Comunicat important al Asociatiei 21 Decembrie 1989

ATENŢIE: În finalul comunicatului sunt prezentate mărturii

din „Raportul-rechizitoriu despre fratricidul din 13-15 iunie 1990”

coordonat de

conf.dr. Sorin Ilieşiu şi dr. Alin Rus, antropolog,

membri de onoare al Asociaţiei 21 Decembrie 1989

ASOCIAŢIA 21 DECEMBRIE 1989

Preşedinte : Teodor Mărieş
Departamentul pentru analiza crimelor neocomunismului în România


în parteneriat cu


INSTITUTUL DE INVESTIGARE A CRIMELOR COMUNISMULUI
ŞI MEMORIA EXILULUI ROMÂNESC

Preşedinte al Consiliului Ştiinţific : prof.dr. Vladimir Tismăneanu

Preşedinte executiv : prof.dr. Ioan Stanomir

aduce la cunoştinţa publicului câteva date de ultimă oră ale bilanţului apocaliptic al celui mai bestial fratricid neocomunist din istorie (care a avut loc în 13-15 iunie 1990, la Bucureşti):

1). Conform probelor din dosarul Mineriadei, patru persoane arestate ilegal în iunie 1990 s-au sinucis, unele prin prin spânzurare, din cauza relelor tratamente la care au fost supuse în penitenciar. Doi tineri deţinuţi politici s-au sinucis prin spânzurare pentru că n-au mai suportat ideea că au fost violaţi sexual (de către deţinuţi de drept comun homosexuali). Violarea sexuală a victimelor s-a făcut cu acordul conducerii penitenciarului.

2). Conform probelor din dosarul Mineriadei, 60% dintre victime (adică sute de persoane) au fost deliberat lovite în cap cu obiecte contondente (topoare, răngi, bâte, etc.). Loviturile au determinat traumatisme şi contuzii craniocerebrale.

3). Conform probelor din dosarul Mineriadei, 16 persoane au fost rănite prin împuşcare.

4). Conform probelor din dosarul Mineriadei, un tânăr arestat ilegal a fost „uitat” în închisoare până în februarie 1996!

5). Conform probelor din dosarul Mineriadei, 10 femei arestate ilegal au fost violate de către militari în unităţi militare.

Aceste probe au fost preluate din dosarul Mineriadei, ţinut la secret de procurori.

Reamintim că recent, „din lipsă de probe”, procurorii conduşi de doamna L.C.Kovesi, în complicitate morală cu criminalii, i-au scos pe aceştia de sub urmărire penală.

* * *

Vineri, 3 septembrie a.c., Sorin Ilieşiu şi Teodor Mărieş au transmis exemplarul nr.1 al Raportului-rechizitoriu Preşedintelui României, având în vedere că domnia sa trebuie să fie garant al statului de drept, al respectării Constituţiei, inclusiv al înfăptuirii Justiţiei.

* * *

Joi 2 septembrie 2010 orele 12:30 la sediul Asociaţiei 21 Decembrie 1989, a avut loc o Conferinţă de presă având ca subiect publicarea on-line a RAPORTULUI-RECHIZITORIU despre FRATRICIDUL din 13-15 iunie 1990 (versiune 2010) elaborat de Asociaţia 21 Decembrie 1989 în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.

La conferinţa de presă au participat drd. Bogdan Cristian Iacob – secretar al Consiliului Ştiinţific al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, conf.dr. Sorin Ilieşiu – coordonator al Raportului-rechizitoriu şi Teodor Mărieş – preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989.

În cadrul conferinţei Sorin Ilieşiu a adus la cunoştinţa presei următoarele şapte cazuri inedite, cutremurătoare, ale bestialului fratricid din 13-15 iunie 1990, preluate din Anexa nr.9 a Raportului-rechizitoriu: TABEL CU LISTA PARŢIALĂ A VICTIMELOR FRATRICIDULUI DIN 13-15 IUNIE 1990 (numele, data naşterii, vârsta, ocupaţia, locul de muncă, scurt istoric şi tratamentele neomenoase la care au fost supuse persoane lipsite de libertate în mod ilegal), tabel întocmit în 2010 de conf.univ.dr. general-magistrat (rez.) Dan Voinea şi de subofiţer Gina Radu (subofiţer delegat de Ministerul Administraţiei şi Internelor, licenţiată în drept), în cadrul INSTITUTULUI DE INVESTIGARE A CRIMELOR COMUNISMULUI ŞI MEMORIA EXILULUI ROMÂNESC, cu sprijinul Asociaţiei 21 Decembrie 1989.

Nume şi Prenume Data naşterii Vârsta Ocupaţia Locul de muncă Scurt istoric
Iancu Marian 23/01/1976 14 ani Elev şcoala Generală nr.64 Bucureşti Nu a participat la manifestaţia din Piaţa Universităţii. În dimineaţa zilei de 14.06.1990 în timp ce se deplasa pe stradă cu un coş de mâncare spre bunica sa care vindea flori în Piaţa Progresul, a fost agresat fizic cu bâtele şi furtunele de presiune de un grup de mineri, după care l-au condus forţat la sediul Poliţiei Capitalei unde din nou a fost bătut de mineri într-un garaj al acestei instituţii. După un timp, copilul a fost obligat să treacă printr-un cordon format din mineri şi poliţişti până la un camion apoi a fost transportat şi reţinut la Unitatea Militară de la Măgurele, pe o perioadă de 7 zile. Copilul declară că a fost ţinut într-un hangar, a dormit pe ciment şi a primit o dată pe zi apă şi mâncare şi a fost bătut cu pumnii şi picioarele de militarii care-l păzeau. Copilul a fost obligat să dea o declaraţie în faţa unui anchetator fiind păzit de un militar care-l ameninţa că-l împuşcă.
Orezeanu Constantin 20/10/1977 13 ani Elev şcoala Generală Nr. 19 Bucureşti În dimineaţa zilei de 13.06.1990 a plecat de la domiciliu intenţionând să ajungă la Gara de Nord pentru a pleca la Galaţi la nişte rude. Ajuns la gura de metrou din faţa Teatrului Naţional şi intenţionând să coboare pentru a lua metroul, copilul a fost apucat de 2 poliţişti care l-au băgat forţat într-o dubă, bătut şi transportat la Unitatea Militară de la Măgurele. Ajuns în unitatea militară a fost lovit cu bastonul de poliţistul care-l conducea la grupul de minori reţinuţi. După aproximativ o oră câteva cadre ale unităţii le-au spus tuturor celor reţinuţi să se ridice în picioare şi să se aşeze lângă zid, iar în faţa lor a venit un pluton de militari, înarmaţi cu pistoale mitralieră. Un cadru le-a spus militarilor să armeze şi să ochească, ordin pe care militarii l-au executat trăgând spre ei însă neavând glonţ pe ţeavă. Plutonul de militari au plecat râzând de cei reţinuţi, o parte din ei leşinând. (…)
Abrudan Gabriela Simona 16/07/1974 16 ani Elevă Liceul de Chimie nr. 5 În dimineaţa zilei de 14.06.1990, copila s-a deplasat la locuinţa bunicii sale din strada Liviu Rebreanu. La un moment dat, de ea s-a apropiat un grup de mineri care au lovit-o cu bestialitate în cap, pierzându-şi cunoştinţa, fiind apoi aruncată de 2 mineri într-o dubă. A fost transportată şi reţinută la Unitatea Militară de la Măgurele. (…) Copila a auzit că pe timpul reţinerii în unitatea militară mai multe femei au fost violate de militari.
Pavel Teodor 26/09/1972 18 ani Fără ocupaţie În dimineaţa zilei de 14.06.1990 a plecat de la domiciliu fiind însoţit de soţia sa, Pavel Daniela, şi de cumnatul său, Hristea Marius, cu scopul de a duce mâncare socrului care muncea ca portar la Teatrul Casandra, ce avea locaţia pe strada Lipscani. În timp ce se deplasau spre strada Lipscani a fost bătut cu bâtele, lanţuri şi furtune de presiune de un grup de mineri. Când victima le-a spus minerilor să nu-i mai bată soţia deoarece este însărcinată în luna a-7-a minerii l-au bătut până i-au rupt piramida nazală şi o coastă. (…)
Pavel Ştefan 15/04/1974 16 ani Elev Liceul Industrial ”Timpuri Noi” Pentru a obţine nişte bani pentru nevoi personale la începutul lunii mai 1990 a început să vândă ziarul ”Dreptatea ”, ce aparţine P.N.Ţ. În dimineaţa zilei de 14.06.1990 în timp ce se afla în sediul P.N.Ţ., copilul a fost lovit în cap cu furtune de presiune de un grup de mineri, iar în urma agresiunii i-a fost spart capul. Copilul a fost introdus într-o dubă şi transportat la sediul Ministerului de Interne iar la coborîre din dubă a trecut printr-un cordon de mineri care l-au lovit cu răngi şi bâte. În jurul orelor 10.00 a fost transportat şi reţinut la Unitatea Militară de la Măgurele. La data de 21.06.1990 a fost eliberat.
Nuţu Maria 28/02/1952 38 ani Operator chimist Intreprinderea Chimică Victoria-Buc. În seara zilei de 13.06.1990, a urmărit la televizor comunicate lui Ion Iliescu prin care informa că elemente legionare au atacat instituţiile statului şi totodată lansa un apel către locuitorii Capitalei să vină la Guvern pentru a apăra puterea legal instaurată. S-a hotărât să dea curs apelului şi a plecat de la domiciliu fiind însoţită de fiul ei Nuţu Cătălin. În timp ce se afla în dreptul Cinematografului Luceafărul a fost înconjurată de 4 civili şi 2 mineri care au început să o lovească cu pumnii, picioarele şi bâtele, apoi transportată la sediul Poliţiei Capitalei. La data de 14.06.1990 în jurul orelor 14.00 a fost urcată într-un camion şi transportată la Unitatea Militară de la Măgurele, unde a fost reţinută 10 zile. (…) La data de 31 Octombrie 1990 a fost eliberată.
Chira Pantelimon 18/06/1969 21 ani Fără ocupaţie În noaptea de 13 spre 14.06.1990 în urma apelurilor făcute de Ion Iliescu la ”oamenii de bine” să vină să apere Televiziunea, s-a deplasat la sediul instituţiei împreună cu fratele şi sora lui. În timp ce-i lua apărarea sorei bătută de militari a fost şi el agresat fizic după care introdus în subsolul instituţiei. (…)

Aceste mărturii preluate din dosarul 75/P/1998 (dosarul Mineriadei) au fost ţinute la secret de procurori. Copia integrală a acestui dosar a fost obţinută prin dispoziţia Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg. Punerea la dispoziţie a acestei copii a fost tergiversată un an şi jumătate de autorităţile române. Datorită refuzului acestora de a pune în aplicare dispoziţia CEDO, preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989, Teodor Mărieş, a recurs acest an la un protest extrem – 78 de zile de grevă a foamei, în urma căruia în aprilie 2010 a fost obţinută copia integrală a dosarului, la 20 de ani de la evenimente.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

UPDATE : Un nou comunicat al Asociatie 21 Decembrie 89 :arrow:Tismaneanu despre lustratie.

Are Legea Lustratiei un viitor?

http://tismaneanu.wordpress.com/2010/09/04/are-legea-lustratiei-un-viitor/

04/09/2010

Excelent articolul publicat in Revista 22 de istoricul Adrian Cioflanca. Membru al Comisiei Wiesel, expert al Comisiei de analiza a dictaturii comuniste, cercetator la Institutul “A. D. Xenopol” din Iasi, sef de departament in cadrul IICCMER, Adrian Cioflanca scrie cu competenta, rigoare si obiectivitate pe o tema ce nu trebuie nicicum abandonata. Dimpotriva, reconstructia morala a societatilor post-totalitare implica aceasta confruntare nemasluita cu trecutul.  Stiu, sunt multi cei care deplang faptul (real, nu neg) ca Legea Lustratiei a fost votata prea tarziu. Ca marii vinovati au scapat de mult de efectele ei.  Dar nu este niciodata prea tarziu pentru ceea ce numim justitie morala. Altii spun ca nu este perfecta. Dar perfectiunea nu este atributul muritorilor, ci al divinitatii. In plus, nu perfectiunea acestei legi ii framanta pe Ion Iliescu si pe camarazii sai.  Stim prea bine ca miza este asumarea versus uitarea, ori chiar negarea, trecutului.  “Sfarsiti odata cu trecutul negru” suna un vers din “Internationala”.  Lasati-ne in pace, nu ne mai bateti la cap, puneti piatra tombala peste aceste rani, chiar daca stim ca ele sunt departe a se fi cicatrizat.  Altele sunt problemele si prioritatile noastre.  Asa suna un tip de argumentatie, venita in special dinspre fostii activisti comunisti,  care se aude de la Berlin si pana la Tirana.  O argumentatie de tip sofist, inselatoare, careia ii fac credit diverse formatiuni de stanga din Occident, grabite sa-si apere ignobilele aliante trecute ori prezente.  Imi amintesc cum s-a opus socialistul francez Lionel Jospin rezolutiei de condamnare a comunismului in Parlamentul European.  Cum sa-i deranjezi astfel pe conducatorii CGT si pe activistii PCF?

Cel mai jenant si ipocrit este  sa-l invoci pe Adam Michnik in acest sens. Era in 1998 cand am aflat de la C. T. Popescu, el insusi socat, ca Adrian Paunescu il invoca prin “Totusi iubirea” pe Michnik drept reper in lupta sa impotriva decomunizarii.  Impostura insolenta nu are limite.  Istoricul polonez, fost disident, fost detinut politic sub regimul comunist, a spus-o clar: “Amnistie da, amnezie nu”.  Amnistia insa inseamna mai intai separarea apelor, departajarea si recunoasterea responsabilitatilor.  Ori, cu alte cuvinte, clarificarea morala.  Si tot Michnik a spus-o, citandu-l pe marele poet Zbigniew Herbert: “Cine suntem noi ca sa iertam in numele celor ucisi in zori?”

Adevarul este ca Legea Lustratiei nu numai ca are un profund sens etic, o functie purificator-reparatorie in plan social, dar, sunt convins, are si un viitor. Jocurile nu sunt definitiv facute in aceasta privinta.  Pentru ca majoritatile dintr-o Curte Constitutionala sunt trecatoare, demnitatea umana insa este o valoare perena.(VT)

Iata concluzia si linkul:

Pentru a proba atingerile aduse dreptului de a fi ales, motivaţia CC invocă un lung pomelnic de documente internaţionale, începând chiar cu Declaraţia drepturilor omului şi cetăţeanului din 1789, dar, încă o dată, nu este clar cu ce ar intra în contradicţie acestea cu Legea Lustraţiei. Curtea admite că fiecare stat îşi stabileşte, în cadrul unor norme generale bazate pe egalitate şi nondiscriminare, condiţii specifice pentru accederea la funcţii publice, dar nu acceptă lustraţia printre acestea.

Totuşi, trebuie spus că dreptul de a fi ales nu este un drept fundamental, necondiţionat. Lucru statuat şi de deciziile Curţii Europene a Drepturilor Omului din care CC citează selectiv, doar pentru a-şi susţine decizia, nu pentru a pune lucrurile în balanţă. CEDO afirmă că statele au o largă marjă de manevră în reglementarea dreptului de a fi ales, în cadrul sistemului electoral propriu, determinată de moştenirea istorică şi situaţia specifică.  Lustraţia este admisă de CEDO ca o posibilă limitare a acestui drept în cazul statelor ieşite dintr-o dictatură.

Constituţia României permite limitarea exerciţiului unor drepturi, printre altele, pentru apărarea „moralei publice“, scop invocat şi de iniţiatorii Legii Lustraţiei. Aici este cheia: este profund imoral ca promotorii unui regim criminal să determine mersul lucrurilor şi după ce acel regim a fost răsturnat.

Scopul lustraţiei nu este, cum afirmă CC, pedeapsa sau răzbunarea. Am putea spune că scopul principal nu este nici măcar acela de a-i scoate din joc pe cei care ameninţă democraţia, deşi şi aceasta este o miză, desigur. Rostul justiţiei de tranziţie, în general, şi al lustraţiei, în particular, se defineşte, în primul rând, faţă de victimele dictaturii: demnitatea acestora trebuie protejată prin oferirea unor reparaţii materiale şi simbolice, prin demonstrarea voinţei statului succesor de a sancţiona penal sau măcar administrativ ilegalităţile şi abuzurile dictaturii şi, nu în ultimul rând, prin poziţionarea etică faţă de adevărul istoric.

Or, decizia CC poate fi redusă la următoare formulă cinică: răul s-a produs, nu mai avem ce face. Aşa ceva este inacceptabil pentru că subminează credinţa în ideea statului de drept, pe care justiţia de tranziţie este chemată să o sprijine.

La final, trebuie spus că Legea Lustraţiei, în forma votată de parlament, nu este perfectă, are câteva defecte punctuale care trebuie corectate. Totuşi, nu cred că existau motive temeinice pentru declararea întregii legi ca fiind neconstituţională. Decizia CC ignoră situaţia specifică a României de stat ieşit dintr-o dictatură criminală, argumentează utilizând o vulgată juridică inspirată masiv de arsenalul defensiv al stângii postcomuniste, care erodează ideea de stat de drept, şi nu arată niciun fel de înţelegere faţă de sensibilitatea şi nevoia de dreptate a victimelor comunismului.

http://www.revista22.ro/curtea-constitu355ional259-351i-lustra355ia-8785.html

++++++++++++++++++++++++++++

UPDATE : DECORAREA LUI SORIN ILIESIU

AGENŢIA NAŢIONALĂ DE PRESĂ – AGERPRES, Bucureşti, România

Duminică, 05 Septembrie 2010, orele 19:15

http://www.agerpres.ro/media/index.php/comunicate/item/27551-Comunicat-de-pres-Asociaia-21-Decembrie-1989.html

1765418; 2010-09-05 19:15:08

Comunicat de presă – Asociaţia 21 Decembrie 1989

 

Luni, 06 Septembrie 2010 08:30

Sorin Ilieşiu – printre medaliaţii Fundaţiei Naţionale a Revoluţiei din Decembrie 1989 – Timişoara:
Papa Ioan Paul al II-lea, M.S. Regele Mihai I de România, George Bush, Mihail Gorbaciov, Lech Wallesa, Vaclav Havel, Bernard Kouchner, Denis Deletant, Anneli Ute Gabany, Ana Blandiana, Constantin Ticu Dumitrescu, Doina Cornea, Vladimir Tismăneanu şi alţii.


Duminică, 5 Septembrie 2010, la Bucureşti, dl arhitect Pompiliu Alămorean, preşedintele Fundaţiei Naţionale a Revoluţiei din Decembrie 1989 – Timişoara, i-a înmânat dlui Sorin Ilieşiu Medalia Revoluţiei Anticomuniste şi brevetul nr.77.

Menţionăm că dl arh. Pompiliu Alămorean a fost întâiul primar ales de cetăţenii Timişoarei – primul oraş din România eliberat de comunism (în 20 Decembrie 1989).

Această medalie a fost acordată, începând din 1990, unor personalităţi precum PAPA IOAN PAUL al II-lea, M.S. REGELE MIHAI I DE ROMÂNIA, GEORGE BUSH, MIHAIL GORBACIOV, LECH WALLESA, VACLAV HAVEL, BERNARD KOUCHNER, DENIS DELETANT, ANNELI UTE GABANY, ANA BLANDIANA, CONSTANTIN TICU DUMITRESCU, DOINA CORNEA, VLADIMIR TISMANEANU şi alţii.

D-lui Sorin Ilieşiu i-a fost înmânată medalia nr.77 din cele 89 (cifră simbolică) de medalii care pot fi acordate conform statutului Fundaţiei.

În 1994, Fundaţia Naţională a Revoluţiei din Decembrie 1989 s-a remarcat prin faptul că, prin decizia Curţii Supreme a României nr.1569/7 iunie 1994, a câştigat definitiv procesul împotriva înregistrării Partidului Comunist Român.

Preşedintele fundaţiei, dl arh. Pompiliu Alămorean, se află în capitală pentru a contesta astăzi la Tribunalul Bucureşti noua tentativă de înregistrare a Partidului Comunist Român, respectiv noul nume al Partidului Alianţa Socialistă, adoptat neoficial de acest partid în iulie a.c..

Preşedintele Fundaţiei Naţionale a Revoluţiei din Decembrie 1989 l-a felicitat pe dl Sorin Ilieşiu care a iniţiat apelul din 14 Iulie 2010 pentru interzicerea comunismului, semnat şi de fundaţia condusă de dl arh. Pompiliu Alămorean (Apelul a fost preluat si pe acest blog, aici)

Reclame

86 răspunsuri to “Comunicat important al Asociatiei 21 Decembrie 1989”

 1. victor Says:

  Am fost „golan” si cam cunosc ce s-a intamplat in acele zile. Pe 14 iunie am vazut cu ochii mei atrocitati inimaginabile. Intreaga munca depusa este de salutat, insa, in opinia mea, fara presiunile intregii societati asupra politicului pentru a schimba sistemul de organizare si functionare a (in)Justitiei, efectele si consecintele oricarui demers legitim de a pedepsi marii Criminali si Hoti de dupa 1989 vor fi, din pacate, sortite esecului.

 2. monica Says:

  Dacă nu poţi să faci, măcar taci
  iulie 1, 2010 — AVP

  Albinele lucrătoare de lângă o poieniţă cu roiniţă îşi construiră un fagure nou subt o poliţă din casa părăsită a pădurarului şi începură să care acolo ciuturaşele nectarului, când deodată se pomeniră citate de judecătorul Viespe, în proces cu trântorii care este (ce revendicau doar pentru ei fagurele cu ceruite ferestre). Primind aiastă cruntă veste, albinele lucrătoare crezură că se vor face de poveste şi vor pierde fagurele de zestre, drept care se prezentară în număr mare la tribunal, însoţindu-l pe avocatul lor, un caraghioz bondar, în timp ce trântorii aveau avocat un vestit ţânţar (bun de gură, dar flecar), care se şi repezi să turuie ca un multicar. Judele Viespe însă îl somă să vorbească dreaq mai rar şi, totodată, zise autoritar: “Doamnelor şi Domnilor, întrucât între părţile aflate în imparţiala-mi judecată există o mare asemănare, la trup, minte şi înfăţişare, rezultă la prima vedere că ambele părţi ar fi putut aduce acest fagure în stare de funcţionare. Prin urmare, e nevoie de o altă probă, hotărâtoare, care să ne dezvăluie partea ce-ar fi fost în stare să construiască efectiv stupul din pricina în curs de soluţionare. Punctum!”

  Drept care trântorii aflaţi de faţă începură brusc să clipească mărunt şi să scrâşnească crunt, iar albinele lucrătoare îşi ridicară avocatul de la pământ, în ciuda protestelor sale formale, şi zburară în zarea mare, la un chef cu miere, propolis, lăptişor de matcă şi alte băuturi răcoritoare… 🙂
  Am pus aceasta fabula pt a ne reaminti de Cele 50 scrise de AVP in timp record(parerea mea).Asta in primul rand.
  In al doilea rand ,pt ca mi s-a parut adecvata situatiei in care o asociatie de calibrul celei de mai sus nu a reusit sa clarifice decat la nivel de justitie EU ,folosind instantele si judecatorii de la Curtea Europeana si nu amaratii din oborul justitiei ro., care judeca nici macar ca judele Viespe.
  Cetatenii acestei tari nu mai au rabdare sa astepte.Vor fapte si nu vorbe sau promisiuni desarte.S-a dus vremea lui „sa facem totul…” comunist-propagandistic.
  Sper ca asociatia 21 decembrie cat si IICCMER sa nu porneasca la „chefuri cu miere si propolis” pana nu vor demasca intreaga inlantuire intre interesele criminale ,politice si economice, nationale si internationale care au dus la nenorociri care au indoliat numeroase familii.Trantorii si avocatii lor sa plateasca!

 3. GoldmundR Says:

  Din cate stiu eu,BOR si Armata se bucura de cel mai mare respect al romanilor.Daca n-au fost „teroristii”,cine a tras la Revolutie?Si cine a violat si batut la prima Mineriada?Cert este ca BOR este istitutia care nu a lasat accesul la actele Securitatii care ar face putin lumina asupra colaboratorilor,turnatorilor si chiar ofiterilor de Securitate care au lucrat pentru(in) BOR(si care,poate sunt inca in functii importante..)

  Daca „intreaga societate”ar avea mai mare incredere in Justitie,poate ar avea si asteptari clare de la Justitie,care ar provoca intr-un fel democratizarea de sus in jos,de la Inalta Curte de Casatie si Justitie,cunoscuta si sub numele de Curtea Suprema a Justitiei,pana la cei din Baroul lor,si s-ar obtine mai multa transparenta a actului de Justitie,indepartarea ideologilor PCR si ai colaboratorilor Securitatii(ex. aparut in ziarul RL despre domnul Ion Ionescu!) din randurile lor.Dar „intreaga societate”nu exista!
  @Victor,nu cuprinzi „intreaga societate”nici in fata unui meci de fotbal din Preliminariile Campionatului European….
  Nu stiu care sa fie numitorul comun pentru a putea schimba cu adevarat …mentalitati.Cert este ca daca -cel putin-intreaga inteligenta romaneasca ar fi unita si ar constitui un consens pentru a face ceva -si tot nu vei reusi.
  Unii dintre ei,provin din familii de politruci,de nomenklaturisti,altii sunt macerati de o indiferenta orientala greu de priceput.Si mai cunosc oameni care ,traind in Republica Federala Germania,au creierul atat de spalat,incat si acum mai produc tirade antiamericane,antirepublicane si antiimperialiste,iar Rusia e „exemplul”.Mai mult,aici au preluat si noile idei socialiste de critica a centralelor atomice sau impotriva „neocolonialismului”(vai,ce cuvant!)
  Inca o data:care „intreaga societate”?Sa speram ca o data si o data vor prelua puterea in Romania si cei din elita nou formata si cei cuprinsi de o dragoste febrila de tara si mai ales de cetatenii ei,si vor iubi Adevarul si Dreptatea mai mult decat cariera lor…..Poate ei vor schimba in bine si radical societatea romaneasca.

  Cunosc bine un caz,al unei victime produsa de Mineriada din Iuni 1990,cazul domnului D.G.,din Bucuresti,cartier Militari.Acesta se afla la cumparaturi,pe Bdul.Magheru,cand un grup de „mineri”l-ai somat sa se opreasca si i-au cerut „actele”(pentru ca,crede victima,avea o „valiza-diplomat”!)Domnul DG s-a simtit ofensat de niste mineri carora le-a zis ca el arata actul de indetitate,dar doar militienilor,unei puteri avizate de Stat.S-a trezit la Spitalul de Neurochirurgie(acum se numeste altfel)A scapat ca prin minune,cu leziuni grave craniene,prezentand pe tot corpul vanatai si rani deschise(!)Un medic l-a sfatuit sa faca poze cat mai multe.Mi le-a aratat si mie.Cumplit ce s-a produs la Mineriada si bolsevicul ala rade intr-una si azi,ca un criminal fara constiinta,iar Justitia nu face pana azi nimic!-ceea ce e si mai grav!Cata rusine si-a adus „statul roman”!
  Ce nu inteleg astfel de (neo)comunisti:le reuseste totul in viata asta si pentru ca au o massa amorfa de oameni pe care ii conduc prin minciuni si zvonuri si promisiuni deserte.Insa dupa ce se duc,nimic nu mai ramane din „renumele”lor,nici un bulevard nu le va purta numele….in vecii vecilor!Vor ramane in istorie ca niste figuri respingatoare,care au facut mult rau oamenilor si tarii lor-ca doar nu vor falsifica istoria la infinit-asta chiar ca nu se poate,tovarasi!

 4. noradamian Says:

  Sper, doresc din tot sufletul ca dupa atata amar de vreme sa iasa pe deplin si irevocabil la lumina aceste atrocităţi si sa raspunda pentru toate astea atat faptuitorii cat si cei ce le-au tinut ascunse.
  Felicitari conf.dr. Sorin Ilieşiu ,dr. Alin Rus, Asociatiei
  21 Decembtire1989 si presedintelui ei,Teodor Măries!

 5. pP Says:

  +
  si gata!

 6. GoldmundR Says:

  „dezbatere nationala”-si cate televiziuni au fost prezente la acest important Comunicat al Asociatiei 21 decembrie 1989?
  Va dati seama cate televiziuni ar fi fost prezente la un astfel de Comunicat in Germania?Toa-te!Ce se intampla in Romania??Sunt toate televiziunile „controlate”?Daca da,ce se intampla in Romania?

 7. filadel Says:

  Daca justitia nu va face nici de aceasta data dreptate putem sa ne mai asteptam la bite scoase din intuneric (si nu ma refer la intunericul din mina).

  Procurorul general ar trebui sa faca lumina de urgenta in acest caz sa vedem si noi mecanismul prin care se dosesc nemerniciile lui ilici kaghebistul si care-i sint slugile.

  Si dupa aia … curatenie bine-nteles.

 8. GoldmundR Says:

  errata
  BOR si Armata se bucurau…si nu „se bucura”

 9. GoldmundR Says:

  Acum am recitit postarea de la 18:04 si am gasit mai multe greseli-scuze!-nu le mai corectez.

 10. Riddick Says:

  Trebuie administrate probele beton, cu martori şi elemente cât mai precise, să nu fie răsturnate la (eventualul) proces.

  Subliniez inconvenientul validării frauduloase a referendumului constituţional din 2003, întins pe 2 zile, prin care s-au pus bazele instituţionalizării mafiei numite CSM şi a trecerii la moneda supranaţională a UE, renunţând la leu (se poate face prin lege organică, înainte Constituţia specifica în mod clar: „moneda naţională este leul, cu diviziunea banul”).

 11. neamtu tiganu Says:

  wow, oamenii de stiinta au descoperit, dupa 20 de ani, chestii pe care le stie oricine, chestii care s-au vazut cu ochiu liber. Mai au putin si vor descoperi roata!

 12. Riddick Says:

  Un bătrân este bătut, furat şi terorizat de fostul ministru al muncii Mariana Câmpeanu (PNL) şi de familia acesteia:

  http://riddickro.blogspot.com/2010/09/adevarata-fata-pnl-terorism-si-furt.html

 13. AVP Says:

  Update topic.

 14. tatonulaa Says:

  Nu se pot şterge pasajele dublate din „upgrade topic” pentru a nu da sărmanului cititor senzaţia că s-a matolit?
  Este un subiect de atât de mică însemnătate, că-l putem trata trebăluind prin casă sau prin curte?

  Cu scuze „cel ce-şi spune tatonulaa”

  de laplopulcuportocale

 15. stely Says:

  Nu stiu cum ati facut voi ,dar eu abia acum am terminat de citit aproape tot Raportul – plus RECHIZITORIUL DIN 27 IULIE 2007, întocmit de colonelul-magistrat Viorel Siserman
  pentru trimiterea în judecată a inculpaţilor militari
  pentru uciderea şi rănirea prin împuşcare
  a unor persoane la data de 13 iunie 1990.
  Am citit de la ora 15:00 ,cu o intrerupere de o ora .
  Sunt f.impresionata de modul cum a fost intocmit si scris acestRaport :riguros ,complex ,amanuntit ,cursiv ,clar ,cronologic .Fiecare capitol cu expunere de motive ,analize sociologice ,psihologice ,contextele politico-sociale in care s-au desfasurat mineriadele – cu preponderenta cea din 13-15 iunie .
  Cred ca si acest Raport trebuie sa fie oficializat prin citirea lui de catre presedintele tarii in plenul Parlamentului reunit, si intocmai ca si cel de condamnare a comunismului ,sa fie validat de parlament .Concluziile lui sa consfinteasca fara tagada ca ,mineriada din 15-13 iunie a fost organizata si premeditata de puterea neocomunista abia instaurata , cu scopul de a inabusi cea mai ampla manifestatie anticomunista .
  In final justitia pe baza dovezilor si sutelor de marturii ale victimelor ,dar si ale celor implicati in reprimarea manifestatiei ,sa redeschida procesul ptru judecarea celor vinovati de fratricid.
  Felicitari si multumiri ,ptru toti cei care au realizat acest Raport -Rechizitoriu :dr.conf.S.Iliesiu ,dr Alin Rus si nu in ultimul rind ptru d-l Teodor Maries ,cel care printr-un gest de sacrificiu -eroic a facut ca adevarul sa fie scos la lumina!

  P.S.Nu m-am putut abtine sa nu copiez citeva paragrafe din Raport care mi-au confirmat perceptiile si concluziile pe care mi le-am facut de-alungul celor 20 de ani de la evenimente .
  Marturisesc ca am citit Raportul cu mare interes ,intrucit pe masura ce il citeam imi reaminteam moment cu moment ceea ce simteam atunci privind la TVR si citind ziare ca „Adevarul „,care au manipulat si intoxicat la fel de premeditat opinia publica.Mult timp am fost si eu victima acestor manipulari ,considerind ca minerii au venit la Bucuresti nechemati si ca puterea a fost luata prin surprindere de manifestatiile lor violente.

  Concluzia aceasta este clara :

  „Responsabilii pentru tergiversarea trimiterii în judecată a vinovaţilor trebuie cercetaţi penal şi trimişi în judecată pentru favorizarea infractorilor şi pentru complicitate morală cu autorii abominabilelor crime istorice care, pentru foarte mulţi ani, au făcut imposibilă bunăstarea materială şi morală a poporului român, sacrificat cu cinism odată cu victimele crimelor fratricidale. Câte acte de uriaşă corupţie au fost necesare pentru a putea fi tergiversată timp de 20 de ani judecarea unor crime fratricide care au avut câteva mii de victime – rezultat direct al violenţelor fizice?”

  Si asta este la fel de importanta si demonstraza necesitatea judecarii vinovatilor :

  „România nu-şi va putea clădi nişte baze solide şi temeinice de stat modern, bazat pe principiile democraţiei şi ale pluralismului politic şi neclientelar dacă crimele istorice de după căderea oficială a comunismului vor rămâne nejudecate şi nepedepsite.”

  „Motivul pentru care terifiantele atrocităţi de după decembrie 1989 nu au fost judecate până acum este acela că justiţia şi alte instituţii ale statului au fost aservite politic, adică tocmai autorilor acestor crime istorice. România nu se va elibera de marea corupţie, iar clasa politică şi justiţia nu se vor putea reforma decât după ce adevărul despre genocidul din decembrie 1989 şi fratricidul din iunie 1990 va fi mărturisit în mod public şi oficial şi mai ales asumat de justiţie”

  „Ion Iliescu a fost găsit principalul responsabil al fratricidului din 13 iunie 1990, în urma rechizitoriului procurorilor independenţi din 27 iulie 2007, în care se arată următoarele: Ion Iliescu a luat decizia reprimării manifestaţiei din iunie 1990, a coordonat-o personal depăşindu-şi astfel atribuţiile, a ordonat intervenţia militară cu muniţie de război şi TAB-uri pentru reprimarea manifestanţilor din Piaţa Universităţii – ceea ce a avut ca urmare moartea şi rănirea prin împuşcare a mai multor persoane. Pe lângă aportul său activ la producerea crimelor din zilele de 13-15 iunie 1990, Ion Iliescu a implicat foarte mulţi oameni în operaţiunile masive ale acelor zile, inclusiv pe generalul Chiţac Mihai şi alţi ofiţeri superiori care au fost trimişi în judecată. Aceştia au susţinut în declaraţiile lor că n-au facut altceva decat să execute ordinele directe ale lui Ion Iliescu şi ale colaboratorilor lui.
  Acum, când România este membră a NATO şi UE, revoluţia anticomunistă trebuie definitivată şi se cuvine să devină “de catifea”. Primul pas spre definitivarea acestei revoluţii ar fi denunţarea în mod public a crimelor fratricide şi pedepsirea exemplară a celor ce vor fi găsiţi vinovaţi de către justiţie pentru comiterea lor.”

  În represiunea din 13-15 iunie 1990 au fost implicaţi filozofi, sociologi, jurişti, care au furnizat suportul ideologic şi „justiţiar” al acestui tip de genocid, în timp ce tehnicienii (oamenii de teren ai conflictului) au permis crearea şi dezvoltarea unei adevărate industrii a intimidării şi manipulării prin: răspândirea zvonurilor, incitare la violenţă şi în final recurgerea la agresiunea directă împotriva oponenţilor. Toate aceste lucruri pot explica resemnarea, timorarea, lipsa de acţiune în faţa injustiţiilor şi crimelor sau chiar tolerarea lor de către cei mai mulţi dintre cetăţenii României”

  „Pe lângă toţi aceşti oameni a căror grupare în jurul FSN-ului poate fi uşor explicată prin faptul că aceştia îşi simţeau ameninţate poziţiile şi privilegiile obţinute în vremea comunismului, au existat şi mulţi cetăţeni oneşti care au luat drumul Bucureştiului crezând sincer că ţara este în pericol. Manipularea acestei mase de cetăţeni creduli în acest fel, prin intermediul mass-mediei ”libere” reprezintă un act criminal care trebuie pedepsit ca atare”

  „Din interviurile cu minerii participanţi reiese totuşi că au existat şi mineri obişnuiţi, oameni în general neviolenţi, care s-au dedat la agresiuni fizice odată ajunşi la Bucureşti. Cum poate fi acest fapt explicat? Explicaţia este totuşi simplă. Timp de 52 de zile, cât a durat manifestaţia maraton din Piaţa Universităţii, Televiziunea Română, singura existentă la acea vreme în ţară, a demonizat în fel şi chip protestatarii pieţei. Exploatând resentimentele unui segment al populaţiei faţă de grupul etnic al rromilor, Televiziunea Română prezenta cu predilecţie protestatarii cu feţe tuciurii sau bişniţarii care-şi comercializau produsele la marginea Pieţei Universităţii. De asemenea, Piaţa era descrisă ca spaţiu al infecţiei, insalubrităţii şi dejecţiei, toate acestea pentru a trezi sentimente de dezgust faţă de acel loc şi faţă de cei ce protestau acolo. ”

  „Puterea postdecembristă nu numai că nu a încercat să evite violenţele, dar, manipulând sentimente şi porniri umane naturale, precum: ataşamentul omului faţă de grupul său social, supunerea faţă de autoritate şi dorinţa de a-şi ajuta semenii aflaţi în pericol, a instigat la violenţă, la ură rasială şi de clasă şi a canalizat toate aceste sentimente spre brutalizarea şi violentarea fizică a oponenţilor ei politici. Prin aceasta, puterea FSN-istă şi-a demonstrat caracterul său dictatorial. ”

  „Ceea ce s-a întâmplat la noi în decembrie 1989 şi la mineriada din iunie 1990, respectiv asasinarea sau torturarea la ordinul guvernanţilor a unor cetăţeni fără apărare, este una dintre problemele cele mai grave de care este afectată şi astăzi societatea românească. Aşa cum a dovedit istoria recentă, acele societăţi care nu şi-au asumat trecutul criminal iar cei responsabili de crime nu au fost pedepsiţi, se confruntă mereu cu probleme sociale, mişcări sociale, proteste şi demonstraţii care îngreunează orice posibilitate de progres către democraţie şi civism a ţării respective.”

  „Astăzi, mai mult ca niciodată, analizând istoria recentă a României, se poate constata că neocomunismul postdecembrist este tot o formă de comunism. Una la fel de nocivă şi de periculoasă precum comunismul însuşi. Statul român se va deparazita realmente de comunism doar în clipa în care justiţia va face dreptate în privinţa crimelor comuniste şi neocomuniste”

  „Viitorul proces trebuie să judece reprimarea tuturor formelor de manifestare prodemocratică şi anticomunistă, reprimare realizată iniţial prin antrenarea minerilor şi a altor muncitori într-un război civil iar ulterior prin folosirea pârghiilor statului pentru satisfacerea intereselor unui grup restrâns şi privilegiat. Un proces corect şi echitabil va putea revela adevărata natură a forţelor aflate în conflict astfel încât să constatăm care din ele au apărat cu adevărat interesele României: Frontul Salvării Naţionale (continuatorul PCR) condus de Ion Iliescu sau opoziţia prodemocratică şi anticomunistă”

  „Aşadar, miza dosarului 13-15 iunie 1990 nu e doar judecarea celor ce au folosit abuziv forţele de ordine împotriva unor manifestanţi paşnici şi bineintenţionaţi (majoritatea dintre aceştia fiind aceiaşi protestatari care avuseseră curajul de a ieşi în stradă şi de a lupta la revoluţia din decembrie 1989), nu e numai judecarea celor ce au instigat şi orchestrat un război civil trimiţând minerii împotriva manifestanţilor opozanţi pentru a-şi păstra puterea, ci înseamnă şi condamnarea celor care au sufocat şi reprimat revoluţia anticomunistă împiedicând decomunizarea României, reformarea societăţii române şi reconcilierea naţională”

  Asta e o dedicatie ptru @NEAMTU TZIGANU . 😳

  „Ţara lui Eminescu votează cu Iliescu”.

  Extras dintr-un interviu cu Generalul magistrat Dan Voinea pe care pare T.Maries a mizat ca va finaliza dosarul .
  „DV: S-a dorit instaurarea terorii.(…). A fost un act terorist prin implicarea acestor forţe într-o acţiune violentă, care nu a fost justificată de împrejurările politice. Tocmai asta dă caracterul infracţional al acţiunii – nejustificarea. Ei au fost violenţi împotriva unui grup care nu era agresiv

  DV: A FSN-ului. Credeţi că este o diferenţă între cele două? Oamenii din FSN erau cei agreaţi de SRI, în primul rând. După revoluţie, cine a ajuns primar, prefect, nu ştiu ce? Pe cine a vrut SRI-ul.
  (…)

  Concluzia care sper sa-i da mari fiori pe sira spinarii celui care a stat 20 de ani linistit si fara remuscari:
  „Este evident că atât fostul şef al statului Ion Iliescu, cât şi
  ministrul de interne, generalul Mihai Chiţac ori adjunctul său generalul Andriţa Gheorghe, precum şi col. Costea Dumitru şi col. Constantin Vasile au fost lideri incontestabili, comandanţi sau superiori ai militarilor folosiţi în acţiunea de reprimare. Prin urmare, ei sunt cei responsabili de faptele săvârşite, fără vinovăţie, de către militarii folosiţi în acestă acţiune iar soluţia adoptată iniţial, fiind corectă, urmează a fi menţinută.”

  In final nu ma pot abtine sa nu ma intreb :
  Oare ce tupeu poate sa aiba acest individ ,ca sa incerce sa declanseze si coordoneze o alta actiune ca si o mineriada ,si anume cea de-a doua suspendare a Presdintelui T.Basescu ?

  Toate aceste mărturii şi declaraţii precum şi alte informaţii despre evenimentele din timpul mineriadei din 1990 l-au determinat pe Florin Mătrescu să considere, în lucrarea Holocaustul roşu, că evenimentele sângeroase din 16–24 decembrie precum şi cele din 13–15 iunie au continuat seria morţilor ucişi de regimul comunist, prin reprezentanţii săi oficiali, această cifră ridicându-se la peste 800 de mii de morţi. În aceeaşi lucrare Mătrescu (el însuşi medic) consemnează şi mărturia medicului Dan Greceanu, care în acele zile lucra la Secţia de Neurochirurgie a Spitalului nr. 9 din Bucureşti: „Începând cu noaptea de 13 iunie 1990 când cei câţiva zeci de manifestanţi care-şi petreceau noaptea în

 16. stely Says:

  Ups !A iesit cam lunga ..Dar ,daca ati citit raportul integral puteti sa treceti peste ele.

 17. AVP Says:

  @tatonulaa : multumesc pt sesizare. Desi nu este numai vina mea, mi-o asum cu scuzele de rigoare pt cetitori.

 18. tatonulaa Says:

  Sire, aşa mai merge! Ca între oameni normali!
  Mulţam!

  laplopulcuportocale
  şi moş aa

 19. skorpion Says:

  perfect de acord cu asta:

  “Cine suntem noi ca sa iertam in numele celor ucisi in zori?”

 20. skorpion Says:

  „Ma gandesc ca intr-un viitor, mai mult sau mai putin indepartat, sa ma implic in politica, singura solutie de a reusi in ceea ce nu se poate de pe pozitia pe care o ocup la o asociatia civila”,

  a explicat presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989.

  http://www.ziuaveche.ro/politica-interna/doru-maries-se-gandeste-sa-intre-in-politica

 21. pP Says:

  donc,?

  exista bani in BALCANIA pt.actiuni culturale&culinare

  ……………………………………………………………………….
  ,,Festival al Degustătorilor de Film şi Artă Culinară, care are loc între 5-12 septembrie, la „portul cultural” Cetate.

  Este vorba despre Ministerul Dezvoltării regionale şi Turismului, Centrul Naţional al Cinematografiei şi Institutul Cultural Român.(ICR),,
  ICR!
  ICR!
  ICR!
  pardon.
  PCR!
  PCR!
  PCR!
  http://riddickro.blogspot.com/2010/09/si-uite-asa-si-iar-asa-amandoi-ne-om.html
  …………………………………………………………………..
  IN SCHIMB,
  pentru finantarea filmelor domnului ILIESIU,pt.cartile domnului PADINA&+
  NU EXISTA BANI IN BALCANIA.
  BRAVOS NATIUNE CU PRETENI & TONTI!

 22. AVP Says:

  @pp – nu uita ca ne aflam la portile Orientului, iar nu la Paris… oops

  Aici totul este intamplator si depanda exclusiv de subiectivitatea, capriciile or gusturile impresioniste ale unui mogul (cultural-politic) sau altuia… Asa cum am scris, mai demult, colea

  Pana si (sau mai ales) legea se aplica – fiindca veni vba de dosarele amanate la pastele cailor, ale mineriadei asteia… – dupa chefu unuia sau altuia :… : fie el voevod, vladica, pasa, bimpasa, rege, boier, boier al mintii, presedinte, secretar general, judecator, procuror sau academician local, toti astia au aplicat si continua a aplica legea ca-n catunu mioritico-imemorial Atarnatii din Deal (adicatelea accidental sau in functie de cheful / interesul personal… oops)

  Singura sansa de a ne civiliza candva, cumva, e sa mai phootem sta lipiti macar o suta de anisori de lumea occidentala (UE), ca sa-nvatam, cat de cat , respectu fata de lege si de cuvantul dat si sa iesim din Orientu ciubucar & fanat… Dar daca nici macar pretinu @Riddick nu vrea – iacata – alaturarea de Ioropa ce ne va fi civilizat, intr-un tarziu de rahat, e nashpa rau pe-al nostrum nat… 👿

 23. pP Says:

  @AVP
  da domnule, AVETI DREPTATE!
  ESTE TRIST.
  despre @Riddick ?
  ESTE LA FEL DE TRIST.

  ………………………………………………………
  am incercat de mai multe ori sa-i semnalez unei doamne
  ministru (se pare?)
  et décidément, mesajul nostru nu TRECE.
  ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
  petitPARIS says:
  Your comment is awaiting moderation.

  06.09.2010 at 15:13
  draga WEB,
  este posibil sa aveti un comportament civilizat si ONEST? (de tip european ;pe masura proprietarului acestui BLOG n’est ce pas)
  merci.
  sper sa publicati mesajul nostru pt.DOAMNA MINISTRU ELENA UDREA.
  (daca NU,?!cu prima ocazie ii comunicam noi perso.-la Bucuresti, la PARIS sau la Brussels Airport)
  @petitPARIS says: Your comment is awaiting moderation.
  06.09.2010 at 12:30
  Doamna Udrea,
  donc,?
  exista bani in BALCANIA pt.actiuni culturale&culinare:
  ,,Festival al Degustătorilor de Film şi Artă Culinară, care are loc între 5-12 septembrie, la “portul cultural” Cetate.
  Este vorba despre Ministerul Dezvoltării regionale şi Turismului, Centrul Naţional al Cinematografiei şi Institutul Cultural Român.(ICR),,
  IN SCHIMB,
  pentru finantarea filmelor domnului ILIESIU,pt.cartile domnului PADINA&+
  NU EXISTA BANI IN BALCANIA.
  BRAVOS NATIUNE CU PRETENI & TONTI!
  Madame SVP(s’il vous plaît)
  jeter un coup d’œil ……..s’il vous plaît!,
  pe blogul domnului VIOREL PADINA.
  Merci.

  ……………………………………

  aici am postat:
  http://www.elenaudrea.ro/sambata-04-septembrie.html/comment-page-2#comment-166744

 24. AVP Says:

  @pP – atata timp cat nu vei intelege – ca si @Stely, ca si @Sorin Iliesiu, intre prietenii cei mai dragi… – ca vointza / incapatanarea voastra de a va adresa diverselor marimi ale becisnicei clipe balcanice in care traim (de la Base cu toti ministri sai plescari la Plesu al boierilor mintii cica mari, dar in fond la fel de kknari…), efortul vostru nu doar ca nu va fi demn de destinu rumanilor hypertemporali (atat de rari, helas…), dar nu va ajunge nici la genunchiu broastei rumânilor asa-zis mari… oops

  Siguru scop al istui hyperspatz este acela de a ne lansa – pe catziva – in eternitatea de dincolo de patria asta temporara, kkta si pishata pe ea… 👿

  Asa ca nu-mi mai vbi mie de ce-ar trebui sa faca udrea lu pesce si alte asemenea ICRe care abia invata cum sa dea si iele din coada tipic rumâneste-secureste, fireste… 👿

 25. pP Says:

  @avp
  maestre!
  VREI sa-ti spun ce REGRETAM noi aici la PARIS?
  REGRETAM CA AM PIERDUT TIMPUL CU ACESTI DERBEDEI IPOCRITI & ACOLITII LOR LA FEL DE DERBEDEI SI LA FEL DE IPOCRITI.
  EU PERSONAL,REGRET CA M-AM DEPLASAT LA AMBASADA LA PARIS CA SA-I VOTEZ.
  dealtfel,
  am facut-o numai pt.VOI, cei care ati CREZUT ca GATA:
  A SOSIT MOMENTUL!
  A SOSIT MOMENTUL ADEVARULUI!
  A SOSIT MOMENTUL DREPTATII!
  A SOSIT MOMENTUL VOSTRU!
  PS//:
  SINCER,
  am facut-o pentru tine in primul rind,VIOREL PADINA.
  am facut-o pentru SORIN ILIESIU,DEVIS GREBU&+
  NICI NU POTI SA-TI INCHIPUI CIT DE TRIST POT SA FIU:
  J’ai envie de Vomir!!!!!!
  .

 26. stely Says:

  Buna ziua ,
  Ma ingrozesc la gindul ca ai fi putut sa devii un mascarici si un flecar ordinar ca Dinescu ,daca ai fi consimtit sa dai curs „invitatiei „colonelului Ratiu .Sigur ca la fel de mult m-as putea ingrozi si la gindul ca nu voi apuca sa vina („ca un hot”)ziua aceea ,care sa fie numai a ta. 😉 Dar cum sunt o optimista „incorigibila” si o visatoare la fel -nu ma ingozesc- ptru ca nu voi inceta sa sper,convinsa fiind ca previziunile mele se vor implini 😳
  Deocamdata o previziune facuta in septembrie anul trecut (un an) s-a adeverit .Daca nu ma crezi pot sa-ti furnizez dovada . 🙄
  P.S .eu sunt deja mindra si fericita ca sunt,ca si @pP , ca si @Sorin Iliesiu,printre prietenii tai „cei mai dragi”. 🙂

 27. stely Says:

  @pP,
  Nu trebuie sa regreti ,intrucit daca nu ai fi votat asa cum ti-a dictat inima ,acum ai fi avut o stare de permanenta voma . 😦 Dinescu ,Geona&Crin ar fi fost acum stapini ..Asa nu are decit sa linga unde a scuipat .Mie mi se pare cu mult mai umilitor sa-i fie dator EU si sa fie nevoit sa se caciuleasca la ea.Numai unul ca Dinescu este in stare sa faca asa ceva. 👿

 28. pP Says:

  ,,Deocamdata o previziune facuta in septembrie anul trecut (un an) s-a adeverit .Daca nu ma crezi pot sa-ti furnizez dovada .,,
  care previziune si care dovada ma cherie STELY?
  hai ca acusi
  ma facusi
  chiar pe mine
  curiosi.

 29. pP Says:

  @stely Says:
  6 septembrie 2010 la 16:59
  OK STELY.
  BASTA!
  HAI SA NE OPRIM AICI.
  ps:
  1.
  am votat o singura data in viata mea.
  2.
  motivele pt.care am votat le-am expus la ora 16:36
  asa ca,
  ma scuzi?

 30. AVP Says:

  @pP – scauza-ma, prietene, dar io n-am crezut niciun moment, nici atunci – sau mai ales atunci – cand am lansat Apelu ProTB si-am vazut ca ierou’ nost a si castigat, ca a sosit momentu predestinat… oops. Am spus tot timpu /iar arhiva Hyperspatziului sta marturie/ ca ierou’ nost a fost doar raul cel mic, in comparatie cu raul mai mare reprezentat de sfortzele-i adversare, si-n niciun caz c-ar fi fratele lu tata sau al lu mama sau ca ma va-ntelege mai mult decat fostii sai tovarasi de idealuri, cu studii la Moscova or Doftana… oops. Io am stiut ca voi ramane singur pana-n eternitatea mea, ca drea, din momentu cand am vazut ca aproape nimerea, pe lumea aialalta, n-a fost langa mine atunci cand Apelul catre Europa l-am lansat, decat cei doi-trei care sunt si azi alaturi de mine, ca si altadat, desi ma-nvarteam prin elita acestui neam ingrat… Nici macar cel care si-a zis primu ca e „fiul lu Dzeu”, intr-o Iepoca in care nu egzista nici televizor, nici apa la WCeu si nici macar nu se stia ca Pamantu e rotund ca un Ou, darmite ca e un embrion de Zeu, n-a avut decat 11-12 ucenici, domnu meu… oops. Asa ca multumeste-te sa fii alaturi de noi, iar in rest sa te doara-n oi, asteptand Judecata de Apoi… oops.

  @Stely, pe cat esti de lucida uneori, pe atat esti de naiva, de cele mai multe ori… oops.

 31. pP Says:

  @stely

  Este vorba despre Ministerul Dezvoltării regionale şi Turismului, Centrul Naţional al Cinematografiei şi Institutul Cultural Român.(ICR),,
  pai UDREA este fata lu mama mare sau protejata lu OMU?
  pai ICR este cabana la trei brazi?
  pai CNC este VUVU?
  pai ACOLITII IPOCRITI SUNT PADINA ,ILIESIU,GREBU&+
  sau?!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  ,,PRIETENII NOSTRI,,?

 32. stely Says:

  Eheee! Ce stiti voi cum sunt eu in realitate ? 👿
  Acum ,hai s-o spunem si pe cea dreapta .EU este MT ,si daca si-a propus sa exploateze potentialul turistic al Dunarii ,nu putea sa ignore o manifestare cultural-turistica fie chiar si la Dinescu la „Cetate”.Sigur ca este imoral si ptru unii si ptru altii ,dar este posibil sa fie un cistig ptru turism. Cit despre ICR ,desigur ca nu trebuie sa ne mai mire cind Popescu D’Hart modereaza simpozioane de arta sub egida ICR ,promovindu-l pe I.Birladeanu ?
  p.s.”dovada „va veni pe 25 septembrie ..

 33. stely Says:

  Hai ca era cit p’aci sa ma molipsesc de pesimismul vostru .
  Ce ziceti insa de chestiunea asta ?
  „Presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989, Doru Maries, a declarat sambata, ca intentioneaza sa intre in politica dupa ce va demisiona din aceasta functie, informeaza Agerpres”.
  Mie mi se pare destul de interesanta si promitatoare. Eu cred ca T.Maries a dovedit din 89 si pina acum ca este de nezdruncinat cind isi propune sa faca ceva . De altfel ,nu spun toti analistii si sociologii ca se simte nevoia unui nou partid ?
  Pai s-i lasam pe dezamagiti sa plece la DD -PPR ?
  Eu nu . 🙄
  P.S. vorba lui Goldmundr :”pesimistii sunt realisti ,dar tot cu optimistii si citeodata „naivii” se poate construi .. 😳

 34. pP Says:

  ,,Hai ca era cit p’aci sa ma molipsesc de pesimismul vostru .,,
  &+++++++++++++++++++++++++++restul
  @STELY la 18:06
  tu maîtrise avec une grande perversité l’humour.
  j’aime énormément comment tu maitrise l’humour !!)
  Parol d’honeur!
  Hai pa.

 35. AVP Says:

  Stely, nu-i mai tot cauta in coarne lu madam Udrea… 👿 Din momentul in care nu mi-a mai dat replica la scrisoarea asta, am stiut ca n-o duce nici mintea, nici anima prea tare, darmite sa reformeze Romanica, fie facand doar ca hotelurile de langa mare sa fie mai primitoare, dear surioare… Din pacate, previziunile mele de-acolo s-au confirmat mot-a-mot, doamna cu pricina fiind cea care il impiedica cel mai mult pe Matelot la amonte-nnot, mai mult chiar si decat cel mai al dreaq ciot… oops

 36. stely Says:

  CC,
  Merci beaucoup !
  j’ai moi aussi beaucoup votre humour . 😳
  Zau! 🙂
  AVP,
  Chiar te-ai asteptat sa-ti raspunda „domnitza”? Pun pariu ca n-a priceput nimic . Chestiunea este ca atit la referendum cit si la prezidentiale nu a contat prea mult .Chiar voiam sa-ti reamintesc previziunea mea ..optimista ,precum ca Base va cistiga cu „Udrea’n mot”. Dar ma simt obligata sa-ti reamintesc alta previziune a ta :anume aceea ca ,pe Base ,nu-l va invinge decit „domnitza” Criza.Si e pe gata . 👿 Noi avem nemultumirile noastre ,adevarate ce-i drept ,dar ele nu coincid nici pe departe cu cele ale majoritatii a votantilor lui , cu rasfringere directa asupra PD-L.
  Sondajele aparute in presa sunt cum nu se poate de adevarate.
  Daca alegerile prezidentiale ar fi fost acum ,am fi zis :”Pa ,domnitaza mea”,dar si Base&Boc etc..
  Nu cred ca nu asculti ce se injura prin scoli,spitale,primarii si in alte institutii bugetare. Am colege de la spital carora pe linga ca li s-au diminuat salariile cu 25% ,acum sunt obligate sa returneze si niste sferturi de norma , date pe luna trecuta.
  Au luat-o cu totii la vale si chiar daca se va ajunge ca la alegerile din 2012 sa se revina la normal ,PD-L, tot va pierde ,intrucit toti acesria vor stringe destula ura cit sa-i faca sa nu uite prin ce au trecut. Sa vedem ce vor face acum ,cu PFA -urile, intrucit se aude ca vor schimba radical sistemul de taxare .Daca si-i vor mai pune si pe acestia pe cap ,s-a zis cu ei. 👿

 37. filadel Says:

  Stely
  PDL trebuie sa-si asume toate aceste riscuri dar si persoanele pomenite de tine mai sus ar trebui sa-si asume minime responsabilitati. Altfel aia care platim se supara si-si muta cuibu.

 38. pP Says:

  @stely
  j’aime moi aussi beaucoup votre humour.
  parol!

 39. pP Says:

  stely
  et+
  Moi aussi, j’aime ma femme!
  hmmm!!!!!

 40. pP Says:

  PS/
  apoi URMEAZA filmul cu Festivalul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară, care are loc între 5-12 septembrie, la “portul cultural” CETATE-DINESCU-IOROPA
  e de RISU-PLINSU!

 41. stely Says:

  @Pp ,
  Je n’ai pas doute .. si ai toata admiratia mea . Parol!

  @Filadel,
  Sunt de acord cu tine .Baiatul meu va fi f.afectat de chestia asta.Cum ar fi :”de ce i-a fost frica ,nu a scapat”.Nu stiu insa daca isi va „muta cuibu”.Tu ? Sa speram ca nu va fi asa .
  Si,da ..cumva esti suparat si tu pe Udrea &Boc? Am fost ieri pe la voi ,dar nu ti-am vazut parerea.
  Apropos,am vrut sa-i sar in apararea @Emiliei, pe care o banuieste pe nedrept un „troll”, precum ca as fi eu. Cred ca ,daca nu ati facut-o pina acum ,ar fi cazul sa i-o spuneti individului .Nu vreau ca @Emilia sa suporte nemeritat mizeriile lui .As fi facut-o eu ,dar nu vreau sa se porneasca vreun scandal ,de care stiu ca va feriti .

 42. pP Says:

  @stely
  moi aussi,
  Je ne m’en doute pas.
  merci.

 43. stely Says:

  Ups! Filmul e groaznic. Nu-mi place cind se duce in provincie ,imbracata in pantaloni mulati si cu „balcoanele” dezgolite pe jumatate. Daca as fi mama ei i-as spune ,fara doar si poate.

 44. filadel Says:

  Stely
  nu sint impotriva EU sau a lui Boc. Nu-mi schimb preferintele muzicale odata cu rasaritul soarelui. Nici nu ma refream la asta.

  Era vorba de riscurile pe care le-ai enumerat mai sus si de care crezi ca PDL ar trebui sa tina cont.
  PDL nu trebuie sa joace electoral acum. Are un program pentru care a fost votat si trebuie sa tina cu dintii de el. Cu Elena Udrea ori Emil Boc sau fara ei; nici nu mai conteaza. Se joaca totul pe o carte. Ori reusesc si merg mai departe (asta implica si reformele interne) ori la loc comanda (la rosu toata lumea, in genunchi pe boabe de porumb). Ura si la gara.

 45. AVP Says:

  UPDATE TOPIC :

  Decorarea lui Sorin Iliesiu.

 46. AVP Says:

  Adevaru e ca Sorin Iliesiu e printre putinii rumani actuali ce-ar merita cu prisosinta cea mai inalta distinctie Ro si care abia in acest fel si-ar recapata incarcatura simbolica & heroica, consumata in van pe pepturile de arama coclita ale mediocritatilor care au primit-o pana acuma, exceptis excipiendis, aloo… Dar cine sa se gandeasca la asta in protocolu nost de kko… ?

  Pe maine seara.

 47. stely Says:

  Felicitari ! Astept cu nerabdare prezentarea Raportului -rechizitoriu in parlamentul Ro ,apoi decorarea lui S.Iliesiu si de catre presedintele T.Basescu .
  Filadel,
  Asa cred si eu .Sigur ! „ori invingem ori murim „!

 48. Maria Says:

  Sincere felicitări domnului Sorin Ilieşiu! Alături de toată gratitudinea şi admiraţia mea pentru efortul de coordonare a impresionantului Raport-rechizitoriu despre fratricidul din 13-15 iunie 1990!

 49. pP Says:

  buna dimineata!

  poate va intereseaza si asta:

  DOINA JELA & MONICA LOVINESCU

  D.J.: Ei, dar în privinta atitudinilor transante şi Doina Cornea a avut o atitudine transantă. si Vasile Paraschiv…
  M.L.: Da, dar Goma era si un scriitor…
  D. J.: Dar Goma avea şi în spate un socru care era foarte puternic.
  M.L.: Asta, cunoscându-l pe Goma, şi chiar pe post-Goma, care nu-mi mai era prieten, cred că n-are consecinţe.
  D.J.: Dar nu e un compromis să te îndrăgostesti taman de fata unui mare activist? M.L.: Nu era mare, a fost dintre cei mărunti. Sau era mare, dar nu făcea compromisuri enorme, n-a făcut rău nimănui. Virgil, care era în cercuri de stânga, vorbeşte despre el cu simpatie. Probabil că era mai puţin penibil decât alţii.
  D.J.: Păi Virgil vorbeste asa fiindcă era de stânga la vremea aceea şi i-a păstrat o amintire favorabilă.
  M.L.: Nuuu, pentru că Virgil îsi neagă stânga până la a fi de dreapta.
  D.J.: Leonte Răutu în particular era un tip fermecător.
  M.L.: Nu, dar Năvodaru n-a făcut răul pe care l-a făcut Răutu. N-a fost dictatorul literelor.
  D.J.: Ne întoarcem: e un compromis să te însori cu…
  M.L.: Nu e un compromis să te însori cu nimeni, dacă îl iubeşti. Astea sunt grădinile particulare.
  D.J.: Da, dar numai să frecventezi grădinile alea, să ajungi să frecventezi grădini în care să întâlnesti fii si fiice de activisti, mi se pare un pic louche.
  M.L.: Nu, nu mi se pare nimic louche la Goma şi o spun cu toată obiectivitatea, fiindcă la urma-urmelor Goma s-a purtat cu noi oribil. Deci nu dintr-un sentiment de părtinire.
  D.J.: Unii spun că v-ati purtat tot atât de oribil cu el.
  M.L.: Nu ne-am purtat oribil. Fiindcă am făcut tot ce-am putut…
  D.J.: După ce l-ati adoptat ca pe un fiu si vă iubea ca un fiu, ati uitat de el după ce au apărut fii mai…
  M.L.: N-am uitat de el. El a început să ne atace. Rapid. Imediat. Şi pe gelozii.
  D.J.: Nu este o gelozie usor cam copilărească?
  M.L.: Ba da, dar Goma era un tip copilăros, copilăros în sensul bun al cuvântului. Cine ar fi făcut ce a făcut el, dacă nu avea o doză de naivitate sau de încredere în natura umană?
  D.J: Dorin Tudoran nu era la fel de copilăros?
  M.L.: Dar Dorin Tudoran n-a făcut niciodata atât de mult. E prieten bun al nostru si nu ne-a dezamăgit niciodată, deci vorbesc cu obiectivitate aici sau în încercare de obiectivitate. Dar nu a făcut niciodată ce a făcut Goma. Goma s-a situat, în tară, pe pozitii incompatibile cu prudenta, a luptat pe fată. Pe când prietenul nostru foarte bun a luptat pentru pozitii personale. Totul a pornit dintr-o ceartă a lui cu cei de la „România liberă“…
  D.J.: Scrisoarea pe care a scris-o Goma lui Ceausescu, din închisoare, nu este un compromis?
  M.L.: Este, dar din cele obtinute prin diverse torturi, printre ele fiind si nedormitul. Este un compromis asupra căruia m-am explicat si nu spun că l-am aprobat, dar nu l-am considerat un păcat, încă de pe vremea când a fost dat publicitătii

  PS/
  CONCLUZIA:
  DORIN TUDORAN:
  ,, prietenul nostru foarte bun a luptat pentru pozitii personale. Totul a pornit dintr-o ceartă a lui cu cei de la „România liberă“… ,,

  PAUL GOMA:
  ,,Goma s-a situat, în tară, pe pozitii incompatibile cu prudenta, a luptat pe fată,,

 50. pP Says:

  +
  si gata:

 51. pP Says:

  ps:
  dialogul postat mai sus ,,DOINA JELA & MONICA LOVINESCU ,,l-am preluat de pe forumul ziarului ,,cotidianul,, la articolul ,,Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca,,
  de Bedros Horasangian

  postat @stefan
  SPER SA FIE AUTENTIC.
  poate cineva sa ne lamureasca daca este autentic?

 52. stely Says:

  buna ziua,
  Pp ,
  Nu am gasit articolul din Cotidianul.Cu privire la ceea ce ai luat de pe forum ,ca fiind un „interviu” poate fi credibil .Discutia este posibil sa fi avut loc .Pare o discutie privata ,nu un interviu.Eu cred de ca este autentica si obiectiva .Stii doar ca ,si eu ,ca si tine 🙄 am considerat ca „disidenta „lui DT a fost la inceput ptru „pozitii personale” ,dar odata ajuns in SUA si-a facut datoria ca un anticomunist autentic, punindu-si viata in pericol. Sigur ca din ceea ce am citit si eu despre P.Goma ,este clar ca lupta lui a fost fatisa si „de pe pozitii incompatibile cu prudenta”.
  Mi se pare insa ca ceea ce spune aici :
  „M.L.: Ba da, dar Goma era un tip copilăros, copilăros în sensul bun al cuvântului. Cine ar fi făcut ce a făcut el, dacă nu avea o doză de naivitate sau de încredere în natura umană?”

  ..mi se pare putin cam contradictorie fata de perceptia mea ,privindu-l pe P.Goma. Eu l-am perceput, ca si pe AVP ,deosebit de matur si constient ca” pozitia „sa este imprudenta si ca stie ce-l poate astepta. Si si-a asumat-o cu curaj .
  Cred cu claritate ca, cei trei (DT,AVP SI PG) ,au fost singurii dintre scriitorii generatiei lor care au facut disidenta anticomunista autentica.Mai cred de asemenea ca au fost si singuri ; adica nu au reusit sa adune in jurul lor pe nimeni .
  Macar ,daca s-ar fi cunoscut intre ei .Pina in anul 1985 ,atunci cind DT a facut greva foamei pe motive de libertate a constiintei sau individuala ,ar fi putut sa stie despre Apelul lansat de AVP (1980) si sa caute sa-l contacteze .
  P.S .Ca o naiva ce sunt sper ca, intre cei trei sa existe macar acum ,o solidaritate si o clarificare de”pozitii”. Fiecare sa aiba locul lui ,clar si recunoscut de toata breasla ,in istoria rezistentei anticomuniste prin cultura . Hmm!O fi asa greu ?

 53. pP Says:

  @STELY
  sunteti naiva.
  SUNTETI NAIVA?
  ,,Ca o naiva ce sunt sper ca, intre cei trei sa existe macar acum ,o solidaritate si o clarificare de”pozitii”. Fiecare sa aiba locul lui ,clar si recunoscut de toata breasla ,in istoria rezistentei anticomuniste prin cultura . Hmm!,,

  UITE CE SPUNE PAUL GOMA aici:

  ,,Rezistenţii prin cultură au operat o diversiune dintre cele mai
  murdare, mai ticăloase: ei, nu “unii disidenţi”au inversat termenii. Ei,
  amorfii, nevertebraţii, ei, analfabeţii moral, ei, campioni ai supremaţiei
  esteticului, demascaţi, criticaţi, arătaţi a fi ceea ce au chiar fost:
  colaboraţionişti ai Terorismului Comunist, au adoptat tactica hoţului
  care, prins, zbiară: „Hoţul! Hoţul!!”, arătîndu-l pe păgubaş-păgubos.,,

 54. stely Says:

  pP,
  sunt naiva . 😳
  Sunt naiva ? 🙄
  p.s Am vrut sa trimit asta inaintea de a citi ,”Zile cu Paul Goma si M.Lovinescu „,ptru care iti multumesc f.mult.
  Textul a fost extraordinar si m-a impresionat f.mult.
  In ceea ce-i priveste pe cei doi ,in finalul textului scrie asa :

  „Poate că românii din viitor vor fi capabili de mai multe pentru memoria lor demnă de o istorie netrucată. Cei de azi, care ar trebui să o facă, sunt atât de dezbinati că nu stiu, bietii de ei, unde va fi depusă cenusa lor atât de pretioasă.”

  Prin urmare citind acest final , nu pot sa-ti dau un raspuns clar, cu privire la ceea ce m-ai intrebat ,poate ironic .
  Daca este sa ma gindesc la „toata breasla „,pe care iata cit de dur o ataca P.Goma -ca de altfel si AVP-si cit de pesimist este „auctorul „textului ,pot spune: da, sunt naiva . 😳
  Dar daca e sa ma gindesc numai la cei trei ,care sunt aici ,in carne si oase, atunci te intreb si eu inca odata :”Sunt naiva”?
  Eu sper ca odata si odata ,cei trei vor isi vor gasi -locul ,meritul ,contributia fiecaruia -exact asa cum a fost :nici mai mult ,nici mai putin. Ce si cine ii opreste?

 55. pP Says:

  @stely
  merci stely.
  poate sunteti naiva,poate nu.
  HAI MAI BINE SA-l LASAM PE PADINA SA SE EXPRIME!
  sau pe cei avizati (initiati).

  ps:
  imi pare rau/chiar nu este vina dumneavoastra ca nu va pricepeti.
  cititi va rog si priviti toate imaginile pe care le-am postat azi.
  poate nu ati reusit sa percepeti nuantele,alunecusurile,urcusurile,subtilitatile-(,,la langue de bois,,a celor din imaginile postate mai sus ,etcccccccccc.)
  IN REST SUNT DEACORD CU GOMA AICI + CU COANDE LA LINKUL DE MAI SUS.
  ,,Rezistenţii prin cultură au operat o diversiune dintre cele mai
  murdare, mai ticăloase: ei, nu “unii disidenţi”au inversat termenii. Ei,
  amorfii, nevertebraţii, ei, analfabeţii moral, ei, campioni ai supremaţiei
  esteticului, demascaţi, criticaţi, arătaţi a fi ceea ce au chiar fost:
  colaboraţionişti ai Terorismului Comunist, au adoptat tactica hoţului
  care, prins, zbiară: “Hoţul! Hoţul!!”, arătîndu-l pe păgubaş-păgubos.,,
  …………………………………………
  PSS/
  NICOLAE COANDE A SCRIS CEL MAI BUN TEXT(din cele care s-au scris cu dif.ocaz.) DESPRE POETUL VIOREL PADINA.
  PAREREA MEA.

 56. stely Says:

  Pp,
  Cu privire la imaginile puse de tine ,ai perfecta dreptate, cind spui ca nu le-am ascultat cu atentie .Da,nu am facut-o ,din cauza ca nu am avut un sonor bun si am abandonat auditia inca de la primul link .Acum, cind m-ai facut curioasa ,am sa incerc ,cu rabdarea necesara, sa le ascult. Dar te cred :atit inceea ce priveste perceptia ta,referitor „la nuante ,alunecusuri
  ,urcusuri,subtilitati ” si „langue de bois” a celor din imagini ,dar si in ceea ce -l priveste pe Nicolae Coanda( al carui text despre AVP l-am citit de citeva ori) cit si ceea ce scrie Paul Goma cu privirea la „rezistentii prin cultura” . Are dreptate si sunt si eu de acord .
  Nu crezi insa ca si noi am spus cam la fel , ori de cite ori am avut prilejul , poate cu alte vorbe ,dar am spus ?
  p.s. Si,da .. sunt de acord si cu asta:”HAI MAI BINE SA-l LASAM PE PADINA SA SE EXPRIME!
  sau pe cei avizati (initiati).”

 57. pP Says:

  +
  MONICA LOVINESCU&ION BARBU

  (+ BAIETII CARE FACEAU ,,lobbying,, LA PARIS in IEPOCA, despre ei si numai despre ei – adica rezistentii prin cultura)
  DE LA ACESTI DOMNI ,,rezistenti prin cultura,, MONICA LOVINESCU a inteles ca trebuie sa -l trateze pe I.D SIRBU CA pe un oaspete de categoria a II-a
  …………………………………………………………………………
  Ion Barbu:Eram la Paris cu diverse treburi şi m-am dus la Monica Lovinescu. Ea ceruse, prin Doina Jela, ştia de mine, mă aprecia foarte mult şi dorea foarte mult să mă cunoască. Şi, fiind la Paris, am zis că este prilejul să-i fac o vizită, şi a fost pentru mine la fel de importantă ca întâlnirea pe care am avut-o, cu ani în urmă, cu Sîrbu. Şi stând de vorbă şi fumând împreună cu ea, ea era imobilizată în pat – era atinsă de o artrită din cauza căreia nici nu putea să frunzărească din cărţile pe care i le adusesem, singurul ei contact cu lumea era un televizor la care se uita non-stop – şi am început am vorbit despre Petrila, să vorbim despre Sîrbu, şi vorbind despre Sîrbu, ea spune că poartă cu ea durerea şi ruşinea de a nu îşi fi dat seama ca Sîrbu era un scriitor de o asemenea amploare. Sîrbu, în singura lui călătorie în Occident, trece pe la ei pe-acasă. Şi este primit de Monica şi de Virgil…
  Silviu Man: Parcă era şi Paul Goma…
  Ion Barbu: Parcă, nu mai ştiu… În sfârşit, stau acolo la discuţii şi ea îl tratează foarte de sus, ca pe un oaspete de categoria a II-a, un scriitoraş care era în trecere prin Paris… Vine revoluţia, apar cărţile lui Sîrbu şi ea pune mâna pe Adio, Europa!. Citeşte Adio, Europa! şi în clipa când termină volumul încep remuşcările – că a avut în vizită la ea un scriitor de asemenea măsură şi l-a tratat cum l-a tratat, de sus, şi nu şi-a dat seama de potenţialul extraordinar pe care îl are… Şi eu îi spun: Doamna Monica, mie îmi plac foarte mult vorbele pe care le spuneţi, şi voi încerca, la întoarcerea în ţară, să le reproduc soţiei lui Gary. Dar n-ar fi mai bine, zic, să i le spuneţi Dvs. personal? Şi scot telefonul: staţi să formez numărul şi să vorbiţi cu ea. La care ea are o replică formidabilă: nu! Eu am făcut prostia, eu vreau s-o îndrept. Vorbim de pe telefonul meu! Formaţi-mi numărul. Şi am format telefonul, şi a vorbit cu d-na Lizica şi şi-a cerut scuze pentru ceea ce v-am povestit eu mai înainte.
  Silviu Man: De altfel, dna Monica Lovinescu nu a fost singurul critic care a avut remuşcări pentru că n-a recunoscut geniul lui Sîrbu încă de atunci. Din câte ţin minte, există chiar o mărturisire a lui Eugen Simion, care spune cam acelaşi lucru: ce tristeţe pentru un critic literar să-l descopere pe Sîrbu abia după…
  Ion Barbu: Da” Acum, eu spun drept că un critic literar trebuia să fie de fapt foarte-foarte atent ca să găsească în scrierile anterioare literaturii de sertar germenii adevăratei literaturi – pentru că trebuie să recunoaştem: cărţile mari ale lui Sîrbu sunt cărţile lui de sertar.

  http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:6I8SA3w6wSwJ:www.bookblog.ro/silviu-man/mina-petrila-a-murit-traiasca-mina-sirbu-%E2%80%93-interviu-cu-ion-barbu-partea-a-ii-a/+monica+lovinescu+id+sirbu+barbu&cd=1&hl=ro&ct=clnk&gl=ro

 58. pP Says:

  +

  Eugen Simion
  ,,există chiar o mărturisire a lui Eugen Simion, care spune cam acelaşi lucru: ce tristeţe pentru un critic literar să-l descopere pe Sîrbu abia după…,,

  PERMITETI?
  o mica interventie:
  Eugen Simion il stia foarte bine pe I.D.SIRBU.
  IL FREGVENTA LA CRAIOVA.
  L-A FREGVENTAT ASIDIU MULT INAINTE DE RIVOLUTIE( +inainte de decesul lui din in sep.89) IMPREUNA CU DINESCU,T.GHEORGHE,STROE (un prof.univ.local)etcccccc+)

 59. pP Says:

  OK/
  vad ca DORMITI.
  domnilor si doamnelor,
  NOI OPTZECISTII am crescut incet dar LIBERI.(naivi dar inteligenti+suntem la inceputul perioadei de maturizare ,,écorchés vifs,,)

  acum asta si basta:
  Noir Désir – Les ecorchés

 60. pP Says:

  I.T.MORAR
  ICR-PCR
  TRAIASCA UASCR-PCR & CONSULII.RO de MERDE
  +
  +
  +
  MERDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD!!!!

 61. pP Says:

  +
  I.T.MORAR
  Noir Désir Ces gens-là (Brel°)

 62. GoldmundR Says:

  Pe urmele minerilor,anul1990,luna iunie

  A venit Securitatea si a numarat si masurat Piata Universitatii
  A venit Securitatea cu adresele institutiilor de invatamant in care se aflau luptatorii anticomunisti si in care luau fiinta primele cercuri democratice
  A venit Securitatea cu adresele partidelor asa-zise „istorice”,care doreau atunci o noua Romanie,intrarea rapida a tarii in structurile euro-atlantice.
  A venit Securitatea sa apere „cucerililii revolutionare”-de data asta doar o Revolutie furata de la un popor disperat si saracit,care urma sa fie si mai inselat in asteptarile sale
  A venit Securitatea care stia sa loveasca,”calita”in lupta permanenta orwelliana.Si seful Statului,un comunist sadea in fruntea revolutiei anticomuniste-dramaturgie a la Eugen Ionescu la patrat!
  Asadar,au venit minerii la Bucuresti sa planteze panselute,iar Iliescu le-a multumit pentru reinstaurarea ordinii si linistii comuniste.
  @pP,
  cetatenii Romaniei nu au avut de ales intre doua rele.Au avut de ales intre un rau (mic,mare-istoria va stabili!)si o catastrofa nationala,a unei politici pro sovietica,pro fosta Securitate si fostele structuri,pro mogulii tv,pro Catalin Voicu care trebuia sa ajunga Ministru de Interne,sub Geoana!http://sorinamatei.blogspot.com/2008/12/catalin-voicu-cartea-de-vizita-unui.html
  -ar fi fost o catastrofa….
  Daca ai de ales intre doua rele,inteleg dezamagirea si regretele(„non,je ne regrette rien”)Dar un Voicu ministru si vizite „inopinante”la Moscova?!
  Nici nu mai conteaza cum sunt astia de azi….

 63. stely Says:

  pP,
  ‘OK/
  vad ca DORMITI.”

  Eu nu dorm ..M-am lasat „condusa „de tine .. Am mai citit un text extraordinar scris de Nicolae Coande, despre I.D.Sirbu ,dupa ce tot la „indicatia” ta am citit cele doua interviuri ale lui S.Man , cu I.Barbu .

  Am adus si ceva interesant despre …

  „Oltenia ca lume
  Europa este un biet continent: Alutia (Oltenia) este o lume.
  Pleci de acasa dimineata ca supus al regelui, maninci la amiaza intr-un falanster republican si seara te intorci ca ienicer al nu stiu carui Magnific Suleiman. Aici, la noi, toate calitatile sint defecte si toate defectele sint calitati, intre cuvint si fapta exista un divort total, inscris ca zestre genetica in ereditate. Constiintele (ca morala, politica, raspundere, profesionala) nu functioneaza decit in ilegalitate, pe soptite, dupa colt. Prostii sint destepti, lichelele sint cinstite, ageamiii sint cei mai cinstiti. Lumea buna e atee, dar tine la religie, sarbatori, datini.”(I.D.Sirbu)

  Aici gasiti textul lui N.Coande despre I.D.Sirbu.. Este la fel de bun si extraordinar ca si cel despre V.Padina si cel despreM.Lovinescu si P.Goma..
  Merci ptru companie !
  http://www.observatorcultural.ro/Un-om-liber-I.D.-Sirbu*articleID_13956-articles_details.html

 64. pP Says:

  bey GoldmundR,
  lasa BRE……… nu mai schimba SUBECTU!
  vad ca aparusi aici ca hopa-mitica ,hodoroaga-troanca; IMEDIAT ca FANTOMET EVANGHELISTUL.
  LASANEEEEEEEEEEEEEEEE brrrrrr!
  …………………………………
  SA VINA PADINA &NASU( Români, vă implor: fiți pe fază!)
  hai pa si NOAPTE BUNA !
  (MIINE VA SPUN EU CE SI CUM e cu CHESTIA lu MONICA ,LAZAROIU,UDREA,DAN ANDRONIC,NASU&COMP. DE IDIOTI)

 65. pP Says:

  +pt.MONIQUE-FUTIQUE
  ,,Jurnalistul Ioan T. Morar a declarat, marti, ca a fost propus de ministrul de Externe, Teodor Baconschi, pentru postul de consul general la Marsilia, precizand ca este „onorant” pentru el sa accepte o astfel de propunere.,,
  …………………………………………………………….
  ASTA
  UTECISTUL Ioan T. Morar ESTE VORBITOR AL LIMBII FRANCEZE?
  POATE NE SPUNE DEVIS GREBU n’est ce pas……..?
  POATE NE SPUNE V.TISMANEANU n’est pas……….?
  POATE NE SPUNE DORU.?

 66. AVP Says:

  My friends,

  Imi cer scuze pt iesirile lu notre ami @CC… E intr-una din binecunoscutele sale pase nocturne proaste (asa cum toti mai avem din cand in cand…) Asta e situatia.

  Postare noua… Dar va rog sa nu contati prea mult pe mine la discutii, fiind deturnat de alte chestiuni presante de viata… Sanatosi sa fim, caci timp pentru tihnite discutii amicale vom mai gasi.

  Noapte buna.

 67. monica Says:

  dle CC,PP sau cum v-oti mai numi dvs,
  Vi se pare ca ati fost destul de politicos? Indiferent ce impresie v-as fi facut,graba dvs de a cataloga postacii acestui for,printre care va numarati, denota o stare care nu va prea face cinste.Am pus acel linck tocmai pt a stopa interminabilele discutii pe care le intretineti fara nici o finalizare .ITM tace si face,in timp ce Viorel Padina isi duce amarul vietii ,neincovoiat vremilor de ieri si de azi,multumindu-se cu aprecierile unora, ca noi.Daca ati inteles altceva este problema dvs si a fumurilor in care plutiti, frantuzeste.Va rog sa faceti abstractie de prezenta mea ,asa cum o fac si eu cu dvs de multa vreme.Aroganta dvs neproductiva dar… pariziana ma lasa rece!

 68. monica Says:

  AVP,
  La multi ani! Sa fiti sanatosi, dvs si Dna Mariana ,bucurandu-va ani indelungati de tot ce Domnul v-a harazit pe acest pamant.

 69. pP Says:

  OK @monique,
  va rog sa-mi permiteti sa va pun si eu acest ,,linck tocmai pt a stopa interminabilele discutii pe care le intretineti fara nici o finalizare ,,

  http://www.evz.ro/detalii/stiri/patru-turnatori-de-lux-in-siajul-obiectivului-tudorache-905260.html

  CITITI SI SAVUROASELE COMENTARII LA ARTICOLUL MAI SUS MENTIONAT.
  au dreptate marea maj.a postacilor de acolo?
  daca NU,….NU.

 70. monica Says:

  Eu nu ma consider un intelectual,dar cand ,pe acest for am adus in discutie cazul „Mihai Botez” multi Troli m-au ironizat sau mi-au adus vorbe grele.Citind „viata si carti” a lui NManolescu scrisa, nu ieri-azi,am luat de acolo aceste informatii si despre M Botez si despre M.Lovinescu si despre P Goma si despre multi altii.
  Atata timp ,cand cineva nu a facut pactul cu diavolul ROSU nu am decat sa-l cred indiferent de ce parere are unu si altul despre el.Odata ce l-ai facut,indiferent in ce perioada sau pt ce motiv,inseamna ca ori ai crezut,ori ai fost ipocrit.Atata stiu cert,ca sotul meu a ratat un doctorat dupa ani de studii,nemanjindu-se !Asa si Manolescu!Cum il cred pe AVP asa il cred si pe Manolescu.Restul,nu mai foloseste la nimic!Atunci s-au facut mizeriile cele mai mari.Si,atunci cine a fost barbat, si-a aratat curajul .Acum?Parole ,parole ,parole!

 71. monica Says:

  Eu nu ma consider un intelectual,dar cand ,pe acest for am adus in discutie cazul „Mihai Botez” multi Troli m-au ironizat sau mi-au adus vorbe grele.Citind „viata si carti” a lui NManolescu scrisa, nu ieri-azi,am luat de acolo informatii si despre M Botez, si despre M.Lovinescu, si despre P Goma si despre multi altii.
  Atata timp ,cand cineva nu a facut pactul cu diavolul ROSU neerijandu-se in vreun curajos ,nu am decat sa-l cred indiferent de ce parere are unu si altul despre el.Odata ce l-ai facut,indiferent in ce perioada sau pt ce motiv,inseamna ca ori ai crezut,ori ai fost ipocrit.Atata stiu cert,ca sotul meu a ratat un doctorat dupa ani de studii,nemanjindu-se !Asa si Manolescu!Cum il cred pe AVP asa il cred si pe Manolescu.Restul,nu mai foloseste la nimic!Atunci s-au facut mizeriile cele mai mari.Si,atunci cine a fost barbat, si-a aratat curajul .Acum?Parole ,parole ,parole!

 72. monica Says:

  Scuze! Am o crunta legatura cu RDS-ul

 73. pP Says:

  ,,cand cineva nu a facut pactul cu diavolul ROSU nu am decat sa-l cred indiferent de ce parere are unu si altul despre el,,
  @monique
  sunt incurcate caile ,,domnului,,
  HAI MAI BINE SA-l LASAM PE PADINA SA SE EXPRIME!
  atit referitor la linkul propus de mine cit si vis a vis de SAVUROASELE COMENTARII LA ARTICOLUL MAI SUS MENTIONAT.
  …………………………………………………………….
  pai nu spunea PADINA ca in viata conteaza FAPTELE?
  VOILA AICI:
  ,, Dar va rog sa nu contati prea mult pe mine la discutii, fiind deturnat de alte chestiuni presante de viata… Sanatosi sa fim, caci timp pentru tihnite discutii amicale vom mai gasi.,,
  comme dab. n’est ce pas?
  ………………………………………………………..

 74. Maria Says:

  Domnule Viorel Padina,

  La mulţi ani Doamnei dumneavoastră, cu multă sănătate, bucurii şi zile luminoase!

 75. Maria Says:

  La adresa următoare se poate audia interviul acordat de domnul Sorin Ilieşiu la Radio ,,Europa Liberă” pe tema Raportului-Rechizitoriu despre Fratricidul din 13-15 iunie 1990:

  http://www.europalibera.org/audio/audio/279405.html


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s