Despre primul şi al doilea (the creation story)

Despre primul şi al doilea” face parte ab ovo din concepţia Planetei Ou, mai precis din avatarul protocronic al acesteia, „Evanghelia după mine„, însă după ce-am eliminat din aiastă poezuţă toate asperităţile, ascuţimele, ascuţişurile, ascunzişurile extreme şi alte chestii şi chestiuţe ce-ar fi phootut deranja ochii şi urechile cenacliştilor de luni cotidianizanţi, cenzorilor dogmatizanţi, criticilor literari estetizanţi şi celorlalţi contimporani contingenţi mai mult or mai puţin conformizanţi, kakistocratizanţi, bufanţi or importanţi, am inclus-o ca piesă autonomă în „Poemul de oţel” (aşa cum am procedat şi cu alte bucăţi), sperând că va trece de cenzura de-anţărţi (şi tot n-a trecut!… 😳 ). Voi reproduce în continuare atât forma originară din ediţia princeps a Poemului de oţel (pentru cine nu ştie, Poemul a fost premiat la concursul de debut pe anul 1982 al editurii „Cartea Românească”, însă a apărut abia în 1991, după ce în 1987 mă judecasem cu editura pârâtă la Judecătoria Sectorului 1, acuzând-o că-mi refuză publicarea unei cărţi premiate la concursu-i de debut), cât şi o părticică din avatarurile anterioare ale textului (pe acestea le voi reproduce într-un format mai mic, spre a nu-mi mânca megabiţii blogului, cei câţiva curioşi care eventual ar dori să le vadă mai îndeaproape având la dispoziţie opţiunea zoomizării, sorry…). Desemnu’ e tot de prin Caietele AVP.

Anunțuri

31 răspunsuri to “Despre primul şi al doilea (the creation story)”

 1. Scrie opinia ta Says:

  Frumos!

  Nu semnezi apelul?:)

  http://www.antena3.ro/demisiadeonoare

  Hai, fa’o pana la capat.

 2. Stely Says:

  @ Scrie opinia ta,
  As semna si eu ,dar nu sunt nominalizata de D-l Sorin Iliesiu ca facind parte din elita intelectuala – a celor „adevarati „.
  Prin urmare unde sunt acei intelectuali „adevarati” care „gindesc „ca d-l Sorin Iliesiu ? Nu-i vad pe lista aceea , nici macar pe cei care se perinda zilnic pe la televiziunile lui Felx .
  Ma bucur ca ,in sfirsit ,D-l Sorin Iliesiu si-a gasit o televiziune populara care sa-l sustina. Dar as mai vrea sa stiu de la tine , daca stii ,cum de Antenele d-l Voiculescu nu au sustinut pina acum nici un alt Apel al domnului Sorin Iliesiu ,bunaoara cele referitoare la legea lustratiei , de condamnare a comunismului sau cel de coondamnare a pactului Ribbentrop -Molotov. ? Dar tu ,ai sutinut vreunul din acestea ? Sub ce semnatura ?

 3. AVP Says:

  @Sot, aşa cum am spus, nu semnez Apelul ăla atâta timp cât n-am dovada că adversarii lui Băse din acest moment sunt agreaţi de puterile ce reprezintă opţiunea noastră strategică actuală ; din contra, dovezile de până acum par să indice că aceştia reprezintă nişte sforţe contrare aliaţilor noştri hyperboreeni şi ideii noastre strategice de civilizaţie. E singurul motiv, de altfel, pentru care încă îl mai percep pe Băse drept „răul cel mic”, în caz că te interesează.

  @Stely, foarte mulţi dintre „intelectualii adevăraţi” vizaţi prin ironiile tale cam pripite gândesc ca şi dl Sorin Ilieşiu, însă n-au curajul sau obrazul s-o spună, din felurite motive (unele meschine de tot, vai…) ; de pildă, unora le trăzneşte nasul să calce prin televiziunea lu Felix şi să dea acolo de Badea, Gâdea, Tudor, Ciutacu, Stan, Ciuvică or alţii ejusdem farinae, deşi dacă aceşti excelenţi profesionişti – între noi fie vorba, şi dincolo de ceea ce fac ei – s-ar afla de partea lui Băse, ar fi tot atât de ridicaţi în slăvi şi chiar adoraţi de Oranjerie ca şi Tru et aliis ejusdem farinae. Fii sigură că dacă dl Sorin Ilieşiu şi-ar fi putut prezenta Apelul la TVR, s-ar fi dus acolo, iar nu la Felix sau la Nuş. Aşa trebuie să vedem lucrurile, după părerea mea, iar nu dintr-un punct de vedere strict partinic. Să stăm strâmb, dar să judecăm drept.

 4. Stely Says:

  Da,este posibil sa fie asta motivul :sa le „trazneasca nasul ” ,dar dupa parerea mea motivele -„unele mechine -ii cam descalifica la ai numi intelectuali „adevarati „chiar daca „gindesc” ca D-l Sorin Iliesiu.
  Dar am mai pus o intrebare ,poate la fel de ironica si pe care vad ca ai cam ocolit-o .Cum de nu a sustinut Antena 3 ,a mogulului Felix (turnator dovedit ), si celelalte Apeluri ale D-lui Sorin Iliesiu ? Din cite imi aduc aminte se gaseau acolo „aceeasi excelenti profesionisti ” 😯 printre ei fiind si Mircea Badea ,deja premiat pentru „excelenta” sa prestatie pusa in slujba” adevarului ” …

 5. Stely Says:

  erata : „aceiasi excelenti …” si „meschine „. Scuze !

 6. AVP Says:

  Vezi ca te cam pripesti sa tragi niste concluzii subt imperiul maniei si de aceea faci greseli. Nu uita ca la „solutia imorala” a apelat si cel pe care tu-l aperi acum cu argumente de falsa moralitate, aloo… Traian Basescu l-a ignorat cu dispret pe Sorin Iliesiu, considerand ca probabil e un agitator civic oarecare, si tu stii bine ce si cum s-a intamplat, n-asa?, iar acum ce te miri ca foodulul marinar vede ca nu e chiar asa ?

  Iti recomand sa observi daca si unde are dreptate dl Sorin Iliesiu in scrisoarea sa, iar nu unde anume spune ce spune ; Adevaru, ca si banii, n-are miros.

  Cat despre mine, nu te teme: voi tine – hic et nunc – cu raul cel mic, caci ce dreaq sa fac?

 7. Stely Says:

  AVP,
  Da ,vad ca mi-ai simtit „mania „, pe care eu o numesc mai degraba” mîhnire” . Aceeasi mîhnire pe care am avut- o si pe care mi-am exprimat-o de fiecare data cind vedeam ca Traian Basescu ignora toate acele Apeluri facute de d-l Sorin Iliesiu , cu onestitate si responsabilitate , pe care le-am sustinut si eu din toata inima .L-am sustinut chiar daca nu mi-a placut pina si atunci cind a candidat alaturi de Victor Ciorbea pentru a face parte dintre cei 40 de vicepresdinti ai PNTCD. De fapt chiar asta este motivul pentru care nu mi-a placut . Daca ar fi fost ales presedinte si nu unul din „vicepresedinti „ar fi fost altceva.
  De fapt iata ce am scris zilele trecute cu privire la hotarirea D-lui Sorin Iliesiu de a lansa aceasta cerere de demisie a presedintelui :

  „O vad acum ca pe o actiune disperata datorita lipsei de atentie a presedintelui Traian Basescu fata de toate Apelurile domnului Sorin Iliesiu sustinute de noi aici pe blogul AVP.O disperare survenita in urma faptului ca nici macar Raportul de condamnare a comunismului initiat cu buna credinta de d-l Sorin Iliesiu nu si-facut efectele nici pina acum . Spuneam ca la inceput nu am fost de acord nici cind s-a hotarit sa faca parte din conducerea PNTCD, alaturi de Victor Ciorbea si nici cu acest demers de demisie . Dar acum le vad pe toate prin prisma unui om care si-a pierdut rabdarea si implicit increderea in presedinte . A pus pe hirtie cu naduf si disperare toate nemultumirile si deceptiile unui om responsabil care si-a vazut naruite dorintele de insanotasire morala a Romaniei .Nu mi-a placut modul cum s-a adresat presedintelui .A folosit aceeasi lipsa de diplomatie si acelasi continut injurios pe care l-a folosit presedintele la adresa Regelui Mihai .
  M-am gindit apoi ca este posibil ca si pe presedinte sa-l fi condus tot disperarea .Si el si-a pierdut rabdarea ca nu -si poate realiza toate promisiunile de reforma si modernizare a Ro. Prea multe piedici din toate partile si prea putini politicieni care sa-l sustina. Prin urmare aceeasi rabufnire de nemultumire l-a condus si pe presedinte sa faca declaratiile acelea despre abdicare Regelui, care au constituit pentru Sorin Iliesiu umplerea paharului dezamagirii. Mai spuneam ca presedintele ar face bine sa-si plece privirea catre aceasta actiune pornita din disperare . Sa-si caute aliati in oameni care dovedesc moralitate si intransigenta si sa le cunoasca actiunile care converg in conceptia mea cu ale lui,si, mai spun ca el (TB)daca nu va invata din toate astea nu va mai fi nimic de facut .”

  Dupa cum vezi i-am acordat credit si circumstante ,dar am si spus ce nu mi-a placut -adica- tonul injurios ,fara respect fata de institutia prezidentiala si fata de cel pe care l-am ales , ca si tine, pentru aceleasi motive :”raul cel mic”
  Dar nu pot insa sa-i acord aceleasi circumstante , acum,cind va ca s-a lasat atras in cloaca de la Antena 3 ,alaturi de Ciuvica ,Gadea ,Radu Tudor (premiati cu citeva zile inainte ) ,fara sa fie acolo si partea cealalta care sa echilibreze oarecum balanta ,cum a fost bunaoara la B1 ,Alexandru Paleologu ,care a fost destul de echilibrat . Nici acolo ,Traian Basescu ,n-a fost scutit de critici ,dar au fost spuse cu onestitate si nu cu vorbe injurioase ,isterice si necuviincioase .
  Faptul ca s-a dus acolo si a acceptat sa participe alaturi de calomniatorii de serviciu ai Antenelor si nu a facut nici un gest sa-i opreasca ca sa-si sustina singur demersul ,asa cum a facut la b1tv ,(echilibrat ,onest ,calm),ma determina sa spun ca esecul acestuia este garantat prin simplu fapt ca si l-a decredibilizat prin prezenta sa alaturi de calomniatorii (mercenarii ) lui Traian Basescu.

 8. AVP Says:

  Parca ziceai ca tu nu tii cu nimeni, @zigzag, iar acuma vedem ca de fapt esti divizia antikgb, vezi doamne. De doi ani de zilisoare acest blog va atrage atentia ca Romanica e supusa unui attack mediatic fara precedent, de catre o putere straina, iar voi dormeati in post in hainele statului, hahaindu-va pe la siondrofii si umplandu-va buzunarele si burdihanele, si acuma, la spartu targului, cand efectiv nu mai e nimic de facut, va trezirati ca arde, a…? Sau vrei sa-ti dau si eu zece linkuri, nu unul ?

  Ce dovada de incompetentza mai mare vreti, decat ca n-ati bagat in zeama mana intinsa si semnalele unor oameni mai pregatiti si mai destepti decat voi ? Si de ce mai vreti sa ramaneti la timona tarii, daca sunteti incompetenti ? Romania nu este a voastra, ci a urmasilor vostri, si a uramasilor urmasilor vostri, in veci de veci, prichindeilor.

  Hai, vezi-ti naiba de treaba ta…!

 9. echo Says:

  @divizia anti kgb in zigzag

  Domnule, dar agitat mai sunteti! Nu va mai framantati atat, ca nu ne cucereste nicio Rusie. Avem deja alti stapani. Aia de se dau anticomunisti si antikgb-isti.

  Da’ e bine sa fiti vigilent, poate mai pun astia de o Yalta si ne scot americanii din buzunar, ne pun fundita si ne dau rusilor. Dati-i inainte cu „preemptive strike”. 🙂

 10. AVP Says:

  @Stely, io atata-ti zic: incearca sa judeci cu dreptate si maturitate, iar nu cu mecu’ de basista inflocata, pardon, infocata, ca ex-friend Mony, de-un paregzamplu. Daca lu Base nu i-a pasat si nu-i pasa de noi, iar pe de alta parte face greseli elementare si impardonabile, care ii vor compromite si bruma de intentii bune pe care presupunem ca le are, ce tot ne pute grija de el ? 🙄 Cum isi asterne, asa doarme !

 11. Stely Says:

  AVP ,
  Da,exact asta incerc sa facsi sa spun .Nu de el imi”pute grija „,ci de mine . Daca as fi vazut ca lui Ponta ,Crin ,Voiculescu Vintu ,Patriciu,Iliescu ,Constatinescu &Regele Mihai si familia sa regala , le-ar fi „putut” lor grija de mine , mai bine decit Traian Basescu si ar fi sustinut ( ei ) macar un Apel al d-lui Sorin Iliesiu ,dintre cele 7-8 -10 cite au fost sustinute de mine si de tine pe blogul acesta ,da .Dar cind ei toti s-au ingramadit acum sa-i imbratiseze demersul asta ,care le-a picat tocmai bine ,cind isi epuizasera toate fortele si cind nici macar UDMR nu le-a mai inghitit momeala ,cum sa-i cred ? Sigur ca el (TB)”cum isi asterne asa doarme „,dar mie nu -mi pasa de somnul lui ,ci de al meu . Tu cum interpretezi stirea asta lansata de Newsinul lui Vintu ?
  „Preşedintele Traian Băsescu se bucură de o protecţie politică puternică şi Rusia nu va putea să îl dea la o parte cu uşurinţă, comentează publicaţia Pravda, pe tema declaraţiilor făcute de liderul de la Bucureşti în legătură cu mareşalul Antonescu, potrivit NewsIn.”
  Cum adica, „Rusia nu va putea sa-l de la o parte cu usurinta „? Eu asa interpretez -si te rog sa-mi spui daca gresesc sau daca vezi ca am motive de teama sau chiar si de „inflocare „(pardon )- ca Rusia vrea (e de acord)sa-l dea la o parte pe TB ,dar este posibil sa-i fie mult mai greu decit s-au asteptat ,poate chiar mai greu si decit cu Ceausescu . 😯 Si te mai intreb ceva :nu cumva asta a aflat Traian Basescu cind a lansat „bomba „? Intreb si eu ,”nu dau cu parul” si nici nu te contrazic…

 12. AVP Says:

  Dar ce mare noutate e chestia asta pentru tine, pentru noi sau pentru mine, Stely…? 🙄 E oare pentru prima dată când se vorbeste pe blogu ista de asa-ceva… ? Pai de când tragem noi sirena pe chestiutza asta si nu ne baga nimeni in zeama, a…? Cand ii spusei ce-i spusei (mai sus) diviziei antikgb in zigzag, vba zmecherosului @echo, io am vbit oare pentru peretii astia, mey…? Sau vrei sa-ti dau si tie linkurile de rigoare…? 🙄

  A, tu oi vrea oare sa te-ntrebi si sa ne-ntrebi ce i-a venit lu dom Iliesiu sa-i ajute pe cei care, cu Rusia-n spate, vor sa-l dea jos pe dom Base, a…?? In primul rand, la intrebarea asta cred c-ar trebui sa ne raspunda chiar dl Sorin Iliesiu insusi, nu gasesti… ? In al doilea rand, poate ca Rusia n-are nicio treaba aci, in incaierarea dintre clanurile noastre ex-comuniste si ex-securiste, care se bat pur si simplu pt putere (Secu contra Secu or Secu contra PCR, ori dracu mai stie ce, bre). In al treilea rand, poate ca Monarhia o fi mai buna decat Republica foodulului prezident de Rumânia, iar Margareta mai buna decat Udrea. In al patrulea rand, poate ca dom Iliesiu stie el ce face, nu…? In al cincelea rand, poate ca dl Iliesiu nu stie ce face, n-a calculat toate consecintele, ci pur si simplu a vrut sa-i arate lui Base ca nu e doar un vorbe-goale, acolo. In al saselea rand, poate ca indiferent ce-ar face rusii cu mogulii lor, iar de-acuma si cu dom Sorin Iliesiu al nost, voila, NATO, UE si America, adicatelea sfortzele ce vor sa puna de tabara (militara sau ba) la Romanica, nu-l vor lasa de izbeliste pe omu lor d-aciia, din Dacia Felix, cum ar venea… In al saptelea rand, poate chiar Base e omu Moscovei, cum il barfesc unii, aloo… oops. In al optulea rand, in fine, poate ca dracu nu e atat de negru, soro, si se vor pupa toti piata endependenti… Hai pa, nu te mai framanta atata si mai comenteaza si on topic, drea… oops.

 13. Stely Says:

  Ufff ! Hai ca m-am linistit. Da, sunt de acord cu tine si merg cu incredere pe gindirea ta ,a celui ” mai bun analist politic ”
  A,da … Iti atrag atentia prieteneste ,ca nu d-l Sorin Iliesiu a fost primul si nici singurul care a spus-o ,ci primul a fost (sper ca nu gresesc) @ tatonul aa :roll : ,apoi @Thor si cu voia dvs -urmez eu 🙂 si desigur D-l Sorin Iliesiu care a fost ceva mai categoric ,e adevarat.
  Privind topicul sigur ca am vrut chiar de ieri sa intervin ,intrucit cred ca ai observat cum am „calatorit „printre teme si poeme ca sa fiu pregatita sa-ti pun intrebari atent concepute cit sa nu -mi fac de ris statutul de „comentatoare protocronica „a Planetei Ou 🙂 .Am recitit mai intai „avatarurile cronologice ale Planetei Ou”,”Evanghelia dupa mine” ,Cîntul cinci al Planetei Ou, Istoria unui om in cifre etc.. ,dar si cronici si referinte ale unor critici literari , ca sa vad ce i-a fascinat si pe ei (da, i-a fascinat ) intrucit am observat ca aproape toti au citat-o in analizele lor. Unul dintre ei fiind Mihail Vakulovski.
  Desigur ca am citit cu atentie toate cele 20 de pagini de manuscris ,cu stersaturi cu tot. Asa am vazut cum ai construit ca un matematician riguros, cu o logica clara,un poem frumos care la inceput pare complicat , daca -i prinzi insa firu de la capat , este simplu ,dar pe atit de consistent in idei . Un poem despre o lume in devenire , apoi despre prima si a doua moarte si asa mai departe ..
  .

 14. AVP Says:

  Stely, sa se fac-asa (covrig) cine-o minti c-a cetit toanta munculitza mea (de fapt, doar o infima parte, aloo…) la „Despre primul si al doilea”…? 🙄

  @Sorin, nu te uitasem, insa ori de cate ori am vrut sa-ti raspund a intervenit cate ceva si te-am amanat. Acum, insa, nu mai scapi de urmatoarea intrebare direct la barbie, olelie lie : păi io ce-ţi spunem, frăţie… ? 🙄 Dacă nema putirinţa armată, ce mai kikirez gâlceava tractatelor de hârtie creponată, tată…? 🙄 Tratatele nu sunt decât nişte chestiuţe secundare prin care ambasadorii şi alţii şi altele îşi justifică salariile ; căci la rigoare – adicătelea în clipele alea de istorie făuritoare – ele, tractatele, nu valorează nemic…

  Şi oricum, de-acuma, noi tre să ne luptăm nu pentru refacerea României Mari – căci ar însemna să facem din Vadim un profet -, ci pentru ca Basarabia să intre şi ea în Europa Mare, unde ne vom avea ca fraţii, desigur, dar tot aşa cum ne-am avea şi cu alţii (din aceeaşi confederaţie).

 15. Stely Says:

  AVP,
  Chiar nu ma crezi ? Ma ustura si acum ochii.. :roll : Am citit tot ,asa cum ti-am spus, chiar si taieturile cu creionul ,intrucit aveam impresia ca sunt detaliate(clarificatoare) cit sa fie mai bine intelese .Ha ,daca vrei sa stii ,am facut si eu o schema cu cine-i ” primus ” ,cine-i „secundus ” ,apoi urmasii lui primus si ce ce se intimpla cu „idealitatea lui secundus „… Ei ,da pot sa spun poezia (poemul dupa unii ) pe de rost . Zau !! M-am gindit ,e adevarat si la tine ,la cum de ti-a trecut prin cap sa dezvolti o intreaga sarada de cuvinte (cifre) sau figuri mari in figuri mici etc… La un moment dat aveam impresia ca sunt intr-o hora olteneasca 🙂 in care se tot aduga jucatori ,iar cind se face prea mare se reface se desface in altele mai mici etc.. pina cind se ajunge la unul singur : Eu? sau TU?

 16. sorin cucerai Says:

  AVP, corect:).

  Si mai e ceva. Tratatul ala din ’20 de la Paris de care se face vorbire in articol (si care urma sa consfinteasca la nivel international unirea Basarabiei cu Romania, deci noua granita de est a Romaniei) N-A FOST RATIFICAT NICIODATA. L-au semnat Franta, Marea Britanie, Italia si Japonia, dar Japonia nu l-a mai ratificat (si astfel tratatul nu a intrat niciodata in vigoare). In plus, SUA nu au vrut nici macar sa-l semneze! SUA, la fel ca Rusia, au considerat ca Basarabia e teritoriu ocupat militar de romani dupa 1918. (Si au considerat asta inca din 1918, fara sa le putem banui la acel moment de intelegeri strategice cu Rusia bolsevica – prin urmare, consideratiile lor se bazau exclusiv pe prevederile dreptului international si pe respectarea tratatelor in vigoare.)

  Prin urmare, nu exista niciun document de drept international care sa consfinteasca legal (si astfel sa garanteze) granita de est a Romaniei asa cum si-au croit-o romanii in 1918. Ceea ce inseamna ca, oricit de greu ne-ar pica asta la stomac (dupa decenii de militantism nationalist), rusii au avut dreptate in ’40. Pur si simplu isi recuperau un teritoriu care, conform tratatelor internationale, era al lor din punct de vedere legal – si pe care romanii il preluasera prin forta armata in 1918 (practic, prin invazie).

  PS Ti-am spus, istoria ASTA nu s-a spus si nu s-a predat niciodata in Romania, insa este istoria pe care o invata la scoala occidentalii (si deci si elitele lor politice, inclusiv cele de peste ocean).

 17. AVP Says:

  Stely, hai că mi-ai plăcut.. 🙂

  Sorin, chestiunea nu e atât de simplă totuşi, în privinţa legitimităţii faţă de Bassarabia. Dacă e să mergem mai napoi, spre potop, vom vedea că mai nainte de a le-o lua noi în 1918, ne-o răpiseră ei, mai nainte… Oricum, pe vremea lu Stefan cel Mare şi, cică, Sfânt, Moldova nu era a lor, a rusnacilor, ci – după cum se ştie – a urmaşilor noştri, şi-a urmaşilor urmaşilor noştri, şi-a urmaşilor urmaşilor ukrainenilor, pardon, ioropenilor, în vecii vecilor…oops. Curat Delavrancea, ce mai… 🙂

  Naţionalismu cu pumnu în piept e o chestie depăşită, io asta aş vrea să-i spun dlui Ilieşiu… Dar cum s-o fac, fără să nu se supele…? 🙄

 18. Stely Says:

  Sorin Cucerai ,
  Dar despre „Tratatul de la Bucuresti „(1812) ce stii ? Nu cumva de atunci se pleaca cu greseala ? Adica asta ?
  „Actul de anexare a Basarabeiei de către Imperiul Rus a fost unul fraudulos, deoarece încalca practica internaţională, cu toate normele de drept existente la moment” …..Intrucit :”Cedarea de către Imperiul Otoman a părtii de răsărit a Moldovei s-a facut cu încălcarea tratatelor în vigoare şi a dreptului internaţional (valabil în epocă), deoarece Moldova nu era provincie turcă. De altfel, diplomatul turc semnatar al Păcii de la Bucureşti avea să fie executat pentru modul catastrofal în care a condus negocierile.”
  Pai ,daca ceea ce cereau aici ,tot prin acest tratat ,s-ar fi intmplat ? 😯
  „Avand asemenea asigurari diplomatice, rusii au inaintat propuneri de pace negociate inca din octombrie 1811 la Giurgiu, dupa infrangerea armatelor otomane la Ruse si Slobozia. Propunerile tariste prevedeau ca „principatele Moldova, Valahia Mare si Mica si Basarabia” sa se alipeasca „pe veci la Imperiul Rus, cu orasele, cetatile si satele, cu locuitorii acestora de ambele sexe si cu averea lor”, specificandu-se ca „fluviul Dunarea va fi de acum inainte granita dintre cele doua Imperii”.
  p.s AVP , „să se fac-asa (covrig) cine-o rîde de mine ?”

 19. sorin cucerai Says:

  AVP, ideea cu rapirea Basarabiei e un mit, nu o realitate istorica. Rusia a luat Basarabia de la otomani in 1812 in urma pacii de la Bucuresti. Moldova, careia ii apartinea acel teritoriu, era, ca si Valahia, o provincie a imperiului otoman, si nu o entitate independenta sau realmente autonoma (altfel decit in sensul unei limitate autonomii interne).

  Prin tratatul de la Paris din 1856, Basarabia de Sud (Bugeacul) revine Moldovei – deci doar Bugeacul, nu toata Basarabia. Si revine Moldovei, nu imperiului otoman, pentru ca la 1856 marile puteri privesc Moldova (ca si Valahia) ca pe un principat autonom in sensul tare al termenului.

  In urma tratatului de la Berlin din 1878, care incheie razboiul ruso-turc in urma caruia Romania isi capata independenta si devine principat suveran, Rusia obtine de la otomani Dobrogea si are loc un schimb teritorial: Rusia cedeaza Dobrogea Romaniei (adica Dobrogea de Nord; Dobrogea de Sud – Cadrilaterul – il face cadou Bulgariei) si isi ia inapoi Bugeacul (Basarabia de Sud, partea care acum e incorporata in Ucraina). Daca te uiti pe harta, schimbul are sens si e de fapt reciproc avantajos chiar daca romanii (si atunci cu nasul pe sus) tipa ca li s-a facut o nedreptate. Dobrogea da Romaniei mai mult litoral decit Bugeacul (si, ca teritoriu, e mai mare decit Bugeacul, sau cel putin la fel de mare). In plus, Rusia n-avea nevoie de un teritoriu la sud de gurile Dunarii, pentru ca nu mai avea niciun alt teritoriu acolo.

  Prin urmare, de la 1812 pina la 1918, Basarabia de Nord (Basarabia fara Bugeac) e stapinita legal de rusi. Asta inseamna 106 ani. Iar Bugeacul e stapinit de rusi de la 1812 pina la 1856 si de la 1878 pina la 1918 (adica 84 de ani in total, fata de 22 de ani Romania).

  In ianuarie 1918 armata romana invadeaza Basarabia – intreaga Basarabie, desi nu avea niciun drept legal asupra respectivului teritoriu. „Dreptul de singe” si „dreptul la unitate etnica” sunt „drepturi” recunoscute doar de extremistii nationalisti. Ele nu exista in dreptul international.

  In 27 martie 1918 (stil vechi), Parlamentul basarabean („Sfatul Tarii”) voteaza un act de unire cu Romania, in conditiile in care armata romana are acolo o prezenta extrem de vizibila, ca sa ma exprim delicat – prezenta militara care face ca unirea respectiva sa fie de fapt o anexare. Dar chiar si asa, Sfatul Tarii voteaza doar pentru o unire CONDITIONATA cu Romania. Principalele conditii sunt ca Basarabia sa ramina o provincie autonoma, cu parlament propriu, care sa-si voteze si sa-si administreze singura propriul buget. Adica Basarabia vroia sa fie un fel de Catalonie, ceea ce indica suficient de clar ca in realitate n-avea niciun chef de vreo unire cu Romania, dar ca n-avea incotro, date fiind imprejurarile (prezenta militara a romanilor pe teritoriul lor).

  In noiembrie 1918, Sfatul Tarii voteaza un nou act – de data asta de unire neconditionata cu Romania. Problema e insa ca la vot iau parte doar 44 de parlamentari din totalul de 125, deci acest al doilea act e nul si neavenit intrucit nu este obtinut cu cvorumul necesar (de minim 63 de parlamentari). Adica in noiembrie, dupa aproape un an de ocupatie militara, Romania nu reuseste sa influenteze macar 63 de parlamentari sa isi schimbe votul dat in martie. Asta spune iarasi multe despre rezistenta de facto a basarabenilor la unirea cu Romania. Inutil sa adaug ca Romania a considerat valid cel de-al doilea act (cel de unire neconditionata).

  In 1924, la conventia romano-rusa de la Viena (de care se vorbeste in articolul din revista Time), rusii propun ca romanii sa organizeze un referendum pentru a vedea daca basarabenii sunt intr-adevar favorabili unirii cu Romania. Guvernul Bratianu respinge categoric propunerea. Asta arata iarasi cit de convinsi erau politicienii din Regat ca „fratii” lor basarabeni vor sa fie condusi de la Bucuresti.

  Chiar si acum, basarabenii romanofoni se impart in trei grupuri identitare: unii se considera „moldoveni” (identitatea lor originara), altii se considera „basarabeni” (identitatea lor stabila din ultimele 200 de ani), iar altii, in fine, se considera „romani” (identitatea lor cea mai recenta). Numai noi, cei de dincoace de Prut, credem ca toti basarabenii romanofoni se considera romani si viseaza la unirea cu Romania (asta pentru ca nu le stim istoria si refuzam sa acceptam ca, in 1918, i-am anexat impotriva vointei lor). In realitate, majoritatea basarabenilor romanofoni se raporteaza la romani exact la fel cum se raporteaza austriecii la germani.

 20. Stely Says:

  Daca asta este un motiv, ca romani nu si-au dori referendumul din teama ,asa cum spune @Sorin Cucerai ,luat dn articolul revistei „Time” .
  „In 1924, la conventia romano-rusa de la Viena (de care se vorbeste in articolul din revista Time), rusii propun ca romanii sa organizeze un referendum pentru a vedea daca basarabenii sunt intr-adevar favorabili unirii cu Romania. Guvernul Bratianu respinge categoric propunerea. Asta arata iarasi cit de convinsi erau politicienii din Regat ca “fratii” lor basarabeni vor sa fie condusi de la Bucuresti.”

  Va intreb :cum se face ca rusii au recurs la un ultimatum si la un Tratat secret facut peste capul romanilor (Ribbentrop -Molotov )si nu au impus referendumul? Adica un ultimatum pentru referendum? . Sau de data asta le-a fost lor frica ?

 21. AVP Says:

  Sorine, rusnacii sunt niste fraieri; ar trebui sa te ia advocat pe tine, intr-o eventuala disputa juirdica apropo de Bassarabia, si-atunci n-ar mai pati asa cum au patit cu Insula Sarpelui… 🙂 oops

  Insa pt mine e totuna, fiindca io, dac-as fi presedinte, n-as pune in niciun caz chestiunea unirii, fiindca ea nu mai e de actualitate acuma, iar in viitor nici atata ; mai mult decat atat, daca maghiarii ar cere autonomie – limitata la chestiuni strict administrative – in Ardeal, as aplica solutia Havel, din ex-Cehoslovacia, iar nu solutia Milosevici, din ex-Iugoslavia ; pana la urma s-ar ajunge tot acolo (daca asa ar pohti Marile Puteri), insa ar fi evitate niste sacrificii barbare, absolut inutile…

  ps. Stely, Sorin se referea la un referendum in 1921, dupa o suta de ani de rusificare, iar nu la cel din 1941, dupa 20 de ani de romanizare… Desi Kosovo e Muma Serbiei pravoslavnice, dupa cateva sute de ani de albanizare & islamizare, am vazut unde a dus referendumul de acolo… Asta e situatia, din pacate: nationalismul si-a trait traiul, si-a papat malaiul…

 22. AVP Says:

  Postare noua.

 23. sorin cucerai Says:

  AVP, lool! 😆

 24. Cristian Robu Corcan Says:

  Sorin Cucerai – good point, adica se raporteaza cu superioritate :). Si altceva – majoritatea basarabenilor romanofobi au impanzit romania, pe care o ironizeaza cu un zambet provenit din atingerea lor cu Marea Putere de la Rasarit. O chestie amuzanta: a se lua, de pilda, un simplu „narodnic” studentas in romania si a se trimite 2 ore la moscova, sa faca trei pasi. Cand se intoarce, nu te mai intelegi cu el :)).
  Excelente interventiile, Domnule Cucerai!

 25. Stely Says:

  AVP ,
  On topic 😉

  p.s. Nu stiu sigur insa ,daca-i bine … 😳

 26. AVP Says:

  Stely, „al doilea” este ideal, nu carnal si individual… In spetza insa, vivat crescat floreat… Sunt mumosi amandoi 🙂

 27. Stely Says:

  AVP,
  Era vorba despre urmasi… 😉
  Am pus întrebarea respectivă ,întrucît nu eram sigură dacă este bine să-l pun ,apoi dacă va iesi linkul. oops.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s