Cu plaivasu prin Hyperspatz (1)

Top-011

 • De-ar fi vorba numai de bani. Din pacate, EH se comporta de parca ar fi captivul „tovilor si baietilor”, care s-au stroflocat sa faca din el institutia contondenta ce-ar trebui, in fine, sa-i rupa salele „Iudei” de la Cotroceni. Chiar ca-ti vine sa te-ntrebi: si daca, dreq, EH ista a fost legendarizat ca redactor la Free Europe de tovii si baietii care-au fost si e si care acuma l-au scos la naintare alaturi de alte mai vechi sau mai noi gulgute si cartite…? Ca prea a evoluat numai si numai ametitor-ascendent. De mine, redactorul „Apelului catre Europa” („singurul text vadit anticomunist produs de vreun intelectual român în anii ’80„, cu vorba cuiva), al samizdatului „NU!” si-al „Poemului de otel” (o carte premiata in 82, insa aparuta abia dupa „revo”, dupa un proces „istoric” cu CCES, singurul proces de acest gen din „Iepoca”) de ce n-a auzit nimeni, bre… ❓ That is the question.
 • In tara trista si plina de umor, in care cel mai gigea baiat se numeste Mitica, iar cetateanul obisnuit e Titirca Inima-Rea, in tara fudulilor lu Drakkula, poa’ s-apara si o mie de Haveli, caci nimeni nu-i va baga in zeama. Fiecare se crede mai destept si mai indreptatit decat altul si asteapta sa moara, in fine, capra vecinului. Nu intamplator se stia inca din primul sondaj asupra trasaturilor etnice definitorii (facut inca de pe vremea pasoptistilor) ca romanii sunt „zavistiosi”. Asta e situatia, natia si tratatia.
 • Ma tem ca prin „patrimoniu cultural” dl ministru intelege doar niste venerabile pietre „incarcate de istorie”. Cultura vie, respectiv creatorii vii, cu problemele lor de viata – mai mari decat ale oricaror alte categorii sociale, poate – nu pare sa-l intereseze. Si cu toate astea, ministrul culturii Paleologu nu va ramane in istoria culturala decat in masura in care destinul sau birocratic se va intersecta cu viata unui mare creator contemporan, care poate are nevoie de ajutorul sau ca de aer. Sa lasam deci pietrele incarcate de istorie, care daca au rezistat sute de ani pana acum, n-or sa piara preste noapte, si sa ne aplecam cu mai mare bagare de seama la patrimoniul uman al culturii romane vii, cum ar veni. ► Insa aci e aci: o sti dl ministru sa-l ocheasca, intre mii si mii de auctori de poesii si de alte creatii cilibii, pe cel ce va dainui si dupa ce ministeriatul dansului nu va mai fi ?
 • Hai ca-mi placusi. Dar care-i problema ? In studiourile realitatii in care suntem prinsi hic et nunc nu observam chiar nemic din regia anilor aia de fior si ris ? 🙄 Caci daca atunci eram spalati pe creier, iar manipularile treceau prin noi ca unda lu Maxwell prin eter, azi, cand repetam la mustache rolu prostului de atunci, ce scuza mai avem, decat ca suntem prostii prostilor ? ► Prosti, dar fuduli, pai cum dreq.
 • De acord, Emin a devenit un mare Mit al culturii si civilizatiei ro, insa asta inseamna – volens, nolens – ca e perceput altcumva decat a fost in realitate. Se spune ca daca 3-4 mari facatori de Mituri (= Branduri = Legende) se-apuca sa-l laude pe un oarecare (nu e cazul lui Emin, se intelege, care chiar a fost un mare poet) timp de un sezon, sa zicem, tu, cititor, auditor or spectator de departe al acelui brand, daca te-ai intalni cu el face-to-face, ai risca sa-ti crape splina de emotie. S-a dovedit deja printr-un experiment celebru ca personalitaile mitizate in vreun fel oarecare (de ex., cu aura de sef) ni se par mai inalte decat indivizii martori. Iti dai seama ce fenomen se petrece la o scara si la o perspectiva mult mai ampla, unde distorsiunea subliminala indusa de imanentza unui urias Brand tinde sa ia proportii gigantice…?
 • Din pacate, n-am suflet sa extind discutia, insa va spun in treacat ca implicarea intelectualilor in politica este regula la ai nostri, nu exceptia. Cantemir, pasoptistii in intregime, in frunte cu Balcescu si Ghica, junimistii aproape toti, avandu-l leader pe Maiorescu, semanatoristii cu Iorga, nationalistii cu Goga, gandiristii cu Blaga si pana in zilele noastre (exemplele sunt prea numeroase), nu sunt doar cariatide ale culturii romane (uriasi intelectuali), ci si politicieni care, fiecare potrivit destinului si marcii generatiei sale, au contribuit henorm la ridicarea tzerisoarei stramosesti din negura orientului oarecum fanat, inspre occidentul mai luminat, mai naintat. Cel putin geniala generatie pasoptista (in care cu totii, aproape, inclusiv Bratienii, erau inainte de toate intelectuali de exceptionala dotare) a ridicat Romania in 50 de ani cat altii in 500. Am mai scris, de altfel, despre problema asta, aici sau aici, de exemplu.
 • Intre noi fie vba, la Corabia se gaseste cea mai mare comoara nu doar a oraselului unde s-au mai nascut, intre altii, Popa Sapca, Virgil Mazilescu si… Ion Ramaru, ci a tzerisoarei intregi (si nu Dunarea e comoara aia cea mai de pretz…) Insa asa cum nimeni n-a stiut sa exploateze comorile clasice ale Corabiei: Dunarea, Sucidava – capat al drumului Domnului de Roua, Aurelian Leroi-Ler -, Popa Sapca (liceul local se numeste Alexandru Ioan Cuza) sau Virgil Mazilescu (acesta, reabilitat totusi cat de cat, gratie unui om destul de inteligent, de altfel, insa desigur post-mortem laureatiis), nici comoara de care va vbesc nu va fi descoperita de corabieni decat atunci cand Corabia, probabil, nu va mai fi decat ce-a fost: o urbe prafuita oarecare, din pustiietatea geto-daca ► Asta e situatia, natia si locatia… oops
 • Mey, eu nu sustin ca EBA e un geniu (n-a facut nimic neobisnuit pentru conditia si varsta sa), ci doar ca e o fata absolut normala si-o politiciana care a putut invata rapid si care, de-acuma, face fata cu brio presiunii enorme ce s-a pus pe ea. Iar in filmuletul acela – „Pata pe tine” – e chiar impecabila, dovedind ca are real talent de actor, adica de politcian din era Media. Or, in aceste conditii, opozitia voastra incrancenata fatza de EBA nu se explica decat intr-un singur mod: sunteti niste perfectionisti talibani, niste purristi cam filisteni sau, doamne fereste, niste intoxicatori ori diversionisti. Asta in caz ca nu sunteti niste neinspirati ghinionisti. ► Eu n-am cum sa ma-nsel, pur si simplu fiindca n-am gresit niciodata in astfel de chestii, Florine. Si nu mai sunt copil, my freind. ► Eu o privesc pe EBA absolut obiectiv (caci nu sunt fanul lui taica-sau, pe care-l cred doar „raul cel mic”), de la inaltimea staturii mele biologice, intelectuale si morale, hic et nunc.
 • „Fostii” au ajuns in „Viitorul Luminos”. Din moment ce fostii militieni, judecatori, securisti, diplomati si aviatori comunisti au astazi penzii pe care nici nu visau sa le aiba in vremea chiar a Comunizmului, inseamna ca „Viitorul Luminos” in care tot le promitea Tovarasul că vor trăi celor care slujeau cu abnegaţie şi devotament SSMD („Societatea Socialistă Multilateral Dezvoltată”, între timp demolata) este chiar Capitalizmul de azi, în care un fost magistrat comunist are o penzie de 3 ori mai mare decat seful statului actual (magistratul in exercitiu cu funcţia cea mai mare)  ► Bine-a zis cine-a zis că somnul natiunii naste monstri…
 • Cei mai mari creatori – in orice domeniu – au fost scolari lenesi ; alde Eminescu, Creanga, Bacovia, dintre ai nostri, alde Hegel, Einstein et aliis ejusdem farinae, de aiurea, cu totii repetenti sau clasificati “boi” de belferii care nu stiau de balta cu papura, au fost creatori, nu imitatori. Cel mai plictisitor lucru pt un creator e sa repete ca papagalu ce-au spus altii. Revenons a nos moutons, daca ar fi fost prost, Crin n-ar fi ajuns candidat la presedintie al PNL, aloo ; la rigoare, catindatu’ PNL ar fi fost Daianu, un soim al patriei, pionier, elev, student si securist eminent, pai cum dreq. Crinuletz – un remarcabil orator -, fara indoiala, nu e prost, dar tre’ sa ne demonstreze ca e un creator in politica, caci altfel, va ramane acelasi vesnic repetent, in ochii tocilarilor… lol ► ps. In orisice caz, daca-si inchipuie ca-l va invinge pe il comandante biruitor Base – cu conditia ca pe ista sa-l mai recunoasca baietii de comandant, pana la toamna  – e mai rau decat un scolar nu prea silitor: e naiv…
 • Daca un rumân ar descoperi Planeta-Ou, sa zicem, nici dreq nu l-ar crede, pe motiv ca romanu e nascut poiet bow or sarpe de dudau, iar nu ganditor hypergreu (vezi poanta cu Oul lui Columb pe stil nou… ) ; daca insa descoperitoru e vreun neamtz sau evreu, pe care rumanu il considera din start paraleu si daca se mai si scrie despre el in vreun journal din snobilu empireu ori se vbeste la cnn in releu, poa’ sa spuna si ca oaia e leu, duda un zeu, cărtă un zmeu, gigi nepot de basileu sau ca e=mciocalteu, caci rumanu il va crede ad-hoc herou or savant now si i se va inchina ca osului peroneu de la moastele sfantului Iosif din Buzau…
 • Chiar daca Monica a cam exagerat, a facut-o bine intentionat, aloo… 😉 E ca in discriminarea pozitiva, in caz ca @cepeca a auzit de acest cuvintzel mai evoluat, care nu se studia la institutu ala de la care a plecat supalat si s-a-ntors vesel si upgradat deindat, dupa ce „revolutionarii” lu ivan ilici l-au „eliberat” 😉 Nu strică chiar deloc ca Ioropa sa stie că la noi tovii si baietii, transformati in democrati ioropeni ad-hoc, in frunte cu tov. Zamboc, joaca de fapt tontoroiu iepocal cam in acelasi fel si ex-loc, pen’ că altfel Coana Iorop n-ar mai fi cu ochii pre ăstia ioc, iar ex-tovarasii (despre care numai un idiot de tot isi imagineaza ca s-ar ruga ca Zavaidoc: „Mai vino seara pe la noi, Barossoooo, dragaaa…”) atata asteapta: sa ne-o traga iar si iar in noada de naiva fefeleaga, iar @cepeca sa ne explice cum Base, care macar se preface ca-i leaga, de fapt ii dezleaga, asta in timp ce Felix Motanu chiar la PE ii deleaga, Geonel se poopa cu Bombonel in barba, cat despre Crin, ce sa mai vbim: pe ista niciodata ca Ivan Ilici n-o sa-l liubim, pai cum dreaq (despre fostu prim-mim al paturiciului deplin nu mai e cazu sa povestim; nu de alta, dar pe honestu @cepec vrem, de data asta, sa-l pasuim… ;))
 • Nedreaptă eşti, mhă, inimărea… Între ofiţeru de secu AN, despre care Turcu a spus că a fost şi e un bănăsean cârlan, acoperit cu lucioasa-i spoială de patrician iliescan, plus că corupt până-n fundoiu-i baban şi sireaca Mona-Dana, care a căzut ca musca-n lapte fiindcă a pus-o dreaqu să fie mai mumoasă şi mai populară nu doar ca ciocoaica Dana, dar şi ca novissima Leana Trojana, tu alegi să ţii cu Ilici şi cu alţi prostănaci ai ocultei bostănării, numai şi numai pentru că nu-l suferi pe cel ce v-a trădat idealurile de fripturişti căldii & kkănii…? Ce înţelepciune vezi tu aci sau cine crezi că ţi-o mai credita îmbârligăturiile cică cilibii, dar în fond făţarnice şi pline de umori kaki…?

30 răspunsuri to “Cu plaivasu prin Hyperspatz (1)”

 1. Maria Manea Says:

  Da, timpul a decis: aveti fler politic
  Dar, dar, retoric ( si eu patesc la fel ), de ce nu va folositi simtirea aparte si la propria parvenire ( in sensul bun )?

 2. AVP Says:

  Nu io sunt in masura sa raspund cel mai corect la aiasta intrebare, draga pretina… oops

 3. AVP Says:

  Daca ar fi tontusi sa-ncerc un prognostic al raspunsului pe care-l astepti domnia ta, as face-o cu vorbele ex-friendului nostrum, confratele, cum ar veni, Dorin Tudoran, care a zis asa :

  Ce nu i se va ierta niciodată acestui poet extraordinar este totala inaderenţă la mediocritate. Pe orice parte întorci lava, ea rămâne incandescentă, strălucitoare, şi asta înnebuneşte scrumul, praful şi gloriile de hârtie creponată.

  Stii vba aia: gura pacatosului adevar graieste 🙂

 4. dora Says:

  Salut!

  Trebuie sa citesc pe indelete ca, prea e densa aceasta analiza,poesele draga.Sa fii convins ca ma tin de cuvant. 🙂

 5. dora Says:

  Da!

  Cu presa nu te joci!E singura modalitate prin care afli ce se intampla in jurul tau sau ce ti se pregateste.
  Ai nevoie de ochi de vultur sa desprinzi un gram de adevar dintr-o tona de minciuni.Presa , insusindu-si prea multa libertate, a cazut in bratele kitschului ce-o poate distruge……dar cum raul nu piere ….ne putem astepta doar la o vindecare.

 6. dora Says:

  Daca iei mereu traditia drept argument pentru intamplarile prezentului,tare multe lucruri s- ar cerei eliminate,ceea ce nu este nici posibil si uneori nici de dorit.Condamn si eu ,la randul meu,nepotismul….dar atunci medicii sa nu-si educe odraslele in traditia familiei,actorii -artistii in general -sa-si tina copiii departe de scena teatrelor,de platourile de filmare,de luminile rampei.N-am fi oare noi vaduviti de potentiale valori?E valabil si pentru politicieni si pentru scriitori,de ce nu? 🙂

 7. dora Says:

  AVP,
  frumoasa ingemanare cultural-politica,o „simbioza”ce a dat roade in decursul timpului. si nu este exclusa,in prezent repetarea, in acelasi mod fericit.
  Mi-am regasit propriile pareri excelent exprimate de tine. Cu o singura exceptie: nu avea ce cauta Crin intr-un expozeu despre creatori.Sorry!

  „Pacatosul”(DT) a grait un mare adevar despre marele nostru poet.Vezi, tu,cine intra in legenda isi castiga nemurirea. 😆

 8. Stely Says:

  Marturisesc ca ,atit citirea textelor ,a linkurilor aferante ,dar si a altor inevitabile comentarii ,mi-au luat destul timp .. Prin urmare a fost nevoie de o pauza . 😳 Dar nu de odihna ,ci de alta „trăbăluială” cotidiana -pe care de altfel inca nu am terminat-o ..Acum vreau (doar) sa semnalez ca voi reveni nitel mai tirziu ,cu opinii personale „on topic „.
  P.S. Dora ,bine ai revenit ! Ma bucur ca iti mai aduci aminte de noi ..

 9. AVP Says:

  Dora, Stely, ma onorati cu prezenta voastra, stiti bine, juratzicilor… oops. Insa ati observat ca Mony s-a supalat pe noi ca vacaritza pe sat… ? 🙂

 10. Sorin ILIESIU Says:

  Topicul de azi reconfirmă comentariul scris de mine mai demult:

  O mare parte din textele publicate “în eter” de dl Viorel Padina merită tipărite într-o carte care – sunt sigur – nu va fi doar de mare valoare literară, ci şi documentară.

 11. dora Says:

  Stely,AVP,

  nu stiu daca ati aflat de evenimentul cultural ,mai precis lansarea unei carti cu „repere intelectuale”,scris de Patrasconiu sub forma unor interviuri si cu participarea mai multor celebritati.L-am vazut la masa elitelor alaturi de Djuvara,Liiceanu,Plesu,Stoica,Patapievici si pe Devis Brebu.

  Un discurs de exceptie despre dreapta intelectualilor l-a tinut Pata.Merita reascultat. 🙂

  ps.De ce s-a suparat Mony?Cine a suparat-o? 🙂

  +++++++++++++++++
  avp reply : Doricico, „Devis Brebu” – in loc de Devis Grebu – suna cam asa in asocierea cu „dreapta intelectualilor”… oops Adicatelea, la ce te-oi fi gandind matuputza, pardon, matalutza… ? 🙄

 12. dora Says:

  Sorin Iliesiu,

  sunt si eu convinsa ca textele lui viorel sunt bijuterii literare si asa cum le-a ingemanat azi cu politicul au si valoare documentara. 🙂

 13. AVP Says:

  O rugaminte: imi poate spune si mie cineva ce e cu documentu de la pag.556, de care se vbeste in linkurile de mai jos ? Poate fi citit pe undeva acel doc ?

  http://www.revista22.ro/de-amicitia-9369.html

  http://www.revista22.ro/drept-la-replica-9405.html

 14. Constantin Dobre Says:

  Dle Padina,

  „documentu de la pag.556” e facsimilat si apare sub forma de fotografie la urmatorul link:
  http://www.observatorcultural.ro/index.html/articles%7Cdetails?articleID=24330&pageID=0#comments
  „Documentu” a fost adaugat dupa dispute acide din partea comentatorilor. Odata afisat acel „document”, nu au mai fost permise alte comentarii.

 15. AVP Says:

  Multumesc pentru interventie, dle C-tin Dobre… Da, acum am putut sa citesc si io documentul cu pricina. Dupa parerea mea – si daca ar fi sa ne bazam doar pe acest document -, e curata aiureala sa afirmi ca DT a fost la randul sau turnatorul lui Mihai Botez.

  In realitate, e clar ca securistul care a redactat Nota respectiva reproduce ceea ce i-a relatat o „sursa din legatura sa” ca ar fi auzit de la Tudoran (care s-a spovedit acelei „surse” pentru ca avea incredere in ea…oops).

  Iata, inaintez urmatoarea ipoteza: cum vad ca in ultimul paragraf al acelei Note din 10.11.1983 se spune ca :”DORIN TUDORAN întreţine relaţii cu poetul Filip Sergiu, element cu atitudine necorespunzătoare, semnalat anterior de unitatea noastră, pe care încearcă să-l ajute din punct de vedere material„, şi cum, pe de altă parte, eu ştiu precis că turnătorul meu din octombrie 1980 şi august 1981 a fost acelaşi Sergiu Filip (Paul Daian), sub numele de sursa „Sorin”, socotesc că n-ar fi deloc exclus ca „sursa” care a turnat la Securitate ceea ce a aflat de la DT despre Mihai Botez să fi fost tot vechea sursă „Sorin” din dosarul meu, pe care redactorul Notei din dosarul lui DT il ignora in calitatea-i de „sursa” (fiindca nu era „in legatura sa”, n-asa?).

  Şi iată cum înţeleg io să-i plătesc ex-friend-ului Dorin Tudoran faptul că el m-a preferat (ca şi mulţimea nebunită de ură ce-i striga lu Pillat Pontu c-ar vrea să i-l elibereze pe Baraba, iar nu, pai cum dreaq, pe Ălălalt legat…) tâlharului „radu humor”…

 16. AVP Says:

  Postare noua.

  Pe maine.

 17. skorpion Says:

  AVP,

  nu credeam ca banuielile mele se vor adeveri atit de repede; de fapt nu am crezut ca vreodata voi citi negru pe alb ceea ce am banuit despre Dorin Tudoran.

  deci, AVP, de data asta am avut perfecta dreptate…chiar daca m-ai contrazis de multe ori….

  ar mai fi multe de comentat….am ramas cu gura cascata !!! dar bine si asa
  🙂

 18. skorpion Says:

  apropo de plaivas:
  nu ar fi fost bine sa fii datat fiecare comentariu?
  doar ca recomandare

 19. Stely Says:

  Buna seara,
  AVP ,
  Sunt bulversata ,obosita ,uluita si nelamurita – dupa ce am citit textele tale cu linkurile si comentariile aferente si dupa ce am scris un comentariu destul de lungulet ,care mi-a luat nitel timp ,intrucit am vrut sa fie „asa si asa ” 😉 ,cit sa nu fie contestat , dupa care am hotarit sa nu-l mai postez intrucit a aparut altceva in actualitatea blogului ;apoi am mers ,bineinteles ,la primul link dat de tine ,pe care l-am citit cu atentie ,dupa care am dat fuga pe „observator „,unde am citit textul cu comentariile respective , cu facsimil cu tot .. iar acum citesc concluzia ta care este si nu prea.. parerea mea ..
  :shock :
  Adica ,nu si-ar fi dat seama DT cine este turnatorul ? Deasemenea, tu cum iti explici ca aceasta „NOTA” difera total de cele pe care le ai tu din dosarul tau ?Acolo apare clar numele sursei ca si numele altor personaje cu care tu veneai in contact si pe care sursa le numea etc..
  Nota aceasta este ambigua .. Daca ar fi fost Sergiu Filip ,cum de apare la punctul 3 ca un punct distinct ,cu o prezentare aparte ca o sugestie ptru a fi folosit ulterior ? Asa imi face impresia .Dupa parerea mea nu a mai fost folosit ,intrucit DT a parasit tara ..
  P.S. hmm ! cred ca toata tevatura asta este o chestiune de publicitate..

 20. Stely Says:

  skorpion ,
  Eu am inteles ca AVP a lamurit chestiunea in disputa .. Adica faptul ca sursa care l-a turnat pe DT ca ar fi autorul textelor difuzate la Europa libera ,texte care au fost date de el lui Mihai Botez ,care la rindul lui le -a dat acelui diplomat american ca sa le scoata din tara ca sa le duca la E.libera ,este Sergiu Filip ,alias Paul Daian sau sursa „Sorin ” din dosarul lui AVE ,si nu insusi DT pe care vad ca il acuza destui..

 21. skorpion Says:

  stely,

  hai, ca de vreo ora tot citesc: revista 22 (doamna Botez), replica lui DT (mediocra si ushor rau voitoare), apoi Simonca + comentariul lui Paul Kremer si al Ruxandrei…..

  ramin sa rumeg in continuare,
  dar ceva tot pute la DT.parerea mea
  🙂

 22. Stely Says:

  Da, le-am citit si eu pe toate .. Sa vedem … :roll :

 23. Loda Says:

  skorpi :
  ,,dar ceva tot pute la DT.parerea mea”
  Ce-i asa dificil? ,,Pute” mintea perversa si putreda a unora care cred ca, daca ei ,n-au, nimeni nu poate avea …caracter.Interesant cum sunt unii oameni ,gata sa creada, chiar si in lipsa unor dovezi plauzibile, imediat, ce este mai rau despre altii decat ce este mai bine.E tendinta de a-i aduce pe cei aflati mai sus, pe scara morala bineinteles, la nivelul lor, tragandu-i in jos ,desigur. De aceasta data, toata stima pentru AVP,care, desi se simte nedreptatit de DT, si omeneste ar fi putut sa se abtina , totusi a pus lucrurile la Punct.

 24. Hantzy Says:

  AVP, Loda +++
  skorpi –––

 25. Hantzy Says:

  EBA, politician de cert viitor?! Doar notorietatea numelui, contrastand flagrant cu cunostintele-i jenerale, i-au asigurat o oarecare iesire din anonimat, fiind evident mai preferata de tabloide decat de presa adevarata.
  Dar poate ca ai tontusi dreptate: a realizat in 2-3 ani cu balbaielile-i caracteristice mai mult decat altii. Doar si Paris Hilton are un starlucit viitor!

 26. skorpion Says:

  „Eu,fiul lor”,certitudini si semne de intrebarePaul Kremer – Sambata, 2 Octombrie 2010, 19:40

  “Eu ,fiul lor “ . Certitudini si semne de intrebare .

  Stimate D-le Simonca,
  Am citit cu mult interes recenzia pe care ati facut-o cartii d-lui Tudoran “Eu,fiul lor” si tin sa va felicit pentru obiectivatatea si curajul cu care ati abordat subiectul “Mihai Botez”.
  Dar gasesc mai mult decat regretabil faptul ca celelalte trei articole aparute in acest numar al OC si in care sunt descrise “turnatoriile lui Mihai Botez” n-au dat dovada de aceeasi obiectivitate si s-ar zice chiar ca autorii acestor articole nu au facut decat sa rasfoiasca cartea d-lui Tudoran .
  Acest motiv ,precum si impresia cu care am ramas,si anume ca nu numai in privinta textului cartii “Eu,fiul lor”, dar si in legatura cu activitatea domnilor Tudoran si Ioanid exista inca anumite intrebari ramase fara raspuns m-au determinat sa scriu acum acest comentariu,care dupa parerea mea ar putea adauga eventual si o alta perspectiva nu numai in privinta cartii lui Dorin Tudoran dar si asupra d-lui Tudoran personal .

  Publicarea in avant premiera a unor articole ca „4 turnatori de lux in siajul obiectivului Tudorache ” scris de D-ul Vlad Stoicescu sau „Ghidul cititorului de cursa lunga”, cat si interviewul „despre lichele” ,ultimele doua apartinand d-lui Tudoran ,dar mai ales prefata D-lui Ioanid la cartea „Eu,fiul lor ” au provocat dupa cum era de asteptat valuri de protest printre cititori.
  D-ul Tudoran a incercat (fara mare succes de altfel..) sa-si apere pozitia raspunzand (partial )criticilor aduse in Observatorul Cultural,Revista 22 si „Evenimentul Zilei” .
  Cat despre blogul domniei sale,acolo el a gasit intr-adevar cea mai buna metoda,blocand imediat publicarea comentariilor defavorabile…
  D-ul Ioanid s-a multumit sa replice prin corijarea (direct sau cu ajutorul prietenilor) a unor date,probabil incorecte, din biografia lui. Presupun deci prin eliminare,ca faptele la care nu a reactionat,cat si observatiile relative la sursele dubioase folosite de dumnealui erau exacte
  Dar in privinta lor d-ul Ioanid a preferat sa pastreze tacerea…

  Dupa tot scandalul starnit la inceput, aparitia in volum a cartii d-lui Tudoran a trecut aproape neobservata . Probabil ca majoritatea cititorilor s-au multumit cu articolele din presa dupa care fiecare a ramas la parerea initiala fara sa se mai oboseasca de a citi si cartea…
  S-ar zice ca „publicitatea” facuta de catre d-ul Tudoran nu a avut efectul scontat si cartea dumnealui nu va deveni un best seller . (cel putin deocamdata..)
  Si totusi cartea merita sa fie citita. Daca nu din punct de vedere literar,macar pentru a putea examina infine cu atentie marturiile si documentele despre care citisem atat de multe detalii in prefata d-lui Radu Ioanid si in articolele d-lui Tudoran.
  Un cititor alert ar fi putut remarca in primul rand ca celebrele „documente olografe” referitoare
  la Mihai Botez sunt complet inexistente si ca trebuie sa ne multumim cu marturiile d-lui Tudoran sau cu citarea unor surse securistice.

  Si apoi cititorul s-ar fi oprit probabil la documentul (batut la masina ) de la pagina 376 …
  S-ar fi oprit si ar mai fi citit inca o data fara sa-si poata crede ochilor acest document care arata fara nici o putinta de indoiala, rolul jucat de catre Dorin Tudoran ca informator al Securitatii !
  Dar regasind din nou acelasi document (de data olograf) la pagina 556 ,cititorul avizat isi va da seama ca in nici un caz nu poate fi vorba de vreo gresala.
  Citez aici NOTA subliniata referitoare la Mihai Botez care se gaseste in acest document -atat in cel batut la masina cat si in cel olograf :
  “Ultimele doua materiale difuzate de postul de radio EUROPA LIBERA au fost redactate de Dorin Tudoran,in perioada iunie-iulie 1983.
  Sus-numitul afirma ca le-a predat lui Mihai Botez care le-a tinut asupra sa cca. o luna de zile
  dupa care le-a trimis in strainatate printr-un diplomat american care a plecat definitiv de la post”
  Documentul vorbeste de la sine si constituie o marturie pregnanta asupra felului in care D-ul Tudoran il turna pe Mihai Botez .
  Faptul ca “DORIN TUDORAN AFIRMA” – este scris negru pe alb si asta nu suna deloc ca ceva care i-ar fi scapat involuntar d-lui Tudoran ci ca un denunt in toata legea !

  Departe de mine gandul de a acorda o mare credibilitate dosarelor securitatii- din contra …
  Dar daca domnii Ioanid si Tudoran ,din enorma masa de documente pe care o aveau la dispozitie au ales acest document nu o singura data ci de doua ori si apoi d-ul Tudoran a decis sa includa acest document care vorbeste clar despre domnia sa,desigur ca l-a gasit exact si conform adevarului si deci poate fi considerat ca pe o certitudine !
  Ar fi util si demn de mentionat si faptul ca aceste actiuni in care Mihai Botez isi periclitase viata si libertatea pentru a-l ajuta pe Dorin Tudoran, nu au avut nici cea mai mica insemnatate in ochii acestuia in timp ce-si denunta prietenul !
  Cu ajutorul d-lui Tudoran “planul de masuri “ al securitatii din martie 83 care voia sa afle in ce fel scotea Mihai Botez documente din Romania a fost infine incununat de succes…
  Si la putin timp dupa aceea Mihai Botez a fost lovit “intamplator” de o masina , ( “accident” descris dupa aceea de catre Vlad Georgescu),si apoi a fost mutat disciplinar la Tulcea ..

  Nu stim exact modul in care d-ul Tudoran a facut aceste “afirmatii “si nici in fata cui .
  Oare in fata aceleiasi „surse a unitatii noastre” amintita in paragraful precedent ?
  Poate ca era vorba de o „sursa” diferita sau poate ca lucrurile s-au petrecut de data asta in localurile securitatii – dar aceste amanunte oricat de interesante ar fi, nu au acum decat un interes relativ
  Ceea ce din potriva ar putea avea o importanta deosebita este intrebarea daca aprobarea primita de catre D-ul Tudoran pentru a putea pleca din Romania si care este amintita la inceputul acestui document a fost rasplata denuntului sau contra lui Mihai Botez.
  Nu mai putin interesant ar fi sa aflam si daca intre 10.11.83 ,data la care a fost scris acest document si data plecarii D-lui Tudoran in Occident ,dumnealui a mai „afirmat” si alte lucruri referitoare la Mihai Botez (sau la alte persoane ) in fata vre-unei „surse ” oarecare…
  Si infine,cred ca am avea chiar dreptul moral sa ne intrebam daca acesta era primul denunt al d-lui Tudoran si daca inaintea lui n-au mai existat si altele ….
  Dar deoarece anexarea acestui document cartii D-lui Tudoran este ceva care tine de miracol -si cum asemenea lucruri nu se intampla chiar asa de des in zilele noastre, mi-e teama ca multe din aceste intrebari vor mai ramane un timp fara raspuns l

  Celor care se intreaba totusi ce l-a facut pe d-ul Tudoran sa publice acest document,daca i-a luat D-zeu mintile,sau daca a fost cuprins subit de o criza tardiva de remuscari si de sinceritate,le pot propune cele doua explicatii de mai jos
  Fie ca d-ul Tudoran sufera in ultimul timp de anumite efecte legate de Liars Syndrome,in care o persoana care spune numai minciuni incepe la un moment dat sa le ia drept adevaruri,fie ca si-a imaginat ca cititorii sint prea redusi mintal pentru a intelege si a da o interpretare corecta informatiilor continute in acest document.
  Dar desi aceste posibilitati sint ambele valabile ele nu ma satisfac totusi ,si mi se pare ca am putea gasi explicatia cea mai plauzibila in cele peste 10000 de file (!!!) – atat cat contine dosarul de securitate al D-ului Tudoran .
  Asta in timp ce dosarele “obisnuite” cuprind cateva zeci de pagini iar cele mai speciale cateva sute . Dosarul lui Mihai Botez dupa cum se stie n-a fost gasit nici pana acum (!!) ,dar dosarul d-lui Vlad Georgescu, inamicul public nr. 1 al regimului Ceausescu numara cateva mii de pagini .
  Fara a discuta aici in ce a constat disidenta d-ului Tudoran – considerand insa ca domnia sa nu era chiar persoana cea mai supravegheata de securitate in Romania (si de ce ar fi fost ..? )ma minunez -si nu sint singurul.. de faptul ca intr-un timp relativ scurt (imi mai amintesc inca de perioada premergatoare disidentei cand Dorin Tudoran, Adrian Paunescu si altii cutreierau tara cu cenaclul Flacara ) s-a putut strange atat de mult material in dosarul d-lui Tudoran.

  Atunci cum si in ce fel s-a iscat aceasta discrepanta ENORMA in dosarul de securitate al lui Dorin Tudoran ?
  Caci in asta consta dupa parerea mea cel mai mare si mai important semn de intrebare legat de activitatea d-ului Tudoran in perioada aceea !
  Cum si in ce fel s-au adunat ZECE MII DE FILE in dosarul UNUI SINGUR OM ???
  Mi-am pus deci intrebarea DACA ar fi existat posibilitatea ca acest dosar sa contina de de fapt date referitoare la multe alte zeci de persoane cunoscute de catre d-ul Tudoran -date transmise securitatii de catre d-ul Tudoran in persoana ?
  M-am intrebat DACA ar fi fost oare posibil ca acest dosar sa fi cuprins nu numai informatii date despre d-ul Tudoran ci si denunturile d-lui Tudoran ?
  Si atunci mi-am spus ca DACA dosarul ar cuprinde nu numai informatii despre “obiectivul Tudorache” ci si informatiile furnizate securitatii de catre “sursa “Tudorache” ,desigur ca in acest caz cantitatea imensa de file care s-au adunat in dosarul d-lui Tudoran si-ar gasi poate o explicatie logica !
  Vreau sa mentionez totusi ca desi ipoteza mentionata (bazata si pe doumentul de la pagina 556..) pare extrem de logica, nu este pentru moment decat o ipoteza si este evident ca ma pot insela…
  Dar atata timp cat nimeni nu va putea oferi o alta explicatie satisfacatoare a celor peste 10000 de file gasite in dosarul d-lui Tudoran (sau eventual pana la publicarea integrala a dosarului..) consider ca aceasta ipoteza are sanse serioase de a se apropia de adevar
  Cat despre documentul de la pagina 376 si 556, posibilitatea unei erori facute de catre d-ul Tudoran si d-ul Ioanid in selectia celor 500 de documente printre miile de turnatorii aflate intre cele 10000 pagini ale dosarului devine poate explicabila …
  Caci NU AVEM VOIE sa uitam – acest document constituie CERTITUDINEA ca Dorin Tudoran l-a denuntat pe prietenul sau Mihai Botez securitatii .

  In timpul lecturii mi-am pus deseori intrebarea daca d-ul Ioanid luase cunostiinta de acest document inainte de a scrie prefata cartii,dar acuzatiile odioase aduse de catre Radu Ioanid lui Mihai Botez si bazate nu numai pe „documentele din dosar si pe marturia lui Dorin Tudoran ”
  ci mai cu seama pe informatiile „personale” ale d-lui Ioanid fac raspunsul aceasta intrebare irelevant. D-ul Ioanid hotarase probabil cu mult inainte de a avea in mana manuscrisul D-lui Tudoran ca-l va condamna pe Mihai Botez ca pe un ticalos vandut securitatii si prefata la
  “Eu,fiul lor” a fost scrisa conform acestei hotarari .

  In timp ce citeam prefata il credeam pe d-ul Ioanid mai vinovat decat pe d-ul Tudoran,acum dupa citirea cartii nu mai stiu care din ei poarta cea mai mare parte din vina ,dar sint sigur ca comportamentul domnilor Ioanid si Tudoran care au tarat impreuna in noroi numele si memoria lui Mihai Botez,unul din adevaratii eroi nationali romani sunt inexcuzabile si ar trebui pedepsite sever .
  Desi impotriva defaimarii e greu de luptat in justitie si batalia pentru adevar este de cele mai multe ori lunga si anevoiasa,cu toate acestea eu nu mi-am pierdut inca increderea ca dreptatea exista si ca va triumfa !

  P.S. Intelegand ca volumul “Eu,fiul lor” este numai primul dintr-o serie lunga pe care d-ul Tudoran intentioneaza s-o publice imi permit sa-i sugerez ( si ii cedez acest titlu fara nici o pretentie …) sa numeasca aceasta saga moderna “Cariera mea de turnator” !

 27. skorpion Says:

  loda,

  la ora 8.19 ai aberat la greu

 28. dora Says:

  AVP,

  nu stiu ce am avut ieri de i-am „rebotezat”pe mai multi intelectuali.Imi pare rau pentru maestrul Devis Grebu……mie imi pare doar rau ca ne-a vaduvit de excelentele sale portrete caricaturale. 🙂

 29. Loda Says:

  Skorpion :
  Parerea ta;oricum, prefer sa ,,aberez” ca mine in legatura cu acest subiect decat sa aberez ca tine.Parerea mea !

 30. Loda Says:

  ,,Liviu Antonesei – Sambata, 2 Octombrie 2010, 21:16

  @) Ovidiu Simonca

  Dl pseudonim Paul Kremer repeta si aici, cum a facut-o si in alta parte, cum o face si in ipostaza femina Ruxandra Ardeleanu o minciuna, ca nu mai pot crede ca e o eroare. Deci atribuie lui DT documentul, in facsimil la pagina 556, scris evident de securist. Documentul este un raport-sinteza scris catre un superior ori catre organele de partid si „sintetizeaza” informatii obtinute prin diverse surse, de la turnatori la TO. Sa atribui acest document, olograf, lui Tudoran, pe deasup0ra cu citatele trunchiate in favoarea cauzei, nu mai e o simpla eroare, e o calomnie care ar trebui amendata!”


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s