Câteva parole despre viitorul prezidenţiabil ro

Fiindcă în ceea ce mă priveşte nu cred că propunerea USL pentru prezidenţialele următoare – USL fiind singura forţă politică în stare să susţină un candidat cât de cât comparabil cu acela ce va fi propulsat de actualul arc al puterii aborigene – va avea şanse reale de succes atâta timp cât Leul OTAN  va sta după uşă şi va ridica mari semne de întrebare asupra loialităţii unui personaj bănuit (pe drept or pe nedrept, asta-i o altă problemă) că e calul troian al Moscovei cârciumărese, cum ar veni, hai să-ncercăm să vedem nu cine, ci cam cum va fi fiind să fie viitorul prezidenţiabil Ro.

Nu, nu cred că Mihai Răzvan Ungureanu, pe care eu însumi l-am văzut odată ca fiind relativ mai eligibil pentru un asemenea post (şi nu pentru că n-ar exista alţi rumâni mai buni sau tot atât de buni ca el, dar pentru că nu mai e timp de pregătit un astfel de rumân-candidat, din o mie şi unul de motive, inclusiv – sau mai ales – al imaginii publice), deci nu cred că acest domn se mai află în calculele decidenţilor loco, din moment ce încă n-a fost rotit  într-un post care să-l compatibilizeze cu postul de eventual prezidenţiabil (se stie că nu poţi ocupa o funcţie în civilie decât după cel puţin 3 ani de când ai plecat de la SRI or SIE), iar ieşirea din cărţi a lui  MRU i se datorează a mon avis lui Traian Băsescu, hotărât după cât se pare să impună acolo, după obiceiu-i deja binecunoscut, un om aflat strict subt comanda-i cazonă.

Si oricum, cu trecutul său de tânăr ex-fruntaş comunist-utecist şi probabil securist – de voie, de nevoie, după cum erau vremurile… – MRU ar fi fost şi el vulnerabil, vai, ca şi TB. Aici se nimereşte perfect vba aia a lu Vodă Cargea, citată de Ion Ghica: “Păcat de voinik!“. Căci Mihai Răzvan Ungureanu, având toate datele de inteligenţă şi de competenţă pe o anumită parte din fişa postului de şef de stat pe care le are şi TB, ar fi avut şi ceea ce-i lipseşte acestuia aproape cu desăvârşire : un simţ al măsurii înalt-diplomatice, precum şi respectul pentru creatorii de cultură autentică, deci pentru intelighenkia, care – aşa cum a mărturist recent şi fostul consilier prezidenţial Andrei Pleşu – nu poate fi regăsit la popularul marinar nici dac-ar mai avea zece vieţi in pieptu-i de aramă şi bafta de a dobândi nu unul, ci zece consilieri ca dl Pleşu. Iar eu aş mai adauga o chestie, chiar mai teribilă decât inapetenţa lui Băsescu faţă de oamenii de cultură : lui TB nu-i plac nici foştii disidenţi or rezistenţi anticomunişti (dovadă faptul că deşi era la începutul mandatului subt egida “Dreptăţii şi Adevărului“, n-aşa?, TB n-a binevoit să onoreze cu prezenţa-i expoziţia “Inscrisuri dusmănoase” care s-a derulat în 2005, şi nici nu s-a permis atunci – de undeva, dintr-un centru de putere submers… ;)   – ca media “tovilor si băieţilor” disimulaţi în organe ale “presei libere” de Dâmbovitza să însăileze mai mult decat câteva notiţe anemice despre rarissimul eveniment ; asta-n timp ce despre ieroicii boxeri ai patriei s-au comandat hectare de ditirambi, păi cum drea).

În concluzie, mă tem – iată – că TB are o putere de decizie mult mai mare decât ar trebui înlauntrul actualei Cupole aborigene binecuvântătoare a viitorului Şef de Stat şi că-şi va pune pecetea inconfundabilă asupra următorului reprezentant la varf al naţiunii române. Stiţi cum se spune: chipul şi asemănarea… Măcar să nu fie f’un Kill Bill al bunului simţ naţional, naiba… :oops:

35 răspunsuri to “Câteva parole despre viitorul prezidenţiabil ro”

 1. AVP Says:

  Apropo… Habar n-am cum selectioneaza gazdoiu WordPress.com titlurile ce apar intr-un tag or altul, insa in ce priveste tag-ul „Politica e destinu”, dupa ce la inceput topicurile erau insiruite in ordinea lor temporal-descrescatoare, pe urma, incepand de la un moment dat, n-au mai fost mentionate decat anumite titluri, ca si-n tag-ul „Apeluri si Petitii pe AVP’s blog”. Cine-si inchipuie (si mai ales cercetatorii de la iiccmer… :idea:) ca zmecherosii „tovi si baieti” care ne guverneaza disimulati in democrati si capitalisti de Dambovitza nu si-au bagat coada in mediile de ultissima ora si hora ale comunicarii universale, e mai naiv ca o paloma blanca.. Si cand spun asta, ma gandesc atat la Blogosfera, cat si la Feisbuc, aloo… N-am nicio indoiala ca la pupitrele de comanda loco ale acestor medii de comunicare postmoderna stau baieti si fete de nadejde, n-asa…?

  Hai pa

 2. skorpion Says:

  cred ca voiai sa spui

  mihai razvan ungureanu, nu?

 3. skorpion Says:

  si eu cred ca M.R.U. este scos din carti…

  cine urmeaza? Baconschi? n-as crede, dar mai stii?

 4. AVP Says:

  Skorpi, ai dreptate : MRU… oops. MRU, TRU, tot un dreak… 😳

  Stely, Doamne Ajuta !

 5. skorpion Says:

  nu chiar tot un drac,

  intre MRU si TRU exista niste diferente mari…ambii sint inteligenti, dar…..

  🙂

  p.s. si totusi de ce nu corectezi numele?
  🙂

 6. rebeliunea minerală Says:

  Fanaticii îşi promovează lideri fundamentalişti, sălbaticii brute, hoţii haiduci; nu Napoleon a civilizat şi glorificat Franţa, ci, publice, demnitatea şi discernământul ei civilizator au făurit un erou.

 7. AVP Says:

  Skorpi, ma crezi sau nu, abia acum mi-am dat seama de lapsusul pe care l-am facut, atat sunt de prins de niste chestii… Confuzia provine din faptul ca eu sunt convins ca tot ceea ce inseamna putere Azi (cum se numea ziarul tovilor si baietilor fesenisti) emerge, in esenta, din Securitate.

  Cred ca d-aia le-am pus si poza aia cap in cap… oops

  Ma amuz copios, pe de alta parte, ca tu le faci galerie baietilor fara macar sa-ti dai seama pe ce bloguri umbli, desi te crezi mare dastept in acelasi timp 🙂 Tu, cu ale Luminitza si ceilalti copaceni & politeisti, fosti thoristi, fosti patrasconisti 🙂

 8. AVP Says:

  Update: am corectat ceea ce era de corectat. Scuze !

 9. Dl.Goe Says:

  @AVP – Dar tu crezi ca Vlat Tepes te-a ales din intamplare? Ai profilul necesar tzepelor de acest fel… Degeaba te dai de-a durul.

 10. AVP Says:

  @Goe, tu si cu fratele tau geaman, telectualiceste vbind, @radu humor, de pe blogu rumanului clasic dom Tudorache, aveti fata de unicul poesel al „Planetei Ou” egzact atitudinea rumânului Titircă Inimă-rea, din bancu ista :

  „Auzita in tramvaiul 14:

  Un om pasionat de vânătoare şi-a cumpărat un câine foarte deştept. Era atât de inteligent încât era singurul câine din lume care putea să meargă pe apă. Nici lui nu i-a venit să creadă când a reuşit să-l dreseze să facă asta.

  Se gândea mereu ce încantaţi vor fi prietenii lui când vor vedea câinele acesta fantastic. Aşa că într-o zi şi-a invitat un prieten să meargă la vânătoare de raţe. Dupa ce au stat la pânda, au tras în nişte raţe şi omul a ordonat câinelui să alerge şi să agite raţele de pe lac ca să le poată împuşca.

  Câinele a sărit imediat, a alergat pe suprafaţa apei cu talentul unui balerin, toată ziua s-a mişcat încoace şi încolo fără să se scufunde. Stăpânul era atât de încântat de câinele lui, încât se uita mereu la prietenul cu care venise aşteptând un comentariu, dar acesta nu scotea o vorba. Pe drumul spre casă n-a mai avut răbdare şi l-a intrebat dacă a observat ceva ciudat la câinele lui. Răspunsul prietenului a fost: “Da, dar nu ştie să înoate!”

  Morala: “Miracolele nu există pentru oamenii ai căror ochi nu vor să vadă”

  Zi ca nu e asa, mprostu’ dreq… 👿

 11. Dl.Goe Says:

  @AVP – Ba da domnule, asa este. Dar de ce trebuie sa strici poanta enervandu-te si fiind mitocan?

  P.S. Eu unul va invidiez sincer pentru talent, geniu si capod/opera, dar mai ales pentru clarviziune. Felul cum vedeti prezidentiabili acum si-n trecut mi-a sporit titircia si mânia si inima-ria. Porol d-onor, curat, invidie. Cel mai mult insa m-a impresionat modelul cosmogonic pe care-l avansati si care ma face sa ma simt foarte, foarte mic. E normal asadar sa va invidiez ca un veritabil Titirca Inima-rea. Ce alta as putea sa fac? Sunteti un miracol nerecunoscut. Ca Corabia nu-i ca Maglavitul. Auziti dar de ce-mi cenzurati anumite mesaje? Spuneti-mi ca o protejati ca un cavaler pe d-na Stely si voi intelege. Alminteri nu. Ramane cum am stabilit. Ne vedem in trenul de 2111. Intr-o vara departe.

 12. AVP Says:

  Sa-ti fie clar, goitza : nu ti-am mai cenzurat niciun mesaj in mod expre ; unul singur a intrat la spam, retinut de catzelusu Akismet, fiindca ai pronuntat un nume pe care n-ai voie sa-l pronunti.

 13. Stely Says:

  AVP,
  Inca nu ma simt in stare sa particip la dezbatere , Credeam ca ai inteles despre ce este vorba , din ceea ce ai spus la 15:42. N-am plecat la Potl…,intrucit nu am avut cu ce ,motiv pentru care am stat toata ziua cu telefonul in mana . Maine probabil voi pleca ,daca starea sanatatii tatalui meu nu se imbunatateste .Ma rog la D-zeu sa nu se intimple ceva in noaptea asta .
  Noapte buna!

 14. AVP Says:

  Stely, imi cer scuze. Da, abia acum inteleg ca e vorba de ceva serios. Te rog sa te reculegi, iar maine sa mergi neaparat la capataiul lui. Domnul e mare !

 15. Stely Says:

  p.s. Te rog sa-l ignori pe Goe … Nu merita sa te enervezi pentru mojiciile lui. Pe mine ma amuza incercarile lui de a convinge ca are intentiil bune . Poate ca n-o fi „Titirca -inima rea „, dar nici om serios nu e. Eu cred ca ar fi sa-si schimbe nickul din goe in „gâga „, pentru ca ăsta i se potriveste mai bine.

 16. AVP Says:

  @Goe a fost banat sine die. Il asigur inca o data pe futilu si fudulu ipochimen ca n-a existat decat un mesaj la spam, care continea un cuvant interzis pe acest blog (dar nu cuvantul „humor”).

  In rest, e liber sa-si vada de treaba lui de homuletz lipsit de orice obraz: sa-l improste pe AVP cu noroi, sa-l insulte si sa-l calomnieze, doar doar va ramane ceva in pizmasa memorie a celor ce se uita-n gura nefelixitului.

 17. AVP Says:

  Postare noua.

  ********************************************
  ********************************************
  ********************************************

  AVP UPDATE: Aici se termina comentariile topicului din 31 iulie 2011 si pot incepe eventuale noi comentarii. In ce ma priveste, ma bucur – ca sa zic asa – ca vremurile si jumatatile de vremi care au urmat dupa data vechiului meu topic, pe care il readuc azi in prima pagina, l-au sfortat pe dl Basescu sa faca propunerea cea mai potrivita, din punctul de vedere al interesului national si al contextului politic real (si facand abstractie, de voie, de nevoie, de criteriul eminamente moral…), in loc sa apeleze la aceea pe care dansul ar fi dorit-o, te pomenesti, din punct de vedere sentimental & strict personal… oops

 18. Goldmund Says:

  Sistemul si Jucatorul

  Boc si-a facut datoria fata de tara si fata de viitorul cetatenilor romani. Dar era clar ca pierde teren, la Universitate sau in fata portilor unde batranii satului primesc pensia minuscula. Am scris acum cateva saptamani ca toate guvernele din UE care au facut reforme au cazut in 2010/11 si mi-a duc aminte ce discursuri au facut prim-ministrii din diferite tari dupa reforme si inainte de alegerile pe care pana la urma le-au pierdut, fara exceptii. De obicei populatia gandeste ‘cu burta’ – ata ete!

  M.R. Ungureanu este o alegere inteleapta.(“Opţiunile mele ideologice au fost întotdeauna de DREAPTA” )
  Ce distanta uriasa exista acum intre discursul domnului MRU din aceasta seara si ura domnului Antonescu, ura articulata tot acum, ura care orbeste in totalitate un discurs care se vrea lucid.
  Ma tem ca atunci cand va avea ocazia ‘poporul’ va alege ‘doi mici, o bere si un litru de ulei’ si nu va tine cont de reforme, de viitorul lor.

  Presedintele Basescu dovedeste ca nu poate fi invins, nici de baietii destepti sau Vantu(ri) rasaritene,de parlamentarii flamanzi dupa putere, sau amenintarile ‘soldatzeilor’ de Constanta, condusi de legume asortate si care ameninta precum o faceau odat’ ‘oamenii muncii’ la Mineriade, cu „venim la Bucuresti sa instauram ordinea” (poate Mazare vroia si el sa participe la infrumusetarea Capitalei, alaturi de ‘mineri’ care si ei ‘au plantat flori’)
  Nu, presdintele acesta nu se lasa invins si indiferent cate defecte sau calitati are, indiferent ce ‘scoala’ a frecventat si cine l-a pus la Anvers, cert este ca exista atatia politicieni romani mult mai prosti, mult mai rai decat Basescu, incat acum ma bucur ca el este Presedintele-jucator (macar a fost sincer!) si ca nu a fost invins de ‘sistem’.
  Dar nici nu a invins ‘sistemul’ – si acest insucces ramane un mare minusus si-l trec la ‘neimpliniri’ – ca a vrut sau nu sa fie asa…nu pot sa ma pronuntz, insa istoria va raspunde.
  Adrian R. Apostol

 19. AVP Says:

  Da, Goldmund, a facut si TB ce-a putut, pacat ca la capitolu comunicare a fost la pamant. Iar chestia asta ii va ramane legata fatal de picioare. Ba chiar f.urat.

  Sa speram ca MRU va schimba macazu, cel putin in aceasta privinta.

  Doamne Ajuta !

 20. Tina B Says:

  Doamne ajuta , AVP ! Da ,” dl. Traian Basescu a facut alegerea cea mai potrivita din punctul de vedere al interesului national si al contextului politic real ” .

 21. Goldmund Says:

  AVP,
  speranta are de multe ori un gust dulceag si cateodata unul amar, ca o guma de mestecat care dupa zile de rumegat, devine o massa fada, dar pe speranta se poate cladi ceva, pe disperare nimic!
  Doamne Ajuta!

 22. CMM Says:

  TB si MRU, o combinaţie pe cinste!
  Pierdem din romantismul mioritic …Mai facem un pas…
  Zic şi eu: Doamne Ajută!

 23. AVP Says:

  Da, Tina, Gold, CMM : combinatia de care vorbiti ar fi intr-adevar cea mai putin rea, in contextul actual si dupa toate datele din real, nu din ideal, cu conditia ca TB sa nu i-o puna si lui MRU in brate pe Elena din Troia vechii Oranjerii si sa se-aleaga puradicu si de PR-ul noii caprarii… oops. Asta n-ar insemna decat ca TB vrea de fapt sa-l termine si pe MRU si sa se duca dracului giudetzu, aloo… 👿

  Oare niciunul din consilierii din dotare n-are curaj sa-i spuna d-lui TB ca daca el si PDL-ul au cazut atat de periculos in vrie asta nu s-a datorat Crizei si nici macar bizei zilnice executate de antenele mogulice, ci unui PR catastrofal, in spe ???

 24. zigzag Says:

  @sorin : excluderea din gds nu i va dauna respectivului.poarta de la grivco e deschisa larg.

 25. Goldmund Says:

  In legatura cu excluderea domnului Iliesiu din GDS, as dori sa intaresc ideea, mai bine zis experienta expusa de domnul Radu Filipescu despre aprecierea de care se bucura domnul Plesu in randul elitelor din Vest, dar mai intai imi exprim regretul fata de aceasta procedura fata de un om de cultura care are o biografie deosebita, din care aduc aminte:
  1990 – membru al Grupului pentru Dialog Social
  1990 – membru fondator al Alianței Civice – 2000-2005: membru al Senatului Alianței Civice –
  1991 – medaliat al Academiei pentru Devotament Național, Paris ,Academie du Devouement National, Paris (“Medaille de bronze a titre de recompense pour services rendus aux oeuvres sociales et humanitaires”)
  1994 – membru fondator al Academiei Civică (1994-2008: membru al Consiliului Director)
  2000 – membru de onoare al Organizației „Salvați Copiii”, România
  2005 – (28 aprilie): autor al Proclamației pentru România
  2007 – Special Achievement Award – for exceptional effort and commitment in establishing a permanent historic record of „THE ABUSES OF COMMUNIST REGIME” (Honorary Romanian Consulship of Boston, Massachussetts).
  2008 – distins cu Crucea Casei Regale a României, însoțită de brevetul subscris nr.54 din 5 iunie conferite și înmânate de M.S. Regele Mihai I cu ocazia ceremoniei solemne de la Domeniul Regal Sinaia.
  2009 – autor al Apelului pentru condamnarea comunismului în Parlamentul European după modelul românesc și pentru condamnarea Pactului Hitler-Stalin
  (am punctat doar ce mi s-a parut mie mai important)
  Neobositul artist, Sorin Iliesiu, conf. universitar si decan….si nu in ultimul rand un mare luptator pentru drepturile omului in Romania post-decembrista, avand si o abordare tenace si sincera a trecutului romanesc din anii cumpliti ai dictaturii comuniste. De ce ramane domnul Sorin Iliesiu marele necunoscut pentru poporul roman?!.
  Mai cunoscut publicului romanesc ramane domnul Andrei Plesu, fost ministru, fost consilier al Presedintelui Basescu, filozof si scriitor prolific, cu emisiuni la televiziunea romana, articole in presa, fondatorul revistei ‘Dilema'(acum ‘Dilema veche’)
  De fapt nu doream decat sa mai spun inca odata ca domnul Plesu este cunoscut elitelor din Vest, cunoscut si foarte apreciat in Occident, iar cand vine vorba de intreaga zona de est a Europei(din care fac parte tari cu o bogata cultura, precum Polonia, Ungaria sau Cehia)pe ARTE(un post tv cultural franco-german)sau pe 3SAT(tot un post tv cultural, de data asta doar de limba germana)singurul filozof care este mereu invitat sa vorbeasca pentru acea zona, pentru intreaga zona de est a Continentului, este domnul Plesu!
  Nu stiu, ar trebui sa ne putem permite sa fim mandri, cu adevarat mandri(nu ca in trecut, acea mandrie oficiala fata de stafiile comuniste, fie ele si culturale, sau dintr-un patriotism exacerbat trecand peste limitele geografice si ale bunului simt incat am avut domnitori care au ‘salvat’ Europa si chiar omenirea, dar timp de 45 de ani nici un cuvat despre Regii Romaniei si perioada respectiva de inflorire culturala si economica !) sa fim mandri spuneam de un Iliesiu si Plesu, pentru ca acesti oameni chiar merita respectul nostru si recunostinta noastra.
  A.R.A.

  PS
  Ce se intampla in GDS nu comentez si sunt ‘pe dinafara’…

 26. Hantzy Says:

  NU, AVP!
  Nu pot fi de acord cu tine: dimpotriva, la comunicare a fost Basescu cel mai bun. Caci daca ar fi luat decizii bune, putea sa fie reclama oricat de proasta. Acum i s-au terminat insa si jongleriile si ulcioarele. Si nu mai poate vinde gauri de covrigi.

 27. Hantzy Says:

  oops! Se pare ca aksimetu ma musca de varice

 28. AVP Says:

  Parerea mea si parerea ta, Hantzy. Nema problema.

  Habar n-am de ce ai intrat la spam. Cred ca ai pronuntat, fara sa vrei, vreun cuvintel interzis.

 29. Hantzy Says:

  Probabil prima propozitie: e scrisa numai cu majuscule, fapt ce e adeseori suspect.

 30. CMM Says:

  Da, PDL n-a excelat la PR, nice TB.
  Mie mi se pare însă că au învaţat / învaţă ceva din greşeli.

  In acelasi timp, USL se manifestă contrar logicii elementare a negocierii.
  Mirare, d-l Voiculescu a scris despre negociere…o fi făcut-o cu mana d-lui?
  Oare cum ar putea arăta viitoarele PR ale d-lor?

  Cât despre oamenii publici cu care ne mândrim, eu cred ca e bine că o putem face, dincolo de ceea ce îi separă / deosebeşte, şi pentru binele adus de fiecare, în momentul său privilegiat, în societate. Asta îmi apare ca un semn al normalitatii noastre.

 31. Tina B Says:

  Subscriu ,CMM .

 32. Tina B Says:

  ” pierdem din romantismul mioritic . mai facem un pas”
  Subscriu @CMM , inca o data .

 33. CMM Says:

  Multumesc, Tina B!

 34. AVP Says:

  Va multumesc si io pentru inteleapta prezenta, dragi prietene.

  Postare noua.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s