Sorin Ilieşiu cere anchetă penală internaţională în cazul „manuscrisele lui Cioran”

Deşi personal înclin să cred că pe o scară a filosofilor de la 1 la 10 Emil Cioran e un înţelept de nota 7, ceea ce e totuşi extrem de mult faţă de restul plutonului de înţelepţi aborigeni, de la nu ştiu cine la Eliade, să zicem – un pluton de nota 5 cu indulgenţă, oops… -,  cu toate astea, zic,  susţin deplin demersurile dlui Sorin Ilieşiu de pedepsire a celor ce se vor fi găsit vinovaţi de malversaţiuni în legătură cu manuscriptele acestui f. important scriitor de origine română (avp).

Solicitare de anchetă penală internaţională

în cazul înstrăinării ilegale a arhivei române a lui Cioran

de patrimoniul cultural al României

Către procurorul general al României – Laura Codruţa Kovesi

 

Doamnă procuror general,

În 8 Aprilie 2011 s-au împlinit 100 de ani de la naşterea lui Emil Cioran care este, cred, cel mai profund şi cel mai rafinat gânditor despre umanitate şi Dumnezeu.

Vă solicit – direct şi prin intermediul presei – să dispuneţi declanşarea unei anchete penale internaţionale instrumentate de Parchetul General din România în parteneriat cu Parchetul General din Franţa, pentru aflarea prin justiţie a adevărului privitor la înstrăinarea arhivei Emil Cioran (din perioada română a vieţii şi a operei acestuia) de patrimoniul cultural al României.

În timpul regimului comunist, arhiva personală a lui Emil Cioran a fost păstrată de părinţii acestuia, Elvira şi Emilian Cioran – protopop al Sibiului. După moartea acestora, arhiva a fost preluată de Aurel Cioran, fratele mai mic al lui Emil Cioran. Dorinţa lui Emil Cioran a fost ca  arhiva lui personală din perioada română a vieţii sale să fie donată Bibliotecii Astra din Sibiu. Acesta lucru l-am auzit, atât eu cât şi dl Gabriel Liiceanu, direct de la fratele lui Emil Cioran, Aurel Cioran, care urma să facă această donaţie spre sfarsitul vietii, dar nu a mai apucat întrucât a decedat neaşteptat la 83 de ani, în 1977.

Este exclus ca Aurel Cioran, care îl venera pe fratele lui, să fi călcat în picioare dorinţa fratelui său, astfel încât să facă un testament în care să fi scris că arhiva personală a fratelui să fie „moştenită” cea de-a doua soţie a sa, Eleonora Cioran, aşa cum a afirmat aceasta în emisiunea B1TV „Evenimentul Zilei” din seara zilei de 12 aprilie 2011. De altfel, din punct de vedere moral şi legal, Aurel Cioran nici nu putea să lase moştenire ceva ce de fapt nu era a lui. Nu cred că d-na Eleonora Cioran poate proba că este proprietara arhivei personale a lui Emil Ciroan.

După moartea lui Aurel Cioran, d-na Eleonora Cioran a ignorat dorinţa lui Emil Cioran – si este imposibil să nu fi ştiut de această dorinţă – , şi nu a donat arhiva personală a acestuia către Biblioteca Astra din Sibiu. În 2008 sau în 2009, d-na Eleonora Cioran s-a decis să vândă ceea ce nu era al dânsei şi a propus Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional să achiziţioneze arhiva contra-cost, dar ministerul, după ce a expertizat-o, a decis să nu o achiziţioneze întrucât a considerat că suma solicitată era prea mare.

Conform declaraţiilor d-nei Eleonora Cioran şi a fiului acesteia în cadrul emisiunii mai sus-mentionate de la B1TV, în cursul anului trecut, arhiva personală Emil Cioran a fost sustrasă fraudulos din locuinţa dânsei (din str.Dealului din Sibiu) de către cetăţeana franceză Laurence Tacou (pe jumătate româncă, după tată), însoţită de cetăţeana română Gina Puică.

În preziua centenarului Cioran, adică în 7 aprilie 2011, arhiva personală Emil Cioran furată din România a fost scoasă ilegal la licitaţie de Laurence Tacou care a vândut cu 406.000 euro ceea ce nu era nici al ei, dar nici al Eleonorei Cioran, întrucât această arhivă, conform dorinţei lui Emil Cioran, aparţinea patrimoniului naţional. Licitaţia ilegală a fost făcută prin Casa Binoche şi Giquello, la hotelul Drouot Richelieu din Paris, potrivit site-ului acesteia http://www.binoche-renaud-giquello.com/flash/index.jsp?id=9732&idCp=33&lng=fr

Cu toate că înainte de licitaţie am solicitat imperativ ministrului de externe să facă toate demersurile legale – direct sau prin intermediul ambasadorului României în Franţa, dl Bogdan Mazuru – pentru a opri vânzarea ilegală a respectivelor obiecte care aparţin patrimoniului cultural al României, acest lucru nu s-a reusit întrucât conducerea Casei Binoche şi Giquello l-a asigurat pe dl Bogdan Mazuru că licitaţia ar fi legală, fără însă să prezinte ambasadorului României actele de proprietate ale obiectelor licitate.

Doamnă procuror general, consider că statul român a fost fraudat şi batjocorit, şi că ne aflăm în faţa unei escrocherii internaţionale care a avut ca scop atât obţinerea unui preţ uriaş la licitaţia din 7 aprilie, cât şi viitoarea supralicitare exagerată a manuscriselor franceze ale lui Emil Cioran, descoperite în boxa acestuia de la subsol, evaluate de licitator – înainte de licitaţie din 7 aprilie a.c. –  la circa 1.500.000 euro.

Solicit cercetarea penală a cetăţenei franceze Laurence Tacou şi a conducerii Casei Binoche şi Giquello din Paris, în baza mărturiilor care ar trebui date începând de miercuri 13 aprilie a.c., în faţa procurorilor, de d-na Eleonora Cioran (în vârstă de 86 de ani, domiciliată în str.Dealului din Sibiu), de fiului dânsei, precum şi de cetăţeana română Gina Puică.

Solicit ca, în baza concluziilor viitoarei anchete internaţionale, Casa Binoche şi Giquello din Paris să declare ilegală licitaţia din 7 aprilie 2011 astfel încât întreaga arhivă Cioran licitată ilegal să fie redată GRATUIT patrimoniului naţional al României, aşa cum a dorit Emil Cioran.

Cu convingerea că veţi dispune declanşarea imediată a acestei anchete şi că veţi informa periodic opinia publică asupra aflării adevărului juridic despre tentativa de înstrăinare a arhivei Emil Cioran din perioada română a vieţii şi a operei acestuia,

Sorin Ilieşiu, coautor – împreună cu Gabriel Liiceanu – al filmului documentar de lung-metraj “Apocalipsa după Cioran” prezentat de ICR-Paris, ICR-Madrid, ICR-Stockholm, ICR-Budapesta, ICR-Berlin, ICR-Viena, ICR-New-York cu ocazia centenarului Cioran

Bucureşti, 12 Aprilie 2011

Anunțuri

16 răspunsuri to “Sorin Ilieşiu cere anchetă penală internaţională în cazul „manuscrisele lui Cioran””

 1. Stely Says:

  Dupa ce am vizionat emisiunea de aseara la b1 tv si ascultat declaratiile singurilor „mostenitori” ai lui Emil Cioran ,mi-au dat seama de IMENSA indolenta a Statului Roman fata de EMIL CIORAN ,atit pentru cind a fost in viata cit si dupa disparitia sa. Nu-i de mirare ca marele filozof nu a lasat un testament care sa fie pastrat intr-o cutie de valoare la una din banci ,asa cum este normal sa se intimple in lumea civilizata. Imi permit sa spun asta , intrucit ceea ce s-a intimplat acum ,s-a mai intimplat in 2005 . Cum este posibil ca Emil Cioran sa nu-si faca ordine in „Viata „de dupa moartea sa ? Da ,atunci cind ai constiinta Valorii tale ca OM si nu unul obisnuit ,ci ca OM de Valoare Universala ,stiind ca la un moment dat nu-ti mai apartii , trebuie sa te ingrijesti ca nimic din ceea ce ai Creat sa nu se piarda in sapte zari .Ori Emil Cioran ,apoi Aurel Cioran , Venerabilii lui parinti , nu in ultimul rind Statul si cei care l-au cunoscut statuindu-i Valoarea , nu au facut nimic ca sa protejeze Opera .
  Fara sa vreau nu am in minte decit o singura constatare :Emil Cioran nu si-a protejat Opera ,intrucit el nu a creat-o pentru a ramine oamenilor ,ci pentru propriul lui Ego. Parafrazind a zis asa :”Dupa mine mea vine .. Apocalipsa ! ”
  Iata aici :
  “După moartea Simonei Boué, prietena de o viață a lui Emil Cioran, o serie de manuscrise ale acestuia (peste 30 de caiete) au fost găsite în apartamentul lor de o menajeră, care a încercat în 2005 scoaterea la licitație și valorificarea lor. Într-o primă etapă, o hotărâre a Curții de Apel din Paris a oprit comercializarea acestora. În urma judecării, Tribunalul din Paris decide în decembrie 2008 restituirea tuturor documentelor către persoana găsitoare, urmând ca aceasta să dispună de ele cum crede de cuviință. Printre manuscrise, în general versiuni ale unor lucrări deja aparute, se află și un jurnal inedit al lui Cioran, cuprinzând câțiva ani din perioada ulterioară lui 1972 (anul în care se opresc Caietele sale), document de un excepțional interes pentru editori și cititori, și probabil ultima scriere inedită a filozofului.”

  Sigur ca s-ar putea spune ca ele exista si nu s-au pierdut ,devreme ce acestea (unele din ele )au ajuns acum unde le este locul ,dar este nedrept si frustrant ca sa se intimple asemenea ilegalitati . Iata de ce cred si eu ca justitia trebuie sa faca ordine in chestiunea asta si sa -i oblige pe toti sa respecte legalitatea.

 2. Stely Says:

  Uff! Este asa :”Dupa mine vine ..Apocalipsa „! Scrisesem altfel : „In urma( mea )vine ..Apocalipsa „.Am sters si cind am recitit comentariul nu am sesizat ca a ramas acel „mea” acolo … 😳
  P.S .Si mai e ceva : „mi-am dat seama „,in loc de „mi-au dat ” .. Bine s-ar putea ca greslile din neatentie sa treaca pe loc secund ,intrucit este posibil ..altceva . Dar poate ca asta si vreau sa spuneti voi : Am scris prostii ? oops !

 3. AVP Says:

  Cu exceptia majusculelor, ai scris ca lumea, fii fara grija, draga pretina. Oricine e liber sa-si spuna parerea despre un semen de-al sau, oricare ar fi ista, cu conditia sa nu-l insulte si sa nu-l calomnieze birjareste, fireste. Si, evident, sa aiba o identitate precisa, deci sa fie o entitate onorabila, nu ca altii, azi forumist anonim & malagambist, iar maine prof.dr.docent si prorector tecemist, shivist abramburist or humorist ortofox-ferentarist, insa chiar ca n-as vrea sa insist.

 4. Stely Says:

  Da,asa am zis si eu … Tocmai de aceea am facut invitatia – celor care stau „in papushoi ” si nu se incumeta sa-si exprime parerea sincera ,fara prejudecati sau alte angoase ,cum ar fi teama de ridicol. Chiar cred ca asta este cauza pentru care unii forumisti nu-si dau numele in real : se feresc de ridicol . Dar consider ca asta este un fel de lasitate. Apropos ,am citit pe un forum ca Andrei Plesu bintuie el insusi pe forumuri sub anonimat . Ce zici de asta ? Voi afla raspunsul insa mai tirziu ,intrucit acum ma grabesc sa merg in oras pentru unele chestiuni financiar-bancare,dupa care merg cu pisica la veterinar pentru o operatie de sterilizare .

 5. Liviu Iordache Says:

  Coana mare e infractoare, pentru ca astazi iar s-a intors si a spus ca i-a dat, contracost, mamzelei Tacu obiecte si manuscrise. Pe de alta parte, toata chestia asta cu lucrusoarele, bunisoarele, operutele geniilor carpatine care musai sa fie expuse in comuna natala, cel mai bine la circiuma, ca acolo are spectatorii cei mai multi, mi se pare o ineptie fara margini. Ba ar fi fost de un milion de ori mai bine ca obiectele lui Cioran sa fie expuse in franta, de pilda, sau in SUA ori in Anglia, afla lumea de el. Daca ne-am lua dupa rrrrrromanii verzi care vor sa stringa la piept orice tablouas am fi chiar inexistenti in cultura lumii. Lasati-i, oameni buni, sa ne faca promovare gratis, nu-i mai aduceti pe aici sa le zaca ramasitele prin magazii!

 6. Aneta Says:

  Ce treaba are Iliesiu cu urmasii lui Cioran?

  Cumnata lui Emil Cioran, care inca traieste, avea si are tot dreptul sa faca ce vrea cu acele manuscrise.
  Ii apartin. Poate sa le dea foc, poate sa le doneze sau poate sa le vanda!
  Ce vrea de fapt Iliesiu?

  Se spune ca Cioran a fost un om foarte inteligent si foarte cumpatat (mai ales la bani)
  Daca vroia, putea sa lase prin testament totul, Romaniei.
  N-a vrut.
  Si cu asta basta!

  Acum incearca toti gugumanii sa castige capital (moral sau financiar) de pe urma ramasitelor lasate de Cioran.

 7. Aneta Says:

  „întrucât această arhivă, conform dorinţei lui Emil Cioran, aparţinea patrimoniului naţional”

  Ce dovezi are domnul Iliesiu cand afirma „conform dorintei lui Emil Cioran”?
  Are el vreun testament al lui Cioran in care acesta sa exprime aceasta dorinta?

  Ieftinisme de Dambovita!

 8. AVP Says:

  Cand un creator da semne c-ar fi exceptional, statul al carui cetatean este ar trebui sa-i preia atat grija zilei de maine, spre a crea nestingherit, cat si opera cu zgura-i pretioasa, manuscrisele, ebosele, obiectele din apropierea sa, spre a le depozita in muzeele nationale, unde se pastreaza comorile sacre ale unei natii. Problema e cum poti sa stii care e creatorul ce va ramane, din cei doua mii ai unei uniuni de creatori ce frizeaza obtuzitatea oricarei sfinte caprarii ? Ca selectia nu e deloc o sarcina usoara se vede si cu ocazia alcatuirii unei banale antologii, in care, desi antologia se numeste „de la origini pana in prezent”, 90% la suta dintre autorii antologati sunt inca vii…

  Si totusi, cei predestinati sa intampine creatorul genial nu rateaza niciodata intalnirea cu acesta, putandu-se chiar spune ca procentul acestor privilegiati este quasiegal cu procentul de consumatori „inovatori”, cei care adora sa deguste, ei mai intai, orice produs nou de pe piata sau altfel spus e egal cu procentul de consumatori „vizionari” despre care vorbeste Geoffrey A. Moore, in “Crossing the Chasm” ; iar cei care, desi au ochi de vazut si urechi de auzit, nu vad si nu aud nimic, sunt fariseii care chiar daca ar avea insasi stralucirea Fiului Omului in fatza – asa cum s-a si intamplat, de fapt – n-ar vedea si n-ar auzi chiar de-ar fi carturarii cei mai cilibii ai clipei lor de marunte glorii…

 9. Stely Says:

  Acum pe cine sa mai credem.?Aseara eram convinsa ca Eleonora Cioran si fiul ei spun adevarul .Cam rusinoasa chestiunea ,daca se va dovedi ca au mintit,mai ales ca s-a intimplat in direct si au fost auziti de f.multi telespectatori. Dar si pentru faptul ca au acceptat scuzele sincere ale d-lui Sorin Iliesiu .

  http://www.hotnews.ro/stiri-cultura-8500279-laurence-tacou-eleonora-cioran-vandut-2010-documentele-lui-cioran-pentru-suma-36-000-euro.htm

 10. AVP Says:

  @Aneta, faptul ca Cioran n-a lasat statului roman, in mod expres, manuscrisele sale nu inseamna ca oricine poate sa faca orice vrea cu ele. Statul e dator sa execute o investigatie urgenta si amaruntita in cestie si sa aplice legea. In fond, de-acuma am cazut cu totii de acord, preste mode si timp, cu voia sau fara de voia lu Cioran, a nemurilor sale, a amicilor si inamicilor si-n fine, a statului palma barba cot, ca opera lui Cioran ista e un monument national, iar nu un simplu moft.

 11. Stely Says:

  Banuiesc ca ati urmarit la b1 tv ,noile dezvaluiri privitoare la licitatia de la Paris. In primul rind exista un testament legalizat la notar in care se spune clar : documentele,manuscrisele etc. lui Emil Cioran sunt lasate prin testament de Aurel Cioran , Bibliotecii Astra din Sibiu. Prin urmare chestiunea este clara. Eleonora Cioran a eludat testamentul lui Aurel Cioran si le- a vindut pe suma de 36.000 euro … Asadar , exista trei ilegalitati si doi pagubiti : O eludare de testament ,o cumparare fara forme legalizate la notar ,doar cu o intelegere intre parti cu un mic inventar , si o licitatie de documente fara „pasaport” legal de provenienta a lor. Pagubiti :A. Brailoiu si L.Tacou . Sunt curioasa cum se va rezolva problema. Ar fi normal sa se anuleze licitatia ,Brailoiu sa dea casa de licitatie in judecata si sa-si recupereze banii ,iar Academia sa returneze documentele Bibliotecii Astra ,mostenitoarea de drept a documentelor si manuscriselor lui Emil Cioran. Ramine de vazut cum isi va recupere L.Tacou banii de la E.Cioran.

 12. Adrian Merfu Says:

  @Aneta
  Domnul Iliesiu a facut un film despre Cioran si a discutat atat cu Cioran cat si cu membrii familiei. Fiind in cunostiinta de cauza are nu numai dreptul dar si obligatia de a cere o ancheta in acest caz. Un alt aspect care se pare ca va scapa este ca fara oameni ca domnul Iliesiu Romania s-ar scufunda in ceea ce Arendt numea neantul uitarii.
  Dumneavoastra in baza caror dovezi sau argumente insinuati nepoliticos ca domnul Iliesiu este unul din „gugumanii” ce vor „sa castige capital (moral sau financiar) de pe urma ramasitelor lasate de Cioran”?

 13. Stely Says:

  Adrian Merfu,
  Cred ca @Aneta s-a convins acum de existenta unui testament legal ,pe care l-a lasat Aurel Cioran si in care specifica clar cui revin bunurile fratelui sau -Emil Cioran- caruia i-a respectat de fapt dorinta,dar din pacate Eleonora Cioran nu . Ea a stiut de existenta testamentului , motiv pentru care a facut o tranzactie ilegala cu L.Tacou ,mintind-o pesemne ca nu exista un testament. Se poate ca asta este cauza pentru care a acuzat-o in direct ,ca i-ar fi sustras documentele. In concluzie ,documentele si manuscrisele lui Emil Cioran , vindute la licitatie , nu i-au apartinut si nu avea nici un drept sa faca „ce vrea cu ele „.
  Deasemenea , sunt de acord cu d-voastra ca Sorin Iliesiu trebuie felicitat pentru toate demersurile facute pina acum ,privind stabilirea adevarului si legalitatii dreptului de mostenire a documentelor si manuscriselor lui Emil Cioran.
  p.s. Chiar acum ma gindesc la cum s-a facut de tot risul ,directorul TVR ,care fara o minima precautie s-a grabit sa liciteze la Paris . Noroc ca l-a salvat acest domn Brailoiu ,care si-a permis sa dea bani grei pe ele,gindind ca totul este in regula.

 14. AVP Says:

  Multumesc pt prezenta pe forum chiar si in absenta bloggerului, my friends.

  La ora 21 vom avea un nou topic: „Povestea lui Ave (18)”.

  Paa

 15. Stely Says:

  Aha ,este o veste buna !! Astept cu nerabdare ora 21:00 ..
  🙂

 16. Stely Says:

  Gata , ora 9 a sosit …


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s