Un plugusor protocronic

 Acest Plugușor a fost publicat prima dată pe forumul Ziua, la 31.12.2004, ca replică la Plugușorul postat atunci de un simpatic forumist (căruia noi îi ziceam Maldini sau Bobo) Preste mode și timp, nu am nimic de rectificat, aloo… :cool:

Aho, aho, copii şi fraţi, staţi puţin şi nu mânaţi, lângă boy v-alăturaţi şi cuvântul mi-ascultaţi… !  S-a sculat ăl an Bădica Traian şi-a încălecat în al doilea tur pe boboru plăvan, dar pur,  cu numele de-mboulean roman, ascultător de bici şi pulan, cu frâu de mătasă în gură, căci funia l-ar roade la dantură, al dreak… ;) Şi-n scări s-a ridicat preste liberalii de altădat, care vor păţi cum au păţit coposiştii, mai precis ex-ţărăniştii, mey leat…oops.  Căci în fond ce s-a-ntâmplat… ? Băieţii au vrut să pună de ignat pe partidele istorice de pe nat, şi n-au ratat… ! oops.

Dar unde ramasesem, bey, hăi, hey…?? :roll: A, ca s-aleagă-un loc curat de arat şi semănat. Şi-n curând s-a apucat câmpul Corupţiei de arat în lungiş şi-n curmeziş ; s-a apucat într-o joi, c-un plug cu doisprezece boys :  boys bourei, d-ăia tăricei, în coadă cu dalbei secreţei, în frunte cu ţintăţei securei. Mânaţi flăcăi: hă, hă, hă,  hăi-hăi…  !

Ziua toată a lucrat, brazda Corupţiei a răsturnat şi prin brazde-a semănat grâu mărunt si “liberal” – bunăoară – , numai să dea Domnu să răsară, la pulivară… :oops:   Si când lucrul a sfârşit, iată, mări, s-a stârnit un vânt mare pe pământ, ca un taifun : cică vor să-l judece pe Shogun (adică, daca tot e dus şi săpun, de ce să nu-l condamnăm, iar pe urma să-l declarăm nebun ? :roll: ) Pământul naivilor s-ar mai răcori de samânţa asta care o-ncolţi la lună, la săptămână, prin media bună (care-şi va umple şi ea, cu aurei, lunga-i mână).  Si se duse ca să vadă de i-a dat Dzeu roadă şi de-i grâul răsărit şi de-i spicul aurit. Mânaţi flăcai: hăhăhăhă… hăi-hăi…! ;)

Traian iute s-a întors şi din grajd pe loc a scos un alt premier mai năzdrăvan, cum îi place lui Traian :  el voios a-ncălecat, la Washington DC a plecat şi oţel a cumpărat ca să facă seceri mari pentru corupţi kknari şi să facă seceri mici pentru corupţii voinici. Si-a strâns, fine şi vecine, şi vreo trei judecătoare bătrâne, care ştiau rândul la Corupţie, pe bune. Si pe câmpu Corupţiei le-a dus şi pe toante le-a pus la lucrul coruptului în răcoarea Vântului.  Ele cu stânga apucau şi cu dreapta, normal, secerau şi prin lanu Corupţiei agale-naintau (de părea că-notau prin clei, mânate pe la spate de flăcai: dă-i, dă-i ! ;) )

Procororii în urma lor legau şi clăi mândre ridicau, de fetiţe corupte-n tur, fiindcă turcilor nu le-au dat cu bonjur, apoi dubiţele-ncărcau şi pe corupte le cărau în faţa agentului, în bătaia hullii sergentului.  Poştă din ele pe loc făceau, le triau, le treerau, hambarele le-ncărcau şi la bulău p-alea pocite le porneau.  Dar nu nainte de a le turna deasupra-n coş grâu marunţel, bun de ros, căci de subt aia de piatră a agentului cu cravată curgea “faină” curată.

Traian mult se bucura, zeciuiala morii Corupţiei lua şi voios se înturna.  Iară mândra Jupâneasă – tot ca Dana de crăiasă – auzea tocmai din casă chiotul flăcailor corupători, scârţâitul carelor cu comori. Mânaţi măi: dă-i, dă-i !… În cămară Anticorupţia mergea şi din cui îşi alegea sită mare şi cam deasă tot ca pânza de mătasă  şi cernea, mări, cernea, ca ninsoarea Corupţia se-aşternea, pâine pentru Justiţie plămădea  şi-o lăsa pâna dospea,  pe urmă colăcei învârtea, pe lopată mi-i culca si-n cuptoru Justiţiei mi-i arunca ; apoi iară cu lopata rumenei îi scotea şi… gata, bey ! Uite-aşa se-nvârte fata (mai ales că e şi oarbă, netoata…oops) !  Atunci ea – Anticorupţia – împărţea din foştii corupţi vreo cinci la ministerele de Băieţi “liberali” voinici (si-mpărţea trei colăcei la Băieţii “pedei” & “pesedei” mai mititei) Mânaţi măi: hăi, hăi !

Cum a dat Dzeu mai an holde mândre şi corupte lu Traian, astfel să dea şi la voi, dar s-avem parte şi noi, aloo… ! Să vă fie Casa, cassă ; sa vă fie naşa, Naşă ; tot cu mâinile întinse si “becurile” aprinse :idea:   Si la anul “Sa trăiţi!“, să vă găsim înfloriţi,  ca merii, ca verii, în cartierul “Primăverii”, cu Cossa Nostra mai bogată,  de toate-ndestulată. Aho, aho !

Reclame

92 răspunsuri to “Un plugusor protocronic”

 1. niku_elektriku Says:

  la multz ani, dom’ padina!
  protocronic, ai?

 2. Stely Says:

  Daca tot adusesi vorba de Traian ,iata ca aduc si eu aici , urarea lui catre toti romanii ..

  Dragi romani,

  Anul care se apropie sa il incepem cu speranta, iar anul care se incheie sa ni-l amintim cu intelepciune. La inceputul drumului in noul an, le urez romanilor din tara si de pretutindeni sa aiba incredere in puterile lor.

  A fost un an greu, insa avem motive sa fim optimisti cand ne gandim la resursa extraordinara a Romaniei – oamenii sai. Sa avem incredere in forta, creativitatea si determinarea cetatenilor Romaniei!

  Vremurile dificile reclama decizii dificile menite sa ofere o sansa mai buna in viitor. Romania are sansa prosperitatii daca avem forta sa luam deciziile corecte in avantajul generatiilor viitoare.

  Gandurile mele se indreapta in mod deosebit catre cei mai tineri. Le doresc sa beneficieze de o scoala moderna, care sa reinvie traditia invatamantului romanesc si care sa le ofere educatia de care au nevoie si pe care o merita.

  Tuturor romanilor, un gand bun! Multa sanatate, La Multi Ani!”

  p.s. Inteleg ca „Plugusorul” tau are o . ..bataie lunga ?
  Pare ca si cind s-a sfirsit si primul an din cel de-al doilea mandat ,nu ca era atunci abia la inceput .. Vai ,vai!
  Dar ,de aci incolo ce previzionezi ? Sa nu spui ca va ramine tot Plugusorul asta si peste patru ani ,ca.. moooor! 👿

 3. skorpion Says:

  LA MULTI ANI !!!!

  AVP,
  vrei sa spui ca plugusorul l-ai scris in 31 decembrie 2004?????????????????????????????????????????????????????????????????????

 4. Stely Says:

  Hai ca mi-a venit inima la loc ,dupa ce am citit aici ..
  Ceva ,ceva s-a facut si sunt premize bune sa se continue .
  Sa vedem insa ce va fi cu „Jupineasa „.. 🙄

  http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-8171235-bilant-optimist.htm

 5. Adrian Merfu Says:

  Urez tuturor un an nou fericit si sa fiti mai aproape de Dumnezeu!

 6. AVP Says:

  Plugusoru din topic l-am scris intr-adevar in decembrie 2004, ca replica ad-hoc la Plugusorul postat atunci de forumistul Bobo-Maldini. Singura deosebire este ca hic et nunc l-am pus in forma avepista, iar nu in versurile clasice, in care il postasem atunci… 🙂

  Profetia e una, iar realitatea e alta. Viziunile profetului nu se refera decat la realitatea probabila conform trendului momentului in care s-a lansat profetia, realitatea ce va rezulta in final putand fi insa schimbata de un vector esential: Liberul Arbitru, de care nu dispune decat clusterul creator actual: omul.

  Asa cum am spus candva intr-un fals interviu cu Nichita (despre care sper sa am timp a va povesti zilele acestea), viitorul nu exista in stare pura in natura, aloo… Viitorul si-l face omul sau comunitatea oamenilor (familia, satul, orasul, natiunea, umanitatea), cu mana sa…

  Prin urmare, va doresc un An Nou pe masura sperantelor si faptelor voastre bune ! 💡

  Sa fim optimisti !

  Update: Vreau sa spun: sa fim totusi optimisti, desi altfel am avea destule motive sa fim pesimisti, aloo, vazand cum unii se straduiesc sa salvgardeze din Criza doar natia de militieni, mos teaci, securisti si activisti… 👿

  Iar si mai trist e adevarul ca astia continua a fi, vai, raul cel mic… oops Va dati deci seama cum ar fi cu ceilalti – restul ticalosilor, gargaragiilor, demagogilor, incompetentilor si nesimtitilor si mai mari – la putere… ? 😯

  Abia acum, vazand ca singura entitate cat de cat in stare sa se salvgardeze, in numele natiei rumâne, vai, din holocaustul comunist, e chiar tagma jecmanitorilor si-a ticalosilor de altadata, realizam cat de mare, de ilegitim si de criminal a fost Lagarul Socialist… 😳

 7. monica Says:

  […], iar voi stiti ca io stiu ce spun … oops.

  Asa este !

  La multi ani !

  Sa traiti sa-mbatraniti
  Ca merii ,ca perii,
  In mijlocul verii .
  Si la anu’ sa venim
  Sanatosi sa va gasim .

  La multi ani, tuturor acelora pe care-i cheama Vasile ,in real !

 8. AVP Says:

  Mony, io ma bucur pt bucuria curata si binecuvantata a tuturor, mai putin, desigur, pentru satisfactia cinica a ticalosilor si pentru felixirea lor cu miros de kkstor… Vezi, de-un paregzamplu, groasa multumire pe care o afisa aseara imbuibatu ciocoi de la Cetate, mai cunoscut subt numele de Poetu Portofel… 👿

 9. neamtu tiganu Says:

  Am intrat sa va doresc cele bune pt. nou an, da vad ca si anu asta tot cu pupatu-n curu lu „badea Traian” incepeti.

  Va meritati soarta, ca tare mai sunteti prosti!

 10. AVP Says:

  Prost esti tu si fudul ca orice obraznicatura din Prostesti – chiar daca azi faci parte cica din calomfirestii nemtesti -, caci nu stii nici macar sa citesti.

 11. Stely Says:

  Bun gasit in Noul An!
  Sa fim optimisti ,veseli si „mai aproape de ..Dumnezeu „-asa cum frumos spune „tinarul ” nostru filozof Adrian Merfu.
  Se pare insa ca, tocmai acela -@NT – care invoca veselia ,fara de care viata este searbada , a intrat in noul an pus pe harta si insultator, cum de altfel a fost aproape tot anul trecut . Se duse deci bruma de speranta si iluzia ca „Pacea de la Craciun” va dura ceva mai mult si ca @nt va fi mai bun,mai vesel si mai prietenos.
  Dar,pentru ca (asa cred)nu a putut citi nici topicul ,nici ceea ce a explicat AVP in postarile anterioare din cauza mesajului presedintelui („badea Traian”),pus de mine la prima ora a Anului Nou , n-am decit sa -mi asum intentia pe care am avut-o cind l-am pus -si anume – nevoia de speranta privind modernizarea Statului -asa cum acesta (presedintele)a promis in campania electorala si cum spuse, iata, acum vreo ora pe pirtia de la Predeal.Cred ,sper si simt ca anul acesta va fi mai bun pentru noi toti. Doamne Ajuta!

 12. neamtu tiganu Says:

  simplu fapt de a aminti in noua zi a anului de „badea Traian” imi face o mare greata. E absurd ca in momente cit de cit emotionale sa veniti tot cu timpenii politice, basesti. Nu m-as mira ca si Bunica Stely sa-si dedice nepotu basestilor, dupa cum a simtit nevoia sa puna pa blog magistralu mesaj de anu nou a „presedintelui”.
  Sunteti atit de obsedati si de talibani ca nici macar nu va dati seama de penibilitatea aiurelilor pe care le indrugati.
  Pur si simplu mi-e mila de voi!

 13. monica Says:

  AVP Says:
  1 ianuarie 2011 la 12:31

  AVP,
  Si eu l-am vazut pe secretarul de partid (pile,cunostiinte ,relatii) in imbuibatu’ de la Cetate ! Ce vrei? Crezi ca mai gasesti in ziua de azi modestia si bunul simt al boierilor de altadata? Nu am simtit din imagini decat rasfatul nemarginit de care se bucurau pe vremuri pecereii ,care-si uitasera originile si ha-ha-iau satisfacuti la chiolhanuri platite de partid. Credeau ca le pusese Dzeu mana in cap ,pe vecie 👿

  Dar,ca buni crestini ce suntem,e bine sa ne rugam si pt sufletul lor, sa le uram de bine !

 14. monica Says:

  @Neamtu Tiganu
  ai tacut ca pestele lu’ nea caisa de la Cetate,pana acu.N-ai dat si tu macar cu saru’mana la urarile ce ti le-am facut ,sincer. Crezi ca pe noi nu ne apuca mila de tine,bre?

 15. Stely Says:

  Pai,da .. daca ar fi intrat cu citeva minute inainte de Anul Nou si ar fi citit toate urarile care s-au facut -in buna pace ,toleranta si intelegere -ar fi vazut ca nimeni nu a spus nimic de … Hopaaa.. acu’ imi adusei aminte ca am bagat chestia asta :”Fie ca Anul 2011 sa aduca, celor care au nevoie , liniştea si împăcarea cu cei doi B :Boc si Băsescu ” ups!
  A fost o gluma ,nt . 🙂 E adevarat ca m-am gindit la tine cind am scris ,dar stiindu-te cu umor am crezut ca te prinzi .. 🙄 Privind mesajul ,zau ca nu aveam de gind sa-l pun ,dar fiindca eu ma caznesc sa scriu totdeauna „on topic” ,m-am gindit sa-l aduc pe „Badica Traian” on line „(la botul calului)
  Hai ,nu fi trist ,spune si tu o vorba buna de „liubire” ..
  P.S. Inca nu sunt bunica .. Asa ca mai ai timp sa-mi spui ceva frumos si sa-mi impartasesti din experienta ta de bunic zimbaret .. A,si sa stai linistit ca abia i-am convins pe cei doi parinti sa-l voteze pe TB in turul II .Acum cind au motive -iata- imi scot pe nas ca i-am convins sa-l voteze ..
  Drept sa spun ,ma feresc sa-i pronunt numele in fata lor ..Asa ca nici vorba sa-mi dedic nepotul „basestilor „.. brr!

 16. mg Says:

  Vincerai (questo so) mostri e giganti
  (T.T. La Gerus. lib., xviii, 10).

  La multi ani, avp.

 17. Stely Says:

  Intrucit vad ca ati amutit cu totii 😉 va aduc aici concertul de inceput de An de la Viena.
  hmm…am emotii ,totusi ..

 18. AVP Says:

  Stely, Mony, bine i-ati zis neamtului, tiganului. A se ignora, asa cum probabil si nefasta-sa o face, inde irae.

  @mg, o legenda a avp’s blog, ne da primul semn de viata dupa 5 anisori… 😯 Semne bune anul are… oops

  La multi ani 🙂

 19. monica Says:

  N-am amutit….. asteptam doar, cu emotie !

  Trebuie sa recunosti ca de vreo 2 ore juma’te esti si tu …muta !

 20. AVP Says:

  Daca tot e a Pari, @mg ar putea sa-i transmita personal La Multi Ani cu Sanatate dragului nostru Costache-Constans (@petitParis), in momente de cumpana.

  Dupa cum Multa Sanatate uram dragului nostrum prieten Goldmund si scumpei sale familii.

 21. monica Says:

  S-a lasat iarasi tacerea….emotiile or fi de vina?
  AVP,
  Lasa-l pe NT !
  Sper ca @mg sa nu ia in seama faptul ca ne-ai amintit de o adevarata doamna, cu un termen nu tocmai elegant :”o legenda”. Vanitate masculina 🙄
  Recunoasti ,prin emoticonul pus, ca ti-au trebuit cateva ore sa-ti revii.Ce-mi placeeeeee !!!!!!!!!! Vezi,esti si dta prins nepregatit 🙂
  De bun venit ,dupa atata timp as indrazni sa pun aici un citat , adaptat in lb ro., din Torquato Tasso, pt @mg
  „Sa ne iubim adanc ,dar despre sarutari si mangaieri sa nu vorbeasca cel ce nu indrazneste sa numere stelele ”
  Si sa-i uram si noi toate cele bune, Doamnei cu care ne-ai incitat curiozitatea prin topicul ce i l-ai dedicat special .
  https://viorelpadina.wordpress.com/2010/07/31/o-postare-pt-mg-de-pe-ex-forumul-bleoaca/
  Daca am vb cam mult,tac ! 😀

 22. AVP Says:

  Draga mea Mony, dragostea lu @AVP pt orice Doamna din Hyperspatz – fie ea, si mai ales, pai cum drea, Maica Domnului…oops – e pur virtuala… 💡

  Si nu, pe mine nu ma mai mira nemic… „Shock”-ul, in spetza, e o figura de stil.

  Sa nu te-astepti, in niciun caz, ca @mg sa intre-n tzacaneala cu noi, precum @goe cu @rh, sa zicem… Doamna cu pricina va reaparea fix preste 5 anisori… 💡

  Nu chestia asta ne framanta pre noi, aloo… 🙂

 23. monica Says:

  Pai AVP,spusei io altceva?
  Credeam ca ne vei deslusi ce-a vrut sa spuna @mg cu La Gerusalemme liberata: poema lui Torquato Tasso,ca la cata stiinta am io n-am priceput . Asta ma framanta pe mine,zau ! 😛

  Quinci al bosco t’invia, dove cotanti
  Son fantasmi ingannevoli e bugiardi.
  Vincerai ( questo so ) mostri e giganti,
  Pur ch’altro folle error non ti ritardi.
  Deh, nè voce che dolce o pianga o canti,
  Nè beltà che soave o rida o guardi,
  Con tenere lusinghe il cor ti pieghi :
  Ma sprezza i finti aspetti, e i finti preghi.

  Mr Google traduce el,dar o face rau !

 24. AVP Says:

  O-ntreb totusi pe @mg in public (caci in particular nu va mai poopa vreo scrisoare de la mine, dupa ce mai multe epistole avepiste au ramas fara raspuns, in anii trecuti, aloo…) daca mai pastreaza vreuna din genialele sale scrisori din sceaux si daca mai e dispusa sa ni le puna la dispozitie, spre a fi publicate pe avp’s blog.

  Daca nu, nu. Care-i problema ? 🙄

 25. AVP Says:

  Mony, asa cum @mg ar putea fi cea mai buna traducatoare (europeana) din greaca veche ori din ebraica, tot astfel ar putea fi si din italiana lu TT… Insa nu cred ca se va indupleca, chiar daca o rogi tu mumos… 😳 N-o cunosti… oops.

  ps. Desi nu s-ar phootea spune ca @mg nu e magnanimitatea in personam, in sensul platonician al filosofului @Merfu… 💡 De altfel, @mg, alaturi de @costel, e campioana sponsorilor @avp, aloo…

 26. monica Says:

  Plecaciune in fata dumniei sale, sau a gesturile frumoase facute. Eu am ramas sincer nelamurita de la acel topic dedicat domniei sale ,unde voi toti, cei vechi ,parca scoteati jar din ochi ,unul impotriva celuilalt.Nu doresc sa intru in amanunte ,pt ca nu vreau sa imi mai inchini vreo sarba, orientala 🙂 vb dlui Merfu,dar sunt convinsa mie’n suta ,ca nu a pus degeaba,dupa 5 ani 🙄 versul de mai sus.
  Si cum toti ati afirmat ca e o subtilissima ganditoare ro. ,basca o doamna f frumoasa,chiar doream din tot sufletul un dialog intre voi doi ,sau de ce nu,intre voi toti,cei care ati format odata, acel grup de o cu totul alta tinuta .Parerea mea !
  Si cu asta eu am inchis subiectul,cerandu-mi scuze c-am insistat.

 27. monica Says:

  Uite,ca de emotie am scri aiurea.Scuze!
  „Plecaciune in fata domniei sale ,sau a gesturilor frumoase facute .”

 28. Radu Humor Says:

  Ai umplut-o de respect pe biata @mg 🙄

  Cum naiba poti fi atat de naiv, ca sa nu zic de-adreptul …. ?!
  La fel ca si cu angajamentul semnat cu Secutitatea !
  Chiar credeai ca toti sunt atata de usor de pacalit ?
  Ai vazut ca Alexandrina Gatej si-a dat demisia, la baza careia statea doar un astfel de angajament, pentru ca primise de CNSAS adeverinta de necolaborare, deoarece ori cineva i-a distrus „extemporalele” , ori n-apucase sa ia decat „oralul”, asa cum au procedat multi, si de unde sa stii sa cauti la alt dosar, unde ai fi gasit cu siguranta ca ACG sau APV a declarat „….. ” despre NS sau alt XY !

  P.S. Macar vad ca ai cam rarit-o cu dizidenta…
  Dar a publica intruna, ca o moara stricata , cum zicea bunica mea, fragmente din ce ai publicat mai an pe bloguri dovedeste imosibilitatea ta de a te mai conecta la niste evenimente la zi si , daca sa zicem maine-poimaine te las si eu in plata domnului (VT sau HRP) esti in situatia celui din bancul cu centura de siguranta :
  „Vedeti, cel care n-a purtat centura de siguranta, are creierii intinsi pe capota, membrele rupte si abdomenul praf, pe cand celalalt care purta centura de siguranta parca-i viu !”
  Te las sa ghicesti cam cum arati tu ?! 🙄

 29. AVP Says:

  Mony, subiectul @mg nu va fi redeschis decat daca ea insasi va dori sa o faca.

  @humor, daca @Sorin Cucerai n-ar fi un ranchiunos si un titirca inima-rea cu aere de filosof cuprins de pathosu magnanimitatii platoniciene, pai cum drea, ar putea sa-ti explice ca un angajament de informator e altceva decat o simpla declaratie formala de caintza si de conformitate fata de lege, data de o persoana aflata in cercetarea Securitatii si semnata cu numele real, iar nu cu un nume secret. Asa ca degeaba-ti exersezi balele de ticalos si diversionist batarn. Elucubratiile tale nu pot fi de folos decat altui pizmas or nemernic si mai odios, care nu mai poate sa respire din pricina poeselului cica megaloman bolnavicios, fiindca se crede insusi AVP, i-auzi tu, iar nu vreun pispirica cu destin de cccios…

  Numai unui dement ca tine sau unui bacan cu suflet meschin, pizmas, carcotas si las ii poate trece prin scafarlie ca redactorul unor documente unice ale Rezistentzei Ro, create intr-o vreme cand nimeni nu se gandea ca SSMD va cadea si cand nici despre glassnost or perestroika nu se stia, aloo, ar putea fi turnator (si-n acelasi timp sa fie si unicul auctor al unor texte pe care nu le-ar putea scrie decat un om nu doar c-un intelect coplesitor, ci si cu suflet curat ca un izvor).

  @All si off topic: adevarul e ca vinul – si mai ales vinul rosu – nu se poate bea decat asa cum il beau stramosii nostri romani la petreceri: fiert, chiar fierbinte… Experto credite 🙂

 30. monica Says:

  Hop si eu cu bleau meu zicea si bunicamea ! Asa facusi tu rh acu.Ce-o fi avand o corespondenta sau un jurnal tinut dupa ’89 intre 2 oameni si ce debitezi tu ,sau ce legatura are versul din La Gerusalemme liberata cu Alexandrina Gatej ,sau cu respectul imprastiat ,zau ca nu pricep. Dar trebuia sa vii tu si sa strici „poezia ” cu fixismele tale .Nu ma asteptam.

 31. AVP Says:

  Mony, chestia asta cu „nu ma asteptam” chiar ca m-a lasat masca… oops. Hai sa zicem ca trecusem cu vederea faptul ca (si) tu te pupasesi piata endependenti cu detracatul evident rh, in euforia mai mult or mai putin pupacioasa de sfarsit de an, insa alegatia cum ca nu te-asteptai ca un ticalos consacrat sa continue a fi de kkt, iti repet – m-a shocat 🙂 👿

 32. monica Says:

  AVP,
  uitasem !
  ” când ştii că răul e preste tot primprejur şi că se poate disimula subt forma orişicărui reper din natur – prefăcându-se chiar şi într-un înger de făină pur, deşi el e drakkula majur -, a încerca să-l înfrunţi de unul singur, scontând că e acolo unde tu crezi că e sigur (când de fapt esenţa răului e leghiune), înseamnă că te mânâncă-n coor, pe bune…”
  ce sa mai fac 🙄

 33. Stely Says:

  De cite ori apare pe blog cite un fost prieten , care l-a „liubit „si pretuit pe AVP – apoi l-a parasit -am emotii . Am emotii ,dar si teama ca , acestia care l-au parasit din motive care mai de care mai hilare , vin sa-i spuna altceva decit cuvinte de „liubire” asa cum o faceau cindva .
  Iata spre ex. cum a facut-o azi @nt sau cum deja ne-a obisnuit de citva timp @tatonul aa .Of! De cite ori n-am sperat ca -si vor reveni ,insa tot de atitea ori m-am dovedit a fi o naiva . Cred ca stii cite fabule cu morala lor usturatoare mi-au fost dedicate pentru a ma lecui . 👿 Asa si acum . E adevarat insa ca „semne bune anu ‘are „,asa cum se intrevede din mesajul frumos si clar al lui@mg ,dar si din vorbele pline de speranta ale lui AVP. Si ,totusi ,ma tem .Ma tem ca va disparea din nou pentru inca cine stie cit timp si din cauza asta , AVP va fi crunt dezamagit. 😦
  Ramine deci sa tac in chestiunea aceasta , pina ce ma voi lamuri . 🙄
  Dar in ceea ce-i priveste pe@ Pp si @Goldmund ,nu tac.
  Ba ,dimpotriva ,ma alatur si eu urarilor de sanatate si „La Multi Ani „transmise lor de AVP .Ma rog la D-zeu sa treaca (amindoi )cu bine peste momentele grele din viata lor . Doamne Ajuta!

 34. AVP Says:

  @Mony, io ti-as spune ce-i de facut, dar m-aude obsedatu ista batran si scabros si evident ca se va gandi la prostii… 🙂

  @Stely, ma alatur tie, inca o data, in privinta urarilor pentru dragii nostri prieteni @constans si @goldmund si-i rog pe toti prietenii nostri sa ni se alature !

  Doamne Ajuta !

 35. Radu Humor Says:

  Scarpina-te !

 36. Radu Humor Says:

  Era pentru „ce sa ma fac”‘ul lui @moni

 37. Stely Says:

  Poate n-ar fi trebuit sa mai pun postarea ,dupa ce le-am citit pe-ale voastre ,dar cine stie ,poate se intimpla o minune . 😳

 38. AVP Says:

  @Moni – e.g. 😳

  @Stely – nu trebuie sa o tratam pe @mg decat ca pe o colega de forum. Aici nu exista zei, mey.

 39. Stely Says:

  uf! acum vad acolo si un dezacord ,care nu-mi da pace . este asa :
  „cite un fost prieten ,care l-a „liubit ‘si pretuit ,apoi l-a parasit „..

 40. AVP Says:

  Hai c a am reparat 🙂 Nu mai fi asa de emotionata 🙂

 41. Stely Says:

  M-am gindit ca ” minunea „s-ar putea intimpla nu numai cu @mg ,ci si cu ceilalti pomeniti de mine sau cu inca altii nepomeniti. Dar ,vorba ta , nu trebuie sa-i tratam cu rugaminti si ploconeli ..

 42. Stely Says:

  AVP ,
  mersi pentru reparatie ,dar ia vezi ,nu cimva mai trebuia ?
  Acum cine are emotii ,a ? 🙂

 43. Stely Says:

  🙂 🙂 e clar ..

 44. AVP Says:

  Am reperat… Dar tot nu inteleg ce anume e clar…? 🙄

 45. monica Says:

  v-am zis io ca suntem marcati de intempestiva postare 😉

 46. Radu Humor Says:

  Orice „angajament”, care-i tot o declaratie cum vrei tu sa impui termenul, ferindu-te ca de dreakul de celalalt termen care suna mai dur) se da si se semneaza cu numele propriu, ca doar n-o sa zica „Toma Alimos” ca se obliga sa aduca la cunostinta organelor orice ….” – stii tu mai bine ca mine 🙄 )..
  Daca eu reusesc sa obtin aprobare sa vad un anumit dosar ( nu al tau ! ca tu n-o sa-mi dai niciodata acceptul !) o sa-ti demonstrez ca doar Columbeanca are picioare lungi, minciuna le are scurte ( ca si memoria unora !).

  P.S. Cum se face ca in tara asta doar portocalii au dreptate in tot ce spun si fac, iar toti ceilalti nu ?!
  La fel si tu :
  Atatia oameni (unii personalitati recunoscute !) iti spun ca ai ochii rosii-portocalii si mici si ar trebui sa te odihnesti putin , ca sa nu-ti arunc in fata niste treburi ce ti se reproseaza, si nu de unul sau doi, ci de mult mai multa lume ( de fapt poti sa ti-i numeri singur pe cei cu care ai mai ramas, ca termini cu o singura mana ::oops: ) !) , numai tu ii dai inainte bezmetic cu „adevarurile” tale, facandu-i pe toti , in toate felurile si refuzand sa te duci la culcare 😉
  (decat oarecum partial 😳 ) .

 47. AVP Says:

  Scussi, insa va purtati fata de @mg ca niste pretendente refuzate… 😆

  @mg e si ea o fata de-a noastra, din Ardeal, ce dreaq… lol

 48. monica Says:

  pai ce? nu vezi ca suntem aruncate cand la „babe”, cand la „doamne”?Avem vreo stabilitate,ca sa nu vorbesc de vreun statut? Fuge pamantul de sub noi ,cat ai clipi cand intervine rh 😆

 49. AVP Says:

  Mony 😆

  @Trolu, mha, prostovane, de unde stii tu ca orice angajament de la Secu se da cu nume propriu, caci io habar n-aveam…? 🙄 Al dreaq de dement, ai vrea tu ca pana si singurul hero Ro, aloo, sa fi fost cantaretz la Dynamo, a…? 🙂

  Si cu asta – pana cand tu vei descoperi proba contrara -, te invit sa stopezi aiasta discutie, ori sa o continui pe blogu pretinului tau de ultissima hora, @DT, ca sa am pe cine chema in justitie, anonimoshule… 💡

  Da-ti numele real aici si acum si-ti promit public, subt cuvant de onoare, ca-ti voi da acceptul pentru a te uita in dosarul meu de la CNSAS sau de unde vrei tu, nefelixitule… 👿

 50. AVP Says:

  Si cu asta, permiteti sa ma retrag…

  Pe sociopatu @rh l-am bannat pe timpu noptii, insa daca vreti sa-i cetiti elucubratiile (fiindca sunteti rumâni, nu ingeri 🙂 ), il phooteti expecta in troaca lu Goe, unde batranu porcaitor anonim se simte ca la ma-sa acas, normal, or, daca vreti sa treceti ditamai Atlanticu pana la Potomac pe mal, il phooteti admira pe blogu intelectualului disident al lu pesce of America, halal… 👿

  Paa

 51. Stely Says:

  Bine ,atunci miine iti voi spune si eu ceea ce n-ai inteles si care a avut legatura cu preocuparea mea de acum .. 🙂

 52. sorin cucerai Says:

  1. Radu Humor are dreptate, angajamentele erau semnate cu numele personal – ne putem reaminti, de exemplu, de angajamentul Monei Musca.

  2, AVP are dreptate, o declaratie in urma unui interogatoriu este cu totul altceva decit un angajament. Multi dintre cei interogati de Securitate au dat astfel de declaratii, care nu inseamna absolut nimic.

  3. AVP, nu esti singurul erou din Romania. Altfel, in Raportul Tismaneanu la capitolul „disidenta” ar fi fost vorba numai de tine. Cind vei avea modestia sa recunosti asta, vei face un imens pas inainte. Daca insa spui doar in gluma ca ai fi fost singurul „hero Ro”, gluma nu e prea fericita.

  4. „Magnanimitate platoniciana” nu exista. Magnanimitatea e un concept aristotelic si nu inseamna ce crezi tu ca inseamna. Doar magnanimitatea in sens nou, crestin si post-crestin, inseamna ce scrie in dictionar.

  5. Inca o data, La Multi Ani tuturor! Fie ca in 2011 sa vi se intimple numai binele, cu asupra de masura!

 53. Sorin ILIESIU Says:

  AN NOU FERICIT TUTROR!

  Îi doresc domnului PADINA să termine de scris „Povestea lui Ave” şi să scrie miraculoase istorii precum „Poemul de oţel”, „Planeta-Ou”, „Aesopus altfel spus”, dar şi superbe eseuri şi comentarii publicate pe acest blog.

 54. Sorin ILIESIU Says:

  Corectez:

  AN NOU FERICIT TUTUROR!

  Îi doresc domnului PADINA să termine de scris “Povestea lui Ave” şi să scrie ŞI ALTE miraculoase istorii precum “Poemul de oţel”, “Planeta-Ou”, “Aesopus altfel spus”, dar şi superbe eseuri şi comentarii publicate pe acest blog.

 55. mg Says:

  Epistola din Bourg-la-Reine

  Am ochit La Gerusalemme liberata, înghesuita printre carti de ocazie, într-o librarie din Pisa, asta vara, cautînd initial o Divina comedie, în timp ce amica italiana care ma însotea (o Doamna la o oarecare vîrsta, o comunista nostalgica ce militase in tinerete in partidul comunist, extrema stinga si armata, intr-o Sicilie infestata de Mafie si de fascisti, fosta profa de clasice, acum la al treilea doctorat, în Paris, pe gnostici) facea ancheta si interoga autoritar librarii despre o editie „scolastica” cum zic ei, crezînd ca-mi face un hatîr, ba vroia sa mi-l si ofere. Dupa ce-au scotocit peste tot, urcîndu-se pe scara, librarii au extirpat trei volume groase, cîntarind fiecare nu mai putin de doua kile, editii savante si arhicomentate, care mai de care mai ilustrate si colorate, cu paginile încarcate de patratele si rectunghiuri ce se încalecau, suprapuneau, scrise mai mic, mai mare, mijlociu, drept, culcat, îngrosat… Nu putea fi vorba de a pleca din librarie cu ditamai volumul „scolastic” si am refuzat sec, invocînd oroarea (legitima la urma urmei) de îmbîcseala, în timp ce-l tineam pe Tasso pe piept, ca pe un scut. O editie eleganta, lejera, legata-n matase neagra, 1933, cu foi galbejite si note discrete în josul paginii. Razvratirea m-a costat scump, nu numai în reprosuri, dar în reprezalii în toata regula: vizita la Campo Santo, unde vroiam sa vad în amanunt, centimetru cu centimetru, Triumful mortii lui Buonamico Buffalmacco, a fost amînata cu doua sau trei zile, pedepsita fiind sa stau închisa la Asciano, sub pretext ca ploua, cu trei pisici în jurul meu, condamnate, ele, la perpetuitate sa stea în spatele obloanelor, altfel bine intretinute, grase si cu parul lucios, înmarmurite în posturi de sfincsi, care pe cite-un dos de fotoliu, care pe cite-o masa.
  Ceea ce-i Ucello în pictura, este Tasso în versuri si eu am o slabiciune pentru unul si pentru altul.
  Versul l-am ales aproape la-ntîmplare: a fost îndeajuns sa deschid cartea, ce s-a nimerit sa fie la-ndemîna, sa-ntorc cîteva pagini: parca-l si închipuiam pe avp, în armura lui Godefroy, îndreptîndu-se spre Cetate, mînat de eremitul prooroc. Mai e vorba de naluci înselatoare, de iluzii si alte momeli, dar pe el îl vedeam învingînd monstri hîzi si giganti.

 56. monica Says:

  Multumesc @mg,
  uite, ca nu sunteti asa ,de neinduplecat.Mai poftiti pe aici ,ca tare ne va face placere,cel putin mie .Misterul care va inconjura,se justifica acum. Un an bun sa aveti, cu sanatate multa.Si sa-i transmiteti si lui @Petit Paris, de la mine,si de la noi toti, tot binele din lume. Poate va indurati si de restul epistolelor din ” sceaux” purtarea platosei de luptator ascunde de fapt un mare sensibil ,un om bun, care sufera sincer, pt pierderea lor .E op sa .

 57. skorpion Says:

  neata,

  cine este @mg?
  este secret?
  🙂

 58. monica Says:

  @skorpion
  nu e secret 🙂
  https://viorelpadina.wordpress.com/2010/07/31/o-postare-pt-mg-de-pe-ex-forumul-bleoaca/
  O sa iei de acolo toate informatiile pe care le avem si noi ,tu probabil trecand cu vederea discutiile de atunci.

 59. monica Says:

  ” Goldmundr Says:
  25 august 2010 la 14:25
  Dedicatie pentru AVP si prietenii sai

  Cateodata ma incerca o fuga de patria din mine,de geografia- alchimia cu care m-am hranit,de cand mama m-a daruit,uitand in acelasi timp ca tot ce este si respira otrava nu va mai fi in curand si doar granitele iubirii si ce-am indragit vor ramane ca o mostenire pentru cei ce vor veni,pentru cei mai buni decat am fost.
  Prin fostul Regat regasesc poetii uitati ce te-au aclamat,omul adevarat surpat,eroii tai nenumiti si alungati,pe ei ii regasesc deja,ce-au ramas si vor ramane ca un hotar pentru marturia ta si a mea,pe harta nestemata,parafata de sfantul notar al timpului hoinar.
  (imi spun)
  Nu dispera

  Sita lui Kronos cerne implacabil tarata,pleava si otrava,rautatea,murdaria si nebunia celor castigatori ai veacului rosu si daunator,sita cerne fara stiinta lor,al celor din al puterii pridvor,sita timpului cerne si doar omul inimos si rational e atemporal si ramane peste veacuri si val drept marturie pentru neam.Restul e fum si ca fumul se imprastie pe al timpului drum.
  (asadar)
  Nu dispera”

  Gold,
  Dumnezeu sa te ocroteasca pe tine si familia ta si te asteptam pe Insula cu mare drag.

 60. skorpion Says:

  stely,
  frumoasa Dunarea albastra

  🙂

 61. Stely Says:

  Bună ziua,
  Hopaa! Uite ca s-a întîmplat „minunea” 🙄
  Nu ştiu cine a fost mai convingător/e ,dar consider că @monica a fost aceea. Prin urmare ,” Să-i dăm Cezarului ce -i al Cezarului” :felicitări !
  Desigur că mă bucur şi eu pentru frumoasa relatare sub formă de , ” Epistola din Bourg-la-Reine” , ” semn bun” ?că se va relua şirul întrerupt al celebrelor ” scrisori din sceaux „?.
  Şi,da ,ceea ce scrie @mg aici..
  „parca-l si închipuiam pe avp, în armura lui Godefroy, îndreptîndu-se spre Cetate, mînat de eremitul prooroc. Mai e vorba de naluci înselatoare, de iluzii si alte momeli, dar pe el îl vedeam învingînd monstri hîzi si giganti.”

  …îmi confirmă că nu am greşit închipuindu-l „şi eu pe AVP exact la fel .Am ştiut asta înca de la început ,deşi mulţi au încercat să-l ridiculizeze ,comparîndu-l cu un alt personaj celebru care se lupta cu „morile de vint” ,iar pe mine ..(uf) ..nu spun ,dar pentru asta nu trebuia sa-l iert pe @d-l Goe . 👿
  Acum aştept cu nerabdare un răspuns pe măsură şi un alt răspuns cu veşti bune de la @pP si @Goldmund .
  @monica ,
  f. frumos că ai adus aici postarea l@Goldmund ,care m-a impresionat f.mult la momentul cînd a fost pusă . Mă rog în continuare ca bunul D-zeu ,pe care @Goldmund îl poartî în inima cu atîta ardoare,să-l ajute aşa cum l-a mai ajutat în momente dificile . Doamne Ajută!

 62. Stely Says:

  skorpion ,
  Da, este nelipsit din concertul tradiţional de la Viena ,de început de An Nou ,împreună cu Marşul Radetzky..
  aici:
  @};- J. Strauss-tatal – Marsul Radetzky op.228 ; Viena-Anul Nou 2010 http://embed.trilulilu.ro/video/eneoana2000/d285eb1b0e81af.swf Vezi mai multe video din muzica http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=http%3A%2F%2Fwww.trilulilu.ro%2Feneoana2000%2Fd285eb1b0e81af&layout=standard&show_faces=true&width=448&action=like&colorscheme=light&height=80&ref=trlfbmbdlk

 63. Stely Says:

  AVP,
  Daca esti prin preajma te rog sa scoti de la”asteptare”postarea mea cu „Marsul Radetzky”,dar pentru ca nu stiu de ce s-a copiat cu mai multe linkuri , cred ca ar fi bine sa lasi numai primul link . Mersi .. 😳

 64. monica Says:

  Cand eu am pus aseara acel citat din Tasso,pe care-l stiam mai demult,in nici un caz nu m-am referit la acea iubire pe care a justificat-o AVP sub influenta ,probabila ,a vinului fiert. Ci, in felul meu,am inteles-o ca fiind vb de Iubirea de Dumnezeu,care are puterea de a te face sa urci la stele.
  Probabil, ca si @mg a inteles opera lui AVP, ca pe cea a unui cruciat al sec xxi ,a.i. a luat hotararea de a raspunde,ca sa imprastie orice alta impresie „footila” de pe for.Nu-mi arog nici o victorie.
  Este alegerea dansei sa continue „iepocala” corespondenta. Ar fi in folosul nostru,al meu in special ,care am avut o adevarata bafta sa cunosc in anul de gratie 2010 ,trei magnifici ai scrisului : @mg,Viorel Padina si Devis Grebu(ordinea apartine politetii)
  SUNT BOGATA,pt toata viata !

 65. Stely Says:

  Cred ca am rezolvat eu . Sa vad daca e bine ..
  @};- J. Strauss-tatal – Marsul Radetzky op.228 ; Viena-Anul Nou 2010 <param name="movie" value="http://embed.trilulilu.ro/video/eneoana2000/d285eb1b0e81af.swf

 66. AVP Says:

  Si io ma bucur mult pt revenirea lui @mg, a carei epistola din Bourg-la-Reine o voi transforma in topic, un pic mai incolo…

  Invit de asemenea spre a scrie topicuri pe AVP’s blog, in calitate de contributors, in afara de @mg, pe oricine se ofera sa o faca, iaca… 💡

  Astept ofertele 🙂

 67. Stely Says:

  AVP,
  Aha !Pentru mine este cam tirziu nu-i asa ? 😳
  Dar voi fi „in papusoi” unde am sa-i iau locul lui@mg . 🙂
  Nu,in nici un caz nu voi avea rabdare sa stau 5 ani ..

 68. AVP Says:

  Stely, nu inteleg de ce ar fi prea tarziu pt tine 🙄 Si nu, a doua oara nu voi mai ruga pe nimeni 💡

  Oricum, voi pastra invitatia mai mult timp, ca sa nu se spuna ca n-au stiut toti my friends de ea.

  Oricine – repet – are ocazia rarissima de a se afirma ca si contributors pe AVP blogs. Ar fi pt prima data, de altfel, cand societatea civila Ro ar avea un cuvant de spus in Hyperspatz, aloo… 💡

 69. Stely Says:

  Cred ca ţi-ai dat seama că am glumit . Dar ,desigur că este si un sîmbure de adevăr ,dacă nu şi mai mulţi.. Doar astăzi si mîine ( puţin)mai sunt prin preajmă ,apoi de marţi încolo ,cine ştie pîna cînd ? voi fi în altă misiune ..
  Am ,iată ,un motiv în plus să mă bucur ..

 70. monica Says:

  AVP poti sterge (daca ai timp) postarea de la 16:42 .Pe trilulilu n-am stiut ca sunt atatea.Si o orchestra dirijata de Karajan suna mai bine.

 71. AVP Says:

  Din pacate nu pot lansa noul topic in seara asta. Ramane pe maine.

  Intre timp rog prietenii sa mediteze la propunerea mea.

 72. costel Says:

  Un An Nou fericit si cu bucurii.

 73. costel Says:

  An bun tie, Omule, ce-ti trudesti mintea sperand intr-o creatie de aceeasi dimensiune cu Cealalta, tie, Omule, ce-i vezi imperfectiunile creatiei si-l certi bland si cu dragoste, tie, Omule, ce-l certi zgomotos si nedrept, tie, Omule, ce-i ridici oda creatiei sale, tie, Omule ce nu-ti pasa cetindu-l. Tuturor…. gandul meu bun, la inceput de An Nou. Poate prinde, cumva, samanta aceasta.

 74. sorin cucerai Says:

  Pentru ca AVP m-a rugat, intr-un mesaj privat, sa-mi cer public scuze fata de el si fata de Devis Grebu, poate ca a sosit, in fine, momentul sa ma explic. Pentru ca n-am facut-o niciodata, si punctul meu de vedere nu a fost expus pina acum.

  Prima oara m-am suparat pe AVP cind a publicat, pe blogul lui, mesajul unui necunoscut care ma acuza nici mai mult nici mai putin decit ca as fi tonomatul lui Voiculescu:))). In fine, ideea ca as fi asa ceva ma amuza si acum (la fel cum m-a amuzat ipoteza lui Adrian Merfu ca as fi incult) – insa nu cred ca un prieten poate publica pe blogul lui un mesaj denigrator la adresa cuiva pe care il numeste prieten.

  AVP nu doar ca a publicat respectivul mesaj, dar m-a si anuntat de lucrul asta pe liberalism.ro, cerindu-mi sa vin pe blogul lui si sa lamuresc situatia cu necunoscutul.

  Ca sa intelegeti cum m-am simtit, inchipuiti-va ca un prieten de-al dumneavoastra va da intr-o zi telefon si va spune: „Uite, e la mine in casa cineva, habar n-am cum il cheama, azi l-am vazut pentru prima oara, care zice ca esti un bou/vaca/dobitoc/curva/etc. Nu vrei sa vii pina la mine si sa lamuresti situatia cu respectivul?” Probabil ca i-ati spune prietenului dumneavoastra ca normal ar fi fost sa-l dea pe respectivul afara pe fereastra, nu sa va cheme la lamuriri – asta, fireste, daca v-ar fi fost prieten.

  Prietenia mea cu AVP ar fi trebuit sa ia sfirsit in acel moment. Pentru ca unui prieten nici macar nu i-ar trece prin gind sa faca asa ceva altui prieten. Si totusi AVP a facut exact lucrul de nefacut intr-o prietenie. Iar asta, din nefericire, e demonstrabil.

  Am decis totusi sa trec cu vederea – din prietenie. La urma urmei, prietenii nostri nu sunt perfecti, pot avea caderi. Si chiar daca AVP a avut una mare in raport cu mine, din punctul meu de vedere, am decis ca aceasta cadere nu poate fi un motiv suficient pentru ruperea prieteniei. Pe scurt, am decis sa iert.

  A urmat apoi nefericita mazilire a lui Marius Oprea de la IICCR. Am facut atunci doua lucruri: am sarit imediat in apararea prietenului meu si, separat, am propus o solutie de compromis, una care si astazi mi se pare benefica pentru comunitatea cercetatorilor comunismului. In privinta sprijinului, am coordonat o campanie de semnaturi in favoarea lui Marius. In privinta solutiei de compromis, m-am gindit sa intru pe blogul prietenului meu AVP si sa o fac cunoascuta si aici (dupa ce in prealabil i-o trimisesem si lui Vladimir Tismaneanu), in speranta ca AVP ma va sprijini in stingerea unui conflict ale carui efecte sunt si azi dezastruoase: practic comunitatea cercetatorilor comunismului s-a rupt in doua, spre bucuria tuturor celor care sunt ostili unor astfel de cercetari.

  Am publicat asadar solutia mea pe acest blog. Spre surprinderea mea, atunci a intrat in scena Devis Grebu, care s-a gindit sa compuna un pamflet impotriva mea. Pina la acel pamflet, Devis Grebu nu avusese decit cuvinte de apreciere la adresa mea (si reciproc, ne cunosteam de prin 2004). Acum, pe nepusa masa, pentru simplul fapt ca propusesem o solutie de compromis, benefica pentru toata lumea, adica pentru toti cercetatorii comunismului romanesc si pentru noi ceilalti, care apreciem astfel de cercetari, m-am trezit transformat de Devis intr-un individ „galben la lamiia” – penelist, adica; deci, pentru orice militant pedelist, un „dusman al poporului”. Cel care pina atunci nu avusese la adresa mea decit cuvinte de apreciere s-a transformat brusc, neinteligibil si dureros pentru mine intr-un soi de judecator al unui tribunal revolutionar si a dat verdictul scurt si necrutator: „Iata dusmanul! Omoriti-l!”

  M-am asteptat ca AVP sa intervina: sa-i spuna lui Devis Grebu ca eu sunt prietenul lui (al lui AVP), deci ca nu pot fi dusmanul, mai ales ca am propus o solutie de compromis. In loc sa faca ceea ce orice prieten ar fi facut pentru prietenul lui – pentru cel pe care il numea „prieten” -, AVP a recidivat: l-a felicitat pe Devis Grebu pentru „excelentul” pamflet la adresa mea. E ca si cum cineva ar incepe brusc sa va injure intr-un mod foarte plastic, iar prietenul dumneavoastra ar bate fericit din palme, laudindu-l pe respectivul pentru calitatea injuraturilor. Sunt convins ca ati ramine perplecsi – si cu un gust teribil de amar. In cazul meu amaraciunea a fost dubla: pentru ca ma injura cineva care pina atunci pretindea ca ma apreciaza si caruia nu-i facusem nimic ca sa merit infamul tratament, si pentru ca un prieten de-al meu il aplauda extaziat pe „pamfletar”.

  Timp de inca 2-3 luni am continuat, din ce in ce mai socat si mai indurerat, sa imi exprim afectiunea si aprecierea fata de AVP si fata de Devis Grebu, in speranta ca in cele din urma cosmarul va lua sfirsit, ca cei doi isi vor veni in fire si isi vor reaminti ca sunt prietenul lor. Toti prietenii mei care urmareau evenimentele imi spuneau ca sunt nebun. Ma intrebau de ce rabd si cit pot sa mai rabd. Rabdam din prietenie. Daca un prieten iti cade trebuie sa fii neconditionat linga el, chiar daca efectul caderii acelui prieten e orbirea, care il face sa te trateze cu cruzime si cu ticalosie. Mi-am spus ca AVP si Devis Grebu sunt prietenii mei si ca trebuie sa stau linga ei orice-ar fi – pentru ca ei cazusera si nu-i puteam lasa cazuti. Din prietenie fata de ei am stat in infernul pe care cei doi mi-l pregatisera si pe care mi-l serveau cu promptitudine si cu asupra de masura. Am stat si le-am vorbit cit de frumos si de cald ma pricepeam, nu le-am dat drumul oricit de tare ma loveau. Pentru ca ei cazusera, iar eu trebuia sa-i ridic la loc. Era o obligatie de prietenie.

  Ei bine, dupa cum stiti, la un moment dat n-am mai rabdat. Am lovit la rindul meu. Cu sete si cu necrutare. Regret nespus aceasta slabiciune si imi cer public iertare pentru ea. N-am reusit sa imi salvez doi prieteni de propriii lor demoni. Imi asum acest esec, cu tot cu tristetea lui.

  Daca imi amintesc bine, Monica m-a acuzat de impulsivitate. Nu stiu insa daca un om care incepe sa fie atacat prin februarie si raspunde abia prin vara poate fi acuzat de impulsivitate.

  Iarasi, Monica si Stely s-au aratat dezgustate de ceea ce ele numeau „ipocrizia” mea. Nu am fost ipocrit nicio secunda, dupa cum se vede din cele de mai sus.

  Stely, ca o buna militanta, si-a inchipiut ca de vina trebuie sa fie optiunea politica a lui AVP. Tot din cele de mai sus se vede ca n-a fost niciodata vorba de asa ceva. (In paranteza fie spus, am in continuare destui prieteni pedelisti si pro-Basescu. Nu mi-am ales niciodata prieteniile dupa criterii ideologice.)

  In fine, AVP m-a acuzat de labilitate psihica. Asa isi explica el lovitura primita de la mine. I-am spus de multe ori ca nu intelege ce-am facut pentru ca nu intelege ce-a facut el insusi. Acum sper sa inteleaga.

  In incheiere repet: regret nespus loviturile pe care le-am dat, insa regret si mai mult faptul ca nici AVP, nici Devis Grebu nu inteleg ce-au facut.

  Aceasta e marturisirea mea – Apologia Cucerais:).

  Sorin Cucerai

 75. monica Says:

  Dle Cucerai,
  Pt ca „imi faceti onoarea” de a ma numara printre persoanele importante, care au luat parte la mazilirea dvs pe acest for va voi demonstra, ca atitudinea mea ,dincolo de cauzele personale care v-au indepartat de AVP si care nu ma intereseaza ,in economia conflictului, se justifica.
  Pt atitudinea mi-am cerut scuze de vreo doua ori,daca nu ma insel,desi si eu cred ca am avut dreptate s-o fac,dar faptele,dupa cum vad,raman.
  Asa deci,as fi vrut sa va fi convins ca pana acum,cel putin, nu mi-am asumat vreodata intrarea in vreun conflict. Nu-mi plac !La vremea conflictului de pe liberalism nici nu cunosteam acel for ,deci nu putea sa ma influenteze, cand a inceput celalalt. Am spus-o de nenumarate ori, ca asa footila cum sunt, sau cum ma considera altii sunt totusi in stare sa-mi administrez propriile-mi impresii,iar daca ele se dovedesc a fi gresite, nu voi pregeta sa mi le reprim .
  Punctual,conflictul cu MO si-n care eu am fost parte la un moment dat s-a datorat „neintelegerii” dvs a unui articol-doua dintr-o lege.Cu logica mea putina am deslusit pana si eu ca nu aveati dreptate.Cred ca pana atunci ati remarcat desele mele interventii in care va admiram sustinerea prietenului MO si chiar va indemnam s-o faceti argumentat ,in continuare.Atunci cand insa l-ati atacat sub centura pe AVP ,si ati facut-o Sorin Cucerai cu o cruzime care m-a lasat stana de piatra V-am Caracterizat .Iar cand conflictul a continuat ,dupa interventia lui Devis Grebu si cand si aici ati atacat nu intr-un mod barbatesc am repetat Cracterizarea.Ipocrizia atitudinii dvs in fata mea ,a celei care nu va cunosteam a fost f evidenta . Eu, Dle, nu eram nici prietena cu dvs si nici nu va cunosteam de mult,deci am luat in calculul conflictului si-n exprimarea-mi injurioasa, numai atitudinile viscerale ale momentului.Pt ca ,daca v-as fi vreun dusman politic as incepe sa-i arat dlui MO si dvs mizeriile pe care i le-au facut proprii comilitori,mult mai importante si mai mizere decat o simpla interpretare de lege,facuta de niste cetateni ,care nici un moment nu s-au dat in laturi sa judece si faptele alor lor.
  Raman aceeasi,Monica Fesci

 76. maria Says:

  La multi ani !

 77. monica Says:

  @Sorin Cucerai
  PS
  datorita culturii mele precare ,pe care am putera sa mi-o recunosc si care nu-mi da posibilitatea sa comprim cum s-ar cuveni un discurs ,revin,si va mai amintesc, ca atitudinea dvs de atunci a dat posibilitatea „condorilor” hyperspatiali ce se cred, sa zboare in continuare, crezand ca daca prind muste vor fi priviti sau acceptati de noi, ca pasari majestoase ale Pirineilor, pasari care au bunul simt, ca la jumatatea vietii sa se retraga in inaltimile varfurilor, unde ,cu durere isi schimba penajul aripilor si-si smulg ciocul indoit de ani ,sau ghearele tocite de vremi,ca sa poata sa mai prinda si carnita consistenta, pt a-si trai in salbaticia tinutului,cea de-a doua jumatate a viatii 💡

 78. monica Says:

  scuze
  Era vb despre ANZI si nu Pirinei.Il rog pe AVP sa modifice gogomania 😦

 79. sorin cucerai Says:

  @ Monica

  Doamna, dumneavoastra ati judecat un eveniment punctual. Eu am incercat azi-noapte sa va fac tabloul complet, fie si pentru ca n-o facusem niciodata.

  Dumneavoastra prezumati ca o disputa pe niste nefericite articole de lege a fost miza problemei, caz in care reactia mea nu poate fi interpretata decit ca inadecvata (cel putin). Descriindu-va tabloul complet, am incercat sa va arat ca miza a fost cu totul alta – episodul la care va referiti nefiind decit momentul in care, cu totul intimplator, mi-am pierdut increderea ca prietenia cu AVP mai poate fi salvata, n-am mai rabdat loviturile si am lovit la rindul meu. Acest lucru – pierderea increderii ca prietenia cu AVP mai poate fi salvata – se putea petrece oricind. Intimplator – pur intimplator – s-a produs atunci: nici mai devreme, nici mai tirziu. Asa a fost sa fie.

  O poveste are personaje, si dumneavoastra ati fost la un moment dat unul dintre ele. Rememorind povestea, am rememorat si personajul dumneavoastra. Atit si nimic mai mult. Nu m-am suparat niciun moment pe dumneavoastra, dupa cum v-am spus-o deja de citeva ori, si sper ca nici eu sa nu va fi suparat cu ceva.

  Va repet ca va apreciez foarte mult si ca imi sunteti draga:). Va repet, iarasi, ca nu aveti de ce sa va cereti scuze fata de mine: nu mi-ati gresit cu nimic niciodata. Sprijinul pe care i l-ati acordat prompt lui AVP in acele momente m-a incalzit indirect. Probabil ca si de aceea va simpatizez:).

  ………………………

  @ Neamtu Tiganu

  Eu sper in continuare sa nu aveti dreptate. Asta e motivul pentru care revin periodic pe blogul lui AVP. Ma gindesc ca poate la un moment dat va intelege ce-a facut, va regreta – si prietenia va putea fi reluata. Eu unul regret prieteniile pierdute.

  Altfel, nu va impartasesc parerea despre Monica.

 80. monica Says:

  Sa inteleg ca NT si-a exprimat vreo parere despre mine?In alb sau in negru? Sa o puna la @dl goe 💡 s-o aflam si noi 😀

 81. monica Says:

  pentru nefastele care cred ca au barbati acasa 😳

  Leonard Cohen Dance Me to the End of Love http://embed.trilulilu.ro/video/pusa56/f012e5c53b7c2b.swf

 82. sorin cucerai Says:

  @ Monica

  Cred ca in negru:))) – de aceea nu i-o impartaseam. Dupa textul meu de azi-noapte urma textul dumneavoastra si pe urma unul al lui Neamtu Tiganu. Asa cel putin imi aparea mie cind am intrat pe blog si cind am inceput sa scriu mesajul de mai sus. Acum vad ca textul lui Neamtu Tiganu a disparut. Nu inteleg cum si de ce.

 83. AVP Says:

  @Costel, inteleg ca Omul caruia te adresezi este Omul ca specie si nu ca individ, dupa cum Fiul Omului nu este un oarecare muritor, ci Fiul Speciei, reshpective Supraomu’, n-asa…? Caci altfel, stii desigur la fel de bine ca mine ca niciun om punctual nu merita atatea laude cat Omul insusi, fiindca homo sum et humani nihil a me alienum puto… La multi ani cu sanatate iti doresc din toata inima mea, Costele !

  @Sorin Cucerai – tu nu poti fi cinstit (cu tine insuti, in primul rand) nici macar in al 13-lea ceas, vai… 👿 Inainte de toate, ar fi trebuit sa spui cititorilor ca cererea mea ca tu sa ne ceri scuze, mie si maestrului Devis Grebu, n-a venit asa, netam-nisam, ci in urma propunerii tale de aseara de a deveni contributor pe our blog, pe care io ti-am spus c-as accepta-o cu placere, daca tu ti-ai cere scuze public pt necuviintele pe care le-ai exibat la un moment dat fata de mine si fata de maestrul DG. Or, raspunsul tau de acum dovedeste ca tu esti funciarmente incapabil de a fi onest. Ca si tatonul aa (alt arcadian dambovitzan), stabilesti ca input al supalarii tale un eveniment absolut anodin (chestiutza cu anonimul care te-ar fi acuzat pe my blog de nu stiu ce, iar eu, care pe vremea aia lasasem forumul complet free, nu l-am matrasit pe individ, ca orice flacau de cartier care-si vede pretinu atacat…), tu trecand in schimb ca expresul printr-o halta uitata de lume preste adevaratul motiv al enervarii tale cumplite (infrangerea din disputa legata de IICCR & MO), precum si peste motivul care l-a determinat pe Devis Grebu, la randul sau, sa te mustruluiasca in disputa noastra: si anume, tocmai faptul ca maestrul fusese realmente oripilat de caracterul absolut gretos pe care ni-l exhibasesi la finalul acelei dispute, cand, nebunit de ideea ca ai fost facut de ris, mi-ai sarit la beregata ca un coiot de prerie sau ca un maidanez turbat, atacandu-ma ca pe un poietzel si ganditor de rahat si facandu-ma pur si simplu turnator, aloo, alaturi de detracatu @humor si de betivanul fudul si mitocan, @neamtu tiganu… In concluzie, cu toata deferenta fatza de tinuta ta intelectuala de oarecare anvergura locala, nu-ti pot accepta colaborarea pe our blog, intrucat ne-ai dovedit a avea un caracter mult prea departe de magnanimitatea unui om cat de cat nobil (era suficient sa fi spus: „DG, AVP, imi cer iertare daca v-am suparat vreodata pe nedrept, furat de un temperament impulsiv!”, si ai fi redevenit – cel putin din punctul meu de vedere – Sorin Cucerai-ul pe care l-am cunoscut la un moment dat).

  @Monica – dupa cum vezi (ca si @Stely, sper, desi ea este super ocupata, de-acuma), te-ai grabit cu scuzoaiele pupacioase, de sfarsit de an, fatza de lup (care-si schimba paru, da’ naravu – ba… :evil:)

  @Maria – La Multi Ani !

  @neamtu tiganu a fost banat sine die pe acest blog. Nefelixitu ista crede ca daca a avut norocul chior sa-i lipeasca poeselului 100 de marci pe frunte, la un moment dat, a capatat pt vecie dreptu de a se trage de bracinari si a se tutui ca tziganu cu Poetu 👿

  Reproduc special pt SC mesajul lui NT, poate ca va pricepe, in fine, de ce l-am banat pe ferentarist (dar asa cum nu pricepe de ce i-am cerut sa-si ceara scuze fata de mine si fata de DG, nici acum nu va pricepe nimica): nea Sorine, poietu nu cunoaste semnificatia cuvintului “pretenie”. Nu esti primu si nici ultimu fost preten. Il stiu pa mocofan din 2004, avea atunci multi preteni virtuali, cu multi dintre ei eu sunt si azi in contact, insa de el niciunu nu mai vrea sa audal.
  E tipu pupincuristului, pupa si vrea sa fie pupat.
  Despre Monica e suficient sa ne amintim de o tiza a ei, si aia il iubea pa presedinte.

 84. monica Says:

  Nici nu ma asteptam sa fie altfel. Neamtu imi da bile albe sau ma face dasteapta numai daca ii injur dusmanii reali(Base) sau inchipuiti.

 85. monica Says:

  AVP,
  Eu stiu de la mosii mei ca „dincolo” ar trebui sa trecem fara sa avem vreo ranchiuna fata de cineva,indiferent de dimensiunea ei.Asa e crestineste.La cat ma cunosti nu cred ca pupincurismul ma caracterizeaza. Daca i-am zis lui @Sorin Cucerai la vremea conflictului ce i-am zis ,iar acu,la sfarsit de an (pe care l-am asemanat chiar cu o ingropaciune sau o „trecere”) mi-am cerut scuzi ,si am urat si celorlalti cu care nu sunt de acord,toate cele bune,a fost o simtire a mea tocmai in acea nota crestineasca.Eu nu am nimic a-mi reprosa ,iar daca @neamtu ma aseamana dnei Ritzi este pacatul lui,bre si nu al meu.
  Eu chiar sunt bucuroasa ,ca macar o data-n an @rh m-a facut DOAMNA, iar io il cred c-a fost sincer. Hapsanu asta de @neamtsi @tigan parat are lacune in educatie cat groapa Marianelor.

 86. sorin cucerai Says:

  Curios lucru, AVP. Carevasazica tu le ceri lui Dorin Tudoran si domnului Goe sa fie „ferentaristi” atunci cind le ceri sa-l baneze pe Radu Humor?

  Dar nu te teme, nu-ti cer si nu ti-am cerut niciodata asa ceva. Nu faptul ca nu l-ai banat pe respectivul necunoscut m-a intristat, ci faptul ca nu ti-ai onorat obligatia de prietenie aparindu-ma tu insuti. In loc sa ma aperi de acuze nedrepte, ai preferat sa-mi ceri sa ma apar singur.

  La fel, nu ti-ai onorat obligatia elementara de prietenie cind i-ai permis lui Devis Grebu sa debuteze pe blogul tau cu un „pamflet” la adresa mea si laudindu-l pentru respectivul „pamflet” in loc sa mediezi intre un artist pe care-l apreciai si un prieten.

  In fine, nu ti-ai onorat obligatia de prietenie cind luni de zile i-ai aplicat lui Marius Oprea – impreuna cu Devis Grebu – lovituri din cele mai mirsave. Desi stiai ca e prietenul meu, si desi va rugam insistent sa n-o mai faceti. Un prieten al unui prieten nu se ataca niciodata – nici macar pe drept, si cu atit mai putin pe nedrept.

  Altfel, afla de la mine ca o ruptura are intotdeauna DOI vinovati. Daca ai citit ce-am scris azi-noapte, vei fi vazut ca eu unul am regretat partea mea de vina si mi-am cerut iertare pentru ea. Cind tu insuti iti vei asuma partea ta de vina – incalcarea repetata, neprovocata si adesea grosolana a obligatiilor elementare de prietenie fata de mine -, prietenia dintre noi doi va redeveni posibila.

  In fine, nu mai insist. Fa ce crezi si ce poti.

  PS Alt lucru curios: sunt in continuare in relatii apropiate si cu Marius Oprea si cu Vladimir Tismaneanu – la urma urmei, protagonistii acelui nefericit conflict; eu am intervenit doar incercind sa-l sting. Altii insa – chibiti ai unuia sau ai celuilalt – au intervenit incercind sa-l amplifice si eventual sa-l foloseasca in avantaj propriu. Cu unii dintre acesti chibiti – ba si cu unii dintre chibitii chibitilor – relatiile mele s-au stricat.

  Asta, cum spuneam, mi se pare interesant: cu protagonistii sunt si acum in relatii bune, dar cu unii dintre chibitii lor – nu. De unde rezulta ca respectivii chibiti sunt mai intransigenti si mai orbi decit protagonistii unei confruntari. Iata o concluzie la care merita sa meditam.

  ++++++++++++++++++++
  avp reply: comentariul tau a fost spamat numai pt ca a continut nomina odiosa, „radu humor”. Despre continut, nu ma pronunt decat dupa ce voi ceti.

 87. Stely Says:

  @Sorin Cucerai ,
  „Marturisirea „dumneavoastra m-a prins intr-un moment cind nu am nici timp si nici concentrarea necesara pentru a va raspunde mai detaliat ,asa cum as fi dorit. Dar nici nu este cazul ,intrucit nu mie imi este adresata. Desigur ca pot sa -mi exprim citeva pareri si sa-mi explic citeva atitudini fata de ceea ce ati scris .
  In primul rind aceasta (marturisirea) pe linga faptul ca m-a impresionat ,mi-a si redat speranta ca nu-i totul pierdut privind prietenia d-voastra cu AVP la care am tinut si inca mai tin.
  De fapt ,ceea ce am scris aici ..
  „M-am gindit ca ” minunea “s-ar putea intimpla nu numai cu @mg ,ci si cu ceilalti pomeniti de mine sau cu inca altii nepomeniti. Dar ,vorba ta , nu trebuie sa-i tratam cu rugaminti si ploconeli ..”
  ..este valabil si pentru d-voastra . Mi-as dori deci ca „minunea” sa se infaptuiasca ,acum si aici .
  Privind lungile dispute pe marginea IICCMER cit si altele colaterale ce s-au „rostogolit „pe „cimpul de bataie”si care v-au afectat si determinat sa considerati ca AVP nu va mai este un bun prieten ,desigur ca nu am caderea sa ma pronunt ,desi as putea intrucit am participat si eu cind „la atac” 👿 cind in ” retragere ” 😳
  Da ,pentru cine citeste aceasta „marturisire „si nu cunoaste cu exactitate evenimentele ,ar putea sa spuna ca supararea d-voastra rezumata numai la cele redate este nejustificata.
  Consider ca asa cum d-voastra ati fost surprins de atitudinea lui AVP& Devis Grebu privind atacul d-lor la adresa lui Marius Oprea ,asa si dinsii au fost surprinsi de modul cum gaseati sa-l aparati .Prin urmare ,dupa parerea mea ,cel pe care ar trebui sa fiti suparat este insusi Marius Oprea .Ca un bun prieten ar fi trebuit sa riste si sa vi se alature . Nevenind ati devenit vulnerabil ,intrucit ati fost perceput ca subiectiv .In schimb , argumentele clare si principiale ale lui AVP &Devis Grebu ,au fost percepute de d-voastra ca fiind agresiuni ,intrucit cind este vorba de principii ,nici AVP si nici Devis Grebu nu fac rabat ,indiferent de cine ar fi in discutie si oricit de buni prieteni .
  Imi asum militantismul precum si „inchipuirea” ca :despartirea ,supararea si duritatea comportmentului ,atit al d-voastra cit si al lui @nt si D.T ,sunt datorate optiunii politice ale lui AVP .
  De fapt @nt nu pierde nici un prilej sa nu-si deverse in continuare mizeriile la adresa noastra .
  Asta nu inseamna insa ca nu va apreciez si nu va stimez pentru cu mult mai multe calitati . Altfel cum de a-si fi atit de dornica sa va impacati ?

 88. Stely Says:

  L-am pus ,desi nu in timp util .. Asta este .
  AVP ,
  Am fost convinsa ca vei fi de neinduplecat. Eu am inteles din „marturisirea „lui @Sorin Cucerai ca isi justifica toate „iesirile” ,cerindu-si in acelasi timp iertare . Dar merg sa mai citesc odata ,poate nu am inteles bine .
  Mi-ar fi placut sa va impacati .

 89. sorin cucerai Says:

  @ Stely

  Multumesc frumos, doamna! Sa stiti ca si eu am inteles din textul meu cam tot ce-ati inteles si dumneavoastra.

  Pe de alta parte, si eu tot in numele unor principii am actionat: principiile fundamentale ale unei relatii de prietenie.

  Altfel, am incercat sa postez un nou mesaj pe aceeasi tema aici, dar vad ca a disparut in neant. Il gasiti la domnul Goe:).


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s