Sorin Ilieşiu şi alţi lideri ai societăţii civile cer revotarea Legii Lustraţiei

Comunicat

R E V E N I R E

APEL pentru revotarea urgentă a Legii lustraţiei

sau excluderea PD-L din PPE

– Apel semnat de 32 de organizaţii civice şi sindicale –

Doamnei Roberta Anastase – Preşedinta Camerei Deputaţilor

Domnului Daniel Buda – Preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor

20 iunie 2011

Doamnă Preşedintă a Camerei Deputaţilor,

Domnule Preşedinte al Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor,

Vă solicităm imperativ să supuneţi votului Legea lustraţiei în actuala sesiune parlamentară, în mod obligatoriu la vedere (vot deschis).

Conform programului său politic, Partidul Democrat-Liberal – în fruntea căruia sunteţi – consideră ca „este nevoie de asumarea fermă a despărţirii de trecutul comunist”.

Dacă nu veţi da curs acestui apel, vă vom cere demisia de onoare atât din fruntea Camerei Deputaţilor cât şi din fruntea PD-L care întârzie inadmisibil să-şi pună de acord vorbele cu faptele.

Dacă nu veţi da curs acestui apel, vom solicita de asemenea domnului Wilfried Martens, preşedintele Partidului Popular European al căui membru este PD-L, să iniţieze procedura de excludere a PD-L întrucât acesta tergiversează într-o manieră dezavuabilă despărţirea de trecutul comunist.

Tergiversarea revotării Legii lustraţiei este sinonimă cu batjocorirea poporului român şi a revoluţiei anticomuniste.

Vă cerem să comunicaţi în cursul zilei de mâine, 21 iunie 2011, presei şi opiniei publice, data la care va fi în sfârşit revotată la vedere (vot deschis) Legea lustraţiei şi motivele reale ale acestei tergiversări dezonorante.

Vă cerem totodată să invitaţi repezentanţii Televiziunii publice pentru a transmite în direct revotarea deschisă a Legii lustraţiei.

Doamnă Anastase, în 7 iunie 2010 (!), imediat după ce „judecătorii” Curţii Constituţionale au decis că Legea lustraţiei ar fi neconstituţională, aţi declarat că aşteptaţi expunerea de motive a Curţii Constituţionale şi că veţi modifica Legea lustraţiei astfel încât să fie constituţională. În 18 iunie 2010 (!), Curtea Constituţională a publicat expunerea de motive prin care legea a fost declarată neconstituţională.

Domnule Buda, în 13 august 2010 (!) aţi afirmat că Legea lustraţiei reprezintă o prioritate pentru PD-L, ea urmând să reintre în dezbatere în sesiunea din toamna anului 2010 (!). Tot atunci aţi mai afirmat: „Legea Lustraţiei este una dintre priorităţile PD-L. Rămâne să vedem când o să fie discutată, dar este o prioritate pentru noi. Nu se ştie dacă va intra pe 1, 2, 3, 4 sau 5 septembrie 2010 (!). Trebuie să avem susţinerea acestei legi şi din partea celorlalte forţe politice”.

Domnule Buda, ne-am interesat pentru dumneavoastră: aveţi susţinere din partea PNL. L-am contactat în acest sens pe dl Eugen Nicolăescu, iniţiator al Legii lustraţiei din partea PNL. Ne-a confirmat că PNL susţine mereu votarea acestei legi în regim de urgenţă şi la vedere.

Evocăm de asemenea declaraţia Preşedintelui României Traian Băsescu, din 10 iunie 2007: „Niciodată nu este prea târziu pentru Legea lustraţiei. Este nevoie de limpezirea celor 50 de ani de comunism. Dacă vrem ca influenţa comunismului să fie diminuată, legea lustraţiei trebuie adoptată rapid de Parlament”.

Preşedintele PD-L Emil Boc a cerut imperativ în 27 octombrie 2008, „discutarea Legii lustraţiei, condiţie necesară pentru asanarea clasei politice”.

Anexăm în completare câteva idei importante din expunerea de motive a deciziei, din 18 iunie 2010 a Curţii Constituţionale, de aşa-zisă neconstituţionalitate a Legii lustraţiei:

„Lustraţia se poate constitui ca reper moral, de rememorare a ororilor comunismului, dar şi ca măsură temporară de excludere de la funcţiile de conducere a unor autorităţi şi instituţii publice a persoanelor care au lucrat sau colaborat cu regimul comunist.”

“Dincolo de numeroasele probleme morale, sociale, politice, economice, legale etc. care se pot ridica după adoptarea unei legi a lustraţiei, aceasta are, per ansamblu, un efect pozitiv în perioada de tranziţie a fostelor ţări comuniste în vederea trecerii la un stat democratic, de drept, bineînţeles, dacă este adoptată în conformitate cu prevederile constituţionale ale statului respectiv, mai notează CC.”

“În ţările foste comuniste, o condiţie specială pentru accederea într-o funcţie publică o reprezintă neapartenenţa la nomenclatură şi, ca o consecinţă, a apărut conceptul de „lustraţie”, termen ce semnifică procedura existentă în aceste ţări de a-i arăta pe cei care au colaborat cu fostul regim şi de a le interzice ocuparea unor funcţii publice. Această practică a apărut ca o garanţie a respectării statului democratic, de drept, în vederea bunei funcţionări a administraţiei publice bazate pe credibilitatea şi loialitatea funcţionarilor publici”.

“Toate ţările fost comuniste din Europa Centrală şi de Est care au aderat la Uniunea Europeană s-au confruntat cu problema lustraţiei, adică a interzicerii accesului sau îndepărtării din instituţiile publice a acelor persoane cu privire la care există certitudinea că au făcut parte din regimul comunist”.

“Fiecare ţară confruntată cu problema lustraţiei, în funcţie de scopul urmărit şi de specificul naţional, a adoptat un anumit tip de realizare a lustraţiei, considerându-se, în doctrină, că Cehia a reglementat un model radical, că Lituania şi ţările baltice au adoptat un model intermediar şi că Ungaria, Polonia şi Bulgaria s-au raliat unui model moderat”.

“La ora actuală, în România, în ceea ce priveşte funcţiile de demnitate publică, nu există o condiţionare a ocupării acestora de neapartenenţa la vechile structuri comuniste, ci există doar obligaţia de a declara apartenenţa sau neapartenenţa la poliţia politică”.

20 iunie 2011

Sorin Ilieşiu – autorul apelurilor pentru condamnarea naţională şi internaţională a comunismului http://www.gds.ong.ro/apel.htm http://www.revista22.ro/apel-pentru-condamnarea-internationala-a-criminalitatii-si-nelegitimit-3326.html, vicepreşedinte PNŢCD

Societatea Timişoara, Florian Mihalcea – Preşedinte

Asociaţia 21 Decembrie 1989, Teodor Mărieş – Preşedinte

Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România- Octav Bjoza, Preşedinte

Blocul Naţional al Revoluţionarilor 1989, George Costin

Seniorii Ligii Studenţilor din Universitatea Bucureşti 1990– avocat Antonie Popescu
Consiliul Mondial Român, Ştefana Bianu – Vicepreşedinte

Memorialul Revoluţiei 16-22 Decembrie 1989 Timişoara, dr.Traian Orban – Preşedinte

Asociaţia 17 Decembrie 1989 Timişoara

Asociaţia Frontul Democratic Român- Petrişor Morar, Preşedinte
Asociaţia 22 Decembrie 1989 Baia-Mare- Adiel Florian, Preşedinte
Comitetul de Acţiune pentru Democratizarea Armatei- ofiţerii C.A.D.A.-1990

Fundaţia Culturală Memoria – filiala Argeş, prof.univ.Ilie Popa – Preşedinte

Fundaţia Icar, Dr. Camelia Doru – Preşedinte

Fundatia Naţională pentru Românii de Pretutindeni, Daniela Soros – Vicepreşedinte

Asociaţia Românilor din Australia, Mihai Maghiaru – Preşedinte

Organizaţia luptătorilor pentru apărarea drepturilor omului, I.Leşu – Preşedinte

Sindicatul Naţional al Ţăranilor şi al Proprietarilor Români, Dan Drăghici – Preşedinte

Asociaţia Europeană a Cadrelor Didactice – Secţiunea Naţională România, prof.univ.dr. Florin-Cristian Gheorghe – Preşedinte

Asociaţia Scriitorilor Români şi Germani din Bavaria, Radu Bărbulescu – Preşedinte

Association Culturelle et Amicale Roumaine, Gabriel Penciu – Preşedinte

L’Alliance Belgo-Roumaine, Bruxelles, Ecaterina Evanghelescu – Preşedinte

Consiliul Român American, Neculai Popa – Preşedinte

Asociaţia Copiilor Revoluţiei, Cătălin Giurcanu – Preşedinte

Asociaţia Adevăr şi Dreptate, Nicolae Bănuţoiu – Preşedinte

Asociaţia Apolitică “Societatea Târgovişte”, Ilie Petre Ştirbescu – Preşedinte

Fundaţia Redarea Istoriei, jurist Păun Gabriel Virgil – Preşedinte

Fundaţia Ioan Bărbuş, Anca Maria Cernea – Preşedinte

Federaţia naţională Omenia a Pensionarilor (peste 1.000.000 de membri), dr.ing.Gheorghe Chioaru – Preşedinte

Grupul văduvelor de eroi martiri

Fundaţia Naţională a Revoluţiei din Decembrie 1989 – Timişoara, Pompiliu Alămorean – Preşedinte

Federaţia sindicală “Solidaritatea – Virgil Săhleanu” a siderurgiştilor din RomâniaSindicatul Solidaritatea al siderurgiştilor Galaţi, Ilinca Diaconu – Preşedinte

Sindicatul Solidaritatea Hunedoara

Sindicatul ALRO Slatina, Ion Ioan – Preşedinte

10 răspunsuri to “Sorin Ilieşiu şi alţi lideri ai societăţii civile cer revotarea Legii Lustraţiei”

 1. skorpion Says:

  Apelul domnului Sorin Iliesiu are vreo legatura cu alegerea domniei sale in functia de vicepreşedinte al PNTCD in data de
  19 iunie 2011?

  inclusiv solicitarea pentru excluderea PDL din PPE?

  In parlamentul Ro -din cite stiu eu – PDL nu are majoritatea necesara votarii legii lustratiei, asa cum o dorim noi sa fie votata de ani multi…

  nu as vrea sa cadem in alte extreme…..

 2. AVP Says:

  Skorpi, dacă legea ar fi votată, i-ar afecta – sau ba – atât pe pedelişti, cât şi pe ţărănişti, care-i problema… ?

  În ce priveşte susţinerea parlamentară pt votarea acestei legi, iată ce spune comunicatul de mai sus:

  Domnule Buda, în 13 august 2010 (!) aţi afirmat că Legea lustraţiei reprezintă o prioritate pentru PD-L, ea urmând să reintre în dezbatere în sesiunea din toamna anului 2010 (!). Tot atunci aţi mai afirmat: „Legea Lustraţiei este una dintre priorităţile PD-L. Rămâne să vedem când o să fie discutată, dar este o prioritate pentru noi. Nu se ştie dacă va intra pe 1, 2, 3, 4 sau 5 septembrie 2010 (!). Trebuie să avem susţinerea acestei legi şi din partea celorlalte forţe politice”.

  Domnule Buda, ne-am interesat pentru dumneavoastră: aveţi susţinere din partea PNL. L-am contactat în acest sens pe dl Eugen Nicolăescu, iniţiator al Legii lustraţiei din partea PNL. Ne-a confirmat că PNL susţine mereu votarea acestei legi în regim de urgenţă şi la vedere.

 3. skorpion Says:

  AVP,

  si pentru asta „ceri” excluderea PDL din PPE? hai, sa fim seriosi, este stravezie chestiunea, imi pare rau s-o spun…

  si apoi dl. Ilesiu chiar crede „Ne-a confirmat că PNL susţine mereu votarea acestei legi în regim de urgenţă şi la vedere.”???
  nu a fost dezamagit niciodata de PNL????

  Toti o lungesc pina la calendele grecesti, atit PDL, cit si PNL, de celelalte partide nici nu mai spun…..

 4. AVP Says:

  Evident ca toti o lungesc… Dar de ce sa ne supalam tocmai pe cei care le cer sa n-o mai lungeasca ? 🙄

  In fond, se va vota – de data asta, si daca se va vota – la vedere.

 5. skorpion Says:

  AVP,

  1. nu m-am suparat absolut deloc pe faptul ca dl. Iliesiu cere sa nu se mai lungeasca votarea legii. Mi se pare fireasca solicitarea.

  2. daca nu ar fi fost ales de curind vicepresedinte PNTCd nu l-as fi banuit si de alte „interese”..

  3. daca nu ar fi fost ales de curind VP la PNTCD bag mina in foc ca dl. Iliesiu NU ar fi solicitat excluderea PDL din PE.

  p.s. mai cade cite un mit……

  scuze daca am suparat pe cineva…

 6. AVP Says:

  Dear skorpi, nu te grabi cu concluziile, please… Sorin Iliesiu a cerut si altadata excluderea PDL din PPE – si mi se pare ca tot pe problema lustratiei -, iar atunci era sustinatorul PDL si al lui Base, bre… oops.

  Nu pot sa-ti dau acum, pe loc, linkul de rigoare, dar cand o sa-l gasesc, o sa ti-l dau.

  Pana atunci, va recomand sa cititi si acest link conex, inclusiv comentariile de acolo:

  https://viorelpadina.wordpress.com/2010/05/23/legea-lustratiei-plus-si-minus-2/#comment-15479

 7. Stely Says:

  Sunt curioasa daca ,acum cind d-l Sorin Iliesiu este vicepresedinte la PNTCD ,cu Victor Ciorbea presedinte -un adversar infocat al lui Traian Basescu si implicit al PD-L – acest Comunicat va fi preluat de cele doua televiziuni (Antena si RTV) . Inclin sa cred ca da. Nu-mi amintesc prea bine ,prin urmare intreb :Cum a votat PNL( in 2010 )legea lustratiei si cine a sesizat CC ,care ulterior a declarat-o ca neconstitutionala ? Imi amintesc ca ,doar citiva din PNL au votat-o .Acum mi se pare cam suspecta intrarea in scena a PNL,dornic de votarea „urgenta” a legii lustratiei . Cit de „urgent ” ? Mai sunt 10 zile pina la vacanta parlamentara . Deci ,nu se poate . Hmm … Inca un motiv sa mi se para suspecta si aceasta Revenire la Comunicat .De ce abia acum ?

 8. AVP Says:

  Cel mai bine ar fi ca dl Sorin Iliesiu sa vina aci si sa ne explice personal ce si cum. Sa speram ca nu ne va ocoli, asa cum a facut-o la topicul prin care anuntam lansarea sa in politica.

  Io unul va zic insa: pe maine. Azi mi-am depus dosarul de somaj, asa ca altele sunt grijile mele acum.

 9. Stely Says:

  Asta era inca o intrebare care imi statea pe limba . Nu am pus-o ,intrucit am crezut ca stii motivul pentru care ne-a ocolit la topicul trecut . Deasemenea am mai banuit ca stii ,crezind ca ai primit Comunicatul de la Sorin Iliesiu prin e-mail . .

 10. AVP Says:

  Stely, comunicatul l-am primit via Asociatia 21 Decembrie.

  Nu ştiu de ce nu mai trece dl Sorin Ilieşiu pe-aci, poate că nu mai are timp disponibil. Însă eu sunt de părere că trebuie să-şi facă, neapărat.

  Postare nouă.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s