Un comunicat al dlui Sorin Ilieşiu

Comunicat

Domnului Traian Băsescu – Preşedintele României

Domnului Mircea Geoană – Preşedintele Senatului

Doamnei Roberta Anastese – Preşedintele Camerei Deputaţilor

Domnului Emil Boc – Prim-ministru

Astăzi 4 Iunie, se împlinesc 91 de ani de la semnarea, inclusiv de către Ungaria, a Tratatului de la Trianon din 1920, care a consfinţit marea unire din 1 Decembrie 1918, dată consacrată ca zi naţională a României.

Având în vedere:

(a) necesitatea ca maghiarii şi românii, împreună cu celelalte popoare din Uniunea Eurpeană, să adopte la nivel statal şi comunitar o politică de coexistenţă în Uniunea Eurpeană în spiritul respectării legitimităţii, legalităţii, valorilor creştinismului şi civilizaţiei europene, antişovinsmului şi antixenofobiei,

(b) contestarea – de către lideri maghiari şi de către organizaţii guvernamentale sau non-guvernamentale din România şi Ungaria – a legitimităţii Tratatelor de pace semnate inclusiv de Ungaria la Trianon în 1920 şi la Paris în 1947, precum şi contestarea consecinţelor acestor tratate,

(c) acţiunile cu conotaţie iredentistă şi revizionistă ale respectivilor lideri şi organizaţii,

(d) pericolul apariţiei în Transilvania a unor diversiuni şi a unor conflicte violente interetnice româno-maghiare,

(e) pericolul izbucnirii unui conflict între România şi Ungaria, state membre ale UE şi NATO,

(f) pericolul destrămării teritoriale a României după modelul Dictatului de la Viena din 1940 instrumentat de Hitler, Mussolini şi Horthy, sau după alte modele,

(g) pericolul degenerării conflictelor interetnice şi a reeditării masacrelor bestiale antiromâneşti înfăptuite în Transilvania în 1940-1944 de autorităţi maghiare horthyste cu implicarea unei părţi a populaţiei locale maghiare, în localităţile Trăznea, Ip, Sărmaşu, Moisei, Nuşfalău, Cerişa, Marca, Breţcu, Mureşenii de Câmpie, Mihai Bravu, Ciumărna, Zalău, Huedin, Belin, Zăbala, Halmăşd, Sântion, Cosniciu de Sus, Camăr, Aghireş, Sucutard, Ditrău, Suciu de Sus, Tărian, Prundu Bârgăului, Cătina, Răchitiş, Şincai, Turda, Ozd, Gădălin,

în numele celor care s-au sacrificat pentru unirea legitimă şi legală a Transilvaniei cu România, solicit următoarele:

1). Preşedintele României, Preşedintele Senatului, Preşedintele Camerei Deputaţilor şi Primul-ministru să ceară omologilor lor din Ungaria, precum şi Uniunii Democrate Maghiare din România aflată la guvernare în prezent, să adopte – cât mai curând posibil – declaraţii oficiale: (a) de adoptere la nivel statal şi comunitar a unei politici de coexistenţă în Uniunea Eurpeană în spiritul respectării legitimităţii, legalităţii, valorilor creştinismului şi civilizaţiei europene, antişovinsmului şi antixenofobiei, (b) de dezavuare a contestării – de către lideri maghiari şi de către organizaţii guvernamentale sau non-guvernamentale din România şi Ungaria – a legitimităţii Tratatelor de pace de la Trianon din 1920 şi de la Paris din 1947, precum şi a legitimităţii consecinţelor lor, (c) de dezavuare a acţiunilor cu conotaţie iredentistă şi revizionistă ale respectivilor lideri şi organizaţii, având ca posibil scop destrămarea teritorială a României după modelul Dictatului de la Viena din 1940 instrumentat de Hitler, Mussolini şi Horthy, sau după alte modele, (d) de angajare pentru prevenirea eficientă a oricăror forme de contestare a legitimităţii tratatelor de pace de la Trianon din 1920 şi de la Paris din 1947 – semnate incluisv de Ungaria, precum şi împotriva manifestărilor şi atitudinilor cu conotaţie iredentistă şi revizionistă, (e) de dezavuare a masacrelor bestiale antiromâneşti înfăptuite în Transilvania în 1940-1944 de autorităţi maghiare horthyste cu implicarea unei părţi a populaţiei maghiare din Transilvania, (f) de angajare pentru prevenirea eficientă şi responsabilă a oricăror forme de violenţă interetnică.

2). Preşedintele României, Preşedintele Senatului, Preşedintele Camerei Deputaţilor şi Primul-ministru să ceară – cât mai curând posibil – conducerii Uniunii Europene şi NATO să solicite solidar cu România, Ungariei şi reprezentanţilor minorităţii maghiare din România, să adopte de urgenţă declaraţiile oficiale menţionate mai sus.

Liderul maghiar din România Laszlo Tokes, vicepreşedintele Parlamentului European, a afirmat într-un comunicat din 15 Martie a.c.: „La cea de a 90-a aniversare de la semnarea Tratatului de la Trianon – care a dus la ruperea naţiunii noastre – ne-am propus demararea unui proces de vindecare – Vindecarea Trianonului”, „Acum a venit şi momentul înfăptuirii unităţii maghiare, într-un spirit demn de secolul XXI, o unitate maghiară, în Uniunea Europeană”, a mai afirmat în acelaşi comunicat vicepreşedintele Parlamentului European.

Bucureşti, 4 Iunie 2011

Sorin Ilieşiu – autorul apelurilor pentru condamnarea naţională şi internaţională a comunismului

http://www.gds.ong.ro/apel.htm
http://www.revista22.ro/apel-pentru-condamnarea-internationala-a-criminalitatii-si-nelegitimit-3326.html

P.S. Unul dintre străbunii mei a fost avocatul Ioan Buteanu, lider al revoluţiei naţionale din Transilvania din 1848-1849, ucis prin spânzurare de colaboratorul lui Kossuth Lajos, maiorul Hatvani Imre, în 23 mai 1849. Bunicul meu Vasile Mureşan urma să fie spânzurat în octombrie 1944 în centrul oraşului Baia-Mare împreună cu trei ierarhi ai bisericii greco-catolice, pentru activitate antihorthystă; din fericire, armata română a eliberat oraşul cu câteva zile înainte de data prevăzută pentru spânzurare. Tatăl meu, Victor Ilieşiu, preşedinte al Asociaţiei studenţeşti „Şincai” a studenţilor români din Ardealul cedat, responsabil în anii 1941-1944 al paginii „Grai şi suflet românesc” din ziarul Tribuna Ardealului, a fost cenzurat şi hărţuit de autorităţile horthyste.

Reclame

19 răspunsuri to “Un comunicat al dlui Sorin Ilieşiu”

 1. AVP Says:

  Domnule Ilieşiu,

  Inţeleg perfect, credeţi-mă, sentimentele dvs naţionale, chiar dacă nu sunt ardelean, precum şi preocuparea dvs pentru situaţia ce s-ar putea naşte din pricina unui rix interetnic prost gestionat. Sunt însă de părere că autorităţile noastre nu trebuie să acorde o atenţie disproporţionată şi alarmantă gălăgiei unor naţionalişti exaltaţi ori demagogi sau diversiunilor unor provocatori profi, aşa cum eu l-am considerat pe LT încă de la „revoluţia” din 89, aloo… Să fim cu ochii pe butelie, dar să nu punem gaz preste foc şi să inducem astfel o-ntreagă hiisterie.

  Problema – dacă există vreuna – trebuie rezolvată exclusiv la masa tratativelor, dar exclusiv, dacă mă-nţelegeţi. În momentul în care marile puteri or aliaţii noştri ar agrea fie şi aluziv, doamne fereşte, problema autonomiei în Ardeal sau aiurea, totul e terminat acolo, iar bâzdâcurile naţionaliste n-ar duce decât la tragediile din fosta Iugoslavie. Repet: Doamne fereşte şi păzeşte !

 2. Riddick Says:

  Bună seara !

  Ne băşicăm pe chestiunea aşa-zisului „Ţinut Secuiesc” şi nu zice nimeni nimic despre proiectele de euro-regionalizare a României. Agenda UE este chiar desfiinţarea statelor-naţiuni. Mergem cu plângeri împotriva unui stat cu care avem bune relaţii – Ungaria – chiar la inamic, care vrea desfiinţarea TUTUROR statelor europene şi crearea „Europei Unite”?!

  Se folosesc prevederi din Tratatul de la Lisabona pentru a promova prin „iniţiativă cetăţenească” legiferarea aberaţiei „Ţinutul Secuiesc”:

  http://www.agerpres.ro/media/index.php/comunicate/item/68258.html

 3. AVP Says:

  Riddick, cel putin pana in viitorul acum predictibil, regionalizarea europeana nu va afecta granitele statelor nationale componente, chiar daca – fiind deja componente federative, in fond – natiunile europene trebuie sa-si cedeze o parte din suveranitate entitatii mai mai, Uniunea Europeana. Insa regionalizarea europeana e una, iar tzifna nationalista ce-ar tinde sa rupa ori sa destabilizeze o entitate federativa nationala e cu totul alta. Nu cred ca Frantei (de-un paregzamplu) i-ar pica bine ca Alsacia si Lorena sa decida mai intai autonomia, iar apoi alipirea la Germania vecina si pretina, pe motiv ca si acolo e tot o tzeara ioropeana, iar in plus nu va mai exista nici pericolul centralelor nucleare, n-asa ? Dar daca UE in ansamblu si cu OTAN ar zice „Da, de ce nu ?”, aia ar fi, oricat Franta cocosului galic n-ar fi Românica balcanica… oops.

 4. Riddick Says:

  Regionalizarea europeană se vroia mult mai pronunţată, acum s-a mai pus batista pe ţambal, dupa ce au cazut referendumurile din 2005. Unii au văzut asta din timp:

  http://www.lindsayjenkins.com/mad_map_to_leave_britain.htm

 5. AVP Says:

  Dear Riddick, pana la urma se va ajunge la o singura natiune europeana, asemanatoare natiunii americane, sa-ti fie clar.

  Iar intr-un viitor nici macar prea indepartat, aloou, se va ajunge la o singura natiune pamanteana : Planeta Ou 🙂

  Experto credite… 😎

 6. Riddick Says:

  La americani au vrut ei, chiar au luptat pentru asta, aici se face ceva artificial. Nici cultural nu suntem foarte asemănatori între noi, europenii. SUA = Libertate, Iniţiativă, UE = Dirijism, Centralizare.

 7. AVP Says:

  UE e abia la inceput si mai are timp sa se autoregleze, pe de o parte ; iar pe de alta, hai ca s-a cam terminat si cu libertatea fara margini din Ame, cel putin odata cu ultimele interventii – de voie, de nevoie – ale statului federal in economie.

  Nici libertatea nu mai e ce-a fost, my friend… oops.

 8. AVP Says:

  Apropou de natiunea unica Planeta Ou, nu te teme, dear Riddick, caci aceasta nu va condusa de guvernul ocult mondial ori de sorossisti… oops. Presedintele natiunii de care-ti vbesc va fi un Computer de generatia X, iar prim-ministru un Computer de generatia X – 1, normal… 🙂

  😯

  Cum iti place ? 🙄

 9. Riddick Says:

  Vrusesem să scriu: SUA = (încă) Libertate, Iniţiativă 🙂

  Dar să vedem alegerile din 2012. Îmi vine greu să cred ca iar se las prostiţi.

 10. Riddick Says:

  AVP (00:08): Pâi, asta-i MATRIX (filmul cu mai multe serii). 🙂

  http://en.wikipedia.org/wiki/The_Matrix

 11. Riddick Says:

  Noapte bună, mă retrag.

 12. AVP Says:

  Da ? Atunci asta e situatia, natia & matrixatia… oops.

  Pe maine 🙂

 13. Stely Says:

  Salutare !
  Aseară am stat special in „păpushoi ” , neintervenind „on topic „,decit putin pe facebook ,ca să văd cum îl” îmblănzeste „si-l linistetste AVP, pe Riddick, care de la un timp pare din ce in ce mai speriat de „globalizare”. Mi-a plăcut … În primul rînd pentru că, Riddick ,a plecat la culcare linistit (oare?) ,iar în al doilea rînd mi-a plăcut concluzia ce a decurs din scurta „confruntare ” 🙂
  Cred si eu ca , în viitorul apropiat , ne vom da mîna frăteste -om cu om de pe întreaga planetă -chiar dacă vor mai fi cîtiva speriati care să se împotrivească.

 14. Stely Says:

  AVP ,
  Referitor la ceea ce spui aici ….

  „UE e abia la inceput si mai are timp sa se autoregleze, pe de o parte ; iar pe de alta, hai ca s-a cam terminat si cu libertatea fara margini din Ame, cel putin odata cu ultimele interventii – de voie, de nevoie – ale statului federal in economie.

  Nici libertatea nu mai e ce-a fost, my friend… oops ”

  …am adus aici un link care este destul de alarmant ,privitor la interventia statului federal in economie si ce se va intimpla in viitorul imediat .

  http://standard.money.ro/finante-banci-asigurari/sua-se-prabuseste-intr-o-luna-18756.html

  Aici am adus doua comentarii ,unul care il contrazice :

  @Mihai Giurgea: “Vina este de fapt a sistemul democratic, a votului universal si a populismului pe care îl produc ele. Vina este a americanilor care au părăsit principiile de baza ale capitalismului: responsabilitate individuala, competiție pe viața si pe moarte, lăcomie. Si au permis ca țara lor sa devina socialista.” Domnule, eu nu sunt socialist, fac aceasta precizare pt a intelege corect ceea ce-ti voi spune. Dumneata esti intr-o teribila eroare. Intorci lucrurile pe dos, dai adevarului valoare de minciuna si invers. SUA sunt in situatia actuala tocmai datorita capitalismului, care a permis: 1.disparitia responsabilitatii individuale (vezi abrogarea legislatiei americane privind controlul activitatii bursei, bancilor, creditelor – comisa de politicieni cu interese mari in lumea financiara si care a permis haosul financiar din SUA), 2.exacerbarea competitiei pe viata si pe moarte care a dus la o “apocailpsa” a pietei financiare si prin ricoseu, a intregii economii americane, prin aparitia monopolului asupra instrumentelor financiare detinut de cativa “baieti destepti” de pe Wall Street si 3.cautarea de solutii pentru iesirea din criza prin declansarea unor razboaie (adica, exact reactia tipica pt un capitalism imperialist in ruina). Sistemul de sanatate si de asistenta sociala din SUA era, la momentul alegerii lui Obama, cel mai precar din lumea democratica, iar Obama, printre altele, a fost votat de americani si pt promisiunea ca va rezolva aceasta problema. CONCLUZIE: esti intr-o teribila eroare de interpretare, domnule autor.

  Iar aici un @ cititor ,care gaseste niste vinovati :
  ” ALOOOO, bai ziaristilor treziti-va sau vreti ca dupa niste ani cand totul va fi dat in vileag sa fiti acuzati de terorism ! Eu unul va acuz de acum de terorism mediatic fiind vinovati in egala masura cu cei care-au SPART FIOLELE cu GRIPA AVIARA, GRIPA PORCINA, etc.
  Si voi ROMANI lasati mistoul si bancurile, NU MAI FITI IGNORANTI, ca asa se naste mult trambitata CRIZA ALIMENTARA..azi cu E.COLI la castraveti, maine cu buba neagra la rosii sau mai stiu eu ce pe la alte produse.”
  cititor

  Eu ii dau dreptate, pina la un punct ,acestui @cititor .
  Am ca argument isteria mediatica lansata in jurul epidemiei provocata de E.Coli „enterohemoragica.” A fost de ajuns ca medicii sau microbiologii germani sa lanseze o gogomanie, precum ca epidemia a avut ca focar de infectie ,castravetii din Spania ,fara sa faca o ancheta epidemiologica responsabila si profesionista ,apoi sa aduca la cunostinta publicului ,si iata unde s-a ajuns .La un adevarat dezastru privind exportul si chiar consumul intern de castraveti . Pierderi de milioane de euro pentru producatori de castraveti. Si aceasta in Romania unde nu exista nici macar o imbolnavire si cind se elibereaza certificate fitosanitare pentru comercializarea lor. Nici macar pe gratis nu reusesc sa-i dea . Au ajuns sa-i arunce la groapa de gunoi. Gasesc vinovati de dezastrul asta la noi in tara ,atit mass -media, cit si OPS (oficiul de protectie a consumatorului ),care nu intervin cu competenta si curaj pentru a informa corect despre ce este vorba .

 15. Goldmund Says:

  Momentul polonez

  Da, interesant mesajul din Comunicat al domnului
  Sorin Iliesiu, mesajul unui patriot roman neaos.
  Tot respectul pentru inaintasii din familia dvs,
  domnule Sorin Iliesiu!

  Si pe mine m-a mirat in ultimul timp pretentiile excerbate ale secuilor din Romania, acestia prin demersurile lor dand apa la moara (mai ales)unor populisti-nationalisti romani, care nu s-au oprit la Vadim(v. si reactiile unui Ponta si Crin Antonescu)
  M-a mirat atitudinea degenerata a lor(secuilor) in contextul evolutiei Europei Unite din ultimele decenii.
  Presedintele Romaniei are o atidudine moderata, normala, cred eu, cel putin pana in prezent.

  1-secuii pot cere ce vor si cred ei ca le este necesar(scoala in limba materna, autonomie economica), atata timp cat respecta legile si Constitutia tarii in care locuiesc, in masura in care respecta tratatele in vigoare, legile si Constitutia(sic!) din Uniunea Europeana.

  2-cererile secuilor nu au si nu cred ca vor avea vreun ecou la Bruxelles,(in nci un caz nu vor produce valuri prea mari, poate o furtuna intr-un pahar cu apa) atunci de ce ar trebui din partea oficiala a Romaniei asigurari si garantii in plus?
  Nu stiu.

  3-Presidentia UE detinuta de Ungaria i-a sfarsit( ca si influenta ei iminenta) la 30 iunie 2011, dupa care urmeaza presedentia Poloniei. O alta ecuatie geo-politica.
  Polonia are o pozitie ferma in favoarea statului unitar in cadrul familiei de state din UE- ei privesc de mai mult timp cu o oarecare teama intoarcerea germanilor in Silezia(poloneza!) si pretentiilor acestora la retrocedari, etc
  Trebuie sa stim sa folosim acel moment, ‘momentul polonez’.
  La toti o seara buna!

 16. Goldmund Says:

  errata
  ia si nu i-a sfarsit!
  scuze, din cauza vitezei

 17. AVP Says:

  Salut, prieteni ! Postare veche, noua…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s