La Judecatoria Craiova, o-ntamplare olteneasca

Nea Mărin di pi lângă Banu Mărăcine, Apele Vii sau poate Dăbuleni e-n judecată pentru una palmă pământ nisipos cu nește vecini sau nește neamuri, p-acoloșa… Olteanul e ars de soare – pe lângă că e negrițoi de la natur -, mărunțel și uscățel la figur, cu pantalonii cârpiți în tur ca Raj Kapur, însă foodul ca Monsieur Pompadour, uitându-se-n jur ca un vultur de Amur și crezându-se desigur mai importantissim și ca The A…, deși nu jur…oops. In fine, se-ajunse la stabilirea termenului pentru următoarea rundă de judecată, drept care prezidenta completului – cam fanată și cam topită de căldur, dar isteață foc și încă bună de gur – îl interoghează pe nea, în timp ce ista se uită de jur împrejur, numai la ea ba, păi cum drea, :

–         Vrei să-ți dau un termen în timpul vacanței, sau după vacanță ? întreabă judecătoarea cea bună de clanță.

–         Păi ce mă, doamnă, crezi mata că io am vacanță ? He, he…, râse nea Mărin, ca și cum judecătoarea ar fi fost o obrăznicătură,  în ultimă instanță, iar el milițianu care tocmai i-ar fi tăiat una chitanță. Pentru că e cotoroanță, de aia, evident…oops

–         Mhă, nea, eu vorbeam de vacanța noastră, a judecătorilor, nu a ta, bre.

Însă de-acum nea Mărin tăcea demn și zâmbea pempant.

–         Atunci îți dau un nou termen pe 23 august. E bine ?

Justițiabilul din Banu Mărăcine nu zise nici da, nici ba, însă îl văzui dintr-o dată cam încurcat, așa. Își puse șepcuța de piele neagră pe cap – deși afară erau 37 de grade la umbră, dar tocmai de aceea, n-așa ? – și se indreptă  îngândurat spre ieșirea din sala de judecată. Îl urmai cu privirea amuzată, căci prevedeam că se va întoarce ; și într-adevăr, peste nici un minut, ușa sălii de judecată se deschise c-un scârțâit prelung, iar nea Mărin păși nervos spre șirul advocaților, pe care îi împinse-n lături fără fasoane și ceru numaidecât cuvântu, ridicând două dește atritico-reșchirate și gulerate subt unghii cu guano loco, respectiv bălegar de grajd, de altfel de incontestabilă calitate, presupun…

–         Ce mai vrei, nea… ? îl intrebă judecătoarea, aprinsă de caldură în fălcuțele-i durdulii și făcându-și vânt c-un dosărel mai acătării.

–         Mhă doamnă – o interpelă omul nost’, vădit nervos -, păi pe 23 august, când ziseși să vin la judecătorie, nu e liber ?? A…? (deși nu mai adăugă și sintagma clasică „proasta drea’ !„, era limpede, din toată înfățișarea sa, că numai asta mai lipsea să zică, n-așa…? )

–         Nu, nu e ! NU-MAI-E, bre ! preciză judecătoarea, c-un zâmbet abia mijit în colțul încă mumoasei gurițe și gonflându-și aproape imperceptibil gușulița de fringilidă.

Lui nea Mărin i se fleșcăi din nou zâmbetul gomos de pe fața colțuroasă, însă nu mai zise nimic – desi era clar că nu e dumirit niceun pic -, ci își îndesă șapca de piele pe capul mic, apoi dădu să mai zică totuși ceva, însă văzând că judecătoarea nu-l mai bagă în seamă, ba grefiera chiar îi făcea semne să tacă dracu odată din gură și să se care d-aciia, justițiabilu’ nost’ dădu din mână a lehamite și ieși țanțoș & țâfnos, înjurându-ne printre dinți pe toți, vârtoss…: de muieri, nepoate și nepoți hoți & netoți… oops.

Reclame

11 răspunsuri to “La Judecatoria Craiova, o-ntamplare olteneasca”

 1. stely Says:

  Asta cind ai scris-o si de unde de unde ai luat-o ?..ca eu nu am citit-o pina acum .. Este ,cum sa zic .. grozava . 🙂 Plina de umor,de tilc si cit se poate de adevarata.. Banuiesc ca este din experienta ta personala ?Tu erai avocatul ?
  Crunta situatie ,si in justitie ca si in sanatate !
  Bietul Nea Marin avea dreptate ..In justitia de acum ,inca mai este liber pe 23 August ..
  Apropos , cind ai de gind sa te opresti cu topicele astea ,unul dupa altul ?..Eu zic sa te opresti la asta ca prea este haios.
  Si,da ..ti-ai pus cumva” mina in ghips”. 😉

 2. AVP Says:

  Da’, ce, sunt prost…? 🙄 vba olteanului… Vrei sa intru-n spital ca sireacu nea Cezarica Ivanescu, pentru o bubulita, si sa ies pe nasalie…? 🙄

  Prefer sa raman cu mana beteaga, decat sa ma dau pe mana doctorilor, si sarac, si cinstit, in tzara de shit… 👿

 3. stely Says:

  Fugi d’aci ,ca nu-i chiar asa .. Dar poate ,da … Asa o fi acolo la tine in Corabia .. 🙂
  In orice caz inca mai dainuie si acu zicerea : Sa nu te dai pe mina avocatilor ,doctorilor si in final a popilor .. 🙄
  P.S.Cred totusi ca s-a rezolvat „betegeala „,intrucit ,uite ,iti arde de gluma si ai scris ceva mai mult decit ce scrisesi la topicul trecut..
  Spre deosebire de mine care era cit p’aci sa mi se incirlige „deshtu” de atita tastare ,iar in ceea ce priveste conceperea postarii ,nu mai zic cit am muncit si pe caldura asta .. 😳

 4. AVP Says:

  nu, inca nu s-a rezolvat, sper insa sa se rezolve.

  se pare ca trebuia sa pun comprese cu gheatza, nu alifie din aia care-ti incinge mana, cum am facut io si simt ca iar ma iau durerile.

  hai ca mai vbim.

 5. stely Says:

  Da,pai chiar am vrut sa-ti spun ,dar am crezut ca alifia este are un prospect clar si a mai fost folosita in chestiunui de de genul asta .Dar nu-i rau s-o faci acum ,daca este din nou inflamata ..plus o aspirina acum si una mai incolo..

 6. dora Says:

  Salve!

  AVP,hazlie dintr-un punct de vedere povestioara ta.Bietul nea Marin a ramas incremenit in timp,au trecut peste el anii si nici n-a observat….doar vesnica lui lupta pentru dreptatea pamantului i-a tinut treaza vigilenta.

  Ma bucur ca rezisti la durerea fizica si dupa atatea zile precis nu-i vorba de fractura.Mai degraba o contuzie.

 7. stely Says:

  p.s.Eu privesc la b1- la Nasul .. O reluare :”Adevarul despre Nichita” ,cu pictorul S.Dumitrescu .. Interesant ..

 8. dora Says:

  Stely,servus!

  Esti cea mai fidela bloggeritza avepista. Nu te doboara nici canicula nimicitoare din vara asta.Aici sunt 27gr.si suport cu mare greutate caldura.Si cand mai stau si la taste si trebuie sa-mi numar vorbele ma cuprinde o nadusalaaa…. 🙂

 9. stely Says:

  Sunt si inregistrari video cu Nichita ..Uite chiar fuse una ,dar se duse ..Poate o mai veni alta ..

 10. stely Says:

  Dora ,servus!
  Eu ,una si tu a doua .. Spui ca la tine sunt 27 de grade ? Ehee!Dar ce-ai zice de vreo 33 cit sunt aici ,chiar acum ? Am o aeroterma care ma racoreste si asa pot sa fac fata..
  Si,da ..Asta e :”obrazul subtire cu cheltuiala se tine ” . 😳

 11. AVP Says:

  Postare noua. Pe maine…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: