Incredibil, dar adevarat

Cum poate să scrie cineva ce se pretinde a fi om serios aşa-ceva ?

Între dnii Oprea și Tismăneanu nu a fost, zic eu, nici o răfuiala. Dacă ar fi fost o răfuială, nu m-aș fi amestecat. Eu, unul, am văzut altceva:

1. Marius Oprea a creat o instituție – nu a cerut să i se dea vreo instituție pusă pe picioare de altcineva.

2. Vladimir Tismăneanu a pus ochii pe o instituție creată de altcineva (Marius Oprea), a vrut-o și, când s-a ivit prilejul potrivit, i-a fost dată drept recompensă pentru o campanie electorală dusă de-a lungul a câțiva ani.

Trist, urât, murdar – nimic de-a face cu mecanismele democrației pe care le tot propăvăduiește dl. Tismăneanu.

Doctoratele în istorie ale dlor Oprea și Olaru, cărțile lor despre crimele comunismului, activitatea institutului etc. nu au mai însemnat nimic.

O instituție ce se ocupă cu Istoria a fost dăruită unui sociolog care; la rându-i, sociologul a adus un Director științific cu doctorat în… teologie, care teolog, după ce, cu ani în urmă, ne lăsa să înțelegem că românii ce nu l-au prețuit, înțeles și urmat pe Căpitan au fost niște nevrednici, azi, devenit politolog, ne liniștește că… Iisus nu a murit de inaniție.

Ce au toate acestea cu cercetarea și condamnarea crimelor comunismului?
Sincer – nimic.

Ca și comunismul, anticomunismul a devenit o afacere foarte rentabilă; chiar și pentru foști comuniști de mare perspectivă.

Păi, oricare dintre bizarele alegaţii din citatul de mai sus poate fi spulberată ca o păpădie, olelie-lie…! 😳

1.DT says: „Marius Oprea a creat o instituţie – nu a cerut să i se dea vreo instituţie pusă pe picioare de altcineva„.  Realitatea e că M.Oprea a creat instituţia cu pricina ca urmare a Apelului lui Sorin Ilieşiu, din aprilie 2005, apel semnat de numeroase alte personalităţi ale societăţii civile Ro – poate chiar şi de Dorin Tudoran, încă n-am verificat -, în care, între altele, s-a cerut: „Înfiinţarea unui Institut naţional pentru studierea ororilor comunismului în România, precum şi a unui Muzeu al ororilor comunismului în România, având sediul în Bucuresti (şi având ca model parţial Memorialul de la Sighet).” În plus, Marius Oprea nu a înfiinţat IICCR cu banii săi ori ai lui Dinu Patriciu, să zicem, ci cu banii statului Ro,  aloo, fiind înscăunat de un prim-ministru perfect politizat, care între timp a plecat (după ce şi-a trădat fostu aliat, dar asta e altă problemă: de kkt… 😳 )

2.DT says: „Vladimir Tismăneanu a pus ochii pe o instituție creată de altcineva (Marius Oprea), a vrut-o și, când s-a ivit prilejul potrivit, i-a fost dată drept recompensă pentru o campanie electorală dusă de-a lungul a câțiva ani.” Am arătat deja că nu Marius Oprea a creat instituţia asta, ci în ultimă instanţa Statul Român. Se ştie de asemenea că imparţialu’ Marius Oprea nu doar că l-a atacat constant pe şeful statului Ro, însă a fost liberal cu carnet, aloo, fiind numit şi menţinut în funcţie de cel căruia îi fusese consilier : Tăriceanu. Iar dacă după Tăriceanu a venit un alt premier, de ce acesta n-ar fi avut dreptu să numească în fruntea râvnitei instituţii – aşa cum a regândit-o el, împreună cu partida care l-a desemnat şi votat ca premier -, nu un alt consilier cu carnet de pedelist stejărel, ci un celebru politolog, care a venit cu-o viziune proprie asupra a ceea ce-ar trebui să fie nu doar  un IICCR, ci un  IICCMER…?

3. DT says: „Trist, urât, murdar – nimic de-a face cu mecanismele democrației pe care le tot propăvăduiește dl. Tismăneanu.” Hai naiba să fim serioşi !  Nici măcar Academia Ro, care e sau ar trebui să fie o instituţie imparţială prin definiţie, n-a pretins să-şi menţină preşedintele în funcţie până la completa calviţie, darmite un Institut care se ocupă de cel mai recent trecut şi din cercetările căruia actanţii politci pot să iasă pe scut ori sub scut, mai pe scurt… ? În fond, cine e mai onest  în cercetările sale: acela care sapă gropi prin păduri imemoriale spre a descoperi schelete despre care până se va afla ale cui sunt sau cine le-a îngropat atât de crunt vor trece două-trei generaţii pe pământ,  nu în gând, sau acela care vrea să afle  – mai degrabă – cine sunt ăştia, aloo, care au băgat două mii de rumâni în mormânt la ” revoluţia”  şi la „mineriadele” de mai curând…?

4.Cică „o instituție ce se ocupă cu Istoria a fost dăruită unui sociolog care; la rându-i, sociologul a adus un Director științific cu doctorat în… teologie, care teolog, după ce, cu ani în urmă, ne lăsa să înțelegem că românii ce nu l-au prețuit, înțeles și urmat pe Căpitan au fost niște nevrednici, azi, devenit politolog, ne liniștește că… Iisus nu a murit de inaniție.” Da, păi cum drea…: până la venirea sociologului, rândaşii instituţiei împricinate se ocupau cu dezgroparea vitimelor din istoria îndepărtată, pe care nimeni nu mai putea spera să le-aducă la judecată, necum să le pedepsească vreodată, în timp ce şefu’ lor se preocupa cu înjurătura contra guvernului şi preşedintelui din realitatea imediată, sprijinit, indirect, chiar de cercetaţii penal pentru crimele de la „revoluţia” şi „mineriadele” ce se vroiau a fi imaculate şi, oricum, nedezgropate de instituţia impartialului ca tot cetăţeanu ro, MO… Cât despre reiterarea aluziilor la pretinsul trecut legionar cu inflexii legionare al tânărului M.Neamţu, după ce DT şi-a cerut scuze publice, atunci când a aflat  că era vorba de glumiţele unui copil de 16 ani, in spe, asta chiar că mă lasă mască, bre, le un moralist atât de elitist ca my friend  DT, însă zău că n-aş vrea, deocamdată, să mai insist… 😳

5.În fine, mai zice DT : „Ca și comunismul, anticomunismul a devenit o afacere foarte rentabilă; chiar și pentru foști comuniști de mare perspectivă.” Dacă fraza asta ar stropşi-o Vadim Tudor – care a şi zis-o, de zeci de ori, probabil – nici n-aş mai baga-o în seamă, dar când o zice Dorin Tudoran, care îl cunoaşte pe VT de zeci de ani şi care a spus chiar recent: „Dl Tismaneanu a scris lucruri esentiale pentru intelegerea comunismului. Retinerile mele nu au fost si nu sunt in legatura cu textele sale teoretice; sunt retineri fata de modul in care isi contrazice, in practica, atasamentul, teoretic, la valorile democratice. A fi parte a nocivului proces de politizare a institutilor ce nu intra sub incidenta politicului este o contractie in termeni, cand e vorba de un teoretician al… democratizarii„, ce să mai înţeleagă admiratorul sincer al omului de mare probitate, DT ? Să-nţelegem că DT îl critică  vehement pe VT, care n-o fi el membru PDL, dar cică e proBăse, pentru inomabilul fapt că apoliticul sociolog ar contribui – doamne fereşte – la politizarea imparţialei instituţii, recte  IICCR-IICCMER, în timp ce istoricul M.Oprea, care e chiar membru PNL şi, ce-i drept, nu e pro, ci făţiş antiBăse, nu contribuie…? 🙄 Să-nţeleagă cine poate, bre, căci io nu mai pricep nemic…! Sau pricep doar ce face zavistia rumânească dintr-un voinic !… 😳

ps. Am sperat la un moment dat că DT va înceta atacurile nedrepte contra lui VT (după cum m-am prefăcut că nu-i bag în seamă pamfleţelu’ despre scorpion…), însă de la o vreme sunt atât de enervat de umorile ultracapricioase ale acestui totuşi mare poet şi galaton, încât nici nu mai am somn… 👿

88 răspunsuri to “Incredibil, dar adevarat”

  1. monyf51 Says:

    Ne place sau nu, acesta este stilul politic al liber-all-ilor socialisti. Un stil şi un set de valori ,care sa le îngăduie în orice conditii să -si ajunga scopurile si sa mai ramana si luminosi(adica cei mai cei), pe deasupra .

  2. Riddick Says:

    Las că-l finanţează BND (Bundesnachrichtendienst) pe Oprea, via Fundaţia Adenauer, sa-şi facă fundaţie de cercetat.

    „Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din Romania”:

    http://www.kas.de/proj/home/events/29/1/year-2010/month-4/veranstaltung_id-41073/index.html

    Nu ştiu, papagalii ăia de la PDL cât mai stau la PPE (controlat de Germania), de ce nu trec la conservatorii de la ECR ?!

  3. AVP Says:

    Ai vazut, Riddick, ce zapaceala indusesi pe blogu speriatilor de bomba globalizmului si de Apocalipsa din 2012 ? 🙂 Cand lansezi scenarii de groaza intr-un spatiu atat de nebulos precum Netu, trebuie sa te astepti ca vei pati ca Orson Welles, cand cu scenariu-i radiofonic despre invazia martienilor, din anii 30… Apropo, stii ca tembelutzu „saccsiv”, pe care-l lua lumea-n balon pe blogurile catzavencilor, e astazi nr.1 pe WordPress.com ? 🙄 Iti dai seama cati nebuni forfotesc pe Net, bre ? Mare e gradina…

  4. Stely Says:

    Este trist si adevarat ,dar si dubios si nelinistitor..Asa percep eu reluarea problemei pivind IICCR & M.Oprea si IICCMER &V.Tismaneanu de catre DT intr-un moment cind se parea ca lucrurile intrau pe un fagas normal..Spun, reluarea temei, ptru ca se pare ca tot de la el s-a declansat si disputa anterioara , punindu-l pe M.Oprea in postura de inger al dreptatii si adevarului anticomunist ,impartial si curat ca lacrima ,iar pe V.Tismaneanu in postura celui care vine sa-i puna piedici si sa-i submineze cercetarile si munca . Acest soi de talibanism pe care ,iata,D.Grebu il reda f.bine in ilustratiile sale ,ma indreptateste sa percep ca dubioasa si nelinistitoare reluarea temei de catre DT ,pe blogul sau..Se pare ca nimeni si nimic nu i-a perturbat incrincenarea si incapatinarea de a relua aceiasi placa uzata .. Poate ca sunt eu prea mult acaparata de personalitatea celor doi maestrii, care , iata ,se inteleg atit de bine ;unul (AVP)cu ideile exprimate in scris ,celalat(D.Grebu) cu aceleasi idei ,dar exprimate in imagini ..
    Parerea mea este ca exista o miza clara in momentul de fata : D.Tudoran este impins in fata de opozitia „democratica „(PNL si PSD +Voiculescu -Felix)spre a-si crea propria lor Societate Civila ..
    Se pare ca V.Tismaneanu ,V.Padina &D.Grebu ,impreuna cele 33 de asociatii civile ,avind ca virf de lance Asociatia 21 decembrie ,cu liderul sau – T.Maries ,care au marsat la toate Apelurile initiate de S.Iliesiu si sustinute pe acest blog, ii fac sa intre intr-o noua competitie..
    Anticomunismul lor este mai veridic si impartial decit cel al lui V.Tismaneanu si iata mai nou cel al lui M.Neamtu..
    Mi se pare si amuzanta povestea pe care am auzit-o prima data la S.Cucerai ,privind micile tendinte legionare depistate de ei la M.Neamtu si preluata fara jena de D.Tudoran ..Eu chiar am avut impresia ca S.Cucerai a cazut ca musca’n lapte ,din simplu motiv ca si-a cerut scuze ,dar cum este posibil ca D.Tudoran sa nu fi auzit de patania lui S.Cucerai si sa preia fara jena acelasi subiect ?

  5. Riddick Says:

    Mi-a crescut traficul nebuneşte, vin de peste tyot: din Facebook, mail, alte siteuri…

    Dar:

    Incomplete reports from KGB disinformation sources saying that the author of the film about the execution of survived Poles by the Russians, Ukrainian journalist Andrey Menderey, is safe and sound and was not killed by the FSB (KGB) agents, has not yet been confirmed. If the journalist is alive, it is unclear why he is silent and does not refute his own death. As long as the journalist Menderey does not refute the information about his death himself, nobody would ever believe the KGB claims.

    Meanwhile, the website of well-known American conservative congressman, a fighter against the New World Order, Dr. Ron Paul reported on April 23:

    „Please keep this bumped as our way of telling the NWO that we know about the video, we know about the assassination. This man put his life on the line for truth, please help that dream carry on, in remembrance of his sacrifice.

    Those of you who do bumper stickers and T shirts might help this along too. Maybe take it to other forums. It is absolutely nonviolent to simply point out that we know.

    And can you imagine how many people will ask you „Who is Andrey Menderey” if you have a shirt or sticker that says „Andrey Menderey – I KNOW” and they don’t know…?”

    Latvian TV reported on April 23 with reference to the Kavkaz Center as well as to Polish and Ukrainian internet forums about the murder of Menderey and a near murder by Russian terrorists from the FSB of a Polish journalist. Only the arrival of Polish diplomats at the crash site saved the Polish journalist from a KGB execution team who has been already dragging him to a nearby forest to „liquidate” him as an undesired witness.

    Naturally, Russian murderers do not like journalistic efforts of the Kavkaz Center to expose facts about a possible murder of Lech Kaczynski by the international terrorist organization of the FSB Russia.

    Some „friends of Russia” in Poland reported on April 23 that the Polish President’s plane has been destroyed … by the Kavkaz Center, or Caucasian Mujahideen.

    A pro-Moscow Warsaw-based Web site, Salon 24, in an article entitled „Allah Akbar, Rzeczypospolita (Poland)!” said that „on the pages of Islamist terrorists, for example, on kavkazcenter.com, where they call the tragedy in Smolensk as „Katyn 2″, the scenario of an attack against Georgia (scenario of a Russian invasion of Georgia, shown on the Georgian TV, included the murder of Lech Kaczynski in an airplane bombing) was presented almost with an hour accuracy to what has really happened. They wrote it half year ago. Have they well guessed, or have they been interviewed…?”

    These „friends of Russia” (a politically correct term, hopefully, everybody understands) also care much about Islam and reproached the KC for being incorrect for the case of „Islamic terrorists”, saying that „at a time when some of them, the Kavkaz Center, expresses „even a certain sympathy for Poland”, the others, The Unjust Media, write with satisfaction about the destruction of another armored division in Afghanistan”. Quote end.

    Of course, The Unjust Media didn’t write anything like that.

    Information convulsions by the „friends of Russia” suggest that the situation for the KGB and their Polish friends (such as Salon 24) is getting much worse nowdays, taking into account their poor propaganda level, in which nothing but evil and hatred could be seen.

    Looking at the „friends of Russia”, it is not surprising that these people made quite a lot of mistakes, executing the survived Poles. Clever and smart people would never work at or for the FSB, or for any other Russian security service.

    D.O.
    Kavkaz Center

    http://www.kavkazcenter.com/eng/content/2010/04/24/11917.shtml

  6. Riddick Says:

    KATYN 2. FSB could plant bomb on the plane during the gathering of Putin and Tusk on April 7?

    he Polish-German news agency Polska Web News continuing to investigate the disaster of the Polish presidential plane, in the crash of which the terrorist organization FSB Russia, is suspected.

    In the article entitled „Does warning system manipulated?”, the agency wrote:

    „The Russian news agency Interfax published a new instruction to the possible cause of the crash of the Polish presidential plane on 10 April on the outskirts of Smolensk. The terrain awareness and warning system (TAWS) of the jet was turned off, at least in its most recent flight, the agency said referring to a commission on investigation of the crash cause, which allegedly came to such result basing on contents of airplane’s black box.

    The possibility that the airplane’s warning system could not work at all or work only partially, has already been considered by Polish experts. In contrast to claims of most of the media sources, Polish Tupolev was not in irreproachable condition at all and even equipped with the latest security systems, which, of course, bring little benefit, if they were turned off.

    According to investigation, from the perspective of Moscow experts, the presidential plane was flying at too low altitude during the fog, pulled the tree and consequently crashed.

    The only eyewitness to the disaster, a Polish TV journalist, claims to have seen that the Tupolev quickly went down at an angle of 40 degrees, which should correspond to the truth, since the picture of scattered remnants looked like, thus, as if a bomb exploded in the jet.

    According to experts of the Polish aviation, a chaos prevailed among Russian colleagues and authorities in Smolensk and Moscow, that finally puts into question all the statements made from Russia about the crash.

    The question, of course, is now, who could have switched off this warning system. Pilots? Magnetic fields? Was there a defect? The plane was located in Russia’s Samara for a massive overhaul at the end of last year.

    On 7 April, the Polish Prime Minister Tusk arrived in Smolensk on same plane and it stood at least 6 hours, possibly, without supervision. This time is enough to plant a time bomb.

    Everyone knew that three days later the plane will return to Smolensk with President Kaczynski (but did not know that it will go with a half-hour delay, resulting in crash not on territory of Poland, but Russia, then there would be less reason to suspect the FSB – KC).

    A device for generating fog and shifting the landing lights could have completed the rest. To whom this explanation seems too simple, should need to look at those mass-media which are engaged in the abandonment of false tracks, which happens more frequently in recent days.

    Whether Interfax is one of them? (We have already wrote about a couple of months ago, on our own experience that the Interfax, among the Russian media, is most frequently get involved in spreading FSB fakes – KC).

    On Friday, investigators of the Polish aviation authority complained that during their investigations in Smolensk they received support neither from Russian nor from Polish side.

    They had been placed under local prosecutors who followed all their actions. They could not talk with the officials, since the Polish Defense Minister Bogdan Klich refused to provide them a translator as an unnecessary extravagance, saying: „In those three days you stay there, you do not need a translator”, mass media quoting the head of the state commission for air accident investigation (PKBWL) Edmund Klich (same name). In addition Klich and his assistants themselves had to pay all expenses during their stay in Russi”, the Polish-German agency (Poznan-Berlin) reports.

    It is to be mentioned that, as previously reported by Kavkaz Center, some American officials have insider information from the US intelligence that the plane of Polish President may have been destroyed exactly by a bomb planted inside the plane.

    Department of Monitoring
    Kavkaz Center

    http://www.kavkazcenter.com/eng/content/2010/04/25/11935.shtml

  7. sorin cucerai Says:

    @ Stely,

    Imi pare rau ca trebuie sa intervin, dar Mihai Neamtu chiar a scris texte legionaroide. Ce nu stiam eu era ca le-a scris la 16 ani. Pentru asta mi-am cerut scuze – si mai mult din politete, ca sa nu tensionez inutil o discutie care era oricum tensionata.

    Daca recititi ce m-a raspuns Mihai Neamtu, veti vedea ca el n-a contestat niciun moment caracterul legionaroid al textelor incriminate, dar a adaugat ca au fost scrise cind avea 15-16 ani.

    Atit. Si promit sa nu mai intervin. Asta daca si dumneavoastra promiteti sa nu mai manipulati adevarul. Cu atit mai mult cu cit el poate fi foarte usor verificat.

  8. raduhumor Says:

    Pai daca ar fi cunoscuta si corect interpretata doctrina lui C.Z.Codreanu ar fi impartasita nu numai de tineri de 16 ani precum Mihai Neamtu, ci si de foarte multi oameni mai in varsta.
    Ca doar nu degeaba toata floarea intelectualitatii romanesti a simpatizat cu aceasta miscare, de care se tem toti si acum, cand aproape ca n-a mai ramas picior de luptator legionar 🙄
    Pentru ca in ciuda propagandei furibunde CZ Codreanu nu dorea sa-i extermine pe evrei, ci doar sa-i indeparteze de la butoanele economiei romanesti, pentru a putea trai din asemenea activitati (comert, banci) si cetateni romani !
    Sau credeti ca asta n-ar fi de actualitate si acuma ???? 🙄

  9. Stely Says:

    @S.Cucerai ;
    Poate ca era bine sa relatez mai detaliat acea intimplare ,care a provocat interventia spre clarificare a d-lui M.Neamtu ..Am simplificat insa spunind ..micile tendinte legionare .Le-am considerat „mici” ptru ca asa le-am perceput ,atit ca virsta la care au fost exprimate ,dar si ca importanta ,prin faptul ca au fost abandonate si regretate inca de atunci de catre M.Neamtu..Si,da, ..m-am mirat ca D.Tudoran nu a stiut nimic de acea intimplare ,dar nici mai demult ,desi intelesesem ca M.Neamtu a mai dat aceleasi explicatii si cu alte ocazii.
    Mi s-a parut ca reluarea temei a fost intentionata si cu un scop clar :acela de a arunca o umbra de neincredere catre toti membrii IICCMER si in special catre V.Tismaneanu .
    p.s.Pe cuvint de onoare ca nu am avut in intentie sa manipulez adevarul ! Asa am intuit si si asa m-am exprimat :adica, mai simplificat ,gindind ca toata lumea stie acea intimplare si nu mai era cazul sa spun virsta si data..
    Stiu ca va este greu sa va aduceti aminte de acel moment ,dar eu tocmai asta am apreciat atunci la dvs..Faptul ca v-ati cerut scuze atit d-lui M.Neamtu ,gindind ca si mine, ca acel moment „legionaroid ” al d-lui M.Neamtu ,exprimat la virsta de 16 ani, a fost nesimnificativ ,prin simplu fapt ca era MN era minor si ca atit faptele cit si vorbele nu sunt culpabile la asemenea virsta..
    Va intreb ,insa ,d-le S.Cucerai :Cum este posibil sa nu fiti consecvent in nici o situatie ? Nu credeti ca lipsa dvs.de consecventa este dezamagitoare ptru prieteni si ptru toti cei care v-au apreciat la un moment dat ?Zau, ca nici nu mai tin minte de cite ori v-ati retractat opiniile si cuvintul dat.! Imi pare nespus de rau ca nu v-ati convins ca nici eu si nici altii nu suntem porniti spre a va demola ..Uite ,am ca argument faptul ca am apreciat semnarea celor doua Apeluri puse pe acest blog de catre V.Padina ..Am simtit ca puteti sa treceti peste animozitati personale , de dragul unui interes general ..Asta este ptru mine o mare multumire ..Ce bine ar fi ca toti ceilalti sa aiba aceeasi atitudine responsabila si gata sa treaca peste resentimente ,cind este in joc un proiect de interes national ,indiferent cine il lanseaza.. 🙄

  10. AVP Says:

    Stely, eu sunt uluit de cat de aglutinant pot sa gandesca acesti oameni, care sunt totusi scriitori, artisti, filosofi, asadar ar trebui sa fie maestrii adevarului gri – singura specie de adevar din realitate -, pe cand ei, intelighentia asta, a cam fost ditotdeauna in linia intai a actiunilor celor mai extremiste, de la fundamentalismele religioase ale evului mediu si pana la mitologiile secolului 20, bolsevismul si fascismul, cu speciile lor cele mai scelerate: stalinismul si nazismul (including legionarismul, la noi). Cand gandesti sau actionezi extremist or anarhist la prima tinerete, sigur ca ai scuza lipsei de experienta si-a impulsivitatii juvenile, dar cand gandesti in rutine alb-negru si la varsta maturitatii asta demonstreaza ca esti necopt, fiindca ai minte in fond putina – chiar daca ai talent – sau perturbata de-o bubulitza sufleteasca disproportionata fatza de mintea-ti descentrata, care-ti intuneca mintiutica ori ti-o sifoneaza in black-holele psihopatiei tale, in lipsa unui canal de deversare prin care nevroza-ti sa se recicleze intr-un bazin pozitiv si creator, cum ar veni…

    Cand oamenii astia sunt in stare sa spuna despre Vladimir Tismaneanu orice, fara niciun pic de dreptate, aloo, si cu teribila ira et studio, si asta numai pentru faptul ca Volo tzine cu Basescu (nomina odiosso) si-are, pe moment, oi mai multe, mandre si cornute, ei, detractorii cu orice pret ai lui VT, ori n-au minte, ori ii mananca nevroza si zavistia pur rumaneasca, ori te pomenesti ca-si fac slujba, a…?, caci trebuie sa traiasca, n-asa?, precum pazarnicul Barzoff de care ne vorbeste Ghika si care-n timp ce-si omora victimele in bataie, plangea si zicea: „Cealavek, io n-am nimica cu tine, brate, slujba, slujba e de vina, bre…” Dupa care, evident, isi pupa nenorocitele victime, curat muscaleste, pai cum drea…

    Ei bine, ma-ntreb: ce cauta prietenul meu DT alaturi de niste tipi simpluti si vadit resentimentari, precum „moldoveanul gretos” et aliis ejusdem farinae…? 😯 Pe el ce l-o mana in aceasta lupta, mey…? 🙄

  11. pP Says:

    ,,Ei bine, ma-ntreb: ce cauta prietenul meu DT alaturi de niste tipi simpluti si vadit resentimentari, precum “moldoveanul gretos” et aliis ejusdem farinae…? Pe el ce l-o mana in aceasta lupta, mey…?,,

    DOMNULE PADINA,
    si eu va marturisesc ca sunt dea dreptul ULUIT citind pe blogul domnului TUDORAN asta:
    (este vorba de interventia CURAJOSULUI NOSTRU PRIETEN CONSTANTIN DOBRE pe blogul domnului D.TUDORAN.)
    ,,@ Dorin Tudoran

    Va multumesc pentru raspuns si bunavointa de a “intreba si pe altii” despre acel eveniment.

    Apropo de sezatoarea de la mina Dilja: va mai aduceti aminte cand ati participat la acea sezatoare? Impreuna cu cine? Ati fost invitat? Daca da, de cine? Trimis oficial? Daca da, din partea carei organizatii culturarale si de cine anume?
    Va rog sa nu-mi luati in nume de rau curiozitatea!

    Cu pretuire,
    Constantin Dobre
    ………………………….

    DT

    @ Constantin Dobre Tocmai v-am răspuns la # 45.

    Făcând parte dintr-un grup de câțiva scriitori, bănuiesc că am fost invitați prin Uniunea Scriitorilor — de capul tău, nu prea intrai în 1981 în minele din România.

    Că s-a cerut de la Hunedoara Uniunii Scriitorilor să trimeată în vizită câțiva scriitori sau a fost inițiativa Uniunii Scriitorilor, greu să știu — să-mi amintesc, dacă voi fi știut vreodată.

    Tot ce știu este că m-am dus întotdeauna cu mare plăcere în acele locuri, printre acei oameni…
    ………………………………………
    @ 53 Vasile Gogea

    “Si eu am fost intr-o “vizita”-in fapt, am facut un “sut” complet-la mina Dilja!Eram cu Florin Iaru, Bedros Horasangian si Alexandru Vlad (prin telefon “participa” si Liviu Antonesei) invitati ca “jurati” la prima editie a unui festival-concurs de creatie literara, la Petrosani, in 1991 intr-o- foarte probabil – incercare de “spalare” a imaginii minerilor, dar mai ales a Ligii! ….Desi toata “actiunea” era “monitorizata” de insusi El Lider (care ne-a si “primit” la sediul Ligii – fostul sediu al Securitatii din Petrosani), de “scriitori” s-a ocupat unul dintre vice-lideri (Petre Brait), …”

    Asadar, dle Gogea, domnia voastra impreuna cu alte personalitati, enumerate mai sus, v-ati dat girul unui “festival-concurs de creatie literara, la Petrosani, in 1991″ dupa ce, mai intai, ati fost primit de El Lider (Miron Cosma) chiar “la sediul Ligii – fostul sediu al Securitatii din Petrosani”; tartorul intregii “actiuni” fiind chiar El Lider-ul, “monitorizatorul”!

    Frumos, foarte frumos, dle Gogea! IATA UN STATEMENT PENTRU ETERNITATE!

    Si eu, naivul, am crezut pana acum ca doar anumiti ziaristi, gen Corneliu Vadim Tudor, de la ziarele pro-FSN-iste se ocupau masiv cu spalarea imaginii criminalilor “ligii”, din Petrosani!
    Descopar, abia acum, dupa 20 de ani de la masacrele mineresti din Bucuresti, ca si “scriitorii” se ocupau cu acea spalare de imagini etern criminale, prin chiar prezenta lor in barlogul criminalilor (“sediul Ligii – fostul sediu al Securitatii din Petrosani), ca “jurati” si direct “prin telefon”.

    De-aia El Lider se lauda ca-i are la mana pe o multime de personalitati, din toate domeniile. Acum i-l cred! Si de ce El Lider nu se afla pe viata in puscarie? Cum, de ce? Uite, de-aia, de “curat”, pardon, SPALAT ce e!

    Ce poti sa mai zici? Si sa ma mai mir ca la acele timpuri numele meu era terfelit si badjocorit atat la nivel national dar in special in fieful lui El Lider? Uite, acum nu ma mai mir, de absolut nimic!

    Dumnezeu cu mila!
    +
    @ 58 Vasile Gogea

    Despre ce fel de reconciliere faceti vorbire, dle Gogea? Si cu cine? Cu criminalii?
    De unde pana unde, pretentia autoritatii de a negocia cu criminalii? Si in numele cui? V-au mandatat cumva victimile mineriadelor?

    In loc sa faceti presiuni asupra justitiei pentru a pedepsi criminalii, dvs. v-ati permis sa negociati?
    N-A EXISTAT SI NU VA EXISTA PACE SI RECONCILIERE IN ROMANIA PANA CAND JUSTITIA VA FACE DREPTATE VICTIMELOR MINERIADELOR SI PEDEPSIREA CRIMINALILOR!

    “Nu e locul si momentul unui bilant acum si aici – oricum, ar trebui sa participe la el mai multa lume.”

    Cine ar mai trebui, dle Gogea, sa participe la aceste discutii? Cumva, E Lider, cel care a declarat public ca el ar fi fost “liderul din umbra” al grevei minerilor din anul 1977? Alti “locotenenti” ai El Lider-lui?

    Please, Mr Gogea, …….

    Constantin Dobre
    ps:
    eu personal sunt bouche bée
    pss:
    mai multe la subiectul,, Generalii Vlad, Bordea și Dănescu nu ard gazul,,
    by Dorin Tudoran on April 23, 2010

  12. DespinaVestea Says:

    Excelente caricaturi !

  13. Stely Says:

    AVP.
    Trebuie sa recunosc ca am aceeasi intrebare ..Cind am spus cindva,”trei Doamne si toti trei ” ,incluzindu-l si pe NT si S.Cucerai alaturi de DT ,mi-am exprimat o deceptie ,dar si o nelamurire ..Nici nu stiu cine a fost primul care a dat tonul resentimentar .Cert este ca toti trei au aceeasi atitudine talibana anti -Basescu ,in primul rind ,apoi anti VT ,iar tu ai picat la mijloc ..Pe mine asta ma nemultumeste si ma mira :ca se varsa in capul tau ,toata rautatea lor.. Sa zicem ca T.Basescu le este antipatic si nu-l accepta politic ..Sunt milioane ca si ei .. Dar daca ei au dreptul la o atitudine anti-Base , tu si VT de ce nu ati avea dreptul la una pro ?. Daca DT si SC au semnat Apelul pro MO ,tu ,de ce nu ai avea dreptul la un Apel de sustinere ptru VT si T.Basescu ? In numele carui adevar si principiu esti acuzat ?Tu ai fost consecvent dintotdeauna ,iar ei sunt aceia care au oscilat..Nu stiu cui ii este dator DT ,dar cu siguranta ca acum a venit scadenta sa-si plateasca datoria .
    Vad si eu ca se simte mult mai bine in compania unor insi resentimentari si ca ar face orice ca sa submineze activitatea IICCMER ,numai ptru faptul ca numai este MO acolo..

  14. AVP Says:

    Stely, aici nu e vorba de partizanat – cine cu cine tine, caci atunci fiecare e liber sa tina cu cine vrea sau are interes -, ci e vorba de adevar, fiindca e o disputa intre intelectuali, nu intre partizani pur si simplu. E vorba deci de cine are dreptate, in chestiunea M.Oprea – IICCR – V.Tismaneanu – IICCMER, in spe.

    Iar eu tocmai asta vreau sa dovedesc: ca ei n-au dreptate, si fac asta nu pentru ca as fi pretin cu Volo (caci si ei au fost, mult inaintea mea) sau votant/ simpatizant al lui Base (care nu e tata si nu mi-a dat – si n-o sa-mi dea – nici macar o medalie de tinichea), dar pentru ca asa vad eu adevarul lucrurilor, mai adanc, hic et nunc.

    Am orgoliul s-o spun ca daca ei – criticii lui Volo – ar avea dreptate, io as recunoaste acest lucru imediat, chit ca Volo s-ar supara pe mine (asa cum probabil se va supara Dorin). Punctum.

  15. AVP Says:

    Cu permisiunea domniilor voastre, m-as cam retrage.

    Noapte buna.

  16. DespinaVestea Says:

    Noapte buna, somn usor !

  17. sorin cucerai Says:

    @ Stely

    Doamna, ma tem ca iar spuneti lucruri nu tocmai adevarate. Ca sa ma refer doar la mine, va rog sa-mi aratati unde si cind anume am fost eu pro-MO si anti-VT. Pe acest blog am pledat cit mi-a fost permis (si cit am putut rezista in fata unor atacuri imunde) pentru un compromis care sa-i includa pe cei doi intr-o structura institutionala flexibila, avind in vedere meritele amindurora.

    Am fost singurul care a propus o solutie de tip „si-si”, nu „sau-sau”. Mi se pare uimitor ca o persoana care propune solutii de tip „si-si” sa fie declarata „taliban”, iar cei ce au propus cu furie solutii unilaterale sa se autoflateze considerindu-se deschisi si toleranti.

    In rest, va aduc aminte ca pe acest blog Marius Oprea a avut parte de un tratament incalificabil din partea maestrilor dumneavoastra si a sustinatorilor lor, printre care va numarati.

    Altfel, vom vedea daca VT si MN vor face mai mult decit MO. Inclin sa pariez ca nu, dar ramine sa vedem. Pina una alta, faptul ca MO a reusit sa infiinteze un nou institut (de aceasta data privat) de investigare a crimelor comunismului ar trebui sa va bucure. Sau in orice caz sa nu va infurie.

    PS E uimitor cit de usor reusiti sa dati cu bita-n balta. E adevarat ca eu nu am simpatii basesciene, dar DT a votat cu TB in 2009. Stiati asta? Sunt convins ca nu…

  18. pP Says:

    @sorin cucerai

    ,,Crimele impotriva umanitatii sunt, trebuie sa fie imprescriptibile. ,,

    http://tismaneanu.wordpress.com/2010/04/26/utopie-teroare-genocid/

    ,,Altfel, vom vedea daca VT si MN vor face mai mult decit MO. Inclin sa pariez ca nu, dar ramine sa vedem. Pina una alta, faptul ca MO a reusit sa infiinteze un nou institut (de aceasta data privat) de investigare a crimelor comunismului ar trebui sa va bucure. Sau in orice caz sa nu va infurie.,,
    ………………………………………………………..
    F.BINE DOMNULE S.C!!!!!
    (speram sa militati si voi de aceiasi maniera pt.ca Crimele impotriva umanitatii sa fie imprescriptibile)
    merci!
    ps:
    de amanunte ,detalii,nuante,fapte,metafore,locuri,argumente etc. ne ocupam noi (plebea)pe bloguri.
    ex: vezi postarea mea de la………………………………………… pP Says:
    26 aprilie 2010 la 23:01
    merci!

  19. Stely Says:

    @Sorin Cucerai ,
    Ma intorc la perceptii ..Este adevarat ca in prima etapa a disputei IICCR ,privind mentinerea lui M.Oprea in fruntea ei,ati fost mai conciliant si cu intentii de echidistanta ..Ulterior insa ati inceput un fel de campanie de discreditare a atributiilor noului infiintat IICCMER ,care sub eventuala conducere a lui VT nu ar mai fi facut aceleasi activitati ca cele pe care le incepuse MO. Nu stiu ce ati dorit sa obtineti ptru MO ,in conditiile in care acesta s-a aflat din primul moment pe pozitii de totul sau nimic.. Asa am perceput eu :IICCR (neunificat)si MO director executiv..
    Eu v-am reprosat ca ati mers pina in pinzele albe cu MO si hai sa accept ca l-ati introdus si pe VT in ecuatie ,dar fara ca MO sa fie de acord.Intr-un cuvint ati mimat o echidistanta stiindu-i f.bine firea inflexibila a acestuia ,fata de VT si IICCMER..
    S.Cucerai ;nu mai vreau sa lungesc disputa asta ,deoarece nu doresc redeschiderea unor „rani”.Este adevarat ca incrincenarea a fost destul de mare si ca MO si indirect dvs.ati pierdut ,dar eu nu am nici o satisfactie ..Cred ca s-a ajuns mult prea departe cu acuzele si cu jignirile intre prieteni care pina in momentul acela se respectau si asa cum chiar dvs o spuneati cu patos , se si iubeau ..
    Ma bucur ca MO a infiintat un insitut privat de investigare a crimelor comunismului. Sper ca nu se va dezlantui o concurenta surda si ridicola precum ca IICCMER nu are voie sa sape in” teritoriile ocupate „de institul privat sau ca nu ar avea voie sa continuie investigatiile incepute de MO..
    Normal ar fi sa colaboreze ..Numai asa va putea sa convinga de faptul ca are intentia sincera de aflare a adevarului..M-as bucura ca MO sa mearga pe crimele din trecutul mai indepartat ,iar VT pe cele mai recente ..In felul asta eficienta in aflarea adevarului va fi mai mare .
    In ceea ce priveste „datul cu bita’n balta „, precum ca il acuz nefondat pe DT de talibanism anti -Basescu , nu sunt dispusa sa va cred nici pe dvs.si nici pe DT ,din simplul motiv ca asa l-am perceput ,chiar daca spuneti ca l-ar fi votat.. 😳

  20. AVP Says:

    Ok, Stely, ai raspuns cu vadita maturitate, pe cand partenerul tau de dialog (care nu va putea dovedi, vezi bine, nici faptul ca el a fost supus unor „atacuri imunde” pe acest blog, nici pe acela ca Marius Oprea ar fi avut parte, tot aci, de un „tratament incalificabil”) continua sa fofileze in modu-i deja caracteristic de-acuma. Incredibil, dar adevarat… 😳

    In ce ma priveste, o spun ab initio ca Fundatia Adenauer se dovedeste de o naivitate ce frizeaza diletantismul atunci cand crediteaza cercetarile istorice de tip MO, aloo… Daca va merge tot pe linia dezgroparii mortilor din anii 50, fara absolut nicio sansa de a dovedi (privind din perspectiva actuala) decat ca niste morti au fost omorati de alti morti, de niste muribunzi sau de niste iresponsabili din punct de vedere juridic, M.Oprea nu va face decat sa arunce, ca si pana acuma, praf in ochii naivilor occidentali si-ai energumenilor neaosi, in timp ce responsabilii mai recenti de „crimele comunismului” (dupa care cica alearga MO) colcaie prin actualitatea publica sau politica, unii dintre ei fiindu-i probabil chiar tovarasi de idealuri „vanatorului de securisti”…

    A executa un „atac incalificabil” sau „imund” contra cuiva inseamna a-l ameninta cu moartea, a-l face antisemit sau tigan sau macar, n-asa? a-l injura de mama ori a-l face canalie, a-i incalca intimitatea sau dreptul de a-si alege numele cu care sa semneze pe Internet (asa cum au procedat altii cu mine sau cu Devis Grebu), iar nu a-l critica in termeni perfect civilizati (desi cu inevitabila tenta polemica ori pamfletara, intrucat vin de la niste artisti) pentru activitatea sa publica.

    Si cu asta, basta.

  21. DespinaVestea Says:

    AVP-12,22

    Super raspuns !
    Felicitari

  22. Hantzy Says:

    Daca-s puncte, sa fie puncte:
    1. AVP says: Realitatea e că M.Oprea a creat instituţia cu pricina ca urmare a Apelului lui Sorin Ilieşiu(…)
    Pai, Mo a creat, fie si in urma unui Apel. Stiindu-te atent cu vorbele, scaparea respectiva te cam da de gol! Ca merite are si domnul Iliesiu nu este negat de DT, daca nu admite explicit ca initiativa conceptuala i-ar apartine lui SI.
    2. Deci, de aratat nu s-a aratat ca MO n-ar fi creat! Dar sa zicem ca bugetul e al statului Roman. Insa statul asta nu se afla la dispozitia sefului sau, ca, motivat de diferende de nmatura politica, numirile sa fie la si pe placul acestuia.
    Pe de alta parte, daca institutia apartine, intr-adevar staului, atunci si Comisia aia prezidentiala si rezultatul ei, in speta Raportul Final, apartine tot statului. Corect ar fi doar ca ambele cazuri sa fie tratate la fel: daca Raportul a capatat numele politologului sub indrumarea caruia a fost elaborat, dar la interventia aceluiasi Apel din 2005, atunci si IICCR ar fi trebuit rebotezat cu numele initiatorului sau politic. Sau nu?! Dar inca tot nu mi-ai lamurit de ce trebuia „ragandit” proiectul si din ce decurge oportunitatea comasarii, deci a centralizarii!
    3. Nu prea pricep ce are de-a face onestitatea cu varianta procedurala?! ca unul sapa gropi in cautare de dovezi e un fapt condamnabil?! Fie si sub aspectul eficientei investigatiei repsective. Numele institutului era chiar de „investigare”!
    4.Aici nu era vb in primul rand de incompatibilitatea formatiei cu functia primita, ci modul, sau mai exact, motivul pentru care i-a fost oferita. Nu incerca s-o dai cotita, caci stiu ca ai sesizat aluzia!
    5. Dpdv al politizarii institutiei regandite, daca MO ar fi ramas macar responsabil pe partea deshumarilor (caci instutitia nu renunta la activitatile de odinioara, ci doar adauga altele noi) s-ar fi putut invoca un criteriu al continuitatii, motivate de rezultatele obtinute. Numirea insa, asa cum scriai chiar tu la punctul 2, pe motiv de alternanta politica la guvernare, a unei alte echipe de conducere, cam sustine teza domnului Tudoran.

  23. AVP Says:

    Multumesc, Despina ! Insa crede-ma ca nu mi-e deloc usor sa-l pun la punct pe un rumân relativ tanar, in care mi-am pus mari sperante la un moment dat. Si nu numai io, aloo…!

    @Hantzy, scuza-ma, dar ceea ce faci tu (care singurel te-ai decretat „gica-contra” :)) este cautarea nodului din papura. Din pacate, n-am timp acum sa-ti dovedesc ca nu poate fi niciun nod acolo, aloo…

  24. Hantzy Says:

    AVP Says:
    27 aprilie 2010 la 12:45

    @Hantzy, scuza-ma, dar ceea ce faci tu (care singurel te-ai decretat “gica-contra” ) este cautarea nodului din papura. Din pacate, n-am timp acum sa-ti dovedesc ca nu poate fi niciun nod acolo, aloo…
    **********
    Exact aceeasi senzatie am avut-o si eu despre DT si despre team propusa de tine. Un commet al meu la asta tema in care ii spuneam unuia, heiko sau cam asa ceva, ca nici SC nu prea are dreptate, ti-ar fi aratat ca pozitia mea nu e intotdeauna gica-contra!

  25. raduhumor Says:

    @AVP :
    ” Daca(MO) va merge tot pe linia dezgroparii mortilor din anii 50, fara absolut nicio sansa de a dovedi (privind din perspectiva actuala) decat ca niste morti au fost omorati de alti morti, de niste muribunzi sau de niste iresponsabili din punct de vedere juridic…”
    Mai ramane totusi responsabilitatea morala !
    Si daca s-ar dovedi prin absurd ca tatal lui VT („mort si iresponsabil dpdv juridic „) este unul din cei „responsabili moral „, cu ce prestigiu s-ar alege cel care l-a numit pe acesta in in cea mai inalta functie de Investigare si Cercetare a Crimelor Comuniste , ca daca ramanea la Memoria Exilului Romanesc, treaca-mearga de la noi 🙄
    Si inca ceva :
    Daca se afla si VT in situatia de a fi sponsorizat de vreo fundatie interesata in scormonirea trecutului romanesc ( „Elie Wiesel de ex.) n-avea decat sa ingroape ce a dezgropat ICCR sau ce va dezgropa CiCC- Fundatia Adenauer, ca de dovedit vinovatia lui Iliescu &comp cu siguranta nu poate fi vorba la unul care mai ieri ii ridica ode si-l facea nemuritor 🙄

  26. raduhumor Says:

    @AVP :
    „Multumesc, Despina ! Insa crede-ma ca nu mi-e deloc usor sa-l pun la punct pe un rumân relativ tanar, in care mi-am pus mari sperante la un moment dat. Si nu numai io, aloo…! ”

    Nu stiu de ce nu ti-e „deloc usor”,
    dar stiu in schimb de ce ti-e greu 🙄

    P.S. Si o sa-ti fie din ce in ce mai greu…..

  27. monyf51 Says:

    Hantzi,
    nu-ti mai raspund dincolo!
    Incerc sa compilez aici vorbele ce am a ti le spune si pe care sa le iei ca atare si nu ca atacuri la persoana 😳
    Divide et impera se bazeaza pe un principiu extrem de simplu: descompunem problema in doua sau mai multe subprobleme (mai usoare),care se rezolva, iar solutia pentru problema initiala se obtine combinand solutiile problemelor in care a fost descompusa.
    este si asta un raspuns algoritmic si nu neaparat comunistoid sau securistoid,ca de la romani incoace s-au depanat istorii nu numai de forma celei la care te gandesti tu
    Insa statul asta nu se afla la dispozitia sefului sau, ca, motivat de diferende de nmatura politica, numirile sa fie la si pe placul acestuia.. Iarta-ma ca nu sunt de acord cu tine Dar dupa impresia mea ,umila de altfel, statul are un sef,ca daca nu ar fi haos,iar acest sef al lui (cei trei P 😆 +J)care-l conduce(si iar te rog sa nu te iei de boc 😛 ) are in grija dpdv administrativ statul.Asa ca apreciatul vostru n-a creat in batatura lui ci platit de stat (daca s-a intamplat ).Cel cu care tinem noi 😀 nu si-a insusit in plan personal nicicand ce a creat la Cotroceni, asa ca nu ne comparam !!!!!!A produs un raport pe care nu s-a semnat singular .Alooo!!!!!
    Onest trebuie sa fii de dimineata de cand te scoli si pana seara cand aluneci in lumea viselor.Judeci lucrurile unipartinic,va dati pasari lovite-n aripi si uitati ca n-ati fi stat pe ganduri ,neam ,sa faceti la fel daca se inversau timpurile,locurile si patidele .
    Dpdv al politizarii institutiei regandite, daca MO ar fi ramas macar responsabil pe partea deshumarilor (caci instutitia nu renunta la activitatile de odinioara, ci doar adauga altele noi) s-ar fi putut invoca un criteriu al continuitatii
    Seamana ce-ai scris mai sus cu filmuletu ala prez de pP de pe o tv franceza 😛 !!!!!!
    numai cand e vb de voi se invoca ideea de continuitate,in alte vremi ati ras(curatat) tot ce misca portocaliu si mai si amenintati.Hai sa fim seriosi ,teza lui DT este cea de nerespectare a drepturilor omului .Punctum .
    daca nu m-a lasat memo imi amintesc, ca in politica noii institutii se vb clar de continuarea investigatiilor de tip O .

  28. monyf51 Says:

    S-au depanat cititi mai sus.S-a strecurat din graba !!!!

    ++++++++++++++
    avp reply: Mony, sa nu ne formalizam 🙂 Nu suntem la un concurs de caligrafie. Nici in real life nu se vorbeste ca la teatrul clasic.

  29. monyf51 Says:

    Multumesc AVP ,
    de corectura 🙂 dar mi-e teama sa nu napadeasca pe aici mortimerii sa ma traga de …greseli gramaticale 😳

    +++++++++++++++++
    avp reply : Mony, astia au tras de cand se stiu ei fetele de coditze si-n genere sunt niste morocanosi si misoghini sadea 🙂 Da-i drea…!:)

  30. monyf51 Says:

    RH
    Si daca s-ar dovedi prin absurd ca tatal lui VT (“mort si iresponsabil dpdv juridic “) este unul din cei “responsabili moral “, cu ce prestigiu s-ar alege cel care l-a numit pe acesta in in cea mai inalta functie de Investigare si Cercetare a Crimelor Comuniste , ca daca ramanea la Memoria Exilului Romanesc, treaca-mearga de la noi
    cu ce e mai prejos dptdv Memoria Exilului Ro decat IICMER?
    cred ca exagerezi si-i si jignesti pe oamenii aceia care au muncit acolo.
    De ce ,tot dptdv ,un copil trebuie sa plateasca oalele sparte(eventual ) de tatal sau? nu crezi ca exagerezi din nou si in iluminarea-ti liberala gandesti ca si comunistii care-ti scormoneau trecutul pana la a saptea spita?
    Astept un raspuns fara atac la persoana 💡

  31. Hantzy Says:

    monica, sa nu ne jucam cu cuvintele!
    1. semantica latina este intr-adevar formidabila, insa contextualizat de subiectul la care faceam referire, impera nu are sensul de „satapanire” in sensul de demonstratie, ci mai mult de „rezolvare”. Unul ne rezolva pe toti, daca vrei! Caci, fie si varianta ta, ca unul singur e mai usoar de indepartat, reversul ar fi ca si probabilitatea sa fie necorespunzator e mai mare.
    2. Eu nu am sustinut ca statul nu trebuie adiminsitrat, ci doar ca nu se afla la dispozitia sefului sau. Continnuand analogia cu administrarea vreunei firme, fie si a lui tariceanu (ca sa nu-l arat pe Boc), directorul este doar executant si face ce-i cere AGA sau proprietarul. Ca mai sunt fineturi si aici, e alta poveste, dar pentru despicarea ei in patru n-ar ajunge o saptamana.
    3. „Apreciatul nostru” ma lasa rece, pe de o parte. Pe de alta chiar eu am spus ca bujetul e al statului, insa asta nu schimba datele problemei. Daca intr-o parte s-a procedat intr-un anumit fel, ar fi fost normal ca si in cealalta parte sa fie la fel. Atata tot!
    4. Daca ar fi venit „ai nostri” ar fi facut la fel? Te rog eu sa inlocuim sintagma cu „preferatii vostri”, si, presupunand ca deja am facut-o, iti dau dreptate: probabil ca ar fi facut la fel. Inseamna ca sunt mai rai sau mai buni decat cei de azi?! Ori, tocmai aici e nodul gordian: se vorbeste de decomunizare si descenteralizare, dar facem ce-au facut si ce vor face cei ce vor urma. Parca voiam ruperea acestui cerc vicios, iar cei de astazi excelau in previziuni tocmai la acest capitol. Dupa Ridzi si Videanu la coruptie(na, ca nu-l arat pe Boc!) vedem ca nici la depolitizare nu stam mai bine decat PSD in 2000.
    parca 5. folosesti din nou persoana a doua, desi eu, cel putin, n-am fost implicat in „epurari”. Iti promit un lucru insa: de voi avea vreodata fericirea de a-mi gratula preferatii la Cotroceni sau Victoria, voi fi la fel de aspru daca fac ce fac cei de azi. Cred ca mai corecta de atat nu poate fi pozitia niciunuia neimplicat.

  32. monyf51 Says:

    @AVP,dar ai auzit de noua schisma la liberai? Aloo!!! nu intrati in panica 😛 este vb de ideologie ,nu de ordinea si disciplina de partid .
    Fundatia „K. Adenauer” si Insit. De Studii Populare organizeaza azi la ora 15 la un hotel din zona Domeni un seminar (simpozion, eveniment) pe tema Ordoliberalismului. Ce e asta bre,ca n-am auzit de el 🙄 Cica „ordoliberal” ul a fost instituit pe vremea celebrului cancelar Konrad Adenauer. I se atribuie ca efect nasterea miracolului economic nemtesc – Wirtschaftswunder.
    Ne-or pregati leberalii ,in timpul care nu se duc la consultari cu diktatoru,vro surpriza si nu stim? 😳

  33. AVP Says:

    Monica, nu stiu, nu sunt la curent. Intreaba-l pe Sorin Cucerai, poate vrea el sa-ti raspunda. Parerea mea e ca liberalii sunt cu ochii mai mult la rasarit – daca nu cumva numai acolo, aloo…-, decat la apus… S-ar phootea sa gresesc, dar nu prea mult… Io ma ghidez dupa niste geamanduri de pe for 🙂

  34. sorin cucerai Says:

    @ Mony

    Dar al carui institut este ISP? Din cite stiu eu, al PDL, deci nu al PNL. In consecinta, despre ce schisma liberala e vorba?

    Ordoliberalismul e o doctrina liberala germana (a scolii de la Freiburg) care a fost incorporata in doctrina crestin-democrata. Probabil ca asta e si tema intilnirii – incercarea de a da o doctrina pentru PDL, eventual una care sa incorporeze elementele liberale din ordoliberalism, pentru a justifica „L”-ul din PDL intr-un fel care sa includa si elemente crestin-democrate prin care sa se justifice apartenenta PDL la popularii europeni.

    In orice caz, constructia doctrinara a unui partid nu e o gluma. Sa vedem ce va iesi.

  35. monyf51 Says:

    Hantzi,
    daca nu ne-am jucam cu vorbele ce-am fi? .
    Nu stiu de ce,dar eram sigura ca rasp tau va fi matematic axat pe partea ta de adevar.Folosesti cercuri concentrice ca si rezolvare partiala ,de ametire a logicii mele politice si cum ai vrea sa ma halesti ca si Ka ,ma faci sa uit ca sef al staului a fost si ilici (vro 11 ani)si geologuinvins(vro 4),precum si ca la administrarea acestei tari in afar’ de pedelei si psdei au mai fost si libereii cramponati vro 4 ani,numai sa cheltuiasca si sa se fandoseasca de 7 crestere economica si 5,5 deficit bujetar.Aloo!!!! + niste bani care nu se regasesc decat pe hartie. 😳
    Vorbim si noi vorbe ,ce dreac… sa facem?Ne mai trece vremile !!!!! Tu, la slujba si eu ,bunica de didiloi? 😛

  36. monyf51 Says:

    @In Hyperspatz ,ecouuuuu!!!!!
    Dar Fundatia “K. Adenauer” a cui o fi si pe cine o servi ❓

  37. Hantzy Says:

    mony,
    Asa e, Ilici a avut un mandat de doi si doua de patru anisori. Matematic, la un loc fac tot 10, exact cat va sta si actualul la cotroceni. Cu asemanarea ca si asta are deja un Medvedev personal (na, ca nu l-am aratat pe boc!).
    Au fost si libereii, inca mai mult patru ani, daca punem la socoteala guvernarea CDR. la un loc si tot matematic, ei fura la Victoria cat tot atat timp cat fura si pedeleii. Simetrie pe toata linia!
    S-au fandosit cu crestere de 7 la suta, cu deficit de 5,5, dar tot ramane un plusisor negru acolo. S-a cheltuit mult, dar daca vrei statul minimal, atunci cam asta ramane singura parghie care-i ramane pentru a stimula productia: cresterea consumului. Dar daca mai pui si rezerva monetara, care crescuse de la 10 la 18 melearde, doar in doi ani, nu e chiar rau. Nu zic ca nu s-ar fi putut si mai bine, dar daca avem o caruta la care legam caii la ambele capete …

  38. sorin cucerai Says:

    @ Mony

    http://en.wikipedia.org/wiki/Konrad_Adenauer_Foundation

    The Konrad Adenauer Foundation (Konrad-Adenauer-Stiftung) (KAS) is a German research foundation associated with that country’s Christian Democratic Union. It was founded in 1956 as the „Society for Christian Democratic Education Work” and renamed after the former Chancellor Konrad Adenauer in 1964. The foundation has its seat in Wesseling near Bonn.

    Alte intrebari?

  39. monyf51 Says:

    Am gresit!!!
    Informatia se referea la Fundatia “K. Adenauer” si ISP eu am confundat-o pe prima cu CiCC- Fundatia Adenauer si uite asa ecoul era fals
    Scuze !

  40. sorin cucerai Says:

    Nu exista nicio institutie publica sau privata cu numele „CiCC-Fundatia Adenauer”. Pur si simplu Fundatia Adenauer (adica Fundatia Konrad Adenauer, de care am vorbit mai sus) a finantat infiintarea CiCC, pentru ca in calitate de fundatie crestin-democrata ea este si anticomunista, deci sustine inclusiv proiecte precum cel al lui Marius Oprea.

    Avem asadar o singura fundatie – K. Adenauer – care sprijina si CiCC si clarificarea doctrinara a PDL, prin ISP. Fundatia sustine cele doua proiecte in conformitate cu statutul si cu valorile ei. Nu vad nicio problema.

  41. raduhumor Says:

    @ Moni
    Am sa-ti raspund mai incolo ca acum, dupa cat de confuza esti cred ca n-o sa pricepi mare lucru ( de altfel ma indoiesc ca si mai tarziu, dar macar, poate scap cu atacul la persoana 😉 ).

  42. Stely Says:

    Salut ,
    Sa inteleg deci ca Fundatia Konrad Adenaurer ajuta si PD-L sa-si clarifice doctrina ,dar si pe MO sa-si continue actiunea de investigare a crimelor comunismului ?
    Misiunea ei mi se pare generoasa si plina de continut..
    Am fost sincera cind am spus ca ma bucur ca MO isi continua activitatea ..Sunt convinsa ca VT va fi primul care ii va intinde mina lui MO.. Sunt insa la fel de convinsa ca MO il va ignora .. Daca nu va fi asa cum am profetit (ca MO il va ignora) voi recunoaste bucuroasa ca am gresit..

  43. monyf51 Says:

    Multumesc.
    M-am informat mai mult.Asa este !Pedeleii au probleme cu Ordoliberalismu’ asta 🙄
    „Iron Lady” ,Margaret Thatcher, a fost si ea adepta acestui curent, instituit de K. Adenauer, reducand in timpul guvernarii conservatore cheltuielile guvernamentale si treptat ,drepturile asociatiilor patronale.A adus conservatorismul englez,spre liberalism de tip social,adica mai spre dreapta.
    Asa am inteles ,nu stiu daca-i si corect 🙄 Am o nelamurire .Acum in ro nu se practica o politica a economiei sociale de piata?
    Nu seamana macar la somaj cu Anglia anilor ’83 ?

  44. radu Says:

    Ca de obicei Dorin Tudoran este un om lucid si in cateva fraze pune un diagnostic clar la ce s-a intamplat cu Marius Oprea si Vladimir Tismaneanu.
    De aici si pana la comentariile postate pe acest blog referitoare la Fundatia Adenauer si liberali este cale lunga.
    Vad ca Sorin a raspuns in mod iteligent si documentat ca de obicei.
    Or fi inteles ceva mony ?
    Sper ca da

  45. monyf51 Says:

    @radu
    ce sa fac daca ma iau( fara sa ma informez de la sursa Google) dupa prietenul si tizul tau @Humor care mai devreme scria „…sa ingroape ce a dezgropat ICCR sau ce va dezgropa CiCC- Fundatia Adenauer… 😳
    Si care-i problema ta? ca nu inteleg? Eu recunosc cand gresesc .Chiar nu m-a mai interesat ce-a facut MO si ce-a infiintat el .Crede-ma !

  46. radu Says:

    @mony
    Parca @raduhummor era dusmanul poporului avpist cum sa te iei dupa el ?
    Chiar daca nu te-a interesat ce a mai facut Marius Oprea era bine daca te informai ca fundatia Adenauer nu da bani aiurea.
    Asa ca centrul care il va conduce Marius Oprea nu va face cred decat sa continuie ce s-a inceput la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului.
    Daca o sa aiba rezultate mai vedem.
    Pana atnuci cred ca incalzirea ciorbei Marius Oprea vs Vladimir Tismaneanu pe acest blog nu va produce cine stie ce agitatie.
    In rest numai de bine!

  47. sorin cucerai Says:

    @ Mony

    Nu, nu, nu:))). Margaret Thatcher NU a fost adepta ordoliberalismului, ci a unei alte versiuni de liberalism, pe care unii o numesc „neoliberalism”. Ambele – si ordoliberalismul si neoliberalismul – sunt versiuni de liberalism, dar intre ele exista destule diferente, dintre care unele semnificative.

    E complicat sa rezum cele doua doctrine intr-un limbaj cit mai accesibil si sa arat diferentele dintre ele, nu ma simt inspirat acum, asa ca mai bine n-o fac. In orice caz, Margaret Thatcher nu a nutrit niciodata niciun fel de simpatie pentru ordoliberalism – dar, fireste, asta nu inseamna nimic in ceea ce priveste valoarea fiecareia dintre cele doua doctrine.

  48. monyf51 Says:

    @radu,
    Humor o fi fost si o mai fi ce-ai zis tu,dar ma gandeam si io ca …’n poarta ,ca el asa fervent liberal ce se da,probabil ca si este…informat. Ma’ncred ,cam aiurea, dupa cum am vazut 😳 in oameni !
    Incolo !?!! si tu s-auzi numai de bine .

  49. raduhumor Says:

    Foarte amuzant:
    Nu se stie bine ce-i liberalismul, de implementarea lui nici nu mai vorbesc, dar se cauta deja explicatii pentru apropierea de „ordoliberalism” !
    Probabil portocalii cred ca-i un fel de „liberalism la ordin ” 😆

  50. monyf51 Says:

    Nu ma mai spala nimeni de rusinea ce-o resimt in fata lui@radu.Ma las de doctrine ! 😦 Vad ca nici sursa google nu e buna,ce sa mai zic de @Humor ?

  51. monyf51 Says:

    @Humor,macar io am vointa sa aflu ! tu? 😆

    +++++++++++++++++++
    avp reply : Mony, el stie bine ce spune cand vorbeste de „liberalism la ordin” 💡 Nu e el expert ? Experto credite 😉

    Apropo, nu-sh cum dreq se face ca platforma il trateaza constant pe acest hom ca pe un troll si-l baga la spam chiar fara sa vreau…ups.

  52. monyf51 Says:

    Uite @Humor,pornind de la neoliberalism ,cum mi-a sugerat @S C am aflat ca ORDOLIBERALISMUL este varianta germana a liberalismului. Si cum:
    fuziunea de idei de centru-dreapta nu s-a oprit la nivelul principiilor generale, ci a capatat forme specifice in contextul fiecarei tari occidentale, fiind de fiecare data rezultatul unui minutios efort intelectual de adaptare. Dat fiind faptul ca doctrinele politice nu sunt simple liste de propozitii, ci structuri discursive vii ce se raporteaza direct la mediul politico-social din care provin era si normal ca eu sa nu stiu ce dreac… este cu ordo … asta cum ii zici tu. Dar ,mey io nu raman 😆 ca tine ,zau !

  53. monyf51 Says:

    Erata
    Varianta germana a neoliberalismului

  54. Stely Says:

    E complicat sa rezum cele doua doctrine intr-un limbaj cit mai accesibil si sa arat diferentele dintre ele, nu ma simt inspirat acum, asa ca mai bine n-o fac.

    Poate totusi … se gaseste cineva mai bine informat si bine documentat si sa explice intr-un „limbaj cit mai accesibil”, diferentele dintre cele doua doctrine?!
    E bine asa? …am gasit citatul potrivit? 🙄

    economia sociala de piata n-are nimic comun cu socialismul sau cu social-democratia. Ii zice „sociala” din mai multe motive. Unul dintre ele e ca nemtii fac o distinctie neta intre stat si societate – si, din perspectiva asta, economia sociala de piata inseamna economia de piata libera in care statul nu intervine. Nemtii cred ca piata e un fenomen social, adica produs de indivizii din societate, deci nu de stat. Erhard i-a zis sistemului economie „sociala” de piata tocmai pentru a-l deosebi de planificarea centralizata, in care statul controleaza economia.

    . Niciun liberal nu reduce liberalismul la piata, adica nu reduce libertatea doar la libertate economica. Libertatea economica e doar o specie a libertatii. In plus, orice liberal crede ca cea mai buna forma de organizare sociala e cea care respecta cit mai bine principiul libertatii egale. (De aici decurge bunaoara interesul pentru domnia legii).

    Asta are mai multe consecinte. Una este ca, pentru liberali, democratia nu este un scop in sine, ci cel mai bun mijloc de a apara drepturile tuturor – ceea ce inseamna ca liberalii nu vor sustine orice forma de democratie si, in plus, ca ei vor sustine democratia doar in masura in care ea este un bun instrument de punere in practica a principiului libertatii egale

  55. AVP Says:

    Fetelor, mai dati-le dreq de doctrine 🙂 La rumâni nu doctrina e problema, ci obrazu, aloo… Voi n-ati auzit ca Dan Voiculescu e – mai nou – libertarian ? Ce sa mai vbim de faptul ca Gigi Becalli e crestin-democrat curat:))

  56. raduhumor Says:

    Sincer sa fiu pe mine nici nu ma intereseaza atat de mult sa aflu deosebirea dintre liberalism si (neo)ordoliberalism, cat m-ar interesa cea dintre „democratie” si „demofilie „, a carei aplicatie ar face cu siguranta o lume mai buna si mai dreapta!
    Dar cum nu convine celor putini, e mai usor sa ne prevalam de falsa putere a celor multi :
    majoritatea, care cica dicteaz in democratie :mrgreen:

  57. Stely Says:

    Da, este un „biet” capitalist obidit. :evill: Dupa ce a supt 20 de ani de la titza statului ,acum se vede in postura celui jecmanit de stat . Eu cred ca acesti capitalisti de”cumetrie” vor pieri pe limba lor.. Statul va stabili ordinea si domnia legii in economie ..Cred ca Voiculescu simte ca „libertatea ” lui,de a fura fara teama ,este profund afectata..

  58. Hantzy Says:

    Da AVP, si mai e o gasca de tipi ce se cred democrati 😉

  59. Hantzy Says:

    P.S. Eu ma gandeam la social-democrati … dar tu la cine te-ai gandit? 👿

  60. radu Says:

    @avp
    Ura ta viscerala fata de liberali te-a facut sa postezi cinci consideratii fata de afirmatiile lui Dorin Tudoran care nu au nici o legatura cu realitatea .
    Ce legatura o fi intre VT , MO si toata situatia creata la IICCR si asertiunea ta :
    ”În plus, Marius Oprea nu a înfiinţat IICCR cu banii săi ori ai lui Dinu Patriciu, să zicem, ci cu banii statului Ro, aloo, fiind înscăunat de un prim-ministru perfect politizat, care între timp a plecat (după ce şi-a trădat fostu aliat, dar asta e altă problemă: de kk”
    Sigur ca nu l-a infiintat pe banii lui!
    Daca era numit de Basescu era herrou vorba ta!
    Si Dorin Tudoran intra in fabrica de taiat capete numai pentru ca are alte pareri
    Din postarile din ultimile luni tema asta vad ca ti-a ocupat blogul cam 35%.
    Sa nu devine o obsesie!

  61. AVP Says:

    @radule, in topicul de fata am explicat clarissim – zic io – care e legatura aia ce te intereseaza pe tine. Faptul ca tu nu intelegi si tragi niste concluzii aiurea, ei bine, e alta mancare de pesce, care nu te indreptateste sa ma iei pe mine la doamne pazeste.

    Iti repet ca acesta nu e un blog pentru copiii de la gradinita, pentru derbedei futitilitzei sau pentru niste batranei de la azil, ci blogul unor asi ai intelighentiei. Nu cumva bunicuta te-a trimis sa cumpeli ulei, iar matale ai gresit usa, mey…? 🙄 Ia mai gandeste-te si lasa-ne, pleeease

  62. monyf51 Says:

    @Radu,
    Cum era de asteptat nu ai inteles nimic nici din ce-a postat DT ,nici din ce-a postat AVP.
    Daca te duci pe blog la Patrasconiu ,n-ai sa intelegi probabil nici de-acolo nimic.
    Uite si un alt raspuns pe care l-am luat de pe blogul lui Patrasconiu si care-i apartine dlui Tismaneanu.
    Vladimir Tismaneanu April 27th, 2010 REPLY QUOTE
    Cristi:

    Cred ca interpretarea comunismului din perspectiva religiilor politice nu poate decat beneficia de pe urma unei serioase pregatiri teologice. Una dintre cele mai respectate carti despre gandirea lui Marx a fost scrisa de teologul-preot Jean-Yvez Calvez. Teologul Radu Preda a publicat recent o exceptionala analiza a comunismului din aceasta perspectiva. Sa mai vorbesc despre contributiile pe subiect ale unui Andre Scrima?

    Sunt unii care ii reproseaza lui MN formatia de teolog, dar uita ca predecesorul sau in aceeasi instituie, dl Stejarel Olaru, avea si el o formatie similara (plus un masterat la SNSPA). Din cate stiu, fostul director general al IICCR este acum inscris la doctorat pe teme de relatii internationale. Nu stiu daca doamna Hossu Longin, fosta secretar general al IICCR, a facut studii doctorale, in istorie, teologie, filologie, filmologie ori sociologie.
    MN are un doctorat la Londra, este un carturar autentic, are studii de filosofie a religiei, a lucrat si lucreaza pe teme legate de literatura concentrationara, de istoria disidentei, a intelectualilor sub comunism.

    Exista si cei care si-au amintit ca sunt de formatie sociolog. Trec peste faptul ca, toutes proportions gardees, sociolog era si Raymond Aron, totusi unul dintre cei mai avizati analisti ai comunismului. Socilog este si profesorul Paul Hollander, autorul unor carti clasice despre totalitarism si seductia sa asupra intelectualilor. Se trece cu vederea ca predau stiinte politice din 1985, ca am un doctorat pe o tema de filosfie politica (”Revolutie si ratiune critica: Teoria politica a Scolii de la Frankfurt si radicalismul de stanga contemporan” sustinut in 1980, deci o lucrare diferita de volumul din 1976, “Noua Stanga si Scoala de la Frankfurt”). Ca am publicat ceea ce in comunitatea epistemica internationala este considerata prima istorie comparativa a comunismului romanesc. Tot asa cum unii se fac ca n-au auzit de volumele “Explorari in comunismul romanesc” datorate lui Paul Cernat, Angelo Mitchievici, Ioan Stanomir si (in cazul primelor doua) lui Ion Manolescu. Ni se spune acum ca domnii Stanomir si Mitchievici n-au nici in clin nici in maneca cu studiul stiintific al comunismului…

    Cu prietenie,
    de unde se vede ca si altii isi fac trafic tot din acest subiect,incluzandu-l aici si pe DT.Pa!

  63. radu Says:

    Hai ca ai inceput cu libajul ghiorţănesc .
    Dar ca te iei in continuare de oameni adevarati ca Dorin Tudoran care au ceva de spus e de kkt (kkt – citat din opera avpista)
    Te roade rau invidia mey?
    Nu mai am treaba cu tine ca pierd timpul.
    Noapte usoara

  64. radu Says:

    Ultima postare era pentru avp

  65. radu Says:

    @MONICA
    Ei vezi de aia nu e bine sa intrii in polemica cu oameni cu idei preconcepute
    Pana acum s-a scris civilizat
    Cum a inceput avpul cu gregarismele sale , cum brusc ai tras concluzia ca nu am inteles nimic.
    Pacat!
    Imi pui la dispozitie un lung extras din VT.
    E bine.
    E bine pentru ca singur isi da cu stangul in dreptul
    Adica Lucia Hossu Longin cea care ne-a deschis ochii depre ororile comunismul in Memorialul Durerii nu ar fi competenta pentru ca nu are doctorat . Daca nici Dna Hossu nu are competente in studierea ororilor comuniste atunci chiar nu are rost sa mai discutam
    Imi pare rau ca oameni care banuiesc ca au ceva scoala si ceva lecturi cad asa usor in plasa manipulatorilor de genul lui VT.
    Si totu numai din cauza razboiului nesfarsit intre prietenii marinarului si neprietenii acestuia
    Ramane cum am stabilit
    Sa auzim numai de bine
    Noapte Buna

  66. monyf51 Says:

    @radu
    Cu lipsa de intelegere ai inceput tu.Si nu m-am ofruscat atata.Ce naibii il bagi pe marinar in zama asta nu te inteleg.
    VTismaneanu nu si-ar putea da cu stangu in dreptu in asa fel incat tu chiar sa percepi acest lucru.
    Daca citesti si intelegi ai sa-ti dai seama ca VT explica pt cei care se gandesc in alta parte ,ca dna Longin,chiar daca nu are studii si calificari in istoria comunismului,a sfiintit locul in care s-a aflat si se afla probabil. Nu cunosc.
    Nu mai interpreta lucrurile dupa ureche,ca lautarii.Nu-i nici o rusine sa recunosti ca nu stii despre ce-i vb intr-un subiect .Dar nici nu pot accepta sa te iei de cei care cunosc f bine despre ceea ce scriu.
    In subiectul nostru era vb despre 3 pers VTismaneanu ,M Neamtu si competentele lor pe de-oparte si tangential M Oprea pe de alta parte.
    Nici despre Padina nici despre Tudoran. @radu,ei sunt scriitorii :rool: .Analizam ce-au scris ,nu pe ei >

  67. Goldmundr Says:

    Da,daca citesti tot ce s-a scris aici,pana acum….
    Reconciliere nationala!
    Pace!
    Peace!
    Shalom!
    Nu Vladimir Tismaneanu,Dorin Tudoran sau Marius Oprea sunt criminalii care cu ajutorul Securitatii au distrus vlaga unui popor,au omorat curajul,au spanzurat Dreptatea si onoarea unei natiuni si au impuscat in cap prietenia adevarata intre cetatenii Romaniei.

    E clar ca domnul Dorin Tudoran a exagerat in privinta domnului Tismaneanu.In acest caz e un egoman,egocentric.Dar si DT are suferintele sale:si el a cazut in disgratia stalinistilor romani si el a fost arestat si turnat,ca si AVP sau Marius Oprea.

    Lasati-i pe unii sa dezgroape victmile comunismului(cati or mai fi??)pe altii sa se ocupe de Revolutie si Mineriade si pe ceilalti sa lupte pt.intarirea democratiei in societatea romaneasca de azi.Si totul e „perfect world”

    @Viorel,sper sa dormi linistit si daca DT sta in cap!-fiecare dintre noi spune multe la suparare….
    Bunul Dumnezeu sa te apere!
    (am citit cum te-a amenintat Raduhumor la 13:15!)

  68. pP Says:

    radu Says:
    27 aprilie 2010 la 21:34

    @RADU ,,,???????????

    Lucia Hossu Longin??????
    …………………………………..
    ps:
    de amanunte ,detalii,nuante,fapte,metafore,locuri,argumente etc. ne ocupam noi (plebea)pe bloguri.
    ex: vezi postarea mea de la…………………………………………

    pP Says:
    26 aprilie 2010 la 23:01
    compri?
    sau te faci ca nu compri?
    merci!

  69. pP Says:

    @Goldmundr Says:
    27 aprilie 2010 la 22:08
    DOMNULE ,
    in principiu aveti DREPTATE!
    DAR?
    eu constantin constantinescu (actualmente CONSTANTIN CONSTANS)am DETESTAT!!!!!!siiiii…………continui SA DETEST!
    IPOCRIZIAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!
    (sub toate formele)
    compri domnuleeeeee Goldmundr????????
    ps:
    am spus si continui sa spun ca :
    IPOCRIZIA NU SALVEAZA ROMANIA.
    punct.
    ps:
    pP Says:
    26 aprilie 2010 la 23:01
    merci!

  70. AVP Says:

    @pP – nu crezi c-ar trebui sa-i spui lui Goldmundr si ce-ai vrut sa zici ? 🙄 Pariez ca omul n-a inteles nemic… Care sunt ipocritii pe care-i detesti si de ce…?

    Evident ca io o sa-ti citesc raspunsul maine, caci acum m-as cam retrage…

    Noapte buna mon ami, my friends… Asta e situatia, natia & tratatia, asa cum ii spusei si lu AF colea… De cand e lumea, nimeni nu e profet in patria sa (mai ales cand aceasta se numeste si Românica…:)) Paa

  71. pP Says:

    @avp

    @@Goldmundr este un DOMN care in principiu are dreptate.
    despre IPOCRIZIE? …….faceam referinta la cea ce dumneavoastra ati inteles f.bine.
    IPOCRIZIA la care faceam eu ref.nu-l viza pe domnul Goldmundr.
    EL STIE FOARTE BINE.
    ps:
    http://www.cotidianul.ro/amenintatori_si_solidari-113319.html

  72. radu Says:

    Goldmund
    Ca de obicei foarte corect si de bun simt!
    Subscriu total la ideea ca :
    ”Nu Vladimir Tismaneanu,Dorin Tudoran sau Marius Oprea sunt criminalii care cu ajutorul Securitatii au distrus vlaga unui popor,au omorat curajul,au spanzurat Dreptatea si onoarea unei natiuni si au impuscat in cap prietenia adevarata intre cetatenii Romaniei.”
    Chiar daca unul dintre ei m-a dezamagit(VT) asta nu inseamna ca -l urasc sau ca nu-i recunosc munca remarcabila pe care a depus-o pentru intelegerea mecanismelor odioase ale comunismului.
    Am fost si sunt adeptul polemicilor cordiale.
    Cu respect

  73. AVP Says:

    @pP – habar n-am ce-ai vrut tu sa spui cu linkul ala, insa uite ce spuneam io acum 2 ani, aici :

    – Domnule Padina, în ce vă priveşte sunteţi şi un poet postmodern, dar şi un opozant al regimului de tristă amintire. Cum erau Traian T. Coşovei, Florin Iaru, Mircea Cărtărescu, Călin Vlasie, ceilalţi membri ai Cenaclului de Luni? Erau ei revoluţionari?

    – Prietene, eu sunt şi nu sunt poet postmodern, aloo, căci după cum vezi dl Manolescu o dată a zis că sunt – şi ce poet!, vorba dânsului… –, iar altă dată că nu mai sunt… 🙂 Asta ca să fie clar… În ce-i priveşte pe revoluţionarii mei de la Cenaclul de Luni, hai să fim serioşi, drek… Pe vremea aia numai de revoluţie nu le ardea lor, colegii fiind convinşi, ca de altfel şi tăticii, bunicii şi străbunicii dumnealor în viaţă, că Lagăru Socialist va dăinui veşnic, la fel de nemuritor ca şi ei… Prima lor grijă nu era patria sau viitoru luminos al acesteia (aşa cum mă phootea pe mine grija, lucru ce rezultă chiar dintr-o notă informativă a sursei „Sorin”, iar pentru asta chiar că merită să-l iert pe măgăruş…), ci cum să facă şi să dreagă ca să-şi oprească dreakului clănţănitu dinţişorilor… LOL Acuma, ca să fim drepţi, ei – amicii pe care-i numişi – erau totuşi mai tineri decât mine, aproape copii, la cei 24-25-26 de anişori pe care-i aveau (faţă de cei 30 ai mei), şi deci ce să le ceri unor copii, bre…? Pe bune te-ntreb…

    – Era scindată generaţia 80? În sensul că unii făceau deopotrivă rezistenţă prin literatură dar şi prin gesturi civico-politice, iar alţii practicau aşa-zisa rezistenţă prin estetic?

    – Ştii ceva? Rezistenţa mea prin gestu’ civico-politic pe care l-am făcut (singur io, aloo…) a pornit în fond de la rezistenţa prin estetic. Mie, înainte de toate, mi s-a părut că Lagăru în care trăiam era foarte urât, iar nu foarte rău. Or, noutatea poesiei mele – pe care unii n-o sesizează nici azi – se opunea din toate puterile lumii ăleia vechi şi urâte, şi viţăvercea, de bună seamă… Aşa că pot să-ţi zic: cătă noutate estetică a fost, atâta rezistenţă, mey…!”

    ++++++++++++++++++++++

    @pP – Tu abia acum descoperi roaba, nastrusnic hom ? 🙂 Nici pana acum n-ai priceput ca de aici – din putinatatea sau chiar inexisteanta opozitiei neaose la comunizm – ni se trage mizeria morala in care traim…?

  74. monyf51 Says:

    Starnita ieri de SC am citit mai multe despre curente si doctrine politice.Este cam varza-n capul meu,dar cu un lucru am ramas bine intiparit.Fara o armata de intelectuali (in care sociologii, filozofii si iostoricii ocupa un loc esential) , de analisti politici ,de publicisti si comentatori de prim rang o constructie doctrinara specifica ro nu se poate realiza.Ei sunt arhitectii directiei in care se indreapta Ro si nu politicienii care ar trebui sa construiasca o politica comforma cu conceptul arhitectonic al ideilor si solutiilor intelectualilor.
    Dar,se vede treaba ca atata timp cat avem ” politicienii care este ” se datoreaza si „intelectualilor care nu este”Ce s-o mai dam cotita,avem ce meritam !

  75. Stely Says:

    AVP,
    Am recitit interviul din care am retinut urmat.paragraf pe care il redau mai jos :
    Povestea lui Ave şi a Securităţii a continuat însă până pe data de 12 decembrie 1989, când s-a prezentat la mine la Corabia un emisar al colonelului Raţiu de la Bucuresci (col. Raţiu, pe care îl cunoscusem în 1980-81, pe vremea când era şef al Securităţii Olt, era în 1989 şeful Direcţiei I, informaţii interne, din DSS şi omul care urma să fie ofiţer de serviciu pe întregul Minister de Interne, în zilele de 21 şi 22 decembrie, atenţie…), care-n biroul şefului securităţii locale a vrut să testeze, mai mult ca sigur, eventuala mea disponibilitate şi capacitate de a adera la „revoluţia” ce se pregătea, însă eu i-am dat de înţeles perifrastic – aşa cum şi ei îmi vorbeau, vezi bine – că nu mă interesează aşa-ceva… Cam asta e..

    Coroborind cele relatate ,ca raspuns din acelasi interviu ,cu cele pe care le -am copiat si le-am pus mai jos ,am ajuns la o concluzie la care te rog sa-mi spui daca gresesc :
    Colonelul Ratiu te-a inlocuit ,in urma raspunsului tau „perifrastic” ,cu poeta Angela Marinescu, ca purtatoare e cuvint a celor „18 tineri scriitori” care s-au intilnit la Paris, cu M.Lovinescu, in preajma revolutiei ?
    Daca ai fi intrat in jocul lui, manipulat bineinteles,ce ai fi fost acum ?

    De-un paregzamplu, unul dintre motive îl putem afla, în cazul de faţă, prin deducţie, aşa cum Le Verrier a prezis existenţa planetei Neptun prin observarea fluctuaţiilor orbitei Mercur: şi anume, ştiind de-acuma că poeta Angela Marinescu a fost purtătoarea de cuvânt a „celor 18 tineri scriitori”, ajunsă la Paris, la Monica Lovinescu, chiar „în preajma Revoluţiei”, în decembrie 89, şi unde, ca ieroul de la Maraton, a apucat să şoptească „am învins!”, deşi la Bucuresci încă nici nu-ncepuse bine „revoluţia” Secu-lui, putem deduce cam ce planetă reprezintă, la urma urmei – însă de când…?, aceasta-i întrebarea… – şi ea… Întreb şi io, nu dau cu paru’…

    P.S.Voi citi raspunsul ,daca binevoiesti sa-l dai ,dupa ora 16 :00 ,cind voi fi aici..

  76. raduhumor Says:

    @AVP
    In legatura cu cele afirmate de tine privindu-l pe acel Ratiu, vreau sa spun ca te cred intrutotul, deoarece si eu am fost contactat mult mai subtil de niste personaje ( de unul dintre ei nu mai puteam scapa , ca se innadise la mine la video aducand niste casete care spuneau totul despre ce va urma, dar ma abtineam sa spun prea multe deoarece banuiam , in urma discutiilor la un pahar , ca tipul , mare stab pe la Cultura prin Bucuresti ajuns apoi unul din consilierii lui Iliescu, urmareste ceva )
    Daca marsam la propunerile luipoate ca alta era situatia, dar ne desparteam atunci cand el sustinea ca doar Ceausestii poarta vina si eu sustineam ca sistemul.

  77. AVP Says:

    @Stely, nimic nu-ti scapa, dasteapta fata… 🙂 Ei bine, nu cred ca baietii m-ar fi trimis la Paris ca pe soldatu de la Marathon, sa strig „am invins!”, iar pe urma sa cad lat, mort de beat prin „lupanare de cinizmu si de lene”, ci m-ar fi nominalizat – probabil – in faimosu CFSN, asa cum a fost anuntat de „parintele revolutiei” in seara zilei de 22.12.1989 (deci peste numai 10 zile de la intalnirea mea cu emisaru dlui col.Ratiu…), a carui componenta o putem observa aici: Doina Cornea, Ana Blandiana, Mircea Dinescu, László Tőkés, Dumitru Mazilu, Dan Deşliu, general Ştefan Guşă, general Victor Atanasie Stănculescu, Aurel Dragoş Munteanu, Corneliu Mănescu, Alexandru Bîrlădeanu, Silviu Brucan, Petre Roman, Ion Caramitru, Sergiu Nicolaescu, Mihai Montanu, Mihai Ispas, Gelu Voican Voiculescu, Dan Marţian, Mihail Lupoi, Gheorghe Voinea (general), căpitan de rangul I. Emil Dumitrescu, Vasile Neacşa, Cristina Ciontu, Marian Baciu, Bogdan Teodoriu, Eugenia Iorga, Paul Negriţiu, Gheorghe Manole, Vladimir Ionescu, Adrian Sîrbu, Constantin Cîrjan, Géza Domokos, Magdalena Ionescu, Marian Mierlă, Constantin Ivanovici, Ovidiu Vlad, Valeriu Bucurescu si, ultumu de pe lista, cu voia dvs., Ion Iliescu

    Mai tarziu as fi ajuns si io primar, prefect sau baremi ministru al justitiei, ca fostu meu coleg Valeriu Stoica sau ca fostu procuror M.Macovei, mey, sau, daca m-as fi marginit la vanarea unor rezultate in lumea literara, as fi phootut ajunge redactor-sef sau adjunct la „Contrapunct”, ca Liviu Ioan Stoiciu sau Ion Bogdan Lefter, vicepresedinte la Uniunea Scriitorilor, ca F.Iaru, beneficiar al unui apartament in Centru Civic, ca Angela Marinescu, Paul Daian (turnatorul meu) sau Ion Stratan (Dzeu sa-l ierte!), titular al Premiului National si al multor alte premii, burse si subventii, ca Al.Paleologu, miliardar ca C.Vlasie, sef de local ca Eugen Suciu, decan la Filosofie ca Romulus Brancoveanu, director al IICCR ca M.Oprea – de ce nu ? – sau membru CNSAS ca Dinescu et aliis ejusdem farinae

    Dar io nu sunt decat ceea ce a vrut destinu meu sa fiu, mey, vezi bine…

  78. sorin cucerai Says:

    @ AVP

    Ai uitat sa zici si sef la GDS ca Liiceanu, sef de asociatie revolutionara ca Sorin Iliesiu sau filosof de apartament ca Cucerai 😆

    Acum, lasind zimbetele la o parte, teza ta pare sa fie ca oricine a reusit ceva in Romania dupa ’89 a facut-o semnind (explicit sau tacit) pactul cu Securitatea. Asta e o teza conspirationista, fara suparare. Plus una extrem de pesimista – pentru ca, daca prin absurd ar fi adevarata, schimbarea ar fi imposibila.

    PS De Valeriu Stoica stii de la mine, recunoaste 😆

    PPS Vrei sa facem din asta o discutie separata, fara ira si studio 😆 ?

  79. pP Says:

    avp
    +
    +
    +
    A+!

  80. Petre Dinca Says:

    D-le Sorin Cucerai : Vă recomand să (re)citiţi „Aripa sereinică” din Publicistica de hîrtie a lui AVP, din care redau citatul de mai jos :

    „Aşadar, e limpede ca lumina zilei că guvernatoru crizei actuale a Urs-ului e KGB-ul, aşa cum a fost de la bun începutu Perestroikăi, după cum guvernatoru crizei aborigene nu e, se înţelege, dl Claudiu Iordache al FSN-ului, ci Securitatea, Aripa Sereinică…Dacă m-aţi crede, v-aş spune că 66% dintre oamenii puterilor de tip gorbaciov, de la Sovietu primarelui Elţîn la consiliu local din Poplaca, sunt „acoperiţi” cu măhrama Carboneriei Estului („Securităţile” naţionale), formând o structură politică redutabilă, în stare să reziste unor cicloane de forţa revoluţiilor, necum de tăria unor amărâte lovituri de presă ! Cine îşi imaginează că ar putea guverna astăzi în Est fără a obţine acceptul (dacă nu colaborarea!) acestei Maşinării Infernale, rod al unei experienţe istorice sociopatice, evident, dar nu mai puţin reale, e naiv.”

  81. Petre Dinca Says:

    De asemenea, v-aş recomanda să (re)citiţi şi „Copiii Iepocii, – ieroii civilizatori Ro…?? :shock:”.

    Mulţumiri pt atenţie.

  82. DespinaVestea Says:

    AVP +

  83. Dl.Goe Says:

    Dl. Tudoran a devenit cam bizar in ultima vreme. Pare ca se afla sub influente nefaste. Am remarcat textul comentat aici atunci cand a fost postat in original pe blogul originar. Am incercat sa-mi exprim mirarea cu un comentariu care insa n-a trecut de vigilenta „moderatorului per se”. Si ce mare lucru spusesem? Citez din memorie:

    „Slava Domnului! Slava Domnului si lui Inima Rea ca v-a(u) ridicat iarasi mingea la fileu pe problema (cealata problema) care va mistuie: grija de Oprea (sanchi, grija de Tismaneanu si de strugurii cei acri). Haide coane Dorine ca Oprea n-o fi adus institutul ala de acasa si nici nu-l luase in concesiune pe viata. Pana si Iliescu a fost inlocuit la partidul pe care l-a fondat mai abitir decat a fondat Oprea institutul, zau asa.

    DT:„Ca și comunismul, anticomunismul a devenit o afacere foarte rentabilă; chiar și pentru foști comuniști de mare perspectivă.” – Va legati de trecutul lui Tismaneanu himself sau de taticutzul lui? Din ce in ce mai bine, deontologic vorbind. Sa mai zica cine ce-a zice si ca intelectualii ar fi mai breji decat cei din masa poporului, cå minte de stinge ori poate ca intelectualii veritabili or fi devenit o rara avis. Fostii intelectuali din fostele tari din est.”

  84. Stely Says:

    AVP,
    ……aşa cum i-am spus chiar lui N. Manolescu într-o scrisoare care sună strict aşa: „Corabia, 03.04.1985 // Iubite Maestre,//În curând voi porni proces împotriva Cărţii Româneşti, proces simbolic, vezi bine, căci nu-mi fac iluzia că voi obţine de la justiţia orei ceea ce n-am obţinut de la confraţii clipei… Procesul ăsta-i pentru mai târziu (ştiu eu cât de târziu): când se va dezvălui cum, în chip firesc, poetu’ ăla a fost incompatibil, absolut de neatins cu talpa iadului (şi nu pentru că ar fi fost asta prea rea, odioasă, ci pen’ că e aiuritor de proastă, de urâtă), şi nu pentru că el ar fi vrut aşa, dar pentru că totul îl chema la aşa ceva: norocul,fapta,soarta…..

    Ca o romantica ce sunt 😳 , sau poate chiar si egoista, 👿 as putea sa spun ca tocmai faptul ca ai refuzat compromisul si implicit colaborarea cu viitoarea Aripa sereinica m-au facut sa-ti acord admiratia mea cu „N”+++++ .. 🙂
    Parcurgind lista CFSN si vazind compania in care te-ai fi aflat mi se zbirleste pielea ,iar daca ai fi fost ,orice altceva, atunci si imediat dupa revolutie ,sunt convinsa ca ai fi abandonat in citeva zile ptru ca nu ai fi putut sa faci nici un compromis….Tu esti facut sa fii liber ..
    @S.Cucerai ;vad ca incercati sa minimalizati ,sau ce-i mai grav ,sa dati o alta conotatie raspunsului lui AVP(teza conspirationista ?!) .Sunteti ptru mine un mister si un exemplu viu de om care se leapada cu o usurinta uimitoare ,de un anumit gen de credinta ..Ati crezut in Destinullui AVP ,iar la cea mai mica „adiere ” v-ati „lepadat „..
    Nu-mi ramine decit sa astept si sa sper ca norocul soarta ,fapta , imi vor da raspunsul pe care il astept..
    Deocamdata salut cu bucurie intrarea in scena a d-lui
    Petre Dinca
    ,singurul prieten adevarat care nu s-a dezis nici o clipa de AVP..Sper ca aparitia sa ,acum ,la 30 de ani de cind a semnat al doilea Apel catre Europa , este un joc al Destinului ,iar acesta sa fie de bun augur…

  85. Goldmundr Says:

    Domnule @Sorin Cucerai,
    stiti ca „schimbarea”este tot ce este sigur in istoria omenirii.Nu cred ca Viorel Padina este un pesimist de profesie(acestia au incetat sa mai lupte)Din contra,AVP!

    Parerea mea este ca istoria ne invata din nou:
    dupa un catalism uman-precum nazismului german sau comunismului sovietic-societatile au nevoie de liniste si regenerare:
    -liniste,dupa ce s-a tras linia,cu toate ca nazistii sau comunistii au controlat mai departe societatile respective,dar s-a cautat Adevarul si Dreptatea,step by step(timpul linge toate ranile)…
    -regenerarea-generatiile viitoare vor da raspunsul pe care-l cautam disperati,noi cei trecuti de 50(nu-i asa?!)Fara regenerare nu e posibil.Cel mai probabil(dupa modelul „Stunde Null”,dupa 1945,ora 24!-ce-a urmat,a durat pana in anii ’70!!cu toata rigurozitatea germana si ajutorul american…si doar dupa 13 ani de dictatura!)
    Poate generatia mea nu mai dispune de rabdare si de putinta de a se distanta,pt. a intelege mai bine ce s-a intamplat cu noi(mai ales cand un Becali sau alti miliardari sau mulitimilionari semi….,sau fosti nomenklaturisti conduc efectiv Romania,peste Presedinti si legi! )
    Traim deja schimbarea!Din pacate,totul intr-o „filmare cu incetinitorul”….Regizorul a crescut si s-a format in comunism!-copiii lor vor fi si mai periculosi!-doar nepotii vor modela normalitatea…

  86. Privind de pe margine Says:

    Take no notice ‘cos I’m just the same
    There’s a thousand other faces with the very same name
    And we look like each other, and we all live together.
    We talk about the same things
    And we never try and change things.
    (Chorus)
    We’re the happy, happy people

  87. AVP Says:

    Postarea noua apartine maestrului nostrum, Devis Grebu !

    Noapte buna, my friends !


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.