Cu cine ţine America ?

Înainte de alegerile prezidenţiale de anul trecut am publicat pe acest blog topicul intitulat „Cu cine ţine America?” (vezi aici şi aici), în care estimam că existau încă de pe atunci semne şi semnale că puterea mondială nr.1 nu poate să ţină decât c-un anumit candidat şi că în aceste condiţii soarta proximelor alegeri e bătută-n cuie, în pofida quasitotalităţii analiştilor de Bucale-Vale ce profeţeau victoria crunţilor or dăştepţilor adversari ai hăhăitului marinel, în viitorul căruia nu mai credeau nici măcăr „intelectualii lui Băsescu”, exceptis excipiendis, sireac de el… Ne amintim  astfel de mârâiturile condescendente ale lui Gabriel Liiceanu şi de articolele fofâcâitoare – când cea, când hăis, după cum bătea vântul sondajelor – ale lui Mircea Cărtărescu, dar şi de ricanele antibăsiste ale altor tipi ce sunt creditaţi ca analişti şi filosofi loco grei, mey. Recenta şi istorica – fără exagerare – decizie de instalare a scutului antirachetă la Deveselu, la nici 35 de km de locu unde-mi duc vacu, arată că analiza mea de anţărţ a fost din nou corectă, pe de o parte, iar pe de alta că nimeni altcineva nu phootea câştiga atunci alegerile şi nu le va câştiga nici de acum încolo, aloo, atâta timp cât pazarnicul şef al structurii de securitate în care e prinsă  Românica va bănui că partida sau omu’ nostru din havana, cum ar venea, are capu’ compas spre Moscova. Sau poate că minunea asta se va întâmpla doar atunci când Moskwa însăşi va fi o locaţie NATO, iar rachetele interceptoare se vor muta la est de est, în Siberia, cu botu spre China & Indochina, voila

*******

I. Recunoscut până nu demult drept cel mai influent membru al nu mai puţin influentului Comitet pentru Politică Externă din Senatul SUA, Joe  Biden, actualul nr.2 al Administraţiei americane, vine în curând într-un turneu european, iar faptul că acest turneu nu ocoleşte România (aflată, la data vizitei, cu o lună de zile înainte de alegerile preşedinţiale şi practic la debutul campaniei electorale) ne arată că cea mai proeminentă dintre actualele noastre Puteri Garante vrea să transmită un semnal clar asupra preferinţelor sale în disputa internă dintre candidaţii la magistratura supremă din ţara aliată – Ro…

Sigur că n-o să auzim niciodată că o mare putere ţineexpresis verbis – cu unul sau cu altul dintre competitorii interni (deşi prin subspaţiul diplomatic sau militar n-ar fi exclus să se transmită chiar astfel de directive  neechivoce), însă din anumite semnale convenţionale ne putem da seama de preferinţele superputerilor chiar şi noi, profanii.

Astfel, proaspătul ambasador american, Mark Gitenstein, după ce le-a transmis oficialităţilor române că este puţin probabil ca preşedintele Obama să se poată întâlni în acest an cu preşedintele Băsescu, a ţinut totuşi să adauge, pentru ca nu cumva acest anunţ să fie interpretat greşit, că nu crede că vor exista întâlniri bilaterale “în general între preşedintele SUA şi oricine altcineva”, în perioada vizată. Dacă Gintenstein ar fi ştiut că preşedintele Băse nu se regăseşte între  preferinţele Administraţiei SUA – şi n-avea cum să nu cunoască acest “amănunt”, dacă ar fi existat…-, nu ar mai fi făcut apăsata precizare, ci ar fi lăsat fraza în coadă de peşte, însă aşa a întors-o diplomaticeşte. Totodată, Joe Biden pur şi simplu ar fi putut ocoli România, cu ocazia apropiatei sale vizite în Europa (şi dacă America nu l-ar mai fi vrut într-adevăr pe Băsescu, aşa cum bat şaua opoziţia şi media mogulilor), pe motivul perfect credibil că el a avut în plan doar o vizită de consolare în Polonia şi Cehia, spre a le mângâia pentru faptul că Ame nu le mai pune umbrela nucleară deasupra, plus că, n-aşa? nu e indicat ca un înalt oficial dintr-o putere superinfluentă să viziteze o ţară unde tocmai urmează să aibă loc alegeri decisive pentru soarta democraţiei loco (fiindcă s-ar phootea înţelege din asta  că America se amestecă în treburile interne ale unui stat aliat şi bla-bla-bla), însă Biden, din contra, vine la Romanica în timpul campaniei electorale şi, mai mult decât atâta, se pare că va participa şi la un meeting ca între pretini, precum a făcut şi G.W.Bush (când cu curcubeul aranjat de băieţii noştri, pentru ca bossul amerloc să se simtă într-un moment mai istoric, cum ar veni)

La ora actuală, America e interesată vital într-o Românie perfect loială, funcţională şi curăţită complet de tot ceea ce i-ar periclita operaţiunea – iminentă – de amplasare în deplină securitate a armelor nucleare tactice în zonă. A nu se uita că după ce preşedintele Obama a decis anularea instalării bateriilor de rachete interceptoare în Cehia şi Polonia, stafful strategic american a hotărât instalarea lor, într-un număr mai limitat, pe navele militare din Black Sea şi din Mediterana apropiată, precum şi pe teritoriul României şi Bulgariei, între altele. Or, e la mintea cocoşului că, în aceste condiţii, liderii NATO nu-l vor prefera pe candidatul unui partid care hotărâse mai an, nitam-nisam, pe când cică era la putere, retragerea din Irak înainte de termen (vă amintiţi cum ministrul Bijboacă şi cu pm-ul căruia i s-a mai zis şi Trădătoriceanu, asistaţi din parlament de fratele de cruce PSD, au hotărât, peste capul CSAT-ului condus de preş. Băsescu, să retragă trupele româneşti din Irak, în timp ce americanii ne cereau, dimpotrivă, să mărim efectivele…? ), sau cu candidatul unui partid girat încă – moral şi nu numai – de Ivan Ilici, omul Moscovei (conform unor dezvăluiri recente, congruente, de altfel, cu mai vechile dezvăluiri ale jurnalistului SRS, de pe vremea când ista încă nu devenise finul naşului său cu interese de afaceri în Caucaz, he-he…), şi-atunci – vă-ntreb -, cu cine or să ţină americanii, bre, dacă PSD şi PNL le-au dat preste degete ?

Deie Domnu’ ca preşedintele Băse, singurul care ar putea intra în americăneşti calcule, să nu fi făcut între timp nişte gesturi impardonabile faţă de aliatul şi garantul nostru şi-al Europei Unite, gesturi de care noi, pollimea, să nu cunoaştem nemic, căci altfel zarurile mi se par deja aruncate în batălia din noiembrie-decembrie din Ro, oricât de avan s-ar zbate tovii şi băieţii, aloo…

II. Din păcate, n-am putut să urmăresc momentele vizitei în România a bossului american Joseph – “Joe” – Biden şi nu cunosc în detaliu (măcar atât cât pot răzbate detaliile unui asemenea eveniment în media tovilor şi băieţilor loco) agenda  punctuală a înaltului demnitar. Ştiu doar că el s-a întâlnit atât cu preşedintele Băsescu cât şi cu principalii lideri ai opoziţiei, totodată şi contracandidaţi ai lui Băse la apropiatele alegeri prezidenţiale. Un oaspete de acest rang nici nu poate proceda altcumva, vezi bine : ar fi fost total nepotrivit ca Mr. Biden să se fi întâlnit  numai cu Băse, sau numai cu adversarii acestuia, şi astfel să arate clar cu cine ţine America. Însă după cum am spus şi-n prima parte a însemnărilor mele (vezi aici), din anumite semne sau semnale ori pur şi simplu pe baza logicii  politice elementare ne putem da seama destul de uşor cu cine ţine, în speţă, puterea puterilor.

Prima întrebare pe care tre’ să ne-o punem e aceasta: ce aşteaptă America de la România ? A spus-o Biden, în discursurile sale mai mult sau mai puţin  circumstanţial-diplomatice : America aşteaptă ca România să fie şi în continuare un partener loial în zonele de maximă turbulenţă în care SUA se află în misiune pacificatoare ori stabilizatoare: Irak, Afganistan etc. Acolo, în locaţiile în care puterea nr.1 a mapamondului a identificat focare periculoase de proliferare a terorismului global (principala interfaţă de manifestare a WW3, aflat în curs de desfăşurare atipică, aloo…), oricine i se alătură în eforturile de anihilare sau măcar de neutralizare a acestor izvoare ale răului e considerat un aliat de mare valoare.

Or, dacă CIA n-o fi descoperit între timp – doamne fereşte – că Băse ista, sub aparenţa lui de om total devotat axei Bucureşti-Londra-Washington (în detrimentul chiar al Europei mame, aloo…), e de fapt homu Moscovei, deci al adversarului strategic al SUA,  atunci e la mintea cocoşului pe cine ar trebui să prefere americanii, hic et nunc,  spre a le fi aliat la vremuri de restrişte. Sau poate credeţi că-l preferă pe GeoNelu, omul  emanatului “revoluţiei” perestroikiste, menit să-nfigă aci stindardu Maicii Rossii (şi asta numai pt că prostănacu a fost cândva ambasador la Washington şi-o fi devenitără cântăreţ la Dynamo Yankei, te pomeneşti, bey, a ? :roll: ). Sau poate că-l preferă pe Antonescu, homu lu Păturiciu, insul care  şi-a vândut rusnacilor caucazieni rafinăria de la Black Sea şi care, de altfel, e-n conivenţă chiar cu papaşa Ivan Ilici, cu Felix Motanu, cu Vântu , cu Vadim şi cu alţi priculici  mai mult or mai puţin moscovici care fac front comun contra iudei Băşici  ? (şi-al cărui partid – recte pnl -, pe vremea când ministru al armatei aliate Ro  era însuşi bijboacă, aloo, s-a pronunţat vehement, preste capul preşedenţiei Ro, pentru retragerea imediată a forţelor noastre – mai mult simbolice, de altfel – din Irak şi lăsarea partenerului strategic cu fundu-n mlaştinile Eufratului ?)

Repet: dacă – doamne fereşte ! – Drakkula nu şi-o fi băgat coada de pucioasă la Cotroceni, fără ca noi, pollimea, s-avem habar, sau dacă, în caz că prima variantă e  un delir paranoic total, nu le-o fi luat minţile chiar pretinilor noştri de la Washington DC din deal, atunci liderii de facto ai NATO, care tocmai se pregătesc pentru o nouă misie civilizatoare în OM, probabil, ar cam trebui să ştie deja cu cine ţine America în disputa hotărâtoare de la Romanica noa’.  Drept care ne urează “Noroc în alegeri,!” la care să vină toantă naţia, n-aşa…?

Chiar aşa, bey, ce-o fi vrut să spună bossu’ amerloc…?  :roll: Vom vedea…

Reclame

21 răspunsuri to “Cu cine ţine America ?”

 1. Stely Says:

  Ehee ,inca de alaltaieri am studiat terenul 😉 si am vazut unde se afla Deveselu fata de Corabia ta. Asta da destin ,draga AVP,intrucit consider ca iata dupa 30 de ani de lupta , dezamagiri ,frustrari ,tradari ,dorinta ta fierbinte exprimata in Apelul ,nu numai catre Europa ci catre toata lumea libera occidentala ,si-a gasit realizarea .
  Acum trebuie sa fie clar pentru toti inamicii lui T.Basescu ,dar si ai tai pentru ca l-ai sustinut, ca fiind „raul cel mic”,ca niciodata nu vor ajunge in fruntea Romaniei ,daca vor sta cu ochii catre Moscova. Iar daca vazuti in fata faptului implinit vor incerca sa vireze catre ei nu-i va mai crede nimeni . Cine ii va urma ,atita vreme cit un sondaj realizat pe tema asta, spune ca peste 60% dintre intervievati , au fost de acord cu instalarea scutului antiracheta in Romania ?

 2. AVP Says:

  Stely, nu ma mai tot baga in aceesi oala cu Basescu. Credeam ca te-ai prins ca nu doar inamicii lui Basescu (raul cel mic) sunt inamicii mei, dar si o buna parte din „amicii” lui Basescu. Asa ca nu mai compara situatia „saracului” ista cu a mea… 👿

  Postare noua.

 3. MARIA Says:

  Scuzati-ma draga maestre, dar flerul dumneavoastra imi aminteste de cel al lui Cristoiu.
  Ma intreb daca scutul va aduce Bucurestiul mai aproape de Corabia.

 4. AVP Says:

  Flerul meu ar trebui sa-ti aminteasca de mine, nu de Cristoiu. In timp ce io prevedeam caderea comunismului si casa comuna ioropeana inca din 1980 (vezi „Apelul catre Europa”), sireacul tov Cristoiu a marturisit ca el nici macar in decembrie 1989 n-a crezut ca-comunizmu va cadea… oops.

  Bine, am inteles insa c-ai vrut sa-mi faci un compliment, pai cum drea, asa ca te iert 🙂

 5. MARIA Says:

  Mi-am cerut scuze anticipat, stiam ca va dezavantajeaza comparatia.
  Mi-as dori, doar, o vizibilitate comparabila.
  Se poate, uneori femeile au un fler al lor, simt ce se poate.
  De aceea imi doream ca si Corabia sa fie aproape Bucuresti.

 6. AVP Says:

  Maria, zau ca nu se poate…oops. Atata timp cat tovii si baietii au painea si cutitu in Media asta de Romanica, nu se va phootea ca io s-ajung un al doilea Cristoiu (ajungandu-ma de fapt pe mine insumi, cel ce-as fi phootut fi, iar nu pe prichindelu ista – la figurat, desigur, caci altfel n-am nemic cu statua omului, aloo…) nici cand va invia Tica si-o va liubi iar pe Bunica…oops. Hai sa fim realisti, naiba.

  Io as fi multumit sa va mai pastrez macar pe voi, cei cativa friends, ca cetitori in hypernori, cum ar veni, insa cu Feisbucu ista si cu expozitiile de flori balconale, catzei abandonati, toalete mortale, odrasle princiare si case care de care mai mumoase de-acolosa, slabe sperantze, helas… 😦 Tu stii bine, ca profesoara de romana eminenta, ce-a patit pana si sireacu Luceafaru’ cu Catalina sa… oops (parca asa o chema, a…? :roll:)

  Hai pa, ma cheama gradina (oops), dar nu spre a o fotografia, picta ori a o amirosi poeticeste, ci spre a o sapa si plivi muncitoreste (asta ca sa nu zic taraneste si sa mai ia iar distinsu belfer de Bucale, Dl Goe, la trei pazeste, doamne fereste… 😳 )

  Hai ca mai vbim spre seara, hurioara.

 7. Maria Says:

  Dragă maestre, mă bucur să constat că mai aveţi o prietenă şi cititoare pe nume MARIA. Şi tot profesoară de română eminentă! 🙂

  PS. Luceafăru’ n-a păţit nimica rău. Eu zic că a ajuns chiar bine. Despre Cătălina… ce putem spune? Toate-s vechi şi nouă toate. Mie-mi place mai mult de Cătălina din ,,Noaptea de Sânziene” a lui Mircea Eliade.

  Feisbucu’i frumos astăzi. 🙂

 8. Stely Says:

  Maria ,
  Am vrut sa-i atrag si eu atentia lui AVP ca Maria de la 13:38 nu esti tu . Eu cred ca aceea este @ Maria Manea o alta admiratoare si o buna prietena a lui AVP (dar nu profesoara de romana ) de pe „feisbuc” ,asa cum de altfel esti si tu ,dar bineinteles si eu . 🙂
  De altfel voi sunteti si prietenele mele , deoarece va am pe amindoua in lista mea” feisbucciana” .
  p.s. AVP ,am crezut ca ti-au placut florile mele „balconale ” ,panerasul cu oua „incondeiate ” si casa copilariei mele pe care le-am pus pe albumul meu . 🙄
  Las’ ca stiu sigur ca ai glumit 😉 Tu stii bine ca noi vom fi aici ,chiar daca unele mai putin ,altele (adica eu )ceva mai mult . oops .

 9. AVP Says:

  Stely, Maria & Maria… 🙂 Am incurcat borcanele… oops.

  Cu balcoanele, am glumit, vezi bine.

 10. Maria Says:

  Maestre, se pare că acesta este preţul celebrităţii şi al ingratului destin de artist. E greu cu mulţimea de admiratoare. 🙂

  Stely, se pare că am mult de recuperat. Acum îmi dau seama că m-am plimbat pe feisbuc cu capul în nori cam artistici şi am pierdut frumuseţea florală din imediata ta realitate…

 11. Maria Says:

  Ochişorul de mai sus e tot al meu. 🙂

 12. Stely Says:

  Da ,Maria ,ai ochisori tare frumosi .. 🙂 si ,nu-i nimic . E timp destul de recuperat …

 13. Maria Says:

  Stely 🙂 Voi căuta cât mai curând şi casa copilăriei, şi coşuleţul cu ouă încondeiate… Simt eu aşa, că timpul e darnic cu noi când îl trăim frumos. 🙂

 14. MARIA Says:

  Sunteti cu totii prietenii mei de suflet. Intru zinic pe aici, dar, sunt mai putin vorbareata.
  Eu sunt vinovata pentru catelusii pe care-i primiti zilnic, prietene AVP, puteti sa-mi blocati mesajele.

 15. costin Says:

  AVP, nu e chiar asa. Basescu se putea foarte bine sa nu iasa si sa ne trezim cu joanna pe urmatorul cincinal chiar si cu sprijinul americanilor pentru cel dintii. Acest lucru s-a intimplat deja in Polonia, cind dupa moartea mai mult decit suspecta a lui Kaczyński cind candidatul filorus, Tusk, a ajuns la conducerea Poloniei.

  Am scapat la muchie oricum. Eu cind am vazut asta mi s-a facut pieleade gaina.

 16. AVP Says:

  La muchie, dar am scapat… Si nu numai o data, ci de doo ori, iar daca tu crezi ca asta e o intamplare, e treaba ta.

  In fond, nimeni nu stie ce rol au jucat Vantu si Patriciu in chestiutza asta : au fost contra, sau din contra ? 💡

  Sau te pomenesti ca au jucat – impartiali ca tont rumânu – la doua capete, a… ? 🙄

  Totul e dirijat de la pupitrul Serviciilor, iar astea – cu voia sau fara de voia lor – sunt ferm integrate NATO, pana una alta (spre norocu nostru…) Altfel, ne-am fi intors demult in CSI…oops.

  ps. Polonia e alta tzara in alta traista.

 17. costin Says:

  Nu e intimplare, a contat, dar alegerile sint alegeri. fara votul diasporei cu sau fara americani, acum ne conduceau oamenii rusilor. vantu si patriciu ce rol au jucat? vintulcare i-a dat lui joanna avionul ca sa viziteze moscova?

  polonia e alta tara in alta traista, dar america e una iar rusia tot una.

 18. AVP Says:

  Pai de ce i l-a dat ? 💡 Si de ce l-a chemat la el tocmai cand trebuia sa-l tina mai departat ? 🙄

  That is the questia…

  Postare noua.

 19. costin Says:

  pt ca e un idiot, se crede, cam indreptatit, ca orice ar face alegatorul nu va fi influentat si tot il va vota pe joanna. pentru ca cei care l-au votat pe el l-au votat in primul rind din ura indusa impotriva lui basescu. nu pt ca e joanna mai breaz. vorba unui verisor, pot sa fie psdul si pnlul pieten si cu al qaida, el tot nu il mai voteaza pe basescu-dictaotru-tiranic.

  de ce i-a dat avionul si de ce l-a chemat? ca sa nu mai avem noi acum nici un fel de dubii pe ce carte joaca joanna. sti articolul lui aligica despre partida rusa vs partida americana.

 20. AVP Says:

  Io scriu despre partida rusa vs partida americana de pe cand inca n-auzisem de aligica (vezi blogul ist si blogul „Hyperspatz patrol”). Dar apropo, cine e aligica ? 🙄

 21. costin Says:

  foarte bine ca ai scris de ea, dar nu te supara, nu este ceva atit de greu de dibuit


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s