A fost publicat Apelul pentru condamnarea pactului Hitler-Stalin

A p e l

pentru condamnarea pactului Stalin-Hitler

şi a consecinţelor lui ca ilegitime şi criminale,

către preşedinţii statelor

care au fost victime ale acestui pact

 

E.S. Domnului Preşedinte al Poloniei – Bronisław Komorowski

E.S. Domnului Preşedinte al României – Traian Băsescu

E.S. Doamnei Preşedinte a Finlandei – Tarja Halonen

E.S. Doamnei Preşedinte a Lituaniei – Dalia Grybauskaitė

E.S. Domnului Preşedinte al Letoniei – Valdis Zatlers

E.S. Domnului Preşedinte al Estoniei – Toomas Hendrik Ilves

E.S. Domnului Preşedinte al Republicii Moldova – Mihai Ghimpu

Spre informarea

E.S. Domnului Preşedinte al Parlamentului European Jerzy Buzek

– apel semnat de 33 de organizaţii civice şi sindicale din România –

Excelenţele voastre,

La 70 de ani de la masacrul de la Katyń:

1). Vă solicităm să înfiinţaţi Comisia internaţională a Poloniei, României, Finlandei, Lituaniei, Letoniei, Estoniei şi Republicii Moldova pentru analiza consecinţelor Pactului Hitler-Stalin asupra acestor state şi asupra popoarelor lor. Această comisie va elabora un raport final în cursul acestui an.

2). Vă solicităm să condamnaţi Pactul Stalin-Hitler şi consecinţele lui ca ilegitime şi criminale. Conform modelului românesc de condamnare a comunismului, condamnarea Pactului Stalin-Hitler trebuie făcută în deplină cunoştinţă de cauză, în baza viitorului raport final al respectivei comisii internaţionale, în faţa Camerelor Parlamentelor din statele care au fost victime ale pactului dintre Stalin şi Hitler.

3). solicitămacţionaţi pentru condamnarea de către Uniunea Europeană, Consiliul Europei şi de către alte foruri internaţionale competente, a Pactului Stalin-Hitler şi a consecinţelor lui ca ilegitime şi criminale.

4). solicitămacţionaţi pentru despăgubirea morală şi materială a popoarelor şi a ţărilor care au fost victime ale pactului dintre Stalin şi Hitler, faţă de abuzurile, fărădelegile şi crimele comise împotriva acestor ţări şi a cetăţenilor lor, nivelul şi modalităţile de despăgubire urmând a fi stabilite de o comisie recunoscută de forurile competente internaţionale.

*

Consecinţele pactului de „neagresiune” dintre cei mai mari criminali ai istoriei, Stalin şi Hitler, au fost ilegitime şi criminale faţă poporul polonez, român, finlandez, lituanian, letonian şi estonian. Acest pact ilegitim şi criminal a fost semnat la Moscova, în 23 august 1939, de către miniştrii de externe Molotov şi Ribbentrop, în prezenţa lui Stalin. Pactul a avut un protocol secret conform căruia au fost împărţite teritorii ale unor state vecine. Aplicarea prevederilor pactului a însemnat începutul dezastrelor naţionale pentru Polonia, România, Finlanda, Lituania, Letonia, Estonia.

*

Istoricul britanic Paul Johnson a prezentat foarte sugestiv semnarea pactului Stalin-Hitler: „Măcelarii Europei, ameţiţi de băutură, îşi jucau rolurile îmbrăţişându-se cu tandreţe şi clătinându-se pe picioare. Arătau efectiv ca un grup de gangsteri rivali care avuseseră şi înainte ceva de împărţit, dar acum o luau de la capăt ca  profesionişti ai aceloraşi afaceri”.

*

Menţionăm că Parlamentul European a adoptat în aprilie 2009, cu o largă majoritate, rezoluţia prin care ziua de 23 August a fost declarată Ziua europeană a victimelor stalinismului şi nazismului.

*

Solicitările din acest apel sunt conforme cererilor Proclamaţiei pentru decomunizarea României, lansată la 23 august 2008, la 69 de ani de la semnarea Pactului Hitler-Stalin.

Bucureşti, 19 aprilie 2010

**************************************************

NOTA BENE : Pe acest blog – mai precis ➡ AICI – s-a creat o pagina speciala dedicata semnarii Apelului de mai sus de catre oricine doreste. Rugam ca semnatura sa fie insotita de datele minimale de identificare si, eventual, de un scurt mesaj de explicitare / solidarizare.

Vă rugăm să semnaţi acest important apel civic. Vă rugăm de asemenea să trimiteţi linkul apelului tuturor cunoştinţelor dvs care l-ar putea semna; sperăm ca acest Apel să fie precum un bulgăre de zăpadă care nu se va opri decât odată cu condamnarea internaţională a pactului Stalin-Hitler şi a consecinţelor acestuia.

Anunțuri

51 răspunsuri to “A fost publicat Apelul pentru condamnarea pactului Hitler-Stalin”

 1. Riddick Says:

  Bună dimineaţa !

  Demersul este binevenit, dar nu îl văd finalizat:

  Komorowski este orice altceva decât un polonez patriot, Kaczynski a avut nenumărate conflicte cu el şi cu partidul său liberal. Să vedem ce numiri va face pentru posturile vacantate la Smolensk.

  Tarja Halonen este o activistă socialistă şi pentru drepturile homosexualilor (In 1980–81 Halonen served as the chairman of SETA, the main LGBT rights organization in Finland. During her presidency she has participated actively in discussion of women’s rights and problems of globalization – Wikipedia).

  Dalia Grybauskaitė a absolvit universitatea Jdanov din Leningrad (economie politică), apoi şi-a susţinut doctoratul (1988) la Academia de Ştiinţe a CC al PCUS din Moscova. Despre ce vorbim ?! O activistă pâna în ultimul moment…
  A provocat demisia ministrului de externe lituanian, recent, care combătuse opinia sa, conform căreia Lituania ar fi participat la aşa-zisele „închisori CIA”.

  Jerzy Buzek, deşi fost disident, acum este un pion al mafiei bruxeleze, care nu va mişca un deget, să nu cumva să se supere Rusia. Ultima condamnare publică a Parlamentului European a fost împotriva „stalinismului”, nu cumva sa se supere grupul socialist si să nu semneze.

  Despre ceilalţi doi baltici (Valdis Zatlers şi Toomas Hendrik Ilves) informaţiile pe care le-am putut găsi sunt contradictorii, dar am dubii că ar putea semna.

  Ar mai rămâne Traian Basescu şi Mihai Ghimpu, cu observaţia că Mihai Ghimpu este preşedinte interimar.

 2. AVP Says:

  Dragul nostru Riddick, nu crezi ca inainte de a vedea daca Komorowski, Tarja Halonen, Dalia Grybauskaitė, Jerzy Buzek et aliis ejusdem farinae, cum ar veni, vor semna tontusi si ei, ar trebui sa semnezi chiar tu ? 🙂 Nu de alta, dar recunosti ca Apelu e binevenit, nu ?

 3. stelyionescu Says:

  Buna dimineata,
  Desigur ca Apelul este binevenit si necesar.. Sunt impresionata ptru faptul ca pleaca din Romania si este publicat, mai intii aici ,pe blogul lui Viorel Padina ,al carui Apel Catre Europa semnala inca din 1980 consecintele dezastruoase ale stalinismului asupra Ro.,in particular ,si asupra Europei de Est in general..
  Nu stiu daca presedintii tarilor invitate sa semneze Apelul ,vor baga in seama acest Apel ,si-l vor semna…
  Dar ,daca el va fi publicat pe diverse site-uri din tarile afectate de pactul R-M si se va fi semnat de cit mai multi cetateni ai tarilor respective , nu cred ca SEFII DE STATE vor avea dreptul sa inchida ochii si sa ignore dorinta cetatenilor tarii lor..
  In consecinta ,cred ca acest Apel trebuie semnat de cit mai multi polonezi,lituanieni,romani ,moldoveni ,finlandezi,letonieni si estonieni ,apoi vom vedea daca acei presedinti vor avea curajul sa se eschiveze..

 4. Hantzy Says:

  AVP,
  Dragul nostru Riddick, asa cum ii spui mata, uita ca in marea majoritatea a cazurilor, se pot gasi despre absolut toate persoanele publice argumente pro si contra, atat de asemanatoare intre ele, incat a exclude pe vreunul din vartejul respectivelor argumentatii, indiferent de natura acestora, este marea greseala pe care o putem face, iar nu antepronuntarea privitor la succesul sai insuccesul demersului.

  Insa m-ar interesa totusi de ce, pentru redactarea documentului, nu au fost contactate si alte persoane si/sau organizatii din tarile a caror presedinti sunt specificati, tocmai pentru a mari sansele ca demersul sa nu para unilateral, deci sa fie insusit de cat mai multi. Pentru ca o astfel de initiativa ar fi pacat sa ramana doar simbolica.

  ++++++++++++++++++++++++++++++
  avp reply : intrebare foarte buna 💡 In atentia domnului Iliesiu, Apelantu-sef 🙂

 5. monyf51 Says:

  Am gasit un articol documentat despre Katyn

  http://alexandrumitache.wordpress.com/2010/04/18/katyn-2/

 6. stelyionescu Says:

  Hantzy,
  Inteleg din comentariul dvs ca va displace atitudinea defetista a lui Riddick ,ca de altfel si mie ,considerind ca succesul unei actiuni incepe cu acceptarea si totodata asumarea ei personala ,inainte de a-ti pune tot felul de intrebari ,privitoare, ba asupra asupra semnatarilor ,ba asupra sansei de reusita .
  Asadar, ma intreb si eu , de unde vine atitudinea asta defetista ,a lui @Riddick ,ptru ca am retinut ca la fel s-a „antepronuntat” si cind s-a lansat Apelul ptru sustinerea lui S.Iliesiu ptru presedintia SRTV ,lansat de V.Padina &D.Grebu ..Inteleg deci ,ca desi este de acord cu amindoua, nu le semneaza ptru ca nu au sansa de reusita !? 😦
  hmm .. ciudat mod de gindire 😳

 7. Riddick Says:

  Stely, cam văd din prima cum merg unele lucruri, nu este defetism.

  Realitatea înconjurătoare nu are nimic romantic în ea.

 8. AVP Says:

  Riddick, pot intelege ce spui in legatura cu idealizmu semnatarilor (la urma urmelor poate fi si o actiune civica simbolica, de ce nu?), dar nu te mai inteleg atunci cand, desi tu insuti te codesti sa semnezi – fiindca chipurile nu sunt sorti de izbanda -, ii critici cu lejeritate si cu un vadit dispret „de dreapta” pe cativa dintre presedintii statelor destinatare ale apelului, pe motiv ca sunt „de stanga” si de aia nu semneaza. In acest caz, chiar sunt curios care e diferenta intre nesemnatarii de dreapta si cei de stanga ? 🙂

 9. stelyionescu Says:

  Riddick,
  Scuza-ma daca te-am deranjat folosind o cale ocolitoare , privitoare la atitudinea ta fata de acest Apel.. Atunci cind m-am adresat lui @Hantzy am avut in intentie altceva ,dar pe parcursul editarii comentariului am abandonat ,intrucit nu am fost sigura de @Hantzy a semnat Apelul prezent..
  Ulterior am vazut ca nici el nu l-a semnat :evil : si am gasit de cuviinta sa astept reply -ul vostru..
  Riddick ,
  Nu stiu ceea ce ai vazut tu din prima ,dar ptru mine nu conteaza.. Tu spui ca eu ,ca si toti ceilalti , care am semnat acest Apel ,suntem „romantici”,naivi sau visatori ?
  Inteleg ca firea ta pragmatica, te impiedica sa faci un simplu gest de solidaritate ptru ca acesta este o dovada de romantism 😦 Dar ,daca el va reusi ? Nu vom intra noi in istorie .. fara tine ? 🙄

 10. monica Says:

  @Steli,ai sa razi,dar @Hantzi a semnat Apelul 😛

 11. AVP Says:

  Stely, la Judecata de Apoi (a istoriei, a memoriei sau – daca vrei – a lu Domnu Zeu) oamenii sunt judecati dupa fapte, fie ele si simbolice, iar nu neaparat dupa rezultate, aloou… Daca ai servit o cauza buna sau dreapta vei fi socotit un herou, iar daca nu – un simplu fripturist din timpu tau 🙂 (numai intamplarea ca Riddick ne e pretin m-a impiedicat sa folosesc o rima mai cu ecou…oops)

  Monica 🙂

 12. stelyionescu Says:

  moni,
  Da ,mai draga . . 😀 Si a fost si primul ! 😳 Scuze ,Hantzy !

 13. Loda Says:

  am semnat.

 14. AVP Says:

  s-a observat 😉

 15. stelyionescu Says:

  Pai da .. Acum avem si una din explicatii ptru care „Apel catre Europa ” nu a avut sorti de izbinda .. Asa au gindit toti cei carora li te-ai adresat ;pe linga faptul ca te-au considerat un „romantic „,dupa unii chiar nebun . A gasit fiecare cite o explicatie cit mai convenabila ,ca sa -si scuze lasitatea sau alte cauze ..Acum ,iata,chiar daca, el-Apelul catre Europa – nu a avut rezultatul scontat , de fiecare data cind se vorbeste de anticomunism si lupta ptru scoaterea adevarului la lumina ,nu se poate sa nu se pomeneasca de el si de cel care l-a facut .. Si ,da ,acum poti spune ca ai reusit ,fie si simbolic..Tu,V.PADINA, ai intrat in istorie si odata cu tine si NOI ,cei care am inteles ca solidaritatea este un act de mindrie si demnitate.. ups ! Ce romantica sunt ! 😀
  Ei,si ?

 16. stelyionescu Says:

  Yeees! A semnat si @Riddick ..simbolic ,bineinteles . 😀

 17. monyf51 Says:

  Stely,
  potoleste-te,ca Riddic de frica sau de gura ta, semna 😉 😀

 18. AVP Says:

  Stely, daca n-ai fi fost martora la ce mi-a facut lideru next generation, faimosu samurai, vai, porcaindu-ma ca pe hotii de cai, as crede ca vbesti despre soarta „Apelului catre Europa” hat din constalatia Ciu-En-Lai, fara sa ai habar de ceea ce se-ntampla cu heroii romantici pe-al nostrum splai… 😳

 19. stelyionescu Says:

  AVP,
  Al nostru „samurai ,din „constelatia Ciu -En- Lai” se dovedeste a fi si el un romantic ptru ca, iata ,a semnat si el inca un Apel de pe blogul tau .. Ca o romantica ce sunt, il astept si pe M.Calomfir.. 🙄 Asta, ca se demonstreze, ca si el este unul din cei care fac parte ,nu din constelatia celor din Asia ,ci de-aci din Constelatia cu Stele „logostele „din UE ..

 20. stelyionescu Says:

  AVP,
  Mi-am permis sa aduc aici o fabula proaspata scrisa de tine si depozitata in „Aesopus novus”,doar ptru cei curiosi 😉 precum si iubitori de versuri avepiste ,dulci si aromate ,dar si putin urzicate .. 😳 Morala este dupa „caz,naz si praz „. 👿 😀
  🙄

  De ce nu suportă liliecii lumina zilei

  Cică demult, în răsboiu dintre bestiile de pe pământ şi cele din văzduh, liliacul – care după cum ştie orişicare nu e nici pasăre, nici rozătoare – ţinea ba cu unii, ba cu alţii, după cum se-ntorceau sorţii bătăliei îngrozitoare, astfel că de la soare-răsare şi până la soare-apune fu pe rând şoarece târâtor or zburător, fiind sigur că-n final va ieşi oricum învingător… Insa la sfarsitul razboiului, pasările îşi amintiră că liliacul era ba adeptul, ba inimicul lor, după cum bătea vântul victoriilor, iar animalele de pe pământ îşi amintiră despre jupân liliak egzact viţăvercea, ca dreaq, astfel că dispreţu tutulor pentru animăluţu fără obraz & cojonac n-avea leac…

  Morala: dezgustătorii trădători pot fi folositori atunci când duşmanii de moarte tre neapărat să ţi-i dobori, însă după răsboi e mai bine să-i arunci la gunoi, altfel cu prima ocazie se transformă din lilieci in moroi (adaugat, la cererea publicului, mai apoi 🙂 )

 21. AVP Says:

  Din lilieci în ce, bre…? 🙄

 22. monyf51 Says:

  in…moroi,bre 😛

 23. stelyionescu Says:

  ..din lilieci celaveci în moroi. 😳
  scuze , uitai taman ..caimacul 👿
  maestre, te roog ,lipeste -le unde le este locul!

 24. Goldmundr Says:

  Aceasta Comisie nu va realiza mare lucru fara sa fie invitate R,F.Germania(urmasa defacto a Germaniei naziste)ca si Rusia(urmasa URSS).Rusii,sau germanii pot pune bete in roate orcaror incercari de genul acesta,daca vor fi ignorate,bruscate sau acuzate..
  In toate,diplomatie.

  Dar sa vedem ce s-a si intamplat anul trecut,cand s-au implinit 70 de ani de la semnarea Pactului Hitler-Stalin:
  http://www.tagesspiegel.de/meinung/kommentare/70-jahre-hitler-stalin-pakt/1584920.html
  Articolul incepe cu „Leise,still und heimlich”(„in liniste,tacere si in secret”)adica reactia(atentie mare!)politicienilor din Berlin si Moscova in ziua cand s-au implinit 70 de ani de la semnarea Pactului Hitler-Stalin.Nici un cuvant de regret,nici o rememorare a unui act cumplit din istoria celor doua tari.Mai mult,”ironia istoriei”(mai departe din articol)”este ca o cancelara din Estul Germaniei nici nu doreste sa auda de integrarea R.Moldova si Ucrainei in UE,tarile si popoarele care au avut f. mult de suferit prin semnarea Pactului de la 23 august,1939,intre Germania(!) si URSS(!)”……………….

 25. monyf51 Says:

  Gold,
  as vrea sa nu te superi pe mine,dar stii ce-ai scris mai sus? Ceea ce prin februarie -martie 90 am incercat noi ,lucratorii institutului sa Nu facem.Deci,ne-am pus de un sindicat si cand totul era aranjat ,cu styatut cu data alegerilor ssamd,vine directorul executiv si ne zice:”vreau si eu sa fiu membru de sindicat” 🙄
  Gold n-am avut ce face ca s-a tinut gaiamatz de noi sa-l facem membru .Asa ca nu s-a mai facut sindicat si dupa ce a fost din nou reales ,director,ne-a lasat in pace si n-a mai vrut sa fie membru.Dar ne-a aratat el noua!!!! 😳
  Citeste cu atentie ce se vrea concret de la acest APEL
  4). Vă solicităm să acţionaţi pentru despăgubirea morală şi materială a popoarelor şi a ţărilor care au fost victime ale pactului dintre Stalin şi Hitler, faţă de abuzurile, fărădelegile şi crimele comise împotriva acestor ţări şi a cetăţenilor lor, nivelul şi modalităţile de despăgubire urmând a fi stabilite de o comisie recunoscută de forurile competente internaţionale
  Pai daca anul trecut au fost mielusei cand va veni vb de bani vor fi lupi 👿 si rusii si nemtii(guvernantii)

 26. monyf51 Says:

  AVP,
  ca sa ma disculp pt neatentia de mai sus, care s-a produs si datorita intrebarii puse 😳 Din lilieci în ce, bre…? ,vreau sa pun si eu o fabula noua,care-mi place la nebunie .

  Cocoşii luptători şi Vulturul

  Doi cucoşi care de care mai faimoşi şi mai dodoşi începură să se bată furioşi, aşa cum au pomenit ei din moşi-strămoşi, spre a se stabili care e stăpânu inelelor şi puicuţelor şi care va ajunge de râsu curcilor, raţelor, gâştelor şi bibilicelor. După ce se ciocniră, se gherăiră, se jupuiră, se-nţepară cu pintenii de dimineaţă până-n seară, în fine, unu dintre ei, mâncătoru de papară, se făcu de ocară şi se pitulă bine, de ruşine, iar celălalt, învingătoru, se sui tocmai la cucurigu casei şi-şi trâmbiţă victoria, ca să auză tot oboru, iar boboru galinaceelor să bage bine la cap cine-i va fi, de-aici înainte, conducătoru. Însă vorba ceea: n-aduce anu’, ce-aduce noru, astfel că din ceruri scoborî ca fulgeru însuşi condoru’ şi-l înhăţă pe cucoş tocmai când ista, cu cooru-n sus, răspundea cu o gracioasă reverenţă omagiilor cu care-l gratula poporu de jos… Văzând scena, cucuoşu fricos ieşi din ascunzişu umbros şi, prefăcându-se curajos, păşi vânjos în curtea găinilor, care nu ştiau ce se-ntâmplase cu cucoşu cel mumos & muşchiulos, dar în fond puţin le păsa, din moment ce se găsise alt prost care să le zică bună dimineaţa şi să le înveselească viaţa, cum ar venea…

  Morala: când eşti campion sau învingător doar faţă de cucoşii din micu tău obor or popor, nu uita că din nor te pândeşte un condor care şi chior şi tot te face friptură cât ai zice “cuptor”.

 27. AVP Says:

  Moni, asta e o bucatica la care cred ca nu mai e nevoie a umbla, a…? 🙄 Parerea mea, pai cum drea…

 28. monyf51 Says:

  AVP,
  sa fii sigur ,ca-i s-a mea 😳

  M-asteptam ca @Gold sa-mi raspunda la commentul meu.Putea s-o faca si asa:
  trebuie să fii mai prost ca oaia creaţă ca să-l crezi pe lup că te va hrăni cu prada-i hrăpăreaţă, devenind dintr-o dată generos, chiar şi după ce va-nţărca bălaia crudului ticălos şi nu va mai phootea roade nici măcar un os. Căci lupu-şi schimbă păru şi poate să-i vorbească Scufiţei Roşii precum Bunicuţa, păi cum drea, dar năravu nikagda.
  morala din Lupul bolnav si oaia
  Alooo! @Gold,
  sa nu va supi pe mine,sunt versurile poetului .

 29. AVP Says:

  All,

  Rog postatorii care nu-si vad mesajele publicate imediat sa nu se impacieteze, ci sa aiba un pic de rabdare pana cand mesajul dansilor va fi aprobat de catre administratorul blogului. E vorba de optiunea de aprobare a primului mesaj transmis de un nickname, dupa care celelalte mesaje vor putea sa apara in real time. Aceasta e o masura de aparare minimala contra spameorilor si spurcatorilor obisnuiti de forumuri.

  Va multumim pt intelegere.

 30. Stely Says:

  Ups! ?Am apasat pe „deautentificare „si a disparut in „neant” @stelyionescu si a aparut @stely 🙄
  Asadar ,s-a scos „lacatelul „de pe blog si este lasat liber si necenzurat ? Uite ca „inimicii” stau cuminti in „papusoi” si nici nu dau p’aci pi la noi .. 👿
  Chiar nu au nimic de comentat cu privire la Apelul prezent?
  Eram convinsa ca se vor exprima opinii care mai de care mai pertinente si profesioniste .
  Oare de ce au oamenii retineri ,in a -si exprima parerea sincera si adeziunea la o cauza nobila?
  Trebuie sa fii militant din nascare? Ce-i trebuie unui cetatean sa fie mai activ dpdvd al civismului ?Ma asteptam la citiva istorici de profesie sau si la cei citiva profesori de istorie care trec destul de des pe aici , sa ne faca o trecere in revista a evenimentelor ce au condus la semnarea acestui Diktat de catre Stalin si Hitler (cei doi monstrii ai istoriei contemporane )..
  Dar iata ca nici Loda ,Dora ,Reddog ,Gerula nu s-au incumetat sa spuna vreo vorba ..
  Dora ,hai ce faci ? Gata ,blogul este liber !..Nu trebuie sa te mai autentifici . 😳

 31. monyf51 Says:

  Stely,
  Loda a semnat de ieri.Si Gerula,doar e mihaibeltechi,n-asa?Hai mey,lasa,c-or veni ei si neimpinsi de la spate.Poate n-au aflat oamenii!!!

 32. monyf51 Says:

  AVP,
  Azi ti-am vizitat Cartea Padurii 🙂 .Mai intrasem io prin ea ,dar o rasfoisem pe-aici,pe-acolo.Azi am stat si n-am stat degeaba .
  Zau,scrii niste vanatorestiexcelente.
  Si commenturile mi-au placut.De cand sunt mosafir pe aici,pe bloaga dumitale n-am prea vazut-o pe Lumi si pe Fini.Mi s-au parut ,acolo, excelente commenturile lor.Pline de humor 😛 ❗

 33. Stely Says:

  Da,mai ,moni ..Am vazut ca au semnat ,dar as fi vrut sa participe la dezbateri ..Sa vina si ei cu noutati care,uite, cite au iesit la iveala cu ocazia tragediei de la Smolensk ..
  Apropos ..Am deschis linkul dat de tine de pe blogul lui Amitache ..Este intradevar f. bogat in date si marturii ..Sunt redati acolo toti cei care au semnat asasinatele ,dar si o multime de calai care desigur ca nu mai traiesc ,dar copiii si nepotii lor ,cum s-or simti acum cind ,iata, stiu tot adevarul?

 34. monyf51 Says:

  Dupa Vulpi( fragment )
  ………………………………………………………………………………..
  „Bătrânul vulpoi dormise aşadar în ajun chiar deasupra capului mărunţelului Mugur Muguraş, care-l pândea! Poate că s-a şi zguduit de râs privind la el, dacă le e dat vulpilor să râdă vreodată!

  De altfel, după acea întâmplare, Mugur Muguraş e pe deplin încredinţat că dacă vulpile se urcă în copaci, apoi fără îndoială că pot să şi râdă, ba chiar cu hohote, dacă vor…! „

 35. Goldmundr Says:

  @Mony,cum sa nu raspund,insa aseara am postat si am plecat(recunosc,e vina mea ca nu spun Ciao cand plec)
  Eu nu cred nimic si nici nu-mi fac mari sperante in privinta „vinovatilor”.Insa ce mi se pare f. important este ca nu poti organiza o Comisie fara participarea urmasilor celor care sunt raspunzatori pt. Pactul cu pricina….Fara RFG si Rusia,ce rost are acea Comisie?Impreuna,poate se ajunge la un rezultat,compromis,niciodata asa cum este stipulat in „ce se vrea concret”,insa exista o speranta
  Inca odata:fara participarea Germaniei si Rusiei,nu se va obtine absolut nimic,nimic convingator.
  Nu te supara pe mine daca dispar,asa.
  Acum astept un raspuns
  Pe curand

 36. AVP Says:

  Goldmund : fabula (pe care a citat-o Monica) e fabula, iar realitatea e realitate. Ai dreptate, fratre: nimic nu se va putea rezolva pe dreptate fara urmasii tzerilor astea mai mult or mai putin vinovate… Si-n niciun caz aceste tari sau acesti urmasi nu trebuie sa plateasca toate oalele sparte de tzerile celelalte, cica nevinavate, aloo…

 37. monyf51 Says:

  Gold,
  tare mi-a fost frica sa nu va deranjejze cumva , modul meu de a aborda subiectul supus atentiei de catre dvs.
  Acum ,ca vad ca mi-ati raspuns sunt f.usurata.
  Compromisul bineinteles ca este vectorul principal in politica si diplomatie,dar cand este vb de bani si nu cred ca ar fi putintei avand in vedere numarul impresionant de victime care s-au adunat de 70 de ani incoace,nu cred ca ar mai face fata.Nu stiu cum se va rezolva aceasta ? intamplare ,insa suntem datori sa incercam.Cel mai grav lucrueste ca,asa cum observase si Stely mai sus,dorinta de implicare nu este asa prezenta .
  Nu stiu ce sa va spun si de implicarea directa a partii impricinate(Ru&Ge),care de altfel cam conduce si azi Europa 😳 dupa toate crimele comise de-alungul istoriei.
  probabil si de asta data tot ele vor fi lupi paznici la oi.
  De aceea si citatul pus aseara din Aesopus novus ale lui V.Padina.
  Chiar azi am primit de la o prietena ,un link in care se arata ca la nivel de Parlament EU, pensiile nesimtite sunt la moda ca si in ro.Asa ca ,ma mai amagesc si io cu speranta ,ca se va rezolva ceva,cumva ,cadva 🙄
  O seara minunata langa familie !

 38. Goldmundr Says:

  Viorel,dupa cum vad eu de aici,granitele actuale vor ramane neschimbate(oricum,”prin violenta” nu vor fi schimbate ,decat „la masa tratativelor”,daca sunt cu totii de acord-!)”daune morale”-sa fim seriosi,”daune materiale”-e criza,Germania are o datorie de 1,6mii miliarde euro,iar Grecia trebuie ajutata.Rusia?
  OK,Pactul e declarat criminal de catre toate marile si micile puteri,si ce ar urma?!
  Cineva m-a facut „naiv”-i-am spus ca nu exista om sa nu fie naiv:
  daca n-ar fi naivitatea,nimeni nu s-ar mai casatori,nimeni nu ar mai infiinta o familie,nimeni nu ar mai studia,nimeni nu ar mai compune,nimeni nu ar mai scrie un rand,nimeni n-ar mai zbura cu avionul…-mi-a dat dreptate(pai?-omul e casatorit si are copii,chiar daca nu e tot timpul acasa…La,la,la…-fredonez melodia germanilor pt. „Eurovision”)
  Pe maine si
  sanatate tie,familiei si la prieteni!-ce noroc ai

 39. Goldmundr Says:

  @Mony,inca n-am plecat .
  De ce sa ma supar?Unii se mira ca eu nu ma supar,indiferent ce nastrusnici si inventivi sunt unii fata de mine-in text.Pe ce sa ma supar?Pe cine sa ma supar?Nu sunt cu totii „trestii ganditaoare”,mai fragile ca firul de iarba?!
  Iti doresc sa fii mereu „usurata”,sa te bucuri de viata si de cei dragi.
  (v. ce i-am scris lui Viorel,la 20:55!)
  In UE exista un „tandem”care decide multe:Franta&Germania.Daca Romania ar putea castiga
  intr-un astfel de proiect Franta(care nu a fost implicata negativ in acele evenimente)Eu stiu daca cei mari se cearta pt. cei mici…
  Despre „pensiile nesimtite” si Dreptatea pe Pamant…..
  In Occident sunt legi clare pt. pensii.Am citit si eu ceva despre pensiile din Armata si Politie,dar din Europa de Rasarit,nu din Vest,sau?
  Eu cred ca toate regimurile comuniste au „cazut”si datorita Armatei si Militiei/Politiei care au lasat evenimentele sa se desfasoare de la sine-cel putin nu au intervenit.Conditia a fost probabil,nici o urmarire a comunistilor,nici un proces,nici un vinovat de crimele comunismului si,pensii asigurate!Asta a fost in Polonia,Ungaria,Cehoslovacia,dar in Romania nu a fost ASA!Acolo au murit oameni la Revolutie.Asa ca omul obisnuit,de pe strada,gandeste altfel fata de discrepanta intre pensiile obisnuite si pensiile nesimtite,mai ales cand e criza si Romania se imprumuta din greu.
  Precis aceasta va fi o tema pt. viitor.
  Pe maine!
  Si tie,o seara minunata langa cei dragi!

 40. monyf51 Says:

  @Gold,

  Aseara,ajungand in papusoi franta,n-am mai apucat sa incheg ceva care sa fie cat de cat inteligibil .Si nestiind unde ma situez,comform ultimelor fabule scrise de AVP(ori intre o maimuţică princiară, pe care snobilii o aplaudă la mişto seară de seară si o cămilă natantoală, care pluteşte prin deşert ca o corabie marghioală ,ori uneori, când te dai grandios fără dovezi, e bine să şi fii ce te crezi ) am ales sa fiu ce sunt si nu ce ma cred,ca de fiecare data 😛
  Sugerezi si nu numai mie,ca Ro ar trebui sa atraga de partea ei Franta in demersul initiat pe acest blog de dl Iliesiu,cu ajutorul Maestrilor nostri AVP si D.Grebu.Eu pot sa cred eventual in ideea ta,dar cand stiu ca la nivelul structurilor europene este un razboi tacit dar evident, intre executivul si politicul european si asta numai pentru bani,ma incearca un anume scepticism.Dar el(scepticismul meu)este legat numai de ajutorul pe care este dispusa crema EU sa -l dea acestui demers curajos.Au trecut ,totusi,20 de ani in care din punctul meu de vedere orice putere dintre cele amintite de tine putea sa-si traga un mare capital politic din aceasta tema.Eu sustin cu tarie un demers care porneste din partea societatii civile, cum este si acesta,iar daca si societatile civile din celelalte tari ar face la fel,ar fi f.bine.Nu cred ca guvernele implicate pot sa-si recunoasca greselile si crimele istorice,decat partial.La masa tratativelor se pot face compromisuri.Dar fiecare compromis ,costa !Aici ,in acest demers,nu trebuie sa se faca compromisuri indiferent care vor fi rezultatele demersului.In modul asta cred eu sa isi pastreze demnitatea urmasii celor UMILITI de politica unuia sau altuia care fac si desfac Europa ,din totdeauna.Pt ca dreptatea este o notiune f.relativa.

 41. monyf51 Says:

  Listă de verificare, a europarlamentarilor care s-au pensionat pe bani europeni ,dar stransi si din bani romanesti.Ro are pensionari cu pensii de 200-300 euro dupa 40 ani in campia muncii.Cu legi ale pensionarii intr-adevar nu asa clare ca in occident .Iar eu sunt umilita nu pt ca am o rusine de pensie, ci ca atunci cand ma doare ceva(coloana,ochi),nu ca sunt batrana ci ca sunt consecintele sclaviei , sunt obligata sa platesc ,pt a mi se acorda un serviciu medical de specialitate.Nu platesti,nu traiesti !In lumea asta dreapta 😳 ,banul este puterea!Si n-am lucrat nici la militie,nici la securitate si nici la armata.Toata viata am platit impozit la stat.

  http://www.kdo-mailing.com/redirect.asp?numlien=1276&numnews=1356&numabonne=62286

  Ce sa astept eu de la o judecata dreapta a Ge,Fr si care or mai fi ele ,daca nici aici la minea

 42. monyf51 Says:

  continuare la „zburatoare”

  daca nici aici la mine acasa nu sunt respectata ? 🙄

 43. AVP Says:

  Dupa ce ma sfortai in fel si chip sa pun un comentar acolo unde ne trimise pP, ma lasai pagubas, caci nu ma indoiesc ca publicistu cu pricina, scartar si capitalist si atunci cand se adreseaza publicului elitist si-ar vrea sa para macar atuncea mai altruist, drea, vrea sa scoatza lovele si din enervarea mea si-a ta, punandu-ne sa incercam a posta de-a-mboulea, in timp ce ni se spune ba ca numele nu e corect, ba ca codu de validare e defect, desi e clar ca chiar asta e jmecheria: sa faci cat mai multe clicuri, iar site-ul jupanului sa-ncaseze cat mai mult banet… Trebuie sa fii prost sau de-a dreptu dement ca sa-l mai crezi pe acest element al capitalizmului Ro cu ghivent criptocomunist & securist get-beget, aloo…

  Iata ce as fi vrut sa spun acolo:

  Nimic mai trist si mai abramburist decat lupu moralist… Te pomenesti ca atunci cand se uita in oglinda homu ista chiar vede un vajnic herou anticomunist, care n-a mancat ceapa cu usturoi etatist si nici gura nu-i miroase, caci el e curat antisecurist, pai cum dreq, n-asa…? Mare e gradina…

 44. pP Says:

  @avp
  si eu am incercat si ma lasai pagubas.

  PARTICIU cel mai ipocrit derbedeu spune asta aici:
  ,,Am văzut un jurnal tabloid cu poze ale îmbogăţiţilor din războiul ultimilor 20 de ani. Un tabloid cu poze alb-negru însă. Cu umor, dar fără subtilitate şi înţelegere, o continuare în alt plan a diversiunii de atunci.,,

  ……………………………………………………………..
  iar eu i-am oferit acest link cu varianta COLOR.
  http://www.telegraph.co.uk/news/picturegalleries/picturesoftheday/7623429/Pictures-of-the-day-23-April-2010.html?image=28

 45. radu Says:

  Ce tristetete!
  Sunteti numai voi intre voi.

 46. radu Says:

  In rest , Apelul este romantic si perfect utopic.
  Niciodata Germania si Rusia (mai ales Rusia) nu vor marsa la asemenea apel.

 47. Doru Dascalu Says:

  As vrea sa stiu cand se va inceta cu comunismul si conspirativitatea in randul revolutionarilor?! Consider ca site-ul unei asociatii de revolutionari, nu e hi5, facebook, sau twiter. De ce se permite postarea de comentarii cu nick-uri conspirative?! Inseamna ca ala care scrie ceva, poate fi un mincinos sau un escroc. Frate, daca esti revolutionar, sau simpatizeei cu Revolutia din Decembrie 1989, fii vertical, deschis si cinstit.Scrieti numele. De cine iti este frica?! Sa inteleg ca trebuie sa stau in continuare in conspirativitate?! A venit comunismul inapoi?! Sa inteleg ca mafiotii astia de acum de la conducere, alesi de o populatie de rahat, sunt mai periculosi decat comunistii?!Reinfiintam PCR, si trebuie sa activam in conspirativitate?! Vreau sa vad pe site-ul unei asociatii de revolutionari, nume concrete la postari, caci altfel pot sa cred ca este un site fantoma, manipulator, sau unul de care se folosesc altii pentru a lua parte la ciolan. M-am saturat de 20 de ani de conspirativitate, de spionita si de umblatul dupa interese personale, in randul celor care proclama pe toate canalele ca au luptat, unii au si murit, in decembrie 1989.Sa inteleg ca tinerii care au murit atunci, au murit pentru nimic?! Pentru aceleasi clisee si metode securistice, contra carora si-au pierdut viata?!Chiar nu s-a schimbat nimic?! Deocamdata se vede realitatea.Asociatii de revolutionari organizati pe gasti, neuniti, fiecare cu lupta lui personala. Cand se va continua lupta inceputa in decembrie 1989 pentru un popor intreg nu pentru indivizi?! Si de cand un revolutionar este mai revolutionar decat altul ?!De ce trebuie ca revolutionarii sa fie controlati de guvern?!Tehnica IT permite o unificare a tuturor revolutionarilor si o comunicare permanenta intre noi. De ce nu se face aceasta?! Exista interese de grup sau personale ?! Cum Dumnezeu, revolutionarii sunt condusi de o entitate, pazita de trupe speciale, unde revolutionarul nu are acces si este tratat ca un gunoi, adica la S.S.P.R. ?! Fratilor mai ganditi si cu mintea voastra, iar daca nu puteti gandi, nu mai puneti botul la orice abureala. Si inainte de a face ceva puneti-va o singura intrebare esentiala : „CINE PROFITA DE ASTA ?!?” Atat doar! Puneti-va permanent aceasta intrebare, inainte de a face ceva! Si atunci cand va veti putea raspunde, ca profita multimea, atunci merita sa faci ceva. Si daca suntem organizati, pai sa mentinem organizarea.Niciodata un revolutionar sau cativa, nu vor putea obtine nimic de la guvernanti, decat doar hartii semnate. Dar 20.000 de revolutionari in fata guvernantilor, vor obtine orice. Lipseste cu desavarsire o unire a revolutionarilor. Intrebati-va de ce, si ce faci tu pentru aceasta unire?!Deocamdata comportamentul revolutionarilor si faptele lor, continuand asa, au mari sanse sa fie date la lada de gunoi a istoriei, mai devreme decat crede oricine.Mai e putin si ajung sa-mi fie rusine ca sunt luptator-ranit in decembrie 1989?! De ce si pentru ce ?!?!?!?

 48. raduhumor Says:

  @Doru Dascalu
  Subscriu la cele aratate de tine !
  Din pacate, daca in mediul vostru, presupus curajos, aprig si neiertator se pot intampla atatea anomalii si false dispute, in alte domenii ele ar parea oarecum firesti 🙄
  Si totul din dorinta de a pune mana pe niste favoruri pe care adevaratii revolutionari, cu siguranta le-ar fi refuzat, lor fiindu-le suficiente satisfactiile morale pe care inlaturarea unei dictaturi ti le da .
  (Doar cei raniti si familiile victimelor ar fi avut dreptul la recompense materiale, ceilalti s-ar fi multumit si cu cele morale si va asigur ca ati fi fost considerati cu adevarat niste
  eroi).

 49. Mara Says:

  Am tinut sa va multumesc pentru cuvintele de incurajare pe blogul domnului LIS si la initialele AVP si am descoperit un OM cu majuscule, un caracter dirz si intransigent, o biografie impresionanta. Tot respectul si felicitari pentru blog. Sanatate si toate cele bune.

  +++++++++++++++++++++++++
  avp reply : Bine ai venit pe my blog, draga Mara, si multumesc la randu-mi pt cuvintele de incurajare. Altadata insa, spre a evita riscul sa dai nas in nas cu persoane actualmente indezirabile pe acest blog (cum ar fi „vecinul” de mai sus, un trol notoriu al hyperspatziului, banat pe o multitudine de bloguri, dar recuperat ca „om de cultura” de LIS or de DT, caci mare-i gradina…), iti recomand sa depui mesajul in prima pagina (v.topicul la zi si coloana din stanga, „recent comments). Mai vbim.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s