Pactul lui Sorin Iliesiu pentru implicarea Televiziunii Publice in reformarea Romaniei

Astăzi, în zilele şi orele unui attack media fără precedent asupra României, poate că dl Băsescu şi  dl Boc vor înţelege mai bine Pactul pentru implicarea Televiziunii Publice in Reformarea României pe care l-a propus în vara anului trecut Sorin Ilieşiu – sufletul celor mai importante iniţiative civice anticomuniste şi antitotalitare de după 1989 – , atunci când încă se mai putea face ceva, şi când ei  – decidenţii – l-au preferat la TVR pe un mic şi inert politruc, care nu va înţelege niciodată rolul uriaş al Televiziunii Publice în vremuri cruciale pentru soarta României democratice şi europene. Este motivul pentru care reiau topicul de anul trecut – odată cu desemnele maestrului Devis Grebu, căruia îi mulţumim pentru colaborarea de voie, de nevoie… oops –  aici şi acum.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++

PACT PENTRU IMPLICAREA TELEVIZIUNII PUBLICE


ÎN REFORMAREA ROMÂNIEI

 

propus de societatea civilă

 

decidenţilor politici votaţi pentru Dreptate şi Adevăr


Şi veţi cunoaşte adevărul, iar adevărul vă va face liberi”

„Evanghelia după Ioan” (8.32)

Ca reprezentant al societăţii civile1, aş garanta că Televiziunea Naţională va spune Adevărul, va cere Dreptate, va educa publicul, va face ceea ce trebuia să facă începând din 22 Decembrie 1989, în situaţia în care veţi da curs propunerii celor peste 30 de organizaţii civice şi sindicale, Asociaţiei Profesioniştilor de Televiziune din România, precum şi personalităţilor de înalt prestigiu care mă susţin pentru a fi ales în demnitatea atât de importantă de a conduce Televiziunea publică.

Din 1956, de când a fost înfiinţată, televiziunea de stat nu a fost a statului de drept, ci a celui de nedrept. Ea a reprezentat cel mai eficient şi cel mai malefic mijloc de propagandă, minciună şi diversiune a regimului comunist.

Din fericire însă, au existat şi excepţii.

S-a afirmat absolut fals că în decembrie 1989 ar fi avut loc o tele-revoluţie. Spre dezastrul României şi al cetăţenilor ei, în 22 decembrie 1989 a început de fapt tele-contrarevoluţia.

 

Dar, teoretic şi practic vorbind, dacă a fost posibilă tele-contrarevoluţia, trebuie să fie posibilă şi tele-reformarea societăţii româneşti, tele-modernizarea ei.

Menţionez că în decembrie 1991, împreună cu regretatul Radu Budeanu, am realizat primele emisiuni TV SOTI (primul post de televiziune independent din Bucureşti), dar amândoi am fost rejectaţi după zece zile, pentru „anticomunism”.

Telecontrarevoluţia a fost un bal-mascat abject, un serial de televiziune produs de aşa-zisa TVRL („Televiziune Română Liberă”), în rolul îngerilor „salvatori ai naţiunii” fiind cei implicaţi în crimele comuniste. Reţeta succesului de public a fost combinaţia infailibilă de minciună, manipulare, diversiune şi teroare.

„Contrarevoluţia” în care a fost implicată Televiziunea a fost transmisă aproape zilnic, uneori în direct, timp de peste 20 de ani.

Ulterior, episoadele acestei contrarevoluţii au fost realizate de televiziunea publică în coproducţie sau în parteneriat cu posturi TV „independente”. În ultima vreme, variaţiuni pe aceeaşi temă ale aceloraşi episoade au fost transmise simultan de mai multe posturi TV. Evident, cu alţi actori, dar interpretând aceeaşi partitură.

Din fericire, au existat şi excepţii; dar din nefericire, excepţiile au confirmat regula.


TVRL – singura televiziune a anilor ’89, ’90 şi ’91 – s-a implicat în episoadele contrarevoluţiei nu doar prin manipulare, nu numai ca mijloc de comunicare a minciunii şi a diversiunii, ci şi ca „actor”, uneori principal (precum în seara zilei de 13 iunie 1990; vezi „deontologii TVRL” în frunte cu fostul preşedinte şi fostul director general.).

Iată câteva din episoadele „Contrarevoluţiei”, un serial incredibil, terifiant, uneori lugubru, realizat prin implicarea TVRL, cu un uriaş impact popular şi cu urmări adeseori dezastruoase :

 • Genocidul neocomunist (prin implicarea TVRL), 22-28 decembrie 1989 (circa 1000 de morţi, peste 4500 de răniţi, nenumărate distrugeri materiale, uriaşe pagube financiare).
 • Prima mineriadă, 29 ianuarie 1990.

 • A doua mineriadă, 19 februarie 1990.

 • Violenţele şi diversiunea interetnică de la Târgu-Mureş, 20 martie 1990.

 • 52 de episoade în perioada 22 aprilie – 12 iunie 1990 când TVRL a transmis blocarea traficului rutier în Piaţa Universităţii de către „golani”, „bişniţari”, „legionari” şi „prostituate”. În realitate a avut loc cel mai lung miting antitotalitar din istorie (52 de zile şi de nopţi fără întrerupere). „Televiziunea minte naţiunea!”, scandau manifestanţii din Piaţa Universităţii.

 • Fratricidul neocomunist din 13-15 iunie 1990 (bilanţ oficial: 6 morţi, 542 de răniţi spitalizaţi, sute de răniţi nespitalizaţi, 1056 de arestaţi ilegal în unităţi militare unde au fost torturaţi, 6 femei violate de militari în unităţi militare, nenumărate distrugeri materiale, uriaşe pagube financiare).
 • Mineriada din septembrie 1991 când infractorul Miron Cozma s-a adresat naţiunii din studioul TVRL, prezentat şi intervievat în direct de fostul director general al Televiziunii, colaborator al Securităţii deconspirat recent de CNSAS.
 • Mineriadele din ianuarie şi februarie 1999.

 • Suspendarea TV a Preşedintelui României Traian Băsescu, demarată în 18 ianurie 2007 ca replică extrem de promptă faţă de condamnarea regimului comunist ca ilegitim şi criminal în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului. Suspendarea TV a fost finalizată în Parlament, în aprilie 2007.

 • Demonizarea TV – în campania din 2007 pentru demiterea prin referendum a celui care a condamnat cel mai criminal regim politic comunist din Europa postbelică – cel din ţara noastră.

 • Demonizarea TV, în campania electorală la alegerile prezidenţiale din 2009, a singurului candidat care a promis adoptarea legii lustraţiei, adevărul despre crimele neocomuniste, adoptarea legilor şi măsurilor pentru decomunizarea României recomandate de Raportul Final, intensificarea luptei împotriva corupţiei, cercetarea modului în care s-a reconsolidat oligarhia securisto-comunistă în România, verificarea corectitudinii privatizărilor făcute de această oligarhie care a acaparat fraudulos puterea economică în România, verificarea atentă de către CNSAS a persoanelor aflate în funcţii publice, predarea către CNSAS a dosarelor din arhiva SRI şi SIE considerate abuziv de „siguranţă naţională”.

Pentru ca românii să-şi câştige cu adevărat libertatea pentru care au murit semenii lor în decembrie 1989, Televiziunea publică – implicată în crime comuniste şi neocomuniste – are datoria să spună adevărul despre aceste crime, inclusiv despre cele politice, economice, financiare sau mediatice.

Prin dobândirea de către TVR a statutului normalităţii (precum BBC), TVR va trebui să respecte dreptul la educaţie reală, la informare corectă, la cunoaşterea adevărului, statut firesc pe care nu l-a avut aproape deloc în România comunistă sau postcomunistă.

Dar, aşa cum am mai spus, una din şansele noastre a fost că au existat şi excepţii.

Renaşterea, reformarea şi civilizarea societăţii româneşti este cu certitudine posibilă prin redarea Televiziunii publice cetăţenilor, prin „depolitizarea” ei, prin rostirea Adevărului, prin solicitarea înfăptuirii Dreptăţii de către Justiţie, prin dezavuarea minciunii şi a diversiunii.

Societatea românească este avidă să afle adevăruri despre lucruri ocultate sau interzise. Dacă TVR va spune adevărul, audienţa acesteia va creşte enorm în condiţiile în care majoritatea televiziunilor îl ocultează. Pentru inamicii adevărului, acesta trebuie să rămână îngropat, pe cât se poate, mai ales la TVR. Creşterea pregnantă a audienţei TVR ar însemna scăderea audienţei altor televiziuni. Bătălia pentru TVR are inclusiv o uriaşă miză financiară, nu doar una politică sau morală.

Televiziunea Naţională trebuie să fie a cetăţenilor.

Televiziunea publică trebuie să fie a publicului. Ea trebuie să respecte normele de deontologie mediatică şi nu are voie să influenţeze opinia publică prin metode persuasive.

Televiziunea publică trebuie să apere democraţia şi statul de drept. Totodată, ea are datoria să condamne orice formă de totalitarism, comunist sau fascist.

Televiziunea Naţională trebuie să dezavueze patriotismul „de tarabă” şi să-l reabiliteze pe cel autentic, călcat în picioare timp de 65 de ani de comunism şi postcomunism.

Televiziunea publică trebuie să devină reperul verităţii şi să promoveze binele, libertatea, moralitatea, civilitatea, valoarea autentică, onestitatea, integritatea.

Televiziunea Română trebuie să respecte şi să restituie adevăratele repere morale ale naţiunii.

Televiziunea publică trebuie să cultive drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, dreptul la identitate, la educaţie şi la justiţie, nondiscriminarea, egalitatea în drepturi şi egalitatea de şanse, simţul civic, responsabilitatea şi datoria civică (atrofiate de comunism), dreptul la o viaţă decentă şi solidaritatea.

25 iunie 2010

Sorin Ilieşiu – autorul apelurilor pentru condamnarea naţională şi internaţională a comunismului http://www.gds.ong.ro/apel.htm http://www.libertates.com/en/articles/40-appeal-for-the-condemnation-of-the-criminality-and-illegittimacy-of-communism.html

 

Reclame

8 răspunsuri to “Pactul lui Sorin Iliesiu pentru implicarea Televiziunii Publice in reformarea Romaniei”

 1. Stely Says:

  Da,atunci cind TV publica va reusi sa realizeze ceea ce scrie Sorin Iliesiu aici:

  „Societatea românească este avidă să afle adevăruri despre lucruri ocultate sau interzise. Dacă TVR va spune adevărul, audienţa acesteia va creşte enorm în condiţiile în care majoritatea televiziunilor îl ocultează. Pentru inamicii adevărului, acesta trebuie să rămână îngropat, pe cât se poate, mai ales la TVR. Creşterea pregnantă a audienţei TVR ar însemna scăderea audienţei altor televiziuni. Bătălia pentru TVR are inclusiv o uriaşă miză financiară, nu doar una politică sau morală.”

  .. se va vedea ce inseamna instituirea „cenzurii” de catre telespectatori ,(nu de catre politicieni ) impotriva celor care ascund adevarul ,care manipuleaza si dezinformeaza si care incalca norme si reguli deontologice .
  TVR va deveni credibila atunci cind va reusi sa contracareze tv-urile mogulilor – pe cei care ii slujesc (tonomatele ). Eu cred ca nu este greu de loc . Sunt atitia oameni cinstiti ,care sunt satui de mutrele tembele(cu rar exceptii ) din cele trei televiziuni si pe care le este imposibil sa-i mai urmaresaca ,din cauza starii de greata ce le-o provoaca , in asa fel incit acestia ar gasi imediat un refugiu la TVR publica ,daca binenteles vor gasi ceea ce cauta : adevar si nu manipulare .
  Dar ,daca vor continua ca acum ,cu emisiuni lungi si plictisitoare ,cu dezbateri regizate si cu moderatori adormiti care sa -i lase pe politicieni sau invitati ,sa bata cimpii ,fara a fi intrerupti cu intrebari incisive si fara a le cere raspunsuri clare si transante ,nimeni nu-i va urmari .
  Se vor duce rapid la OTV ,RTV si Antene ca sa participe cu gurile cascate ca la bilci, la” mascrarea „celor care nu raspund la comenzile stapinilor lor .

  Cred ca ,asa cum spune AVP aici :

  .. „dacă inomabila propaganda socialistă a reuşit să bage în minţile şi sufletele generaţiilor născute în Lagărul Socialist o propagandă de sens contrar, condusă cu insistenţă, responsabilitate, maturitate şi subtilitate timp de câteva generaţii, va inculca în mintea şi sufletul celor ce vor veni ideea că, pardon, capitalizmu’ e cea mai bună dintre lumile posibile, dacă nu chiar viitoru ăla luminos pe care l-am aşteptat atâta vreme, noi, cei ce ne pregătim să lăsam locul altora ce stau la rând..”

  „propaganda in sens contrar” este o solutie ,dar facuta cu metode inteligente si cu oameni pe masura.
  Cum mi-as dori eu : As lua drept exemplu emisiunea „Ora de foc ” si as face una la fel , dar cu moderatori credibili si cu invitati din tot spectrul politic si social ,care sa fie provocati sa raspunde la intrebari incisive si oricit de incomode ar fi. Si asa alte si alte dezbateri zilnice si cit mai multe..

  este singura metoda eficienta .

 2. AVP Says:

  In realitate citatul dat de tine suna asa:

  „Să nu ne facem iluzii: dacă inomabila propaganda socialistă a reuşit să bage în minţile şi sufletele generaţiilor născute în Lagărul Socialist ideea că SSMD (societatea socialistă multilateral dezvoltată) este veşnică şi indestructibilă (Ion Cristoiu, de-un paregzamplu, spunea cândva că el n-a crezut nici măcar în decembrie 89 că comunizmu va cădea vreodată…), doar o propagandă de sens contrar, condusă cu insistenţă, responsabilitate, maturitate şi subtilitate timp de câteva generaţii, va inculca în mintea şi sufletul celor ce vor veni ideea că, pardon, capitalizmu’ e cea mai bună dintre lumile posibile, dacă nu chiar viitoru ăla luminos pe care l-am aşteptat atâta vreme, noi, cei ce ne pregătim să lăsam locul altora ce stau la rând…”

  Bine, am inteles ca te-ai grabit sa comentezi, ca sa nu creada „concurenta” ca nu ne mai baga nimeni in zeama, insa altadata as prefera sa fii mai atenta, decat mai rapida… 🙂

 3. Stely Says:

  Da, ” sa nu ne facem iluzii ” ..
  Initial am vrut sa dau tot citatul privind intelegerea ideii de „propaganda „,eu vazind-o ca un fel de publicitate .. Mi s-a parut ca este prea lung si am sters ,e adevarat ca fara sa recitesc ceea ce am sters, vrind sa ma axez pe ideea de „propaganda de sens contrar ” ,dar care sa vizeze mai multe expecte, nu numai privitor la cele doua sisteme antagoniste :socialism -capitalism
  Poate ca ex. cu „Ora de foc” nu a fost concludent ,dar cam asa am gindit: daca celelalte televiziuni au atacat legea recalcularii pensiilor ptru militari facind „propaganda”
  pentru mentinerea lor ,ar fi ca TVR sa-i contracareze cu o „propaganda in sens contrar „- pentru recalcularea lor –
  cu aceeasi durata (zile in sir) ..

  p.s. poate a fost si asta cauza grabei (concurenta),dar au mai fost si alte motive de graba :datoria de gospodina . :oops :

 4. monica Says:

  dl Iliesiu a scris in iunie 2010 :Dacă TVR va spune adevărul, audienţa acesteia va creşte enorm în condiţiile în care majoritatea televiziunilor îl ocultează. Pentru inamicii adevărului, acesta trebuie să rămână îngropat, pe cât se poate, mai ales la TVR. Creşterea pregnantă a audienţei TVR ar însemna scăderea audienţei altor televiziuni. Bătălia pentru TVR are inclusiv o uriaşă miză financiară, nu doar una politică sau morală
  Cine credeti ca este interesat sa se afle adevarul? Fostii si actualii „tovi si baieti destepti”? Eu cred ca NU !

  Aceiasi tovi care conduc tot ce misca-n tara asta… au interes,cumva, ca audientele tvr sa creasca, cand interesele lor sunt satisfacute de stadiul actual al punctelor de fidelitate? Banii, si este vba de bani multi, sunt cei care fac legea in materie de audiovizual,fie el si cel de stat. Si la tvr este „foame” de bani si de unde interes al constiintelor ca banii sa se verse la stat si nu in buzunarele tovarasiilor lor? Pe cine din tvr sa intereseze de atacul mediatic asupra presedintelui si a guvernului?

  Cei de acolo,sa nu uitati,fac parte din „lumea buna” a fostilor, care au tupeul si siguranta educatiei dinainte de 89,iar aceasta lume (din consiliul de administratie)este cu destiu mare indreptat in jos, demult. Ei nu mai au frica deconspirarilor, pt ca au exemple clare de „dovediti” , care ocupa scaune inalte parlamentare.Iar despre moralitate in Romanica de azi este chiar desuet sa vorbim,in aceste conditii. Odata ce n-au reusit cu campania „bunului simt”,cei din opozitie au trecut la campania „iesiti in strada,rasculati-va,nu va fie frica,eludati legea!”

  Va mai amintiti de dna consilier prezidential, care a iesit ca ciuperca dupa ploaie, colaboratoare cu secu exact cand trebuia?(discutii la niv prezidential despre esecul schengen?)Prin al carui filtru trecuse domnia sa? Prin filtrul de la Cetate? Credeti ca alti consilieri prezidentiali nu sunt infiltrati acolo pt jocul de-a baba oarba,sau jocul cu ruleta ruseasca ? O fi Base nemaipomenit, dar nu este dl Zeu.

  Dl Iliesiu este un artist mare(am vazut de curand niste imagini needitate , ale domniei sale,de exceptie ) ,cu idealuri care ar fi posibile intr- o societate civila normala, pe care ne-o dorim cu totii si nu in aceasta jungla in care lianele cresc necontenit,ajungand la un moment dat sa ne sufoce.Sincer imi pare rau ca oamenii curati n-au nici o sansa in tara noastra.

 5. AVP Says:

  Mony, or dl Iliesiu este un artist si un militant civic mare, insa atunci dl Basescu – care nu l-a vazut deloc pt postu de director general al Televiziunii Nationale Reformatoare – e cam nevazator din nascare, desi se da – normal – total vizionar, ori Base ista ramane homu tau providential de pe val, insa atunci Sorin Iliesiu al nost e – sau pare – un banal veleitar, halal… oops Si deci cu cine votezi, in final ? 🙄 (intre cei doi, aloo…)

  Postare noua.

 6. monica Says:

  AVP
  Cu Basescu,imi pare rau ca nu mai pot vota o data,sincer.Sa nu fim nevazatori chiar noi , am aratat ca n-are cum sa le vada pe toate si nici sa le ghiceasca. De ce-o mai exista institutia Presedentiei? Sa stea pe bloguri? Oamenii Presedintelui ar fi trebuit sa lucreze pt el nu pt ei.Parerea mea.
  Pt mine dl Iliesiu este exact cum am zis.Pacat, ca in afara de o semnatura in favoarea sa ,si cateva commenturi in care ,probabil, nu am pus punctul pe „i” ,nu am avut alta alternativa.
  Sa fim realisti.

 7. monica Says:

  emil Says:
  3 octombrie 2009 la 13:23
  …. , pe cinstite , tu esti preocupata de POLITIZAREA TVR , cu un director de-al nostru !

  Nu trebuie sa ne ascundem ginduri , cum fac ceilalti …… da , ne-am asumat raspunderea , SINGURI , IN VREMURI GRELE , sa scoatem Romania din mocirla in care a baltit 2o de ani , atunci VOM LUA SI VOM FOLOSI PENTRU ASTA TOATE PIRGIILE DE PUTERE ALE TARII !

  PUNCT !

  emil Says:
  3 octombrie 2009 la 13:27
  ……… pt. ca o pushca – sa zicem – nu este politica sau apolitica , buna sau rea , prin ce reprezinta ea …….. diferentza este doar a celui care o foloseste , in scopuri bune sau rele ….. una este sa-l ucizi pe un vecin cu ea pentru a-l jefui si alta este sa-l ucizi pe un vecin cu ea , cind l-ai prins in dormitorul conjugal , cu nevasta ta !

  Piratul s-a cacat in scaldatoare ….. Dumnezeu , norocul sau soarta are palmele puse pe crestetul marinarului ……” (thor,mai jos)

  asta,asa ,c-am auzit ca thor asta avea ceva la capul lui,nu ca mine,bre 😳 si stia ce poate Base .O singura data a indraznit cineva din tvr sa foloseasca „publica” in scop propagandistic(isp) si toanta lumea s-a basicat.

  eheeeeeeeeeee !!!

 8. Pe wallurile feisbucului « Viorel Padina Says:

  […] voi, hat demult, la un plan ntelighent de contracarare a Tunurilor Catodice mogulice, de exemplu prin folosirea Televiziunii Publice intr-un mod responsabil, iar nu diletant… ► A crede ca poti raspunde in real unei chestii din virtual, or […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s