Poezie şi sinceritate

Dactilograma de mai jos (pe care mi-a bătut-o la maşina de la Grigore Preoteasa unul dintre aceştia doi: Matei Vişniec sau Călin Vlasie, nu mai ţin minte care) e ciorna textului cu acelaşi nume apărut în revista „Convingeri comuniste” (oops), în 1978. Nu vă speriaţi de numele inomabilei reviste, căci el nu era decât o altă formă iepocală fără fond ; în realitate, „Convingeri comuniste” a fost gazeta subt girul căreia s-a ţinut însuşi Cenaclul de luni, adicătelea cea mai puţin comunistă, totuşi, chestie ce-a existat în culturalgeala Ro în întreaga Iepocă. Citiţi şi convingeţi-vă că nu există absolut nicio legătură între coada vacii colectiviste şi ştampila ingeniului… oops.

Reclame

12 răspunsuri to “Poezie şi sinceritate”

 1. Stely Says:

  Da,” sinceritate „,dar si uimire ca si cînd descoperi o minunaţie de comoară. Poezia este „Norocul ” tuturor celor care simt că sunt născuti pentru ea. Trebuie să recunosc că mi-am dorit dintotdeauna să scriu poezie sau altceva . Am încercat ,dar la mine nu a venit… Şi acum ştiu de ce…
  „Norocul ” meu este însa că am descoperit acum „la bătrâneţe ” 🙂

 2. AVP Says:

  Mai bine mai tarziu decat niciodata 🙂

 3. Stely Says:

  Dacă-i asa hai sa mergem mai departe cu „sinceritatea ” , dar tot din partea poetului norocos. Nu de altceva ,dar posibil ca la bătrânete curiozitatea să fie la fel ca la tinerete . 😳 Prin urmare vreau sa stiu,deci ,la vremea cînd ai descoperit că „a venit Norocul ” , cîte poezii scriseseşi si ce-ai simtit cînd ti-ai dat seama că ele sunt acel „Nou „, definit de tine „substanta artei”? .Din ce scrii în articol eu simt că ai simtit mare o bucurie ,dar la fel si responsabilitate. Iata: „Si muncesc ca să-l fac”..

 4. AVP Says:

  Stely, n-am simtit nimic deosebit… oops. Traiam – pur si simplu- ca un tinerel foaarte idealist, ultraardent si de fapt cam exaltat / aiurit, si atat… oops. In ce priveste poesiile scrise, am inceput, biensur, de la cele foarte naive, tehnic vorbind, pe la 14-15 ani, si abia cu timpul, printr-un exercitiu henorm, mi-am descoperit stilul unic. Cine a spus ca geniul inseamna 99% transpiratie si 1% inspiratie n-a gresit. Si mai e o chestie sine qua non: rabdarea, da… ! Cred, iata, ca oricine ar dovedi o rabdare si-o perseverentza de otzel intr-o anumita chestie ar deveni doar prin asta un ingeniu.

 5. Stely Says:

  Spuneai cîndva că înainte de Nichita Stănescu l-ai avut ca idol pe Ion Alexandru de a cărei poezie mistică ai fost atras . Ai scris vreo poezie de acest gen sau ce te-a atras la Ion Alexandru ? genul de poezie sau stilul sau? Te întreb ,întrucît , mai stiu că înainte de a începe să scrii „Planeta Ou ” ai citit Biblia si toate Evangheliile. Pe mine m-au impresionat ,da ,”rabdarea” ,dar si chemarea de a le citi ,si nu odată ,ci de mai multe ori încît din cîte stiu le-ai învaţat pe de rost. Ai discutat vreodată cu Ion Alexandru sau cu altcineva , pe teme religioase si legătura lor cu poezia ?
  P.S. Mă întreb: eu,ce reactie as fi avut dacă te-as fi cunoscut atunci : 🙂

 6. AVP Says:

  Scussi pt intarzierea raspunsului, tocmai am terminat de spalat neste covorase & carpete le baie…

  Nu, nu l-am avut drept idol pe Ioan Alexandru, insa am fost puternic impresionat, atunci cand am citit-o prima oara, de poezia sa „Ascensiunea”, mai ales ca eu nu aveam de fapt prea mult lecturi din poezia romana contemporana pe raboj… oops. Mi-a placut de asemenea Ion Gheorghe, pe care il consider un poet important (mai substantial, in orice caz, decat Ioan Alexandru, care de la inaltimea varstei mele literare de azi mi se pare a fi un poet minor…oops), precum si Cezar Ivanescu, din generatia lui Nichita. Nichita ramane insa premergatorul cel mai important, de care tre sa se tina seama.

  In faza-mi mistica nu eram obsedat decat de Carte, cu care umblam preste tot (ma refer la Noul Testament). Cand o sa am mai mult timp disponibil o sa-ti arat niste poesii din aceasta faza, in starea lor bruta, deci in manuscris.

  Se pare insa ca esti pornita sa-mi iei un interviu, zmechero, a…? 🙄

 7. Stely Says:

  A,da ?! Mi-ai dat o idee … Deci să continui ? Eu am avut o altă intentie ,dar deocamdată o abandonez …
  Nu mi-ai raspuns la ultima întrebare .. 🙂 Nu ,n-am glumit cînd ti-am pus-o . Te-am întrebat din doua motive : unul din ele este acela că , în perioada cînd tu umblai „preste tot” cu „Cartea „după tine ,adică nitel mai înainte de momentul acela controversat 😉 si adus pe tapet zilele trecute de prietena noastră @monica, 👿 am citit si eu Biblia , cu destulă atentie si dorintă de a-i patrunde tainele ,întrucit mă preocupa credinta în D-zeu ,dar nu asa cum se propavaduia în biserică si cum auzeam de la părintii mei ,căci simteam că trebuie sa fie altceva si că Biblia ,de unde puteam afla , trebuia citită in altă „cheie”.
  Din păcate nu am reusit si m-am lăsat păgubasă . Ăsta este motivul pentru care am pus întrebarea despre „ce reactie aş fi avut ,dacă te-as fi cunoscut atunci …. Al doilea motiv decurge din primul : ideea de a scrie „Planeta Ou ” ti-a venit după ce ai citit „Noul Testament „,întrucît ai avut revelatia că i-ai descoperit întelesul ?
  P.S. Mă opresc aici ,tot din două motive :unul îl stii ; ) ,dar dacă l-ai uitat mă bucur ,iar al doilea că , „ce-i mult strică „.. 😳

 8. AVP Says:

  Stely, probabil ca ai fi reactionat ca si ceilalti contimporani care m-au cunoscut si care mi-au vazut nu doar chipul interior, ci si celelalte o mie de chipuri de zi cu zi… ; io zic, de aceea, ca e mai bine asa. Sa nu uitam, de altfel, cum au reactionat contimporanii Unuia care n-a fost doar un poesel oarecare, ci insusi Mantuitoru lumeei, dear surioare… 😳

  In ce priveste punctul originar al Planetei Ou, vei vedea ca el este foarte adanc in biografia mea, cam de pe la 15-16 anisori, pe cand nici Cartea n-o stiam… oops. Habar n-am cum mi-au venit in cap aiaste idei si de ce tocmai mie, mey… 😯

  Si, aloo, la ce motiv te referi? :roll Spune-l aci, ca sa nu creada lumea c-avem secrete, drea… oops

 9. Stely Says:

  Ehee ! Ai uitat asa repede ? 😉 Inseamnă că nici n-ai observat că n-am schimbat browserul . 🙂 Trebuia sa ma opresc din motivele pe care le-am descris ,adica n-am putut sa scriu mai mult ca sa nu „fortez ” casuta de comentarii : oops : Da, stiu ca mi-ai zis sa-ti pun pe lista toate inconvenientele ,dar nu vad cum ai putea sa ma ajuti , daca nici baiatul meu nu poate … Ti-am spus si tie ca si lui : nu am cursorul din dreapta casutei . Este exact ca la casuta de comentarii de pe facebook,unde atunci cind pun un comentariu ,trebuie sa evit cit pot ,sa apas pe „enter”,intrucit se afiseaza fara sa am intentia . Si aici ca si pe facebook n-am cum sa ma intorc la inceputul comentariului ,daca vreau sa scriu de ex un titlu ,sau sa introduc un citat . Si nici pe Firefox nu am cursorul. Nu stiu ce probleme au altii …

 10. Stely Says:

  Off topic . Ai vazut ca Traian Basescu nu renunta la cele doua articole de revizuire a Constitutiei pe care CC la sugestia CSM le- declarat neconstiutionale ? Ma bucur . Cred ca ai citit comentariile mele de pe facebook unde il intrebam M.Politeanu de ce nu se eludeaza decizia CC,asa cum au eludat-o si cei 322 , cind au votat suspendarea presedintelui considerind decizia lor doar consultativa ? Mi-a raspuns ca nu mai este nimic de facut decit sa se schimbe Constiutia cu totul .Am speranta ca se va ajunge la o intelegere cu UDMR privind si regionalizarea. De fapt presedintele a spus clar :regionalizarea se va face . Orice forma este mai buna decit cea actuala.

 11. Stely Says:

  p.s . O mica erata :”cind scriu,la fiecare cuvint ….”

 12. Stely Says:

  Da,aveti dreptate . Am vrut sa spun ,dar am am evitat sa-mi dau cu parerea pina nu stiam sigur. Cert e ca am tot aminat ,dar va trebui sa rezolv pina nu ma trezesc cu el crăpat. Multumesc f.mult pentru disponibilitatea dvs de a ma ajuta si de a-mi da lamuriri suplimentare.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s