Apel către cine-o fi şi-o auzi…

Aflu dintr-un comentar al părintelui fondator al siteului diasporico-glumeţ “ziualibera“, care la rându-i zice că a aflat din recentele pagini de jurnal ale lui Paul Goma, că dizidentul nostru cel mai preţ, deşi locuieşte la Paris, voila, oraşul-simbol al “lupanarelor de cinismu şi de lene”, şi munceşte cât şapte la o etate, n’aşa? o duce foarte greu, abia reuşind să-şi agonisească banii necesari hranei zilnice şi chiriei pt modesta locuinţă, ca un oarecare june teleleu. In aceste condiţii, avem ipocrizia să ne mai întrebăm de ce este Goma atât de pornit contra tuturor şi cu un ultraacut simţ al nedreptăţilor “istorice” de tot felul, a… ?

Din acelaşi comentar, am înţeles că binevoitorul “pf” (părintele fondator al siteului), care nu o dată l-a lăudat pe Goma pentru altruismul şi patriotismul faptelor sale realmente  simbolice pentru herbul unei naţii cât de cât demne şi nobile, ar cam fi tentat să iniţieze pe forumurile româneşti o chetă pentru sponsorisarea sărmanului erou “măcar pentru câteva luni de subzistenţă”, dar pentru că nu poate face copy-paste, din motive stupid-tehnice, de pe hermeticul site al lui PG, şi fiindu-i lene să transcrie propria manu cele câteva fraze despre necazurile cotidiene ale scriitorului, spre a le arăta forumităţii eventual sponsorizatoare, se lasă păgubaş mintenaş, n’aşa? urmând ca “moşul” de la Paris să se descurce ca şi până acuma : cu mila Domnului din naltu sălaș.

Vasăzică, lui Goma nu i-a fost lene, n’aşa? să scrie ce-a scris cândva şi să facă ce-a făcut, într-o vreme în care compatrioţii săi mai răsăriţi, printre ei şi cea mai mare parte din mandarinii politico-culturali şi milionarii în dolari de azi, nu ştiau să scrie decât note şi rapoarte informative la Secu şi să facă dări de seamă la şedinţele de partid neo-stalinist, în vreme ce restul boborului Ro făcea ce face dânsul mai bine şi mai hartist, adicătelea dormea în hainele statului activisto-securist, însă nouă, iacată, ne este lene să-i sărim măcar în simbolic ajutor, şi nu atunci, pe vremea faptelor rarissime ale lui Goma, când pericolul la care ne-am fi expus era iminent, deşi profitul ce-ar fi putut ieşi în viitor pentru patrie din această mişcare de solidarizare ar fi fost şi el pe măsură de eminent, n’aşa?, dar nici măcar azi n-o facem, când solidarizarea noastră cu omul Goma, aflat în prag de bătrâneţe şi boală, n-ar însemna decât sacrificiul a câţiva gologani scoşi din pungă  şi rostirea câtorva cuvinte de încurajare, în deplin anonimat şi fără nici un risc personal, de altfel, deci noi nici azi n-avem voinţa, maturitatea sau responsabilitatea minim-moralizatoare de a face ceva spre a ne susţine poate unicul hero ce-ar merita să stea în ale naţiei postcomuniste abecedare.

Păi, mhă, rumânilor, oare cât credeţi voi ca va mai răbda Domnul, cel ce-nseamnă în fond nobleţe şi splendoare, grupa asta mică, de mitici futitilico-etilici, meschini, gargaragii, laşi & zavistioşi de subt sfântu-i soare, şi tocmai acum, n’aşa? când deja se face selecţia pentru era globalizatoare, unde biensur că nu vor intra toate rasele vieţuitoare, mey forumare, după cum în Arca lu Noe n-au intrat animalele balcâze, confuze, delăsătoare sau nesimţitoare, bestiile prea violente sau indolente şi-n van consumatoare de mâncare sau alte fiinţe nefolositoare, ci doar cele cu destin şi demnitate de la Domnul Vieţii lăsate, în deplină conformitate cu legea evoluţiei suitoare spre oţelitul Omega din albastra depărtare, n’aşa?, unde nu se vor mântui toate făpturile, ci numai cele de duh constitutoare, și-n nici un caz acelea care la Domnul ca şi copiii cei de țâță sugătoare strigă ori de câte ori le e frig sau frică sau când e să se frigă, dar se fac de kk şi de mămăligă atunci când e să se-nhame la o luptă, la o muncă sau la o faptă cât de cât voinică & eroică, ori chiar să-şi dea viaţa, n’aşa? pentru patria lor pitică, darmite dacă le-ai pune să susţină, precum ai casei căpriori, Atomu’ Primitiv de subsuori, ori s-apuce ditamai Kosmosu’ de nări şi să-l ţină suspendat măcar o milionime de secundă preste ale Adâncului căldări, unde cuibăreşte Oul Albastru al Virtualei Invieri, a… ?

Bey, uite care e chestia: aşa cum nea Paul Goma v-a chemat cândva, sau precum io însumi, pe când eram mai tânară speranţă, n’aşa?, am încercat a vă chema, pe voi sau pe părinţii voştri, la anno domni 1980, al “Apelului către Europa”, voila, vă convoc şi azi la muncă grea, n-am zis la altceva, pentru ţărişoara asta a noa’, aşadar nu doar pentru familia, famiglia sau pielea ta, ci şi pentru patrie, n-aşa?, care o fi ea o simplă pată dodoloaţă pe-a globului suprafaţă, dar e chiar țărâna în fond măreaţă din care aţi fost chemaţi la viaţă, bey, ale neaţă, e rădăcina de care vă leagă amintirile din copilărie, cu sfânta ciocârlie din chindie şi celelalte chestii de primordială bucurie şi unde se-nvaţă sentimentul românesc al fiinţei într-o limbă pe cât de săltăreaţă pe-atât de plină de duioasă & duhoasă melodie şi f.isteaţă, normal, ce poartă in kiturile-i nestemate tainele cele mai încifrate & minunate ale evgheniei vieţii, cum vei vedea, fârtate. Aloo, mey, nu te speria, drea’, căci nu te chem ca Tudor al pandurilor cam sonaţi ca să te baţi cu-ai lui Drakulo bampiri din Carpaţii blestemaţi, cu activiştii şi securiştii ce-au ajuns să stea în capu mesei Ro ca nişte inocenţi şi novissimi miri de te-nchini si te miri ca Radu de la Afumaţi când a văzut draci curaţi pe post de creştini laţi, şi nici ca Hercul cel cu tunător glas nu vă chem la rânit bălegaru din grajdurile lu Augias, ci doar să configuram drea’ o patrie mai ca lumea în hyperspace, unde să prezervăm pentru posteritate/ virtualitate ceea ce din patria reală va mai fi rămas, ca o matcă ori sămânţă valabilă pentru generaţiile ce vor mai scoborî, poate, pe-acest imaş, ex-picior de plai, gură de rai etc ajuns gură de canal şi angro de colectivist utai pe vremea lu Neculai şi care-n vremea kaghebistului Ilici, a Ţapului invins de râie si purici şi-a lu Papai ajunse şi mai dihai, sper că măcar atâta lucru ştiai şi tu, ai …?

Pe bune, bey, hai, dacă vii cu mine te fac Editorialist pe hypersplai, aloo, poţi să fii tu şi bobo sau alt frost, numai cântăreţ la Dynamo mult prea fost să nu fi fost, iţi dau io un rost, cu condiţia să știi crezu-mi pe de rost, adicătelea : cea mai mare, deocamdată, e tot libertatea, ca şi patria, deci matca străbună, de la Nistru, Tisa, Istru şi până-n lună, apoi familia şi lumea nebună, normal, including Nato, Ue şi Metagalaxia de pe val. Sunt convins, voila, că dintre sute de trăzniţi ce bântuie creanga prin hyperspa’ se vor găsi măcar 12 care să vie cu mandea, iar p’ăştia nu că-i voi alege io, ci destinul lor cu hallo îi va alege, aloo, aşa cum marele arhitect sau ochi din triunghi îl puse piatră din unghi pe apostolu-i poate cam analfabet şi simplu pescar cam barbar, n’aşa?, însă hom sfânt, curat, drept şi cu har, d-ăla care te-ntăreşte şi te călăuzeşte spre lumină ca un far, normal, şi nu te trage-n chept ca un politician kknar, căci doar nu era să-l puie pe saducheul sau pe cine ştie ce alt fariseu poate savant exemplar, in legea veche, n’aşa? politicaly corect si antisept, dar în legea nouă un pulică frânar cărturaro-inept…

Pe bune, bey, meditează serios la propunerea mea şi dă-mi un semn de accept la: pro_avp_ro@yahoo.fr, fără mişto.

++++++++++++++++++++++++

Publicat pe forumul Ziua la 2005-05-16 18:29:10

Reclame

35 răspunsuri to “Apel către cine-o fi şi-o auzi…”

 1. Sorin ILIESIU Says:

  Absolut excelent! Toate aceste texte trebuie culese înt-o carte a excelenţei.

 2. AVP Says:

  Textele de care vorbiţi sunt accesibile oricui la tagul „Odyseea hyperspatziului” (dar şi la alte taguri) şi pot fi observate de orice editor interesat (sau de orice prieten luminat). Însă ai noştri mai degrabă ar face o chetă pentru salvarea cailor sălbatici, a unui căţel abandonat sau pentru publicarea jurnalului unui copil ce pare spectaculos de dotat, reacţionând aproape eminament emoţional, umoral şi conjuctural şi sensibilizându-se ca la teatru sau ca la carnaval : recte doar atunci, în minutul fatal, după care se plictisesc şi trec la alt eveniment senzaţional…

  În fine… Aflu de pe bara Hotnews de alături că a murit Fănuş Neagu, scriitorul căruia îi citisem cândva „Ningea în Bărăgan” şi delicioasele cronici fotbalistice din „România literară” şi de la care am împrumutat vocabula :”Olelie lie”… Fie-i ţărna uşoară !

 3. florentina borgovan Says:

  N-am stiut ca ai publicat, Avp, acest Apel , aproape de neconceput in hypersplaiul asta ! Si asta in 2005 !!!
  Impresionant ,superb si chiar emotionant !
  Pentru fiecare hom care ESTE si AUDE !!!

 4. florentina borgovan Says:

  N-am stiut si mi-e rusine. Eu cred ca a nu sti , e o vina.
  Secolul XX a dovedit asta cu asupra masura .

 5. Riddick Says:

  Dacă este reală situatia materială a scriitorului Paul Goma, ar fi o dovadă ca nu s-a raliat vreunei coterii după ’90. Cam atât ar fi meritul lui după 1990, scrierile şi atitudinile sale au fost dezamăgitoare, mai ales după anul 2000.

 6. Riddick Says:

  Nu cred că Goma ar aprecia, necum accepta, o chetă publică.

 7. Stely Says:

  Riddick,
  „Apelul „acesta este facut in 2005 si nu se refera numai la Paul Goma . Dupa parerea mea ,Paul Goma si situatia lui de atunci (2005) au fost pentru AVP o noua incercare pornita dintr-o inima mare ,dar si un prilej o constatare amara ca ,in Romania ,solidaritatea si respectul pentru valori sunt vorbe in vint ,fara acoperire. Ca Paul Goma ca si alti disidenti anticomunisti sunt uitati si tratati cu indiferenta. Prin Apelul acesta AVP dovedeste inca odata ca are in Firea lui dorinta de bine ,si nu numai pentru el ,ci pentru toata lumea. . Binele pentru el inseamna Solidaritate . A incercat odata cu „Apel catre Europa „,dar ca si Paul Goma n-a reusit . Lasitatea ,indiferenta ,ignoranta ,individualismul ,au fost mai tari decit responsabilitatea,iubirea de oameni si tara ,decit altruismul ,curajul ,soildaritatea …
  Acest „Apel ” este facut in 2005 .Intrebarea este :S-a schimbat ceva ? Eu cred ca nu . Suntem facuti sa asteptam o Pleasca de undeva . Sa vina Cineva sa ne Dea – Ce ? Ce nu avem din nastere ? Pun pariu ca f.multi nici nu au citit Apel pina la capat ,iar daca l-au citit nu au simtit nimic…

 8. florentina borgovan Says:

  Sunt sigura ca nu astepti aplauze, tropaituri, urale, Stely,dar iti multumesc pentru interventia ta !!!
  Cat despre Paul Goma, mai precis despre aprecierea , lipsa de apreciere sau respingerea unei QUETE, „c’est a lui de le dire „!

 9. Stely Says:

  florentina borgovan,
  Nu astept aplauze si cu atit mai putin tropaituri 🙂 . Imi este indeajuns ca esti aici , ca apreciezi si ca te solidarizezi cu purtatorii de idei umaniste .In fond asta este ceea ce ne cere AVP,cu argumente ,cu cuvinte intelepte ,imbietoare ,rugatoare,iubitoare,increzatoare,poetice ,toate insa izvorite dintr-o mare responsabilitate .

 10. Riddick Says:

  Stely, azi intelectualii neînregimentaţi, care nu „prestează” (indiferent la ce cauză), sunt ignoraţi, cenzuraţi, ocultaţi.

 11. florentina borgovan Says:

  Multumesc, Stely.

 12. Riddick Says:

  Prens Duda (citat): “Motivul pentru care preşedinţia de azi, începută în 2005, are atâta succes este inedita exercitare a unui ceauşism în variantă exotică”

  Da, ceauşismul nu a fost doar o variantă locală a comunismului, dovadă fiind şi ceea ce cronicarul a notat succint şi exact: “Oricât de mult şi-ar dori, democraţii de astăzi nu reuşesc să se lepede nici de admiraţia faţă de model, nici de complex. Unul dintre motivele pentru care preşedinţia anilor 1989-1996 şi 2000-2004 a avut atâta succes a fost inedita exercitare a unui ceauşism în variantă discretă. Unul dintre motivele pentru care preşedinţia de azi, începută în 2005, are atâta succes este inedita exercitare a unui ceauşism în variantă exotică”.

  http://www.oradedolj.ro/asr-principele-radu-%E2%80%9Cceausismul-un-model-de-carmuire-de-care-nu-ne-putem-dezbara%E2%80%9D/actualitate/2011/05/24/

 13. AVP Says:

  Va multumesc şi io că existati, măcar voi, my friends, aloo, împiedicându-mă astfel s-ajung pe culmile disperării, precum conaţionalul nostru EMC altădată, la gându că suntem născuţi din aceeaşi mumă si-acelaşi tată cu naţia asta foodulă, footilă şi-nciobănată. Mai nasc şi la Românica oamini, n-aşa ? 🙂

  Sunt sigur de altfel că nici alte naţii nu stau muult mai bine la proporţia dintre ingenii, sfinţi, heroi şi oameni responsabili, pe de o parte, şi alde radu h, goe, virgil g., vlad m, carolică, ager p, inimă rea et aliis ejusdem farinae (nesimţiţi şi troglodiţi statistici, mediocri agresivi, nărozi şi obrăznicături de bine şi alte lichele afine), pe de alta.

  Ar fi fost cu adevărat cumplit să nu observe absolut nimeni acest apel nici la 6 ani după ce l-am lansat pe forumul ăla (nici baremi nea Paul Goma, care deşi a avut cunoştinţă de apel ab ovo – el urmărea în amărunţime forumul Ziua – nu m-a pomenit, apoi, în jurnalul său, decăt într-un context în care alţii, linguşitorii săi conjucturali de pe Ziua, mă înjurau chiar pe mine… oops )

  @Stely, deşi CEDO confirmă prin soluţia sa că acuzaţiile contra statului român ale lui Mărieş şi ale părinţilor acelui tânăr ucis în „revoluţie” au fost perfect întemeiate, prin sancţiunile pe care le aplică în speţă – ridicol de mici – CEDO însăşi arată că o doare fix în turu-i parfumat de justiţie şi de dreptate. Şi-atunci, de ce n-ar face statul discreţionar – în esenţă criptocomunist şi criptosecurist – şi-n continuare ce-a învăţat să facă încă din Iepoca de altădată ?

 14. Stely Says:

  Da,vad ca @D-l Goe ne propune sa-i acceptam pe „nesimţiţi şi troglodiţi statistici, mediocrii agresivi, nărozi şi obrăznicături de bine şi alte lichele afine),” ca fiind un rau necesar ca pe un „vaccin de imunizare”. Banuiesc ca in felul asta vom deveni ,prin asa -zisa selectie naturala gindita de el ,nu mai buni ,mai responsabili si mai solidari ,ci mai nesimtiti si egoisti. Adica sa ne invatam sa-i acceptam ca facind parte din „realitate” ,deci ca pe o fatalitate.

 15. Stely Says:

  In ceea ce priveste verdictul (solutia )CEDO ,care am inteles ca nu este definitiv ,si mie mi s-a parut la fel :sanctiunile ridicol de mici . Am retinut ca Statul roman este obligat sa plateasca 12.000 euro celor doi soti ,pentru pierderea copilului , pentru avocati 20.000 euro?!, iar d-lui Mares 6000 euro. 😯

 16. AVP Says:

  Mda… Din păcate, cred că eşti departe de a înţelege că ticăloşia omenească e fără margini, dragă Stely, şi mereu ai fost tentată să-i mai acorzi o şansă individului ăla. Inocenţa şi insistenţa ta în această privinţă mă întristează şi mă face oarecum circumspect, în acelaşi timp 😦

  Dacă SC sau DT au fost în stare să facă ce-au făcut subt ochii noştri – ei, pentru care io însumi aş fi băgat mâna-n foc, până când n-am văzut cu ochii-mi sideraţi cum prietenii mei se transformă, din te miri ce motive, în nişte creaturi stranii, precum un incubus monstruos, şi-ncep să interpreteze aria ticăloşiei fără nici o jenă şi aş zice cu orice preţ, aloo… 😳 -, cum mai poţi spera ceva de la acel ipochimen care de la bun început şi-n nenumărate rânduri a dat semne clare că e un mic-mare monstru de cinizm, egoism, prefăcătorie, minciună, perversiune şi ticăloşie ?

  Ca şi-n cazul celor doi ex-friends, totul s-ar fi putut rezolva c-un simplu şi sincer „Iartă-mă!”, fără niciun fel de alte explicaţii, însă dacă lucrul acesta n-a fost posibil în cazul unor personalităţi cu fapte de omenie indubitabile pe răboj, cum crezi că s-ar fi putut întâmpla în cazul unor ticăloşi de evidentă şi mizerabilă vocaţie ?

  Pe mâine.

 17. Adrian Merfu Says:

  Am revenit. Sa continuam deci…
  Problema transcendentei este mai complicata decat am crezut si pentru asta consider ca trebuie lamurite alte cateva chestiuni. Una dintre ele este legata de divinitate. Spuneti asa: „Primu’ ce-ar big-banga, îndepărtându-se de sinea-i originară odată cu timpu ce s-ar umfla spre shiru hashirimu infinit, ar fi chiar fiu-ţi preaiubit, deci omega, care pe măsură ce s-ar înălţa spre cerurile sau hypostazele ce vor urma, va semăna în trena-i germinativă virtualitatea a tot ceea ce se va actualiza din el cândva, când vor sosi orele alea astrale, n-aşa?, fiul întrupându-se biensur în entităţi succesivo-suitoare de la inferior la superioru mai tare şi de la mai mic la mai mare, hypostaze ce s-ar încăleca una preste alta şi s-ar stratifica pe Hypersferă ca foile de ceapă sau ca cercurile unui trunchi de coniferă, ca undele provocate de-o piatră aruncată-n apă, care se contopesc cu contraundele ce se-adapă din marginea mării sau din malu’ ce valu-l sapă, sapă, dar nu-l crapă, n-aşa…?”
  Ce inteleg eu de aici este ca Fiul lui Dumnezeu metamorfozeaza in varii ipostaze pana la punctul omega trasand astfel de la inceput tot ceea ce noi percepem in timp profan.

 18. Adrian Merfu Says:

  Problema ce se naste de aici consta in faptul ca avem o divinitate ce metamorfozeaza. Intrebarea este: Ramane Tatal etern si acelasi? Bineinteles, ca exista o alta intrebare care complica si mai mult lucrurile: De ce neaparat o divinitate care este aceeasi, care nu se schimba? Stim de ce anticii au vazut lucrurile in felul acesta. Pentru ei tot ce se schimba, adica urmareste un ciclu (nastere, crestere, moarte) reprezinta lumea imperfecta. Divinitatea trebuie sa fie perfecta altminteri nu ar fi creat lumea. Perfectiunea consta in eternitate si neschimbare.
  Ca sa concluzionez, propun sa discutam problemele acestea si sa va aflu parerea pentru ca nu pot sa gasesc inca o explicatie la problema transcendentei.

 19. Adrian Merfu Says:

  O alta problema se ivieste in momentul in care spuneti ca noul nascut isi creaza propria memorie excluzand orice posibilitate de anamneza in sensul Platonic. Considerati ca noul nascut vine pe lume „gol”, tabula rasa? Nu „mosteneste” din trecut nimic?
  Textul referitor la ce am spus este: „…individul nu e decât o hypostază temporară şi strict locală din specia sa, având o ‘memorie’ specială, păi cum drea’, compusă mai întâi din instinctele ce-l fac să funcţioneze riguros ca o navetă spaţială, apoi din scoarţa cerebrală, ce-i umflă fruntea ca o gingaşă piatră tombală, din ce în ce mai densă şi mai circumvoluţională, aşezată preste veriga dispre specia înrudită anterioară, însă individu human mai e alcătuit şi dintr-o memorie strict personală, tradusă prin impresiile din prima secunda de trezie şi până la moartea pe care fiecare o doreşte cât mai târzie, a amintirilor şi-a celorlalte senzaţii de fundamentală bucurie, care fac din infinita copilărie, e.g., o divină feerie, iar din viaţa omului o nemaipomenit de gustoasă felie, n-aşa…?” Si aici „În primul rând, noul-născut nu e deloc nou-făcut, nu-i apărut din spuma mării sau din natalu aşternut, ci e tot atât de bătrân ca şi lumea, din care fu plămădit pe baza genomului meşteşugit în ere cozmice de cioplit, ciobit, reglat şi făurit, pruncul irumpând în lumea d-acilea nu din nemica sau doar din mămica-i cu burtica plină (unde de altfel i se poate urmări live filogeneza deplină), el urcând voiniceşte hăt din secunda hyperlină, de fapt, a big-bangului d’anta’, fiind teleportat în locul şi-n timpul de la naşterea sa prin gaura de vierme deschisă brusc în maika sa, după care-şi începe secvenţa actuală, încărcându-şi memoria cu viaţa-i strict personală, iar înainte ca secvenţa asta să se fi finit, omul nostru fie că s-a şi înmulţit, croindu-şi “carne din carnea sa”, asigurându-se astfel pentru posteritatea ce va urma, fie va crea altceva care va augmenta specia or cultura umană cumva, dar asta e deja altă poveste, voila…”

 20. AVP Says:

  Apreciez efortul tău de a te desprinde din realul presant si a reveni la banchetul nostru filosofic, dear Adrian, si de aceea voi face io insumi un efort suplimentar si-ti voi da un raspuns chiar spre sear, sper… Sa speram, de asemenea, ca rasadurile mele de rosii, ţucără, dovlecei, morcovi, mărar şi pătrunjel vor avea şi ele puţintică răbdare, chit că – aici şi acum – căldura e mare… oops.

 21. AVP Says:

  Postare nouă.

  Acum fug naiba mai repede la răzoarele mele, căci văd că n-are de gând să mai plouă ! oops

 22. Stely Says:

  AVP,
  Îmi pare rău dacă te-am dezamăgit -întristat şi ca ţi-am dat prilejul de a mă privi cu oarecare circumspectie – interpretată de mine ca un fel de îndoiala a ta asupra adevaratelor mele gînduri ,idei ,impresii,perceptii -toate privindu-te pe tine prin opera ta si tot ce derivă din ea.
  Sigur că, în ceea ce priveste princeperea mea, în a-mi exprima părerile despre „hypertextele „tale si despre
  poezia ta ,proza si sutele de comentarii scrise de tine , aici si pe „facebook”,ai tot dreptul sa fii circumspect..Eu însămi am început sa fiu mai” prudentă ” de cind mi-ai atras atentia ,cu destulă severitate ,poate nemeritată. Nici nu stii de cit ori am vrut să-ti cer să-mi anulezi comentariile acelea cam imprudente. 😉 Mi -am asumat observatiile tale si desi aveam ezitari în a mai scrie vreun comentariu ,am revenit . M-am gîndit că ,atita vreme cît ideile , opiniile si perceptiile mele sunt bune, sincere si izvorasc dintr-o intentie bună ,avînd la baza cîteodată numai intuitia si nu alte sofisticate cunostinte , este bine sa mi le exprim in atingerea acelui scop ,pe care eu mi l-am inchipuit nobil :Adevărul .
  De fapt asta este si cauza pentru care i-am acordat „n” sanse „aceluia ” pe care tu l-ai privit încă de la bun început ca pe un răuvoitor . L-am crezut ca fiind bine intentionat în ceea ce te priveste ; că, privind dupa margine ,neutru ,vede mai bine cum să-ti pui în valoare opera. Poate chiar are dreptate cînd spune că” te-am parazitat pîna la epuizare „.
  Ce l-ar determina să spună asta ,dacă nu o bună intentie în ceea ce te priveste pe tine ? Asa am interpretat . Dacă am interpretat gresit este greseala a mea si mi-o asum . Dar cred că asta nu trebuie să te faca pe tine sa fii circumspect privind sinceritatea mea fata de ce am scris despre tine si depre frumustea scrierilor tale ,nobletea mesajului ce se afle in ele.

 23. Goldmund Says:

  Lucruri marunte
  I
  De data asta nu ma voi apleca asupra textelor mai noi sau mai vechi ale lui AVP, texte care merita tot respectul si lauda, lauda care in general a devenit suspecta publicului roman, ‘a lauda’ verb ajuns in pragul desgustului colectiv odata cu acel cult al personalitatii nenorocitului din Scornicesti, dar observatiile mele pornesc exact din acel punct creionat atat de bine de autorul Apelului(catre Europa):starea Natiunii vazuta prin prisma capacitatii ‘boborului’ de atasament la valorile umane si spirituale ale ‘momentului’ acestui neam.
  O sa incep printr-o posibila comparatie:
  de curand in Sala Mare a Primariei Stuttgart a avut loc un eveniment cultural deosebit. Inainte de inceperea lucrarilor la un nou cartier, oficialitatile Stuttgartului au invitat pe un mare filozof german, domnul Peter Sloterdijk, la un dialog filozofic despre viitorul orasului/oraselor. Sute de persoane l-au aclamat in acea sala, alte sute de persoane aplaudau intr-o sala mai mica din incinta „Rathaus”ului, de unde puteau urmari pe un ecran mare, ‘in direct’, alte sute de persoane care nu au mai putut intra in cladire, au putut urmari discursul filozofului in fata Primariei, unde s-a intins un mare ecran…
  Va inchipuiti asa ceva in marele Bucuresti, daca par un ex. Patapievici si Plesu ar fi invitati?!? Ar tine cont cineva de ‘gandurile si parerile’ lor? Ce-ar spune cei de la „Realitatea”?Dar ‘boborul’?

  In momentul in care celebrul sculptor Brancusi dorea reintoarcerea in tara i-a fost refuzata prezenta pe meleagurile mioritice, drept urmare, acela care inovase practic sculptura si conceptul despre arta, avea sa doneze intreg atelierul sau…Frantei! O comoara de nepretuit pierduta!

  La fel s-a intamplat si cu Regele Romaniei, Mihai I, cand a dorit sa revina in tara dupa caderea sinistrului experiment comunist. Regele Romaniei nu a fost primit in tara, pe motiv ca nu avea viza…Dupa cum spunea si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, Regele Romaniei odata uns de Biserica Ortodoxa Romana, nimeni si nimic nu mai poate desface aceasta legatura in fata lui Dumnezeu, el ramanand Regele Romaniei, chiar si sub sinistrul regim comunist.
  Dar e vorba de respect.

  Respectul incepe odata cu ‘mine’. Putem respecta multe fiinte si lucruri, unele abstracte, altele foarte vii.
  Incepem cu noi, parintii si copiii nostri, cu sotii si sotiile noastre, prietenii si cunoscutii nostri. Legatirile noastre sociale se bazeaza pe acest respect neconditionat. Respectul e continuu si sincer.

  Omul, atunci cand incearca sa urce pe scara sociala, incepe sa recunoasca valoarea celorlalti, mai intai a invatatorilor, profesorilor, Profesorilor Universitari. Se infiripa respectul fata de elita culturala si politica. E o revolutie a evolutiei, fara de care nu e posibila nici o evolutie culturala si tehnologica.
  In ‘Klartext’, societatile lipsite de un respect minim a oamenilor fata de semeni, dar mai ales fata de valorile lor umane si spirituale, fata de curajul si eroismul unora, raman societati sortite esecului, societati sarace. Iar Inceputul este modelat de educatie, educatie si iar educatie, fara de care respectul e doar o miscare a buzelor…

 24. Stely Says:

  Goldmund ,
  Bine ai revenit in „cabanuta „lui AVP! Da,ai revenit cu aceleasi ginduri si sentimente curate pline de intelepciune si bunatate. M-as bucura sa stiu ca tu si familia ta aveti parte de bucurii pe masura sufletului tau bun . Doamne Ajuta !

 25. AVP Says:

  M-ai înţeles greşit, Stely ! Când spun că uneori sunt circumspect faţă de discernământul tău, mă refer exclusiv la sentimentalismul pe care-l dovedeşti faţă de presupusa bună credinţă de ultimă instanţă, oră şi horă a cinicului ipochimen @Goe, iar nu la judecata şi afinitatea ta faţă cu scriitura mea, pe care le-am apreciat sincer, dintotdeauna. Zău, habar n-am de unde ai putut trage o concluzie cu totul eronată, dragă prietenă.

 26. Stely Says:

  AVP,
  Multumesc pentru clarificare. Promit că voi fi mai circumspectă cu privire la buna credintă a nickului Goe. Dacă tu l-ai simtit ,din nenumaratele lui interventii ,ca pe un „mic-mare monstru de cinizm, egoism, prefăcătorie, minciună, perversiune şi ticăloşie”, nu văd de ce nu te-aş crede pe tine.
  P..S. Acum astept cuminte sa vină Adrian Merfu ,întrucît prima ta „epistola ” merită un raspuns pe măsură. Pot doar să spun că răspunsul tău „la repezeală” a fost unul fără cusur. Aproape cel mai bun de pîna acum.

 27. Adrian Merfu Says:

  @AVP
  Daca sunteti presat de muncile campului putem amana discutia. Sunt perfect de acord ca atunci cand problemele necesitatii sunt stringente este imposibil sa „produci” intelectual.

 28. Adrian Merfu Says:

  @Stely
  In filozofie nici un comentariu nu este de neglijat daca vine din bunavointa si dorinta de dialog. Este absolut evidenta bunavointa dumneavoastra. Ar trebui sa cititi eseuri scrise de studenti in ultimul an ca sa va faceti o idee de ce vorbesc.; perle, porumbei, enormitati, gogosi umplu pagini intregi de interpretare filozofica. Insa acesta este drumul spre intelegere si cunoastere. Cine-i crede prosti sau incapabili sunt ei insisi prosti si incapabili.
  In ceea ce priveste comentariile dumneavoastra inclusiv citatele din Heidegger nu vad absolut nici o deviere de la subiect. Asa ca eu va rog sa continuati.

 29. Adrian Merfu Says:

  Am trei observatii la ce a postat Goldmund, insa mai tarziu ca nu pot de copii.

 30. Stely Says:

  Adrian Merfu ,
  Aveam nevoie de încurajările d-voastră . Vă multumesc . Aştept cu mare interes fiecare comentariu al a d-voastră,dupa cum am asteptat si „Prima epistolă către Adrian Merfu ” numită acum de AVP ,în topicul următor ,”Alte raspunsuri pentru @Adrian Merfu „, pe care eu deja le-am citit si apreciat ca fiind fără cusur. Dar bineinţeles ,că fiindu-vă adresate (răspunsurile) astept cu nerăbdare sa va cunosc părerea. Asta însa mîine dimineaţă ,întrucît la noi este trecut de miezul noptii.

 31. Adrian Merfu Says:

  @Goldmund
  Mi-au adormit copiii si acum pot scrie cate ceva.
  In prima fraza spuneti: „…lauda care in general a devenit suspecta publicului roman, ‘a lauda’ verb ajuns in pragul desgustului colectiv odata cu acel cult al personalitatii nenorocitului din Scornicesti.” Eu inteleg de aici, si va rog sa ma corectati daca gresesc, ca romanul nu mai accepta pur si simplu lauda in general si persoana laudata in particular datorita cultului personalitatii. Daca observatia mea este corecta, atunci trebuie sa va spun ca realitatea ne spune altceva. De ce majoritatea populatiei si in special tinerii ar prefera perioada comunista? De ce inacceptabil de multi tineri ii considera pe Becali „meserias” (stim significatia argoului)? De ce, in general, romanii se lauda ca sunt atotstiutori? Sunt multe intrebari in acest sens. Eu cred ca e vorba mai degraba de o psihoza in masa produsa de multi factori. O cauza evidenta este regimul comunist si neo-comunist cu tot ce implica acestea: legi strambe, coruptie in masa, dezinformare si indobitocire prin control media, injustitie, inversarea valorilor, s.a.m.d. De aceea majoritatea refuza laude celor ce intr-adevar sunt excelenti; se simt inferiori si acest lucru este inacceptabil. Il accepta pe Becali pentru ca intr-un fel e ca ei: grobian si redus mintal. Desi este necesar ca persoana laudata sa fie oarecum inferior dintr-un anumit punct de vedere.

 32. Adrian Merfu Says:

  A doua observatie e legata de ce spuneti de Regele Mihai. Este intr-un fel in contradictie cu ce spun in prima observatie dar trebuie sa tinem cont ca evenimentul cu Regele are loc la inceputul anilor ’90 cand inca mai era o speranta si nu cazusera atat de multi in fata propagandei iliesciene. Va amintiti desigur in ce fel Regele a fost primit atunci cand Iliescu il lasa intr-un final sa intre in tara. Criminalul chiar a recunoscut ca a facut o greseala acordandu-i viza. Tot bulevardul (atunci ii zicea Magheru) era arhiplin sa-l intampine. Nici chiar securistii nu s-au asteptat la asa suport. Deci, in acest caz, nu poporul a fost cel ce l-a respins ci puterea comunista condusa de Iliescu.

 33. Adrian Merfu Says:

  A treia observatie consta in faptul ca educatia e cauza. Va asigur ca daca am avea o educatie adevarata, si nu un fel de training cum este acum, societatea ar fi curatita de tot felul de golani, hoti, prostituate, analfabeti ce sunt acum nu numai prezentate dar si considerate modele de urmat. Ca sa urci astazi pe scara sociala cum spuneti, trebuie sa fii cat mai imbecil posibil pentru ca altfel urcarea nu e posibila. De aceea educatia este cheia. Dar cine s-o promoveze? Cand vezi ca ministrul educatiei, om cu pregatire solida, vine cu o viziune despre educatie de care ar rade si curcile, ce sperante sa mai ai? Discutia ramane deschisa.

 34. Adrian Merfu Says:

  @Stely
  Nu sunt incurajari deloc. Consider ca v-as incuraja daca ce ati spus nu ar fi fost ceva pertinent si as incerca sa va spun ca totusi nu este totul gresit. Nu este cazul. AVP are dreptate.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s