Acum ai inteles…?

Întrebarea zilei pe un anumit site a fost : “Este Paul Goma antisemit?“ Din cele câteva sute de respondenţi anonimi, aproape 70% au răspuns : NU. Considerând că acest sondaj este semnificativ, cu o marjă oarecare de eroare, pentru internauţii de limbă română, ce reprezinta în principiu partea cea mai informată şi deci pe undeva mai avansată a alor noştri, dacă nu cea mai inteligentă, n-aşa? mă-ntreb care ar fi însă rezultatul sondajului într-un mediu românesc mai puţin avizat şi/ sau umblat prin lume, şi mai ales în condiţiile în care un manipulator abil şi nu prea bine intenţionat, n-aşa?, ar dori să utilizeze iar şi iar sperietoarea lui “Iuda”, – una dintre paradigmele cele mai uzitate spre a simboliza “răul” din clasicul “Mit al Salvatorului”, ce se predă de veacuri în şcolile de intelligence service la materia “diversiuni în masă”, în scopul ca Păpuşaru’ comanditar al diversiunii să-şi atingă prin ricoşetă cine ştie ce target care ne scapă nouă, profanilor.

Notabil este şi faptul că la întrebarea zilei precedente : “Este îndreptățită distrugerea de către palestinieni a sinagogilor din Gaza?“, din cei 669 de vizitatori unici (care sunt cam aceiaşi cu cei ce răspund la întrebarea despre Goma), 36,47% răspund DA, însă 63,53% răspund NU, ceea ce-nseamnă că respondenţii nu sunt, în principiu, antisemiţi, şi în orice caz se dovedeşte că ei au o anumită toleranţă faţă de evrei, iar răspunsul lor la întrebarea “Este Goma…“, precum şi prezenţa destul de numeroasă de pe lista de semnatari pro-Goma (ce fusese şi ea pusă pe Net cam în aceeaşi perioadă, ca un fel de reply în scandalul “Liviu Ioan Stoiciu – “Viaţa Românească – Uniunea Scriitorilor), trebuie înţelese nu ca o probă de antisemitism funciar a românilor din acel cyberspatziu, sau – şi mai greşit – a românilor în general, ci ca o apărare spontană faţă de acuzaţia nedreaptă (exagerată) de antisemitism care i se aduce atât d-lui Goma, cât şi românilor înşişi.

My friends, chestia asta cu ANTISEMITISMU’ e mult mai simplă, în fond, însă nu aşa cum o priviţi / consideraţi voi, mey… Pur şi simplu, după experienţa infernală a WW2 (când nazismul, criminala doctrină bazată pe “superioritatea rasei pure”, din care au rezultat halucinantele lagăre de exterminare si “soluţia finala” aplicată unei întregi “populaţii”, dacă nu chiar unui întreg popor, n-aşa?, a provocat un imens ocean de suferinţă), a reitera azi orice fel de dezbatere despre “evrei”, şi indiferent de contextul în care această “dezbatere” ar putea fi reluată (sau chiar indiferent de legitimitatea sa relativă, n-aşa ?), – e pur şi simplu INTERZIS, mey…! Când te frigi prea tare cu ciorbă, sufli şi-n iaurt ; când te izbeşti cu capul de pragul de sus, de-ţi vine să urli, începi să calci cu teamă şi peste pragul de jos, pe care până atunci cine-l băga în seamă, a…? Nici măcar bancuri, aluzii nevinovate sau jocuri de cuvinte nu mai ai voie să faci faţă de o aşa CHESTIE, care – a nu se uita ! – a început cândva tot prin gracioase dezbateri în lumea intelectuală, departe de lumea populară, n-aşa?, a continuat cu pamflete în foile avându-i ca editorialişti pe poeţii ultranaţionalişti, apoi a fost preluată pe ultima şatafetă de aşii diversiunilor şi-ai manipulării în masă şi – cu prima ocazie mai nefericită, n-aşa? – a sfârşit în plin INFERN. Iar acest trend deja clasic al “chestiunii” e de-acum matematic VERIFICAT, aloo…

E ca-n filmul ăla, “Planeta Maimuţelor”, mey. După cum ştiţi, pe o planetă “străină şi grea”, n-aşa? a aterizat sforţat un mândru bărbat, un astronaut terestru plecat cu viteza luminii în universul îndepărtat, la vânat sau la explorat, dar pentru că i s-a rupt oiştea navetei supraluminice-n drum, tovarăşii săi făcându-se cu această ocazie scrum, a căzut pe un pământ cam nebun, unde a constatat – la început doar amuzat – că cel mai shogun e un caraghioz maimuț brun, care se uita la păru-i de aur tare chiorâş şi chiaun, drept care maimuţoiu-şef l-a şi închis pe homu’ nostru şi l-a tratat de la-nceput ca pe un periculos căpcăun. Fiind mumos şi mândru ca un phaun, biensur însă că de herou s-a-ndrăgostit o maimuţea cu botişor finuţ şi ascuţit, numai bun de drăgălit, n-aşa?, astfel că până la urmă omul nostru a putut să-şi facă, ajutat de mândruţa sa, un plan de fugit din cuşca în care lenevea ; mai nainte însă, el pricepuse din discuţiile maimuţelor că pe planetă ar exista o “zona” sau aşa-ceva, unde absolut nimeni nu avea voie a călca sau să vorbească, măcar, tinerei generaţii de maimuţe despre ea, necum să le “explice” ce şi cum e cu aceasta ori să facă bancuri sau alte cele, expunându-se călcătoriul de lege la pedepsele cele mai severe. În final, vedem cum voinicul curajos, dar nechibzuit, prin nişte peripeţii greu de povestit reuşeşte totuşi s-ajungă-n Zona Shit, cum ar veni, unde după nişte stânci ce credeţi că zări înmărmurit…? Păi, nimic altceva decât un deşert cu ruinuri înfiorătoare, iar undeva, spre margine de mare, “Statuia Libertăţii”, doar ea rămasă în picioare, ca un index clamantis de oroare, fratioare…! “Acum ai înţeles…?” îl întrebă şeful poterei de maimuţe, ajungându-l în fine din urmă pe nesăbuitul viteaz bărbat şi punându-i o gheruţă blândă pe umărul cutremurat de plânsu-i de copil abandonat…

NOTA BENE : acest textuleț a fost publicat în 2005 pe forumul “Bleoaca” – supranumit şi “forumu lu avp”, găzduit de un host free, n-aşa?, dar care s-a potrivit exact cu zicala: “Amorul ieftin costa scump“, întrucat la un moment dat nenorocitul găzdoi nu mi-a mai dat voie să intru în propriu-mi forum și, mai odios decat atat, mi-a șters și toate postările de acolo, ocazie cu care am pierdut documente inestimabile (printre ele, vreo zece scrisori postate de geniala mea pretina mg, o universitară de la Paris, care după aia nici n-a mai vrut sa vorbeasca cu mine…oops), io abia reușind să mai recuperez câteva, mai precis pe cele pe care le concepusem ab ovo pe hard-diskul meu. Pe vremea aia, io credeam că o comunitate virtuală în care trăiești felixit timp de un an de zilișoare e nemuritoare ca și viața asta a noa, fara să-mi treacă prin minte că la un moment dat s-ar phootea curma, n-așa…? O sa vă postez din cand în când, la sfârșit de săptămână, când sunt prea ocupat ori prea ostenit spre a vă oferi noutăți, textulețe din astea recuperate din imensa – fără exagerare – odysee hyperspațială la care am participat în ultimii 7-8 ani de viață virtuală, care probabil fac cât 70-80 de anișori din real life… Paa

 

Reclame

21 răspunsuri to “Acum ai inteles…?”

 1. pP Says:

  CE SPUNE PACEPA:
  ,,J. N. – Generalul Nicolae Plesita, care v-a urmat la conducerea DIE, sustine sus si tare ca „Pacepa trebuie executat. Si va fi executat. Fie pe unde e, fie in tara”. De ce?
  I. M. P. – Pentru a distrage atentia de la crimele sale si ale securistilor sai. Plesita, care a fost multi ani bodyguard-sef al lui Ceausescu, este un simbol al antiamericanismului, al antisemitismului si al terorismului politic. Crimele sale au fost atat de odioase, incat nici macar Ceausescu nu l-a mai putut suporta si l-a trecut pe linia moarta.

  Din pacate insa, succesorul lui Ceausescu l-a reactivat si i-a dat inca o stea de general.

  J. N. – Multi oameni din Romania de azi, in special tineretul, nu stiu mai nimic despre generalul Plesita. In 1978, cand ati facut ruptura cu comunismul, erati membru al Biroului Executiv al Securitatii, impreuna cu Plesita. Ce ne puteti spune despre el?
  I. M. P. – Plesita si-a dedicat viata luptei impotriva „putregaiului occidental”. In anii cand a condus Securitatea interna el a inscenat numeroase procese de spionaj impotriva SUA si a „jidanimii romane” (expresia sa favorita), soldate cu sute de executii, si a actionat cu ferocitate impotriva disidentelor politice din Romania.

  Dupa ce am facut ruptura cu comunismul, Ceausescu l-a numit sef al DIE, rebotezata CIE, si Plesita a devenit criminal de drept comun. Acea etapa (1980-1984) a constituit cea mai sangeroasa era din istoria spionajului Romaniei.

  J. N. – Ne puteti da cateva exemple de actiuni criminale initiate sau conduse de el?
  I. M. P. – Iti prezint pe scurt trei operatii teroriste despre care comunitatea de informatii a NATO are dovezi incontestabile ca au fost conduse de Plesita.

  In noaptea de 21 februarie 1981 a explodat o bomba la sediul din München al postului de radio american Europa Libera, care este subventionat de Congresul SUA. Bomba, ce continea 10 kilograme de exploziv plastic, a facut o gaura de peste 8 metri in zidurile groase ale cladirii si a ranit 8 persoane.

  Cativa ani mai tarziu, un ofiter al CIE care lucra sub acoperire diplomatica in Germania a cerut azil politic in SUA si a predat autoritatilor americane documente originale ale CIE, din care a rezultat, printre altele, ca aceasta actiune criminala a fost organizata cu ajutorul teroristului international Ilici Ramirez Sanchez (alias „Carlos-Sacalul”) si a fost coordonata de generalul Plesita.

  La 28 iulie 1981, Emil Georgescu, un editor al postului de radio Europa Libera care a ironizat cultul personalitatii lui Ceausescu ani in sir, a fost injunghiat de 26 de ori in fata casei sale din München.

  In raportul Serviciului de Securitate vest-german care descrie acest atentat se arata ca el a fost salvat numai dupa numeroase interventii chirurgicale si ca cei doi teroristi care l-au atacat au fost arestati si condamnati.

  Am sprijinit autoritatile germane in investigarea acestui odios act de terorism politic si recent am dat domnului Nestor Ratesh, de la Europa Libera, doua volume continand rezultatul acestei anchete. Ratesh studiaza acum arhivele Securitatii pentru a gasi noi documente despre aceasta odioasa actiune de terorism politic antiamerican comisa pe teritoriul german.

  In ianuarie 1985 am fost invitat la Paris de domnul Yves Bonnet, seful Directiei de Supraveghere Teritoriala a Frantei (DST), de la care am aflat detaliile unei alte operatii teroriste organizate de Plesita la Paris in 1982. Obiectivul ei a fost asasinarea celebrului scriitor si disident anticomunist Paul Goma, care era serializat aproape zilnic la Europa Libera.

  DST-ul a prevenit acest sinistru act terorist, a carui brutalitate l-a determinat insa pe presedintele FranIois Mitterand sa califice serviciul de spionaj al Romaniei comuniste drept o banda de asasini si sa-si amane, in semn de protest, vizita oficiala pe care urma sa o faca la Bucuresti.

  Stiloul incarcat cu otrava (primit de la KGB) pe care Plesita l-a predat personal ofiterului CIE insarcinat sa-l asasineze pe Paul Goma este expus si azi in muzeul DST.

  Cartea „J’ai Refuse de Tuer: Un agent secret Roumain revele les dessous de l’Affaire” (Paris: Librairie Plon, 1984) scrisa de Matei Pavel Haiducu, ofiterul CIE care s-a predat DST-ului dupa ce a primit sarcina de a comite acest act terorist, se afla in toate bibliotecile nationale din Occident.,,
  ………………………………………………………………
  CE SPUNE GOMA PE MIINE.
  (miine am sa incerc sa-l conctactez si sa-l rog sa intervina pe acest blog (daca este la PARIS))

 2. stely Says:

  Da, eu am inteles ! Am inteles ptru ca tu redai faptele atit de clar si frumos ! Am mai inteles ptr ca tu ai raspunsuri la tot ceea ce s-a intimplat inca de la Inceput ,la ceea ce se intimpla Acum si la inca ceea ce se va intimpla in Viitor si chiar si la acel..Sfirsit . Dar, poate ca chiar esti mai batrin decit noi toti traitorii acestor vremi ? 🙄
  Si,da .. Urasc antisemitismul! ..L-am urit inca de cind am citit si vizionat sute de marturii despre toate netrebniciile unei doctrine criminale care a fost imbratisata de zeci de milioane de „neoameni”.Am crezut insa ca asa cum am inteles eu ca aceasta doctrina a fost criminala si ca de ea nu ar mai trebui sa se mai vorbeasca in vecii vecilor, asa au inteles si toti ceilalti ..Dar ,nu ,iata ca se mai gasesc inca destui care se trezesc sa zgindare ranile abia inchise , si sa -si etaleze fara teama ,cu cinism si in mod gratuit ,antisemitismul . Daca nu ar fi existat un V.Tudor in Romania, nu s-ar fi auzit de antisemitism .L-am urit pe Vadim si odata cu el pe toti cei care i-au impartasit nationalismul desantat .Vadim are un prieten in „hyperspatziu” .Acela este un troll caruia nici nu merita sa i se pronunte numele ,dar caruia nu ma feresc sa-i aplic acelasi tratament ca si lui Vadim.
  In ceea ce priveste forumul „Bleoaca” despre care vorbesti cu nostalgie ,dar si cu furie si durere in suflet ,nu pot decit sa-ti impartasesc regretul ca s-au pierdut atitea minunatii de texte care citite acum si peste ani devin tot mai valoroase ptru ca sunt unicate ..
  Dar poate doamna @mg binevoieste sa uite „supalarea” si poate te va ajut sa recuperezi acele scrisori ..Acestea si celelelalte SC

 3. stely Says:

  ups! A zburat neterminat ..S-a stins lumina ptru o secunda si fiindu-mi teama sa nu-l pierd ,am incercat sa-l salvez si am gresit ..
  asa ca, inchei cu ceea ce as mai fi avut de spus ,continuind cu :
  „Acestea si celelelalte scrisori catre N.Manolescu din „Epistolar Iepocal” ,ar reprezenta alte marturii ale gindurilor ,sentimentelor si visurilor tale ,cu privire la toti si la toate- la cele ce au fost ,cele ce sunt si cele ce vor veni ..

 4. AVP Says:

  Stely, nobila si generoasa mea prietena. Sirul recuperarilor de pe forumul „Bleoaca” (ai carui abonati au fost la un moment dat, in afara de mg, costel, aa si lucid, dintre cei pe care-i stii si tu) va continua maine seara la ora 21,oo.

  Din nefelixire, maine n-o sa pot fi alaturi de voi. Fac tzuica de prune si mosmoane, la gradinita-mi de vara… oops. Drept consolare pt faptu ca n-o sa-mi puteti fi si dvs aproape, voi reproduce articolu pe care i l-am consacrat corcodusului in Dictionaru-mi de nume si leacuri vegetale rumanesti:

  Corcoduş

  (mojmon, moşmon, prunus cerasifera)

  Ca şi dudul, corcoduşul (sau mosmonul, mojmonul, cum i se spune în Oltenia-mi fistichie) este probabil cel mai răspândit pom fructifer din zona rumânească de câmpie. Se prinde-n pământ f. uşor, înmulţindu-se prin seminţele din care mojmoneii răsar aproape mie la mie, pomu’ ista fiind la fel de viguros şi nepretenţios precum e carasu’ în neamu’ pescilor cu os… 🙂 Mojmoanele sunt nişte fructe de culoare galbenă, roz, roşie sau violet-brun, uneori zemoase, alte ori seci ca pulpa de săpun – sau cum dreq să vă spun ? -, dulci-acrişoare aproape toate, fiind poate singurele fructe ce mai apucă să se coacă prin grădinile cu 2-3 pomi pre numărate, dar cu ciurde de copchii nemăsurate, şi asta nu pentru că prichindeii n-ar fi nebuniţi după poamele astea tontuşi nu prea dulci şi nici cine ştie ce fasonate, ci fiindcă mojmoanele par s-ajungă la toantă lumea, fiind – ca şi cucuruzu’ codrilor – cu rumânu’ soră & fratre. Primăvara, când mojmoanele sunt cât un bob de grâu şi abia se zăresc printre frunzele din crenguţele supraaglomerate, copiii le culeg de pe ramurile mai joase şi le ronţăie pe nerăsuflate, în ciuda acrimii lor (sau poate tocmai de aceea) minunate. Când mojmoanele sunt în vârstă ceva mai naintate, să zicem cât un ou de vrăbioare jurate, le iau la ochi gospodinele, care le folosec pe post de zeamă de lămâie pe furate, pentru a acri cu ele ciorbele de lobodă, de ştevie sau de găină bătrână, d’aia care face zeama bună. Coapte fiind, deci matorate, chiar că nu mai are nimeni voie să se-apropie de ele, decât atunci când pândarii de ocazie sforăie ca morsele, „paznicii” iştia fiind chiar gospodarii, bre, care rechiziţionează mojmoanele pentru prepararea ţuicii olteneşti, d-aia de-o bei cu cana şi n-ai nemic pân’ te trezeşti, după care o iei de la capăt, cu ţâri şi morături strămoşeşti şi aşa mai departe, până-n târg la Mocăneşti, unde dai la bobocii leşeşti (dacă pricepeşti… 😉 ) şi de unde oltenii cumpără prune pentru a treia sau a patra şarjă de ţuică dinainte de Crăciun & grăsun, când, în fine, destupă sticlele de comină bine pitulate d-ale lor consoarte printre borcanele de bulion şi magiun, gospodine care-n felul ista sperau să-i ţină pe bărbăţeii lor de vaz’ mai aproape de alte chestii cu mai mult sau mai puţin haz – după naz, caz şi praz 🙂 – decât de butoaiaşele din lemn de dud, aducătoare (uneori) de necaz ► Corcoduşul este şi-un portaltoi de baz pentru cais, piersic şi prun, iar după unii e chiar portaltoiu’ ăl mai bun ► Femeile de la ţară dau compotul de corcoduşe zemoase pentru producerea udului, asta după ce stăpânul casei, care a băut o viaţă-ntreagă nu compot de corcoduşe, ci ţuică de dudă sau de mojmoane, are o burtă de milioane, deşi – culmea – nu s-ar zice că mai are şi foame

  Mai vbim

 5. stely Says:

  Nici nu mai am vorbe ,ptru ca descrierea „mosmonului”a fost atit de ..aromitoare si de..ametitoare ca si cea a produselor „fabricate” din fructele lui..
  P.S. Spor la treaba !Si ai grija sa nu se arda borhotul in cazan , ptru ca iese tuica amara si afumata .. 🙂
  Si inca ceva :Cazanul sa fie din INOX ca sa iasa tuica ecologica . 🙄

 6. Hantzy Says:

  Mda! Mitul cutiei ce tre’sa stea inchisa si al clarvazatorului, care stie exact cum va fi, tocmai pentru ca banuie cum ar fi sa fie mentinem parabola actuala de fandaxie … imi aduce aminte de un banc nemtesc, … citat mai ales de turci:

  cica un turc, de a treia generatie vestic, decise ca nu-i mai sede bine cu turban spiritual si voi a-si pune vulturu federal pa pasaportu personal. Se prezanta urjent si matinal la orbanu sau local, completa un formular de nou cetatean, dupa care fu luat la intrebari de un smeker functionaR.
  _ Ce-mi puteti spune despre istoria Germaniei intre anii 1938-1944?
  Iar turcul, ca orice turc, ce mai mult a chiulit si chefuit, decat la scoala s-a chinuit, spuse cu un glas penal, vinovat si speriat:
  _ Nu-mi aduc aminte, zau!
  _ Foarte bine! Nici noi! zise functionarul bucuros, intinzandu-i pasaportul ros.

 7. Goldmundr Says:

  De data asta avem de-a face cu doua teme uriase,cu doua teme care provoaca (au provocat si vor provoca)polemici la care participa istorici,sociologi,filozofi,artisti,filologi si altii:
  1-„Este Paul Goma antisemit?”-ramane o intrebare care,multiplicata la infinit ma trimite in fata oglinzii:sunt eu un antisemit,prin ce fac(si mai corect-prin ce aud ,vad,citesc si nu fac!),gandesc si clipesc?Si…
  2-Casus Pacepa,provocari si urmarile unei tradari a sistemului criminal si ilegal
  Ar mai fi o tema de loc de neglijat,si anume soarta vietii unui text pe internet,care traieste,respira,provoaca si dispare pentru eternitate.Densitatea ideilor,dar si densitatea unei singure idei cu care ne-a obisnuit AVP,stimuleaza totul din noi,stimuleaza la meditatare si pozitionare(nu yoga!).

  Deocamdata,inainte de a trece la subiectul propriuzis, sunt dispus la o spovedanie:
  astfel l-am cunoscut si indragit-din prima!- pe Viorel Padina,intr-un dialog pe un forum bantuit de strigoii internauti care,ascunsi dupa un anonimat firesc,dar gresit inteles,profitau cu o nesimtire grobiana,descoperindu-si intreg arsenalul veninos al omului primitiv-producte ale (post)stalinismului romanesc.Mi-am zis pe loc-cine este acest om minunat care scrie cum gandesc eu?-intr-un ocean plin cu mentalitati si frustrari comuniste.Mi-am zis ca nu se poate!Cine este acest poet la care imi regasesc multe din parerile,ideile si viziunea mea despre lume?
  El e AVP!

  Adrian R Apostol

 8. monica Says:

  Daca pP, la o mica prostioara facuta de mine, fara intentie, pe acest blog a sarit ca ars ,iar de-atunci nu ma mai baga -n zeama imi imaginez ca garanteaza pt PGoma in cunostiinta de cauza 🙄 .Altfel n-ar fi avut o pozitia asa transanta intr-un alt topic,unde sustinerea lui si a familiei era totala. Il asteptam pe scriitor aici,la invitatia lui pP.
  Ce sa-ti spun eu despre Pacepa? O fi facut bine ,o fi facut rau ,nu ma bag ! Asta nu ca nu vreau sa ma bag, ci ca nu mai inteleg nimic 😉 !
  Un lucru e cert si l-am inteles din prima :scrii dumnezeieste !Partea cu „planeta maimutelor” este minunata ,iar azinoapte am avut deja o alta imagine a interesantului subiect ecranizat acum…..cati ani? Cum stii dta sa legi lucrurile unele de altele,nu sta la indemana oricui !
  Si apropos de tuica,sper ca nu faci prunele si mosmoanele de anul acesta,ca n-au avut timp sa fermenteze.De-abia prin nov -dec sunt tocmai bune de pus in cazan,dupa ce se formeaza pojghita la putina si nu mai zboara betivii pe deasupra.Cel putin,bunica mea atunci o facea.

 9. stely Says:

  Adrian,
  Imi permiti sa ma adresez cu numele adevarat ? Ma simt mai bine cind stiu cine este acel /acea care nu-si ascunde identitatea .Deasemenea ,atunci cind nu-si ascunde nici gindurile si nu se fereste sa-si declare admiratia, fata de cineva care isi exprima cu atita elocinta si cu o bogatie de cuvinte frumoase , ideile ,viziunea sa despre lume -idei si viziune – care coincid cu cele personale.
  Cu privire la cele „doua teme uriase ” am observat de mult ca viziunile si opiniile tale ca de altfel si ale mele ,sunt asemanatoare cu ale lui AVP. La fel ca si tine m-am declarat din start o admiratoare si la fel ca si tine nu mi-am ascuns nici identitatea si nici admiratia. 😳
  Consider si eu ca „duhurile rele „trebuie sa stea cit mai bine inchise ; ptru ca intocmai ca un organism care a fost napadit de o boala lunga si grea si care a reusit ca prin minune sa scape de ea, trebuie avut griija sa se fereasca sa nu mai vina in contact cu ele(cu „duhuri rele „) care ar fi putut sa -l duca la piere.Se poate deschide „cutia” ,dar abia atunci cind tot organismul s-a imunizat si atunci cind stihiile pot fi reduse la tacere printr-o simpla reactie autoimuna , de resingere instantanee.
  Desigur ca se vor gasi destui care sa spuna ca toate acestea sunt un „mit” si ca trebuiesc tratate ca atare . Dar ,nu .Prea des si prea stridenti sunt cei care sunt gata sa se dezlantuie si sa-si exhibe apartenenta la aceste doctrine , pornite din minti bolnave si criminale .
  Sunt unii care considera ca acestia sunt putini si trebuiesc ignorati ..Da,poate ‘or fi ei aici in „blogosfera” ,dar, atit cit sunt de putini pot fi usor manipulati de un tip cu calitati oratorice si cu nitel curaj dement cit sa-i captiveze si sa-i faca sa fie gata oricind sa-l urmeze .Se zice ca perioadele de criza mondiala sunt proprice ptru revenirea „duhurilor rele „.
  Suntem noi gata sa le respingem instantaneu ? Cred ca nu.

 10. stely Says:

  moni,
  Mosmoanele s-au copt de mult si daca au fermentat bine ,si inclin sa cred ca da, tuica se poate face acum .Ceea ce spui tu , ca bunica ta o facea toamna ,aia este tuica din boasca de struguri ,dupa ce s-a tras vinul . Se numeste tuica din boasca ,dar mai poate si si tuica de pruna, intrucit si acestea ,unele din ele ,se coc spre toamna ..
  Ei, sa stii ca la asta ma pricep nitel ca aveam si noi ,pe vremuri, livada de pruni si zarzari (mosmoni) care asa cum am mai spus cindva, imi faceau vacantele scolare un chin ..Eram atit de nerabdatoare sa se termine perioada de cules zarzare ! Facutul tuicii era sfirsitul chinului meu .Pe vremuri era destul de greu sa faci tuica . Erau putini cei care detineau cazane bune si era f.aglomerat ; de aceea trebuia sa-si faca rind ,din vreme .Ptru noi nu era o problema, intrucit aveam un unchi care detinea cazan cu toata aparatura respectiva si care avea si autorizatie ,bineinteles. Asta era ,hat de mult ,inainte de cooperativire .Dupa aceea i-au fost confiscate ,odata cu brutaria si cu pamintul etc..
  Ups! Moni ,poate m-am cam avintat la datul cu parerea despre tuica .Dar ,nu voiam sa astepti prea mult, pina cind vine AVP sa te lamureasca ;iar daca am gresit imi cer scuze anticipat. 😳

 11. Goldmundr Says:

  „Este Paul Goma un antisemit?”
  Incerc sa ma feresc de afirmatii categorice,care nu ar lasa locul unei alte opinii.Totusi,avem de-a face cu Paul Goma,un scriitor tradus in mai multe limbi de circulatie internationala,avem de-a face cu un genial creator de limba,care a spus in plina teroare comunista:”Noi romanii suntem ocupati de romani”.In anii 70,a fost unul dintre putinii intelectuali romani care chiar a luptat impotriva regimului Ceausescu.A semnat acea „Scrisoare deschisa..”care doar pentru o astfel de actiune se primeau multi ani de detentie la vremea respectiva,actiune care a esuat lamentabil din lipsa solidaritatii ….celorlalti intelectuali romani.(!)
  La Paris,Paul Goma n-a scapat de observatia Securitatii,care i-a trimis scrisori-bomba(!),care l-a urmarit pas cu pas.Am avut atat de putini dizidenti in Romania,incat ar fi mare pacat sa uitam ce inseamna Paul Goma in Romania.Acest om,avant la lettre,ne-a aratat chipul hidos al comunismului si neputinta dictaturii in fata ratiunii,apeland doar la a exila si chinui dizidentii „in libertate”sau in puscarii.

  Format mai mult in Germania(postHolocaust)cunosc bine discutiile de aici legate de antisemitism.
  Paul Goma a facut greseala de a descrie venirea „evreilor comunisti” in Romania pe tancurile sovietice si a lansat istoria intr-o o disputa despre o minoritate etnica si nu de fond.Pentru mine,nici o clipa nu au venit evreii in Romania,ci comisarii sovietici au venit calare pe tancurile sovietice.Daca acesti calareti rosii erau cazaci,unguri,evrei sau rusi,nu m-a interesat,atata timp cat tacurile erau sovietice,Europa deja impartita,destinul Romaniei pecetluit pe veci!
  Este experienta lui Goma,este limbajul sau care face abstractie de Holocaust,de nationalismul secolului 19 si inceputul secolului 20.Paul Goma este victima propriei sale experiente,amplificata de postcomunismul romanesc-care,spre deosebire de Cehoslovacia,Polonia sau Ungaria,unde au fost invitati dizidentii lor sa participe la actul politic,in Romania s-a produs un fenomen exact diametral opus:”ai nostri”si nomenklaturistii PCR urmau dupa 1989 sa reocupe toa-te locurile Puterii,in timp ce putinii dizidenti au fost chiar denigrati,oficial!Astfel,in loc de pace sociala,in Romania a inceput un nou razboi,un razboi intre nomenklatura si intelectuali(culminand cu oribile Mineriade si televiziunile de azi ale mogulilor…)intre intelectuali,intre putinii dizidenti.Este sigur ca Securitatea din Romania a reusit sa faca rau tarii si dupa 1989,sa dezbine fortele democratice,pana azi.In acest mediu neprielnic,

  Paul Goma este o personalitate marcanta,puternica,unica prin amploarea ei,dar controversata,care critica fara menajamente toata clica scriitoriceasca ce a facut pact cu „de Vil” in anii cei mai sumbri din istoria Romaniei.
  E o istorie complexa,complicata,din care doar nomenklatura PCR a avut de castigat.
  Pacat daca Paul Goma nu revine asupra unor greseli de tact, cultural si semantic.Comunistii nu-i iarta pacatele trecutului,intelectualii nu-i iarta pacatele tacerii de acum.
  Si Paul Goma ce zice?

  Adrian R Apostol

 12. monica Says:

  Stely,
  Cu toate ca nu-i frumos ,ca doua doamne ce ne credem 😳 sa vbim de tuici si alte beuturi pt barbati,eu am sa-ti spun ca in locurile in care am copilarit eu,boambele (mosmoanele sau zarzarele) se coceau intr-adevar inaintea prunelor.Bunica nu le amesteca niciodata. Era tuica de boambe si apoi se trecea la cea de prune.
  Tuica de boambe o folosea cu oamenii care veneau sa munceasca pe la noi ,ca era mai slaba si nu-i aiurea de cap,pe caldurile verilor copilariei mele. Iar cea din prune era obligatoriu pusa in butoiase de5 vedre de dud care cepuite cu smoala erau uitate in magazie. Eu plecam in jurul datei de 1 sept de la tara,dar niciodata nici boasca de boambe ,nici cea de pruna nu erau duse la „cazanul” de care se folosea tot satul,pana la acea data. Bunica facea un drum special la tara ca sa rezolve acest lucru in lunile de care ti-am vb.
  Strugurii din Via pe care o mai avea bunica in varful unei rape,nu merita nici carati de-acolo pana-n curte ,asa erau de putini si prosti.O culegeau caprele si gainile care dadeau iama prin ea,sau bunii sateni care-si umpleau cate un cos -doua in trecerea lor prin acele locuri.Nici pomeneala sa se faca tuica de tescovina prin satul bunicii mele . Asa cum le stii tu,asa mi le aduc si eu aminte .

 13. mihai rogobete Says:

  Ce spune Paul Goma despre evrei şi holocaust: „Evident, o crimă este o crimă (acum vorbesc de cele ale căror victime au fost evreii), iar circumstanţele atenuante nu atenuează nimic, nici crima, nici intenţia de a ucide.”, Gherla-Lăţeşti, p. 52, Ed. Curtea Veche, 2008.

 14. stely Says:

  Moni,
  „Cind nu e stapinu’acasa soarecii ,joaca pe masa ” 🙂
  Acum, gata ,sa lasam disputa balta ,intrucit sunt altele mult mai grele si deosebite pe care eu am sa le las ca si tine pe seama celor care au fost si sunt mult mai in miezul lor.
  Mi-am permis sa spun ceva ,ca o privire generala si ca o recunoastere a apartenetei mele la ideile si opiniile lui AVP si iata si la cele ale lui @Goldmund (Adrian).Sigur ca mi-as dori enorm si m-as bucura la fel de mult ,sa se lamureasca aceste probleme :”A fost Paul Goma ,antisemit ?” sau si cealalta :”A fost Pacepa un tradator de tara” ?.
  Imi permit sa spun doar ca nu accept nici antisemitismul si pe cei care si-l manifesta cu tarie ,nici opiniile acelora care sustin ca un fost securist comunist (Pacepa),care a tradat sistemul si pe cei care ii slujea la un moment dat,ar fi tradator de tara ..
  In cazul acesta nu este nevoie de prea multe argumente .
  Eu cred ca nu a fost tradator de tara si mai cred ca este momentul ca presedintele, T.Basescu, sa transeze si aceasta problema si sa-i acorde toate drepturile ce se cuvin unui cetatean roman si( de ce nu) meritele de rigoare.
  Si nu in ultimul rind ptru Paul Goma ;daca sunt numai simple interpretari eronate ,pornite din experiente si suferinte traite de familia sa, sau sunt concepte pe care si le-a insusit cu tarie si la care nu vrea sa renunte sub nici o forma. Eu cred ca este nedrept sa fii acuzat fara dovezi ,dar , daca cel care este acuzat refuza sa se apere ,ce-i de facut?
  Doamne ,cit m-as bucura ca ,”MICUL PARIS”, sa-l lamureasca sa vorbeasca; clar ,dur ,daca trebuie ,dar sa fie numai ADEVARUL!

 15. Sorin ILIESIU Says:

  mesaj postat si la topicul anterior:

  Sorin ILIESIU Says:
  31 iulie 2010 la 17:29

  MESAJ IMPORTANT INCLUSIV pt Dl Daniel Ionescu DION

  Succesul cu care s-a soldat pt moment protestul Dnei Angela Furtuna (prin greva foamei) i se datoreaza in mare parte maestrului Devis Grebu care a sfatuit-o telefonic de mai multe ori pe dna Furtuna cum sa actioneze pt a castiga. Dna Furtuna a dat curs sfaturilor dlui Grebu si a castigat, conform declaratiilor de presa ale dlor Gh.Flutur si Gabriel Carabus.

 16. pP Says:

  @all&AVP
  i-am lansat domnului PAUL GOMA invitatia (par mail) de a interveni pe acest blog.
  am reusit sa vorbesc si cu doamna GOMA la tell.
  Doamna GOMA m-a asigurat ca ii v-a semnala Domnului GOMA (chiar mi-a dat o adresa perso. mail unde am reluat mesajul)
  Doamna GOMA regreta faptul ca sotul ei nu se simnte foarte bine in clipa asta ,dar spera ca saptamina viitoare pe luni sau marti sa se simta mai bine si sa poata citi mesajele.
  (in aceasta clipa Domnul GOMA se relaxeaza in camera lui perso. urmarind campionatul de atletism––dinsul fiind un mare iubitor al acestui sport& practicind in tinerete atletismul de performanta)
  ps:
  saptamina viitoare este posibil sa ne intilnim aici la noi in cartier la o terasa sa bem o cafea.(cel putin asa m-a asigurat doamna GOMA (o doamna speciala ,draguta ,amabila si hipersarmanta))
  ps:
  va las ,
  astazi si miine am f.multa treaba.

 17. Goldmundr Says:

  Domnule @mihai rogobete,
  ar fi doar o declaratie lapidara,daca maestrul Goma ar fi spus doar atat despre tragedia evreilor europeni,in secolul 20
  Eu m-am referit strict la la acuzatiile multor intelectuali de seama romani si germani-romani(unii dintre acestia traiesc in Germania)care spun ca domnul Goma ar fi antisemit si,
  la o eventuala replica,luare de pozitie a domnului Goma…..Elimin din start vocile securisto-neocomuniste care nu-i iarta domnului Goma trecutul si prezentul maestrului.
  Din pacate,exista si anticomunisti convinsi si totusi departe de a fi democrati adevarati,unii dintre ei fiind chiar fascisti,neonazisti sau „doar”nationalisti rasisti.Exista multe boli grave ale constiintei umane.

 18. Goldmundr Says:

  Domnule Sorin Iliesiu,
  si eu ma bucur enorm pentru „succesul de etapa”al doamnei Angela Furtuna.Parca ma bucur si mai mult observand cum personalitati ale lumii culturale simt ca mai degraba impreuna,uniti,vor reusi sa schimbe ceva in bine in Romania.Despre domnul Devis Grebu nici nu mai vorbesc,el aici este acasa la el,intre prieteni.
  Adrian R Apostol

 19. Goldmundr Says:

  @Stely,bineinteles ca sunt de acord cu oricare din numeroasele nume pe care le am…
  Da,”micul paris”a raspuns.Si eu sunt curios daca maestrul Goma lamureste,daca poate si doreste acest lucru-Dumnezeu sa-i dea sanatate!-am auzit ca nu se simte prea bine.
  Si tie si familiei,sanatate
  si o duminica placuta si linistita!
  Adrian R Apostol

 20. mihai rogobete Says:

  Dragă Goldmund,

  tuturor fiindu-ne dat într-o formă sau alta să murim, moartea ne intră în fire; tortura este abominabilă. Nicio formă de colectivitate, oricât de sălbatică, din întreaga civilizaţie n-a instituţionalizat-o ca regimul comunist. Cel care vrea să-l judece pe Paul Goma, trebuie să ţină cont că riscă să-şi piardă minţile, dacă-ncearcă s-o facă-n context, pentru a-l înţelege.

 21. Sorin ILIESIU Says:

  Goldmundr Says: 31 iulie 2010 la 19:06

  Va multumesc, domnule Apostol.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s