Sorin Iliesiu – REVENIRE ŞI COMPLETARE la solicitarea de anchetă penală faţă de înstrăinarea ilegală a arhivei Emil Cioran de patrimoniul naţional al României

Către procurorul general al României – Laura Codruţa Kovesi

Doamnă procuror general,

Centenarul naşterii lui Emil Cioran – cel mai profund şi cel mai rafinat gânditor despre umanitate şi Dumnezeu – este în continuare sub semnul unei terifiante fraude juridice şi morale.

Revin cu completări faţă de solicitarea mea din 12 martie 2011 (înregistrată oficial la cabinetul dvs cu nr.592/2011.04.14) de a dispune declanşarea unei anchete penale de către Parchetul General din România în parteneriat cu Parchetul General din Franţa, pentru aflarea prin justiţie a adevărului privind înstrăinarea de patrimoniul naţional al României a arhivei Emil Cioran din perioada română a vieţii şi a operei acestuia.

Faţă de ceea ce am scris anterior, se impune reevaluarea parţială a acestei înstrăinări, întrucât conform testamentului scris de Aurel Cioran în 8 iulie 1997, cu circa patru luni înainte de a muri (27 noiembrie 1997), acesta a donat în timpul vieţii arhiva personală Emil Cioran Bibliotecii judeţene „Astra“ din Sibiu care a devenit astfel încă de atunci proprietarul arhivei.

În respectivul testament (evocat în recentul interviu acordat de dl Gabriel Liiceanu Revistei 22 a GDS) scrie extrem de clar: „Întreaga mea avere mobilă şi imobilă ce voi avea la decesul meu, o testez soţiei mele Cioran Eleonora Emilia, născută Popescu, cu acelaşi domiciliu ca al meu şi pe care o institui astfel ca legatara mea universală. Precizez însă că face excepţie de la această dispoziţie testamentară donaţia făcută de mine Bibliotecii „Astra“ Sibiu, constând din volume de cărţi, manuscrise şi alte înscrisuri, care în prezent se găsesc în custodia mea, la domiciliul meu arătat mai sus şi care sunt deja proprietatea bibliotecii, urmând a fi preluate de aceasta şi în folosinţă, după decesul meu.”

În aceste condiţii, procurori din România şi din Franţa trebuie să cerceteze penal următoarele fapte ilegale:

 • Faptul că, după decesul în 1997 a lui Aurel Cioran, d-na Eleonora Cioran nu a predat Bibliotecii „Astra“ din Sibiu arhiva personală Emil Cioran care, conform testamentului de mai sus, era în proprietatea bibliotecii încă din timpul vieţii soţului ei.
 • Faptul că d-na Eleonora Cioran a propus în 2009 Ministerului Culturii să-i vândă arhiva personală Emil Cioran care nu era proprietatea ei, ci a bibliotecii „Astra“ din Sibiu.
 • Faptul că d-na Eleonora Cioran ar fi vândut în 2010, în dauna patrimoniului naţional, cetăţenei franceze Laurence Tacou arhiva personală Emil Cioran care nu se afla proprietatea ei, ci a bibliotecii „Astra“ din Sibiu.
 • Faptul că timp de 14 ani, din noiembrie 1997 până în 2011, în dauna patrimoniului naţional, reprezentanţii Bibliotecii „Astra“ din Sibiu nu au acţionat eficient pentru ca d-na Eleonora Cioran să predea acesteia arhiva personală Emil Cioran care se afla în proprietatea bibliotecii conform donaţiei făcute de Aurel Cioran.
 • Faptul că cetăţeana franceză Laurence Tacou ar fi cumpărat în 2010, în dauna patrimoniului naţional al României, de la d-na Eleonora Cioran, arhiva personală Emil Cioran care nu era proprietatea ei, ci a bibliotecii „Astra“ din Sibiu.
 • Faptul că în 7 aprilie a.c. arhiva personală Emil Cioran a fost licitată ilegal de Laurence Tacou prin Casa Binoche şi Giquello, la hotelul Drouot Richelieu din Paris, în dauna patrimoniului naţional al României.

Menţionez că la data de 13 aprilie a.c. d-na Eleonora Cioran a declarat public: „Eu mai am documente de-ale lui Emil Cioran. Nu m-am gandit ce voi face cu ele. Eu în niciun caz nu fac licitaţie. Probabil că o sa le donez cuiva, nu ştiu. Nu m-am gandit încă. (…) Documentele lui Emil Cioran sunt ale mele”. Faţă de o asemenea declaraţie, atât reprezentanţii Bibliotecii „Astra“ din Sibiu cât şi reprezentanţii Parchetului general trebuie să o someze pe d-na Eleonora Cioran să predea bibliotecii absolut toate obiectele din arhiva personală Emil Cioran care se află în proprietatea bibliotecii de peste 14 ani.

Solicit încă o dată, imperativ, ca Parchetul general al României să facă imediat demersuri legale pentru ca licitarea arhivei personale Emil Cioran în 7 aprilie 2011 de Casa Binoche şi Giquello la hotelul Drouot Richelieu din Paris să fie declarată ilegală astfel încât aceasta să fie redată gratuit patrimoniului naţional al României, respectiv Bibliotecii „Astra“ din Sibiu, aşa cum a dorit Emil Cioran şi conform donaţiei făcute de fratele acestuia, Aurel Cioran, în timpul vieţii lui.

Ataşez imagini cu câteva dintre componentele arhivei înstrăinate ilegal de patrimoniul naţional al României, care mi-au fost încredinţate de Aurel Cioran în 1993 timp de câteva luni pentru a le filma şi a le include în filmul documentar de lung-metraj “Apocalipsa după Cioran” realizat de mine şi de dl Gabriel Liiceanu, film prezentat recent de ICR-Paris, ICR-Madrid, ICR-Stockholm, ICR-Budapesta, ICR-Berlin, ICR-Viena, ICR-New-York, cu ocazia centenarului Cioran.

Cu încredereacă aţi dispus declanşarea acestei anchete şi că veţi informa periodic opinia publică asupra aflării adevărului juridic despre înstrăinarea de patrimoniul naţional a arhivei Emil Cioran din perioada română a vieţii şi a operei acestuia,

Sorin Ilieşiu

Bucureşti, 1 Mai 2011

++++++++++++++++++++++++++

Documente:

8 răspunsuri to “Sorin Iliesiu – REVENIRE ŞI COMPLETARE la solicitarea de anchetă penală faţă de înstrăinarea ilegală a arhivei Emil Cioran de patrimoniul naţional al României”

 1. AVP Says:

  E absolut admirabil efortul d-lui Sorin Iliesiu intru recuperarea semnelor trecerii lui Emil Cioran prin real. E o forma de respect fata de valorile nationale rar intalnita la ai nostri…

  Mi-ar face placere sa comentam pe our blog paginile cioraniene care l-au determinat pe my friend sa afirme ca Emil Cioran e „cel mai profund si mai rafinat ganditor despre umanitate si Dzeu”. Io unul recunosc sincer ca inca nu le-am cetit… 😳

  Hai ca mai vbim.

 2. Stely Says:

  Si eu sunt convinsa ca d-l Sorin Iliesiu depune un efort sustinut si laudabil , pentru recuperarea tuturor documentelor si manuscriselor care au apartinut lui Emil Cioran si care au luat alta cale decit cea lasata prin testament de fratele sau Aurel Cioran . M-am bucurat cind am vazut ca exista un testament legalizat ,intrucit mostenitorii de drept au acum posibilitatea sa actioneze in instanta pentru recuperarea lor . Mie mi se pare ciudat ca , Biblioteca „Astra ” din Sibiu ,nu a inceput inca din momentul decesului lui Aurel Cioran , demersul pentru a intra in posesia mostenirii. Ce s-a intimplat ? Nu a fost nimeni ,din conducerea bibliotecii ,instiintat de existenta testamentului ? Sau cineva a fost” interesat” sa taca ? Mi se pare curios cum de nu s-a sesizat macar acum ,cind este evidenta ilegalitatea .Marturisesc ca am fost convinsa de faptul ca Biblioteca „Astra” a si intentat proces celui care a cunoscut continutul testamentului si nu l-a facut cunoscut ,inselind cu buna stiinta. Ce asteapta conducerea bibliotecii ? Cred ca demersul d-lui Iliesiu este laudabil intradevar ,dar nu dinsul trebuie sa -l actioneze in instanta pe cel care a inselat ,ci mostenitorul legal .
  A discutat cineva cu acesta ? Ce are de gind si ce asteapta conducerea Bbliotecii Astra?
  P.S. Imi cer scuze pentru eventuala lipsa de informare si necunoastere a tuturor demersurilor existente pina in prezent ,in afara de acesta al d-lui Sorin Iliesiu.
  Dar si acesta de acum . De ce este nevoie de o noua „completare si revenire „? .Ce s-a intimplat cu prima solicitare a d-lui Soorin Iliesiu , cea din 12 martie ? Nu exista nici un raspuns din partea Procurorului General ?

 3. AVP Says:

  Stely, iti raspund aici, ca si dincolo : pe procuroru’ general al Rumanicai o doare-n fund (iertata fie-mi vba proasta, dar pe deplin meritata in spe) de soarta unor biete obiecte de patrimoniu cultural Ro, asa cum tot acolo a durut-o si de soarta miilor de nevinovati ucisi la „revolutie” si la „mineriadele” de pomina, din moment ce s-a grabit sa-ngroape adanc „dosarele revolutiei” si sa intoarca spatele memoriilor repetate ale Asociatie 21 Decembrie, al carei vicepresedinte si raportor principal pe „mineriade”, cel putin, e chiar dl Sorin Iliesiu.

 4. Stely Says:

  Pacat ca exista asemenea deziluzii privitoare la indiferenta autoritatilor fata de asemenea demersuri de interes public .Doar d-l Sorin Iliesiu nu vrea nimic pentru dinsul . De fapt incepe sa devina frustrant ,ba chiar iritant, faptul ca asemenea solicitari precum si diverse Apeluri , facute unor institutii ale Statului de Drept , nu au avut niciodata un raspuns scris sau macar verbal .

 5. AVP Says:

  Da, iar in acest timp noi continuam a ne face iluzii despre facatorii acestui „stat de drept” (de fapt fukatorii…) si sa votam cu democratii lu pesce, caci ei sunt doar „raul cel mic”… 👿

 6. cc Says:

  +&°++++++&+)))))&)&)&)(+)
  of!of!of!
  & Mihai Răzvan Ungureanu ce zice?????????
  apropo de ba’tii & fet”iliiii /aia &ALEA incompetenti&ente ,,dastapte’ti,, care au pus romania in coada ieuropei.(cei din coteria SIE)
  pai daca finantam chestia cu trestia sa fim D’LOR macar pe antepenultimul loc IEUROPEAN iar apoi ne ocu=palmam si de situatiunea agricola & viticola & porcina. RO
  http://ro.wikipedia.org/wiki/Mihai_R%C4%83zvan_Ungureanu

 7. Sorin ILIESIU Says:

  Acum am văzut – stimate domnule Padina şi vă mulţumesc – că aţi publicat imaginile (sunteţi singurul care le-aţi publicat pe toate) precum şi scrisoarea a II-a către doamna procuror din Sibiu, concitadina „procurorului speciei umane în procesul interminabil care s-a deschis între om, Dumnezeu şi lume”.

  Nu sunt în măsură în acest moment să scriu de ce cred că Cioran e „cel mai profund şi cel mai rafinat gânditor despre umanitate şi Dumnezeu”, dar sunt sigur că aşa e; sau aproape aşa.

  @Stely: http://www.revista22.ro/posteritatea-deocheat259-a-manuscriselor-lui-cioran-10399.html

 8. Stely Says:

  Da, nu citisem interviul din „revista 22” ,dar o parte din chestiuni le cunoasteam de la B1 TV. Nu era clar pentru mine motivul pentru care Biblioteca „Astra” a stat cu bratele incrucisate si nu a facut demersul de a intra in posesia mostenirii tuturor manuscriselor si documentelor lui Emil Cioran. Dupa parerea mea cei din conducerea bibliotecii „Astra” ori sunt niste nesimtiti sadea ori s-au inteles contra unei sume de bani ,sa nu faca nici un demers.
  Ceilalti ministri, ai culturii si de externe ,ambsadori si alti oficiali cred ca au fost si ei fie dezinteresati , fie naivi sau cu capul in nori,fie si ei complice la ilegalitati. In orice caz toata povestea asta reprezinta o suma de neglijente ,delasari,incompetente si ilegalitati care ar trebui imputate tuturor celor care le-au comis . Cred ,deasemenea ,ca o parte din vina este si a celor doi frati Cioran. Dar nu sunt in masura sa-i judec ,intrucit banuiesc ca Emil Cioran nu a fost indeajuns de atras de Romania si de cei care au condus-o ,cit sa-l indemne sufletul sa faca el insusi un testament explicit cu privire la cui sa ramana averea sa . Se pare insa ca nici pentru Franta nu a avut alte sentimente ,devreme ce nici acolo nu s-a ingrijit ,nici el si nici altcineva ,de ceea ce a lasat la locuinta prietenei sale,S.B.din Paris ,deoarece din ceea ce stiu , si aici au existat acelasi gen de probleme . Bunaoara ,dupa moartea acesteia o alta parte din manuscrisele lui au fost gasite de menajera sa in beciul casei unde a locuit ,apoi vindute ,dar dupa ce a avut loc un proces .
  Asadar multumesc, d-le S.Iliesiu ,pentru linkul dat si va urez in continuare succes . M-as bucura nespus de mult ca acest proces sa aiba loc ,dar numai pentru stabilirea adevarului si pedepsirea vinovatilor pentru ilegalitatile facute . Nu stiu cine se afla acum la conducerea Bibliotecii Astra,dar daca nu a facut nici un demers pina acum ,acesta(directorul ) trebuie demis si inlocuit cu unul care nu este banuit de nici o intelegere si care sa demareze procesul la Sibiu.
  In prima instanta am vrut sa spun ca Biblioteca „Astra” nu -si merita mostenirea ,dar aici nu este vorba de mostenitorii in persoana conducatorilor ei vremelnici ,ci ,in primul rind de respectarea vointei testamentare a celor doi frati ,iar in al doilea rind de faptul ca ,Biblioteca „Astra” este un bun national si nu al unor persoane individuale.
  D-le Sorin Iliesiu ,ma simt mindra ca v-am cunoscut prin intermediul acestui blog , pentru ceea ce ati facut pina acum si ceea ce veti face in continuare .


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s