Să stăm strâmb – în cazul Breban -, dar să judecăm drept

Nu ştiu, în acest moment, dacă N.Breban a fost sau n-a fost “colaborator al Securităţii”, aşa cum se pare c-ar fi transpirat de la direcţia de investigaţii a CNSAS-ului şi după cum zvonesc răspândacii cyberspatziului. Având în vedere că Breban nu este un oarecare scribăieţ  de Bucale-vale şi că  nu mai e chiar un tinerel e la mintea cocoşului că o astfel de zvonetă i-a adus un imens prejudiciu de imagine şi i-a inculcat un stress hyperdureros, iar dacă ştirea s-ar dovedi a fi doar o bălăcăreală dâmboviţană, un clasic venticello de pizmă aborigenă, n-ar ajunge tot bugetul CNSAS-ului spre a plăti daunele morale la care autorul “Buneivestiri” ar avea dreptul, în urma unui proces de defăimare aproape obligator, in spe. Şi deci înclin să cred că mai degrabă CNSAS-ul (în caz că zvonul a pornit de la el) chiar ar avea ceva la teşcherea contra lui Breban, decât că n-ar avea (asta-n caz că instituţia cu pricina este o persoană juridică cât de cât responsabilă, iar nu o instituţie de Românica sadea, păi cum drea).

Însă altceva vreau să spun. Şi anume, ţin să menționez, hic et nunc, faptul că-n momentul când am redactat “Apelul catre Europa” (octombrie 1980, cu-o nouă tentativă  în august 1981) şi samizdatul “NU!” (legendat atunci, în august 1981: “Organ anticomunist – prim redactor A.V.Padina“), eu il percepeam pe Nicolae Breban ca pe un disident autentic, ca pe un erou pozitiv al acelor ani în care 99,99% din intelighenkia Ro dormea dusă în hainele lagărului comunist, ne mai vorbind de pollimea Ro, n-aşa?, care horcăie dusă oriunde s-ar afla, ca orişice bobor din lumea asta. Chiar îmi propusesem, înainte de a fi fost turnat şi-a doua oară la Secu de acelaşi  comiliton, cică, al meu (Sergiu Filip, alias Paul Daian, alias sursa securistă “Sorin”), să merg spre a aduna semnături pe Apel – ediţia a 2-a –  la Nichita Stanescu şi la Nicolae Breban (aşa cum le-a sursurat băieţilor chiar “Sorin”, într-o notă pe care am găsit-o la d.u.i. “Cronicarul” şi pe care o puteţi observa şi dvs în scanul de mai jos), după ce mai înainte fusesem la Nicolae Manolescu, iar acesta mă refuzase politicos, spunându-mi că din păcate “nu se poate face nimic“. Pe una din paginile samizdatului “Nu!” – care, în fapt, era un caiet studenţesc dictando, cu coperţi cartonate, pe care io scrisesem ori lipisem articole originale sau  fotografii decupate din presa vremii sau din perioada interbelică – fotografia lui Nicolae Breban era lipită la loc de frunte, vba ceea, alături de eroii mei din acel moment: Paul Goma, ce reprezenta rezistenţa făţişă, şi Nicolae Manolescu, liderul rezistenţei prin cultură, aşa cum îi percepeam eu atunci, în timp ce pe o altă pagină, dacă nu cumva chiar pe verso – nu-mi mai amintesc bine – erau lipite zeci de poze, mult mai mici, cu scriitorii români contingenţi, pe care io îi socoteam “colaboraţionişti” (de la Dodu Bălan şi Eugen Barbu, la Nichita Stănescu – oops – şi Emil Botta, vai…) “Dacă până şi săracul Emil Botta va fi considerat colaboraţionist, atunci chiar că e groaznic!” a exclamat dl Manolescu, sincer deznădăjduit, în momentul în care a dat cu ochii de pagina respectivă, frunzărind “foaia” mea clandestină, în bucătăria sa din  blocul de pe Străduinţei 11, într-o după amiază din august 1981, când m-am dus la dânsul spre a-i propune să semneze “Apelul către Europa”, tentativa a doua, aşa cum v-am spus, iar în sufrageria alăturată adăstau – fără să ştie ce şuşoteam noi, retraşi în bucătărie – Traian T.Coşovei, Florin Iaru, Magdalena Ghica, Mariana Marin, Mircea Cărtărescu şi Matei Vişiniec, pe care îi găsisem întâmplător acolo…

Dacă însă se va dovedi că N.Breban a fost un turnator or colaborator cu acte în regulă al Secu-lului înainte ca eu să-l fi perceput, încă din 1981, ca  pe un disident şi erou autentic, la începutul anilor 80, sau dacă o fi devenit cântăreţ la Dynamo după aia, să-i fie ruşine, aloo… !  Şi păcat de voinic ! :evil:


8 răspunsuri to “Să stăm strâmb – în cazul Breban -, dar să judecăm drept”

 1. Stely Says:

  Din ceea ce am citit pina acum , chestiunea este cit se poate de clara. Iata :

  ” Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a cerut Curtii de Apel Bucuresti sa constate calitatea de colaborator al fostei Securitati a scriitorului Nicolae Breban. Surse din CNSAS, citate de Mediafax, au declarat miercuri ca Directia de investigatie a constatat ca Nicolae Alexandru Breban a fost colaborator al Securitatii”

  Pe 12 septembrie este primul termen,apoi cine mai stie cind .Totul depinde de cit va dura judecarea. Dupa parerea mea nu cred ca CNSAS si-ar fi permis sa se joace cu astfel de investigatii. Sunt convinsa ca au existat multe dezbateri in privinta asta ,stiind ca cei care hotarasc ,daca ar trebui sa se dea sau nu drumul dosarului pentru a ajunge in justitie ,sunt reprezentanti ai tuturor partidelor politice .
  De altfel am inteles ca N.Breban a recunoscut ca ar fi dat niste declaratii la securitate . Depinde insa in ce au constat ele.Mi se pare totusi ciudat cum de a putut sa taca pina acum ? Si cum de a reusit sa insele atita lume ,mai ales pe cei din lumea literara ?
  Vad ca si ei tac ,ca si pina acum ,nepronuntindu-se ,iar alti ii sar in ajutor . Asemenea atitudini nu mi se par normale,atita vreme cit au fost altii care nu numai ca n-au colaborat ,nici cu Secu si nici cu Ceausescu -PCR,ci dimpotriva, li s-au opus riscindu-si libertatea , cariera etc..
  Parerea mea este ca vor mai fi multe surprize . Una mare deja s-a si auzit care va fi ,dupa N.B. Dar ,daca va fi una si mai mare ca aceasta ,pe care am intrvazut-o printre rinduri ?
  p.s Vezi,AVP,asta-i motivul pentru care trebuie sa dai drumul la Povestea luiAVE : sa se vada si sa se cunoasca Adevarul .

 2. AVP Says:

  Io as da drumul la Povestea lui Ave chiar si acum, daca s-ar putea, recte daca as avea ragazul si linistea sufleteasca necesare pt intreprinderea asta supergrea… Dar cand ma gandesc ca maine n-am, poate, nici ce manca, sau ca tre sa platesc rata ori sa-mi gasesc servici ca orice arici pogonici, la anii mei nu chiar pitici, ia ghici : se poate sa mai scriu povestici despre voinicii legendari rumanici, in timp ce securistii si cantaretzii lu Dynamo, cu care ma bateam io in timpii antici, au penzii si stipendii de multe ori mai mari decat leafa la care as phootea spera chiar si daca as avea servici… ? 😦

  Asa ca facem si noi ce phootem, draga mea pretina si incurajatoare f.f. binevoitoare & saritoare. Aveti putintica rabdare… 🙂

 3. Stely Says:

  Da,fac si eu ce pot ,întrucît ţin cont de ceea ce spuseşi mai dăunăzi aci:

  „Un creator este ca un izvoras de apa buna intr-un pustiu sau intr-un loc salciu. El ar da apa la toata lumea, sireacu, fiindca undele sale par nesfarsite, dar cineva trebuie sa-l ingrijeasca, sa-l curete si sa-l indiguiasca, altfel il napadesc buruienile, vitele, raia broastei si lipitorile si-i seaca isvoarele.””
  Dar aş mai vrea ,aşa cum am spus ,să mai vină nişte ajutoare :oops :
  p.s. Unde o fi d-l Sorin Ilieşiu ?

 4. AVP Says:

  Pe blog la LIS 🙂

  Acuma, lasand glumitza la o parte, io l-as ocoli de la o posta pe unul despre care as obtine dovada ca e un calomniator si un injuriator gratuit al „celui mai just analist al ultimilor 30 de ani”, asa cum a fost dovedit LIS ista…

  Ceea ce nu inseamna ca ii opresc pe prietenii mei sa fie amici cu inimicii mei, mey. Suntem oameni majori si vaccinati, dreak.

 5. Stely Says:

  Daca vreti sa aflati cine a vindut obiectele lui Emil Cioran si alte chestiuni legate de vinzarea lor la licitatie ,uitati-va la b1 tv. Acolo sunt Sorin Iliesiu si Mirelle Radoi ,directoarea BCU .Este in direct sotia lui Aurel Cioran .

 6. Stely Says:

  Emisiunea este tare de tot . Dl Sorin Iliesiu a intuit perfect .
  Licitatia a fost ilegala . Sotia lui Aurel Cioran a fost excrocata de fiica unui prieten de-al lui Emil Cioran .Practic i s-au sustras documentele pe care acum le-a vindut pe bani grei. Doamna Cioran in virsta de 86 de ani s-a jurat ca nu a stiut nimic de licitatie ,ca nu stie nici macar cine le-a scos la licitatie si ca nu a primt nici un sfant. La telefon a fost si fiul Eleonorei Cioran care a confirmat ca a fost furata . A spus ca mai este implicata o romanca din jud.Vrancea – Duica – o traducatoare .D-l Sorin Iliesiu si-a cerut scuze pentru ca a fost convins ca sotia lui Aurel Cioran a fost cea care a scos la licitatie documentele.
  O sa fie un mare scandal . Cred ca a fost mai bine ca nu au fost cumparate de Statul roman . Cred ca cineva trebuie sa denunte licitatia care a fost ilegala. Casa de licitatie trebuia sa ceara documentele care sa certifice ca vinzatorul le detine legal ,ca nu le-a furat asa cum spune Eleonora Cioram si fiul ei . O mare gresala .Acum sunt convinsa ca ministrul de externe ar trebui sa dea socoteala despre faptul ca stia din februarie si nu a cautat sa gestioneze corect aceasta chestiune.

 7. Stely Says:

  Scuze pentru postarea cam telegrafica si incoerenta .I-am dat drumul fara s-o verific .

 8. AVP Says:

  Ba ai facut un rezumat excelent, iar dl Iliesiu a fost la inaltime (desi nu i-ar strica si mai mult aplomb). Sa vedem cum va iesi Ministerul din incurcatura asta. Io – ca orice profet ce se respecta, pai cum dreaq – stiu cum: va baga capul intre umeri si se va preface ca n-a vede, n-aude. Si-n fond, daca nu-i pasa nimanui – sau aproape nimanui, ei bine… oops – in tzerisoara asta de auctoru’ „Planetei Ou” (o poesie fistichie care va rasturna toanta filosofia cu zgaidele-n sus, olelie lie…), de ce i-ar pasa de un oarecare eseist Cioran, mai mult decat de a lu Brancusi liturghie… ? 🙄 Glumesc, fac haz de necaz, vezi bine, dar daca nu…? 💡 Dati un praz… ? 🙄

  Pe maine, la meseria noastra de baz : a trai p-acilisha, pi la Romanica noa… Paa


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: