Săbii şi figuri

Atât desemnul cât şi textuleţele de mai jos fac parte din caietu & stratu anului 1977, un an fast pentru liberu-mi arbitru creator. În acel an am finalizat majoritatea textelor ce vor fi incluse în Poemul de oţel, poem pe care însă nu-l voi preda la concursul de debut decât în 1981, la insistenţa lui Nicolae Manolescu, presat la rându-i de… (dar mai bine tac… oops). Primul text a apărut şi-n lumea de hârtie, dacă nu cumva greşesc, recte-n Convingeri comuniste (căci unde dreaq altundeva…? oops), prin 78, pe când celelalte două au ratat la mustaţă intrarea în Poemul de oţel – împreună cu o mulţime de alte texte pe care poate o să vi le-arăt cândva – pentru că nu cadrau cu amprenta stilistică pe care am vrut s-o imprim Poemului în acel moment, iar după potop, când în fine am putut să-mi tipăresc cărticica premiată în 1982, bietele textuleţe au rămas tot pe dinafară, întrucât nu făcuseră parte din carte ab ovo, cum ar veni… Dar oare e puţin lucru s-apari în ediţie princeps, preste mode şi timp, dirept în Hyperspatz, mey ? 🙄

Reclame

12 răspunsuri to “Săbii şi figuri”

 1. Stely Says:

  Da,stiam ca va fi tirziu . Acum ,n-am decit sa-l pun aici ,intrucit dincolo nu prea isi mai gaseste locul .Iata comentariul „on topic ” pe care l-am promis :

  AVP,
  „Am promis ca am sa revin ” on topic” (la avatarurile Planetei OU) si iata sunt pregatita sa ma tin de cuvint .
  Mai intai vreau sa clarific motivul pentru care am am spus cindva ca imi doresc sa cunoasc” istoria „poemului” Planeta Ou „,pe care l-am numit tot atunci , „un fluviu”. Atunci nu cunosteam ,ci doar banuiam ca ai „muncit ” enorm ca sa scrii aceasta opera” noua” ca stil si continut . Banuiam ca ideea conceperii ei ti-a venit de la o virsta destul de frageda si ca ea s-a cristalizat ,sistematizat ,selectat ,sintetizat print-o munca acerba si printr-o perseverenta indirjita. Voiam sa cunosc cum a fost posibil ca „cineva” sa poata crea un asemenea „poem fluviu”. Da, iata acum sunt in masura sa clarific sau sa-mi clarific folosirea acestei expresii . L-am numit „fluviu” ,intrucit l-am perceput ca pornind de undeva ,dintr-un „izvor” ,aici copilaria (15-16ani), ca „un firicel „(de apa) „mai subtire” la inceput ,ca apoi sa devina mai consistent in volum si in continut . ” De la inferior la superior „.de la „vechi la nou” . Asa il vad acum . Puteai sa te opresti in 1976 ,cind spui ca ai vrut sa publici prima varianta -„Logica inferiorului” -atunci cind n-ai putut sa-i pacalesti nici cu introducerea „smechereasca „a lui Marx si nici macar cu sintagma „munca l-a creat pe om „o teza materialist -dialectica si istorica „despre rolul muncii in geneza omului .
  Spun „puteai sa te opresti „,intrucit ,dupa ce am citit prima varianta (avatar)-„Logica inferiorului”- care are tot ce-i trebuie (mai ales logica) sa ramina asa , pare ca sfirsitul este cristalizarea Ideii sau sfirsitul unei etape ,adica ceea ce spui aici :”munca l-a facut pe „om” (si este perfect adevart) .Istoria ,firesc ,il va naste pe „Dumnezeu” -de fapt l-a si nascut:”dar trebuie ca toti oamenii sa mearga la Tatal (…) „…(am citat din memorie )
  Ceea ce urmeza insa ,aceasta noua varianta dintre „zeci”a „Evangheliei dupa mine” este cu totul altceva desi si cred ca este urmarea sau detalierea primei variante (avatar ). Banuiesc ca in faza asta citisei deja Vechiul Testament si Noul Testament. Desigur ca si forma aceasta, cu totul noua fata de prima ,este fascinanta ca si continut ,dar si privind rabdarea , perseverenta , euforia si meticulzitatea ce ti-au fost necesare pentru scrierea ei. . Frumoase si cit se poate de clare toate „capitolele ” privitoare la „Iad”,”Cer”,”Inger”,”Inviere ” etc.. Si aceasta varianta a „Evangheliei dupa mine „este deosebita si binevenita ca o etapa intermediara a celei ce va fi in final … Le astept cu interes pe celelalte si momentul aparitiei „noului „stil .
  p.s. Am fost intrerupta timp vreo doua ori si am cam intirziat ,si pe deasupra mi-au cam pierit ideile si chiar si inspiratia.
  Prin urmare ii dau drumul asa ,intrucit e posibil sa fie pus deja un topic ..”

 2. AVP Says:

  Multumesc mumos, dear Stely, pt interesul tău nesecat faţă de atelieru-mi creator…oops. Să sperăm – cum ar venea – că oboseala noastră din Hyperspatz nu va fi-n zadar, iar când next generations vor decide a ne reinvia, cumva, cândva, fiindcă vom fi percepuţi ca o secvenţă drăcutză din existenţa lor d’anta, ne vom intalni din nou p-acilisa, pe undeva, aşa… Chiar, la ce etate ai vrea să fii revigorată, dragă pretină… ? 🙄

 3. Stely Says:

  Ehee ! Eu mi-am si facut socoteala . Cred ca nepotii nepotului meu vor putea sa -mi creeze o holograma „dracutza” cum vor dori ei . Eu ? Pai ,normal ,la virsta de acum 🙂 Desi mi-as dori si ceva mai inapoi ,adica macar la virsta cind ai conceput tu „Apel Catre Europa ”
  Apropos ,mi-am amintit ca prin clasa a IX a sau a Xa s-a facut, nu stiu de catre cine, un sondaj . Singura intrebare pe care mi-o amintesc este , in ce perioada istorica am vrea sa traim .
  Ei,eu ce raspuns crezi ca am dat ?

 4. AVP Says:

  Chiar sunt curios… 🙄

 5. Stely Says:

  Credeam ca ma cunosti indeajuns cit sa dai tu un raspuns . Ei,bine este vorba de perioada „pasoptista ” . 🙂

 6. AVP Says:

  Ai dreptate, dacă mă gândeam mai bine trebuia să ghicesc… oops. Te referi la 1848, cu Ana Ipătescu etc, iar nu la 1948, cu Anna Pauker etc., n-aşa…? 🙄

 7. Stely Says:

  Ups ! mda , s-ar zice ca m-ai „atins ” 🙂 .. Trebuia sa ma gindesc ca nu vei pierde prilejul si sa fac precizarea ,dar n-am mai avut timp ca a sunat cineva 😉 la usa.

 8. AVP Says:

  N-ar trebui să fii atât de sensibiloasă pe chestiuţa asta… Ale tinereţii valuri, atâta tot.

  Văzând însă că Dragoş Gros întârzie replica pt Sorin, n-ai vrea să i-o dai tu ? Io sunt prins de o chestiune în real. Citeşte mai întâi documentele la care face referire Sorin.

 9. Stely Says:

  Am citit o parte ,intrucit am fost intrerupta . Tocmai ce am citit o parte cit sa am niste sentimente deosebite . Adica de furie si revolta .
  Apropos ,in conditiile astea as vrea sa stiu ,ce crede d-l Sorin Iliesiu ?.Adica cum ar fi vazut realizata condamnarea „pactului Ribentrop Molotov „?

 10. Stely Says:

  ufff! Ce zapaceala de comentariu am facut !! oops . Sunt destul de bulversata , dupa ce am citit tot ce era de citit… Dar si ametita 🙄 ca intre timp am baut un pahar de bere 🙂 Asta se intimpla cind vrei sa faci mai multe lucruri deodata. Ma bucur insa ca mi-a luat-o @Dragos Gros inainte , pentru ca cine stie ce mai „abrambuream” si eu. Acum il astept pe @Sorin Cucerai cu replica ,intrucit eram convinsa ca am inteles fatalitatea,dar am impresia ca @Dragos Gros nu …

 11. AVP Says:

  Postare noua.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s