul cel mic.

  Cat despre pretentiile exagerate ori despre ifosele de gentilomi cam ridicoli ale Casei Regale io le-am luat in tarbaca de multe ori, fara insa a ignora sau bagateliza toate meritele acestei institutii c-un rol totusi important in istoria romanilor, asa cum procedez de altfel si cu Base. In ce priveste noutatea din articolul meu, ea este alta decat aceea pe care ai remarcat-o tu : eu am descoperit ca s-ar putea ca reactia lui Base, aparent de simplu scorpion bilios si taare nepoliticos, sa aiba un skepsis strategico-secretos. Parerea mea, pai cum naiba.

 24. Goldmund Says:

  Ai dreptate AVP, un Presedinte de Stat( din UE/NATO) trebuie sa respecte functia pe care o are, implicit sa respecte cetatenii patriei, personalitatile tarii, Regele Romaniei.
  In acelasi timp eu am o parere ceva mai buna despre Regele Mihai, nu pentru ca il cunosc personal sau din ziarele mogulilor neocomunisti(neocomunisti prin apartenenta ideologica, prin tot ce spun si fac!)sau de la TV privat si depravat(condus de aceiasi insi libidinosi si soiosi moral, incepand cu Antenele si iRealitatea, care sunt convinsi ca duc un continent de nas, cand colo pacalesc multimea semidocta din arcul carpatic -iar UE ne arata pentru asta cu ‘deshtul’ pt. o presa aservita unor ‘oameni de afacere’, pai cum dreq), sau din cartile de istorie scrise de aservitii dictaturii comuniste.
  Am o parere mai buna pentru ca sunt atatea Case Regale Europene, ca sa ma exprim pe nas ‘creme de la creme’ din Europa care-l respecta pe Regele Mihai ca pe o mare personalitate, si vorba mamei, Regele Mihai a facut tot ce i-a stat in putintza precum ar fi facut orice rege in locul lui, in conditii ostile Casei Regale, obligat fiind de cohortele comuniste prostaliniste sa abdice.
  .Lovitura de Stat!

  Din pacate nu s-a reusit in ultimii 11 ani scrierea Istoriei Romanilor in secolul XX, nici de cei formati pe timpul unei Suzana Gadea(ea, care la o intrunire a oamenilor de cultura s-a ridicat in picioare si a intrebat indignata si plictisita „Cine mai e si Eliade asta? – ea fiind atunci in functia de Ministrul Culturii si Educatiei!! Era vorba de Mircea Eliade si de cenzurarea sau nu a unor scrieri semnate de marele scriitor roman – oamenii acestia precum S.G. ne-au format, ne-au invatat, ne-au educat, ‘ne-au facut oameni’, pe unii ziaristi, altii au ajuns politicieni..!)si nici de cei aflati in exil si nici macar cei care predau la mari universitati ale lumii…Un dezinteres total! Si de aceea exista atatea ‘variante’ despre Coroana, Rege, Regat, pentru ca acolo unde exista ceatza peste adevarurile istorice,
  acolo oricine poate debita orice ineptie fara sa fie nevoit sa argumenteze,
  acolo se aduna demagogii si gura-casca. Ce societate!
  Dar ‘Nici Roma nu a fost construita intr-o zi’ asa ca eu sper intr-un viitor mai bun in sensul ca generatiile viitoare sa cunoasca istoria romanilor, asa cum a fost, nemistificata de comunisti si urmasii lor.
  Sa auzim numai de bine!

  Adrian R. Apostol

 25. AVP Says:

  Iti respect admiratia neconditionata fata de Regele Mihai, draga prietene Goldmund – care vine dintr-o traditie de familie, inteleg -, insa pozitia mea in cestie este un pic mai nuantata.

  Sa auzim numai de bine ! Doamne Ajuta !

 26. Stely Says:

  AVP,
  Asta ai inteles tu din comentariul meu ? Ca mai sper in buna credinta a lui @Goe? Nu,nu mai sper . Daca as mai fi sperat nu m-as fi dus pe blogul (b(arca) ,troaca) lui sa-i spun ceea ce cred despre el si mistocariile lui la adresa ta. Mistocarii si rautati pe care le-a facut ca scopul de a -ti dea lectii pentru cum trebuie sa te porti cit sa le menajezi unora prejudecatile ,frustrarile si tendintele extremiste .Sa nu le dai prilejul celor de teapa lui @rh sa-ti puna la indoiala, nu numai disidenta ,ci si opera. El crede ca poate sa-ti schimbe firea si sa-ti modeleze spiritul cit sa devii ,acum in democratie ,un ingradit . Se crede un aparator al libertatii de opinie si te ” executa „cu sicane ,tocmai pe tine care ai facut ceva pentru asta .
  Spune ca politica actuala nu-l atrage ,intucit nu prezinta interes .In schimb sare in ajutorul Elenei Udrea sau al lui Traian Basescu ,atunci cind tu iti expui punctul de vedere in texte publicate si asumate.”Sare ” nu cu argumente clare si punctuale ,ci ridiculizindu-ti comentariile fara a tine cont de continutul si de argumentele tale din text. Poate nu ai citit unul din topicile lui cu rubrica „Sa ridem cu (de ) Abalaru ” . Acum ,da, nu mai este .A mai fost odata si l-a scos. L-a pus din nou ,dupa ce banuiesc ca i-ai banat (pe el si pe rh ) . Da ,se razbuna ca nu-i lasi sa te balacareasca si sa te ia in deridere Sunt acestea drepturi ce merita aparate ,asta il intreb ?

  Hantzy ,a fost o intentie sa te rog pe tine sa iei legatura telefonica cu AVP ,gindind ca ai mai mult curaj. De fapt era un raspuns catre @skorpion care mi-a cerut mie .

 27. Stely Says:

  Mda. Comentariul meu s-a dus la spam ,desi l-am periat de” nomina odiosa „…

 28. Hantzy Says:

  AVP, Agarbiceanu avea o snoava „Ieftin si scump”, in care flacaul unui taran ii spune acestuia ca a gasit un bou ieftin de vanzare, cu 50 lei. Tatane-sau, in schimb, spuse ca-i scump. Nedumerit feciorul tacu, dar cand peste ceva timp taranul se intoarse de la targ cu un bou mai mic il intreba cat costase. Cand afla ca 200, izbucni, cerandu-i socoteala parintelui. Acesta ii spuse ca atunci cand n-ai un ban 50 lei e scump, dar cand ai destui atunci si 200 pare ieftin.

  Recunosc, AVP, cum sa nu!? Dar recunoaste si tu ca circumstantele s-au schimbat. Totul este relativ. In vremea lui Iskandarani si a raketilor, Basescu spunea ca pesedeaua ar trebui sa renunte a-si mai hrani clientela si sa dea ceva mai mult poporului asta incercat. Da, dar atunci inca nu se vedea fundul sacului. Acum, cand hrana n-ajunge pentru toti, nu stie de unde sa mai taie. Oricine ar fi facut la fel: asta o repeta apropae zilnic si Boc: daca nu e de unde, nici Dumnezeu nu cere.
  Iar la vremea aia peneaul nu prea avea de cine se lua. Ca doar nu s-o fi luat de-ai lor! Pana la urma singurul matrasit si la ocna tolanit e tont bivolarul pesedist. Dar de o fi sa fie, si ajung ceilalti la domnie, ar fi de-acum marfa pentru un DNA restructurat, cu ciocan si secere brodat: Blejnar, Ridzi, Popoviciu, Costea, Mircia, Falca, Oprea, Oltean, Mantog … din belsug!!!
  Asta nu inseamna frica de lege, cand se numara la dublu in parlament.

  Cat despre NATO si umbrela lor, io n-am auzit pe nimenea sa se fi pus de-a curmezisul. Aici avem quasiunanimitate, cu toata vizita ascunsa a prezidelului de senat la Mockba. Chiar aliatul sau de mai apoi, il luase la rost!

 29. AVP Says:

  Stely, ti-am scos comentariul de la spam. Din pacate, goe ne mananca muult prea mult timp si nervi, mey. Aici e mana de bătârn hartist securist care opereaza cu picatura chinezeasca precum un tortionar profesionist. Singurul mod in care m-ai putea ajuta sa scap de agresoru ista cu-o misie sau cu-o pornire criminala sadea e sa m-ajuti sa-l ignor cu totul, draga mea, vreau sa spun sa n-ajung al mai citi nici la spam, nici pe troaca sa, urmarindu-te acolo pe domnia ta, si reciproc, pai cum naiba. Si te asigur ca se poate: uite, de ex, io n-am fost in troaca lu rh – de pe troaca lu goe – absolut deloc, chit ca g. se mira cum sa faca si sa dreaga spre a ma atrage tocmai si fix in acel loc, cu nobilu scop de a ma umple de fiere si sa crap dreq ca un acru poloboc. Dăştepţi floc băieţii ăştia cu akademia frunze de băneasa înscrisă cu fir de calomfir pe kozoroc, n-aşa ? (ăsta e şi scopul urmărit de goe prin postarea-repostarea topicului ăluia, sau atunci când ne bagă tot felu de poze cu spânzuraţi care-ţi fac cu ochiu sau cu mânuţa, precum necuratu cu degeţelu or cu nuca. Te pui cu intelighenţia pizmaşilor & vieţaşilor din Românica lu Drakkulo , soro? :roll:)

  Hantzy – dacă Băse se ia măcar de corupţii duşmanilor săi de pe-aciia, şi tot e ceva: căci însemnă că dispare juma din corupţia din ţeara asta. Alde Nastase 7 case şi-ale Crin & Ponta cu discursurile lor caţavencoase nu s-ar lua de nimerea şi-ar freca mangalu la Cotroceni-Victoria, ascultă la mandea. Dacă nu crezi, s-ar putea chiar să şi vezi chestia asta, şi-atunci o să vii la vba mea.

 30. stely Says:

  Da, l-am ascultat pe Traian Basescu la B1 ,iar acum ascult comentariile pe marginea celor spuse de el.
  Puteti sa spuneti orice despre prestatia lui ,despre el ca om si despre moralitatea lui ,dar ca nu este un presedinte responsabil, nu cred ca aveti ce spune. Si-a asumat pina si responsabilitatea esecului Shengen. Cit priveste problema cu ex-regele a spus( f.clar )motivul pentru care nu se va duce in parlament . Eu ii accept explicatiile . Sunt destul de sincere .A zis :devreme ce am constatat ca s-a pretat unui joc politic ,eu nu pot sa particip, prefacindu-ma ipocrit ca nu observ.
  p.s. cit priveste chestiunea cealalta 😉 , gestul lui de a-i da drumul din kk..stoare ipochimenului ca pe o incurajare ajutatoare ,este elocvent. De fapt a prins curaj si nt ,care te-a facut cel mai mare ticalos din blogosfera.

 31. skorpion Says:

  stely,

  cine sint cele 2 persoane care stau de vorba cu cristoiu??
  multumesc

 32. stely Says:

  Skorpion ,
  Doamna este Nicoleta Savin ,dar pe tinar nu stiu cum il cheama. Poate pina la sfirsit am sa aflu si iti voi spune.

 33. skorpion Says:

  multumesc, stely, am ascultat exact din momentul in care am citit comentariul tau,
  oricum si putin dar mi-au placut cei 2 (nicoleta savin + tipul)

 34. AVP Says:

  Fiindcă n-am niciun chef de creaţie – dar nici să merg să mă bat ca un puştiulică-n recreaţie cu obrăznicăturile pizmaşe şi laşe ce mă toacă de pe troaca lu goe, aşa cum desigur i-ar plăcea lui Stely, deşi io îi adresasem o rugăminte fix viţăvercea 🙂 -, am readus în prima pagină un topic de-o actualitate imediată, cum ar veni, cu tot cu comentarii… Pe mâine.

 35. stely Says:

  Aoleu ! Am uitat 🙂 Si te-ai dus acolo ? Rau ai facut …
  P.S. AVP ,imi pare rau ca am stirnit „cuibul de viespi ” …
  Noapte buna!

 36. Hantzy Says:

  A zis :devreme ce am constatat ca s-a pretat unui joc politic ,eu nu pot sa particip, prefacindu-ma ipocrit ca nu observ.

  Stely,
  Inainte de a fi observat jocul politic, TB ar fi trebuit sa observe ce scrie la Constitutie, anume ca Parlamentul reprezinta norodul, in vreme ce Presedintele reprezinta statul romanesc. Discursul regelui in fata Parlamentului are astfel conotatia nunui discurs in fata natiunii, care, oricum ar da-o Basescu, ii este de rang superior. Ca o fi joc politic sau nu, de data asta ar fi trebuit sa joace cum ii canta altii. Vanitatea insa nu-i permite: pentru el si mandatele astea doua au mai mult relevanta unor victorii pentru palmaresul propriu. Si atunci cum sa se scoboare el, cel care a sporovait cu Obama, sa asculte ce spune un fitecine in Parlament?!

  dacă Băse se ia măcar de corupţii duşmanilor săi de pe-aciia, şi tot e ceva
  Asa o fi AVP. Dar exact in felul asta, prin care functionarul asteapta sa-l asmuta stapânul ca sa-si faca treaba, ingropam definitiv statul de drept. Tu poti avea alte pareri, dar eu zic ca alinarea e prea marunta in raport cu pierderea suferita. Si nu prea vad ce argumente mi-ai aduce ca sa-mi reconsider pozitia.

 37. Stely Says:

  Da, Hantzy . Asta in cazul in care presedintele ar fi fost ales de parlament . Ori ,nu este asa ,dupa cum iti dai seama. Nu este subordonat parlamentului si desigur nici discursul regelui nu are cum sa fie un „discurs in fata natiunii”. Este ,asa cum a spus si Traian Basescu,un discurs obisnuit ca al oricarui invitat pe care parlamentul il doreste : fie seful unui alt stat ,fie un parlamentar strain ,fie directorul bancii mondiale etc.. El nu este obligat sa vina sa-i insoteasca ,doar daca vrea.El vine in parlament la propria initiativa pentru ,da,un discurs in fata natiunii pe probleme de politica interna.

 38. AVP Says:

  Hantzy, iti aduc argumentul trecutelor guvernari din regimul Iliescu, in care nu s-a facut absolut nimic contra coruptiei sau pentru aflarea adevarului despre decembrie si iunie, nici macar contra adversarilor acestui regim – contra lui Base in cazu „flota”, de ex -, desi ale Rodica, ale Bombonel si-ale Costinoaica au pastrat aparenta „statului de drept”, pai cum dreaq ; iar daca ne gandim ca tanarul Ponta e admiratorul cel mai inflocat al lui Nastase (dar nu al tenismanului, desigur), iar Antonescu s-a pupat si el piata endependenti cu Ivan Ilici si Felix, putem estima cu destula precizie ce se va intampla in caz ca respectuosii „statului de drept” vor reveni la putere: atunci TOTI soarecii coruptiei si-ai faradelegii vor juca iar pe masa (acum avem „norocul” ca joaca doar jumatate, cum ar venea, si aia c-un ochi la bucata de cascaval si cu unu la DNA 🙂 )

 39. sorin cucerai Says:

  Constitutia Romaniei, art. 61 alin. 1: Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării.

  Constitutia Romaniei, art. 80 alin. 1: Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării.

  Deci Hantzy are dreptate. institutia Parlamentului este superioara ca reprezentativitate institutiei Presedintelui. Parlamentul este organul reprezentativ suprem al natiunii; Presedintele este doar un organ de reprezentare a statului (nu si singurul organ de reprezentare a statului), iar statul este doar un mod de manifestare/administrare a natiunii.

  Asta nu inseamna ca Presedintele e subordonat Parlamentului (asta se intimpla doar in republicile parlamentare, iar Romania este o republica (semi)prezidentiala), ci doar ca, in ierarhia reprezentativitatii, Presedintele este inferior Parlamentului.

  In plus, Hantzy are dreptate si cind spune ca un discurs in fata Parlamentului este un discurs in fata natiunii.

  …………………….

  @ AVP Obiectivul aderarii la NATO a fost asumat de Iliescu in ’92 (sau cel tirziu in ’94, nu-mi mai aduc bine aminte), si a fost un obiectiv transpartinic urmarit cu consecventa de toate guvernele si de toti presedintii Romaniei. Iliescu a inceput negocierile de aderare. Constantinescu a sprijinit NATO in razboiul din Iugoslavia. Iliescu (si Nastase) au permis inchisorile secrete ale CIA (o decizie oribila, dar filo-americana). Romania a devenit memmbra NATO prin efortul constant al tuturor partidelor parlamentare si al tuturor oamenilor de stat din Romania dintre 1994 si 2004.

  Deci euro-atlantismul romanesc nu e meritul exclusiv al unui singur om (om care, iti aduc aminte, infiera NATO alaturi de PSD in timpul razboiului din Iugoslavia). Singurele partide romanesti care nu au avut iesiri retorice anti-NATO pentru a obtine voturi (doar iesiri retorice, pentru ca altfel toate partidele parlamentare romanesti cu exceptia PRM doreau aderarea Romaniei la NATO) au fost PNT (care nu mai exista) si PNL (care continua sa existe, spre disperarea „dreptacilor”).

  Asa ca mai usor cu pianul pe scari. Un ins care nu recunoaste meritele celorlalti, care isi atribuie siesi toate meritele si care pretinde ca detine monopolul euro-atlantismului romanesc e doar un sarman cimpazeu furios. E intristator pentru mine sa constat citi sustinatori are acest cimpanzeu, si cum incearca acesti sustinatori sa rescrie fraudulos istoria.

  …inclusiv in privinta Regelui. Cei care continua sa aiba discursul ticalos al fesenistilor din anii ’90 cu privire la Rege sunt Basescu, PDL si sustinatorii lor. Fara comentarii.

 40. AVP Says:

  @sorin cucerai – bine ai revenit pe our blog, dar lasa te rog garda aia gios, caci nu vrea sa te bata nimeni, ce esti asa viforos…? 🙂 Cat despre atitudinea constant pro nord-atlantica a PNL, sper ca n-o vei lua ca un atac ad hominem, draga dle, daca-ti reamintesc ca tov Bijboaca, in consens cu tont partidu-i constant nord-atlantic si cu-o inspiratie curat prooroaca, a vrut acum cativa anisori sa retraga armata Ro din Irak si din Afganistan fara sa mai ceara voie la nimerea, nici macar lu Stan partzan american. In rest, in caz ca n-ai observat, avem puncte de vedere comune.

 41. Stely Says:

  @sorin cucerai,
  Eu nu am contestat locul si rolul Parlamentului precum si pe cel al Presedintelui in contextul literei Constitutiei.
  Am zis ca Presedintele nu se subordoneaza parlamentului ,in ideea ca acesta nu-l poate obliga sa vina la discursul Regelui .Aduceam ca argument faptul ca nu este ales de parlament ,ci de popor. Cit priveste discursul Regelui,da ,este un discurs in fata natiunii ,tinind cont de faptul ca Parlamentul reprezinta „poporul roman”.
  P.S. Am sa-l ascult si eu cu interes ,desi am reprezentanti acolo prin alesii mei pedelistii … Si nu, nu am remarcat la nimeni din PD-L un discurs „ticalos „.Poate putin nuantat ,dar nu ticalos. Desigur ca ,in cazul in care nu ati citit in topicul precedent ,eu am criticat inabilitatea parlamentarilor PD-L de a gasi chichite constitutionale cu scopul de a bloca initiativa USL. ,care ramane totusi un joc politic si nu altceva.

 42. sorin cucerai Says:

  AVP, fireste ca avem puncte de vedere comune, cum avem si divergente. Mi se pare perfect normal. Nu exista doi oameni pe pamint care sa fie in acord deplin cu privire la absolut orice.

  Cit priveste retragerea trupelor romanesti din Irak si Afganistan, viziunile noastra diverg:))). Mai intii ca retragerea nu ar fi fost o decizie anti-NATO (decit daca din NATO ar fi facut parte doar Romania si SUA, ceea ce nu e cazul). Majoritatea statelor membre NATO s-au retras sau si-au redus substantial prezenta in Irak si Afganistan.

  Sa nu confundam atitudinea pro-NATO cu filoamericanismul, cum vad ca ai tendinta sa o faci chiar si tu uneori. Decizia lui Tariceanu era aceea de a aliniia pozitia Romaniei la cea a mebrilor europeni ai NATO, pentru a intari astfel relatia cu Europa Occidentala. Personal, pot sa fiu de acord sau nu cu decizia respectiva, dar in principiu si la rece vorbind (adica vorbind nepartizan) ea nu era o decizie anti-NATO si nici una care sa pericliteze pozitia noastra in NATO. Nici macar relatia cu SUA nu stiu daca ar fi fost periclitata. SUA, ca si Romania, are relatii cu state, nu cu guverne, asa cum s-a vazut si din declaratia recenta privind parteneriatul strategic.

  Repet: nu sustin neaparat decizia lui Tariceanu, dar sunt departe de a o interpreta in termenii catastrofici, apocaliptici (si, in ultima instanta, falsi) in care o prezinta basescienii.

  In plus, filoamericanismul strident al lui Basescu face rau Romaniei in relatie cu puterile vest-europene. Iar noi ne integram in UE, nu in SUA. Filoamericanismul strident, neinteligent si nediplomatic ne limiteaza (in anumite circumstante ne limiteaza SEVER) puterea de negociere cu principalele puteri din UE, iar asta nu poate avea consecinte bune pentru noi. Vezi Schengen, de exemplu. O prezenta prea apasata a Americii in Romania contravine intereselor geopolitice ale occidentalilor, din motive pe care nu le voi dezvolta aici. Degeaba vorbeste acum Basescu despre SUE cit il tine gura. Occidentalii nu-l iau in serios; il considera – inclusiv pe baza telegramelor Wikileaks – un agent de influenta al SUA in Europa in general si in Europa de Est in special, iar asta nu le convine deloc.

  Din punctul meu de vedere, Romania trebuie sa gaeasca o formula inteligenta de parteneriat atit cu SUA cit si cu puterile occidentale in cadrul UE. Pe scurt, cred ca trebuie sa ne sprijinim pe puterile occidentale din UE in relatie cu SUA si pe SUA in relatie cu puterile occidentale din UE. Inteligent desenata si aplicata, o astfel de strategie ar intari puterea de negociere a Romaniei atit cu SUA (via UE), cit si cu UE (via SUA). Din pacate insa, Basescu nu e recunoscut nici pentru inteligenta, nici pentru diplomatia lui. Dimpotriva. Iar asta face ca in relatie cu SUA si cu principalele puteri din UE sa fim mai mereu in pozitia pierzatorului, a celui obligat in ultima instanta sa execute ordine fara cricnire pentru a fi luat cit de cit in seama. Si nu cred ca pozitia asta de vesnic servitor luat la palme ba de UE ba de SUA (vezi discutia pe regimul vizelor, sau faptul ca niciun sef de stat roman nu a mai fost primit in SUA intr-o vizita de stat – nivelul diplomatic maxim – sau intr-o vizita oficiala de foarte multa vreme, ci doar in vizite de lucru, cum a fost si cazul recent cu Basescu), nu cred asadar ca pozitia asta e una cu care sa ne mindrim sau pe care sa ne-o dorim.

  In politica externa, ca si in cea interna, Basescu duce o politica de mindrie personala (am stabilit impreuna ca e un cimpanzeu). Nu e de mirare ca unii il apreciaza pentru asta: bilele de sticla colorata au luat intotdeauna ochii populatiilor primitive. Din nefericire, politica asta transforma Romania intr-o cantitate neglijabila pe plan international, si intr-un simplu executant al deciziilor altora. Ca orice primitivi, dam aurul pe care il avem pentru citeva bile de sticla colorata.

 43. AVP Says:

  @sorin cucerai, nici io n-am vbit de NATO, bre, ci de nord-atlantici, din care fac parte si tarile Ioropei noastre, pe care SUA le-au salvat cel putin de doo ori – pana acuma – de la catastrofe sigure (in caz ca nu stiai) Si deci, nu vad de ce tzerisoara ce-ar tine cu SUA ar fi dusmanca Ioropei, de parca ar tine cu URSS sau cu Iran, iar nu cu Salvatoru american. Plus de asta, daca Bijboaca s-a gandit sa se retraga din Irak nu pentru a mai pune un ban in al bugetului sac cam fara leac, ci doar spre a face cuiva pe plac (nu spui tzine, persoana f.insemnata, ei bine), pai atunci Base de ce era sa ramana mai prejos, draga pretine, si sa nu tzina si el cu cine tre, spre a castiga alegerile? Iar dovada c-a fost asa si ca Base a fost mai inspirat decat Opozitia cu sforile trase de la… (urmareste rima… 💡 ) o constituie chiar faptu ca el a castigat alegerile batandu-se practic cu toanta lumea, bre, si nu pentru ca daca nu eram io, soricelu avp, sa-l ajut sa scoata Ridichea Uriasa cu Apelu proTB, ar fi vost invins de Gionel & Co, ci pentru c-a tinut cu el insasi America, aloo, asa cum am profetit aicea chiar io. Si-o sa mai tzina, pai cum drea, mai ales dupa ce se va instala bateria aia atirachete acilisa, la doi pasi de batatura mea 🙂

 44. AVP Says:

  A, sa nu uit a preciza : in rest sunt iar de acord cu domnia ta… 🙂

 45. sorin cucerai Says:

  AVP, „uniunea nord-atlantica” nu exista. E adevarat ca exista unii care gindesc strategic si propun o integrare UE-SUA-Canada, pe modelul integrarii europene, dar pina acolo e foaaaaarte departe si nici macar nu e clar daca se va ajunge vreodata la asa ceva. Pina atunci, exista UE si exista SUA – doua entitati separate.

  Interese geopolitice dintre cele mai puternice ii fac pe occidentali si pe americani sa concureze pentru controlul Europei de Est. Iar aceste interese sunt mai puternice decit emotii, sentimente sau eventuale (si mereu discutabile) datorii de recunostinta.

  In competitia asta, UE are dezavantajul ca nu e un stat, iar SUA are dezavantajul ca Europa de Est se integreaza in UE. Strategia SUA de a anula dezavantajul a fost sa vorbeasca de 2 Europe – o ‘veche’ si o ‘noua’ Europa. Iti reamintesc ca asta a iritat profund Occidentul. Din punct de vedere occidental, orice tara est-europeana care face fatis jocurile Americii e o tara ostila, care trebuie controlata cit mai rapid. Polonia a invatat rapid lectia asta – si acum detine presedintia UE. Romania, inca nu. Si plateste. Si, din nefericire, nici macar nu-si urmareste propriul interes, diferit si de cel american si de cel franco-german (si, fireste, diferit si de cel rusesc).

  PS Ideea ca America l-a sprijinit pe Basescu (sau exclusiv pe Basescu) si l-a facut presedinte e o naivitate propagandistica (si astfel o naivitate periculoasa).

  PS2 Nu, in Europa de Est nu se duce un raboi intre „nord-atlantici” si rusi. Competitia pentru controlul Europei de Est se poarta intre SUA, UE (sau, mai pe scurt, Germania – sau cel mult Franta si Germania), Rusia si, mai nou, China. Toate aceste state au un interes geopolitic extrem de puternic sa detina controlul asupra Europei de Est. Mai e si un al cincilea concurent: Europa de Est insasi, dar ea nu are deocamdata nici inteligenta, nici puterea de a profita de pe urma competitiei. Cel mai probabil e ca in cele din urma UE va cistiga lupta impotriva celorlalti competitori.

  PS3 Scutul anti-racheta NU este un proiect american, ci unul NATO. Faptul ca el e amplasat in cele mai filoamericane tari din Europa de Est, Polonia si Romania, e interesant, dar UE a acceptat proiectul doar pentru ca e unul al NATO. Daca UE ar ajunge la concluzia ca scutul e un proiect al SUA, independent de NATO, te asigur ca UE va face presiuni puternice ca scutul sa dispara – si va disparea.

  PS4 Iti reamintesc ca in declaratia privind parteneriatul strategic dintre SUA si Romania, americanii au precizat explicit ca acest parteneriat are loc exclusiv in cadrul NATO. (Citeste cu atentie declaratia, fiindca asta e un aspect pe care multi cititori superficiali il ignora.) Cu alte cuvinte, NU exista si nici nu poate exista vreun parteneriat intre SUA si Romania in afara NATO asa cum exista, de exemplu, intre SUA si Japonia. Deci NU vorbim despre un parteneriat bilateral propriu-zis, desi in mintea unora el e un parteneriat bilateral. In consecita, SUA nu isi asuma nicio obligatie fata de Romania in afara celor asumate in interiorul NATO. Ceea ce inseamna ca zisul parteneriat e mai mult o biluta de sticla colorata. Daca Romania iese din NATO sau daca NATO se desfiinteaza, SUA nu mai are nicio relatie speciala cu Romania. Ar trebui sa fim mai atenti la lucrurile astea, fiindca ne privesc direct.

 46. AVP Says:

  Nu cred că ne contrazicem prea mult nici acuma, SC. Ceea ce vreau eu să subliniez e că TB, deşi mai mult pro-american, cum crezi tu, decat pro-ioropean, n-a neglijat-o impardonabil nici pe mama UE, de la care a obţinut tot ce se putea obţine până acuma de altfel (şi nici Schengenu nu l-a pierdut irevocabil inca, aloo), ce să mai vbim de FMI, sau de NATO, iar asta înseamnă că adversitatea NATOSUA-UE nu prea e, bre, şi nici stângăcia politică – prea de tot, dupa cum ai vrea tu sa ne spui – a lui Băse nu e. Iti mai reamintesc un lucru pe care l-ai uitat (apropo de cine a plecat din Iraq si cine a mai ramas): acţiunea iniţială din Irak a fost o acţiune NATO, dupa cum si misiunea din Afganistan este tot NATO, iar faptul că unii aliaţii europeni ai SUA s-au retras apoi din Irak (sau din Afganistan), lasându-i doar pe americani să ducă greul pacificării acestei ţări e o altă chestiuţă, aparte, ce scoate inca o data in evidenta – intre altele – incontestabila abilitate politica a Romaniei, care a ramas si-n Irak si-n Afganistan, alaturi de Unchiu Sam, in timp ce alte tari NATO s-au retras la caldurica acas. Or, crezi ca SUA n-au apreciat acest lucru si nu l-au rasplatit pe credinciosu lor partener nici macar c-un as din maneca, la un anumit ceas? 🙄 După cum şi acţiunea actuală din nordul Africii, la care USA şi Europa colaborează atât de bine, n-arată deloc o inamiciţie dintre vechile aliate si pretine, ci din contra. Culmea, cea care va pierde în batalia de imagine SUA-Europa e… Germania, ţara ioropeană care la un moment dat a fost cea mai Gică-contra faţă de Ame, helas.

  În fine, ar fi multe chestii şi chestiuţe de spus aicea, dar n-am timp acuma. Şi de altfel, în genere, punctele noastre de vedere converg, my friend, deşi tu ai impresia că spui altceva (iar asta numai pentru că vrei neapărat să-l umpli pe Base de kk si sa scoti in evidenta merite inchipuite ale altora, din partida ta, care-o mai fi si asta…). Zau, n-am timp si nici nu-mi doresc sa ma cert cu tine iar, my dear 🙂

 47. AVP Says:

  Rectific: „adversitatea SUA-UE”, nu „adversitatea NATO-UE”…

 48. sorin cucerai Says:

  AVP, fireste ca, in general, punctele noastre de vedere converg. Nici acum n-am avut impresia ca purtam o discutie pe contre, ci doar ca dorim sa ne lamurim, sa introducem niste nuante, ca sa evitam discursul simplificator si propagandistic care ma (si sper ca NE) calca pe nervi, indiferent din ce parte ar veni.

  Nu e niciun secret pentru nimeni ca nu sunt un simpatizant al presedintelui Basescu. Dimpotriva. Dar nu simpatizez nici cu adesea suprarealistul discurs anti-Basescu, un discurs care de cele mai multe ori ne insulta inteligenta. Nu peusesc sa inteleg, de exemplu, cum inghit unii gogorita cu Basescu-dictator – si altele de aceeasi factura. Dar din faptul ca discursul anti-Basescu e adesea stupid si irational nu rezulta ca Basescu e un politician care sa merite sa fie luat in seama. Deci nu sunt in tabara anti-basescienilor. Sunt un anti-basescian independent, care are o parere proasta si despre Basescu, si despre discursul public anti-basescian:))). Nu vreau sa cred ca nu vrei sa vezi asta.

  Revenind acum la discutia noastra de politica externa, conflictul de interese dintre SUA si Occident cu privire la Europa de Est nu trebuie sa genereze neaparat inamicitie. El poate totusi sa genereze tensiuni – si a si generat tensiuni. Nu se ajunge la inamicitie pentru ca ambele parti – si SUA si UE – au nu doar interese divergente, ci si interese comune. In plus, SUA a anuntat ca Europa de Est nu mai reprezinta pentru ea un obiectiv strategic. Iti aduci aminte ca est-europenii au frisonat la anuntul asta, crezind ca au fost – din nou – abandonati rusilor. A fost o lectura gresita, dupa parerea mea. Discursul american nu era adresat rusilor, ci vest-europenilor. Pe scurt, americanii le spuneau vest-europenilor ca (deocamdata, cel putin) nu mai sunt interesati de controlul Europei de Est, deci ca vest-europenii sunt recunoscuti ca „stapini” ai teritoriului in cauza. Tot atunci scutul anti-racheta a fost redimensionat pentru a face imposibila folosirea lui ca instrument de influenta americana in est. De-asta spuneam mai sus ca zisa competitie pentru controlul strategic al Europei de Est pare ca va fi cistigata de UE (cu conditia ca UE sa nu se dezintegreze, fireste, caz in care influenta americana asupra vestului ar redeveni necesara si masiva, ca in timpul razboiului rece).

 49. AVP Says:

  Si totuşi, oricât de proastă ar fi părerea noastră despre Băsescu, el e totuşi răul cel mic p-acilişa, deci cel mai bun lucru posibil din Românica politică de azi, cum ar venea 🙂 Părerea mea (şi nu mă îndoiesc că şi-a ta, mey, deşi tu însuţi pari a te îndoi de chestiuţa asta… oops).

  Cât priveşte UE, nu numai că nu se va destrăma, dar va trebui să devină cât mai curând SUE, aşa cum am descoperit io (aici, aici şi aici) şi după cum a descoperit şi Băse dupa aia, să zicem că independent de mandea (deşi unele asemănări dintre descoperirile noastre prea sunt in terminis, ca să nu bănuiesc că sauronu’ – ca şi mulţi alţi dăştepţi de Rumânica ce să prefac a nu mă cunoaşte… oops – trage cu ochiu p-acilişa… 😉 )

  Restu e politică de partid, păi cum drea. Mi-a părut bine de revedere 🙂

 50. stely Says:

  Si mie mi-a parut bine 🙂

 51. sorin cucerai Says:

  AVP, daca Basescu e raul cel mai mic, atunci suntem cu totii pierduti. Ma tem ca Basescu a coborit nivelul politic la un nivel greu de suportat, si ca nivelul va ramine la fel de jos pentru cel putin doua cicluri electorale – pentru simplul motiv ca a demonstrat ca modelul asta poate fi cistigator. Ma astept ca urmatoarele doua cicluri electorale sa fim condusi de politicieni la fel de agresivi, de mitocani si de limitati ca Basescu, oricare ar fi partidul cistigator.

  Mai grav e ca atitudinea populist-machoista a lui Basescu a fisurat consensul politic democratic. Asta a creat posibilitatea aparitiei partidelor anti-sistem, lucru care in SUA si in vest s-a intimplat deja. In scurt timp, noua dreapta populista va avea partid si va fi din ce in ce mai influenta politic, ca Tea Party in State sau partidele populiste din vest. Oamenii astia nu cred in drepturi egale, sunt rasisti, homofobi, anti-intelectuali, etnicisti, crestini fundamentalisti agresivi (unii – destui – dintre ei), primitivi/reductionisti (afirma ca toti cei care nu gindesc ca ei sunt „socialisti”). E suficient sa citesti M Blogary, Riddick sau In linie dreapta si sa iti imaginezi ca afirmatiile lor vor deveni crez de masa si ca un partid care le sustine va ajunge sa aiba intre 7 si 15% in Parlament, ca sa-ti dai seama de amplitudinea catastrofei. Nu peste mult timp vei ajunge sa regreti vremurile in care tot ce putea fi mai rau era doar anti-amicul tau rh…

  Ne-am batut sa scapam de comunisti si securisti, si acum trebuie sa ne pregatim sa infruntam un adversar nou, care dispretuieste la fel de profund idealurile in care credem.

  Viitorul nu suna deloc bine, pretine:(. Asa ca mai lasa-ma cu Basescu asta al dumitale. El a produs dreapta asta populista si ne va lasa cu ea pe cap cel putin o generatie.

 52. Dl.Goe Says:

  Un dialog foarte interesant si instructiv intre doi scriitor de remarca. Concluzii pe masura: \”Mai grav e ca atitudinea populist-machoista a lui Basescu a fisurat consensul politic democratic\”. 😯 – Hai sa mai vina o tzuica.

 53. sorin cucerai Says:

  PS Pentru cititorii in engleza, cam asta e ce ne asteapta: http://en.wikipedia.org/wiki/Right-wing_populism

  ……………………

  @ Dl. Goe – salut! De vina pentru ce n-ati inteles e laconicitatea mea. Dar n-am chef sa dezvolt. Credeti-ma pe cuvint sau necredeti-ma pe necuvint. Daca nu, nu.

 54. AVP Says:

  Sorine, io m-am izbit deja – destul de dur – atat de „In Linie Dreapta”, cat si de „Madame Blogary”, dar si de fosta mea pretina Crystal Clear, amica lu @Riddick… oops (cu Riddick sunt inca friend, insa nu stiu cat va mai dura), asa ca nu vinde castraveti la gradinar, pleease… Insa asculta la mine, pretine : daca n-ar fi fost raul cel mic, Basescu ista, regimul Iliescu ar fi functionat bine-merci in continuare, ba chiar ridicat la patratu incurbat, prin Nastase 7 case si 7 matuse fabuloase, prin Vantu, prin Felix si-n genere prin toti cei care-l urasc pe „iuda” Basescu, inclusiv Ponta si Antonescu al tau, dar in schimb liubesc parlamentarismu de nu mai pot (respectiv ii doare-n cot cand multi parlamentari se poopa cu anumiti infractori bot in (b)vot). Etc !

  @Dl Goe, chiar nu pricep prin ce gaurica ai intrat aicea, dar daca tot venisi te rog sa fii respectuos cu oamenii mari, da ? Thank you, soricel, daca esti cuminte vei primi un bombonel, iar daca nu – stii tu 💡 ps: sa vezi ce-i fac lu Akismet 👿

 55. AVP Says:

  Apropo, stiai ca si Columbia cartelului de la Medelin are Parlament ? 🙄 Ca si Somalia, de altfel. Parlamentul – singur el – nu este o garantie a democratiei si a legalitatii, ci cel mult o fabrica de agamiti dandanachi, de oratori, retori si limbuti, vba lu Maiorescu.

  Pe maine.

 56. sorin cucerai Says:

  Da, AVP, de-aia l-am si votat in 2004, ca sa distruga sistemul lui Nastase. Daca ne-am intoarce in 2004, as vota exact la fel. Doar ca distrugerea raului de tip Nastase nu ne-a adus un bine, ci un altfel de rau, la fel de pacatos. Am schimbat un rau pe altul. Daca Basescu nu mai candida in 2009 ar fi fost perfect: reusise sa distruga sistemul Nastase, Romania era membra UE, condamnase comunismul, noua dreapta populista nu se infiripase, crezul democratic si european din anii ’90 era inca pastrat intact si puternic.

  Dar a vrut sa cistige cu orice pret, si uneori a cistiga inseamna sa pierzi. Un adevarat om de stat stie si cind trebuie sa aplice gambitul – stie cind trebuie sa piarda, sa se sacrifice pentru a cistiga de fapt pe termen lung si pentru a-si consolida succesele.

  Daca Basescu n-ar fi fost excesiv de populist inca din primul mandat, daca nu s-ar fi rupt de Tariceanu si n-ar fi inceput sa loveasca brutal si irational in PNL doar pentru ca PNL-ul n-a vrut sa joace cum cinta el, pe scurt daca n-ar fi avut vanitatea asta de primadona agresiva de mahala si daca si-ar fi pregatit din vreme un candidat la presedintie negociat cu PNL si PD care sa candideze in locul lui in 2009, lucrurile ar fi stat cu totul altfel azi, adica raul ar fi fost inlocuit de ceva bun si durabil, si cu totii l-am fi admirat pe Basescu pentru valoarea lui ca om de stat.

  Dar asa? Am distrus un rau – si foarte bine ca s-a intimplat asta! – si am pus in locul lui un altfel de rau la fel de mare ca si cel pe care l-am distrus. Repet, catastrofa e dubla. Acum toate partidele au Basestii lor, unii de si mai proasta calitate decit originalul – si, in plus, din pulpana victoriei lui Basescu in al doilea mandat a aparut si noua dreapta populista, care ne va „binecuvinta” cu mizeria ei cel putin o generatie.

  Adica lucrul cel mai grav care s-a petrecut prin campania electorala din 2009 si prin realegerea lui Basescu e ca pentru prima oara nu mai avem alternativa la rau. Pentru prima data am ajuns sa fim pusi sa alegem intre doua rele la fel de mari: fie ii alegem pe basestii de mina a doua din toate partidele traditionale, in functie de presupusa noastra simpatie doctrinara fata de un partid sau altul, ceea ce e profund deprimant – fie alegem partidul anti-sistem al noii drepte populiste, ceea ce e la fel de deprimant.

  Astea doua rele mizerabile au acaparat scena politica. Alternativa la cele doua rele va aparea, desigur, insa va lua mult timp sa se coaguleze. Dupa estimarile mele optimiste, va fi nevoie de cel putin 2 cicluri electorale. Asa ca de-asta am o antipatie profunda si furioasa fata de Basescu. El a adus lucrurile aici:(((. El a facut ca astazi raul sa primeze in toate taberele politice, sa nu mai avem alternativa:(((. Nu-i pot gasi nicio scuza pentru asta, si nu-l voi ierta niciodata pentru asta!:(((

  PS Daca mai esti prieten cu Tismaneanu, intreaba-l, te rog, prin ce mister a ajuns sa-i treaca in blogrol pe Riddick si In linie dreapta? A ajuns Tismaneanu sexist, homofob, rasist?!? Crede cumva ca UE e un complot socialist?!? A ajuns cumva sa nu mai creada in idealul drepturilor egale pentru toti, indiferent de culoare, virsta, sex, orientare sexuala, atatut social, origine etnica etc.?!? Sper ca nu. Asa ca nu-mi explic…

 57. Adrian Merfu Says:

  Este foarte bine sa comentam si sa criticam presedintele si guvernul. Ar fi absurd sa nu o facem. Chestiunea este ca nu vad absolut nici o logica in a spune ca acesta a produs mai mult rau decat bine. Mai mult rau in raport cu cine? Varianta Geoana ar fi fost mai mult decat catastrofala si a discuta sau insinua doar ca ar fi fost mai bine este dincolo de orice chestiune de bun simt (common sense) politic. Vorba aia, astia sunt cu astia defilam; il alegi pe cel mai putin tampit.

 58. AVP Says:

  Am scoborât din prima pagină topicul lipicios şi l-am trimis din nou la stratu-i temporal, până când va putea reveni din nou în front office, dacă va fi cazul.

  On topic, sunt de acord cu Adrian Merfu atunci când ne dă de înţeles că Sorin Cucerai – aşa cum i-am spus şi eu, de altfel, acestui polemist vijelios – îl critică grunjos pe Băsescu, dar nu ne spune dacă aceia care ar fi trebuit să vină în locul lui, în decembrie 2009, ar fi fost mai buni. Plus de asta, acuzaţia că Băsescu sau partidul pe care el îl susţine neoficial (şi reciproc, de altfel) e populist, în condiţiile în care, din contra, atât TB cât şi PDL au devenit impopulari tocmai fiindcă au făcut o reformă dură, apreciată până şi de scârţarii de la FMI, dar şi de agenţiile de rating imparţiale, e cel puţin nedreaptă. Faptul că în context apar formaţiuni cu iz ultrapopulist sau chiar de extremă dreaptă nu-i poate fi imputat lui Băsescu, şi oricum, nimeni nu poate garanta că astfel de excrescenţe n-ar fi apărut pe corpul social şi – sau mai ales – în condiţiile în care social-liberalii lui Tăriceanu-Gioană ar fi continuat să umfle în mod iresponsabil cheltuielile bugetare şi să încurajeze băncile a da credite de consum pe bază de buletin de identitate, politică ce ne-ar fi adus urgent şi inevitabil pe post de Grecia, cu deosebirea că pe noi nu ne-ar mai ajutat nimenea – nefiind în zona euro -, ci, desigur, ne-ar fi sărit curat „dezinteresată” în ajutor doar Mama Rossia sau poate China, cu consecinţa că atunci am fi spus pentru totdeauna Adio Europa, iar umbrela nucleară n-ar mai fi venit la Devesel defel. Şi de altfel, nu chiar asta se cam urmărea, bre… ? 🙄 Însă întrebarea mea e: oare Sorin al nost, care-n mod vădit vrea să se pună şi el bine cu cei despre care estimează că vor veni la putere în cel mai scurt timp pe-al nostrum plai – vânzând încă o dată pielea Urs-ului din pădure, vai… -, e conştient de toate aceste implicaţii? 🙄 That is the question… 💡

  Din păcate tre să mă retrag adsorbit de treburi reale. Ne revedem spre seară.

 59. neamtu tiganu Says:

  Sunt suta la suta de acord cu Sorin, un adevarat om mare politic stie cind sa se retraga si-si pregateste din timp un succesor. Chiar si nefasta-mea zice ca daca unu dintre noi moare ea se retrage la tara!
  As vrea sa-i spun Oracolului din Corabia ceva despre situatia internationala, ceva ce se pare ca nu vede din vagauna lui. Lupta mondiala de azi cea mai acerba e legata de locurile de munca, aceasta lupta e mult mai cruda decit lupta pe resurse, petrol, gaze, aur. In acest context „dusmanii” Europei sunt USA si China, care inunda piata europeana cu produse. Poate ar merita de mentionat „razboiu” Boeing-Airbus, sau i-as dori lu AVP sa ia o bucata de slanina in avionu care-l duce la New York.
  Deci apropierea lu Basescu de USA cu idiotenia lui de axa il transforma automat in tradator al Europei. E de asteptat ca Europa sa-si puna in miscare toate posibilitatile pt. a bruftului Romania.

 60. Stely Says:

  Buna ziua ,
  Profit de linistea care s-a asternut in urma confruntarilor prietenesti dintre niste vechi amici 😉 ca sa-mi spun (si eu) umila mea parere ,fara pretentia ca i-as putea egala in elocinta si cunostinte . Iata,deci :
  La ora actuala Romania este partenera SUA prin tratate parafate,reglementari etc..si asumate de ambele parti ,dar si a UE prin alte tratate si reglementari la fel de bine asumate. Pina acum atit SUA cit si Romania au respectat intocmai toate obligatiile decurse din tratate. Cit priveste UE tocmai acum avem o problema cu spatiul Shengen. Ro si-a indeplinit obligatiile pe care si le-a asumat ,in schimb UE, se dovedeste un pic „şue” ,intrucit sunt tari partenere care au uitat ce au semnat si au incalcat termenii contractelor . In conditiile in care Europa se va porni pe „bruftuluiala „contra Romaniei ,dupa parerea mea nu Traian Basescu va fi vinovat , ci UE ,deoarece se dovedeste slaba , dezinteresata,dezbinata si nationalista ,intrucit unii i din partenerii ei au uitat ce au semnat si si-au luat cuvintul inapoi.
  Prin urmare ce trebuia sa faca Romania ? Sa-l schimbe pe seful Statului care nu se inclina cum” bate vintul „in Olanda sau sa ceara ferm ,prin mecanisme democratice, sa se respecte termenii unui contract ? De ce trebuie sa se teama Romania ,sa aiba si alti prieteni, pe care sa-i trateze si sa fie tratati la rindul lor in mod egal ? De ce sa dovedeasca obedienta si sa nu aiba demnitate ? Eu cred ca, atita vreme cit actiunile Romaniei sunt in concordanta cu toate principiile democratice si cu tratatele semnate de ea impreuna cu partenerii ei , nu trebuie sa-i fie teama de nimic. Abia atunci cind va umbla cu „cioara vopsita ” prin Europa va fi vai de ea si de noi.

  P.S. Si altceva : eu cred ca anti -basescienii trebuie sa stie ca Traian Basescu nu va mai candida si in consecinta isi fac nervi de pomana ,cautindu-i sute de pacate si vinovatii. Ei trebuie sa uite de el si de temerile lor false ,gen drobul de sare ” . Garantez 🙂 ca Traian Basescu va sti sa faca compromisuri si va avea curajul sa ia masurile cele mai bune pentru Romania .Nu este populist ,poate a fost,dar acum nici vorba ,si nici nu a incurajat el extremismul unei anume „drepte”,care este dupa cum se vede, un curent ce circula prin toata lumea.si care a ajuns si la noi.. Nu vor avea spor ,intrucit n-au argumente si nici lider .In consecinta se fac de ris. Cred insa ca , tocmai ei (antibasescienii) sunt in stare sa aduca la putere pe oricine ,nu pentru ca ar fi mai bun ,ci pentru ca ei spera ca il pot manevra conform intereselor lor de grup.

 61. Adrian Merfu Says:

  @AVP si Sorin Cucerai
  Regret ca nu am adresat postarea mea direct domnului Cucerai si imi cer scuze pentru ca la ceea ce a spus dansul m-am referit. Este dreptul domnului Cucerai sa „se dea bine” cu PNL-ul sau USL-ul pentru o eventuala pozitie pol;itica dupa alegeri. Problema este ca postarea dansului este exact un discurs de campanie electorala, adica la jumatate de masura. Am inteles, referitor la chestiunea despre Basescu, ca a fost buna si chiar necesara eliminarea mafiei Nastase. Mai departe insa domnul Cucerai spune ca lucrurile au luat o intorsatura politica mult mai rea ce ne-a costat mult mai mult si ca acest fapt atarna mai greu decat eliminarea lui nastase. Ca Basescu a redus politicul la ridicol, samd. Sar peste faptul ca Iliescu a coborat politica la crima impotriva propriului popor si ca acela a fost, sper, cel mai de jos nivel al politicii romanesti (desi sunt absolut convins ca cei tineri, Ponta si Antonescu, sunt capabili de acelasi lucru daca este nevoie) si vreau sa remarc ca domnul Cucerai nu ne spune ce a facut Basescu de a distrus politicul (chestiunea cu biletelu’ lui Tariceanu este ridicola). In al doilea rand, nu ne spune ce ar fi facut mai bine Geoana si Antonescu in eventualitatea ca ar fi castigat alegerile Geona in 2009. De asemenea este mult de discutat asertiunea domnului Cucerai referitor la faptul ca razboiul politic nu este intre Rusia si UE/SUA ci intre SUA si UE si Rusia China, lucru absolut elucubrant. Afirma dansul ca daca UE ar sti ca scutul antiracheta ar fi ideee Americana acesta ar fi imediat desfiintat. Absolut ridicol, Nato exista pentru ca SUA il sustine atat militar cat si material. Propun sa discutam prima parte urmand sa trecem la cea de-a doua dupa aceea.

 62. sorin cucerai Says:

  AVP si A Merfu,

  Imi cer scuze ca v-am (si mi-am) pierdut timpul. Daca doriti sa scrieti inainte sa cititi exact ce-am spus eu, e dreptul vostru – dar nu pretindeti ca asta e dialog. Desi decisesem sa nu mai intervin, ma gindesc ca politicos e, totusi, sa fac citeva (ultime/) remarci.

  1. AVP, caracterul populist al unui partid nu are nicio legatura cu popularitatea sau impopularitatea respectivului partid. Cred ca nu intelegi si nu stapinesti prea bine termenii politici. Nu e nicio nenorocire – cit traim, invatam. Ca sa fiu bine inteles: ce-am zis aici nu e o critica la persoana ta, ci o atragere neutra a atentiei cu privire la terminologie, ca sa nu mai repeti greseala.

  2. N-am afirmat nicaieri ca Basescu ar fi trebuit sa il lase pe Geoana sa cistige. Am spus explicit (pentru cine stie sa citeasca si are si bunavointa sa citeasca ce scriu) ca preferabil ar fi fost ca Basescu sa pregateasca din 2006-2007 un candidat la presedintie care sa fie sustinut de PNL si PD. Mai zic o data: DE PNL SI PD. Adica sa nu fie sabotata Alianta DA. Deci: eu nu vorbeam despre alegerile din 2009 asa cum au avut loc, ci despre ce-ar fi trebuit sa se intimple inainte de acele alegeri. Nu descriam realitatea deja intimplata, ci propuneam un scenariu alternativ, scenariu pe care il consider preferabil actiunilor care au dus la campania Basescu-Geoana.

  3. Daca in ciuda celor explicit afirmate de mine, ati ajuns la concluzia ca vreau vreun post in USL, nu pot trage decit o singura concluzie: fie sunteti prosti (scuze pentru duritatea termenului, dar asta e), fie sunteti rau intentionati. Alegeti voi.

  4. Pe vremea cind mai scriam pe blogul asta am spus explicit ca nu voi vota in 2012, pentru ca n-am cu cine. Ieri am scris explicit: „Pentru prima data am ajuns sa fim pusi sa alegem intre doua rele la fel de mari: fie ii alegem pe basestii de mina a doua din toate partidele traditionale, in functie de presupusa noastra simpatie doctrinara fata de un partid sau altul, ceea ce e profund deprimant – fie alegem partidul anti-sistem al noii drepte populiste, ceea ce e la fel de deprimant”. Ce Dumnezeu e neclar aici?!? Cum puteti sa ma acuzati – repet: fie prosteste, fie ticaloseste – de lucruri pe care NU le sustin si NU le doresc?!?

  Ma opresc aici, fiindca simt ca incep sa ma inflamez si NU vreau sa sfirsim intr-o noua paruiala care oricum nu va va clinti nici din ipotezele voastre jignitoare la adresa mea, nici din „desteptaciunea” cu care imi raspundeti fara sa fiti atenti la ce scriu.

  Daca va cereti scuze, reluam dialogul. Nimeni nu e perfect, si poate ca v-au scapat fara intentie cele pe care le-ati scris. Deci, daca vad un semn de bunavointa, sunt dispus sa trec peste postarile voastre anterioare. Daca nu, ramine cum am stabilit la inceput: regret ca mi-am (si v-am) pierdut timpul.

 63. Adrian Merfu Says:

  @Cucerai
  Daca reiese din postarea mea ca v-am jignit va rog sa spuneti. Faptul ca ma faceti prost si ticalos denota o crasa problema de educatie, atat cea de acasa cat si cea scolara. Consider inadmisibil un astfel de limbaj vanghelian sau becalian. Dumneavoastra sunteti cel ce nu intelege ce inseamna sa porti un dialog si nu eu. Suferiti de aceeasi maladie a maniei persecutiei ca majoritatea postacilor nostri romani pentru ca luati orice punct de vedere opus ca fiind facuta cu intentia de a va acuza, jigni, injura sau a va arata ca nu sunteti inteligent. Va inselati amarnic in aceasta privinta. Nu am absolut nimic personal cu dumneavoastra ci numai o parere diferita la ceea ce sustineti. De altfel nici nu as avea ceva cu dumneavoastra atata timp cat nu va cunosc personal. Reactia dumneavoastra abjecta nu arata decat ca nu facem parte din aceeasi categorie de oameni si in nici un caz nu avem aceleasi calitati. Nu va cer sa va scuzati pentru ca acest lucru este de prisos insa va spun ca daca in urmatoarele postari pe care le veti face mai folositi asemenea limbaj eu unul am sa va ignor cum am mai facut-o acum cateva luni.

 64. sorin cucerai Says:

  Adrian Merfu zice: „Este dreptul domnului Cucerai sa “se dea bine” cu PNL-ul sau USL-ul pentru o eventuala pozitie pol;itica dupa alegeri. Problema este ca postarea dansului este exact un discurs de campanie electorala, adica la jumatate de masura.” Fara comentarii.

  Dle Merfu, va rog sa nu insistati.

 65. Adrian Merfu Says:

  Pai nu insist, dar fraza respectiva ii este adresata lui AVP care sugereaza asa ceva eu argumentand ca este dreptul dumneavoastra de cetatean roman sa alegeti ce partid politic doriti. Mai mult, daca fraza aceasta o considerati insulta in asa fel incat sa ma faceti prost si ticalos atunci eu trebuie sa spun „fara comentarii si sa nu insistati” si nu dumneavoastra. Spuneati ca sunteti fluent in engleza si de aceea va intreb daca ati citit vreodata vreo recenzie in jurnalele recunoscute international (ISI). Ati observat ca criticile si comentariile sunt de multe ori foarte aproape de insulta la adresa autorului si mult mai dure decat comentariul meu la ce ati postat?

 66. skorpion Says:

  ciudat cum oameni cu IQ ridicat nu sint capabili sa dialogheze…
  pacat,
  o fi vorba numai la romani chestia asta????

 67. Adrian Merfu Says:

  Pai asta ziceam si eu. Ca daca Sorin Cucerai era precum goe mai ziceam. Si nu ca goe n-ar fi inteligent ci ca are o misiune de indeplinit si de aceea tot ce posteaza are ca scop indeplinirea ordinului superiorilor. Nu am nici un motiv sa cred asa ceva despre domnul Cucerai si de aceea este trist cu atat mai mult cu cat asta e o chestiune mai veche oarecum resentimentara la adresa mea din partea dansului. Nu poti sa faci pe cineva prost si ticalos absolut gratuit. Chiar daca respectivul ar merita asemenea epitete, sa zicem, folosesti o alta formulare avand in vedere ca nu suntem indivizi cu o cultura de „spatele blocului”.

 68. Adrian Merfu Says:

  Si uite asa , in loc sa discutam la subiect si sa schimbam idei, pierdem timpul cu angoase si resentimente personale explicand si rastalmacind la infinit acuzele celuilalt. Ce sa invete sau sa inteleaga cineva ce citeste aceste postari? Nu vede altceva decat un „dialog” similar cu oricare schimb de invective ce inunda societatea romaneasca de astazi. Si ne mai miram de ce romanii urasc oamenii cu studii.

 69. skorpion Says:

  @AVP & Adrian Merfu,

  acesta fiind inca un motiv pentru care societatea romaneasca a evoluat atit de putin in 21 de ani, in curind se fac chiar 22 de ani chiar
  😦

  1 pas inainte, 2 pasi inapoi….

  autosuficienta, aroganta, convingerea ca numai unii detin adevarul absolut, lipsa totala a putintei exercitiului dialogarii de pe pozitii antagonice fara jigniri, fara invective, fara tratarea de sus a partenerului de dialog..

  chestia asta se vede zi de zi in toata societatea, dar – cred – ca la intelectuali si mai mult.

  I am the best,
  eu sint cel mai destept,
  voi toti sinteti niste prosti si daca se poate ca desert si ”niste ticalosi”.
  eu nu am dubii, eu stiu tot

  cam asa construim noi …

  trist, cu adevarat foarte trist..

 70. AVP Says:

  N-am ce să comentez în legătură cu atitudinea lui Sorin Cucerai, care nu e o noutate pe acest blog (din păcate). N-am de altfel nici suficient semnal de net (nu mi s-a reparat nici până azi… 😦 ), ca să-l prăpădesc în van.

  Mai bine vă redau un off topic preluat de pe blogu lu LIS (pe care-l citesc in diagonală, aproape zilnic, spre a mă ţine-n curent cu ştiricuţe din lumea scriitorilor, de care m-am rupt acu 30 de anişori) ; cu aiastă ocazie mă amuz volens-nolens şi-n acelaşi timp sunt siderat de histericalele bisericoase or superstiţioase ale simpaticului & fugosului poet, care una preste alta îmi place – totuşi – cum scrie, chiar dacă gândeşte ca o mamă omida cam trampalie 🙂 În fine…

  ++++++++++++++++++++++++++++++

  Păi dacă-i pe-aşa, dragă LIS, deci dacă tu însuţi zici că eşti la un nivel de energie atât de gios – chit că io n-aş prea crede -, iar „un individ care traieste si vibreaza in acord cu energia iubirii si respectului pentru tot ceea ce este viu va contrabalansa negativitatea… ” etcetera, atunci pune-te bine cu mandea, care nu doar că respectă orice fiinţişoară ce-a fost, este şi-o să mai fie, dar a descoperit că-ntreaga „Planetă-Ou” este Vie şi mai muuult decât atât, olelie-lie :

  Am mai spus-o cândva şi-o spun iacată şi-acu, dupa ce ani de zile am tăcut ca un pesce (fiindcă n-am avut unde să inscripţionez chestia asta în public, neavând libertatea pe care Mr Google mi-o dăruieşte, fireşte… ) : nu doar că locuim pe-o planetă cum nu se mai găseşte în a Domnului împărăţie, mey bădie, însă planeţica asta, care-n comparaţie cu gigantica metagalaxie este ca un fulg de păpădie, ca o (i)realitate ce ni se arată parcă doar mie/ ţie subt formă de lumen sau de trezie, ca o iluzie fistichie, ca o halucinaţie dintr-o felixită nebunie, ei bine, bucata asta de pământ e chiar fiul contemporanizat prin orişicare fiinţişoare-lucruşoare de subt soarele-clocitoare din ceru înalt, sau este – aşa-zicând – primordialu cuvânt preste mode şi timp întrupat, believe me, fratre luminat, ori de nu, ia-mă neîntârziat la scuipat

  Nimic – dar absolut nimic – nu s-ar înţelege din ce se-ntâmplă cu viaţa ta sau a mea, cu şirul nesfârşit de vii ce încetează la un moment dat a mai fi, dispărând aiuritor în împărăţia morţii, decât dacă legăm făptura omului – exempli gratia – nu doar de taică-său ori maică-sa, de casa şi nevasta sa, de averea sau vatra sa, de neamu-i de dinaintea sa ori de patria sa, de Carpaţii înalţi sau de Balkania vlahilor fraţi, de Roma legionarilor gentili şi cognaţi, de Europa neanderthalienilor apropiaţi, de planeta înruditului animal, de-ntregul bestiar sau insectar, de regnu vegetal sau de supa aminoacizilor din oceanu originar, de sistemu solar sau de calea laptelui ce-o vedem noaptea brăzdând ceru ca un ştergar spuzit cu pilitură de mărgăritar, de roiu galaxiilor cuibar, de Metagalaxia ce ne-nconjoară ca o fântână cu fund globular, în care te-ai uita deodată-n toate părţile în adâncu-i circular, tu fiind chiar apa limpede din şestar, ci mai întâi şi-ntâi tre’ să legăm bucăţica de glod ccnar de pater noster primordial, de atomu cel primar, aşadar…

  Cât despre palestinieni – care desigur că au şi ei acelaşi drept de viaţă pe Planeta-Ou ca şi cei mai aleşi evrei – să facă bine şi să vină la negocieri directe cu Izraelul, în urma cărora să rezulte că ei, la rându-le, nu vor mai urî statul evreu şi nu vor mai dori ştergerea de pe faţa pământului a acestuia. Asta ca să stăm strâmb faţă de interesele unora dup-aciia, poate, dar să judecăm cu dreptate.

  +++++++++++++++++++++++

  Pe mâine.

 71. Adrian Merfu Says:

  Perfect de acord cu pozitia dumneavoastra fata de conflictul Palestiniano-Israelian.

 72. Hantzy Says:

  Stely,
  n-am vrut a se intelege ca „obligatia” presedintelui de a participa la cuvantarea unui fost sef de stat ar decurge dintr-o subordonare parlamentara sau din vreo alta prevedere constitutionala. NU! Insa exista niste cutume ale vietii politice chiar si la acest nivel sau, mai bine zis, mai ales la acest nivel. Una dintre acestea presupune ca un sef de stat sa nu se transforme in judecatorul unui predecesor al sau. De la abdicarea despre care insusi Basescu, in fata aceluiasi Parlament, a sustinut ca i-a fost impusa lui Mihai, nu i s-a oferit niciodata fostului Rege al Romaniei ocazia de a se adresa natiunii. Mai ales in urma „Condamnarii Comunismului” fostul suveran ar fi fost indreptatit la acest lucru. Iar permisiunea astfel oferita nu este doar o initiativa a parlamentarilor opozitiei, ci un drept al cetatenilor de a afla un pozitia ultimului lor rege, fara suspiciunea ca ea ii este impusa. Din aceasta perspectiva, prezenta presedintelui in functie la aceasta solemnitate ar fi fost necesara.

  Chiar si faptul ca Basescu se cramponeaza de un eventual joc politic nu sta in picioare: joc politic a facut si dumnealui cu demiterea nejustificata a lui Athanasiu, cu manevrele pentru evitarea numirii lui Ticu Dumitrescu la CNSAS, cu reluarea votarii pentru membrii CSM, cu refredumurile suprapuse alegerilor etc etc etc

 73. Hantzy Says:

  Adrian Merfu,
  Varianta Geoana ar fi fost mai mult decat catastrofala si a discuta sau insinua doar ca ar fi fost mai bine este dincolo de orice chestiune de bun simt (common sense) politic.

  OK! Nu discutam despre asta. Dar daca tot ne-am cocotat in barca lui „daca” si-a lui „parca” ce-ar fi sa vorbim despre alta posibilitate? Ca nu Iliescu, ci Basescu sa fi fost dizidentul ceausist, iar Iliescu director in echipa lui Constantin Dascalescu. Si astfel, Basescu sa fi fost preferatul electoratului in Duminica Orbului. Am fi aflat ce s-a intamplat in decembrie 1989? Ar mai fi venit minerii in iunie 1990 in capitala? sau poate chiarmai devreme?
  Desigur o discutie pe aceste teme ar fi doar pur ipotetica, insa sunt destule elemente care
  sa ne permita, fie si de amorul artei, sa avem o parere. Tocmai pentru a cunoaste diferentele dintre cei doi presedinti bamati, comparatie la care ne obliga mai tot timpul replicile ca n-am aflat si nu vom afla … „daca” si cu „parca”.

 74. Hantzy Says:

  Merfu,
  privitor la disputa cu sorin cucerai, este evident ca dumnealui are dreptate. Dupa ce el isi pierde timpul sa va explice ca nu din pozitia vreunui interesat politic isi exprima ideile pe acest blog, afirmand chiar ca nu va vota in 2012 pentru ca n-are cu cine, mimati o generozitatefara margini sustinand ca are dreptul la un partizanat, de orice culoare ar fi eacesta. astza insa doar pentru a-l acuza in continuare, ca are probleme cu un „discurs de campanie electorala”, cu jumatati de masura. Mimetismul asta cu accente de generozitate semana cu injuratura evreiasca: „Sa-ti cada toti dintii din gura! Darsa-ti ramana doi … ca sa te doara!”

  A nega din start buna credinta a interlocutorului, ignorand cele scrise de dumnealui, este echivalent cu a-l face mincinos. Si in atari circumstante, este aproape imposibil sa nu ajungi la una dintre cele doua variante pe care el le-a enumerat.

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  avp reply – @Hantzy, nu prea se intelege de ce tu-l creditezi pe Sorin Cucerai, iar pe Adrian Merfu nu. Ai vreo explicatie pentru acest partizanat ?

 75. Adrian Merfu Says:

  Se pare ca reluam aceeasi discutie de la inceputul venirii mele pe acest blog. Si dumneavoastra ca si Cucerai ma faceti ori prost ori ticalos. Va citez ca sa va arat ca habar nu aveti de ceea ce inseamna sa ai omenie „Si in atari circumstante, este aproape imposibil sa nu ajungi la una dintre cele doua variante pe care el le-a enumerat.” Este un exemplu perfect de frustrari personale pe care le manifestati in scris in raport cu persoana mea.
  Repet: raspunsul meu privind alegerea politica a lui Cucerai era pentru AVP si chiar asta este pozitia mea. Chiar si dumneavoastra aveti dreptul sa sustineti chestiunea aberanta ca Iliescu a fost dizident ceausist. Acest lucru arata in ce masura respectati victimele acestui regim criminal; adica este vorba din nou de latura dumneavoastra umana ce are deficiente majore.
  Referitor la scenariul pe care-l propuneti sustinand similaritatea cu ce am spus despre Geoana va spun din nou ca nici studentii de anul intai nu fac greseli de similitudine atat de mari. Motivul principal este ca scernariul meu cu geoana a fost foarte aproape de posibil acesta pierzand la mustata alegerile si chiar a topait ridicol la aflarea primelor exit polluri. Scenariul dumneavoastra nu are nici un aspect adevarat ci este un pur exercitiu imaginativ bazat pe informatii false sau mai bine zis dezinformatii (vezi Iliescu dizident Ceausist – va recomand sa-l citit sau sa-l intrebati pe Profesorul Tismaneanu despre asta ca tot postati de zor acolo).
  In ultimul rand, chiar m-am saturat de atitudinea abjecta de care dati dovada atat dumneavoastra cat si Cucerai. Si repet, intelegeti ca nu facem parte din aceeasi liga. Traiti cu ideea si adevarul acesta chiar daca asta va aduce frustrari.

 76. Adrian Merfu Says:

  @AVP
  Consider extrem de ofensatoare postarile lui Hantzy si Cucerai. De aceea va rog, dumneavoastra fiind moderatorul acestui blog, sa atrageti atentia celor doi sa inceteze a-mi adresa injurii. Orice opinie ssau critica la postarile si parerile mele e binevenita, insa nu insotita de asemenea „laturi” asa cum dumneavoastra ati caracterizat astfel de comentarii. Aceasta postare nu este o plangere ci este un semnal de alarma ca prin postarile celor doi atmosfera de pe acest blog se viciaza serios. Din ce am citit pana acum nici macar goe nu v-a facut ticalos si prost; a facut-o insa Cucerai iar Hantzy acum ii da dreptate (desi acesta din urma se refera numai la mine).

 77. AVP Says:

  Adrian, asta e situaţia şi naţia. Îmi cer scuze pentru că pe blogul meu şi fiindcă ai sărit în ajutorul meu, ai ajuns să fi prostit şi sictirit. Nu vreau să te consolez, însă eu primesc zilnic la spam sau pe alte bloguri astfel de ofense şi nici măcar n-am cui să mă plâng. Tot ce pot să fac pentru tine e să şterg mesajele ofensatoare şi să te asigur că nu se va mai repeta.

 78. AVP Says:

  Voi readuce in prima pagina un topic mai vechi (un topic campion la comentarii, de altfel), din ale carui discutii se va vedea de cata buna credinta poate fi in stare inocentu si nobilu S.Cucerai cand e sa-si apere pielea de balcanic samurai, vai…

  Postare veche, insa actuala, ca de scoala.

 79. Stely Says:

  Buna ziua,
  Hantzy ,
  Am inteles ( acum )ce ai vrut sa spui privind asa-zisa obligatie a presdintelui de a-l insoti pe rege in parlament . Da ,este o cutuma ,dar in primul rind ca Traian Basescu a dovedit si in alte rinduri ca nu este omul cutumelor ,ca nu le vede rostul (deci trebuia sa se prefaca ),dar si pentru ca a demonstrat ca cei care le-au incalcat primii au fost cei trei fosti sefi de state. Un exemplu fiind acela ca, de la citirea Raportului de condamnare a comunismului in parlament ,cei doi n-au mai venit la nici o aniversare de ziua nationala a Romaniei. De ce nu esti onest si nu vezi ca Regele a „jucat „asa cum i-au dictat Iliescu &Voiculescu ,fapt ce s-a vazut la acea nunta de diamant cind ei au fost invitati ostentativ ,iar presedintele tarii in exercitiu ,ales de aceeasi natiune, caruia el vrea acum sa-i vorbeasca ,nu ? El si ceilalti ,de ce nu au respectat cutumele ?.Da ,vreti sa spuneti ca Regele e Rege si are un statut aparte ?. Traian Basescu insa crede ca Regele a fost Rege ,iar acum este „ex-Rege” si pe deasupra si subordonat unor interese politice ,poate nu straine ,dar facind legatura cu cei carora vrea sa le faca jocul ,de ce sa nu-i dau si lui dreptate ?
  Cealalta chestiune ,cea in care incercati sa-l creditati pe @Sorin Cucerai in a-l jigni pe Adria Merfu ,desigur ca este vadit partizana. Adrian Merfu nu l-a jignit pe @Sorin Cucerai i ,ci doar i-a cerut sa explice,ce-l determina sa creada ca in cazul in care Traian Basescu n-ar mai fi candidat pentru un mandat ,celalat ,care ?, ar fi realizat mult mai mult ?
  Eu cred ca @Sorin Cucerai ne ofera fara sa vrea motivul pentru care noi l-am sustinut pe Traian Basescu pentru un al doilea mandat :
  Iata :
  „Daca Basescu nu mai candida in 2009 ar fi fost perfect: reusise sa distruga sistemul Nastase, Romania era membra UE, condamnase comunismul, noua dreapta populista nu se infiripase, crezul democratic si european din anii ’90 era inca pastrat intact si puternic.”

  Pai ,daca a dovedit ca a” reusit ” sa faca ceva ,cum sa renunte a continua ? In primul rind ca ne-ar fi tradat pe noi ,asa cum a facut-o Emil Constantinescu ,in al doilea rind ca si el a simtit ca poate sa mearga mai departe cu orice risc .

  Tot el vine aici cu o explicatie ,dar care este in contradictie cu cea citata mai sus

  „Am spus explicit (pentru cine stie sa citeasca si are si bunavointa sa citeasca ce scriu) ca preferabil ar fi fost ca Basescu sa pregateasca din 2006-2007 un candidat la presedintie care sa fie sustinut de PNL si PD. Mai zic o data: DE PNL SI PD. Adica sa nu fie sabotata Alianta DA. Deci: eu nu vorbeam despre alegerile din 2009 asa cum au avut loc, ci despre ce-ar fi trebuit sa se intimple inainte de acele alegeri. Nu descriam realitatea deja intimplata, ci propuneam un scenariu alternativ, scenariu pe care il consider preferabil actiunilor care au dus la campania Basescu-Geoana.”

  Da, daca n-ar fi izbucnit scandalul cu arestarea lui Patriciu ,imediat dupa alegeri ,fapt ce i-a facut pe liberali sa creada ca Traian Basescu vrea sa-i subordoneze (sa-i distruga) ,facindu-l pe Tariceanu sa se razgindeasca si sa nu mai vrea alegeri anticipate ,ar fi fost bine. Dar din pacate au fost cu totii orbiti de orgolii ,frustrari si ura.
  @Sorin Cucerai si tu Hantzy il vedeti vinovat numai pe Traian Basescu .Nu este numai el ,ci amindoi :Tariceanu( manipulat de Patriciu ) &Traian Basescu,fie si el manipulat de altii ,fie din lipsa de tact si de experienta .
  Recunosc ca si eu am realizat ca Traian Basescu are o vina- si anume- ar fi trebuit sa gestioneze conflictul cu tact si sa faca ceva compromisuri,incit sa se ajunga cu bine la anticipate . Adica sa-i demonstreze ca nu s-a aflat in spatele arestarii lui Patriciu.
  Povestea” bileteluilui roz „,dezvaluirile Monicai Macovei precum ca Tariceanu a chemat-o la ordin ca s-o determine sa intervina in justitie, precum si alte dezvaluiri ,au survenit dupa razgindirea lui Tariceanu cind nimic nu s-a mai putut face.
  Daca s-ar fi facut in 2006-2007 , dar dupa alegerile anticipate ,atunci poate ar fi fost altceva. Dar nimeni n-ar fi garantat ca liberalii n-ar fi tradat si in conditiile astea .

  .

 80. AVP Says:

  Zi-i tradatoriceanu si gata 🙂 Ce sa mai vbim ?

 81. Stely Says:

  Daaaa … In chestiunea asta detine ,cred, un record … Sa-ti tradezi de atitea ori iubirile ,copiii , contractele si chiar crezul poiltic este un record ,poate mondial.

 82. Adrian Merfu Says:

  @AVP
  Imi cer scuze pentru intarzierea cu care va raspund dar de abia acum am terminat treburile. Nici macar nu v-am sarit in aparare (singura data cand v-am luat apararea a fost cu nea-goe) in discutia cu Cucerai ci pur si simplu am spus ce cred. De fapt remarca mea cu privire la dreptul lui Cucerai de a-si alege preferintele o putem considera o critica la sugestia dumneavoastra ca opiniile lui Cucerai sunt influentate de partizanat politic. In sfarsit, trecem si peste asta si mergem mai departe.

 83. Hantzy Says:

  AVP, imi ceri o lamurire.
  Cand unii forumisti te acuzau ca-i sustii pe puternicii zilei in speranta unei recunostinte, te inflamai si dumneata. Acum ai facut acelasi lucru cu cucerai si te miri ca omul s-a suparat. Ii puneai la indoiala buna credinta a celor afirmate de el pe acest blog. Si totusi el incearca o clarificare a pozitiei sale. Fara folos, caci intervine Merfu si, mimand o critica la adresa dumitale, il acuza inca mai abitir de subiectivism. Ceea ce trebuia amendata era presupunerea dumitale ca sorin cucerai are o pozitie partizana.
  Similara, din acest punct de vedere, ar fi urmatoarea scena:
  Un tip se plimba prin piata in cautare de cartofi. Insa o florareasa il agata presupunand ca doreste flori.
  _Nu cumpar flori ! eschiveaza tipul
  _Aaaaa, vrei din alea rosii pentru amanta, frumosule! sare alta florareasa.

  Fie si numai dintr-atat, n-am de ce sa-i ofer vreun credit lui Merfu. Insa dumnealui „pluseaza” constant si recurge la acuze nefondate, intrezarind frustrari si invidii acolo unde nu sunt. Si totul imbibat cu sclifoseli si ifose de virgina-nsarcinata. Ce sa creditez atunci?! Incapacitatea sa de a filtra ce e important intr-un comment sau aroganta dumisale?! Disperarea sa de a se ridica pe umerii personalitatilor, nu pentru a vedea mai bine, ci pentru a fi vazut?! Sau poate insistenta sa penibila?!
  Eu poate ca sunt mai coleric si las la o parte tentatia sa de a epata, dar dumnealui, in orice disputa pe acest blog, ajunge sa-si jigneasca interlocutorii, pentru ca mai apoi tot el sa pretinda respect si consideratie. Procedeaza ca soferul ce conduce pe sens invers si-i critica tocmai pe ceilalti. Singura solutie e sa-l evit si sa nu ma mai cobor la nivelul sau. Iar tu vei avea linistea pe care ti-o doresti.

 84. Hantzy Says:

  Stely,
  Iti inteleg si accept argumentele. E clar ca Basescu, prea obisnuit cu regulamentele militare si manualele de instructiuni, e incapabil sa gandeasca in termeni diplomatici, folosind constitutia in acelasi mod. A face din asta insa un fapt onorabil e cam la fel cu a scuipa pe strada si sa te mandresti ca astfel esti rebel.
  Faptul ca nici fostii presedinti nu sunt mai buni la capitolul asta l-am consemnat de asemenea. In exercitiul ipotetic pe care l-am propus, la alineatul „cutume”deci, i-am putea nota pe toti cu „minus”.
  Deocamdata e egalitate!

 85. AVP Says:

  Hantzy, dintr-o mie unu de motive eu am mai multa incredere – din orice punct de vedere, si mai ales din punct de vedere moral – in Adrian Merfu, decat in Sorin Cucerai. Care-i problema, fratioare ? 🙄

 86. stely Says:

  Buna seara ,
  La voi a venit Apocalipsa prevazuta de LIS pe blgul sau ? La mine da…. De citeva ore este intuneric bezna … 🙂
  P.S.Hantzy ,
  Ma bucur ca mi-ai acceptat argumentele .

 87. Dl.Goe Says:

  Problema fratioare este ca tu esti intr-adevar 100% compatibil cu Merfu. Adica n-ar fi tocmai o problema. Ci solutia. Din 1000 de motive si mai ales din punct de vedere moral, cum bine zici. Chit ca nici Cucerai nu mai e ce-a fost. Daca i-a luat lui atat timp sa realizeze cat de penibil a fost revenind (cu varza de vanzarea) pe blogul jumatate AVP, jumatate Merfu, jumatate Stely, un intreg. IQ.%D%A%D%AP.S. Vezi sa nu te prefaci iarasi ca Askimetu e defect pentru a-ti sincroniza crizele de bipolar disorder cu raspunsurile pe care vrei sa i le dai d-lui Goe. Ia-o ca atare si nu mai spune nimanui.

 88. AVP Says:

  Evident, @Goe : eu sunt compatibil 100% cu Merfu si cu toti prietenii mei, iar tu esti compatibil cu Humor si cu ai tai. Nu e normal sa fie asa ? 🙄

  Pe maine, my friends.

 89. Adrian Merfu Says:

  @Hantzy
  Elucubrati asa: „Incapacitatea sa de a filtra ce e important intr-un comment sau aroganta dumisale?! Disperarea sa de a se ridica pe umerii personalitatilor, nu pentru a vedea mai bine, ci pentru a fi vazut?! Sau poate insistenta sa penibila?!”
  Comentariu la prima elucubratie
  Pai pana una alta am absolvit aici in Canada un BA si un MA in stiinte politice specializarea filozofie politica si acum sunt anul 2 de doctorat in acelasi domeniu. Daca n-as avea capacitatea de a „filtra” ce e important intr-un text nu as fi ajuns pana aici cu studiile in vecii vecilor amin. In al doilea rand eu nu filtrez un text ci consider fiecare cuvant ca fiind element constitutiv al acestuia. Eliminand sau neluind in considerare cuvinte, propozitii sau fraze dintr-un text acesta nu mai este original si de multe ori si intelesul se poate schimba. Se pot oarecum neglija formulele de salut, de politete si altele de acest fel ce sunt formulari standard insa si aici trebie sa fi circumspect. Altfel cititul este de suprafata sau superficial ceea ce va este caracteristic.
  Comentariu la a doua elucubratie
  Prin „umerii personalitatilor” inteleg umerii AVP-isti ca altii nu stiu sa fi incercat sa urc. Mai comentez, dar foarte rar (la doar 3 sau 4 articole in aproximativ un an), articolele Profesorului Tismaneanu iar daca asta inseamna disperare de „a fi vazut” inseamna ca sunteti in delirium tremens. In ceea ce priveste blogul acesta, sunt intr-adevar disperat si ma urc pe umerii lui AVP pentru a putea fi vazut de Stely, Skorpion si din cand in cand de Dora si Goldmund. Nu am nici o intentie sa spun ca cei mentionati sunt neimportanti si ca atentia lor este de prisos ci din potriva (ah, am uitat de nea-goe). Am explicat deunazi de ce am venit pe acest blog si sunt convins ca nu avem acelasi motiv. In alta ordine de idei, sunt disperat „sa fiu vazut” unde, in Romania? De ce as fi interesat si disperat de acest lucru cand eu nu am nici o intentie de a ma intoarce in tara. Am explicat tot deunazi lui Stely motivele. Ar fi culmea ca dupa atata suferinta (datorita regimului comunist si neo-comunist cat si a nevoii de a-mi parasi tara, familia si prietenii) si munca (scoala este o placere pentru mine dar si extrem de grea) sa ma intorc in Romania unde sa-mi sara la gat oameni complexati ca dumneavoastra sau Cucerai cu boala pe cei scoliti in strainatate. Din nefericire, acest tip de oameni reprezinta majoritatea in Romania. Eu nu ma ingrijorez pentru gatul meu la o presupusa intoarcere in tara pentru ca acesta s-a calit in 34 de ani cat am trait acolo. Eu pentru copiii mei ma ingrijorez si nu vreau sub nici o forma sa creasca in aceasta societate din ce in ce mai bolnava, din pacate. Asa ca afirmatia cum ca sunt „disperat sa fiu vazut” urcand „pe umerii personalitatilor” nu sunt decat versuri dintr-o poezie proasta, comunista.
  Singura data cand am fost arogant a fost cand cu atacu’ lu’ nea-goe si-a lui ceata insa si atunci am raspuns in aceeasi nota cu ei. Bineinteles asta nu este o scuza.
  In concluzie, este evident ca nu aveti capacitatea, sau v-ati pierdut-o, de a sesiza onestitatea si buna intentie atunci cand acestea sunt evidente. Nimic nou sau diferit despre Cucerai.

 90. Adrian Merfu Says:

  @Goe
  Ia zi tu fratioare, asa dupa tine ca tot ne tutuim, de ce crezi tu ca vin io pe blogu’ asta? A? Zi, ma! Zi! Ia sa te vad, ca pe mine m-am facut deja in disperare vazut dupa cum vazusi!

 91. Stely Says:

  Adrian Merfu ,
  Mi-a placut raspunsul dvoastra. Un raspuns demn, punctual ,riguros , cu argumente pline de adevar ,inteligent si impresionant de sincer . Sunt convinsa ca Hantzy nu va avea nimic de obiectat si asa cum il stiu ,onest si la fel de inteligent ,va va raspunde intocmai .
  Cit despre „firtatele ” @goe va veni si el cu un raspuns ,dar desigur ca va trebui sa mai asteptati,intrucit banuiesc ca inca nu i s-au „racit ” sentimentele provocate de „rechizitoriul ” meu si va trebui sa stai la rind. Eu am rabdare …

 92. Mara Says:

  Poposind astazi pe blogul Dvs. am asistat parcurgind si comentariile la o demonstratie de onestitate si luciditate. Nu am pierdut timpul degeaba. Imi plac oamenii liberi, firesti, corecti cu ei insisi.
  Sanatate.

 93. AVP Says:

  Mulţumesc, Mara. Sunt convins că – dacă vei dori să mai treci din când în când pe aici – te vei simţi ca la tine acasă alături de prietenii mei, cu toţii oameni oneşti, liberi, fireşti şi corecţi cu ei înşişi, cum atât de bine o spui.

  Văzând că discuţiile despre topicul „Grecia…” s-au epuizat, am retrimis acel topic la stratu-i temporal.

  Acum avem postare nouă.

 94. Hantzy Says:

  High-a-day, Mr. Merfu, ca cam mare domn mai sunteti! Fisa dumneavoastra este aproape impresionanta! Un BA si un MA?! Si ambele tocmai in Canada?! Wow! Cazui pe spate si-mi imprastiai scaritele si ciocanelele prin cele unghere.
  Sorry, dar nu m-am putut abtine. Nu iau in deradere formatia dumneavoastra si orele pe care le-ati sacrificat studiului respectiv, ci numai logica prin care, fara a sti prea multe despre interlocutor, va grabiti a-l dezarma cu CV-ul dvs. Vreti deci in beauri sa ne taiem sau in doctorate sa ne batem, daraghi domnule Zmeu? In orice caz, prima si cea mai importanta conditie pentru a obtine un titlu este sa ti-l doresti, iar nu sa dispui de oarece afinitati analitice deosebite. O pregatire peste medie este, desigur, necesara, insa tocmai acest lucru relativizeaza, chiar mai mult decat va doriti, instruirea dumneavoastra. Probabil ca Marean va invidiaza pentru IQ, dar e si foarte posibil sa nu fie capabil de un asemenea sentiment.
  Depasind insa cadrul general, singurul in care pare ca sunteti, ca mai toata lumea, specialist, si dribland pe terenul analitic pe care, cu falsa modestie, vi l-ati consacrat, nu pot sa nu-mi exprim uimirea pentru dorinta dvs de a pune haosul ideatic in ordine, trimitandu-mi ravase pe puncte. Pareti un constant slujitor al determinismului, ignorand cu desavarsire potenta geniului lui Poincaré, Mandelbrot sau Feigenbaum, cei care stapaneau haosul. Cu cate exactitate ati extras ideea principala din ale mele entropice elucubratii, din continutul de cuvinte fara continut si din cele nespuse care spun mult. Punct ochit si punct lovit! Specialist in pleonastica, ati inteles imediat importanta cuvintelor tastate, ignorand cu desavarsire calitatea lor de mesager a ideilor.
  Iar din leganatul zbuciumat pe umeri de personalitate, asemanator (prin amploare si frecventa) miscarii browniene a picaturilor de hidrargirium in suspensia de alcool, mi-ati cantarit fiece silaba, concluzionand ca am refeream la AVP sau Tismaneanu, iar nu la Platon, Hegel sau Heidegger, al caror nerugat purtator de cuvant sunteti, intr-o fericita prelungire si prealungire online a specializarii dvs. M-am inselat io cu privire la „personalitatea” astora. Dar daca afirmatiile lui Cucerai, cel pe care il banuiti inrolat politic la caruta USL, trebuie privite cu circumspectie (ca si formulele de salut), cum naiba credeti ca Profesorul Tismaneanu poate juca rolul de arbitru in diferendul Basescu-Geoana?!
  P.S. Onestitatea am remarcat-o, dar pare a fi totusi singura virtute. Sorin Cucerai mai adauga si altele la asta.

 95. stely Says:

  Hantzy,
  Sunt foarte dezamagita de raspunsul tau ,nici macar arogant ,ci rautacios si plin de ranchiuna.
  Imi pare rau ca n-ai raspuns asa cum m-as fi asteptat :onest si echilibrat .Mie mi se pare ca n-ai inteles nimic din comentariul lui @Adrian Merfu ,nu pentru ca n-ai fi in stare,ci pentru ca ai gasit de cuviinta ca orice ar spune Adrian Merfu, trebuie rastalmacit, pervertit si amendat ,in asa fel cit sa -ti atingi un anume scop. Un scop nitel cam meschin,zic eu.. Crezi ca era cazul sa-l razbuni pe Sorin Cucerai numai pentru ca i-a atribuit (nici macar el,doar l-a citat pe AVP)”marea vina”de a fi” inrolat la caruta USL?” Si ce mare nenorocire a spus ca sa te infurie atit de mult incit sa-i dai dreptul lui Sorin Cucerai sa-l injurieze pe nederept ? Eu asta am vazut : Ca voi amindoi l-ati jignit pe Adrian Merfu ,iar pe voi nimeni de aici nu a v-a jignit sau umilit ;nici pe tine nici pe Sorin Cucerai.
  Hantzy ,eu cred ca tu nu l-ai jignit numai pe Adrian Merfu ,ci si pe mine ,dar mai mult pe AVP ,intrucit iata ce-i spune lui Goe aici :
  Evident, @Goe : eu sunt compatibil 100% cu Merfu si cu toti prietenii mei, iar tu esti compatibil cu Humor si cu ai tai. Nu e normal sa fie asa ?

 96. Adrian Merfu Says:

  Ah, m uitat ca mai am si un B.Sc. in Inginerie specializarea Masini Hidraulice. Vedeti, colectionez diplome si ma dau si mare cu ele. Intr-adevar nu este frumos sa te lauzi cu studiile insa nici sa pastrezi tacere in aceasta privinta numai sa nu rascolesti complexe si frustrari ale unora ca dumneavoastra si Cucerai ce fac apoplexie la asemenea stiri. De ce nu-i reprosati lui AVP ca tot o da cu Apelul catre Europa, cu Planeta Ou sau cu viziunile lui politice? Desigur exista o diferenta de caliatate in aceasta analogie dar nu la aceasta ma refer ci la afirmatia lor repetata pentru cei ce se dau balene-n pahar si uita sau nu vor sa recunoasca cu cine vorbesc din aceleasi complexe. Din ratiune similara am mentionat si eu pregatirea mea scolara si nu din laudarosenie. Si in nici un caz nu ma consider un student de exceptie (asa cum am de fapt cativa colegi) ci unul peste medie. Eu cel putin imi cunosc si imi recunosc public limitele ceea ce nu este si cazul dumneacoastra. Bascalia, zeflemeaua si spiritul gregar debordeaza in postarile ultime pe care le faceti. Tipic standardului romanesc.
  Ultima postare pe care o faceti contine atat de multe inadvertente cu ce am scris ieri incat mi-ar trebui o ora sa vi le clarific. Gaselnita asta cu personalitatile este chiar haioasa. Sa ma urc io pe umerii lu’ Platon, Hegel sau Heidegger sa ma fac vazut in Romania. Pai de ce n-as trimite un articol despre acesti filozofi la una din revistele romanesti de specialitate daca vreau cu disperare sa ma fac vazut? Si iar Romania! V-am mai spus ca nu ma intereseaza. Si ca sa stiti de acum inainte ca sa nu mai revenim la subiect, eu nu agreez nici pe Hegel, nici pe Nietzsche si nici pe Heidegger cu toate ca ultimul mi se pare a fi cel mai „bun” dintre cei trei.
  Aia cu Marean, Feigenbaum stapanitorul de haos, hidrargirium si Tismaneanu vs Basescu-Geoana sunt chiar de pomina. Probabil am sa-mi fac timp si am sa traduc asta in engleza sa le-o arat si colegilor mei, academicienii.

 97. Adrian Merfu Says:

  Din comentariul dumneavoastra nu am „filtrat” cuvintele High-a-day, sorry, wow si domnule Zmeu.

 98. Hantzy Says:

  V-o traduc eu, Adrian Merfu. Si in franceza, si in germana, incerc chiar si italiana si spanioala, daca vreti. Plata inainte.

  Stely,
  nu e nici cea mai mica jignire in comentariul meu. Daca forma sa poate fi, pana la o limita, interpretabila, fondul comentariului este unul deosebit de bun … crede-ma!
  Spre ‘osebire de Merfu, eu n-am facut afirmatii nefondate. Nici o afirmatie n-am lasat-o nedescoperita, dar si nici un adevar nerostit. Asta demonstreaza chiar mai multa consideratie decat ar parea la prima vedere. Pornirile beligerante fac insa mai mult rau interlocutorilor, care suspecteaza invidie si ranchiuna.
  Daca insa te simti jignita, imi cer, cu toata deferenta, scuze, asigurandu-te ca mi-e involuntara culpa!

 99. Dl.Goe Says:

  @AVP – Gata? A fost mai simplu de data asta. 🙂


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s