Revoluţiile portocalii ale Afro-Asiii…

UPDATE TOPIC (04.07.2013). Evenimentele de ultima ora din Egipt confirma, in fine, intuitiile si estimarile mele de acum doi ani asupra „Revolutiilor portocalii ale Afro-Asii”, pe care alegerea lui Mohamed Morsi, liderul „Fratilor Musulmani”, in functia de presedinte, precum si actiunea acestuia pentru islamizarea accentuata a societatii egiptene, cu riscul ca stravechiul bastion politic din Orientul Mijlociu sa se talibanizeze si el intr-un final, paruse sa le fi infirmat, vai, pana la un moment dat… Iata insa ca resorturile ultime – ca sa le zicem asa – care au declansat ‘Revolutia Iasomiei’ acum doi ani, scotand pe faptul ca egiptenii inchistati de secole se vor descatusa si isi vor alege singuri calea libertatii si a democratiei verificate, intru modernizarea si postmodernizarea Egiptului, si care resorturi apoi, dupa alegerea totusi nescontata a lui Morsi, au sperat ca acesta se va indeparta de „Fratia Musulmana” sau cel putin o va trata ca pe oricare alta forta politica locala, ca un conducator politic intelept, au avut neplacerea sa constate ca Morsi, din contra, foloseste autoritatea cea mai inalta a statului spre a aduce apa la moara „Fratilor Musulmani”, or, in aceste conditii planificatorii ultissimi au tras concluziile ce se impun si au generat fluviul de simpatie populara care il va remitiza rapid pe salvatorul El-Baradei si-l va aduce la putere pe cat se poate de repede…

++++++++++++++++++++++++++

Cine crede că după secole – dacă nu milenii – de inerţie civică, tunisienii, egiptenii, yemeniţii etc s-au trezit  din amorţire precum germenii hypervii ai unei rase extraterestre fistichii, ce-ar reveni la viaţă irupând din meteoriţii căzători din tării doar pentru c-ar simţi mirosu’ de mititei al unei capitale ioropne de pe malu’ Dâmboviţii,  apucându-i brusc, pe africanii ăştia, doru de libertate, doru lelii şi alte idei superluminate fără să-i împingă absolut nimerea de la spate, decât guerrilla digitală, twitterele şi facebook-urile din blogosfera mondială, plus mustăcioasele frăţii musulmane ce te bagă-n boală, e tot atât de dus cu ploota pe Nil ca şi un copchil ce crede că pe el l-a adus barza-n dar, atârnat de ciocu-i hilar, iar nu viermele spaţio-temporal cu originea fix în sămânţa Atomului Primar, pe post de Tată total… oops. Pe aceşti naivi nu-i deturnezi definitiv de la propensia lor spre ideal-revoluţionar or troţkism-quevarral  nici dacă le pui în faţă – sec ca un timbru poştal – acest citat dintr-un înţelept local:

Există popoare care prin firea lor se agită şi se revoltă, dar egipteanul rămâne cu capul plecat toată viaţa lui pentru o bucată de pâine. Poporul egiptean este poporul cel mai uşor de cârmuit din întreaga lume. De îndată ce iei puterea, egiptenii îţi arată supunere, se umilesc înaintea ta şi faci cu ei ce vrei. Şi orice partid politic care organizează alegeri şi e la putere le câştigă obligatoriu, fiindcă egipteanul trebuie să sprijine guvernul. Aşa l-a creat Dumnezeul nostru…(Alaa al-Aswani, 2002)

Ei bine, nici acest caz, în care după unii se pare că izraelienii au cam dat de mare necaz, iar drezina celui de-al 3-lea WWar şi-a schimbat deja cruntu macaz şi vine spre noi huruind ca turbinele Lampei lu Ilici de la Bicaz, nu face excepţie de la regula deductivă de baz – cui prodest ? :idea: “cui foloseşte… ?” Iar io vă răspund ex abrupto : revoluţiile portocalii din lumea arabă folosesc exclusiv Puterii mondiale nr.1, fireşte, în condiţiile în care de la Puterea nr.1 până la Putirintza nr. 2 (oricare o fi fiind ea tale quale) e luungă cale, iar până la Iran – puterea islamica nr.1, cu pretenţia de a intra în rândul puterilor globale – e jale…oops.

Frăţia Musulmană, despre care analistu’ militar al Antenei 3 estima că s-ar afla îndărăptul mişcării contestatare din Piaţa Tahrir, a declarat ieri, pare-mi-se, că deşi s-a aflat în Piaţă prin mulţi dintre membrii săi tineri şi va milita prin mijloace paşnice pentru democraţie, dreptate şi progres în Eghipet, totuşi nu va avea reprezentant la alegerile teoretic libere din septembrie a.c. şi deci nu va avea un cuvânt hotărâtor de spus în perioada următoare a storiei egiptene de multe ori milenare, aloo…

Despre participarea fiilor lui Mubarak la viitoarele alegeri prezidentiale nici nu poate fi vorba, vezi bine, iar ei să zică merci că sunt în  custodia celei mai mari democraţii din istoria omenirii,  totuşi, iar nu pe mâna serviciilor Maicii Rusii, a Iranului sau a Chinei cică friendly, căci în curând ar fi fost oale şi ulcele de vii, ca şi prinţişoru’ Nicuşor al Lenii noastre, plecat de tânăr în virtualităţile albastre, după ce până şi tatulici, un  ex-tov uasecerici cu great şorici, i-a tras doo palme  lipicioase ca o leech, ca să creadă pollimea loviluţionară că el nici ceapă cu usturoi n-a mâncat şi nici conspiraţii de  tovi kaghebici, după ce pe lumea ailaltă îl poopase pe sireacu tov prinţ fix unde, ghici…  ? :roll: 

În fine, bey, n-ar mai ramâne pe răboj decât seful opozitiei egiptene, ElBaradei, din moment ce vicepreşu’ Omar Suleiman va fi ocupat în continuare cu funcţia sa de dirijor al chorului bărbătesc al lu Dynamo eghiptean, fiind omu’ nostru din  Havana pe pământ african, care ElBaradei, pe lângă faptul e că e un jurist renumit al Agenţiei (al AIEA, aloo, mey, căci doar nu vă veţi fi gândind la prostii…? oops), este şi laureat Nobel, ca şi Havel or Walesa, prin care Puterea numberone a scăpat de comunizm – după cum ştim -, cum o să scape şi de fundamentalizmu islamic, inclusiv de pe pământu Persiei, fără să tragă niciun foc de puşcă, ci doar suflând în nevinovatele vuvuzele intercontinentale ale gherrilei digitale planetare, se pare…

Şi-am încălecat pe-o şa etcaetera.

+++++++++++++++++++++++++++++++

ps. Fac ce fac şi tot amân reluarea Povestei lui Ave, aşa cum tot am amânat să scriu despre moartea mamei şi a frăţiorului Mihăiţă-Costel… Pasămite, ideea că urmează să retrăiesc nişte momente de o infernală suferinţă psihică pur şi simplu îmi paralizează, şi acum, după atâţia ani în care ar fi trebuit să mă liniştesc, n-aşa?, biata-mi conştiinţă… 😦

Reclame

54 răspunsuri to “Revoluţiile portocalii ale Afro-Asiii…”

 1. Stely Says:

  Buna seara,
  Si artistica si inedita ,dar si clara si optimista ,analiza politica a acestei „revolutii portocalii ale afro-asii..”
  Sincera sa fiu am astepat sa vii cu o analiza de acest gen ,intrucit este clar ca cele ce s-au intimplat in Egipt si Tunisia nu sunt niste biete evenimente de trecut cu vederea .
  Spun „am asteptat ” pentru ca am vrut sa-ti stiu parerea ,care desi nu este o noutate 😳 , pentru mine conteaza f.mult
  Da, cred ca solutia „EL-Baradei ” este linistitoare si singura acceptabila . Dar sa fie atit de usor ,dupa atitia ani de dictura militara ? Hmm ,deocamdata atit ..
  Ii astept pe @dg (sau mg?) si pe @tatonul aa ,deoarece erau tot atit de dornici ca si mine sa-ti afle parerea . M-as bucura sa vina cu completari .
  P.S . Iar pe @Dragos Gros il astept cu noutati din Tunisia ..
  Si pe @Hantzy care nu va trebui sa „behaie ” in consens cu nimeni. Aici nu mai este vorba de politica de pe Dimbovita ..mea.. 🙂

 2. Stely Says:

  Privind continuarea la „Povestea lui AVE” , cit si a celorlalte doua ,care sigur iti vor rascoli sufletul , cred ca ar trebui sa faci un efort ca sa le termini. Sunt sigura ca odata terminate te vei linisti si abia atunci vei avea constiinta impacata .

 3. AVP Says:

  Oare…? Hai ca mai vbim – in privinta asta -, dear surioare…

  Cat despre lovilutiile din Afro-Asia cea plina de soare, dar si de milenara torpoare, am convingerea ca ele sunt semnalu’ revolutiei iraniene, care va veni mai devreme or mai tarziu si-l va indeparta pe ayatolahu ala al carui nume nici nu-l stiu de langa butoanele Bombei cu care nu te joci nici daca esti al lu Allah fiu, darmite un energumen cam diliu…

 4. AVP Says:

  Văd că a-nceput zavera şi-n Algeria şi se pregăteşte Iordania, pe urmă, ghici cine, a… ? 🙄 Sigur ca Nuş, cu Felix, cu Nisto Corneluş, plus lis-ul de pluş ce-i pupă-n poponeţ ca lăbuş, pentru un găvan de tuş, ar vrea să-nceapă loviluţia roşie – de data asta – şi la Românica, dar asta se va-ntâmpla când o-nvia tica, aloo, ori numai dacă „diktatoru” loco îl va supăla, cumva, cândva, pe tatăl nostrum din America, păi cum drea… oops

 5. Riddick Says:

  Glenn Beck:
  „These people have been organised…this is only the beginning of ‘transformative change’… you are witnessing the Archduke Ferdinand moment which led to a ‘transformative change’ called World War I’ (3:35)

 6. AVP Says:

  Riddick, daca si tu crezi ca evenimentele actuale sunt figoarna apocaliptica a WWar III, atunci n-ar fi trebuit sa-l aplauzi pe prapastiosu apocalipticos @lis, in loc sa crezi ca e un cuculetz ramas cu sufletelu-i – si cu mintiutica-i – l-al copilariei vecinic verde paradis…? 🙄 Ia mai gandeste-te… 🙂

 7. Sorin ILIESIU Says:

  Superbissim eseu şi excelentă analiză politică internaţională. Pentru mine a fost o surpriză această ipostază a autorului: analist politic internaţional – la fel de just şi rafinat cum ne-a obişnuit.

  „Gândul” şi Doamna Munteanu ar putea lua note.

 8. Stely Says:

  La inceput mi-a fost teama pentru ei ,mai ales cind am aflat de „Fratii musulmani ” . Ma gindeam ca egiptenii cit si ceilalti ,din tarile cu religie musulmana ,vor scapa de dictatura militara si vor da peste o altfel de dictatura ,care dupa parerea mea ,mi se parea si mai rea.
  Se pare insa ca au simtit cu totii gustul libertatii si civilizatiei si acum stiu ce vor. Cred ca daca se vor revolta si iranienii si sigur vor reusi ca si egiptenii si tunisienii si algerienii etc.. ,atunci toata lumea libera va rasufla usurata. Doamne Ajuta !

 9. Riddick Says:

  @AVp: E groasă treaba, nu ne dăm noi seama acum, dar vine ceva atipic.

 10. skorpion Says:

  bonsoir,

  frumoasa postare.

 11. Stely Says:

  Ha, cred ca dobitocii de „Nus cu Felix si Nisto Cornelus plus.. ” viseaza ca de obicei „cai verzi pe pereti „.

 12. AVP Says:

  Dl Iliesiu, Skorpi – thank you… oops Toata chestia cu analizele astea internationale (oops) e sa te informezi direct la sursa primara, iar nu la analistu militar Radu Tudor al lu pesce, si cu Mr Google Translate chestiutza asta nu mai e o problema, fireste… N-a trebuit sa apelez la traducatoarea din araba dna Mioara Roman, de ex., ci mi-am tradus singur ultimu’ numar din Al Ahram dirept din limba lu Omar Khayyám…:)

  Pe unde trec, pe unde ma duc,
  Lumea priveste, sopteste:
  Acesta este poeselu’ haiduk,
  Stie 100 de limbi si arapeste ! 😯

  lol

  @Riddick, Stely : stati linistiti la locurilii vostre…:)

 13. Stely Says:

  Imi place”poeselu’haiduk ..”
  Omar Khayyam

  Autoportret

  Un om prin lume trece. El nu e musulman.
  Nici infidel nu este. Nu crede-n legi şi zei.
  Nu neagă, nu afirmă. Dar vezi în ochii săi
  Că nimenea nu este mai trist şi mai uman.

  Nu mi-am făcut vreodată din rugi şirag de perle
  Ca să-mi ascund noianul păcatelor cu ele.
  Nu ştiu dacă există o Milă sau Dreptate,
  Dar totuşi nu mi-e teamă:curat am fost în toate.

  Mă dojeniţi că veşnic sunt beat. Ei bine, sunt!
  Necredincios mă faceţi. Şi ce dacă-i aşa?
  Puteţi orice să spuneţi pe socoteala mea.
  Îmi aparţin. Pricepeţi? Şi sunt ceea ce sunt ..”

  p.s. dar unde crezi ca plec ,bre ? A ,sa nu crezi ca m-am speriat de ce spune Riddick. El este prapastios foc..

 14. AVP Says:

  Nu, our friend @Riddick a cetit prea multe carti SF si Protocoalele Inteleptilor Sionului scrisa, de fapt, de intelighenkii Ohranei tariste… 🙂

  Pe maine.

 15. Riddick Says:

  Alex Jones susţine că asistăm la o operaţiune globalistă majoră care urmăreşte destabilizarea Orientului Mijlociu.

 16. Adrian Merfu Says:

  @Riddick
  Va rog eu frumos nu-l mai citati sau mentiona pe psihopatul de Glenn Beck. Va faceti de rusine. Este absolut dezonorant sa folositi o asemenea „sursa”. Este ca si cum l-ati cita pe Becali (oricare dintre ei) in chestiuni politice.

 17. Riddick Says:

  AVP, n-are legătură… noi suninterpretam”geometria tridimensională” cu mijloacele geometriei clasice, euclidiene.

  Şi nu, n-am citit „Protocoalele”, decât comentarii asupra lor, din toate direcţiile.

  @Adrian Merfu: de ce „psihopat”, că atacă chestiuni pe care alţii le evită ? Am postat replica lui Alex Jones (faţă de punctele lui de vedere, în general, am rezerve).

 18. Riddick Says:

  „suntem tentaţi să interpretam „geometria tridimensională”…”

  Corectasem ceva la text şi am dat „Enter” înainte de a termina. 🙂

 19. Adrian Merfu Says:

  Imi cer scuze. Am fost cam dur cu dumneavoastra. Mi-am varsat tot naduful pe dumneavoastra pe nedrept. Insa imi mentin cu tarie parerea despre ipochimen. Credeti-ma pe cuvant ca asemanarea cu Becali sau oricare „moderator” de la antene sau „realitatea” este izbitoare. Spuneti ca ataca chestiuni pe care altii le evita. Pai le evita ca au suficient bun simt si respect de sine sa nu emita asemenea enormitati. Sunt convins ca nu sunteti familiar cu el si nici cu Fox News pentru ca altfel mi-ati impartasi opinia. Beck a devenit, ca si Limbaugh odinioara, tinta tuturor glumelor si parodiilor in domeniu. Puteti viziona The Daily Show cu John Stewart sau Colbert Report si va veti lamuri.

 20. monica Says:

  AVP,
  In „calende” (1991) (http://avp-online-six.blogspot.com/2005/06/aripa-sereinic.html) ai publicat o analiza de mare forta, cu trimiteri, de un profesionalism de invidiat, la cauzele „schimbarii” ce s-a produs in „macazul” marelui URS .
  Recidivezi,cu aceeasi claritate analitica, si de aceasta data intr-un subiect care are legatura cu primul, odata ce regula deductivă de baz -cui prodest s-a demonstrat ,si nu o data: in spatele fiecarei aglomerari beligerante exista interese economice si militar-strategice. Burta securitatii mondiale indiferent ca se numeste CIA sau KGB lucreaza permanent,manipuland in fel si chip, pana ce vor prinde şi sărmanii crustă în stratu social şi se vor face burgheji de treabă… 🙄
  Lovilutiile din diverse Piete de pe mapamond sunt rodul unei „lumi tembele, urâte, meschine, şi atât”.

 21. dora Says:

  Salut din coltisorul meu din Ardeal!

  Lumea se schimba fratilor si noi odata cu ea.Oare?

  Imi place „previziunea”(intuitie sau logica analitica?) prin care AVP s-a uitat mai departe ,peste gard,la Iran.Acolo sa explodeze bomba puterii si sa scapam de de gandul teroristilor.

  AVP,prin scris te vei elibera de durerile sufletesti.Vei vedea!

 22. Stely Says:

  Buna seara,
  Aseara cind am citit acest fragment citat de AVP, in topicul prezent ..

  „Există popoare care prin firea lor se agită şi se revoltă, dar egipteanul rămâne cu capul plecat toată viaţa lui pentru o bucată de pâine… Poporul egiptean este poporul cel mai uşor de cârmuit din întreaga lume. De îndată ce iei puterea, egiptenii îţi arată supunere, se umilesc înaintea ta şi faci cu ei ce vrei. Şi orice partid politic care organizează alegeri şi e la putere le câştigă obligatoriu, fiindcă egipteanul trebuie să sprijine guvernul. Aşa l-a creat Dumnezeul nostru…“

  ..m-am gindit imediat la poporul roman si la „Apel catre Europa „. Nu am stiut ca mai exista un popor atit de numeros ,care sa fie la fel de usor de supus si de condus .
  Citatul redat nu prezinta insa cauzele pentru care egiptenii au fost pina acum (in conceptia mea) ca si noi romanii -pina acum 20 ani.
  Deci nu am o explicatie clara . In schimb am aici un citat din „Apel catre Europa” -scris de Viorel Padina , acum 30 de ani .
  „Ortodoxismul a lucrat în România în sensul molesirii latinitatii originare, al inhibarii activismului si voluntarismului specific acestei rase, al devitalizarii treptate. Dintr-o etnicitate plina de initiativa, cu o puternica personalitate virila, ortodoxismul a facut o turma de sclavi, un harem pus la dispozitia barbatiilor imperiale de pretutindeni. ”

  Din fragmentul acesta reiese clar cauza suposeniei si inactiunii noastre , pe care o cred ca fiind cea mai importanta : „ortodoxismul .”

  Dar acum 20 de ani – la romani -ceva mai devreme (1989) – „mamaliga a explodat ” si iata ca acum (mai tirziu ),egiptenilor ,nu le-a mai fost de ajuns „bucata de piine ” prin care a fi supusi si umiliti . Asa ca s-au „agitat ” intratit incit l-au facut pe Dictator sa demisioneze ,dupa 18 zile de „agitatie „.(revolta)
  Sigur ca si in spatele revoltei din 1989 la romani ,cit si a celei de acum de la egipteni ,au fost niste „papusari ” care au facut ca „agitatia ” sa se produca in cele din urma.

  Dar ,iata ce spune AVP aici despre „Revolutiile portocalii Afro -Asii ..”

  „cui prodest ? “cui foloseşte… ?” Iar io vă răspund ex abrupto : revoluţiile portocalii din lumea arabă folosesc exclusiv Puterii mondiale nr.1, fireşte, în condiţiile în care de la Puterea nr.1 până la Putirintza nr. 2 (oricare o fi fiind ea tale quale) e luungă cale, iar până la Iran – puterea islamica nr.1, cu pretenţia de a intra în rândul puterilor globale – e jale…oops.”

  Da, sunt de acord ca,pina la Iran -„puterea islamica „- fundamentalista – mai este cale lunga,dar cred ca nu imposibila ,gindindu-ma la faptul ca atit „papusarii ” cit si „papusile ” au prins curaj si experienta, vazind ca se poate instaura democratia si fara varsare de singe .
  Asadar ,eu sunt optimista . Cred ca „puterea mondiala ” va avea forta ,inteligenta si capacitatea ca sa pastreze Planeta intr-un echilibru , in care forta care il va pastra este libertatea – democratia.
  P.S. Nu stiu daca mica mea analiza este demna de luat in seama . Am avut insa altceva in minte cind m-am apucat sa scriu . Am vrut sa scot in evidenta ca intre cei doi scriitori -roman si egiptean – pe de o parte -si pe de alta -cei doi poeti -roman si iranian – sunt asemanari . Asa am vazut eu ,dar scuze daca nu am reusit .
  Am mai vrut sa scot in evidenta ca in Romania revolta a facut ca democratia ,incet -incet ,sa fie instaurata ,dar ca mentalitatea inca nu s-a schimbat .Prin urmare ma gindesc ca la egipteni ar putea fi mai usor de schimbat mentalitatea ,daca armata se va da la o parte cu totul.
  In schimb la Iranieni va fi mult mai greu .

 23. AVP Says:

  N-am nicio indoiala ca tot tambalau’ ista lovilutionar din lumea araba e preludiul marii lovilutii de le Teheran, unde sta gata-gata sa ranjeasca golemul iranian…

  Iar daca nici asa persii nu se vor simti si nu-l vor clinti pe Ahmadinejad, pentru ei va fi jad… 👿

  E cel mai mare pacat – indiferent in ce religie ai judeca – sa pedepsesti un popor manipulat si terorizat, in loc sa-l pedepsesti pe cel care l-a prostit, l-a infricosat si l-a facut sa traiasca ori sa gandeasca precum un ambuscat. In fond, orice popor poate cadea prada – la un moment dat – unui manipulator feroce, care n-are absolut niciun scrupul in a-i exploata naivitatea, buna-credinta boborala, spre a-si atinge niste repere murdare ori utopice. Sa ne amintim ce-au patit nemtii subt Hiter, rusii subt Stalin, cambodgienii subt Pol-Pot etc.

  Inainte de a arunca bombele si rachetele de ultima generatie asupra oraselor iraniene si-n fond asupra nevinovatului popor iranian, Puterea mondiala responsabila va face tot posibilul spre a smulge acest popor din ghearele inconstiente ale energumenilor fundamentalisti.

  Acesta este sensul revolutiilor de ultima ora si hora din lumea araba, aflata ca mentalitate social-religioasa si politica in secolul 10, probabil. Inainte de a se trece la masuri de manu militari, se face tot posibilul spre a se trezi la realitatea secolului 21 adormitele ori hipnotizatele boboare orientale…

 24. Stely Says:

  Da, cred ca Obama isi merita Premiul Nobel pentru Pace ,desi cind i-a fost decernat ,din cite imi amintesc, multi se cam mirau ,intrucit nu prea se vedea nimic substantial .
  Dar cind citesc motivatia de aici a Comisiei ..
  ” pentru eforturile extraordinare de îndreptare a diplomației
  mondiale și a cooperării între popoare.
  „diplomația sa este fondată pe conceptul că cei care conduc lumea trebuie să o facă pe baza valorilor și atitudinilor împărtășite de majoritatea populației lumii”,
  „eforturile domnului Obama de a îndrepta organismele internaționale și de a promova dezarmarea nucleară”

  ..mi se pare evident ca politica sa externa se axeaza pe alte principii si valori. Pentru faptul ca nu a fost de acord cu razboiul din Irak si ca si-a onorat promisiunea de a retrage trupele din Irak si pentru faptul ca a redus substantial investitiile in armament nuclear , ca un exemplu clar de urmat ,Obama este acum respectat in aproape toata lumea araba. Cit despre Iran ,din cite stiu a luat atitudine impotriva lui Ahmadinejad , atunci cind a intervenit pentru reprimarea protestelor opozitiei ,care clama fraudarea realegerii lui ca presedinte .
  Cred ca acum este si mai abitir cu ochii pe el. Din cite am citit ,au inceput deja protestele si in Iran.Ramine de vazut daca vor avea forta sa iasa in strada cu milioanele asa cum au iesit egiptenii.

 25. AVP Says:

  Mda… Cand am scris despre Obama asa

  http://avp-cenzura.blogspot.com/2009/02/new-messia.html

  prea putini rumâni mi-au dat atentie, necum crezare, preocupati sa-si afirme din rasputeri microscopica lor personalitate anonima cu ifose de larga majestate sublima… 🙂 De-un paregzampla, pe blogu ucenicului meu vrajitor, Thor, unde-am postat textul pt prima oara, tot felu de tzepelici, robinici, carolici, tinerei de stanga or de dreapta, lictori, cleme, lode si alte mediocritati gasteropode (exceptis excipiendis…oops) treceau pe langa mine ca expresu prin halta „Toanta de Jos”, agitandu-se efectiv fara niciun alt folos decat sa-si clateasca gura nainte de ciclul cel mai valoros al vietisoarii lor statistice, cel somnoros… 🙂

 26. Stely Says:

  AVP,
  Am fost pe M.Thor ,din curiozitate , sa vad daca eu am spus ceva. Dar nu intrasem in „ring” .Ma odihneam dupa epuizantele alegeri parlam. din 2008. Vezi ,daca as fi fost ,ma situam inca de atunci de partea ta ?! oops.
  Dar uite de unde a plecat discutia :
  Aici este cineva (nu spun cine ..) 🙂 care spune asa :

  „stupid, timpenie si poate tipic american, clemy, tu ce parere ai?

  Presedintele Barack Obama se afla pe primul loc intr-un Top al eroilor realizat in Statele Unite de catre compania Harris Interactive.

  Liderul de la Casa Alba, care a fost inclus in premiera in acest clasament, i-a depasit in popularitate pe Iisus Hristos si Martin Luther King. ”
  Clemy ,fiind o republicana get-beget i-a dat un verdict clar:
  „Obama =un zero barat ” Era furioasa foc ptru alegerea lui Obama .Toti erau influientati de cei trei romano-americani :Arizonianul ,UTS si Clemy .
  Sunt curioasa ce au de spus acum ,in privinta lui Obama.

 27. Sorin ILIESIU Says:

  Superb :
  http://avp-cenzura.blogspot.com/2009/02/new-messia.html

  Asemenea texte merită adunate într-o carte.

 28. Sorin ILIESIU Says:

  Atât dpv literar cât şi dpv istoric, documentar, este foarte importantă finalizarea Poveştii lui Ave.

  Propun prietenilor de idei ai dlui Padina să facem un apel amical către acesta şi să-i propunem ca în fiecare lună să publice măcar un episod.

  Ce părere aveţi?

 29. AVP Says:

  Pai, pana la urma tot se vor aduna, candva, cumva … Mai precis, cand io voi fi oale si ulcele, iar persoana mea nu va mai supala nicio somnitate sadea, pai cum drea… oops

  Hai sa va mai dau una :

  http://avp-cenzura.blogspot.com/2009/05/obama-vs-bush.html

  Pe maine.

 30. Stely Says:

  Da,d-le Sorin Iliesiu ,sunt de acord cu d-voastra. Si eu as vrea sa termine tot ce are in plan . In conditiile astea insa ar trebui sa renunte ,fie la treburile zilnice ,fie la acest blog. Macar daca ar putea publica aceste „superbissime eseuri si excelente analize politice interne si internationale „intr-un ziar sau reviste de cultura in asa fel incit sa cistige ceva . Asa da ,ar putea sa renunte la blog ,intrucit nu cred ca acesta ii aduce vreun cistig material.
  Dar cine sa-i gazduiasca articolele acestea ,cind toate ziarele si revistele sunt ale unor patroni cu o alta orientare politica ? Ei vor publicisti de genul celor care lucreaza pe Platforma „Vox Publica” sau ca d-l LIS ,FI sau alti citiva care sunt in oastea lui Vintu , ca soldati credinciosi sau ca „supape”.
  Sunt convinsa ca la cit este de perfectionist are nevoie de timp,liniste cit si de o mica multumire sufleteasca ,incit sa le dea gata pe toate . Dar se poate ?

 31. AVP Says:

  Multumesc pt intelegere, draga Stely… Adevarul e ca am si mai putin timp – decat intrevezi chiar tu, care ma percepi destul de bine – pentru creatie, inclusiv pt blogarit (care pt mine e tot o creatie, sper ca v-ati prins…). In 70% din timpul meu liber trebuie sa sparg, sa spal, sa sap, sa grap, sa sterg, sa curatz, sa bat la masina, sa seaman, sa culeg, sa plivesc ori sa fac alta trebusoara d-asta, asa cum face orice muritor din neamu omenesc si care pentru un creator din neamu rumanesc ce se vrea nemuritor in absenta pilelor e absolut firesc, fraticilor… Asta inseamna pur si simplu ca destinu meu de hom trecator e destinu unui ruman statistic den bobor, si daca totusi am facut ce-am facut pana acum, am facut-o cu-o energie si cu-o deznadejde de om nebun… oops

  Sau cum dreaq sa va spun, ca sa-ntelegeti ca sunt deja un scriitor ruman, obosit & batran…? 🙄

  Nu va ramane decat s-aveti rabdare, dragi fratici & surioare… Domnu’ e mare, dar nebunu Marica e si mai tare… 🙂

  ps.Numai Zeus nu se prinde ca pana cand nu va face Legea Lustratiei, cu aplicatiune imediata, aloo, si nu va da publicitatii lista informatorilor si colaboratorilor Secu, de la vladica la opinca, nimic nu se va schimba – in bine – hic et nunc. Si stiti de ce: pentru ca toti (riguros toti) coruptii si coruptibilii astia sunt ori fost tovi si baieti, ori ex-cantaretzi la Dynamo, aloo…

 32. Stely Says:

  Da,cred ca astea sunt solutiile ,care mai mult ca sigur iti vor aduce linistea si multumirea sufleteasca .Si eu imi doresc la fel ,in primul rind pentru tine , intrucit sunt convinsa ca abia atunci se va vedea cine este „Alba ca Zapada „. 🙂 Cred ca ai citit ca a mai fost deconspirat un nume greu al literaturii romane ,ba unul care a lucrat la Europa Libera (M.Iorgulescu )
  Apropos ,se aude ca diseara va fi anuntat ,de catre T.Basescu , un nou premier .
  In ceea ce-l priveste pe Marica am citit ca ar fi „Regina” pe tabla de sah a coruptiei din vami . Asta am citit toata dimineata . Despre el si USL ,dar mai ales despre degringolada din PNL ,care se pare ca (liderii sai) s-au cam grabit in ceea ce priveste uniunea ,intrucit au vazut ca nu le iese suma in sondaje.

 33. AVP Says:

  Stely, 90% dintre liderii PNL, PSD, PLD si UDMR (ca sa nu mai vbim de PRM, PC, PNG et aliis ejusdem farinae) sunt fost tovi sau baieti sau, mai ales, ex-cantareti la Dynamo secreti si deci santajabili. In ce-i priveste, in spe, pe liderii PNL, e u dulce eufemism sa credem ca ei au decis una sau alta. In fapt, li s-a dat mutarea in plic, de catre papusarii ce-i joaca pe degete. Din nenorocire pt USL, papusarii liderilor acesteia nu sunt nici macar de-ai nostri, ca bradu… 👿

 34. Stely Says:

  Da ,dar nu este prima data cind „papusarii ” se vor insela,intrucit treaba pentru care s-au unit (suspendarea) nu le va iesi . Si asta pentru ca, opozitia a pierdut controlul in BP ,dar si legea referendumului s-a schimbat . Ei asteapta sa cedeze UDMR ,dar din ce am citit ,nu au nici un sprijin din afara ,iar faptul ca va fi alt presedinte (K.Hunor ) care este membru in guvern , este cam greu pentru ei ,oricit de momi ti ar fi. Si ,da crezi ca si K.Hunor a fost cintaret la Dynamo ?

 35. Stely Says:

  p.s. Poate esti obosit ,dar batrîn nu . Stiu ca treburile cotidiene sunt multe si marunte, incit numai pentru faptul ca nu se termina niciodata ,te apuca damblaua. In ce
  priveste prasitul ,plivitul ,grapatul ,sapatul etc.,nu prea te inteleg . Nu pentru ca acum este iarna si sunt excluse ,dar atunci cind le va veni sezonul lor ,daca ai o suprafata mare,de ce n-o dai in arenda ? Da, dar daca ai o gradina ,fie ea si de 1000m patrati se schimba treaba . Gradinaritul si legumicultura iti iau timp ,migala si cazi lat de oboseala. Nu stiu zau,ce ar trebui sa faci?! Eu le-as lasa balta ,daca as avea talentul tau.

 36. AVP Says:

  Si din ce-ar trebui sa traiesc realy, dupa parerea ta…? 🙄 Din cersit pe bloguri, asa cum ma alinta rhumoru’…? Bine, io stiu ca boboru ista imi e tot atat de dator pe cat ii este sagetii timpului zboru’, dar dupa cum vezi nu stie chestiutza asta elementara nici trolu’, nici conducatoru’ patriei in care-mi duc vacu’ – pana una-alta… – precum infractoru condamnat la locu de munca (sa-si ispaseasca pacatu’ ingeniului & doru’ de ideal, ca si – de altfel…oops – mantuitoru’…)

 37. Stely Says:

  Of ! Imi pare rau ca ti-am rascolit sufletul cu egoismul si usurinta mea de a-ti vedea opera terminata . 😦
  Nu am vrut decit sa ma alatur cu dorinta mea celei a d-lui Sorin Iliesiu de a te convinge sa mai vii cu un episod nou la Povestea lui AVE , desi dupa cum si tu spui , dar si noi , toate aceste texte din ultimele zile sunt creatii ,care deja au o valoarea lor , validata de noi cititorii acestui blog -cititori ce sunt buni cunoscatori ai operelor tale .
  Prin urmare imi cer scuze si promit ca voi face exact asa cum spui aici:
  „Nu va ramane decat s-aveti rabdare, dragi fratici & surioare…”

 38. Stely Says:

  Am citit o stire pe Hotnews :Oana Stancu si Adrian Ursu nu vor mai realiza emisiunea „Ora de foc ” la Realitatea TV .
  Am citit si citeva comentarii de la cititori ,. Toate numai unul si unul ,dar asta m-a amuzat teribil :

  „D’apoi si bunu’ meu, o avut 6 dulăi ciobanești (Marţi, 15 februarie 2011, 19:41)
  Daniel [anonim]
  când o avut stâna,

  și in anul in care o hotărat ca nu mai face stâna, i-o dat la neamuri, la prieteni, nu i-o aruncat in stradâ da’ nici nu o mai avut nevoie de toti…

  O pastrat numa vreo doi pe langa casa, care nu latrau asa tare de sa scoale tătă ulița…

  Amu așe o fi și la Realitatea, poate ii trebe niste lătrăi mai discreți…

  Ș’apăi, Doamne iartă-mă, da di ce să iți trebuiască Urs la stână ? ” 🙂

 39. AVP Says:

  Mi se pare c-am mai spus: tatal lui Adrian Ursu, Victor Ursu – pe vremea aia ziarist la cotidianul „Oltul”, al comitetului judetean de partid al PCR – a fost reprezentantul organului loco al PCR la infierarea mea publica, din 19 octombrie 1981, cand de altfel a si luat cuvantu… oops.

  Exempli gratia

  Pe maine.

 40. skorpion Says:

  AVP,

  nu stiam, acum citesc prima data despre a.ursu si tac’su.

  ne mai miram?
  astia se inmultesc in continuare in ticalosia lor.
  bine ca nu ma mai uit deloc la latrine si irealitati televizistice

  numai bine, AVP
  🙂

 41. Stely Says:

  Da,imi amintesc acum ,dar uitasem . Ceea ce insemna ca trebuia sa spui mai des ,desi la cita scirba s-a adunat impotriva lui a fost de ajuns cit sa nu mai deschid irtv nici 5 minute pe zi. Banuiesc ca acest Ghita -patronul nou- nu a mai suportat nici el mizeria de emisiune si s-a hotarit s-o scoata definitiv din grila de programe . Dar cred ca trebuie sa scape de inca multi de acolo ,daca are destula minte incit sa vada ca alde Dinescu si Tanase sau Huezeanu si Dragoteasca ard gazul de pomana. Pai oricine vede ca Vintu a avut interes sa-i faca dependenti de el ,dar de acest Ghita Sebastian nu stiu sa aiba aceleasi obsesii ca ale llui Vintu. Ei,daca va scapa si de cele doua sau trei caţe si va avea in grila de programe emisiuni de dezbateri echlibrate cu alti invitati ,pentru ca cei de pina acum imi produc aceeasi greata ,promit ca voi reveni la irtv.

 42. Stely Says:

  Stely Says:
  16 februarie 2010 la 11:48
  Buna ziua ,
  Mai întîi ,cu voia dv,.imi permit sa pun aici o mica dedicatie ptru prietena mea si acestui blog , a carei zi de nastere este azi .. “La multi ani,draga prietena!”

  http://www.crestinortodox.ro/colinde-audio-colinde-craciun/corul-manastirii-putna/la-multi-cu-sanatate-1978.html

  Asta era acum un an ,exact la aceeasi ora . Asa s-a potrivit ,dar ma bucur ca m-am dus sa verific ,intrucit retinusem ca „prietena mea ” este nascuta in zodia „Varsatorul ” si mai retinusem ca semnalasem pe blog momentul . Am cautat si am gasit . A fost o surpriza placuta sa gasesc „momentul ” tocmai la data si ora aceasta .
  Asadar ,”imi permit ” din nou o dedicatie sincera , pentru aceeasi prietena a acestui blog .
  La Multi Ani Monica ! Bucurii ,Sanatate si realizari multe pentru tine si cei dragi tie. Fie ca anii care vin sa ne gaseasca tot aici si in aceeasi” formatie” si mai „in forma ” ca acum. 🙂

 43. AVP Says:

  Ma alatur si eu urarii tale pentru draga noastra Monica, una dintre cele mai intelighente, sensibile si demne fiintze din cate am cunoscut in odyseea-mi hyperspatziala.

  La Multi Ani cu sanatate, draga prietena, si sa ti se implineasca toate dorintele!

 44. monica Says:

  Va multumesc mult. Astazi schimb prefixul.Este un moment si vesel si trist.Ca in viata fiecaruia. Vesel,pt ca am pacalit-o pe Doamna vreo 24 de ani si trist pt ca iata,pt o femeie cu suflet inca tanar, nu-i de colo sa recunoasca si sa accepte trecerea anilor .
  @Stely,ma bucur ca n-ai uitat ,cum nici eu n-am facut-o in octombrie. Ma bucur totodata ca esti multumita de starea ta de bunica si-ti doresc muuulta sanatate atat tie cat si celor dragi tie.
  @AVP,multam pt aprecieri,rare, dar de mare incarcatura sufleteasca! Sanatate cu carul pt dta si dna Mariana,asa cum mi-a daruit-o mie Dumnezeu.
  Acum,de ziua mea, nu ma pot opri sa nu transmit gandurile mele ,incarcate de cele mai profunde sentimente,de grija prieteneasca pt @Gold, pt @Pp,pt. @Ctin Dobre,pt tatonulaa si pt toti ceilalti prieteni, care nu au mai dat semnale,ceea ce ma face sa banuiesc, ca sunt in imposibilitatea de a-si deschide sufletul pe for.

 45. Stely Says:

  Monica,
  Ma bucur ca esti bucuroasa ,optimista si implinita , acum la schimbarea prefixului . Si ,sa nu fii trista ,intrucit „trecerea anilor” nu lasa urme ,mai ales aici in blogosfera . Prin urmare sa ai un suflet vesnic tinar pentru ca el este cel care va dainui ..
  Si da ,sunt si eu aproape zilnic cu gindul ,cu dorinta si cu urarile de sanatate pentru toti cei care sunt departe de noi si pe care i-am vrea din nou aici.

 46. Stely Says:

  AVP ,

  Pentru faptul ca nu am fost tocmai atenta si ca nu am stiut cum sa-ti raspund mai bine la ceea ce ai scris ieri aici ..

  ” Asta inseamna pur si simplu ca destinu meu de hom trecator e destinu unui ruman statistic den bobor, si daca totusi am facut ce-am facut pana acum, am facut-o cu-o energie si cu-o deznadejde de om nebun… oops

  Sau cum dreaq sa va spun, ca sa-ntelegeti ca sunt deja un scriitor ruman, obosit & batran…? ”

  .., cit sa simti ca, eu si d-l Sorin Iliesiu si poate si alti prieteni care iti „liubesc ” si pretuiesc opera , credem in tine si in ceea ce ai creat ,incit sa ne dorim sa faci ceea ce ai facut pina acum -” cu-o energie si cu-o deznadejde de om nebun… ” – deci pentru toate acestea am adus aici un fragment dintr-un topic pus de tine , care mi se pare ca ti se potriveste si care daca l-as fi citit atunci mai mult ca sigur ca l-as fi pus aici drept raspuns inca de ieri.
  Iata fragmentul luat dintr-un articol de Titu Maiorescu pe care tu l-ai pus integral pe blog in data de 29 decembrie .

  „Scriitorul care crede a fi scăpat de munca încordării şi a fi câştigat acum dreptul la o recunoaştere a activităţii lui se află faţă în faţă cu violenta rezistenţă a contingentului şi se vede iarăşi aruncat în starea de mai nainte, care îi adresează veşnicul apel la sacrificiul de sine însuşi. Nu cu pânzele desfăşurate îi pluteşte vasul spre marea senină, ci pe o luntre de scăpare reintră dinaintea furtunii în vechiul port al meditaţiunilor singuratice.

  Aici însă se regăseşte pe sine, şi durerea dă acum sufeltului său ultima consacrare şi o adâncime până atunci necunoscută. Din ea trebuie să adune puteri noi şi un nou sprijin întru îndeplinirea menirii sale. Cu îndoită concentrare îşi reîncepe lucrarea, şi resemnarea, ce de-acum înainte apare fără voie în toate manifestările sale, le dă un farmec surprinzător. În curând felurite alte idei vin în ajutorul concepţiunii primitive, dar nu mai năvălesc acum ca ploaia zgomotoasă de vară, ci se aşează lin ca fulgii de zăpadă peste lucrarea sa, o acopăr, o ocrotesc şi îi dau o nouă înrodire. A venit iarna vieţii sale sufleteşti, timp de amorţire în aparenţă, dar în realitate timp de neobosită pregătire pentru renaşterea primăverii.

  Şi această primăvară nu poate lipsi ; evoluţiunea recunoaşterii adevărului intră cu necesitate în a doua fază a progresului ei.

  De aici îniante soarta progresului este asigurată. Căci adevărata lui piedică nu era ignoranţa, ci ignorarea. Nu era trist pentru autorul ideei să se afle în faţa luptei celor ce-l combăteau, ci să rămâie în mijlocul indiferenţei celor ce-l combăteau, ci să se afle în mijlocul indiferenţei celor ce l-ar fi putut înţelege ; trist era să nu audă răsunetul din inimele înrudite, să nu vadă răsfrângerea în capetele congeniale, ci să simţă că ideea lui, născută pentru a trăi din viaţa tuturor, era ameninţată să piară în propria singurătate.”

 47. Hantzy Says:

  Monicai ii urez si eu La multi Ani! cu multa sanatate, bucurii si noroc. Sa-si admire didiloii mari!

 48. skorpion Says:

  La multi Ani, Monica, si tot ce-ti doresti alaturi de cei dragi!

 49. AVP Says:

  Postare noua.

 50. Riddick Says:

  Ce se întâmplă acum în Egipt a mai avut loc în 1991 în Algeria, când FIS (Front Islamique de la Salvation) a obinut majoritatea în alegeri libere (?), iar după aceea a avut loc o lovitură de stat militară, care a dizolvat parlamentul şi FIS. Greşeala a fost că s-a permis islamiştilor înscrierea ca partid(e). Nu e de joacă, e care pe care.

 51. AVP Says:

  Prietene, nicio religie nu este in principiu periculoasa, atata timp cat nu devinde talibana si exclusivista. Chiar si religia crestina (fie ea ortodoxa, catolica sau protestanta) poate duce la monstruozitati fundamentaliste, daca e scapata din frau si invadeaza institutiile statului laic. Cat timp islamismul (sau crestinismul) va fi moderat si tolerant si nu va vrea sa se substituie statului, nu va fi nicio problema.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s