Sorin Iliesiu cere oprirea licitarii ilegale a unor obiecte din arhiva Cioran

Apel pentru oprirea licitării ilegale, astăzi la Paris,

a unor obiecte importante din arhiva Cioran care

– împotriva dorinţei fraţilor Aurel şi Emil Cioran –

nu fac parte din patrimoniul Bibliotecii Astra din Sibiu

 

Domnului Teodor Baconschi – Ministru de Externe

 

 

Stimate Domnule Ministru,

Conform comunicatului Mediafax de ieri (6 aprilie 2011, 20:17) http://www.mediafax.ro/cultura-media/licitatia-manuscriselor-lui-cioran-persoane-din-romania-s-au-aratat-interesate-institutiile-nu-8135448/, astăzi, joi 7 aprilie 2011, începând cu ora 14.15, ora Franţei, respectiv peste 8 ore, urmează a fi scoase la licitaţie 122 de obiecte provenind din arhiva Emil Cioran (manuscrise, documente, fotografii, cărţi poştale, scrisori etc), obiecte care urmează a fi vândute prin Casa Binoche şi Giquello, la hotelul Drouot Richelieu din Paris, potrivit site-ului societăţii http://www.binoche-renaud-giquello.com/flash/index.jsp?id=9732&idCp=33&lng=fr

Vă solicit imperativ să faceţi toate demersurile legale – direct sau prin intermediul ambasadorului României în Franţa, dl Bogdan Mazuru – pentru a opri vânzarea, parţial ilegală, a respectivelor obiecte care aparţin patrimoniului cultural al României.

Fac această solicitare astăzi, 7 aprilie 2011, în preziua aniversării a 100 de ani de la naşterea lui Emil Cioran, unul dintre cele mai mari spirite ale umanităţii.

Foarte multe din aceste obiecte urmează a fi licitate – aproape sigur – ilegal, întrucât au făcut parte din arhiva familiei Cioran păstrată la Sibiu, în propriul apartament, de Aurel Cioran (fratele  lui Emil Cioran), decedat în 1997, la 83 de ani. Probele pe care le pot pune la dispoziţie în acest sens sunt filmări profesionale color, fotocopii profesionale alb-negru şi color, xerocopii alb-negru, toate aceste fiind realizate de mine la Bucureşti în 1994, când Aurel Cioran mi-a încredinţat pentru câteva săptămâni cea mai importantă parte a arhivei de familie referitoare la fratele lui, Emil Cioran, pentru a face filmări şi fotocopieri necesare realizării filmului documentar de lung-metraj „Apocalipsa după Cioran” realizat de mine şi de dl Gabriel Liiceanu.

Atunci când i-am restituit obiectele de arhivă, l-am întrebat pe Aurel Cioran cui va lăsa întreaga arhivă de familie, după moartea lui. Mi-a spus că dorinţa lui Emil Cioran, fratele lui, a fost să o lase Bibliotecii Astra din Sibiu şi că urmează să o doneze sau să facă un testament în acest sens.

Sunt sigur că Aurel Cioran nu a înstrăinat această arhivă, cu toate că în comunicatul Mediafax se arată că „manuscrisele care vor fi scoase la vânzare joi (n.r.: ADICĂ AZI), la Paris, aparţin familiei unui fost prieten apropiat al lui Cioran”. Aşa ceva nu poate fi adevărat!

În concluzie, o mare parte dintre obiectele filmate şi fotografiate de mine în 1994 urmează a fi licitate – aproape sigur ilegal – astăzi. Până acum eram sigur că acestea se află de mult în patrimoniul Bibliotecii Astra din Sibiu.

Aşadar, împotriva dorinţei fraţilor Aurel şi Emil Cioran, o parte importantă a obiectelor din arhiva de familie Cioran – care ar putea fi licitate astăzi la Paris – nu au ajuns la Biblioteca Astra din Sibiu.

Consider că se impune o investigaţie la cel mai înalt nivel profesional pentru a fi probat temeiul juridic al provenienţei obiectelor din arhiva Cioran care ar putea fi licitate astăzi la Paris.

Ataşez doar câteva dintre fotocopiile – realizate de mine în 1994 – ale unor obiecte care ar putea fi vândute azi la licitaţia din Paris, practic cele mai importante din cele menţionate de comunicatul Mediafax: „diploma de bacalaureat datată 5 octombrie 1928, diploma de licenţă în filosofie şi litere, datată 23 iunie 1932, un carnet de student emis în Germania pentru anul şcolar 1933-1934 cu fotografie şi semnătură, mai multe cărţi de identitate emise de autorităţile germane, un paşaport, eliberat la 15 septembrie 1934, un carnet de student emis în Franţa, abonamente de tren, fişe de lectură, un permis pentru bibliotecă” – toate acestea le ataşez – sau „manuscrisul intitulat Îndreptar pătimaş, datat 12 martie 1940, evaluat de experţi la o sumă între 8.000 şi 10.000 de euro”. Subliniez că Îndreptar pătimaş este ultima carte scrisă de Cioran în româneşte, în anii ’40 şi că în 1994 am xeroxat şi am filmat doar 14 pagini din manuscris, din care ataşez trei pagini.

Este de înţeles că din motive tehnice nu pot ataşa decât o parte din fotocopiile realizate de mine.

Am convingerea că astăzi, în preziua centenarului naşterii lui Cioran, veţi reuşi să opriţi batjocorirea memoriei sale.

Sorin Ilieşiu,   coautor – împreună cu Gabriel Liiceanu – al filmului documentar de lung-metraj „Apocalipsa după Cioran” prezentat în aceste zile de ICR-Paris, ICR-Madrid, ICR-Stockholm, ICR-Budapesta, ICR-Berlin, ICR-New-York.

Bucureşti, 7 aprilie 2011, orele 6 a.m.

Anunțuri

18 răspunsuri to “Sorin Iliesiu cere oprirea licitarii ilegale a unor obiecte din arhiva Cioran”

 1. Maria Says:

  Ar fi o imensă pierdere. Documentele pe care am acum ocazia să le cercetez, pentru prima dată, în format digital, sunt nepreţuite şi locul lor de onoare este în patrimoniul Bibliotecii Astra din Sibiu.

  Vă susţin apelul, stimate domnule Sorin Ilieşiu!

 2. Stely Says:

  Pacat ca s-a aflat atit de tirziu, cind nu mai exista prea multe solutii. Macar sa fi fost cunoscut din timp pe mina cui au ajuns aceste inscrisuri ,care au apartinut lui Emil Cioran. Nu cred ca poate cineva din Romania sa opreasca tranzactia si nici ca o casa de licitatie si-ar permite sa scoata la vinzare ceva care sa nu aiba documente legale privind provenienta lucrurilor de valoare ce urmeaza a fi vindute ,cit si autenticitatea lor.
  Este regretabil insa ca nimeni de la Biblioteca Astra din Sibiu nu s-a interesat si nu a facut demersuri sa dea de urma acestor manuscrise ,imediat dupa decesul lui Aurel Cioran. Dar poate ca nu este totul pierdut si domnul care a cerut licitatia sa se induplece, la rugamintea unui oficial de la ambasada ,sa ceara el insusi aminarea pina ce se vor gasi solutii de rascumparare din partea statului roman.

 3. AVP Says:

  Intrebarea mea e alta: de ce Statu Român ista n-o fi cumparat documentele cu pricina inca din timpul vietii eminentului sau fiu…? 🙄 Si de ce Statu – mai ales Statu Rumân, pai cum dreaq – se prinde intotdeauna mult prea tarziu de eminenta fiului sau inca viu, pe care, din contra, il trateaza ca pe un caraghioz diliu… ? Atat de bolovan sa fie Statu ista abramburist incat sa nu faca deosebirea intre un fobalist si un unic creator & artist…? 🙄 Atunci de ce dreaq ne mai miram ca-n Statu ista Mioritic footil & flecar n-avem niciun Nobel pentru Pace, macar, si ca geniu’ e – de fapt – atat de rar…?

 4. Stely Says:

  Iata ca a mai existat un moment asemanator in 2005. Dupa cum se vede exista un precedent ,ceea ce ar fi trebuit sa puna in garda inca de atunci statul roman .Din 2005 si pina acum au trecut atitia ani in care ar fi fost posibila recuperarea lor prin rascumparare . Desigur ca Statu ‘Român prin MC ar fi trebuit sa fie pe faza . Macar un singur ministru ,din citi s-au perindat la MC dupa revolutie ,ar fi trebuit sa aiba o asemenea preocupare .

  „După moartea Simonei Boué, prietena de o viață a lui Emil Cioran, o serie de manuscrise ale acestuia (peste 30 de caiete) au fost găsite în apartamentul lor de o menajeră, care a încercat în 2005 scoaterea la licitație și valorificarea lor. Într-o primă etapă, o hotărâre a Curții de Apel din Paris a oprit comercializarea acestora. În urma judecării, Tribunalul din Paris decide în decembrie 2008 restituirea tuturor documentelor către persoana găsitoare, urmând ca aceasta să dispună de ele cum crede de cuviință. Printre manuscrise, în general versiuni ale unor lucrări deja aparute, se află și un jurnal inedit al lui Cioran, cuprinzând câțiva ani din perioada ulterioară lui 1972 (anul în care se opresc Caietele sale), document de un excepțional interes pentru editori și cititori, și probabil ultima scriere inedită a filozofului.”

  p.s. Aurel Cioran este frate sau fiu ?

 5. Maria Says:

  Stely, Aurel (sau Relu) Cioran este fratele lui Emil Cioran. A trăit la Sibiu.
  În anul morţii lui Emil Cioran, la Editura Humanitas a apărut un volum inedit de corespondenţă, intitulat ,,Scrisori către cei de-acasă”. Majoritatea scrisorilor publicate îi sunt adresate lui Relu Cioran şi dezvăluie o seamă de trăsături cu totul necunoscute ale gânditorului român exilat la Paris.

 6. Sorin ILIESIU Says:

  Vă mulţumesc că aţi publicat acest apel, stimate domnule Padina.
  Aveţi dreptate. Imediat după 22 Decembrie 1989, statul român trebuia să se intereseze de arhiva Cioran şi putea trata în acest sens, în 1990 sau în 1991 cu Emil Cioran (care s-a îmbolnăvit de Alzheimer în 1992) sau cu Aurel Cioran, care, până a murit, în 1997, a fost perfect lucid şi abordabil la Sibiu sau la Bucureşti.

  Mă mir că nici un ministru al culturii nu a făcut nimic, nici măcar poeţii Marin Sorescu sau Kelemen Hunor.

  Naţiunea maghiară, dacă ar avea un Emil Cioran, ar fi dat de mult tot aurul din lume ca să aibă arhiva unui asemenea compatriot.
  Românii puteau să aibă toată arhiva Cioran gratis dacă autorităţile ar fi făcut un minim gest cât timp trăia Emil Cioran sau Aurel Cioran care a murit neaşteptat de repede şi din cauza aceasta, probabil, nu a mai apucat să doneze arhiva la Biblioteca Astra.

  Românii nu îşi respectă geniile nici măcar după ce mor, darmite în timpul vieţii.

  Vezi şi cazurile C-tin Brancusi, Devis Grebu, Viorel Padina.

 7. Sorin ILIESIU Says:

  Sper că în curând vom citi următorul episod din Povestea lui Ave.

 8. Dan Culcer Says:

  Am telefonat acum -16h44- la casa de licitatii. Licitatia are loc în acest moment și nu se va termina decât azi, joi, 7 aprilie 2011, la ora 18, ora Parisului. Deci nimeni nu a blocat-o. Fiindcă, probabil, nu s-a aflat cine a propus documentele.
  Un efect indirect ar fi că documentele vor fi accesibile și bine păstrate, poate mai bine decât la Biblioteca Astra, unde se pot sparge țevile canalizării, de pildă. Cunosc cazuri de distrugere de documente prețioase în România, din astfel de pricini. In tot răul o fi și un bine. DC

 9. ex-all Says:

  Premiul Nobel pentru Pace pe 1985 a fost atribuit Organizatiei „Medicii lumii pentru prevenirea razboiului nuclear”. La Oslo, premiul a fost primit de cei trei conducatori ai organizatiei, Mihail Kuzin (URSS), Ioan Moraru (Romania) si Bernard Lown (SUA).

  http://www.revista22.ro/ioan-moraru-premiul-nobel-si-romania-1713.html

 10. Goldmund Says:

  Bun gasit, dragii mei

  Disperarea omului inteligent, cult, citit, sau pur si simplu imbogatit cu bunul simt, disperarea lui spuneam…fata de ceea ce ofera Statul Roman de ceva timp – traduc acest ‘ceva-timp’ prin cca. 65 de ani!- il aduce pe acesta in fata Portii Rabdarii, dupa care nu poate veni decat resemnarea.

  L-am vazut pe TVR-I pe stimabilul domn Sorin Iliesiu cum ia din nou lancea, gata de lupta impotriva platitudinii nationale – care poate fi atat de imorala – gata de lupta in armura cuvantului ca avertisment pentru urmasii si urmasii urmasilor nostri.

  Acum stiu de ce Germania este ce este, arata cum arata si are autostrazile pe care le are:
  dupa Unirea celor doua Germanii(1990,3.octombrie) Germania Federala a folosit sume imense de bani pentru refacerea oraselor din fostul RDG, patrimoniului arhitectural care a scapat de buldozerele comunismului si a refacut toate muzeele din fostul RDG, pe care le-a adus la standardul din Vest.

  Daca o natiune nu are nici un respect fata de valorile culturale ale trecutului si prezentului, nu va avea nici bunastare. Cine nu poate strange si pastra comorile care fac parte din patrimoniul cultural, comorile culturale nationale, cum poate creste bunastarea unui popor intreg?
  De aceea popoarele care au o grija deosebita fata de cultura, sunt popoarele dezvoltate economic.

  PS
  Despre familia mea si despre mine, am mari sperante.
  Va multumesc pentru urari. Dumnezeu sa va dea inzecit!
  Doamne ajuta!

 11. AVP Says:

  @Goldmund, ne-ai dat niste vesti grozave. Doamne Ajuta !

  Dl Sorin Iliesiu, sincer, nu stiu cand voi putea sa scriu episodul urmator din „Povestea lui Ave”. Ma zbat – efectiv – ca sa supravietuisc, iar creatia a ajuns deja un lux mult prea mare pt mine (mai ales ca m-au cam lasat si puterile, helas…). Fabricutza la care lucrez intrand in faliment, iar io neavand suficienta vechime pt pensionarea anticipata, sunt nevoit sa umblu cu caciula-n maini – la etatea si la sanatatea mea -, ca sa-mi caut servici. Asta e situatia.

  PS. Am in pod sute or mii de pagini manuscrise si alte documente martore ale patimirii mele, dar io nu sunt Cioran post-mortem ca sa sper ca voi lua pe ele un ban (desi sunt cel putin auctorul unui op superbaban: Ipoteza Kosmosului Germinativ si al unui concept ce va creste an de an : Planeta Ou… Pana una-alta traiesc si robesc ca un mbou, desi – intre altele – am fost aproape si unicu’ herou now, n-asa… ? Hai pa

 12. AVP Says:

  Comentariile sunt setate sa se blocheze automat la doua zile dupa publicarea topicului.

  Pe maine.

 13. Stely Says:

  Goldmund,
  Ma bucur si eu ca nu ne-ai uitat si, bineinteles ,pentru vestile bune privitoare la tine si la familia ta . Doamne ajuta sa fie totul bine in asa fel incit sa te vedem aici cu aceiasi liniste si vorbe intelepte ca odinioara .
  Ai dreptate sa fii suparat si revoltat pe indolenta statului roman ,care nu s-a sinchisit sa se ocupe de pastrarea in tara a acestui valoros patrimoniu cultural . Am crezut ca cel care a scos la licitatie obiectele de mare valoare culturala ale lui Emil Cioran , a tinut secretul atit de bine incit nu s-a aflat din timp .
  Dar nu este asa . Se stia din februarie ,iata :
  „Ministerul Culturii, Academia Romana si Muzeul National al Literaturii Romane stiau de licitatia de la Paris, unde sunt scoase la vanzare documente ale lui Emil Cioran, din luna februarie. Anuntul a fost facut de purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe, Doris Mircea. Potrivit acesteia, Ambasada Romaniei la Paris a transmis pe data de 24 februarie informatia despre licitatie, cu propunerea de a fi comunicata institutiilor potential a fi interesate. Prin urmare, MAE a retransmis imediat aceasta informatie Ministerului Culturii si Patrimoniului National, Academiei Romane si Muzeului National al Literaturii Romane. ”

  Sunt convinsa ca ,daca acestia s-ar fi unit intr-un consortiu asa cum au facut-o azi TVR si BCU ,dar fara sorti de izbinda ,poate ar fi fost o sansa . Acum nu ramine decit sa ne bucuram ca au ajuns tot la un român ,fie el si privat.
  Prin urmare cred si eu ca ,atit Kelemen Hunor cit si cei doi sefi de la Academia Romana si Muzeul Literaturii Romane ar trebui sa dea niste explicatii .
  Privitor la linkul din revista 22 dat de @ex-all ,sunt surprinsa de tacerea privitoare la Ion Morar si Premiul Nobel din 1985. Nici acum nu se stie exact ,intrucit nu este consemnat din cite am inteles nici macar in Wikipedia daramite undeva oficial.
  Ma intreb ,cine trebuie sa -l reabiliteze pe Ion Morar ?

 14. Stely Says:

  Se pare ca avem un sfirsit fericit ..

  http://sorinamatei.blogspot.com/2011/04/cioran-va-fi-
  donat-statului-roman.html

  http://www.rfi.ro/articol/stiri/cultura/cum-s-vandut-exceptional-cioran-paris

  AVP , imi pare rau de necazul tau .Stiu cit e de greu sa mai gasesti de lucru la o anumita virsta si mai ales intr-un orasel de provincie . Dar poate da D-zeu sa-ti gasesti ceva cit sa-ti mearga vechimea macar un an ,doi ca sa te poti pensiona anticipat . Iti tin pumnii .Doamne ajuta!

 15. AVP Says:

  Postare noua. Am preluat de pe Contributors.ro un excelent articol de Vladimir Tismaneanu, despre Emil Cioran.

  @Stely – Domnul e mare !

 16. Sorin ILIESIU Says:

  Stimate Domnule Padina,
  Dumnezeu sa va pazeasca si sa va ajute!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s