Domnului Emin…

Când am intrat în odae, frate Mihai, ce şucăr mare pe voi toţi. La oră trăsnită am venit la messa poeţilor nepoftit: iată că-n fum era „limba deslegată”, iată că-n vin era „vorba”. Doamne, nu vă mai pupă nimeni, icoane vechi! Chiar eu dacă vă rabd, ca ucenic, totuşi mă mut din cinu’ acesta. Căzând un munte în urma mea, mă holbez la ce este înainte. Clar e doar locu’ arvunit, – iar cum va fi nu mi s-a arătat ; dar dacă fi-va textu’ arheu, mă duc la el, şi te vei vedea vindecat. Avva! Ce flutură mandarinu’ spre mine, care sunt finu’ lui şi sufleţelu’ lui ? Un mişto mic, pituitu’ biliosului. Balele ce-a servit – iată că toate eu le fac roze.

în
sulu’
cărţii
este
scris
despre
mine

!

*************************

ps. Textuletzu ista trebuia sa intre in „Poemul de otel” (forma premiata la concursul de debut al editurii CR, in 1981), insa pana la urma n-a mai intrat. L-am publicat  in Romania literara, in 1990, pare-mi-se.

Fiindca veni vba de Rom.lit.  si de Emin, va reproduc si o epistola trimisa pe13.08.1982 lui Nicolae Manolescu, pe atunci – ca si acum – ierarhizatoru nr.1 al Romaniei literare (nu doar al revistei, aloo…):

13.08.1982

Simate Domnule Manolescu,

Iată că aţi lansat în spaţiu (vorba amicului Călin Vlasie) o armată de noi poeţi (1). Nu cred că e neapărat nevoie ca fiecare dintre aceştia să vă mulţumească frumos, burghez. Căci, zic eu, veţi binemerita din plin de la globul Antares

Cât despre mine, vai, nu-mi pot reţine în momentu’ victoriei un rictus amar răzbunător ; aş vrea să văd acum moaca amicilor care după tot ce făcusem (2) mă credeau un tip compromis şi compromiţător, un rahat fanatic, de care e bine să te fereşti. Pasămite, ăştia nu aveau de unde să ştie că intuiţia şi norocu’ unui ins ca mine sunt mai precise decât ştiinţa ştiinţelor delfi delfilor ; și, în orice caz, mai fermecătoare decât luciditatea lor paranoică.

Am știut dintotdeauna că am pe dracu în mine. Nimic din ce mi s-a întâmplat vreodată n-a fost întâmplător. O mână de fier, în care nu pot să nu cred, m-a luat și m-a pus deoparte ca pe un pui de lele. „Și cine n-ar fi făcut ca mine dacă ar fi fost în locul meu?

I-am spus acum un an nevesti-mii că îmi va naşte un fiu şi că o dată cu acesta va veni şi copilul meu de suflet, cartea mea. Şi aşa a fost: au venit alta după unul într-un număr de răsărituri regale: şase. (3) Acum Marianei îi e frică de mine, scumpa de ea.

Am, vezi bine, un caracter ciudat, dar ce-i cu asta? Nu mint când spun că, dacă aş vrea să mut globul în cer, aş putea-o face. Cine vrea şi cine ştie găseşte oricând în mine, de la Apollo spre Negru şi până la Mitică, orice. Sunt totul, ca să pot spune despre tot.

Sunt născut la exact o sută de ani după Eminescu. Prima mea carte va aparea la un veac după întâia carte a acestuia (4). Nu eu am aranjat ca lucrurile să se întâmple aşa. Şi nu spun că sunt la fel de mare ca nefericitul acesta , ci strig că sunt cu o sută de ani mai mare decât el, în veac.

N-am învăţat poezie de la nimeni. Am pornit de la zero. Am reprodus filogenetic toată literatura română fără s-o ştiu. N-am debutat la 16 ani căci n-am avut niciodată spirit de imitaţie, o memorie literară involuntară. N-am ştiut, de fapt, să scriu ca lumea. Am ajuns să creez o materie cu totul nouă în univers, care seamănă numai şi numai cu mine. Mă simt un dumnezeu. Bunul simţ nu suferă aceasta, dar, zice blândul, ce legătură este între tine şi mine, finul fierului? Niciuna, răspund. Numai golanii sunt modeşti.

În fine, vom vedea.

Vă strânge mâna cu admiraţie, / V.Padina

+++++++++++++++++++++++++

https://epistolariepocal.files.wordpress.com/1982/08/31-08-1982-001.jpg?w=484&h=664

Note :

(1) N.Manolescu (alaturi de Nichita Stanescu, Cezar Ivanescu, Florin Mugur, Mircea Ciobanu,  Fanus Neagu, G.Balaita, D.R.Popescu, Marian Popa s.a.) facuse parte din juriul concursului de debut in poesie al editurii CR, 1981.

(2) E vorba de „Apelul catre Europa„, din 1980 si 1981, dupa care coledzii mei de la Cenaclul de luni, cu exceptia lui Traian T.Cosovei – care a si indraznit sa scrie despre mine, in SLAST – si a lui Calin Vlasie (care nu si-a intrerupt corespondentza cu subsemnatu), au facut gol in juru meu. Caci doar devenisem un dusman al poporului (de cuculeti conformisti), iar ei n-aveau chef s-o supele pe Sora Sefa, n-asa ? 😉

(3) Pe 31.07.1982 s-a nascut fiul meu, Marius-Antonin.

(4) N-a mai fost sa fie asa. Desi conform comunicatului de publicare a rezultatelor concursului de debut, „Poemul de otzel” trebuia sa apara cel mai tarziu in 1983 (la o suta de anisori dupa prima – si ultima – carte din viatza clasicului nostru inaintas), in realitate, din cauza dosarului iremediabil patat al auctorului, pai cum dreq, cartzulia mea nu va aparea decat dupa revo, in 1991, in ciuda faptului ca-i dadusem pe baietii culturnici (in frunte cu G.Balaitza, caruia imediat dupa potop sireacu Cezar Ivanescu ii racnea, in scris, cum ca a fost gen de secu, pe langa membru in cc al pcr, he-he)  in iepocala judecata (v.dosar nr.611/1987 al Judecatoriei sector 1 Buc, singuru de acest gen din Iepoca) ; si cred ca nici atunci, in 1991, n-ar fi aparut, daca nu-i amenintzam pe tovii si baietii ce n-au contenit niciodata sa ma fileze, biensur, cu asta.

Reclame

81 răspunsuri to “Domnului Emin…”

 1. Stely Says:

  Nu stiu cit de bine i-am inteles poezia .Nu stiu cit de mult l-am inteles pe el.Stiu ,insa ,cu siguranta ,ca atit omul cit si poezia m-au cucerit ..Atit de mult incit mi-am pus mintea la contributie ca sa patrund toate tainele ei..Am citit poezia ,apoi cite ceva din ceea ce avea legatura cu ea ..
  Cind am crezut ca am inteles mi-am pus mintea ,din nou , la contributie si am scris ceea ce am simtit si ceea ce am inteles…Nu stiu cit de convingatoare am fost ..Stiu insa ca pina la el nu am indraznit nici macar sa cred ca as putea sa fiu in stare sa imi expun public parerea fata de o poezie atit de subtila si atit de bogata in idei ,concepte ,cuvinte , sintagme , puse intr-o forma atit de armonioasa ! Am spus si am s-o spun :poezia lui Viorel Padina este „Shir Hashirimul „zilelor noastre..
  Poate ca editorii de carte alearga dupa alt gen de poezie ,poate ca nici pe ei nu-i mai intereseaza poezia ,ptru ca ea nu este aducatoare de cistig imediat si mult,dar poetul (autorul) are dreptul sa fie scos din izolarea la care l-au tinut toti :colegi de breasla si critici literari .Eu cred ca trebuie sa i se faca dreptate .. Ea sa inceapa cu recunoasterea lui ca membru al USR ..
  Mai cred, de asemenea ,ca oricit de calit ar fi Otelul ,trecerea vremii il face sa-si piarda din rezistenta ..

 2. mihaibeltechi Says:

  EMINESCU

  Copil fiind, la Ipoteşti ,
  În drumul său, către izvoare
  şi mistuit de foc lăuntric
  şi de o patimă ce doare,
  a legănat în braţe dor
  stropit cu lacrimă de tulnic.
  Bătrîni din sat , cu plete dalbe
  I-au desluşit domol chemarea
  din cronicile de demult .

  Trecut-au anii şi apoi,
  suferind cu Veronica ,
  într-o horbotă de dor
  işi punea visele toate
  când scria, sfâşietor ,
  A murit iubirea noastră,
  Floare Albastră,
  Floare Albastră.

  Copilului cu ochi senini
  i se părea c-aude aievea
  Al bătăliilor tumult .
  Purta atîtea vise -n braţe,
  Când , de la Nistru pân la Tisa
  plângind cu lacrimi grele,amare
  Tot românul plânsu-i-sa.
  în murmur tremurat de fluier ,
  în plânset tainic, de caval …

  Trecut-au anii şi apoi,
  suferind cu Veronica ,
  într-o horbotă de dor
  işi punea visele toate
  când scria, sfâşietor ,
  A murit iubirea noastră,
  Floare Albastră,
  Floare Albastră.

  Visa în noaptea înstelată
  Când turmele urcau pe deal ,
  urmând pe baciul Mioriţei,
  cel aprig blestemat de soartă
  Să nu mai vadă vreodată
  Măicuţă bătrînă, cu brâul de lână,
  Maică adorată, binecuvântată.

  Trecut-au anii şi apoi,
  suferind cu Veronica ,
  într-o horbotă de dor
  işi punea visele toate
  când scria, sfâşietor ,
  A murit iubirea noastră,
  Floare Albastră,
  Floare Albastră.

  A fost vrăjit de glas de doină
  şi ropot dulce de izvor,
  Poate,cîndva, la ceas de seară,
  poate,cîndva,la ceas de dor
  A plâns cu lacrimă fierbinte
  morţii rămaşi fără morminte,
  dureri, trădările şi neamul
  ce înfrăţit cu râul ,ramul
  A înfruntat multe furtuni ,dar,
  cum se spune din străbuni,
  Lăsă urmaşilor o ţară.

  Trecut-au anii şi apoi,
  suferind cu Veronica ,
  într-o horbotă de dor
  işi punea visele toate
  când scria, sfâşietor ,
  A murit iubirea noastră,
  Floare Albastră,
  Floare Albastră.

  Mihai Beltechi, 14 ianuarie 2010

 3. monica Says:

  cer permisiunea proprietarului acestui blog o paralela,eliminarea postarii fiindu-i la indemana.

  CU MAINE ZILELE-Ti ADAUGI..
  de Mihai Eminescu
  ………………………………..
  Din orice clipă trecătoare
  Ăst adevăr îl înţeleg,
  Că sprijină vecia-ntreagă
  Şi-nvârte universu-ntreg.

  De-aceea zboare anu-acesta
  Şi se cufunde în trecut,
  Tu ai ş-acum comoara-ntreagă
  Ce-n suflet pururi ai avut.

  Cu mâine zilele-ţi adaogi,
  Cu ieri viaţa ta o scazi,
  Având cu toate astea-n faţă
  De-a purure ziua de azi.

  Priveliştile sclipitoare,
  Ce-n repezi şiruri se diştern,
  Repaosă nestrămutate
  Sub raza gândului etern.
  (fragment)

  DESCHIDE FEREASTRA ,FRATE
  de Viorel Padina
  ………………………………………………

  Dacă închid ochii
  şi mă uit înlăutru meu,
  adică in memoria ce-am căpătat
  de când în lume am intrat,
  ce pot vedea, mey…?
  Văd clipa cea repede ce ni s-a dat,
  pe cea de adineaurea,
  pe cea de mai încoloşa,
  pe cea de ieri, de alaltăieri,
  pe cea a primului sărut,
  a primei zile de şcoală,
  a primilor paşi cătinel pe plai,
  a mamei şi-a tatălui din al copilăriei rai,
  iar pe urma firu’ vederii mi se voalează
  şi parcă nimic nu mai pâlpăie
  pe-acoloşa,
  niciun cadru, nicio amintire
  în memoria mea…
  (fragment)

 4. Goldmund Says:

  @
  Copiii veacului i-au scuipat in obraz pe calai,dar acestia s-au razbunat inca o data si i-au imprastiat prin lume,in cele patru zari.
  ….
  Nu cauta sa intelegi mecanismele lumii,dar poti sa lasi lumea mai buna decat ai gasit-o,doar daca arunci balastul peste bord,tot ce nu este neaparat necesar si te inconjori de oameni primitori si priceputi si impreuna faceti ceva pentru comunitatea in care traiti,fiecare cum poate,dar cu daruire si abnegatie
  si nimic fara iubirea de semeni si natura.
  ……..

  AVP e un exemplu inedit si graitor de exilat in sine a unui geniu putin (re)cunoscut si remarcat in tara.Cel mai traznit banc despre un geniu ar fi sa-l intrebi „cum s-a acomodat cu lumea”.Faptul ca AVP nu e un autist e o dovada in plus ca nu exista „genii”,insa exista cazuri particulare,iesite din comun si totusi exista numitori comuni:
  -neputinta fasta de a nu accepta in general compromisurile(de aceea cel mai mare dusman al unui geniu este orice forma de constrangere,implicit toate dictaturile)
  -productivitatea creatoare coencide cu stari de spirit contradictorii,unele determinand blocaje pe termen nelimitat….
  -geniul isi este singurul prieten si unul dintre dusmani….

  Un admirator

 5. Suparat Says:

  Postarea lui@ Stely are in ea are ceva nefiresc si nesimtit:
  ma gandesc totusi ca nu intr-o postare de 15 ianuarie, care aminteste , in felul specific al lui AVP de inegalabilul Mihail Eminescu, te apuci sa faci o jenanta ridicare in slavi a lui @Viorel Padina 🙄
  Am mai spus-o undeva, ca multi din vechii activisti simt o acuta nevoie de tatuci, pe care si-i creaza si-i cultiva cu o obstinenta ce intrece orice limite ale bunului simt 😉

 6. Suparat Says:

  Nu mai vorbesc si de ineleganta, ca sa nu-i spun altfel, cu care
  @AVP nu lasa sa-i scape nici acest delicat prilej, spre a-si face o campanie literara pe care cei de la Academie ma indoiesc sa o guste….

 7. orangeskorpion Says:

  buna seara, AVP,
  „un golan” te saluta cu drag
  🙂

  nu m-a deranjat deloc postarea ta, adica nu m-a „suparat”
  🙂

  Sper ca intr-o buna zi talentul iti va fi recunoscut!

  p.s. am bagat bine in cap, dovada ca am citit tot ce mi-ai scris (ba chiar de 3 ori ca sa inteleg bine)
  danke!

 8. CC Says:

  Domnului Emin
  Când am intrat în odae, frate Mihai, ce şucăr mare pe voi toţi… La oră trăsnită am venit la messa poeţilor nepoftit: iată că-n fum era „limba deslegată”, iată că-n vin era „vorba”… Doamne, nu vă mai pupă nimeni, icoane vechi…! Chiar eu dacă vă rabd, ca ucenic, totuşi mă mut din cinu’ acesta…! Căzând un munte în urma mea, mă holbez la ce este înainte… Clar e doar locu’ arvunit, – iar cum va fi nu mi s-a arătat ; dar dacă fi-va textu’ arheu, mă duc la el, şi te vei vedea vindecat… Avva…! Ce flutură mandarinu’ spre mine, care sunt finu’ lui şi sufleţelu’ lui ? Un mişto mic, pituitu’ biliosului… Balele ce-a servit – iată că toate eu le fac roze…

  în
  sulu’
  cărţii
  este
  scris
  despre
  mine

  AVP––––SUPERB
  MIINE SEARA AJUNG LA PARIS::::::::::
  DE SAPTAMINA VIITOARE MA OCUP NUMAI DE TINE::::
  PS
  scuze
  nu ma descurc cu ordinatorul HOTELULUI UNDE LOCUIESC ACUM LA FRANKFURT
  va imbratisez pe toti

 9. AVP Says:

  Stely – thank you ! Cu cat esti mai sincera, dar mai patetica, cu atat vei fi mai vulnerabila in fata orgoliosilor sau numai footililor mei coledzi-inimici. Plus de asta, tocmai aflai de la my friend Iaru, pe care l-am rugat sa-mi dea una dintre cele 3 recomadari de intrare in USR, ca – desi el imi va da recomadarea aia cu draga inima confraterna – totusi riscu muririi de foame va persista, aloo 😯 USR – ca orisice crapelnitza levantina – nu e altceva decat vaca de muls a catorva baftosi or tupeisti de la prepeleac, pai cum dreaq.

  Gerula – da, mey, stiam ca esti un vechi fan al poetului Florii Albastre.

  Monica – nu ma supal, dar chiar gasesti ca Planeta-Ou arata mai cool in versuletze clasice, bre ? 🙄

  Goldmund – 😳

  Suparat – …supalat esti, doamne, supalat, ca AVP nu mai e chiar de toti injuriato-ignorato-nepublicato-banat, ci (macar pe bloguletu sau scapatat) niteleus laudat, a ? Si-n fond, de unde stii ca nu ma laud singur, bey… ? 💡

  Osk – ramai aceeasi skorpie inteleapta, nobila si generoasa, pai cum altfel, my friend? 😳

  CC – mai vbim, prietene

  Noapte buna !

 10. Victoria Says:

  AVP, domnule
  Nu va temeti de ceeace v-a spus dl Iaru. Dati-i spre citire si informare , d-lui si oricui va „indrazni” sa va refuze, textul duduii Stely , a propos de cerere la USR:
  „Eu inclin sa cred ca “exceptia infirma regula”.. Sunt prea multi pe acolo carora le-r crapa obrazul de rusine sa-l respinga .. Pai,daca -i asa ,adica sa-l respinga ,vom face un scandal de va vui toata blogosfera .. Ori la bal ori la spital…pai, cum dreaq .. ”
  ……………………………..
  Ati inteles, e limpede si clar ca-i va apuca pe toti o mare frica de scandalul de care va vui blogosfera!
  Toata!
  Nu e limpede cati/cine sunt cei care vor face scandalul (donquijotesc)de pomina! dar daca zice duduia S , musai ca asa va fi, pai cum altfel?
  vorba-aceea: „Fiat scandal pereat mundus.”

  Deci treaba e ca si rezolvata;
  – fie va aproba direct si scapa ei de „scandalul prin care va vui toata blogosfera”, fie veti fi aprobat,caci porneste duduia & Co scandalul de pomina si cu vuiet mare in toata blogosfera.
  Q.E.D.
  ……………..
  Ziceti domnule ca – I am green of envy.-..pe duduia-fana a dvs!! Aveti f mult umor domnule AVP! Justice! si zambete.

 11. Goldmund Says:

  @
  Ati urmarit cum s-a descurcat domnul Dacian Ciolos in fata parlamentarilor UE,acolo unde si un german cu experienta si notoritatea celor din Vest are emotii si trac?Si arata si bine….
  Un bravo si celor din tara care l-au propus,l-au numit si sustinut pe domnul Ciolos

 12. AVP Says:

  @Victoria, Stely e o mare naiva, intr-adevar. Ea isi inchipuie ca daca colegii de la USR sunt scriitori, adicatelea fac parte dintre cei mai dastpti rumâni, cum spunea chiar dl Manolescu odata, automat ei vor recunoaste in AVP ingeniul pe care il vede si ea, Stely, si Goldmund, iata, si multi altii, cateodata, si-atunci problema sireacului AVP e ca si rezolvata, tata, n-asa? Pasamite, fanitza mea, pe care tu ai casunat din senin, pai cum drea, nu stie ca 99% dintre rumânii scriitori de Dambovitza seamana leit cu d-ta si, de altfel, cu rumânu clasic : nea Titirca Inima-Rea 🙂

  @ Salut Goldmund. Sa stii ca pe mine nu ma impresioneaza prea mult cei care au tupeu in public ; io as agrea chiar si un timid, numai sa-si faca treaba ; in fond, faptele conteaza, nu vorbele.

  Din pacate stiu ca-n politica „cei mai buni” sunt cei mai buni de gura, da.

 13. Stely Says:

  mamaie Victoria,
  Inclin sa cred ca ati facut o obsesie fata de „duduia@Stely”.
  De aceea imi permit sa va recomand o consiliere psihologica…dar, daca vi se pare neconforma cu apartenenta dv.la o anume secta religioasa ,nu aveti decit sa scuipati de trei ori in sin ,si sa spuneti :”piei .drace”!
  @suparat ,
  Parerea mea este ca nu esti nicidecum suparat pt ca as fi comis un sacrilegiu ignorind ziua de 15 ianuarie si mi-am permis sa ma comport ca o buna prietena si admiratoare declarata a poetului V.Padina..Prin urmare ,consider ca nu supararea te-a facut sa intrii pe blogul personal al poetului ,unde ,daca esti in stare sa observi ,mai sunt si alti admiratori care au comis ca si mine acelasi sacrilegiu.-ci o anume frustrare si lipsa de educatie.Deasemenea ,nu inteleg de ce dta ,care nu ai fost activist utc ,ai avea dreptul la o admiratie ,pina la veneratie ,a unui geniu literar ca M.Eminescu ,iar eu nu as avea acelasi drept de a admira pe cine vreau si in oricare din zilele saptaminii.
  Asa ca rog pe toti cei care faceti o anume legatura intre ceea ce am fost acum 30 de ani ,ptru o perioada f.scurta de timp, sa va i inhibati pornirile rautacioase si mediocre si sa vi le indreptati catre cei care sunt cu adevarat vinovati de frustrarile si obsesiile voastre,iar ,daca suferiti cumva de vreo paranoia sau doamne fereste de ceva mai grav,recomand un consult pshihiatric de urgenta..

 14. Suparat Says:

  Ce naste din pisica….. :
  „recomand un consult psihiatric de urgenta.. ”

  Asta recomandau si parintii lui Volodea Tismenetchi sau Peter Neulander si Patapievici, numai ca ei o faceau cu internare obligatorie si urmari cumplite pentru niste romani care nu vroiau sa creada in binefacerile comunismului, cum nu pot eu crede acum in cele portocalii :mrgreen:

  Istoria se repeta 🙄

 15. AVP Says:

  Dle „suparat”, ca sa nu creada lumea ca Radu Humor s-a multiplicat pe-aci ori ca e bannat, rog sa-ti reiei nickul predestinat. Thanks

 16. AVP Says:

  Si, aloo, iti repet ca Vladimir Tismananeu s-a nascut Vladimir Tismaneanu si are dreptul sa ceara sa-i fie respectat numele, iar tu ai obligatia sa-l respecti, micutzule antisemit cica „liberal” din vrej.

 17. Baiatul Ciudat Says:

  salut , te intereseaza un schimb de link cu http://baiatulciudat.com 😀 ? Astept un raspuns pe blogul meu personal .

  o zi buna 🙂

 18. Stely Says:

  salut,AVP!
  Putea sa taca ,ptru ca m-am gindit de la primele doua postari ca ar putea sa fie el,dar neavind confirmarea de la tine ,am fost putin mai circumspecta.
  Cu postarea asta si-a dat arama pe fata..Ce sa astepti de la unul ca R.Humor !?..nu este in stare nici macar sa-si asume curajul de a-si dezvalui nickul ,dar sa mai si judece cu luciditate si discernamint anumite fapte si momente din viata unora ca mine ,care stiind ca nu au facut nimic de care sa le fie teama si rusine, au avut curajul si taria de a le dezvalui .asumindu-si riscul de a fi tinta unora ca el..
  Si,da ..dupa alegerile prezidentiale cit si faptul ca,iata,s-a votat bugetul de stat si ca se intrevede o anumita stabilitate politica, recomandarea facuta este cea mai buna solutie ptru vindecarea paranoiei..

 19. Suparat Says:

  @AVP
  Am postat asa(„Suparat”) dupa ce m-a enervat @Roxana Iordache si din greseala am ramas cu el si aici la tine pe blog, dar fiindca tot tu spuneai undeva ca am nu stiu cate nikeuri m-am gandit sa-l las asa ( nu mai altul ).
  Tismenetchi si-a scimbat numele in Tismaneanu, dupa localitatea de langa Manastirea Tismana, unde ajunsese venind cu Divizia „Tudor Vladimirescu” ( de aici si Vladimir).

  P.S.
  El ce zice de intrarea ta in Academie ?
  Ia-i cerut recomandare ?
  Si daca ,da ? Ce?

 20. Radu Humor Says:

  Iar :mrgreen:

 21. Radu Humor Says:

  @AVP
  Acum iti dai seama ca stiam ca la tine se observa imediat, ca doar am postat sub acelasi IP, dar imi pare rau de @Stely care s-a trezit cu un adversar in + si a inceput sa presteze la greu si in deruta de a reusit s-o scoata dintr-ale ei si pe @Victoria, care fiind femeie, a citit-o cel mai bine 🙄

  Ma gandeam referitor la tine si fanele si fanii tai, cat de repede se incropeste de-o mica dictatura, datorita laudelor si ridicarilor in slavi a unui personaj, placut la citire, dar nici macar original, ca toata CosmOUgonia ta vine de la acel subtilissim, a carui caiete ai avut norocul sa le gasesti….

  P.S. As vrea sa-l rog pe @Neamtzu Tziganu , daca mai intra pe aici sa tina cont de starea jalnica a calculatorului tau ( eu am o unitatate rezerva, dar nu cred ca-i mai breaza decat a ta, dar daca te intereseaza…) 💡

 22. AVP Says:

  Stely, RH nu este paranoic, ci un mediocru – asta ca sa nu folosesc un cuvintel mai dur si poate mai apropiat de realitate -, care incearca si el sa-si dea cu parerea intr-o chestie sau alta, caci tupeu are din belsug, ca orice vicios si nu-l doare gura, nici obrazu sa „ne-o zica”, atunci cand are el chef. Io zic insa sa nu-i exageram importantza si sa nu facem din tintar armasar. De-un paregzamplu, homu, desi i-am mai explicat si altadata, pare-mi-se, nu intelege distinctia intre a fi nascut „Tisminetchi” (cum a fost tatal lui Vladimir T.) si a fi nascut „Tismaneanu”, cum a fost nascut Vladimir Tismaneanu insusi. Probabil ca daca io i-as zice lui Eminescu, care s-a nascut „Iminovici”, pe numele sau adevarat si as bate apropositouri cum ca „Iminovici” e „polonez”, sau poate chiar „evreu polonez”, patriotu lu peste, care se pretinde si liberal sadea fara sa aiba idee ce-nseamna asta, fireste, ar sari ca ars ; cand insa e vba de „Tisminestchi” rade cu gura pana la urechi, cica la mishto, dashteptu lumii.

  Tot asa, desi io am spus clar ca subtilissimu meu ganditor e un publicist destul de cunoscut in perioada anilor 30-40 ai secolului trecut si ca io i-am citat fragmente chiar din cartea sa, el trage concluzia de lautar care canta dupa ureche cum ca io i-am descoperit homului niste caiete secrete, din care m-as inspira copios 🙂 In realitate, intre conceptia auctorului cu pricina – de care de altfel am luat cunostinta mult dupa ce io mi-am cristalizat hypoteza mea – si conceptia Planetei-Ou nu exista absolut nicio legatura (asa dupa cum se poate vedea din fragmentele citate, singurele lizibile – a mon avis – dintr-o cartoaie de 800 de pagini, ce trateaza in principal despre spiritism si alte chestiutze ezoterice, de un gust totusi indoielnic); daca i-am zis ganditorului cu pricina „subtilissim”, am facut-o pentru ca, dupa ce am citit primele capitole ale cartii sale, mi s-a parut ca autorul e surprinzator de sincron cu achizitiile stiintifice de ultima ora la vremea sa.

  Spre a nu egzista niciun dubiu asupra a ceea ce spun, ii ofer, iacata, pricopsitului Radu Humor, sansa de a cumpara cartea aia de la mandea, contra a 1000 de eur. Batem palma, amice ? ps. Sau poate ar fi mai bine sa o scot la licitatie ? 🙄

 23. Goldmund Says:

  Salut Viorel
  Asta nu inseamna ca un „netimid”nu poate face si ceva bun.Una nu o exclude pe alta.
  Dacian Ciolos s-a „batut”bine,a primit aplauze in plenul Parlamentului European.As fi ultimulul care ar critica si ce mai avem bun in tara….. Eu zic ca pana acum el s-a descurcat neastepat de bine(neasteptat pt. europenii care mai cred ca Romania se afla in Balcani,undeva intre Turcia si Bulgaria…..
  @Buna Stely
  Sper ca sotului ii merge mai bine si ca…..nu esti suparata pe mine/sper ca nu ma eviti
  @Radu Humor
  Sunt sigur ca AVP nu iti pune,nu ne pune botnitze daca avem ceva de spus,bineinteles daca ne pastram decenta,daca ramanem amabili si nu ne indepartam prea mult de adevar si subiect.Ma feresc totusi sa critic de dragul artei,dar daca am un motiv,o fac si nici securitatea lui Ceasca nu mi-a astupat gura,cu toate consecintele pe care le-am carat pe spate pana a trebuit sa parasesc tara mea.
  @Suparat
  Are vreo importanta in decursul unei istorii de mii de ani daca vreun imparat era jumat’evreu,sau cel care a adus crestinismul in lume,ca la inceput de drum a dat cu calcaiu in tzepusa si a schingiuit pe primii crestini?Dar daca ai afla ca marele Eminescu ar fi fost tatar sau vreun sarb si din Eminovici a devenit Eminescu,sau vreun mare compozitor cu parinti olandezi a devenit cel mai mare componist al Germaniei(in „tara compozitorilor si poetilor!),ce-ai spune?!Chiar este important ca Rembrandt van Rijn a fost evreu?Ce crezi ca spun olandezii care stii cat de mult iubesc pictura si lalelele….

 24. Radu Humor Says:

  Cartea avea valoare, cat era fata mare 😳

  Acum, dupa ce te-ai infruptat atata din ea,
  pastreaz-o pentru d-ta,
  sau vinde-o cui o vrea 🙄

  1000 de euro 😯

  ++++++++++++++++++++++++

  avp reply : Pai, mah, zapacila, daca zici ca m-am „infruptat” din ea, vei avea ocazia sa si dovedesti asta si sa dai astfel lovitura cu ganditoru pe care l-ai cumparat (si pe care zici ca io l-am imitat), reeditandu-l si facandu-mi Planeta-Ou de rahat. Nu vezi ca ai o logica de gurist urechist, mey ? 🙄

 25. AVP Says:

  Dear Goldmund,

  Evident ca un tip cu tupeu – cum sunt cei mai multi politicieni – poate face o treaba tot atat de buna ca un timid, insa nu e obligator sa faca, si vitzavercea, evident. Pana acum noi nu stim decat ca Ciolos al nost a facut o buna impresie la prima vedere si ca nu e timid, insa nu putem sti daca va face si treaba buna. Asa si cu Prigoana-jr, pe care Stely, Monica si Tatonu mi-l laudau mai alaltarea, fiind siguri ca va face treaba buna, si tocmai „pentru ca nu e timid”, n-asa ? ; insa io repet ca asta nu e absolut deloc o garantie ca omul va face si treaba buna acolo, aloo. Numai faptele ne vor arata ce fel de om e Ciolos sau Prigoana.jr : bun sau rau, competent sau incompetent. Parerea mea, pai cum naiba.

  Cat despre Radu Humor, alias „suparat”, asa ii tot zic si io de mai multa vreme, cum tocmai vazui ca-i spui si tu. Dar n-ai cu cine, crede-ma, pretine.

 26. Hantzy Says:

  AVP, io contenii poolemica, asa ca va spun o gluma ce tocmai am aflat-o:

  Un copil, la gradinita, incearca sa isi incalte cizmulitele. Pentru ca nu se descurca, a cerut ajutor educatoarei. Cu tot trasul si impinsul, cizmulitele nu voiau nicidecum sa intre. Pana cand a reusit totusi sa il incalte, educatoarei i-au aparut broboane de transpiratie pe frunte.
  De aceea aproape ca i-au dat lacrimile cand copilul i-a zis:
  – Doamna, dar sunt puse invels…
  Intr-adevar, erau pe picior gresit…. Nu a fost cu nimic mai usor sa ii scoata cizmulitele decat sa i le puna, totusi a reusit sa isi pastreze calmul pana cand iar cizmulitele erau incaltate, tot cu sudoare pe frunte, dar de data aceasta asa cum trebuia. Insa atunci baietelul a zis:
  – Cizmulitele astea nu sunt ale mele!!
  In loc sa strige la el: „De ce nu mi-ai spus??”, educatoarea si-a muscat buza si inca o data s-a chinuit sa il descalte. Cand s-a terminat chinul descaltatului, baietelul i-a spus:
  – Sunt cizmulitele flatelui meu. Mama mi-a zis sa le incalt pe astea azi.
  Acum ea nu mai stia ce sa faca…Sa planga sau sa rada? A reusit totusi sa stranga suficienta rabdare pentru a se lupta din nou cu cizmulitele.Cand, in sfarsit, l-a incaltat, inainte de a-l trimite afara la joaca, l-a intrebat:
  – Si acum, unde iti sunt manusile? Trebuie sa ti le pun in maini ca sa poti pleca afara!
  – Le-am bagat in cizmulite ca sa nu le pield…

 27. AVP Says:

  @ Hantzy : 😆 Impecabil construita glumitza… 😆

 28. Radu Humor Says:

  @Goldmund
  Nu stiu de ce am tot mai mult impresia ca esti un fost coleg de liceu de-al meu (NS), care a plecat imediat in Germania si mi-a destanuit acum vreun an si ceva(cam de cand blogguiesc si eu), ca scrie pe forumuri in Romania 🙄
  Ceva ma opreste totusi sa fiu sigur ca esti el (poate odata am sa-ti spun).
  Tot asa am (foarte) multi prieteni si colegi evrei, pe care-i respect si marespecta ( in felul lor, caci ei au o cu totul alta structura sufleteasca, asupra careia si-a pus amprenta de-alungul atator generatii amprenta trista a blestemului originar (risipirea in cele 4 vanturi ).
  De aLTFEL CAND L-AM INTREBAT PE UN BUN AMIC DE CE NU PLEACA SI EL IN sTATE , UNDE AVEA DOI COPIII, prima sotie si un frate FOARTE BINE SITUATI, in timp ce el ramane in Israel, doar cu cea de a treia lui sotie, m-a socat cu raspunsul :
  -Uite de aia, ca sa am si eu unde unde merge, daca tu ma dai afara din tara , dar daca ai sa stii ca am o tara, n-ai sa ma mai dai afara !
  L-am intrebat daca stie povestea cu cuiul lui Pepelea si mi-a zis ca-i o veche pilda evreiasca , pe care vad ca o pun din nou in practica 💡
  Cam atat….

 29. Hantzy Says:

  N-asa?! Se poate si fara sa te agati de vreun subiect fierbinte, de politica, de XXX sau infidelitate, precum in cazul urrmator:

  El, un cunoscut manager al unei puternice corpoartii internationale, ia cina cu sotia sa in cel mai luxos restaurant din city. La un moment dat de ei se apropie o tanara superba, care-l saruta pasional pe barbat, dupa care-i sopteste:
  _ Te astept deseara in apartamentul nostru de la hotel!
  Apoi se indeparta, cu un mers elegant si impudic totodata.
  Sotia managerului, perplexa, intreaba:
  _Ce a fost asta? Si cine e „persoana”?
  _”Persoana” e amanta mea!
  _Asta a fost ultima picatura! izbucneste sotia, eu care i-am refuzat pe atatia pretendenti pentru tine sa ajung sa fiu astfel umilita?! Vreau divortul imediat!
  _Inteleg prin ce treci si poate ca ai dreptate! totusi inainte de a suna avocatul pentru divort, vreau sa stii ca asta va insemna pentru tine un trai auster, fara fitness si profesor de tenis, fara masaj si sauna, fara programari la coafor si shopping-uri de trei zile la Paris, fara Gucci si fara Bulgari …
  Restul serii se desfasura intr-o tacere apasatoare, pana cand pe langa masa lor trecu o pereche fericita. Sotia intreba:
  _Acesta nu e colegul tau de Univeristate, actualul tau director economic?!
  _Ba da, draga!
  _Dar cu cine este el? Ca respectiva nu e sotia sa!
  _Este cu amanta lui!
  _Oh! A noastra e mai draguta!

 30. Goldmund Says:

  @Viorel
  Sceptic?
  Nici eu n-am spus mai mult decat o impresie….
  Normal ca faptele vorbesc,insa eu urmaresc de ceva timp aceste interviuri ale parlamentarilor UE pt. comisii si pot sa-ti spun ca sunt f.dure.Interviurile astea sunt decisive pt. viitoarea cariera.Mai departe scrie in carte.Dar stii ca nu un candidat ci intreaga echipa propusa „cade”sau merge mai departe-si se pare ca din cauza bulgaroaicei(tatal ei mare nomenklaturist,ea nomenklaturista si dupa 1989 cu afaceri „pe rol”,prinsa cu minciuna,si un fel de psd bulgaresc!)vor fi cu totii respinsi,inclusiv cei care au facut o figura buna….

  Cat despre Suparat alias?Radu Humor le dau la toti o sansa in plus.Oamenii nu sunt atat de rai pe cat par,cu toate ca multi nu sunt atat de buni pe cat s-ar crede…

 31. Radu Humor Says:

  @AVP
  Sunt atat de sigur pe ce spun, incat nu-i nevoie sa mai cheltui ceva pentru a-ti demonstra ( de altfel am sa-ti aduc in curand
  cateva argumente, care n-o sa-ti fie pe plac, dar poate pana atunci te strecori in Academie si …)

  @Goldmund,
  la voi stiu ca se dau 5 euro pentru un banc bun 😆

  Se intalnesc la nudisti un domn si o doamna:
  – Ma bucur sa va vad, zice domnul ( sa-i zicem @Viorel)
  – Am observat ! raspunde zambind doamna( sa-i zicem Fanitza)

  Ca sa pastram personajele ar trebui ca actiunea sa se fi
  desfasurat cu cel putin10-15 ani in urma 😆

 32. Radu Humor Says:

  Parafrazandu-l pe Nichita Stanescu :
  Toti ar vrea sa fie ca Eminescu, dar nimeni n-ar vrea sa-i traiasca viata !
  Toti ar vrea sa fie acum ca Viorel Padina,
  dar nimeni n-a vrut sa-i doneze un calculator 🙄
  vor zice probabil multi dupa intrarea in Academie a AVP

 33. monica Says:

  Cainele moare de drum lung si….de grija altuia.Vechi proverb romanesc(sau poate nu) in care personajele au o mare legatura cu realitatea.

 34. Radu Humor Says:

  Apropos de intrarea in Academie, am auzit ca asta seara are loc o dezvelire de bust la Cotroceni !
  Unii spun ca ar fi fost totusi aseara, cand au vazut o blonda parasind Palatul pe una din iesirile de serviciu 🙄

 35. monica Says:

  Un altdomn cu RH negativ ,apropos de cotroceni:

  Iată ce scrie, bunăoară, ”România Mare”, în ultimul său număr, apărut azi pe tarabe: ”Traian Băsescu se află pe ultima sută de metri: are cancer generalizat. Noi scriem de multă vreme că el are grave probleme de sănătate, şi n-o facem pentru că aşa ceva ne-ar da, nouă, vreo satisfacţie, Doamne fereşte, ci din simplul motiv că starea fizică a unui şef de Stat, sau premier, e o chestiune de siguranţă naţională şi îi priveşte pe toţi. Mai întîi au fost hemoragiile din ce în ce mai dese. Apoi, transfuziile de sînge, de 2-3 ori pe săptămînă. La toate acestea se adaugă şi boala Graves, adică lipsa imunităţii, din cauza tiroidei. Asta e asociată cu micşorarea ochilor şi tulburarea vederii. Ori Băsescu nu mai vede deloc cu un ochi, sau vede negru; a început să nu mai vadă nici cu ochiul celălalt”.

  Ziarul ”Tricolorul” nus e lasă nici el și informează că ”Traian Băsescu şi-a făcut analizele, în mare secret, la o clinică medicală din Italia – ficatul pacientului e praf. Starea de sănătate a lui Traian Băsescu s-a înrăutăţit în ultima perioadă. Se pare că de vină este agravarea unei afecţiuni mai vechi a ficatului, o tumoare suspectată de specialişti ca fiind canceroasă. Speriat de evoluţia proastă a sănătăţii sale, Marinarul de la Cotroceni a făcut o serie de analize şi investigaţii medicale, la o clinică particulară din Italia. Mai mult ca sigur că s-a folosit de un alt nume. Conform unor surse din administraţia de la Cotroceni, Băsescu s-a deplasat, vineri după-amiază, în cel mai mare secret, la o clinică medicală privată, situată în apropierea localităţii Bolzano, în Nordul Italiei. Micul avion a aterizat la orele 18. Pentru a păstra discreţia asupra vizitei, Piratul nu a fost însoţit decît de o echipă restrînsă a SPP”.

 36. monica Says:

  Ma gandesc ce putin le trebuie unora sa fie penibillissimi :mrgreen:

 37. monica Says:

  Va doresc o seara buna la toti.

 38. Radu Humor Says:

  Daca erai mai desteapta probabil nu cumparai RM….

 39. monica Says:

  Eram f desteapta,insa umbland dupa tine pe pagini caracteristice-ti am dat de link .Asa va mai bucurati voi pe-acolo prin casele voastre.

 40. AVP Says:

  R.Humor, tu chiar nu vezi ca aici ai de a face cu oameni de alt calibru moral si educational decat tine? Iti voi sterge mesajele injurioase, iar daca vei continua, te rog sa te intoarci la spelunca Roxania, amice 👿

 41. monica Says:

  In ceea ce priveste postarea ta anterioara,balele iti sunt caracteristice,pt ca eu nu vin ,ca tine, prin ograda in care nu sunt bineprimit sa dau cu copita.
  Oi fi vr’un Adonis si am balit pe la poarta ta?

  ++++++++++++++++++++++

  avp reply : Monica, inutil, i-am sters mesaju cu pricina. Lasa-l in plata Domnului pe bietu sfertodoct care nu poate face niste distinctii culturale si etice elementare, dar se baga ca musca-n lapte (de exemplu, ipochimenu vbeste de intrarea lu avp la… Academie… 🙂 )

 42. monica Says:

  Nu-l bana AVP pe mujic,ca ma ocup de el fara probleme, nefiind cazul sa te porti civilizat .Iti vine totul din viscere in prezenta lui.

 43. AVP Says:

  A propos de zvonurile lansate de RM, problema e: de ce nu-l da Presedentia in judecata pe trinebun ? 👿 Io nu zic ca de frica sa nu se faca proba veritatii, aloo, ci pur si simplu din neglijentza ; sau pt ca de fapt Vadim e „omul lor” si se poarta ca un provocator / diversionist sadea, „cu voie de la Militie”, a…?

  Tertium non datur.

 44. Stely Says:

  Buna sa va fie inima ,@Goldmund ..
  …si ,da ..sotului meu ii merge bine ,desi inca se mai afla in spitlal pina luni …Eu sunt acum la fiul meu, in Buc., care a avut nevoie de mine ptru probleme ce nu suportau aminare;asa ca l-am lasat pe sotul meu in grija citorva asistente ,care mi-au foste eleve la scoala postliceala sanitara si care au fost bucuroase sa se faca utile ..
  Si,nu ..in nici un caz nu va evit …Am avut ,e adevarat ,o mica retinere de a mai intra in dialog cu dv,.ca si de altfel ,cu@monica si Hantzy ,dar ,dimpotriva ,eu am crezut ca ma evitati ,avind in vedere caracterizarile „generoase” ce mi-a fost facute de @Victoria si @suparatu (R.Humor).Ptru un moment am avut impresia ca le-ati dat crezare si ca au reusit sa va convinga de „odioasa”mea activitate , cea din trecut cit si cea actuala..
  Acum cred ca am trecut peste toate aceste retineri si mi-am revenit ,ajutata putintel si de @AVP,ptru inceput ,iar acum si de dv,
  Va rog , inca odata,sa credeti sub cuvint de onoare, ca viata mea a fost la fel de onorabila ca si a@Victoriei sau ca si a sotiei lui@R.Humor pe care desi nu le cunosc le intuiesc cu simtul meu de femeie..Nu neg insa ca n-as fi facut si unele greseli ;unele din ignoranta ,altele in toiul inclestarilor luptei politice sau a a altor polemici,pe care le-am declansat ,cu gindul ca apar adevarul si dreptatea,asa cum simteam la momentul respectiv..
  P.S.Am sa fac acum o mica divagatie ,ce se vrea un mic ex.de amuzament sau orice credeti ca ar putea fi.
  Il vad acum la IRTV ,pe Adrian Vasilescu ,fost purtator de cuvint ,iar acum conslier?la BNR .
  Pe vremea cind eram la utc de citeva saptamini ca activisata si de citeva zile aleasa in fctie de secretar judetean cu probleme de scoli ,acesta ,ca ziarist la „Scinteia tineretului”mi-a luat un interviu pe probleme de constructii scolare care ca si acum intirziau la finalizare..
  Era tinar ca si mine ,si ,poate si el incepator ..asa ca a gasit in mine un”Acar Paun’ pe care sa-l gaseaca vinovat ,evident ,si n consecinta ma bombarda cu intrebari care mai de care, la care eu nu aveam habar sa-i raspund..Pe vremea aia ziaristiI erau si mai de temut ca acum..Veneau cu tinta bine stabilita.Prim urmare am raspuns si eu cum m-am priceput :”Sectia scoli nu are competente in constructia de scoli;ceea ce apartine de noi a fost facut”
  Ei,bine ..A.Vasilescu ,acest domn ,ce pare un domn venerabil si onorabil ,a scos un articol destul de vehement la adresa mea ..prilej de mistouri , zimbete si birfe in cadrul secretariatului ,unde eram singura”duduie” ,necasatorita si cu studii superoiare ..Atunci m-am simtit umilita si nedreptatita ,moment in care mi-a si incoltit ideea ca locul meu nu este acolo..Afost unul din momente ,dar nu cel mai rau ,fata de ce avea sa mi se intimple peste inca ceva timp ,mai precis peste doua luni..Dar, nu am timp sa va spun si poate nici pe voi nu va intereseaza..Daca insa acesta nu este edificator ,spre a o lamuri pe @Victoria cam ce fel de activista am fost si cit de mult mi-a influientat caracterul ,acela va fi cu siguranta ..

 45. monica Says:

  Eu cred ca este privit pe-acolo nu ca tribun ci ca nebun.Ce rost are sa-ti bagi in seama bufonul?

 46. AVP Says:

  Stely, te asigur ca niciun om serios nu poate sa-ti reproseze micul amanunt biografic din trecut ; stii vba : „nu ma-ntreba cine-am fost, intreaba-ma cine sunt” ; inceteaza, pleease, sa te mai autojustifici… 😳

  Moni, n-am zis tribun, ci trinebun. Si zau ca n-as vrea ca nebunu sa fie privit acolosa ca un mascarici ; caci se stie ca nebunu regelui se bucura de privilegiul de a fi singurul care poate sa-i spuna regelui adevaru. Doamne fereste !

 47. monica Says:

  Hai ca am didiloi bolnav si intru intr-o graba,de aceea n-am remarcat cuvantul folosit de tine :).Un eventual cancer nu evol asa rapid la varsta asta, si nu-mi vine sa cred ca un scorpy sadea sa se mai inhame la ceva stiind ce are.
  Am gasit art pe inpoliticus (sau cam asa ceva), cautand dupa nebunu dinainte,vazandu-i barbatia cum se ia la tranta cu o doamna, cerand ajutor si la amicul de blog 🙄 nt.
  Cum regele nu e Rege nici Mascariciu’ nu e decat bufon.

 48. monica Says:

  Mai tii minte AVP ca si ilici a facut la un moment dat operatie de colecist si toti speram numai la rele?Hai sa fim seriosi,astea-s inventii de vandut ziare.

 49. AVP Says:

  Monica, sa ne intelegem, nici io n-am zis c-ar fi ceva, p-acolo, aloo, ci doar ma mir ca echipa lu Base e ciurprinzator de toleranta cu hiistericalele zgomotoase ale trinebunului, si nu de ieri, de azi. Stii tu cumva care-i şpârla, in afara de chestia ca ăia se tin mari si nu vor sa-l bage-n zeama pe diliman? Si totusi, nebunu e europarlamentar c-un salar de un miliard per luna, pe care io nu l-as phootea agonisi nici daca as avea 7 vieti in peptu-mi de arama.

  Hai sa fim seriosi, am auzit si noi de figurile tactice ale gen Coldea… 😉 Dar, aloo, mie nu-mi plac zmecheriile astea de 3 parale. Sunt reminiscente securistice (si mai urit de-atat: kaghebiste) de-a dreptu karaghioaze, daca nu penibile.

 50. AVP Says:

  A raspandi astfel de zvonuri despre Capu Statului in vreme de criza grea este (ca si in caz de razboi) o infractiune f.grava. Exista riscu ca oamenii sa intre in panica, aloo… Cum poate tolera Presedintia asemenea zvonete de la un terchea-berchea care vrea sa-si vanda fituicile, dar care nu e un latrau oarecare, ci ditamai ioroparlamentarul ? Hai sa fim seriosi ! Credeam ca echipa de imagine a lu Base a invatat ceva din experienta trecuta, cand herou-i (pe care nu mai stiau cum sa-l spele in extremis de lauturile cu care il improscase media mogulilor si pe care foodulii consilieri nu s-au invrednicit sa le inlature la momentu potrivit, crezand ca nu conteaza, n-asa?) a castigat la mustatza.

 51. monica Says:

  „Şeful statului a semnat, vineri, decretul prezidenţial de înaintare la gradul de general de brigadă a colonelui Florian Coldea, prim-adjunctul directorului Serviciului Român de Informaţii. O dată cu el a fost avansat în grad prin apostila prezidenţială şi directorul adjunct al SRI, colonelul Ion Grosu. Florian Coldea a fost numit în 27 iulie 2005 prim-adjunct al directorului SRI, după ce Traian Băsescu, la scurt timp de la preluarea funcţiei de şef al statului, îi cerea directorului de atunci al contraspionajului românesc, Radu Timofte, să găsească în interiorul serviciului şi să promoveze la conducere un tînăr ofiţer ce nu avea legătură cu Securitatea, dar care se dovedise un foarte bun profesionist. ”
  art luat de pe net.Mai mult de-atat nu mai stiu de acest gen.
  in afara fapt ca este bagat in afacerea biletelul la care a pus botu Voicu.
  Nu inteleg acu la ce te ref cu reminiscentele,cui apartin,iar daca Base l-ar folosi pe nebun,n-ar fi nimic nou sub soare.Transpartinice nu este bre,transnatinale,sau mai stii? 🙂

 52. AVP Says:

  Iti repet ca mie nu-mi plac defel scenariile astea de 2 bani, in care trinebunu et aliis ejusdem farinae sunt folositi ca niste fantose. Pana la urma, figurile cu iz de teatru kaghebist se vor sparge in capu papusarului, ca si inscenarea cu rapirea din Sierai, aloo… Nu asa se lucreaza intr-o democratie, intr-o lume onesta si transparenta. Punctum.

 53. monica Says:

  AVP
  Hai sa fim seriosi cu intratu’n panica.Iti zic io,neica nimeni ca nu mai intereseaza pe nimeni decat sa-si ia salaru sau pensia,p’aia cu afaceri sa le mearga ca pana acu,si cu asta basta.Crezi ca toata lumea gandeste ca dumneata?
  Chit ca mai balesc p’aci 🙄 ,pe blogu matale ma simt f bine.

 54. AVP Says:

  Bine, mey, Moni, daca asa crezi tu, asa o fi… M-ai linistit… 🙂

 55. Goldmund Says:

  @Stely
  ma bucur ca sotului ii merge bine,ca tu ai ramas un om chiar si atunci cand puteai face mult rau celor fara apartenenta la partidul c.(trebuie sa recunosti,un activist avea ceva relatii si putere mai mare decat un nenorocit ca mine care nu numai ca nu m-am facut membru de partid,dar am si spus ce gandeam ca un nebun sau bufon,ceea ce poate m-a ajutat),insa asta pana la varsta de 28 de ani dupa care am plecat din tara..
  Mama mea a fost prima generatie de profesori care au terminat facultatea dupa ce Regele Romaniei a fost obligat sa abdice si sa-si paraseasca patria sa.
  Printr-un concurs de imprejurari prielnic,castiga un fel de concurs pt. un post intr-o editura didactica dupa care in scurt timp a facut „cariera”si a ajuns doar la 25 de ani „Sefa de carte la Editura Invatamantului”…,da,daca n-ar fi fost comunismul stalinist.Seful cel mare al ei era un evreu,iar un coleg ungur i-a spus ca „acum se iau actele fiecaruia la „cantarit”,iar daca mama mea are ceva rude „patate”,burgheze sau cu o (fosta) avere,trebuie rapid sa dispara din editura-era un sfat prietenesc din partea unui….activist.Asta este-cine e Om,Dumnezeu nu-l uita-unii au avut de pierdut cariere,viata,altii au cazut in picioare.Dar sa nu crezi ca toata tevatura a plecat de la seful ei evreul-care si el a plecat mai tarziu in Israel…
  Si nici nu sunt in masura sa-ti fac vreun repros Stely,pt. regimurile criminale comuniste nu esti tu vinovata.
  PS
  Pe mine nu ma intereseaza ce spune unul si alta despre tine,pentru mine e important ce spui tu,cum iti explici tu acea perioada si fenomenul Pitesti,Canal,Rm.Sarat,Adjud,Sighet sau Bicaz si inumanul ciripit,para si dusmanie intretinute de acele regimuri criminale stalinisto-romanesti.Pana acum mi-ai facut o impresie buna,de om.
  Multa sanatate tie si familiei tale
  PS
  Ti-am scris imediat dupa ce mi-ai scris,insa computerul meu a fost „ocupat”pana acum,textul a fost „copiat”iar abia acum ajung sa-l trimit

 56. Radu Humor Says:

  Poate o sa spuneti ca ce ma bag eu in borsul lor politic si nu numai 🙄
  Pentru ca vreau sa va arat ca inca din fasa se nasc, se infiripeaza germenii cultului personalitatii, in timp ce o veritabila personalitate romaneasca, poate cea mai reprezentativa pentru acest neam este bagatelizata sau luata in raspar.
  Mai mult ca oricand se adevereste ca ne meritam soarta :mrgreen:
  Cei cativa „strainezi” de pe aici nu fac decat sa confirme ca „omul nou” n-are frontiere. 😉 , iar femeile manate de dorinta de a ocroti au luat la clocit Oul, neobservand ca „supa-i” apa chioara plina de reziduri cosmice, care infirma sau pune la indoiala Actul Unicului Creator- Dumnezeu !
  Da, cam asta e situatia, natzia si tratatzia acestui delicat subiect 🙄

  +++++++++++++++++++
  avp reply : ca orice mediocru agresiv, care nu pregeta sa se bage in lucurile muult mai mari decat el, tragi concluzii aiurea ; si asta inca n-ar fi nemic, insa aceste concluzii iti alimenteaza agresivitatea… Si uite asa, te-nvarti precum vulpea turbata, in juru propriei tale cozi… In alte vremuri si locuri, ai fi fost un legionar taliban sau un taliban afgano-iran…

 57. orangeskorpion Says:

  buna seara,
  chiar nu merita sa va mai ciondaniti..

  va dedic Luciano Pavarotti:

 58. AVP Says:

  Buna seara, Osk.

 59. Stely Says:

  @Goldmund,
  multumesc ptru raspuns si ptru intelegere..
  Asa cum am mai spus sa fiti convins ca nu am facu nimanui t nici cel mai mic rau.In primul rind ca munca mea se adresa elevilor utecisti si neutecisti din licee si scoli profesionale..Eram ,mai bine zis,presedinta a Consilui judetean al elevilor.. Coordonam diverse concursuri scolare judetene si interjudetene ..Erau concursuri de creatie ,olimpiade, concursuri de meseriii si de cultura generala..Erau tot felul de actiunui intrate in traditie intre licee ..In perioada aceea era un simpozion de isorie ,initiat de judetul Dta si la care participau elevi din toata tara cu lucrari si referate care se premiau ..Liceele aveau reviste culturale unde elevii talentati isi publicau poezii ,proza .etc. Eu asta faceam cind mergeam in licee..Colaboram cu elevii si cu profesorii lor ..Am prins nebunia cu A.Paunescu cind organiza concursul acela de anvergura „Cintarea Romaniei” .si cind toata lumea era terorizata de individ ..Era un adevarat despot Ameninta,zbiera,etc..
  In concluzie ,asa cum spuneti nu am avut nici o legatura cu nici un fel de constringeri sau alt nemernicii ale sistemului…
  p.s.Si eu am inceput sa redactez postarea cu alt continut ,dar l-am sters .Mi-a fost teama ca nu voi fi inteleasa ..
  AVP,promit ca nu voi mai da explicatie ,dar simt ca am o obligatie fata de @Goldmund ..Vreau sa-l asigur ca nu si-a investit increderea in cineva care nu merita..

 60. AVP Says:

  Noapte buna tuturor.

 61. neamtul tiganu Says:

  Idiotilor, ati reusit sa-l minjiti si pe Eminescu!

  P.S Padina ar putea intra in Asociatia Vinatorilor si Pescarilor, ar fi suficient sa prinda trei carasi d-o palma.

  +++++++++++++++++++

  avp reply : Mdea. Acuma m-am lamurit definitiv ca esti un mediocru sadea. Un culturnic statistic, ca si guristu din Gura Humorului.

  Prosti, dar fooduli, ai dreq. Si agresivi. Si fatal de multi, vba aia. Daca ar fi fost dupa astia, lumea n-ar fi evoluat nici de la minerale la amoeba, darmite de la Comuna primitiva la Capitalizm.

  Nu le e suficient ca traiesc nemeritat de bine, la valoarea lor, ci vor sa-si bage nasu si unde nu le fierbe oala: in lumea creatorilor, unde mediocrii mediocrilor, papagalii si imitatorii lu pesce n-au ce cauta, in veci de veci.

  Oh, ce bine li se potrivea „Cantarea Romaniei” lu Ceashca, bey. Ce ok le era pe lumea ailalta, cu salariile lor de colonei facuti pe puncte, cu machurile, intalnirile tovarasesti, vanatorile si shushanelele lor, cu shpagile si cu gospodariile lor de partid. Cum dreq sa nu fie astia contra „tradatorului” Base, ca si contra „tradatorului” Pacepa ?

 62. Goldmund Says:

  @Inapoi in realitate
  Am avut cateva zile minunate,un concediu la gura sobei cu oameni pe care nu-i cunosc din pacate decat superficial.
  Turnul in care am locuit avea vedere spre …stele,ferestrele din apartament priveau doar spre cer,precum anumite geamuri de la mansarda.Da,de obicei ma simt bine in turn de unde rare ori privesc oamenii si micile lor istorii,din moment ce acolo ma simt mai aproape de Dumnezeu si Soare.Si cartile astea,citatele si oamenii-aievea ce si-au pus manutza lor pe tot ce ne inconjoara,ca o amprenta ce hraneste spiritele prezente si viitoare.Am zambit cand am urmarit cateva citate,tentantia de a expune cateva maxime intelepte e mare mai ales cand am strans mii de citate si maxime in cateva caiete ingalbenite si cu urme de cesti de cafea.
  …………
  Totul nu poate fi pentru totdeauna totul
  …………
  Ce mi se pare nefiresc in acest turn este ca de la inaltimea locuintei mele vremelnice nu aveam posibilitatea sa aud,sa simt „strada”,pietrele bordurilor si trotuarelor,dar mai ales nu auzeam valmesul vocilor si limbilor oamenilor-acestia se inteleg bine doar in situatii limita,restul sunt preocupati cu ei insine,in fine,nu exista nici un motiv sa nu-i indragesti si sa nu le simti lipsa.
  ……….
  Am parasit turnul de fildes si nici nu mai stiu daca am coborat sau urcat scarile spre lumea reala.
  ……….

  Cineva crede ca detine Adevarul.Altcineva crede ca se incearca repetitia unui nenorocit cosmar al cultului personalitatii,iar altcineva din contra,ii insulta pe cei care n-ar tine cont de cultul personalitatii,fie si indreptat spre un mare poet universal,al celui mai mare poet de limba romana,Mihai Eminescu,nascut Mihail Eminovici,ca si cand poetul/Om ar fi atins perfectiunea pentru intreaga omenire..
  Daca invatam toata viata,atunci cred eu ca e bine sa citim si ce a spus Plesu intr-un nr. recent din „Dilema veche” in eseul „Cu sau fara dileme”
  Ce vrem?Incotro ne indreptam?Fara dileme viata noastra e a prizonierului din turnul de fildes,sau a prostului care e sigur de sine.(Plesu)In asa hal nu vreau sa degenerez.
  De aceea ma intorc cu placere la „varful ierbii”sa ma imbat din nou in simplitatea acestei lumi fantastice si sa am dileme.
  O duminica linistita

 63. AVP Says:

  @Goldmund, nu are rost sa ne dam pe dupa plop, cu vorbe de coniventza, ocolitoare. Oamenii astia (nt si rh) pur si simplu nu pricep despre ce-i vba, pentru ca probabil n-au nici destula minte si nici cultura necesara spre a intelege ori spre a accepta noutatea sau alteritatea, macar. Pe de alta parte, neavand educatia sociala minimala spre a privi cu respect alta realitate intelectual-culturala decat aceea cu care sunt compatibili ori cu care sunt obisnuiti, spre a fi barem toleranti ori deferenti fata de multiculturalitate, inclusiv fata de „elita intelectuala” (pe care omul mediocru si prost crescut o priveste cu resentimentele ancestrale ale pollimii, ale mahalalei, ale ghetoului sau ale vetrei neaose unde a fost crescut), footilii astia, cumplit de marginiti fara macar s-o stie, vor fi tot timpu agresivi fata de noutate, fata de alteritate si fata de elita si n-asteapta decat un semn de la stapanirea clipei, aloo, spre a striga, iar si iar : „Moarte intelectualilor!”, „Noi muncim, nu gandim!” sau „Luati mana de pe sfintii nostri!” etc., etc.

  De-un paregzamplu, desi nimeni – sau poate n-am observat eu? – n-a pronuntat pana acum nici macar o vorbulitza realmente depreciatoare fata de Eminescu, footilu foodul NT (care daca a vazut de mai multe ori Balsoi Teatr, asculta saptamanal muzica clasica ori poate sa scrie niste prozutze digerabile si are tupeul sa se traga de pulpana cu AVP, caruia i-a si lipit niste banuti pe frunte, he-he, se crede intelectual in toata puterea cuvantului, ba chiar in masura sa dea note tuturor creatorilor, pai cum dreq) nu pregeta sa ne sara la beregata pentru ca „l-am manjit” pe sfantu Eminescu.

  Evident ca oamenii astia nu s-ar simti bine – tocmai ei, care ne acuza pe noi de cultu personalitatii – decat in tzeara lu Big Brother, sau in Comuna primitiva, cu toti idolii in jurul focului de vatra.

 64. monica Says:

  @ RH- NT

  „Radu Humor Says:
  21/10/2009 la 17:04
  Mai Emil, sincer mi-e mila de tine , si-mi pare rau ca treci printr-asa o pasa proasta si te dai de ceasul mortii pentru ca unii au inteles ca nu asta-i drumul pe care ar trebui sa fim acum, dupa 5 ani de Basescu.
  S-a dovedit si aici pe un blog al unui om de incontestabila calitate , macar umoristica( altfel spui ca-l pup…), ca se poate si injura si persifla dar nu cu atata ura!
  Desi blogul asta e liber de la inceput cu toate, indemnurile tale de dat la ..gioale, uite ca nu s-au spus atatea cuvinte urate, murdare si dezonorante, cum se intampla atunci cand apari tu, parca tot timpul cu tuica-n nas si manecile suflecate pentru a bataie.
  Eu regret ca ti-am raspuns intrand in jocul tau , dar am vrut sa-ti demonstrez ca mai sunt si altii, care se pot cobori ocazional la astfel de niveluri, si mai mult pentru a te pune la punct pentru nesimtirea de a ataca atat de murdar si josnic o persoana , pe care desi n-o cunosc( nici macar pe bloguri nu l-am urmarit decat de cand am observat ura si dispretul tau pentru dumnealui; cum s-ar spune injurandu-l ai reusit sa atragi atentia, si ca multi de aici am incercat sa trag niste concluzii, care nu au fost nici pe departe in favoarea ta !
  Daca asta ai urmarit- ai reusit !”

  (postare de pe acest blog,despre acest blog si aprecieri pt.proprietarul acestui blog si a musafirilor lui)

  Eminescu se caracterizeaza prin satira directa, fara finete , realizata printr-o diatriba de mare energie, unica in cursul dezvoltarii literaturii noastre.
  Cu ce v-am deranjat ,punand in balanta satira lui Eminescu cu a lui V Padina?Ce sacrilegiu am facut exprimandu-mi parere c-a mai rasatit o stea?

  De unde ati tras aceste concluzii?Sau veniti pe-aici de florile marului? Convingeti-ma cu argumente si nu cu „nesimtirea de a ataca atat de murdar si josnic o persoana”(citat din textul de mai sus).

  Va dedic dlor:
  Glossa
  de M.Eminescu
  ……………………………………….
  Privitor ca la teatru
  Tu în lume sa te-nchipui:
  Joace unul si pe patru,
  Totusi tu ghici-vei chipu-i,
  Si de plânge, de se cearta,
  Tu în colt petreci în tine
  Si-ntelegi din a lor arta
  Ce e rau si ce e bine.

  Viitorul si trecutul
  Sunt a filei doua fete,
  Vede-n capat începutul
  Cine stie sa le-nvete;
  Tot ce-a fost ori o sa fie
  In prezent le-avem pe toate,
  Dar de-a lor zadarnicie
  Te întreaba si socoate.

  Caci acelorasi mijloace
  Se supun câte exista,
  Si de mii de ani încoace
  Lumea-i vesela si trista;
  Alte masti, aceeasi piesa,
  Alte guri, aceeasi gama,
  Amagit atât de-adese
  Nu spera si nu ai teama.

  Nu spera când vezi miseii
  La izbânda facând punte,
  Te-or întrece nataraii,
  De ai fi cu stea în frunte;
  Teama n-ai, cata-vor iarasi
  Intre dânsii sa se plece,
  Nu te prinde lor tovaras:
  Ce e val, ca valul trece.

 65. AVP Says:

  Moni, as prefera sa folosesti expresia „administratorul acestui blog”, in loc de „proprietarul acestui blog”. „Proprietar al acestui blog” sunt toti cei ce-l sustin, inclusiv Word.press.com ista, care ne-a pus la dispozitie in mod gratuit un coltzisor de cybersplai pe care noi l-am preschimbat in hyperspatz.

 66. monica Says:

  Iertare,habar nu am de termeni ,adminule 🙂

 67. AVP Says:

  Asa mai merge 🙂

 68. neamtul tiganu Says:

  Bai Monico, se pare ca dintre ametitii astia dupa aici tu ai ceva minte. Nu prea multa da oricum:
  1. Nu ma pricep la literatura si nu am facut NICIODATA aprecieri nasoale despre poiet ca poiet. Ca om da, da nu ca poiet. Mai mult, atunci cind l-am descoperit chiar l-am sustinut.
  2. Mi se pare de prost gust sa deschizi un topic despre Eminescu si sa scrii de frustarea ta si de scrisoriile catre Manolescu. Despre celelalte comentarii nici nu mai are rost sa discut.
  3. Da, mi se pare un sacrilegiu sa-l compari pe Eminescu cu Padina. Nu cred ca trebe argumentat.

  P.S Ai grija de tine ca prostia e contagioasa, sa nu ajungi sa scrii peltele ca Gura de Aur, un dobitoc patentat. Ca ai tendinte o arata mentionarea lu Basescu in comentarii, cum de altfel o face si poietu.

  ++++++++++++++++++++++
  avp reply : rog insistent : ignorati. Daca nu sterg prostioara asta de-aci, n-o fac decat pentru a nu crede cineva ca ne temem de astfel de aprecieri ce reflecta adevaru, pai cum dreq. E clar ca homuletzu ista nu e rau intentionat : el nu e decat cam tembelutz si-n orice caz prost crescut. Sa-l lasam in plata Domnului, fara a mai incerca sa-i explicam ceea ce-n veci nu va phootea intelege.

 69. Goldmund Says:

  @neamtzu tiganu
  Cand ai scris tu o fraza fara greseli de ortografie sau cacofonii si cand ai publicat fara ajutorul cuiva?Dar,romane,eu nu te insult pentru ca nu-mi permite morala,educatia si credinta pe care le am.Mi-e tare teama ca asta chiar nu vei intelege..
  Iti faci mari pacate insultand,
  sau nu mai conteaza pe langa toate celelalte?
  Dar daca asta te face pe tine fericit si te poti hoba in oglinda fara mustrari de constiinta….
  Adieu

 70. Goldmund Says:

  @Viorel
  Poate ai dreptate in privinta unor oameni certati cu bunul simt
  O seara placuta

 71. AVP Says:

  Iata ce spuneam in interviul publicat aici despre influentza pe care un brand superputernic o poate avea asupra mintisoarelor statistice.

  ➡ În literatură, nici azi – iată – nu ne putem desprinde de fascinaţia brăndoiului Eminescu, deşi, la drept vorbind, Eminescu n-a fost deloc un poet atât de original, ci un romantic întârziat, de certă influenţă germanică, chiar până la pastişă; or, abia originalitatea extremă – unicitatea creatoare – îl face cu adevărat epocal pe un creator (iar Eminescu ştia el însuşi că aşa este, aloo, dovadă aceste cuvinte pe care i le reproduce Vlahuţă: „Degeaba, ne trebuie un poet nou, care s-o ia peste câmpi, nebuneşte…; ne trebuie ceva nou, cu totul nou…; un nebun, dar un nebun de geniu, care să-şi croiască o formă numai a lui ş-un drum neîncercat de nimeni”). Azi, toată lumea e căzută-n fund în faţa brandului Cărtărescu sau a brandului Patapievici, auctori încărcaţi cu-o aură legendară de enormul cocon publicitar ce s-a tot înfăşurat în jurul lor în aceşti ani (şi nu discut acum cât de îndreptăţit, aloo…). Abia după ce fascinaţia brandului încetează de a-şi mai produce efectele asupra crăiţelor subliminale ale contimporanilor (sau abia când cineva are suficientă sforţă ca să se desprindă din atracţia black-holică a brandului), abia atunci se poate angaja o judecată corectă asupra proprietăţilor intrinseci ale individului brănduit, chestie ce poartă de altfel un nume banal: demitizare. Brandu’ nu e altceva decât Mitul – al Salvatorului, al Eroului, al Poetului Genial, al Mântuitorului –, aşa cum am aflat cu toţii după ce structura brandului a fost studiată minuţios de industria marketingului politic sau comercial şi de postmoderna ştiinţă a advertisingului. Dacă 5 centre de influenţă sau 5 mari agenţii de publicitate din 7, să zicem, se-apucă să-l laude pe un oarecare, sistematic, timp de un an, se obţine un brand în faţa căruia poate să-ţi plesnească şi fierea de emoţie, dacă nu eşti avertizat sau pregătit cumva să-l întâmpini, ştiai că…? Însă din păcate scriitorii noştri nu citesc decât beletristică şi de aceea, de regulă, nu prea ştiu pe ce lume trăiesc şi cum e cu topurile astea pe care le tot produc şi-n care, ca nişte copchilaşi cam tembeli, cică se oglindesc, în timp ce efluviile brandurilor de resort literalmente îi orbesc… 🙂

 72. Radu Humor Says:

  „Degeaba, ne trebuie un poet nou, care s-o ia peste câmpi, nebuneşte…; ne trebuie ceva nou, cu totul nou…; un nebun, dar un nebun de geniu, care să-şi croiască o formă numai a lui ş-un drum neîncercat de nimeni”).

  Cred ca aceste cuvinte te-au bantuit in noptile tale de insomnii, punandu-ti la cale planurile , asemeni unui veritabil asasin, cum sa-l dai jos pe Eminescu de pe piedestalul si din inima romanilor adevarati.
  Si pentru un Antichrist ca tine, care a intins mana si s-a gudurat pe langa tot ce nu-i autentic romanesc, nu simte si nu intelege simtamintele romanilor, n-a fost greu s-o ia , „nebuneste pe aratura „.
  Dar atat !
  Un jongleur al cuvintelor, care odata scapate in balamucul mintii tale de complexat, neinteles si neapreciat indeajuns de semeni ai sai, care n-au avut timpul , rabdarea sau curiozitatea de a se aventura in intimitatile unei lumi, „de om inca neinteleasa bine” , pacatuiesc acum nereusind sa descopere in tine geniul 🙄
  Sarman nebun !

  P.S.
  Dar dupa cum vad ca te folosesti numai de dusmani ai marelui Eminescu ( Tismaneanu si Patapievici), in nebunia generala care cuprinde Romania nu m-ar mira sa te vad prin manualele scolare(pentru invatamantul profesional), luand locul Luceafarului :mrgreen:
  Mare-i gradina lui Dumnezeu 💡

 73. neamtul tiganu Says:

  Motto „Si Iisus a fost un brand?”

  Cind un „brand” traieste de mai bine de o suta de ani, cind acel „brand” a incintat zeci de generatii, atunci acel „brand” nu mai e „brand” ci insasi sufletu unei natii.

  P.S Restu, ca de obicei, aberatii, Patapievici, originalitate, Cartarescu, frust, frust, frust.

 74. Goldmund Says:

  @Eminescu
  Eminescu ramane cel mai mare poet al romanilor.Un critic literar nu poate decat sa-si aduca aportul sau la ce stim si sa scrie critica literara:Eminescu nu este de necriticat,ca doar nu au dat talibanii peste noi.Un german mi-a spus acum 35 de ani in Bucuresti exact ce spune si Viorel(!):Eminescu a fost un poet romantic intarziat(dupa cum bine stim,primii mari „romantici” au fost germani..),un poet de influenta germana(filologie/filozofie)ceea ce pentru epoca respectiva era „ein Muss”/un „trebuie”/al tuturor regiunilor central-europene,toate de influenza germana,sau regiuni care isi castigasera de curand independenta si eu-l national si doreau sa fie acolo in „centrul Europei”(macar Transilvania,daca nu intreaga Romanie noua si moderna-nu si Romania contemporana!)
  Dupa Eminescu urmeaza o pleada de mari scriitori:George Cosbuc,Mircea Eliade,Eugen Ionescu,Panait Istrati,Rebreanu,Calinescu,Nichita Stranescu,iar azi l-as pune pe Cartarescu pe care l-am citit ca si cand as fi descoperit America….(are o critica superba in Germania)Acum si Herta Müller….Cu tine stau de vorba..
  Cu Patapieviuci sunt mai circumspect,cu toate ca are deja publicate cateva eseuri de mare valoare.Si Viorele,e usor de la o anumita valoare in sus sa construiesti un brand si imposibil la o nonvaloare.Parerea mea

 75. neamtul tiganu Says:

  — Nu vezi tu, Mario, că tot ce gândesc eu îngerii împlinesc în clipă ? Ea îi astupă gura cu mâna . Apoi îi şopti la ureche : — Când plouă, toate grânele cresc ; când Dumnezeu vrea, tu gândeşti ceea ce gândesc îngerii.
  În zadar. Mintea lui era preocupată şi privirile ochilor lui mari erau aţintate asupra acelei porţi vecinic închise.
  — Aş voi să văd faţa lui Dumnezeu, zise el unui înger ce trecea.
  — Dacă nu-l ai în tine, nu există pentru tine şi în zadar îl cauţi, zise îngerul serios.

 76. danut chidon Says:

  toata stima pentru ca Eminescu trebuie sa existe in noi, pretutindeni !!!

 77. AVP Says:

  Ma tem ca nu prea ne intelegem… Noapte buna.

 78. AVP Says:

  Buna dimineata.

  Acum intelegeti, mey, de ce s-a nascut Christ intr-o iesle, de ce ucenicii lui a trebuit sa fie niste oameni simpli, dar cu inima mare si de ce a fost dat pe mana gealatilor romani chiar de concetatenii sai, asa cum in secolii anteriori Socrate fusese nevoit sa-si bea cucuta din pricina prostiei, invidiei si nimicniciei contimporanilor sai? Si câââte astfel de cazuri nu cunoaste istoria, aloo…

  Culmea ea ca aceia care vad si inteleg foarte bine enorma nedreptate ce li s-a facut marilor inovatori de catre contimporanii lor farisei sau obtuzi, ei bine, chiar dansii nu vor rata prima ocazie pe care timpu le-o va scoate-n cale, pai cum drea, de a-l crucifica, beli, cucutiza ori macar scuipa, inghionti sau injura pe urmatoru christ, cum ar venea, fara sa le treaca prin capatzina ca e vba, in fond, de aceeasi situatie nebuna si de aceeasi criminala mâna, ca si data trecuta (dată – de ex. Pastele – la care fariseii se-nchina cu-o habotnicie chiauna)

  Era aproape imposibil, exceptis excipiendis, – si-n conditiile in care crucificatorii n-aveau buna credintza a oamenilor de mare caracter si nobletze, asa cum au fost Ucenicii – ca radicala conceptie inovatoare a lu Christ sa fie perceputa de catre carturarii timpului, de foodulii membrii ai Marelui Sinedrin, care se credeau – si poate chiar erau, in felul lor mediocru – toba de Carte si care-l priveau cu dispretz pe Nebunu imbracat in zdrentze, ce se pretindea – ha, ha, ha – „fiul lui Dzeu”. Doar niste oameni simpli – pescari , dulgheri, e.g. -, dar cu inima deschisa, puteau crede, pur si simplu, in ceea ce vedeau (minuni preste minuni), fara sa mai carcoteasca bazandu-se pe ceea ce stiau din Cartea lor veche, insa depasita, vai. Caci acum era vorba de o Carte Noua, de un Nou Testament, cum i s-a spus. Vba lu Goethe : Mediocrii sunt mandrii de ceea ce stiu si trufasi fatza de ce nu stiu

 79. AVP Says:

  Caci, n-asa…?

  Atunci cand El – calea, adevaru’ si viata – irumpse pt prima data din Virtualitate nu se duse intre carturari, intre egzpertii cartii sau sa se-mbrace in matasurile si-n atlazele din casele alese si din palate, pretinzand sa bea bauturile tamaioase sau parfumate si sa se-mbie cu mancarile rafinate ori cu femeile gustoase si catifelate, ci se amesteca – de ce oare ? – cu doi trei pui de magarite si mioare, cu balegi aburinde si paie amoniacale, cu magii mirosind a branza iute si a sudoare, cu sfarcu’ maicii preacurate, insa de-o luna ne-mbaiata si obosita tare, cu vamesi betivi si cu pescari care nu stiau sa citeasca decat in stelele de mare si sa numere doar pe ochii pescilor din avele pescuitoare, cu banditi de drumu’ mare si cu alti contimporani care, suparati fiind ei pe viata asta pe care le-o ofereau stapanirea, pillat, nevasta, patronu’, vecinu’, amnaru’, buzunaru’ sau iasca, il batura cu funii si ghimpi preste maini, pept, frunte si picioare, ii infipsera piroane in coasta frageda si-n tibia suptire ca o trestie unduitoare, ii sfasiara camasa cu miros de candoare, il… :censored:

 80. AVP Says:

  Postare noua.

 81. monica Says:

  @AVP,
  buna dimineata
  nu-ti pot raspunde decat asa,tot prin Eminescu.Cand oi schimba topicul ,poate altfel 😉

  „Dragul meu, cărarea asta s-a bătut de mai nainte;
  Noi avem în veacul nostru acel soi ciudat de barzi,
  Care-ncearcă prin poeme să devină cumularzi,
  Închinând ale lor versuri la puternici, la cucoane,
  Sunt cântaţi în cafenele şi fac zgomot în saloane;
  Iar cărările vieţii fiind grele şi înguste,
  Ei încearcă să le treacă prin protecţie de fuste,
  Dedicând broşuri la dame a căror bărbaţi ei speră
  C-ajungând cândva miniştri le-a deschide carieră. –
  De ce nu voi pentru nume, pentru glorie să scriu?
  Oare glorie să fie a vorbi într-un pustiu?
  Azi, când patimilor proprii muritorii toţi sunt robi,
  Gloria-i închipuirea ce o mie de neghiobi
  Idolului lor închină, numind mare pe-un pitic
  Ce-o beşică e de spumă într-un secol de nimic.”
  …………………………………………………………………….
  Azi abia vedem ce stearpă şi ce aspră cale este
  Cea ce poate să convie unei inime oneste;
  Iar în lumea cea comună a visa e un pericul,
  Căci de ai cumva iluzii, eşti pierdut şi eşti ridicul.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s