(5) Un subtilissim ganditor Ro…

 

Alta intocmire a lumii organice, ce ne umple de uimire si admiratie, este capacitatea materiei organizate de a-si pastra in limite foarte largi caracterele odata ce le-a dobandit si de a se reproduce mereu sub aceeasi forma si cu aceleasi insusiri.

Antoine Serr se refera numai la animalele superioare cand afirma ca actiunea ereditara cuprinde in sine capacitatea conservarii caracterelor, iar in reproducere de a imita calitatile stramosilor, de la care au mostenit viata.

Haeckel zice ca embriogenia fiintelor vii nu este decat repetarea prescurtata a genealogiei lor. Dupa Spencer ereditatea rezida in elementul reproducator : oul si spermatozoidul, care constituie o gramada de unitati fiziologice cu o polaritate caracteristica speciei, care se aranjeaza la fel cu parintii in conditii de dezvoltare.

Dupa Weissmann ereditatea se localizeaza in nucleu sau mai precis in substanta cromatica a celulei organismului, care are insa in celulele germinale o compozitie speciala ce poarta numele de plasma germinativa. In celula sexuala nucleul se compune din ide, care sunt identice cu cromozonii. Acestea sunt cele mai simple elemente si nu se divid.

Oare cine nu ramane plin de admiratie in fata acestei extraordinare intocmiri, cand intr-un graunte minuscul gasim adunate toate acele puteri, care reproduc in conditii prielnice de dezvoltare individul nou cu toate insusirile ce le-au avut parintii si bunicii sai? Din acest punct de vedere se comporta in mod identic toti reprezentantii lumii biologice. Dar si in lumea anorganica noi stim ca elementele simple se conserva si ajunse sa se lege cu alte elemente dau nastere intotdeauna in conditii similare fizice la una si aceeasi substanta.

Precum in lumea anorganica am desfacut materia cu ajutorul teoriei atomice si eletronice pana la originea ei energetica, tot asa in viata biologica ajunge John Belling prin descompunerea celulei reproductive a ovulului sa explice viata si sa atribuie in cele din urma puterea ereditatii celor mai simple elemente din noul ovul, a asa numitelor gene, pe care le putem considera cu drept ca atomi ai vietii organice, baza materiala a ereditatii ajungand pana la o marime de 1-1 milimicroni.

Genele alcatuiesc in fiecare manifestare a vietii elementele cele mai mici, capabile de a transmite prin mostenire caracterele speciei. In gene se afla ascunsa marea taina a existentei fiecarei fiinte vii. (1)

Genele la un loc alcatuiesc cromozomii din nucleul celulelor vii si se aseamana cu atomii, care prinsi la un loc compun moleculele materiei vii. Din gene, cromozomi, samanta, sambure etc., creste paiul cu spic, pomul cu fructe, omul si toate vietatile.

Celula primara se imparte in 2, 4, 8, 16, 31, 64 etc., pana ajunge la cifre fantastice de tricatrilioane de celule. Din celula de la inceput se fac bilioane de celule, unele asemanatoare cu cea de la inceput, cu celula mama, celalalte difera mai mult sau mai putin, pentru ca unele servesc pentru a constitui oasele, altele substanta nervoasa, creer, sange, muschi, piele, intestine etc. Dintr-o singura celula rasar atatea organe extraordinar de complicate, dar care se conduc si colaboreaza armonios si unitar, ca si cand ar fi numai una singura. Una stie de toate celelalte, ca si cum toate la un loc stiu precis de tot ce face fiecare in parte. In orice organism gasim aceeasi unitate de conducere si de intelegere armonioasa, precum am vazut-o si in macrocosm.

Jules Daranyi descrie intr-o carte cele mai mici organisme purtatoare de viata. Un molecul de albumina, care ajunge aproximativ la marimea unei gene ca si un molecul de grasime sau de hidrocarbonat constituie cea mai mica unitate de materie organica, cam de aceeasi marime (1-8 milimicroni).

Aceasta materie organica nu este inca vie.

Exista ansa microorganisme ca virusul febrei aftoase, bacteriofagele lui d’Herelle, virusul turbei, al variolei, al trachomului, virusul cancerului, al sarcomului, molluscum contagiosum, care ajung sa fie cam de aceeasi marime ca si un molecul de albumina si totusi acestea sunt organisme vii ca si genele. Aceste vietati, cele mai mici din cate cunoastem, sunt vii, spre deosebire de moleculele de albumina, care nu sunt inca vii.

Aceste vietati ultramicroscopice sunt vii pentru ca dau nastere la manifestatiuni vitale ca de ex: cresc, descresc, deci au un schimb de materii, se reproduc si constituie un fel de fabrica de productie de fermenti distrugatori sau reparatori ai organismelor proprii si gazde. Aceste microorganisme sunt atat de mici, incat nu sunt capabile a trai independent, extracelular, decat numai datorita ingrijirii primite in acest mediu intracelular.

Ele pot duce o viata autonoma, dar nu independenta.

Ele captureaza asadar pentru sine o parte din viata celulei gazde si silesc amfitrionul la manifestatiuni noi si improprii siesi.

Aceste microorganisme constituie primele inceputuri de viata. Ceva mai simplu nu cunoastem.

Si totusi, incercarile invatatilor de a face pe cale sintetica o celula de albumina, grasime sau hidrocarbonat, combinatiuni organice de aceeasi marime ca si aceste microorganisme, dar fara viata, au dat gres. Deci facerea de vietati capabile de functii vitale este pentru om cu atat mai imposibila, cu cat el nu este in stare a face nici macar cea mai simpla materie organica, substrat al corpurilor acestor vietati. (2)

Stiintei actuale ii este completamente necunoscut modul de transformare a materiei in eteroni, fotoni, ioni, electroni, atomi, molecule si apoi a acestora in materie organica, precum si a materiei organice in vietati.

Desfacerea organismelor complicate in energie simpla, deci distrugerea acestora, desi ne este in parte cunoscuta, totusi nu o putem cuprinde in intregime, nu stim ce elemente se degajeaza din acest proces, precum nu mai putin putem intelege ce factori si care conditii tehnice contribuie la desfacerea lor. Daca in procesele vitale, in guvernarea armonioasa din macrocosm, ca si in manifestatiunile vitale si sufletesti ale omului si in genere ale vietatilor intrezarim legi supraintelepte, pornite dintr-un principiu misterios, care le uneste si le dirijeaza, in aceste minuscule vietati, inceputuri ale celei mai simple forme de viata biologica, nu mai vedem, din contra, nimic. Nu vedem nici cu microscopul corpul lor, ci deducem existenta acestora din efectele asupra celulelor bolnave, purtatoare si gazduitoare ale microorganismelor ultramicroscopice (3). (Legile naturii – 4)

 

+++++++++++++++++++++++++++++++

avp reply :

(1) La inceputul anilor 50 ai secolului trecut (deci la circa 20 de ani dupa scrierea auctorului nostrum) a fost descoperit ADN-ul, celula componenta a genelor, socotit a fi secretul ultissim al codului genetic al fiintelor organice ; se stie ca nu doar fiecare specie are un cod genetic unic, dar si fiecare individ…

In conceptia mea, codul genetic, recte genomul uman, este forma actuala, cea mai avansata,  a duhului, a softului care si-a inceput evolutia regerenativa odata cu explozia sau incoltirea (germinarea) originara a Universului si care duh se va actualiza, se va dezvolta si se va autoperfectiona si de acum incolo, biensur, pe masura ce unda germinativa  a realitatii va decolmata noi falii din Virtualitate … Astfel,  la ora H, stadiul Omega, softul originar, samantza sau codul genetic al Fiintei va redeveni ce-a fost si mai mult decat atat, aloo, iar Bulboana Primara ce va inghiti atunci , din nou, intreaga realitate, va hapai odata cu asta si Samantza de Viatza ce se va fi refacut integral intre timp (si a carei alcatuire mirabila noi, astia de-acum, nici nu ne-o phootem inchipui, nici in visele noastre cele mai indraznetze, evident…) si care, dupa toate probabilitatile, va determina o noua explozie germinativa sau re-incoltire a Atomului de la capatu lumilor, intr-un nou ciclu de Viata… Chiar si forma ascendento-spiralata a bi-lantului de aminoacizi in care e incastrat secretul vietii sau genomu lu Dzeu sugereaza, cumva,  sensu si figura evolutiei creatoare, aloo…  Cum am scris in Planeta-Ou, cantul V : „…noul-născut nu e deloc nou-făcut, nu-i apărut din spuma mării sau din natalu aşternut, ci e tot atât de bătrân ca şi lumea, din care fu plămădit pe baza genomului meşteşugit în ere cozmice de cioplit, ciobit, reglat şi făurit, pruncul irumpând în lumea d-acilea nu din nemica sau doar din mămica-i cu burtica plină (unde de altfel i se poate urmări live filogeneza deplină), el urcând voiniceşte hăt din secunda hyperlină, de fapt, a big-bangului d’anta’, fiind teleportat în locul şi-n timpul de la naşterea sa prin gaura de vierme deschisă brusc în maika sa, după care-şi începe secvenţa actuală, încărcându-şi memoria cu viaţa-i strict personală, iar înainte ca secvenţa asta să se fi finit, omul nostru fie că s-a şi înmulţit, croindu-şi “carne din carnea sa”, asigurându-se astfel pentru posteritatea ce va urma, fie va crea altceva care va augmenta specia or cultura umană cumva, dar asta e deja altă poveste, voila…

(2) Evident ca viitoru a dezmintit si aceasta profetie agnostica : in 2007 a fost creata prima celula vie artificiala, iar acesta e doar inceputul… Insa dupa parerea mea problema vietii sau mai bine zis a viului nu poate fi pusa in acest mod oarecum ingust ; viata poate exista si intr-un artefact care sa devina apoi autoreglabil si autogenerabil, dar care sa nu fie alcatuit neaparat din materie organica vie… Nu ma intereseaza cum i se va spune  entitatii cu pricina : cyborg sau mai nu stiu cum, ci daca va da semne de viatza, adicatelea daca va avea logosul : ratiune, constiintza, vointza, memorie, autonomie, responsabilitate, sentimente si – nu in ultimul rand, desigur – spirit creator… Nimic nu ne impiedica sa credem ca entitatea care se va naste din om – fie ca va avea sau nu o forma antropomorfa si chiar daca nu va avea niciun gram de materie organica in ea  – va detine toate aceste calitati la modul superlativ, aloo…

(3) Intre timp limitele semnalate de autor au fost depasite si putem spune fara riscul de a gresi ca nu doar in virtualitate, ci si-n realitate totul este din ce in ce mai  posibil si mai probabil, n-asa…? Vectorul Creator se grabeste, isi vede de treaba Lui,  si asta indiferent daca mie, omului istuia, de aici si de acum, imi place sau ba de noua fiintza ce-o sa vie… Omu’ nou e de altfel chiar textu’ cu care se-ncheie Poemul de otzel, prima editie din 1982 (aparut abia in 1991, „dupa 8 ani de tergiversari ale tiparirii”, cum spune N.Manolescu in  cronica sa…) : „Este ca un început de executare a noului trecut. Un spot mai cu moţ ia forma capului evoluţiei, pipăind viitoru. Se petrece o curbură peste raţiunea de a fi a celui mai avansat al acceleraţiei. O descărcare practică între vechiu şi nou’ creier, vechiu şi nou’ testament. Apare mulţimea gândirilor mici (oştire cerească). Se vede un fel de om ca un pork sfâşiindu-se. Şi un soi de embrion ca un om pe care nu-l cunosc, nu-l recunosc, nu! luaţi-l de lângă mine!”

 

Anunțuri

192 răspunsuri to “(5) Un subtilissim ganditor Ro…”

 1. agaX Says:

  nu stiu sigur cum e cu codul genetic si cu duhul. ma gindesc insa ca prin transcriptie si translatie se obtin molecule, materiale, nu spirite.

  granitele astea intre element si sistem nu prea-ti dau pace, vad. 🙂

 2. agaX Says:

  mie imi place reply-ul tau numarul 2. cind ne referim la o „entitate” vie, aplicam de fapt o definitie (o conventie) care impune 2 conditii, schimb de materie si energie cu exteriorul si capacitate de inmultire. dar „a fi viu” in sens spiritual cred incepe cu a fi constient ca existi. „To be or not to be?” … nu stiu daca amoebele mor asa de repede de grija asta.

  am de comentat la toata abordarea asta a ta faptul ca suportul justificativ al ideilor vine doar dintr-o perspectiva termodinamica … or asta elimina din conceptie „dimensiunea” timp … un organism sufoicient complex (si nu mic sau mare) pentru a arata constienta presupune un array functional, realizat datorita unor corelari cinetice ale proceselor biochimice.

  ma intreb daca exista „spirit” fara creier? dar duh fara spirit?

 3. Sanda Says:

  Unii cercetători încearcă să identifice noi structuri informaţionale biomoleculare, în timp ce alţii sunt de părere că această informaţie ar putea avea un suport de o altă natură (de natură spirituală). Deocamdată nici una din aceste versiuni nu a fost demonstrată, dar cercetările continuă.

 4. agaX Says:

  Sanda,
  la ce tip de cercetare despre „noi” structuri biomoleculare te referi, altele decit care?

 5. Sanda Says:

  Ai adus in discutie transcriptia si translatia in care sunt implicate biomoleculele deADN si ARN prin care, unaADN), contine informatia (codul genetic) ,iar cealalta ARN(mesager)o transporta la ribozomi (organit citoplasmatic )si ARN (r), impreuna cu alte biomolecule participa la biosinteaza proteinelor ,a aminoacizilor si nucleotidelor care compun ADN si ARN..
  Prin urmare tu l-ai intrebat pe AVP , ce legatura ar fi intre biomolecule si spirit sau duh ,iar eu am citit ca sunt cercetatori care cred si cerceteaza, ca mai sunt si alte biomolecule care ar participa la noi structuri informationale cum ar fi spiritul ..Deci,cercetari biomoleculare..

 6. agaX Says:

  „…ca sunt cercetatori care cred si cerceteaza, ca mai sunt si alte biomolecule care ar participa la noi structuri informationale cum ar fi spiritul”

  scuze, nu inteleg propozitia.

 7. Sanda Says:

  cred si cerceteaza in loc de ……”crede si nu cerceta” :mrgren: Cred ca te faci ca nu pricepi .. :evill:

 8. agaX Says:

  sandra,
  poate eu sint unul dintre astia, ca uite cum am abordat eu the next hypothesis-driven research endeavor (maestru’ google: ipoteza următoare condus efort de cercetare):

  Ipoteza – fiecare organism este un univers cu un spirit intrinsec.

  Plan de cercetare: dupa modelul astromic, mai o planeta ici-sa, mai o gaura mai neagra mai incolo.

  Model univers biomolecular studiat: guvernele boc 3-7

  Rezultate notabile en-gros: O noua biomolecula
  Rezultate en detail: s-a descoperit o noua biomolecula implicata in structura informationala a guvernului romaniei… si anume, gaura neagra de la dezvoltare

  Nume nou compus: biogaura duhoneagra.

 9. Goldmund Says:

  @Viorel
  ,as vrea sa te inteleg,dar nu reusesc:
  esti poet,chiar si cand scrii despre „Big Bang”ul(una dintre posibilitati) cu care a inceput totul-aici iti trebuie cativa ani buni sa zicem la Max Plank- Astronomie.E o stiinta!
  Apoi cauti sa explici „viata”precum marii biologi si acest roman „geniu necunoscut”….Biologia este o alta stiinta vasta,
  sau esti un autodidact care este interesat de biologie si astronomie si care are teoria lui dupa ce s-a documentat indeajuns?
  Ca esti un poet talentat nu incape indoiala
  La fel si ce ai dovedit tu cu Apelul tau intr-un timp cand chiar si Goma la Paris tacea….Istoria nu poate uita!
  Dar pentru Dumnezeu,nu stiu ce doresti tu sa dovedesti cu teoriile tale(de neverificat!)si imprumutul de termeni din astronomie si biologie,la care incerci sa le dai o aura religioasa…..,stiind prea bine ca aceste concepte ale tale nu au nimic de-a face cu ceva religios,doar in masura in care totul la un loc devine un surogat la adevarata religie:orice poate fi socotit religios daca inlocuim ce nu se poate inlocui!Dumnezeu si cartile sfinte(marturiile martorilor!) cu un concept,teorie,ideologie,sistem filozofic(au incercat multi,au venit,au plecat,au venit altii,au disparut..)

  Un ex:mai stiu si eu ca aplicand „efectul Doppler”(prin care se urmaresc miscarile corpurilor ceresti )oamenii de stiinta au descoperit ca acum 20 miliarde de ani(varsta cea mai minunata pe care am citit-o undeva!)Universul era o materie/”supa” f. concentrata si extrem de firbinte.Astronomii nu stiu nici ei mai mult decat permit posibilitatile timpului matematicienilor si fizicienilor si instrumentelor lor cu care calculeaza distantele din Univers.Am invatat timp de 40de ani ca universul ar avea 6,10,12,16 si acum 20 miliarde de ani(cel putin!)
  Din punct de vedere al cunostintelor,este clar ca evoluam(cred ca vom ajunge in curand la 30 miliarde de ani),dar trebuie undeva sa si pierdem….de ex.morala,mediu,familie,religiozitate-
  totul,mi se pare mie?
  Pe curand

 10. PETITparis Says:

  BRAVO MAESTREEEEEEEEE!!!!!!
  este cel mai BUN blog din BLOGOSFERA . ro in CLIPA
  ASTAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!
  ps/ am f.mult de lucru in acest moment……
  DAR,––––-te URMARESC cu foarte MARE PLACERE…
  revin dupe 17……………SPER!!!!!!(sa fie bine)

 11. AVP Says:

  @cc – ma bucur ca lauzi directia blogului meu…

  Tocmai bagai un nou mesaj la Bleen-ro :

  @Bleen, asculta la mine: tu oi fi cum oi fi, insa tovarasu tau, „nedormitu”, e o jagardea clasica… Un footil, un gargaragiu, un vicios obraznic ( cf definitiei pe care ne-a lasat-o Goethe) et aliis ejusdem farinae, aloo… Atata timp cat vei fi asociat cu saltimbacu ista inconsistent (caci sunt si bufoni geniali, biensur…), vei fi un nimeni… Experto credite, bey…

  E ultimu cuvant pe care ti-l mai adresez, dupa care te las in plata Domnului.

  avp

 12. AVP Says:

  @ Goldmund – scusii, insa te comporti – fata de mine – ca un belferas oarecare… Paa

 13. AVP Says:

  Noapte buna.

 14. PETITparis Says:

  acum merg si la MICUTULzoso
  (bleen si zosoo sunt baieti exceptionaLI)
  DAR,,,,,,,,,,,,,,???????
  ‘imi pare rau dar ACUM nu pot qsa DEZVOLT ––IDEIAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!

 15. Andrei Alexandru Says:

  Iată că din buruienile de pe marginea acestui drum înstelat dar întortochiat, sare iarăşi la ceas de dimineaţă timpurie, tatonul ţinându-şi mustăţile zbârlite, cu un comentariu ce s-ar dori hazliu, dar mai ştii?

  Maestrul PRO este adeptul unui univers pulsator, ce moare şi renaşte, moare şi renaşte, până dincolo de calendele greceşti.
  Prezentul blog, prefigurând evoluţia universului, cel puţin pentru o pulsaţie: de la tendinţa de expansiune, cu useri tot mai numeroşi şi furioşi, a trecut după ridicarea noii constelaţii a Amiralului, la un stadiu de contracţie, cu un număr tot mai mic de useri, dar de elită, aproape (drăguţ, nu?) ca la marea dragoste trădată, lib.ro.

  Eu sar iarăşi în buruienile din şanţ şi candid, ca ochii atât de expresivi ai domniţei cu buze siliconate, citind monoton de pe o coală:
  – credeţi că Prigoană Jr. se va bucura de aceleaşi succesuri şi în viitor?
  Cu sinceritate vă mărturisesc că îmi place. Şi Sr şi Jr îmi plac. Ca şi EU de fapt, care se prezintă mereu cu aceiaşi spontaneitate în răspunsuri ca a celor doi. Şi cu o prezenţă fizică mult peste medie.

  Într-un interviu, P.Ţ. care nu-i prea place lui PRO, spunea ceva de genul „românului îi place să se afle în treabă, dar nu prea finalizează nimic”

  moş aa care filozofează, aricios,
  laplopulcuportocale
  după ce a luat o gură de curaj îndrăzneţ (sâc!) la 21,35

 16. Radu Humor Says:

  @Goldmund
  Iti multumesc ca m-ai scutit sa-i adresez si eu lui @AVP,
  cam aceleasi ganduri ( daca nu cumva mai insuportabile, ca adevarul doare, nu-i asa ?), care doar dintr-o oarece comoditate n-au aparut pana acum.
  Dar mi se pare preferabila asemenea fantezie cosmica, ce pana la urma se vrea o ascundere dupa cires in problemele politice de tot kkt pe care ar fi nevoit altfel sa le dezbata.
  Si probabil ca o dara de bun simt il opreste sa se napusteasca asupra unui subiect (CPreda) sau altul (bugetul) , cum a facut cand s-a angajat din toate puterile (macar de i-ar fi iesit ceva 😉 ), in campania electorala, contribuind si el la readucerea pe capul romanilor a acestui penibil conducator, mai ales acum cand vede ce a iesit :mrgreen: (chestia cu biciul se potriveste de minune).

 17. Stely Says:

  Buna ziua,
  Ma incumet sa-mi spun si eu parerea, plecind de la commentul lui @Goldmund care spune asa:
  @Viorel, „as vrea sa te inteleg,dar nu reusesc:
  esti poet,chiar si cand scrii despre “Big Bang”ul(una dintre posibilitati) cu care a inceput totul-aici iti trebuie cativa ani buni sa zicem la Max Plank- ”
  @Goldmund ,nu as vrea sa fiu eu cea care sa va contrazica ,deoarece nici eu nu detin vaste cunostinte in toate domeniile de activitate ,in special in cele expuse aici.
  Spuneti dv.,ca un poet nu poate sa le cunoasca pe toate ,decit daca este „interesat de toate” ca un autodidact si sa le studieze ptru as face o proprie „teorie”
  Eu cred @Goldmund ca dv.tocmai ,fara sa vreti ,v-ati raspuns la nelamurirea manifestata ..
  Da,maestrul AVP, a studiat toate domeniile de activitate pe care le-a expus in acest vast poem ,intr-un concept nou atit ca „teorie”cit si ca stil poetic..
  Asta este si cauza care m-a determinat sa-l citesc ..M-au uimit multitudinea de cunostinte in toate domeniile aduse de dv.in discutie..M-a uimit faptul ca le-a asezat intr-o multitudine de cuvinte si intr-un context bine tintit si armonizat..Cele din domeniul biologiei sunt f.bine insusite atit ca notiuni cit si ca intelegere a a tot ce tine de evolutie si sisteme biologice..Este in pas cu noutatile ..Nu este nimic pus gresit aici..Cele privitoare la Aparitia universului se pot intilni in decoperirile astrofizicii :teoria membranelor,universului expansiv sau pulsatil cele 10,11 deminsiuni deja descoperite..
  Toate astea le-a cautat in carti si cu preponderenta si in „Cartea Cartilor”(Biblia)
  Inainte de a purcede la drumul creerii operei el si-a stabilit clar „IDEEA „si”CONCEPTIA” .Odata stabilite a inceput sa le imbine cu maiestrie in milioane de cuvinte luminoase si sclipitoare ,ca astrele in univers..
  E adevarat ..Conceptia lui e noua ,avangardista ..Ideea poemului „Planeta Ou” are la baza imbinarea celor doua laturi ale existentei noastre :Creatia si Evolutia
  El nu le neaga, le imbina. Nu neaga religia ,ci o pune in evidenta tocmai prin mesajul clar al divinitaii al existentei „Tatalui si Fiului”..Dar el ,si,marturisesc ca si eu ,mi-am insusit ideea ….crede, ca si noi toti ,suntem niste mici dumnezei ,ptru ca suntem”dupa chipul si asemanarea lui” ,proveniti dintr-un singur „soft”,duh ,logos :”Atomul primitiv „.Dumnezeirea este in „Pomul Vietii” ,in imensitatea Kosmosului ,care perpetueza pina la infinit ptru ca Samintza (atomul primitiv) nu va dispare in vecii vecilor „AMIN”
  p.s Si,da ..poetul este genial.
  .

 18. Stely Says:

  @Andrei Alexandru,
  Veniti rar ,in miez de noapte ,dar in momente potrivite ..Commentul dv. mi-a dat curajul sa-mi pastrez ,ba sa -mi intaresc convingerea, ca poezia lui V.Padina are un scop bine tintit ..El nu insira versuri de dragul poeziei..
  Cred ca si dv.l-ati inteles..

 19. Goldmund Says:

  @In ordinea raspunsurilor
  Viorel-multumesc pt. pozitia luata.Ce-ar fi sa-ti ling Planeta-Ou?-nein,danke!-prefer sinceritatea-sinucidere langa focul tau intretinut cu atata efort?!Cine e dogmatic?(in sensul real)Eu raman deschis pt. tot ce-i nou,ca un vesnic copil
  Scuze pentru stangacia verbelor uzate si utilizate de „mua”…..
  @Radu Humor
  mie nu-mi da pace prefacerea.Sinceritatea este o rara avis incomoda,daca vrei sa-ti strangi prietenii la piept,mai ales pe cei care-i respecti.Acum (din nou!)sincer:AVP este pentru mine un erou,dar nu un dumnezeu!
  Cat despre marinel,capitan in rang si de tara,draga Humorel,suntem doua universuri la distanta de miliarde de ani …lumina.Basescu nu e cel mai bun roman in viata,insa este singurul roman care poate schimba ceva,dar nu de unul singur!Si ce spuneai de alternativa la Basescu?-ca nu fussei atent….Doar nu l-ai preferat pe printzisorul prostut,dat in Vantu,dupa tata securel si smecherel cu toti cei trei neuroni ai sai,gandeste nitzel….
  @Stely
  Mea culpa daca Viorel este intr-adevar vreun geniu al tuturor stiintelor caruia Divinul i-a pus pe masa formula dupa care construiesti intreg Universul si peste(!)si dumnezei si armatele de ingeri,dupa planurile pietricelelor Lego(R)-Inseamna ca e un monstru!Nu ma speria….iar eu un biet orb,dar nu singur!
  Dar daca eu sunt prostut si nefinut si am facut tevatura degeaba cu a mea sinceritate,mediocritate,cand nu esti de tine sigur,nu poti spune „da”.

  De trei ori am vazut moartea(odata cu o parte de creier pe asfalt’!)pe bune(poate si de asta sunt eu putzin dus..),o data a murit un tanar in locul meu si am sarit(primul!) sa-l salvez-ca pe loc sa fiu si eu ca el…eram ca si dus!iar ingerii m-au salvat din nou-DE CE?-in Biserica am fost tras din neant si urcat cand toti oamenii nu mai imi acordau nici o speranta-multumesc pe vecie Dumnezeu!
  Credinta omului e una,valoarea lui e alta guma de mesteca pt. creiert.Odata am zarit un cersetor care m-a facut sa-mi fie rusine,si o mare frica m-a cuprins si un simtzamand precum aveam in fatza mea ceva dumnezeiesc si pielea s-a rasucit pe mine,lacrimi mi-a stors si lumea devenise Universul si

  ultimii vor fi cei dintai-am vazut!
  Stely,cu ce incredere imi scrii,esti de invidiat

 20. Goldmund Says:

  @Andrei Alexandru
  Ai fost subtil,atat de subtil incat te-am omis la raspunsurile scrise mai devreme.Pt. tine nu a fost necesar sa scrii numele meu,doar sa adaugi ora postarii…de unde sa stiu?

  Nu va cunosc oameni buni,insa acum am..(nici nustiuce cuvant sa folosesc) „stilul” lui Andrei A.
  Poti fi mai concis?
  Merci

 21. Andrei Alexandru Says:

  Este ca o maladie! Sida şi nu, considerând că pe aceste meleaguri adevărul, ăla din preajma noastră, cel de care ne ferim toţi, doare mai tare ca orice gogoneaţă. Mai bine fiecare să-şi extragă ce consideră convenabil, chiar dacă …..
  Ce ţi-e şi cu cadourile astea cu tentă grecească.
  Simplu, nu? Simplu şi direct!

  laplopulcuportocale

 22. Radu Humor Says:

  @Goldmund
  Ai viata lunga prietene !
  Mie nu-mi ramane decat sa-ti doresc sanatate. !

  Din pacate, cei invatati sa aiba un „tatuc”, simt in continuare nevoia sa-l inventeze, in eventualitatea ca n-ar exista, si de aici pana a „vedea” supraoameni nu-i decat un pas….

  Eu l-am vrut pe Crin Antonescu si pe Klaus Johannis (la pachet mergea si Geoana 🙂 ), dar ma mira ca foarte multi membrii ai FDGR au fost tentati sa voteze cu Piratu’.
  Din pacate nu sunt singurii care acum regreta !

  Referitor la sinceritatea pe care-o aduci in discutie, te asigur ca sunt foarte sincer in ce-l priveste pe AVP ( si nu numai, chit ca pentru asta am avut de suferit mai mult decat niste reprosuri sau defaimari pe blogguri ), si mai ales am curajul sa-i spun in fata tot ce gandesc, pentru ca asa cum recunoaste singur, am avut si cuvinte de lauda pentru el, dar
  paradoxal, mi se pare ca in politica,el dizidente, greseste cel mai mult 🙄

  Tu crezi ca eu n-as vrea sa se intample asa cum prevede @Viorel si cum a promis Piratu’ ?!
  Din pacate, dreptatea si cele ce vor urma ,
  ma vor confirma 💡

 23. Radu Humor Says:

  „dreptatea e de partea mea, si cele…”

 24. Hantzy Says:

  (4) si (5) le-am citit azi. Marturisesc ca m-a susrprins, nu atat ideea continuta, dar mai ales directia in care se dezvolta expunerea: dupa ce am falfait sideral, oarecum atemporal, revenim in plan teluric, dar mai ales antropic, renuntand parca un moment la divinitatea cea nemarginita si necunoscuta, si orientandu-ne balcanic spre ceea ce credem ca stim cu siguranta: doar Zamolxe era pamantean, la fel ca si degustatorii olimpici de nectar si ambrozie! Nevoia de a reveni la cazul particular, cunoscut, pentru a-l putea extrapola, probabil! sau pentru ca, din universul cunoscut, cea mai inalta forma de organizare a materiei, o gasim doar aici.
  Probabil, pentru multi dintre cititori punctul culminant , si cel mai fascinant il reprezinta incertitudinea viitoare: ce vom deveni? Animalutele de casa ale unui supraom?! Este evident, lecturand cele doua capitole, ca AVP si auctorul inca necunoscut si-au construit teoria (KG) pe baza evolutionismului, si orecum similar tezelor din Originea Speciilor: Softul este cheia ereditatii, selectia este mecanismul evolutiei. Si totusi?! Vom fi oare animalutele vreunei noi specii, neaparat superioare? Nu stiinta, ci istoria si preistoria, povestea vietii pe Tera ar raspunde negativ la aceasta intrebare. E foarte posibil, si chiar foarte probabil ca vom evolua, vom deveni altceva, „superiori” … dar oare si mai buni, in sensul azi acceptat al acestui cuvant?
  La scara macrotemprala, evolutia este un fapt ca si dovedit, iar instinctul materialist-dialectic ne impinge sa-l acceptam fara rezerva. Studiind ins momentele evolutive, intampinam o mare problema, care ne-ar duce cu gandul mai degraba spre teorii creationiste: se pare ca evolutia este fie instantanee, fie un fapt programat, deja existent in stare latenta in zigotul plesnind de soft. Stim cu siguranta ca in timpul ultimei glaciatiuni existau pe Tera mamuti. Acum exista doar elefanti. Arealul lor nu corepunde insa cu cel al mamutilor de altadata, si nici fosile care sa ateste specii intermediare (vreun fel de mamuti pitici sau elefanti parosi) nu au fost descoperite, si nici nu vor putea fi descoperite. Pentru ca doua stadii succesive, presupus rezultate prin evolutie, n-au coexistat niciodata. Natura a produs numai exemplare perfect adaptate mediului si conditiilor existente. Si, atunci cum se produce selectia naturala? Doar in urma unor cataclisme, aunor fenomene dramatice, cosmice, de dimensiuni divine ar putea determina extinctia unora si aparita altora. Metamorfoza sau dinamism slectiv? Creatie sau evolutie?
  Citisem cu ceva ani in urma ca viata pe pamant n-ar fi fost posibila fara existenta deserturilor, sau ca padurile de eucalipt n-ar putea exista daca nu ar lua foc, arzand in intregime, atat pentru a distruge ferigile ce le sufoca semnitele, dar si pentru a le pregati acestora din urma un pat germinativ, dospind de minerale. Cu exceptia protozoarelor, nu prea avem exemple de supravietuitori ai diferitelor cataclisme geologice. Revenindla elefantii nostri, banuiesc ca nimeni nu crede ca brusc toate femelele de mamut au emigrat spre sud si au decartat pui de pachiderme „evoluate“, inainte de a-si da obstescul sfarsit. Si sunt elefantii niste mamuti mai evoluati? Sau doar mai adaptati noilor conditiiclimatuce? Evolutia poate fi si invlotie? Dar daca au fost si ei si noi, pur si simplu, creati? Sau plantati de altii pe aceasta stanca in spatiu? Si examinati precum un sarpe in terariu? Ce? Acesta daca eclozeaza deja in captivitate, stie ca nu e liber? Instinctul sau de animal de prada, are de suferit? Eh, intrebari …

 25. Hantzy Says:

  Ei, buna ziua, dom’ prigoana! Trebuie sa recunosc ca dumnealui e altfel decat Eba, cea care a intrat in politica doar pentru ca este o invingatoare. Dom’ Horatiu, dimpotriva, vrea la poltichie, pentru ca-i place de Basescu. E, dupa declaratiile proprii, singura lui ratiune!!! ‘Osebirile intre cei doi beizadei se cam termina insa aici. Pentru ca ambii beneficiaza de notorietate numelor, de greutatea conturilor, de sprijinul prietenilor, de pozitia avansata a bloc-starturilor si de convingerea ca daca ceilalti n-au ce-au ei e o dovada clara de inferioritate. Asa ca de ce nu?! Doar Parlamentele sunt un fel de colegii mai smechere, unde nu ajungi pentru ca se presupune ca esti stralucit, ci doar pentru ca esti „peste medie”!

 26. AVP Says:

  Buna ziua !

  Un semnal Net f.slab ma impiedica sa fiu alaturi de voi in discutii. Sorr

 27. Hantzy Says:

  Scuzele mele, dom’Honorius! Neobicinuit fiind inca cu fonetica prenumelui dumitale, tre’sa-ti dau un miel. Dar ca sa-ti treaca, iti spui io o gluma la tema propusa de AVP:

  Cica doi ciobani pasteau oile. Plictisindu-se, unul dintre ie propune un joc: sa-si puna unul altuia intrebari, pentru a incerca sa-si prinda confratele pe picior gresit.
  Incepe cel mai batran:
  _ Bre, Ioane, ce-i zâci tu ca-i aiasta? Are lana, da’ nu ie oaie, are mânuri da’ nu e fumeie, n-are coaie da’ nu e bou!
  _ Nu stiu, bre badie! Mai zi-i ceva!
  _ Pai o purtam pe umeri iarna cand e frig si vara cand o sa ploaie!
  _ Pai de ce nu zici asa de la inceput?! Sarica-i, bre!
  _ No, aiasta-i dovedit-o! Dar aiasta ce-i? E lunga da nu e sula, e rutund dar nu e castravete, ar gauri da nu-i stropitoare!
  _ Nu stiu, bre badie! Mai zi-i ceva in plus!
  _ Bre, cantam la iel cand ne apuca foamea!
  _ Pai de ce nu zici asa de la inceput?! Flueru-i, bre!
  _ No, si pe aiasta-i dovedit-o! Dar aiasta ce-i? E-n sprala, da’ nu-i scara, e pestrita, da’ nu-i gobita, ii lunga da’ nu-i scurta?
  _ Nu stiu, bre badie! Mai zi-i ceva in plus!
  _ Bre, ii spirala aia cu multe bobite, rosii, galbene, verzi si albastre!
  _ Pai de ce nu zici asa de la inceput?! Asta-i acidu dezoxiribonucleic, cu adeninele, guaninele, timinele si uracilii lui.

 28. Stely Says:

  @Goldmund,
  Nu stiu de ce,dar percep raspunsul dv. ca pe o mica si subtila ironie :”Stely,cu ce incredere imi scrii,esti de invidiat”. Inteleg ca nu ar fi trebuit sa va raspund ,avind in vedere momentele mele de sinceritate ,cu privire la acea mica perioada din trecutul meu?
  Am fost deseori apostrofata ,ori de cite ori am indraznit sa abordez teme care veneau in contradictie cu timpul si vremurile respective :
  In clasa a V-a cind la ora de lb.romana prof.ne-a cerut sa dam ex.de un proverb sau zicala ,eu am spus una auzita de la mama mea:”cu speranta treci marea si cu credinta capeti biruinta „.. Ptru ca avea conotatie religioasa si ca era in perioada cind preotii erau prin puscariile comuniste,tocmai ptru credinta lor care ar fi putut viza o biruinta,deci ptru indrazneala asta,am fost apostrofata de prof.cu o f.mare duritate..
  Cind au trecut anii ,exact in seara zilei de 18 dec.1989 ,aflindu-ma din intimplare in anturajul unui securist sadea ,care era in ex.functiunii si in consemnul momentului.cu un pistol pe dupa umar ,ptru ca am indraznit sa-i spun ca imi este teama de el si de pistolul lui ,facind aluzie la ce se intimpla la Timisoara ,m-a apostrofat cu aceiasi duritate :”ce va lipseste Doamna ?:frigiderul este plin de mincare(da,taiase ai mei porcul de Craciun,casa aveti,video aveti ,etc..)Deci ,ce va lipseste?..I-am raspuns ca imi lipseste libertatea constiintei..
  Dupa revolutie, in micul meu univers de la serviciu ,aveau deseori loc polemici crunte intre mine si colegii mei ..Cind vorbeam impotriva lui Vadim si Iliescu ma apostrofau zicindu-mi :”Tocmai tu vorbesti? ” .. In concluzie ,iata-ma si acum in situatia ,de a fi apostrofata ptru indrazneala de a vedea in poezia poetului V.Padina ,altceva decit dv,D-le @Goldmund..
  Sigur ca m-am intrebat si eu de unde vine atita indrazneala ca sa ma „pun” cu atitea minti luminate ?..
  Adeseori mi-am zis sa nu ma mai expun ridicolului si injuriilor, mult prea multe ,venite de la citiva useri prezenti aici pe blog ..
  Va raspund acum: Indrazneala mea vine din convingere si din libertatea de a ma exprima ..
  Eu cred ca nu teama de D-zeu trebuie sa ne faca sa acceptam dogmele religiei ,ci teama de faptele noastre ..
  Eu cred ca faptele noastre ,sunt cele care duc la dumnezeirea din noi ,si ca ele merg mai departe in memoria timpului odata cu urmasii nostrii.
  Cind se spune ca cineva” nu are nici un Dzeu „,oare nu se refera la faptul ca faptele lui sunt sinonime cu lipsa credintei in dumnezeul lui ?

 29. Goldmund Says:

  @Andrei Alexandru
  Tot n-am reusit sa recunosc ceva in postarea ta.Sau n-a fost un raspus-nu stiu.Astept candva cateva vorbe despre credinta ta sau despre politica maiastra
  @Radu Humor
  La fel si tie,multa sanatate si destui ingeri pazitori pt. o viata lunga
  Te-as intreba,in lipsa de altceva,de unde stii mata ca Base ne va impacienta tot asteptand „rezultate” si vor „confirma”ce tie ti-e frica si tu nu-ti doresti?-sau ba
  Pentru mine varianta gionitza,malaitza nu exista,nu va exista-eu nu locuiesc in Romania si nici nu am mancat salam cu soia si nici nu sunt „de-al nostru”-pt. mine,Basescu s-a meritat:grupurile de interese mamuth au inghitit galusca si nu joaca hora in Piata Universitatii,pusi intr-un fel la punct de Capitan-chiar doar prin „vorbe”si pierzand pe Monica Macovei!Efectul conteaza si,
  a descoperit in Parlamentul Romaniei comunismul inuman si criminal si ilegal.-crede-ma,in acea zi am dansat prin casa…
  Acum pe bune,te rog ia spune,sincer ca de obicei,cu Antonescu-vulpescu-din -gasca -petromidia,
  ce-i?Profesional,e mai bun decat prof.Boc?Da de unde?!Da,cu Klaus Johannis m-ai avut,ai atins punctul meu al calcaiului(lui Achile/Ahile)Ne-ar fi deschis usile spre camerele alea germane,saxone,vest europene si fara capsunici din sudici….Dar nu cred ca experienta germanului sibian de a conduce o tara!-e mai mare ca lu’ prof.Boc-ce zici?curaj si sinceritate!
  Danke
  @Stely,
  „indrazneala” cu pricina era doar credinta ta si convingerea a ceea ce eu nu pot vedea-asa(o data daca ne
  tu-tu-im:roll:,ramane valabil)
  Imi cer mii de scuze in fata lumii aici,in acest Univers,daca te-am lezat cu ceva,prin apropouri sau atacuri,sau insulte si altele asemenea.Indrazneala,inca o data,avea intr-un context anume un sens pozitiv,creator si folositor si te admiram,ce neam?!
  Si inca ceva:eu sunt nou-noutz pe blog,:roll:nerodat si nici terminat-daca Viorel te accepta mai mult nitzel,cu atat mai mult eu,naivul brotacel.
  Dupa ce ai descris pt. mine Aleine(!-)ce viata ai dus,ce-am spus?Important este,vital chiar ca omul sa-si recunoasca greselile fata de semeni,oameni ca si el/ea,slabi de inger si bolnaviciosi si ofticosi daca altul reuseste,dar daca greseste fata de semeni si ramane impasibil fata de lume-nu-i cazul tau!-atunci Pamantul sa crape si sa se faca Dreptate!

 30. Radu Humor Says:

  @Auras 😆
  Daca tot mi-ai multumit in final, ma simt obligat sa-ti raspund la cele cateva directe :
  Crin Antonescu mi se pare de departe cel mai mare castig al politicii romanesti, pentru ca in afara de faptul ca are charisma ( de asta avea si Basescu, la inceput a si pacalit pe multi), dar este si un tip foarte inteligent si cinstit ( calitate care ar merge mai bine la voi decat la noi 😉 ).
  Valul asta de mizerii care s-a abatut asupra lui ( ca e repetent- el, care a intrat al doilea pe lista, ca e chiulangiu-el, care in doar cateva prezente a facut mai mult decat toti care dormeau, citeau sau vorbeau la telefon, ca nu s-a insurat cu fast in Romanica, cum o sa se insoare /marite cineva sau mai multi din clanul Basescu, s.c.a.) tocmai acest rol il are:
  de a crea impresia ca nu-i nimeni perfect in tara asta, asa ca merge si asa cu ce ne-am pricopsit dupa ’89 incoace.

  Condamnarea comunismului, atunci cand ii ai pe langa tine pe fostul securist sef de la Anwers Silvian Ionescu (ceva mai mare in grad ca tine ) pe post de ministru, si pe fostul secretar UTC/PCR Boc- prim ministru, ca sa nu-ti mai dau si alte zeci de exemple, e curata bataie de joc, buna de luat privirea unora care nu stiu cu cine au de a face.
  Ca sa nu mai zic de modul in care sunt tratati adevaratii dizidenti comunisti (Doinea Cornea, Paul Goma si altii pe care pana si AVP ii spurca de cate ori are ocazia, de aia pe el nici nu-l pun, desi poate ca merita 😉 )…

 31. Radu Humor Says:

  Viele Danke

 32. Stely Says:

  @Goldmund ,
  Mi-ai luat o piatra de pe suflet.Imi pare rau ca te-am suspectat de „mici si subtile ironii”(atit!).Trebuie sa stii ca am avut aceasta perceptie ,ptru ca mi-am creat (eu singura) motive de vulnerabilitate..Nici vorba ca m-as fi simtit jignita sau injuriata de tine.!!.Ceea ce iti pot spune ,cu tot atita convingere si sinceritate ,este ca am tot atita respect si apreciere ptru ceea ce esti : un om desavirsit , deosebit de sensibil si bun..
  P.S …un artist si un iubitor al poeziei poetilor clasici deja consacrati si unanim recunoscuti . :roll : Si,da ..am citit si recitit, si eu ,zilele astea cite ceva..

 33. monica Says:

  @ Stely
  buna seara si voie buna va doresc tuturor.

 34. monica Says:

  Sinceritatea este un dar de pret pt oricine.

 35. Stely Says:

  Salve,monica !
  In sfirsit ,te gindisi sa mai intrii si in „camaruta „asta din fata ? 😉 Trebuie sa recunosc ca m-ai pus pe”drumuri”.Te vedeam la comentarii ,dar aci ,neam sa te gasesc..Te-am gasit si pe tine si pe @Hantzy,dar nitel mai acana …Interesant schimbul de vorbe si idei dintre voi..La fel de clare si inteligente, desi pe alocuri ,dif.prin conceptii si apartenenta . Este important ca principiile si valorile democratice au fost la fel de bine respectate..Felicitari tie si lui@Hantzy !

 36. Goldmund Says:

  @Radu H.
  Ce ar fi daca?..
  Cert este ca un capitan de vas a primit o noua misiune,un nou mandat,o noua cursa de care depinde incotro se indreapta Romania:marea e furtunoasa,piratii nu asteapta doar la coltul de Est al Africii,criza economica e intr-adevar globala,iar poporul a vorbit..vox populi.Probabil ca PNL are cativa insi care ar putea fi mai buni decat cativa insi de la PDL,insa nu schimba cu nimic vointa lui Antonescu sa impiedice o coalitie cu „dreapta”si sa adanceasca „prietenia”cu „stanga” si inca a lui gionitza-malaitza,de fapt cu partidul singurei bunicutze-miner a lumii si chiar din Univers,criminalul ilici.ce zici?
  Iar cei care au fost candva utc-isti si azi democrati,adevarati si care critica mostenirea stalinista,comunista,n-am ce reprosa,ba din contra! celor care n-au fost aparent nimic pe timpul balbaitului cizmar si dintr-o data deveniti miliardari,cumpara ziare si rad de democratie,sustinuti de fosti securei,mey,ce zici?
  Ii voi apara doar pe cei care apara democratia.
  Presupun ca un Ahab ar trebui sa bata moneda aia mare de aur(dublonul de aur)pe un catarg natzional si s-o daruiasca celui care reuseste sa aduca adevarul si dreptatea in Romania-pt. acea moneda s-ar lupta urmasii Romei,dar pt. democratie-nu stiu.
  Ce conteaza acum ce partid,cine are ce minister-ce conteaza daca pisica e alba sau neagra,conteaza sa prinda soricei(vechi proverb din China)conteaza ca romanii sa vada Romania in portul mult sperat.

 37. monica Says:

  @Stely,
  dupa un 😉 facut de AVP in ceea ce-o privea pe Snda si pe Hantzy,m-am prins ca nu trebuie sa ma speriu si m-am simtit in papusoi la caldurica.Incolo totul a fost ok cu cei doi.
  Ti-am simtit lipsa cu toate ca mai sunt prieteni pe-aici care nu se simt bine pana nu inteapa.Se agita spiritele in cuibul cu viespi?ca in cel de cuci este armonie 🙂
  Ce s-o intampla cu adulatu’ nostru.Asa companie de cablu n-am prea vz.Cu siguranta ne mai pregateste ceva stiinta&poezie

 38. agaX Says:

  stely:
  „Eu cred ca nu teama de D-zeu trebuie sa ne faca sa acceptam dogmele religiei ,ci teama de faptele noastre ..”

  deci, tot teama? ce … trist.

 39. AVP Says:

  Buna seara.

  Semnalul meu Net a fost normal, numai ca batranu-mi PC incepe sa ma lase, fatal… La un moment dat m-am sesizat ca carcasa i se incinsese intr-un hal fara de hal, iar cand am desfacut computadoru-mi am constat ca un cooler de pe microprocesor se oprise, fiind uzat si plin de praf, iar in consecintza microprocesoru se supraincalzise… In fine, momentan am rezolvat situatia cu putin ulei pt mecanisme fine (masina de cusut, in spetza… ups), dar nu cred ca pegasu meu de calatorit prin hyperspatz o sa ma mai tina prea mult, helas…

  Felixit ca astronava mea si-a revenit, am dat o fuga pe Okeanu Hubble, de unde am luat aceasta poza reprezentand galaxiile cele mai indepartate in spatiu-timp care au fost fotografiate vreodata, aflate la peste 12 miliarde de ani-lumina si plasate, ni se spune, la numai 600 milioane de anisori de Big-Bang…

  Pana acuma se credea – asa cum reiese si din poza ce ilustreaza topicul meu curent – ca stelele si galaxiile au inceput sa apara abia dupa un miliard de ani de la BB, odata cu racirea mai accentuata a kosmosului, brinzarea radiatiilor si aparitia nebuloaselor prestelare… Io imi mentin parerea ca-n centru fiecarei galaxii se afla cate o black-hole, dintre cele exportate in spatziu-timp cu ocazia spargerii Bulboanei-Mame si ca pana la urma – la momentu Omega, pai cum drea…- fiecare black-hole isi va inghiti galaxia sa, dupa care black-holele surate se vor inghiti ele intre ele, soro si fratre, astfel ca realitatea care e va fi din nou inghesuita in Bulboana Primara, olee, in singulariatea aia ireala, daca nu cumva chiar imaginara, de la Inceput… Acolo insa, cum va povesteam ieri, se va gasi si Ciurpriza, Samburele pe care Vectoru Creator sau Pomul Vietii si-l va fi recreat intre timp si pe care juratele bulboane surate il vor fi inghitit turbate o data cu/ntreaga Realitate, fara sa stie, cum ar venea, c-au hapait chiar Bomba ce va face sa plesneasca din nou Groapa Gropilor cea Rea, vreau sa spun irationala sadea… Si-am incalecat pe-o sa…

  Kosmosu Germinativ la numai 600 milioane de anisori de Big Bang

 40. Goldmund Says:

  @Stely
  e totul ok Stely.
  Te-as mai ruga sa fi atenta la aparente:
  Tare mult as vrea sa fiu asa precum m-ai descris.
  Crede-ma,tare mult as vrea,as vrea sa fac mai mult pt. oamenii care au nevoie de ajutor,de o vorba buna

  (@Viorel,tie nu-ti trebuie un sceptic ca mine si mai sunt un actor prapadit si amator,care nu stie sa joace rolul inteleptului care sa te inteleaga- ce sa fac)

  de un prieten adevarat care sa nu dezamageasca in nici o situatie.(cel putin n-am tradat niciodata o prietenie)Restul e rugina si bla,bla,bla.
  Stely,ma bucur ca cel putin aparent sunt asa precum m-ai descris.Dumnezeule!-deschide-ne ochii ca orbi suntem

 41. AVP Says:

  @Goldmund, dar poate ca nu intelegi ori ti-e frica sa intelegi, pur si simplu… La asta nu te-ai gandit… ? 🙄

 42. monica Says:

  Bine ai revenit Avp,eram sigura ca ne pregatesti ceva..mumos din Germinativu-Ti Kosmos scos 🙂

 43. AVP Says:

  @Golmund, zici tu ca nimic din ceea ce spun io nu e verificat, a…? Din contra, io iti spun ca totu e verificat, bey…

  1) E clar ca Big-Bangul a existat

  2) E clar ca exista sageata timpului: din trecut spre viitor

  3) E clar ca totul curge, pantha rei

  4) E clar ca nimic nu se pierde, totul se transforma: de la simplu la complex, de la inferior la superior

  5) Ti-e clar ca planetele sunt ultimele achizitii in cronologia kosmica ?

  6) Poti sa negi ca exista Planeta-Ou, cum ii zic eu, si ca nu s-a mai descoperit nicio alta entitate asemanatoare in Univers, cel putin deocamdata…?

  7)Te indoiesti ca pe aceasta Planeta traiesti si tu, si io, si ca noi doi – cel putin, n-asa? – ne deosebim cat de cat de Driopithecus Fontani…?

  8) Nu ti-e clar ca totul – asa dupa cum se poate observa pe Planeta-Ou, in mod direct – incepe dintr-o samantza si se termina printr-o samantza ? De ce cu Universul insusi nu s-ar intampla acelasi lucru, din moment ce cu fiintele cele mai evoluate de pe Planeta-Ou se intampla asa…?

  9) Recunosti ca cineva – nu spui tzine, persoana insemnata… – a zis odata: „Eu sunt Alfa si Omega, Inceputu si Sfarsitu, Cel dintai si Cel de pe urma!” ?

  10) Or, nu ti-e clar ca Afirmatia asta de la 9 – pe care n-am spus-o eu, aloo…- se leaga de celelalte propozitii…?

  Si-atunci ce dreq de alte dovezi ale credibilitatii Ipotezei KG mai vrei, bre…? 🙂

  A, desigur, ti se pare imposibil ca io, un poiesel de pe for, sa descopar ceea ce n-au phootut descoperi inteleptii tutulor secolelor… lol

  Pai, mha, asa cum ii spuneam mboutzului gurist mai alaltarea – fara sa-mi fac iluzia ca sarmanu homuletz va pricepea cum devine chestia – nimic nu e nou subt soare, in definitiv… Sfortza cu adevarat creatoare nu sta doar intr-un individ sau in altul, ci in umanitatea, specia or “natura” insasi… Fiecare dintre cei asa-numiti mari ganditori or genii a sorbit pe cat s-a phootut din Biblioteca (“biblia”, “cartea cartilor”) anterioara, contributia lor proprie la evolutia creatoare fiind fie o sintezutza inedita a unor date existente deja in Biblioteca sau in Praxis, fie o mica observatie care schimba oarecum perspectiva, fie o reinterpetare epocala a unor chestii ce pareau batute in cuie pe vecie… Toate datele din care A.Einstein (exemplul vostru uzual de “geniu creator”) si-a extras Teoria R existau, la 1905, si-n doctrina, ca sa zic asa, si-n practica (v. faimoasa experientza Michelson-Morley, ale carei rezultate nimeni nu le putea interpreta, pe baza conceptiilor vechi despre spatiu si timp) ; Einstein n-a facut decat sa traga concluzia ce se impunea aproape de la sine, luand aparatul matematic al Teoriei R de la unii si rezultatele practice de la altii si rupand gura targului, vba aia… Mai ales in era Internetului (cand pe Net poti gasi toate datele Bibliotecii, inclusiv datele necesare pt fabricarea chiar si a unei bombe atomice, daca ai chef…), nu-ti trebuie decat cevasilea curaj si-un declic de…ingeniu ( 😳 ), ca sa rastorni, daca te duce mintea, aloo, toante teoriile, ideile si conceptiile prafuite… N-asa, mey, pretine… ? 😉

  ps. Ave Monica, vaz ca ai inceput sa ma ghicesti…:P

 44. monica Says:

  =D>

 45. Stely Says:

  Ehei,lume noua ! Si a venit si cu ceva ..mumos 😀
  @monica , pai tu statea acolo la caldurica in cuibul de cuci si pe mine ma lasasi aci singurica in cuibul de viespi?..
  Dar ,hai sa spunem ca nu au fost nici macar piscaturi…Au fost citeva sperieturi nefondate ptru care mi-am facut mea culpa..Uite,nici macar @AgaX…desi vad ca il preocupa teama mea de anume fapte ..rele?..Da,ii raspund,crezi ca este cineva „fara de prihana?”..Dar,nu m-am referit la mine punctual ..Ptru ca eu nu am facut fapte rele de care sa-mi fie rusine sau teama ptru „viata de Apoi”si de judecata Divina..Am respectat cu strictete decalogul 🙂 Ma gindeam la cei ,destul de multi ,care fac fapte rele si nu le pasa de nimic si de nimeni..Sigur ca este trist si nedrept ..
  P.S.uite,chiar si acum imi este teama ,dar nu de Dzeu ,ci de cei care imi vineaza orice mica inadvertenta sau incoerenta si mi-o „baga in ochi” ..

 46. AVP Says:

  Da’ pe unde ai ratacit in ultimele doo zilisoare, Stelutzo… ? 🙄 Au nu stii cate gauri negre egzista prin Hyperspatz care te pot inghiti… ? 🙄

  P.S.uite,chiar si acum imi este teama ,dar nu de Dzeu ,ci de cei care imi vineaza orice mica inadvertenta sau incoerenta si mi-o “baga in ochi” ..

  Pai, in conceptia noastra, astia, vinatorii buni sau rai, nu sunt chiar Dzeu…? 🙄 …iar Judecata de Apoi nu este judecata faptelor… ? 🙄

 47. Stely Says:

  AVP,
  m-am pitit dupa o alta …stea 😉
  Am facut bine sau rau ca m-am ..”dezpitulit ?”My Stely nu a rezistat sa stea acolo prea mult 😳
  Si,da ,ai dreptate daca ne raportam la contextul general..
  dar ,acum imi era teama de @Agax ..Nu ai vazut cum a rastalmacit unele interventii ale @Sandrei?
  AgaX ,spune:
  ” s-a descoperit o noua biomolecula implicata in structura informationala a guvernului romaniei… si anume, gaura neagra de la dezvoltare

  Nume nou compus: biogaura duhoneagra” 😀

  +++++++++++++++++++++

  avp reply : My Stely, gasesc ca e subt demnitatea ta de fanitza a ganditorului ro mai mult or mai putin cunoscut / necunoscut sa percepi mascarile micutzilor obsedati sexuali agax si guristu ala, zi sa-i zic… Da-i dreq, fa-te si tu ca nu le vezi, daca nu poti sa nu le observi…:P

  Si, aloo, chiar credeai ca n-am observat ocultarea stelei de catre planetzica sanda…? Pot io sa observ stelutze si la departarea de 12 bilioane de anisori, darmite aci, subt nasu meu, aloo… ;0

 48. monica Says:

  Apoi a zis: S’a isprăvit ! Eu sunt Alfa şi Omega, Începutul şi Sfârşitul. Celui ce îi este sete, îi voi da să bea fără plată din izvorul apei vieţii.”
  Apocalipsa 21

  +++++++++++++++++++++

  avp reply : amin 😛

 49. monica Says:

  Eu sunt Alfa si Omega, zice Domnul Dumnezeu, Cel care este, Cel care era si Cel care vine, Atottiitorul
  Apocalipsa dupa Sf Ioan

  +++++++++++++++++++++++++

  avp reply : 😳

 50. AVP Says:

  Si cu asta, dragii si dragele mosului, permiteti sa ma retrag… Am alergat destul printre stele, acu tre sa scobor pe pamant si sa vaz, dreq, daca maine om avea malai de pâne… 😳

  Asta e situatia, natia si tratatia… Pana cand patria & Planeta recunoscatoare ma vor umple de glorie si parale – si anume, atunci cand poieselu va fi oale si ulcele pleene de cenusa-mi aromitoare -, sper sa n-o mierlesc dreaqului de foame… 😳

  Noapte buna, copii… 🙂

 51. monica Says:

  buna sa-ti fie ,poetule 🙂

 52. monica Says:

  ” Atâta timp cât există specia, din care tu nu eşti decât o părticea, o hologramă minusculă, ce reflectă întreaga umanitate – exempli gratia – în conştiinţa sa, conştiinţă substituibilă oricând cu oricare alta din altă rasă, neam, sex, look or loc, dar în esenţă tot din soiu oamenilor, cu mai mult sau mai puţin destin sau noroc, moartea nu e decât jmekeria prin care corpu speciei omeneşti integral evoluează pe-al viitorului deal, punctat cu aur şi busuioc virtual, n-aşa? spre omega din amontele aval şi-n acelaşi fatal limitat areal… Moartea e înscrisă în codul genetic al omului precum softul somnului, al amorului, al vorbitorului, al băutorului de apă sau al încheieturii pumnului agricultorului mânuitor de sapă, să zicem, fiind mecanizmu absolut normal prin care specia îşi scoate din funcţiune un individ uzat de timpul ce-a trecut preste el ca un taifun tropical peste o frunzuliţă de arţar sau ca un furnal turnat brusc preste cubuleţu de gheaţă dintr-un pahar, spre a face loc unuia quasi-identic, însă proaspăt ca un ou dintr-un novissim cuibar….”

 53. monica Says:

  @Stely
  Noapte buna !
  Si celorlalti, la fel.

 54. Stely Says:

  monica,
  Nu-i asa ca e bine si aici in cuibul de mici viespulci ? 😀
  p.s.Cind iti citii citatele din Biblie ,m-am recunoscut pe mine 🙄 Am Biblia chiar aci deasupra calculatorului ,si cind vreau sa gasesc ceva ,imediat o dechid ..Asa am gasit si depre „Steaua pelin”si semnificatia ei biblica si imediat am mers la „Steau pelin” din „Poemul de otel” .;poezie care alaturi de multe altele l-au facut pe N.Manolescu sa exclame despre AVP :”Si ce poet!”

 55. Stely Says:

  „noapte buna tuturor „!

 56. agaX Says:

  „avp reply : My Stely, gasesc ca e subt demnitatea ta de fanitza a ganditorului ro mai mult or mai putin cunoscut / necunoscut sa percepi mascarile micutzilor obsedati sexuali agax si guristu ala, zi sa-i zic… Da-i dreq, fa-te si tu ca nu le vezi, daca nu poti sa nu le observi…:P”

  si cu asta ^ vad ca a venit vremea ramasului bun. va doresc, tie si tutulor fanilor tai numai bine si mai ales sanatate.

 57. orangeskorpion Says:

  buna ziua,

  f.f.f.interesanta postarea lui avp + comentariile musafirilor blogului…
  danke

  🙂

 58. Goldmund Says:

  @Viorel Padina
  Viorel,cu cele 10 puncte amintite de tine situatia e clara-multzam-si pt. insulta,”pozitia 11″ pe care nu mi-ai spus-o mie direct ci Stelutzei sa ma trateze precum vrei tu.-probabil ca e un modus poeticus pe care un prost ca mine „iar”nu-l pricepe-si ramane problema ta cum te comporti fata de oaspeti)
  Tot ce-i fizica,chimie,matematica si astronomie si „legile spatiului si timpului”sunt simplu de inteles daca te preocupa si daca cineva nu e chiar debil.Forma poetica a tot ce-ai scris,a spus-o Manolescu,chiar si Nichita Stanescu pe care-l consider genial,e valoroasa.Si tu stii prea bine ca nimeni nu poate avea ceva impotriva valorii,decat minerii lu’Cozma si becalizatii.Problemele apar in detaliu
  Daca te-am insultat cu ceea ce nu am inteles,imi pare rau,dar iata ce spui tu:
  @Viorel vidit et dixit:”..mai lasa naiba cartea aia veche..”(Biblia)
  De fapt eu trebuia sa ma supar.Pentru o multuime de oameni,cat si pt. mine Biblia e si ramane Cartea Sfanta,indiferent cati Einstein se nasc pana la consumarea istoriei precum sta scris acolo.Anumite lucruri nu se pot spune…
  Un alt ex. este cel despre

  Dumnezeu nu poate fi mai….decat umanitatea toata la un loc….Pai draga Viorel,Umanitatea sunt toti oamenii-ce faci cu natura si in rest cu toata creatia dumnezeiasca,cu ceea ce inca nu stim ca exista,dar si cu armatele de ingeri?(unul sau mai multi te pazeste/pazesc si pe tine,chiar acum!)
  Recapitulez:
  1-stiintele exacte
  2-forma poetica a operei semnata de Viorel Padina este valoroasa(v. si ce au spus cei care sunt in masura,cei calificati s-o spuna)
  3-profetii pot fi falsi sau reali,rai sau buni.Aici materia e delicata,trebuie sa existe loc de interpretare.
  Insa ai dreptate cand zici ca un geniu este ultimul descoperit de omenire…..
  Iti doresc numai de bine
  Guritza

 59. Stely Says:

  AgaX,
  Hopa! S-a suparat @ AgaX ,tocmai cind se hotarise sa participe de pe pozitia unui cunoscator ale tainelor vietii si existentei pe …”Planeta Ou” !? Asa am perceput eu interventiile lui din ultimele zile.. cu exceptia „duhnogaurii si biogaurii” din guv.Ro 👿 🙂
  heheii,@AgaX ! de cite ori nu am vrut eu sa dispar de pe acest blog din cauza ta ! Nu am facut-o datorita maestrului AVP ,care mi-a dat curajul sa trec peste unele vorbe si mistocarii pe care le revarsai asupra mea de cite ori apareai pe blog…. Bine ,daca vrei sa pleci ,este alegerea ta . Poate gasesti in alta parte intelegere ptru modul cum vrei sa-ti exprimi opiniile..Sanatate si tie !..Fie ca tu sa-ti gasesti multumirea in realizarea dorintelor legate de viata personala cit si de cea politico-economico-sociala!! Ma gindesc ca numai asa vei putea reveni aici, mai vesel si mai conciliant.Eu voi fi gata sa ma bucur ptru tine..

 60. Stely Says:

  @Goldmund ! Nuuuu!
  Un” Nu „clar si hotarit ..”Guristul „de la „pozitia 11″nu sunteti in nici un caz dv. Este „humoristu”,”homulrtz”(@R.Humor) pe care l-ati remarcat sidv.Lui ii erau adresate cele de la „pozitia”11 ..Si nu ptru faptul ca si-ar fi spus decent parerea (cu argum.pertinente,sincere si din convingere,asa cum ati facut-o dv.)ci ptru ca injuria,jignea cu aluzii de tot felul (sexuale) pe toti cei care nu erau in consonanta cu optiunile lui politice..Deseori facea referiri la tot felul de lucruri care nu aveau legatura cu nimic din ceea ce se discuta ..Isi exhiba opulenta materiala cit si aspectul fizic comparindu-l cu cele ale lui AVP ..Practic se lauda cit de aspectuos ,bogat si talentat este el..Asa a ajuns sa spuna ca a fost cintaret de muzica populara.. In concluzie asa a devenit „humoristul”…”gurist” 🙂
  Va rog sa fiti convins ca „guritza” nu va apartine si ca eu nu l-as fi lasat peAVP sa va catalogheze in modul asta..
  De altfel cred ca ati remarcat ca lui nu-i plac „sentimentalismele” venite din partea barbatilor ..Chiar a si spus zilele trecute ca el si-ar dori sa fie contrazis (asa cum faceti dv.) spre a-si realiza cu mai multa acuratete opera ..Uite,acum merg sa gasesc postarea ,spre a va convinge ..

 61. Stely Says:

  „Io am nevoie de tovarasi duri, drepti si inflexibili, care sa ma ajute sa decolmatez din Virtualiatate o chestie teribela”..

  Vedeti? Eu am crezut ca mie imi erau adresate si ma hotarasem sa ma retrag….Cind am vazut ca a aparut @neamtzu tiganu ,mi-am zis:”hai ca a venit ..”durul”.Dar, „durul tzigan” nu a fost pe masura dorintei intrucit si-a dat in”petic” dupa cum ati vazut..
  Abia dupa ce ati intervenit dv. m-am bucurat cu adevarat ..AVP si-a gasit „un tovaras drept si inflexibil” care sa-l ajute ..Sa fiti convins ca sunteti aceala ..cit si@tatonul AA , @Hantzy @Orangeskorpion (care ne citeste din papushoi si din cind in cind apare ca sa ne felicite)>>MERSI ORANGES!

 62. monica Says:

  @Goldmund
  „Intre suferinta si nimic,aleg suferinta”
  W.Faulkner
  Asa ca n-ai nici un motiv de a alege nimicul

  Buna Duminica la toti
  Salutare @stely,aseara am cazut lata,de-atata concentrare 😛

 63. Stely Says:

  Salve,Moni !
  Intelesesem „Buna dimineata” in loc de” B..Dumnica” 🙂
  Zici ca ai cazut”lata”? Pai, cind iti pui sufletul si mintea la bataie, te epuizezi mai repede decit atunci cind faci ciorba . 😳
  Citeodata lucrez concomitent ..Fug repede la bucatarie,las mincarea pe foc si „zdup”aici ..La ora asta am terminat si mincarea de facut si i- am raspuns si lui@AgaX care s-a suparat si a zis „PA” ,dar mai cu seama lui @Goldmund ,care din cauza mea a inteles gresit cui i s-a adresat AVP la postul cu pricina..Vad ca nu raspunde ,semn ca nu ma crede si -l asteapta pe d-lui (AVP) sa-i certifice ..

 64. monica Says:

  Si eu i-am hranit pe-ai mei,care se aduna cu totii la mine sambata si duminica.
  Comunicarea ,cred,ca este cea mai greu de realizat pe aici.Poate @Goldmund,are alte treburi,nu neaparat ca s-a suparat. Am citit si eu ultimile posturi si nu am inteles ca i s-a rasp cu rautate.Sper ca se mai gandeste si revine,cum ar treb sa rev cu totii,ca vb prietenului meu mai nou @Hantzy,apele involburate,de munte(adicatelea de mai sus,aloo 😉 sunt cele mai limpezi si cu pastravi buni .Asa si p’aici,ar trebui sa fie discutii contrdictorii, ca sa se ajunga la concluzii limpezi,iar aceste concluzii sau pareri sa n-aiba tenta personala sau ironic personala.
  Fiecare avem trecut ,iar daca ni-l continem cu demnitate,cred eu ca nu treb sa afecteze comunitatea din care facem parte,nici chiar sau tocmai chiar cea de pe net.
  Tu esti f patimasa,as fi foarte curioasa sa stiu ziua ta de nastere,a mea fiind 16.02. Eu banuiesc ceva infl de berbec sau gemeni.Este asa,sau ma-nsel?

 65. Stely Says:

  „Da-i dreq, fa-te si tu ca nu le vezi, daca nu poti sa nu le observi…”
  moni, asta l-a facut pe @Goldmund sa creada ca AVP imi da sfaturi si in ceea ce-l priveste ,avind in vedere ca ieri numai cu el conversasem in contradictie usoara ,si imi manifestasem temerile fata de @AgaX ca ar putea sa-mi trinteasca vreo doua dupa cum ii este obiceiul ..
  Ai dreptate in ceea ce priveste comunicarea pe acest blog..
  tu,@Goldmund ,@Hantzy sunteti mai noi pe acest blog si nu-i cunoasteti bine pe cei trei „crai de la…rasarit „(AgaX,R.Humor si Neamtu tziganu ) .Cei trei sunt adversari declarati (cu ura)ai „piratului” si isi indreptau furia neputintei atit asupra lui si oamenilor apropiati, cit si asupra noastra ,indeosebi asupra lui AVP care se angajease trup si suflet intru sustinerea lui ..
  Foloseau drept argumente tot felul de mizerii si jigniri ..De fapt AVP i-a descris cel mai bine.. In concluzie citatul de mai sus l-a facut pe @Goldmund sa se creada vizat ,dar a inteles gresit si eu ma sint datoare sa-i explic..
  P.S.Sunt”balanta” (5octombrie ) .Nu cunosc prea multe despre zodii ,dar cred in caracterzarile respective ,desi am impresia ca nu mi se potrivesc ..Baiatul meu este „berbec”..lui i se potriveste descrierea zodiei in conformitatea cu firea lui.La fel si sotului (Leu) .In schimb mie si fetei(capricorn) ,nu prea..

 66. Stely Says:

  😦 👿 >:)

 67. monica Says:

  De cand ti-am scris mai sus,am mai citit si eu cate ceva,si am gasit scris de N.Coande,un articol despre poezia lui AVP.Am cautat in tot site-ul AVP,pen’ca am gasit acolo niste culegeri de articole despre el si n-am mai dibuit nimic.Poti sa ma ajuti? Pe urma o sa dau si site-ul N.Coande ,pt ca nu vreau sa repet ceva care deja exista.Multam!
  Ca zodii aceasi nebunie ca si la mine:varsator,rac,capricorn si geaman urmeaza dinafara geaman,fecioara ,leu si sagetarium 🙄

 68. Goldmund Says:

  merci pt. clarificare @Stely si @Monica(cand v-am citit aveam un pas deasupra prapastiei exilatilor de aici…..)
  Goldmund s-ar traduce „Gura de Aur”(gold=aur,der Mund=gura)….,de aici…”guritza”,si asta dupa un schimb de pareri avut cu Viorel ceva mai devreme

  O seara placuta la toti

 69. PETITparis Says:

  O VESTE F.TRISTA.
  ACXUM O ORA………….

  Le chanteur français Mano Solo est mort dimanche à 46 ans
  Le chanteur français Mano Solo est décédé dimanche à Paris à l’âge de 46 ans des suites de plusieurs anévrismes, a-t-on appris dimanche auprès de sa famille, de sa compagne et de sa collaboratrice.
  Mano Solo avait été hospitalisé après son dernier concert à l’Olympia à Paris, le 12 novembre. „Il a lutté courageusement pendant deux mois et jusqu’au bout contre plusieurs anévrismes”, a indiqué sa famille à l’AFP.
  Auteur, compositeur et chanteur, Mano Solo, dont la voix déchirante est reconnaissable entre mille, a signé de nombreux albums teintés de rythmes africains, d’airs de tangos et de rengaines de faubourgs parisiens, aux mélodies souvent bouleversantes, aux paroles poétiques évoquant sans détour les problèmes contemporains.
  Artiste engagé, Mano Solo avait notamment chanté sur le sida, dont il était atteint. Il était depuis de nombreuses années sous trithérapie.
  Il avait remporté trois disques d’or.
  Mano Solo est le fils du dessinateur Cabu.

 70. monica Says:

  est un tristes nouvelles
  condoleances!

 71. Stely Says:

  salut !
  ma chinui de citva timp sa trimit un comentariu si nu reusesc..Incerc si acum ,desi din cite imi dau seama se pare ca toata lumea are cite o preocupare sau suparare..
  @PETIT,condoleante ptru artistul Mano Solo .Pacat ca a disparut atit de timpuriu! .Dzeu sa-l odihneasca !
  Am semnat si petitia ptru eliberarea din inchisoare a dizidentului chinez. M-as bucura ca semnatura mea si a altor cetateni din Ro.sa sensibilizeze guvernul chinez si sa-l elibereze .
  In alta ordine de idei ..
  @Goldmund ,
  Nu am inteles prea bine .Mai sunteti suparat ? Dupa modul cum ati scris am crezut ca, nu ..dar,dupa faptul ca n- ati mai dat pe-aci inseamna ca ,da?
  @monica, tu ce mai faci? Nici tu nu ai mai intrat? Banuiesc ca ai dat de vreun filon 😉 pretios si nu te lasi pina nu-l explorezi la maximum..Hai ,ca n-au intrat zilele’n sac si vino sa mai blogarim . 🙂
  Cit despre maestrul AVP ,ce sa mai zic.?.Cred ca pregateste noua tema ptru ca miine incepe serviciul 😦
  Tare teama imi e, ca nici eu n-am sa pot sa mai dau p’aci tot atit de des..Miine omul meu ar vrea sa se interneze ptru o operatie ce o tot amina si am sa fiu si eu ocupata ..
  Prin urmare ,ce facem ?

 72. PETITparis Says:

  Mano Solo est le fils du dessinateur Cabu.

  http://fr.wikipedia.org/wiki/Cabu

 73. Victoria Says:

  Duduia Stely , adresandu-i-se lui Goldmund, postarea de la 12.05, il asigura ca AVP nu despre el ( Goldmund )a scris.un anume comentariu. O citez:

  „Va rog sa fiti convins ca “guritza” nu va apartine si ca eu nu l-as fi lasat peAVP sa va catalogheze in modul asta..”

  Foarte bine faci duduie, ca nu-l lasi pe detinatorul blogului sa faca/spuna/comenteze ce si cum vrea….
  A propos, cum reusesti sa „nu-l lasi sa..”?
  AVP iti trimite initial mesajele sale spre avizare si apoi , daca i le aprobi, le posteaza? ..sau cum?

 74. AVP Says:

  Buna dimineata, prieteni.

  Imi pare rau pentru ca ieri n-am putut sa intru aici. Viata e dura. Din saracie sau din alte pricini, nu mai putin dure. Dar, in vreme de criza, nici pt voi chestia asta nu este o noutate, vezi bine.

  De azi – cand trebuia sa ne reluam serviciu -, aflaram ca vom fi trimesi de fapt in concediu fara plata pe timp nelimitat, dar asta nu inseamna ca voi putea intra mai des pe aici si-n niciun caz ca vom mai zburda printre stele… Asta e situatia.

  @Goldmund, imi pare rau daca ai inteles gresit tot ce ti-am spus si mai ales chestia cu „cartea veche” si cu „guritza”. E incredibil ce concluzii ai putut trage.

  @Pp – Dzeu sa-l ierte pe Mano Solo, iar pe noi sa ne ajute !

 75. AVP Says:

  @Stely – multa sanatate sotului tau ! Si, da, mi s-ar fi parut firesc sa te revolte comportamentul meu jignitor fata de civilizatul si decentul @Goldmund.

 76. Victoria Says:

  Off topic, cu scuze dar cu intentii bune
  AVP
  Stiu precis ( fara sa elaborez), ca a fi membru al Uniunii Scriitorilor Romani, inseamna si unele reale avantaje materiale, cum ar fi inca o jumatate de pensie, pentru cei pensionati si substantiala suma a indemnizatiei de merit.
  Pentru ca pareti a avea unele dificultati financiare, ma intreb si indraznesc sa va intreb DE CE nu sunteti membru USR?
  Am scris si intrebat la Uniune , cum poate cineva deveni membru. Mi s-a raspuns astfel:

  „1. in functie de sectia la care doriti sa va inscrieti, cel putin trei volume scrise/traduse de Dvs., de beletristica, publicate.
  2. o cerere prin care solicitati intrarea in USR la sectia respectiva.
  3. un curriculum vitae complet, cu toata bibliografia si eventuale premii pentru creatia Dvs.
  4. referinte critice.
  5. trei recomandari din partea a trei membri USR (membri de cel putin cinci ani).
  Toate acestea trebuie depuse la filiala USR cea mai apropiata de localitatea in care locuiti.”

  Conditiile cred ca le indepliniti; si-atunci?
  Imi cer inca o data scuze daca acest mesaj al meu reprezinta un aspect prea personal al dvs.

 77. AVP Says:

  @Victoria, ma crezi sau nu, insa iti spun ca chiar in acest moment redactam o noua cerere de intrare in Uniunea Scriitorilor, adresata personal dlui Nicolae Manolescu, presedintele USR… Eu nu spun ca mesajul tau este un semn divin, prin coincidenta sa tulburatoare, ci am destula luciditate spre a concluziona ca recursul la breasla scriitoriceasca e singura solutie cat de cat realista in situatia mea destul de critica…

  Am mai facut o cerere, anul trecut, catre secretarul USR, prin care rugam – asa cum ai facut-o si dta – sa mi se comunice datele necesare intocmirii cererii de acces in USR, insa eu n-am primit niciun raspuns… De aceea, datele pe care le aflu acum de la tine sunt binevenite, efectiv…

 78. AVP Says:

  Insa, daca acestea sunt conditiile de intrare in USR, cred ca la mine exista o mica-mare problema, din start… Eu n-am trei carti publicate (in lumea de hartie), ci numai una: „Poemul de otzel”, premiata la concursul de debut al editurii Cartea Romaneasca din 1982, insa publicata abia dupa revolutie, in 1991… O spune de altfel chiar Nicolae Manolescu in cronica de intampinare a cartii mele, din Romania literara, nr.4/1993 :

  „Viorel Padina este, probabil, singurul poet important al generatiei ’80 care n-a izbutit sa-si vada publicat nici un volum inainte de revolutie. In reviste, i-au aparut cateva poezii, foarte putine, mutilate si acelea de cenzura, cum s-a intamplat cu una dintre ele chiar in “Romania literara”, prin 1979, cu ocazia primei si ultimei pagini pe care am reusit s-o consacru optzecistilor, aflati atunci la debutul lor. “Poemul de otzel” a fost premiat la concursul de debut al “Cartii Romanesti”, in 1982, dar n-a putut fi publicat. Regretatul Florin Mugur ii era redactor. In felul lui, a facut tot ce-a putut. Dar poetul a refuzat orice compromis. Mai mult : a intentat proces si, fireste, l-a pierdut, dupa cinci ani de tergiversari ale tiparirii. Dupa opt ani, volumul a aparut, in sfarsit, tot la editura care-i acordase premiul, fara vreo modificare. Viorel Padina a lucrat la aceasta carte un deceniu si jumatate si a asteptat aproape un deceniu ca s-o vada tiparita. Nu stiu daca va mai fi urmata de o alta. Se prea poate sa ramana singurul volum al acestui poet absolut extraordinar. Viorel Padina mi-a trimis, pe vremuri, mai multe scrisori, dintre care unele n-au ajuns pana la mine, si a avut probleme cu securitatea pentru limba lui ascutita si pentru imaginea pe care scrisorile o dadeau despre prezentul comunist. (Securitatea nu ascundea nici macar faptul ca le interceptase). Scrisorile care s-au pastrat ar merita sa fie stranse intr-un volum si tiparite. Ele reprezinta una dintre cele mai teribile marturii pentru o epoca si pentru o lume.”

  Si atunci, ce-i de facut… ? 🙄

 79. AVP Says:

  Vor accepta onor colegii scriitori sa considere ca celelalte „carti” ale mele, publicate ce-i drept nu in lumea de hartie, care nu prea m-a agreat niciodata, ci in Hyperspatz, cum ii zic io, sunt la fel de valabile ca si cele tiparite in realitate…? 🙄 Ma refer, de-un paregzamplu, la : Planeta-Ou, la Epistolar iepocal, la Publicistica de hartie, la AVP fun, la Fabule, la Fiinte, la Tableta din hyperspatz si-n genere la odyseea mea hyperspatziala, ce dateaza din 2003… Vor intelege oare colegii scriitori ca intre timp a aparut o noua specie literara si, nu mai putin, editoriala : hyperliteratura… ?

  That is the question

 80. Stely Says:

  Salut!
  of,of !Incepusem ,ce-i drept mult mai devreme ,sa redactez un raspuns ptru@Victoria care pe linga faptul ca a durat cam mult din cauza unor intreruperi ,dar si cam lung ,in care ii aduceam Victoriei niste argumente atit cu privire la aprecierile mele privitoare la „Planeta Ou” si pe care ea mi le-a reprosat parindu-i-se cam neavenit s-a compar cu „Cartea Cartilor „,asta fiind asta vara prin august ,dar si explicatiile de rigoare privind reprosul de astazi..
  In concluzie ii spuneam ca nu as indrazni niciodata sa-i spun maestrului AVP ,ce si cum sa scrie ,intrucit imi cunosc limitele ..in schimb daca simt ca a gresit ,”cu vorba ,”fata de cineva i-as atrage atentia „nelasindu-l” s-o faca..
  Nu am putut sa-l trimit ptru ca am avut probleme la conexiune pe internet ,desi il memorasem ,iata ca s-a pierdut .
  Intre timp vad ca Victoria a fost lamurita ,si mai mult, a lansat o tema datatoare de speranta ,si la care am visat si eu ,ptru AVP..Doamne Ajuta!
  AVP ,
  mersi ptru sotul meu !S-a internat.Miine il opereaza .Am emotii.

 81. Stely Says:

  P.S.Scuze, daca nu m-am facut inteleasa..Nu stiu ce se intimpla cu mine 😳 Chiar trebuie sa-mi explic orice fraza si cuvint ?fie ele referitoare la opinii si aprecieri ,fie le persoana mea ?

 82. Stely Says:

  uite ,din graba ,am si citeva greseli ,pe care am sa mi le „vinez”singura :”s-o compar ” in loc de „s-a compar „..

 83. AVP Says:

  @Stely, iti tinem pumnii pentru dragul si stimatul tau sot. Si nu-ti mai face probleme cu micile erori de redactare, caci si asa nu mai are cine sa ti le vaneze… 🙂 Nu simti cum deja se face gol prin jur…?

 84. Stely Says:

  AVP,
  Stely Says:

  30 august, 2009 at 16:55
  Victoria,
  Nu stiu daca ai citit cu atentie “Planeta -Ou”..Eu am citit-o si tocmai de aceea mi-am exprimat, cu convingere, fiecare idee.Prin urmare, spunind despre poem ca “este o noua Carte a Cartilor”,nu am facut decit sa impartasesc “crezul”poetului ,care iata cum spune:
  ….
  ..”dacă Domnul ar binevoi să-şi dezvăluie încă o dată secretele, Scriptura-i ar trebui recitită & rescrisă din temelii, fiindcă Domnu’ n-ar mai avea de a face cu hominidu’ Moise şi nici cu anticu’ Petru, ci cu actualu’ Addam… Pariez aşadar că dreptcredincioşii – fixaţi pe canonu’ milenar sau poticniţi în suişurile evilor după evi – ar fugi de noua Carte a Cărţilor ca de ucigă-l toaca… ! Ei ar constata îngroziţi cum o bună parte din cuvintele sacre – pe care le-ar fi vrut asigurate subt munţi de ceară – trec fără jenă în limbaju’ spurcat al computerelor sau (ţineţi-vă bine) în textele fistichii ale unui poet de sfârşit de veac… Să nu-ţi scuipi în sân, măi dragă…? ”

  P.S .Asta era raspunsul pe care i l-am dat Victoriei cind mi-a reprosat ca am exagerat comparind „Planeta Ou” cu „Cartea Cartilor „(Cartea Sfinta -Biblia )..

  Acum ma intreb :Am lamurit-o pe Victoria, prin argumentele preluate de la „auctorul „insusi ? Daca da ,atunci as vrea ca aceleasi argumente sa le fie aduse si domnilor de la US..
  Parafrazind ,ele ar putea sa sune cam asa:
  dacă Domnul N.M ar binevoi să-şi dezvăluie încă o dată aprecierile , OPERA poetului ar trebui recitită toata si editata , fiindcă ei n-ar mai avea de a face cu tiparnita veche de editat carti pe hirtie , ca pe vremea impuscatului si a lui „D.R.Popescu zis „Dumnezeu „, si ar constata uimiti ca operele artistice oricare ar fi ele „trec fără jenă în limbaju’ spurcat al computerelor sau (ţineţi-vă bine) în textele fistichii ale unui poet de sfârşit de veac… Să nu-ţi scuipi în sân, măi dragă…? ” 😳
  P.S ..sigur ca cererea ta trebuie ca va suna mai sobru si oficial,dar textuletul meu se vrea unul de incurajare,dar si ca un mesaj de preintimpinare a unei decizii pozitive din partea US..

 85. Stely Says:

  alta ,pe care chiar te rog s-o indrepti,daca vrei: „Planeta Ou” in loc de „Poemul de Otel”..
  P.S acum ma pregatesc sa -i mai duc cite ceva sotului la spital ..Inca odata ,multumim ptru urare..
  Revin mai spre seara ..Pina atunci poate vine si Monica ..

 86. AVP Says:

  Sugestiile tale si tonul pe care le spui sunt realamente incurajante, draga prietena. Te rog sa-i transmiti sotului urarile mele de sanatate, din tot sufletu, precum si cea mai inalta si sincera consideratie.

 87. AVP Says:

  Cat priveste comparatia „Planetei-Ou” cu Cartea Cartilor, sper ca toata lumea intelege ca e o exagerare cu scop pur didactic, desigur… In realitate – asa cum arat chiar eu in prologul „Planetei-Ou” -, cu Cartea Cartilor n-ar putea fi comparata, in actual, decat intreaga Bibiloteca pe care umanitatea a creat-o incepand de la anno domini 1 si pana in prezent… „Planeta-Ou” nu e decat o biata carticica printre altele mii si zeci de mii – daca nu cumva zeci de milioane – ale Bibliotecii … (reamintesc ca Biblia include 66 de „carti” canonice).

 88. AVP Says:

  In conceptia mea, acesta – asadar Biblioteca de zeci de milioane de carti creata de umanitate dupa Christ – este Al Treilea Testament

 89. monica Says:

  @ Stely
  Buna ziua tuturor in primul rand.
  Draga mea imi pare rau ca trebuie sa treceti prin asa emotii la inceput de an nou.Totul o sa fie bine,sunt convinsa de asta.Din cauze bine definite acum este si starea ta hypersensibila ,pe care nu mi-o explicam nici eu in putinul timp pe care l-am impartit cu voi pe-aici,banuind in persoana ta o femeie stapana pe ea.Va doresc sotului si tie putere si sanatate ca sa treceti cu bine hopul.
  @AVP,
  ne povestesti asa de frumos la toti pe-aici pe blog,de softul fiecaruia si ca el exista pt noi toti,incat nu stiu de ce te miri ca nu ti se intampla altfel decat este integrat in el:informatia,samanta,memo si calea(oi mai fi uitat ceva eu pe-aci).
  eu tot timpul petrecut pe-aceasta lume nu am disperat(si sa stii c-am trecut prin momente critice) nici macar atunci cand asa zisa dreptate era evident de partea mea.Am asteptat cu incredere, ca bucla se va inchide la un moment si in favoarea mea.Si sa stii ca de cele mai multe ori asa a fost,iar cand nu,am dat ignor detasat.
  De judecat e f,usur,dar ca si intr-o boala,nimeni nu este in pielea ta,pot fi ei si cei mai apropiati,pt ca fiecare se naste,traieste si moare singur.Numai conjuctural se mai atinge de cate-o margica 😛 .Ata e trecuta numai prin gaura ei.
  In alta ordine sa stii ca ti-am simtit lipsa ieri si alaltaieri,dar asa a avut timp si sotul meu sa citeasca ;este total de acord cu cele scrise de tine.Si nu numai ase, de ochii lumii,alooo 🙄
  Datoria ma cheama.Va imbratisez pe toti.

 90. AVP Says:

  Du-te la ostire si pt viatza noua a nepotzeilor-printisori sa mori (pe la 100 si ceva de anisori, aloo… 😉 ) si-ti va fi molmantu-ncoronat cu flori… 😳

  Si noi te-mbratisam si te asiguram ca de pe margine totu se vede f. limpede… 🙂 Io tot astept de vreo 30-40 de anisori ca „bucla” aia de care vbesti tu sa se-nchida la un moment dat si-n favoarea mea, insa de la o vreme am senzatia ca cand s-o-nchidea io n-o sa mai fiu de fatza, ca drea… 😳

 91. monica Says:

  Pe drea 😉

 92. monica Says:

  Am raspuns la prima fraza

 93. monica Says:

  Stiu ca sunteti buni amandoi,la suflet,dar cand eram internata ca sa fiu operata de un cancer,acu vro 23 anisori,o femeie de servici dar inteleapta,mi-a zis:maica,n-am vazut pe-acilea nici un om rau sau bogat,numai sarmani.
  Om fi noi alesii bree,ce drea.. 🙂

 94. monica Says:

  Imi zici si mie ,cati stiau de Nichita cand era in viata?Si cand traia,o ducea bine ? Norocul lui erau surorile,ca de la autoritati mai nimica,n-asa?

 95. AVP Says:

  Asa e, Monica : noi sa fim sanatosi… ! Domnu e mare…

 96. monica Says:

  si drumul luuuuung

 97. monica Says:

  Si daca mai ai si vro cruce de o tona s-o cari…….

 98. AVP Says:

  Moni, cu Nichita e alta poveste, aloo… Nichita a fost un baftos, in viata fiind… El, de altfel, traieste si azi din gloria de altadata 💡

  In timpul vietii a publicat ce-a vrut si cand a vrut si a avut bani cat io si tot neamu meu n-am avut. Bine, ca Nichita a fost un risipitor clasic, chit ca un poet modern, asta e alta poveste…

  ps.De-un paregzamplu, Nichita era redactor-sef adjunct la Romania literara (desi cred ca nu stia nici unde e redactia, cel putin intr-o vreme), de unde primea un salar nu tocmai neglijabil (in orice caz mult mai mare ca salariu meu din vremea aia), putea, de asemenea, sa-mprumute cati bani voia la Fondul Literar (si sa nu-i mai dea inapoi niciodata), iar daca publica o poesie (si publica foarte des, practic cand voia) era platit de 10 ori mai bine decat mine (care n-am publicat de altfel, pe vremea aia, decat cateva poesii…) Nu mai vorbesc de numeroasele premii literare pe care le-a primit, dintre care numai premiul Herder era-n valoare de 25.000 de marci, bani grei la vremea aia, pe care daca io i-as primi acum pe-ntreaga-mi opera, cu ditamai Planeta-Ou cu tot, as crede ca mi-a pus Dzeu mana-n cap… 😳

 99. AVP Says:

  Asa ca nu mi-l da ca exemplu – cel putin din punctu asta de vedere – tocmai pe Nichita… 😳

 100. monica Says:

  :-B

 101. Andrei Alexandru Says:

  Stely,
  Multă sănătate pentru soţul tău, acum în special, când este în mâna doctorilor. Să dea Dumnezeu să fi nimerit medicul cel mai potrivit, cel mai învăţat şi cel mai cu har!

  De la tatonul.aa, urările cele mai sincere de însănătoşire!

 102. AVP Says:

  Iata un canticel ce ma remonteaza adesea, in vremile de bajenie…

  Ciuleandra

 103. orangeskorpion Says:

  salve, avp,
  salve, fanitzelor, vad ca numarul a crescut de 3 ori!
  felicitari
  🙂

  AVP,
  nu ai idee ce mult imi place si mie acest cintec, mai ales ca eu…..

  🙂

 104. Stely Says:

  Buna seara,
  Am sosit ,in sfirsit .Multumesc @Monica ,multumesc@tatonul aa si inca odata multumesc AVP ,ptru urarile de sanatate transmise sotului meu ,dar si ptru grija prieteneasca ce o manifestati fata de mine ..Sunt,e adevarat cam emotionata ,dar sper ca totul sa decurga bine ..Operatia in sine este banala ( hernie),dar nu se poate sti cum va fi ,avind in vedere ca este hipertensiv si ca nu a mai facut nici o interventie chirurgicala pina acum.Ar mai fi o problemutza care nu-mi da pace ,dar sper sa nu fie grava.
  @monica ,ai ghicit …Am momente cind sunt cam distrata si irascibila..Acum este unul dintre ele ,dar nu garantez ca nu vor mai fi si altele , dupa ce va trece problema cu operatia..
  Dar,te rog sa-mi spui daca sensibilitatea asta este exagerata ..Reprosul ca as fi patima mi-l faceau multi pe vremea cind lucram si cind ma „aprindeam” in polemici cu colegii de serviciu.. Credeam ca m-am schimbat 😳

 105. Goldmund Says:

  @Insemnari de iarna
  In fiecare zi merg de doua ori cu metroul,odata sa evadez si a doua oara sa ma bucur pentru intoarcerea acasa.De obicei citesc dintr-un roman pe aceste drumuri plictisitoare.Borges spunea ca el e timorat si terorizat cu gandul la plictiseala,de care ii era mai mare frica decat de moarte!.Acum cativa ani am studiat pe aceste drumuri ore intregi fizionomiile oamenilor,calatorilor din spatiul real si trivial si anonim al vagoanelor de metrou(spre deosebire de Paris,la noi in U-Bahn este o liniste aproape ireala,parca ramele aluneca pe o perna de aer)In acest timp am aflat mereu fizionomii perfecte,osoase,bine caracterizate si conturate,bune de pictat.Daca as fi fost chirurg „reparator”,probabil ca in acelasi timp as fi descoperit milioane de nasuri si guri si frunti si ochi de …”corectat”,dar mie imi place sa pictez.Din acest punct de vedere,oamenii „mei”sunt perfecti,frumosi,nu au defecte,o lume ideala,sigur pt. mine lumea asta chiar exista. Am fost atat de mult incantat de acesti oameni incat am umplut repede doua caiete cu notitze si desene lapidare.

  Dupa care si BB m-ar fi obosit.(BB a fost actrita mea preferata pe cand eu aveam 14 ani-se intelege de ce-ea avea pe atunci 20-shi…)Am trecut din nou la citit mai ales ceea ce citisem odata cand nu aveam prea mult habar despre aceasta viata minunata…(de ex. una este sa citesti la 16 ani Don Quijote de la Mancha-Cervantes,sau Moby Dick-Melville,si cu totul altfel stau lucrurile daca l-ai citi la 40-60 de ani-poate cele mai reusite romane ale literaturii universale) Mi-am adus aminte ca Scaunele si Cantareatza cheala si Rinocerii le-am citit pe la 14 ani,impins de fratele meu mai mare care citise la acea vreme deja vreo 3 mii de carti.Am ras cu lacrimi-citeam si radeam cu lacrimi,citeam cu voce tare prietenilor,dar la a doua citire a pieselor de teatru-aveam probabil 20 de ani-nu mai radeam,la 30 le-am citit din nou si mi s-au parut chiar filozofice,s.a.m.d.De curand am terminat de citit Atemschaukel de Herta Müller-splendid,o comoara literara…

  M-am plictisit din nou de citit.M-am trezit in metrou admirand natura imbracata cu haine noi,stralucitoare, intr-un alb de zapada proaspata pe care l-am visat in copilarie si nu-l pot uita.(metroul „urca de cateva ori afara pt. ca oamenii au vrut sa nu merga tot timpul doar prin tunel!)Si copacii,acesti oameni din lemn cu mainile spre cer,par o dantela in alb si negru.Ce perfectiune!E iarna si multa zapada proaspata si totul asteapta sa fie descoperit,si voi si eu si lumea care trece,care vine….
  De fiecare data cand vin aici,parca sunt langa voi,langa focul vostru launtric.
  Va multumesc pentru ospitalitatea voastra.
  E iarna afara si ninge si e frig…

 106. Stely Says:

  orangeskorpion,
  bine ai venit !Nici nu stii ce dor mi-a fost de tine ! Fac si eu ca Dora, ca tot lipseste : tie, nu ? 🙄

 107. orangeskorpion Says:

  @stely,
  si mie mi-a fost dor de voi, v-am citit – aproape tot…
  nu stiu ce-i cu dora, probabil socrul ei….. este grav bolnav..stiam ca are probleme.
  va reveni ea sigur..
  🙂

  @Gura de Aur,
  Goldmund,
  superb ce ai scris tu acolo….
  super!

  scuze ca nu comentez la cele postate de avp si de voi, nu sint capabil…

 108. orangeskorpion Says:

  @stely,
  am uitat sa completez: sanatate sotului tau!

 109. Stely Says:

  @Goldmund ,
  Incepusem sa cred ca te-am pierdut .. Airevenit si nu cu ..mina goala 🙂 Ati revenit cu o minunata poveste de iarna ..Vedeti , ca nu am gresit, cind am spus asa ?”Ceea ce iti pot spune ,cu tot atita convingere si sinceritate ,este ca am tot atita respect si apreciere ptru ceea ce esti : un om desavirsit , deosebit de sensibil si bun..
  P.S …un artist si un iubitor al poeziei si literaturii universale „..
  Sper sa mai veniti cu asemenea surprize ..

 110. Stely Says:

  scuze@Goldmund : cind tu ,cind dv ?.. poate ma voi obisnui sa te tutuiesc ,dar trebuie sa vii mai des 🙄

  Oranges,
  Eu simt cind esti acolo ..in „papusoi” si …mai stiu ca esti prea modest .. Cit despre Dora ,stiu ca si-a anuntat o mica vacanta ..Vad ca pe messenger , nu este on line ..Ceea ce inseamna ca nu este acasa..

 111. Stely Says:

  mersi oranges !…deasemenea si tie ..

 112. AVP Says:

  @Goldmund – cooool… 😳

  @Stely – esti dulce, ca de obicei… Intelegem din ce in ce mai bine de ce era sa devii… 😳

  @ Orange – desi provii din arealu germanic, hypercivilizat, al Planetei-Ou, ca si Goldmund, Hantzy sau neamtu-zigonu (bine, despre acesta din urma am inceput sa am serioase indoieli… :evil:), pentru ca esti un hom de o desavarsita sanatate mentala si sufleteasca, ti-ai insusit deja pardigmele rumânului get-beget… Sa fii felixit si liubit, fratre… ! Omu, de altfel, nu este altceva decat memoria sa…

 113. orangeskorpion Says:

  avp,

  adica?????

 114. AVP Says:

  Adicatelea, gandesti si traiesti ca si mine, ca orisice rumân…

  Iti repet: omul – fie el, ab origine, neamt, frantuz, rus, ruman, papuas sau burkinofash – nu e altceva decat memoria sa…

 115. orangeskorpion Says:

  avp,
  si asta este rau sau este bine?
  🙂

 116. AVP Says:

  Nu este nici rau, nici bine, aloo… Este absolut normal.

 117. monica Says:

  @goldmound ,
  ai scris minunat ! nu ca pana acum ar fi fost altfel,dar de data asta ti-ai dat pe’afara sensibilitatea si talentul.
  Toata ziua m-am gandit ce putem face ,noi,oamenii care-l apreciem pe AVP,pentru el.Din solidaritate se pot infaptui multe .As zice ca platforma lui ar trebui sa se transforme intr-o „platforma de luni” in care toti prietenii sa-si descarce creatiile,pentru ca sunt destule pe aici.
  @Orangescorpion,
  indraznesc sa te salut si eu cu toate ca nu ne cunoastem.
  Astept sa continue pe aici ,cu toate ca are „casa lui”Tatonul.aa,Hantzy si altii.

 118. AVP Says:

  @Osk, nu exista nicio natiune „mai presus de toate in lume”, uber alles in der welt” , aloo…; si deci este indiferent daca te nasti neamtz, ruman sau papuash… Nu importa ce om esti, ci ce caracter esti… ; caci poti fi o simpla lichea, indiferent daca esti neamtz, papuash or jagardea….

 119. orangeskorpion Says:

  avp,
  m-am linistit
  🙂

  monica, salve,
  eu te citesc cam de multisor, adica de cind scrii aici la avp
  🙂

 120. orangeskorpion Says:

  richtig, Herr AVP!
  sehr richtig
  🙂

 121. monica Says:

  @Orangescorpion,
  multam !Si eu.

 122. monica Says:

  @AVP
  seara buna ,maestre si scuzele mele pentru azi.Odadui in bara cum doreste si didiloiu asta mic sa dau fereastra mea in bara.
  @Stely,bafta pentru maine,o sa fie bine!

 123. AVP Says:

  @Draga mea Moni, fii pe pace… Desi my friend Nichita a fost cel mai bun pretin al meu dintre poeti (chit ca diferentza in anisori era fix aceea dintre mine si taticutzu meu real, aloo…), pot spune cu mana pe inima si pe constiintza mea – nemaivorbind de competentza mea… – ca Nichita a fost un poet mai putin important decat se crede, in lumea belferilor, ca va fi fost, ceea ce nu-nseamna ca n-a fost un poet mare, aloo… Insa la Nichita aura fizica – tipu era de o frumusetze si de o gracie unice… – a contat muult mai mult, asa cum se-ntampla de obicei cu oamenii care se bucura de succes in timpul vietii lor reale, in ierahizarea creatorului

 124. AVP Says:

  Vedeti c-am updatat commentu anterior… 😉 Va recomand, de altfel, sa cetiti comentariile mele la a doua sau la a noua mana, aloo…

 125. monica Says:

  M-ati auzit pana acum maestre ,vorbind de altul
  decat de dragul meu de Blaga?
  Nu stiu astazi,ce ma apuca ,probabil ca nestudiind m-am lasat influentata de spusele uneia dintre surori,cunoscuta de mine intamplator,prin 93.Promit ca nu mai deschid gura ,decat atunci cand stiu ceva.
  Invelisul a contat si ieri,la fel de mult cum mai conteaza astazi?

 126. Stely Says:

  monica , spui asa : „As zice ca platforma lui ar trebui sa se transforme intr-o “platforma de luni” in care toti prietenii sa-si descarce creatiile,pentru ca sunt destule pe aici.”
  Eu as propune sa se numeasca :”cyberspatziu literar de luni pina ….duminica ” 😀 adica ,doar „de luni” e prea putin spus , la cite talente se prevad a se aduna.. 🙄 . AVP ,CC,Goldmund sunt hypergreii .. noi vom fi apostolii si „propagandistii”.. cum ar spune rautaciosii :”pupinii”..Aici s-ar zice ca eu sunt deja consacrata ..

 127. Goldmund Says:

  @pentru toti
  Langa Viorel si cerul e mai jos si lumea pare mai deosebita si noi ne simtim mai „mari”,langa Viorel.Ce spuneti,nu-i asa?
  Numai de bine si sper sa ne intalnim-cu voia bunului Dumnezeu-si maine,
  tot aici

 128. monica Says:

  @Stely,
  Toata viata am stat smirna in fata celor invatati,pt ca asa sunt eu nu c-as fi vreo pupi,iar daca mi-am si putut da cu parerea(ca sunt mai multi d’aia mari care-ti stuchesc cate una de nu te vz)a fost f bine.
  Da ma consider in apostolat pe aici pt ca e unul liber si nu incorsetat ,nou si novator si ca ma simt bine aici.Atat de bine ca de cand va cunosc,nu-mi mai pierd timpul cu mizerii tv

 129. Stely Says:

  moni,
  Sper sa fie bine miine ,dar am alta temere ….Mi-a atras insa atentia ceea ce spusesi colea:
  „dar cand eram internata ca sa fiu operata de un cancer,acu vro 23 anisori”… Chiar asa ? ai trecut prin asta?! .. sau am inteles gresit, ca de la o vreme incoa.?.
  @tatonul aa. Stiu ca sunteti suparat pe o sumedenie de doctori din spitalele romanesti ,dar am incredere in doctorasul asta ..Il cunosc f.bine ca si fosti colegi de spital (lucram la acelasi etaj in spitaluljudetean ). I-a salvat viata tatalui meu ,pe care l-am adus de la un spital bucurestean intr-o stare f.grava ,cind nu-i mai da nimeni nici o sansa..
  Am fost surprinsa de curatenia si modernizarea sectiei de chirurgie unde el este sef de sectie ..Cred ca va fi bine..

 130. orangeskorpion Says:

  avp,
  ora 20.55

  inclin sa-ti dau dreptate!
  noapte buna

 131. Stely Says:

  @Goldmund ,
  😀 vreti sa-mi uzurpati scaunul de „prim pupin”? Pai ,eu nu suport sa fiu detronata de pe locul meu. 😳 .. si monica aspira incet ,incet la „scaunul” meu 👿

 132. Victoria Says:

  AVP,domnule
  Ma bucura mult ciudat de frumoasa intamplare de a gandi in acelasi timp la acelasi lucru; ma refer la a deveni-dvs-membru USR. Eu am actionat precum stiti, intreband la sursa, caci cunosc/cunosteam lumea scriitorilor din interior.
  Problema dvs ( de a nu fi publicat cele 3 volume necesare) este reala, dar nu insurmontabila; orice regula/lege are exceptii; dl Manolescu insusi a spus intr-un articol, ca a aprobat -de ex- o derogare de varsta pentru un scriitor;( 60 ani e varsta oficiala pentru a obtine indemnizatie de merit).Precis au fost, sunt si vor fi si alte exceptii, care ..confirma regula, desigur.Sunteti jurist si stiti bine acest lucru.
  Va doresc sa aveti parte de bunavointa si flexibilitatatea celor care va apreciaza cererea. Prin bunavointa, ma refer strict la aspectul administrativ/bureaucratic , nu la valoarea scrierilor dvs.
  Si ca o nota personala, va spun ca aveti de luptat cu imensele! oh! super-dilatatele orgolii din bransha. Fiecare se crede , si afirma despre sine ca e super-genial, marele, unicatul, geniu de exceptie si alte superlative absolute (bombastice si… uneori hazlii) ; dar ca, implicit, ceilalti ( toti), nu sunt ca el/ea si DECI nu ar avea dreptul sa accesseze aceleasi beneficii…
  Sper sa gresec ,dar eu nu am intalnit un scriitor roman in viata, sau quasi-recent disparut sa fie ( mai) smerit.
  Cred deci ca „lupta ” dvs s-a dus si se duce pe acest taram, al orgoliilor celor de care – foarte pamanteste depindeti.

 133. monica Says:

  @Stely,cu lucruri de felul asta nu se glumeste,nici macar atunci cand vezi ca softul tau este de buna calitate ,macar dpdv medical.Este asa cum am scris si iata-ma ca sunt pe-aici.
  In ceea ce priveste locul,daca nu te-as cunoaste ,m-as repezi sa-ti esplic ca…… asa ca mai bine,nu.Ma bucur ca @Victoria il indeamna pe AVP sa purceada la lupta cu birocratia si cu orgoliile din USR,dar stai cateodata si te gandesti la ce drea…atata lupta?
  Viata m-a dus la un moment dat prin casa unui mare scriitor (asa-l consider eu,chit c-a poopit cu duiumul in era socialista) nu pentru opera studiata prin scolile din Ro ci cealalta,nestudiata;si scriitorul asta avea o cumnata( din partea nevestisi )al carei sot se juca si el cu condeiu,dar la modul asta ,ca al nostru(al meu si al tau).Nu-ti spun ca omul este, sau a fost mai bine zis, ca a murit,membrul uniunii.Si se intampla asta ,cu intratul in USR cand AVP se chinuia sa-si publice Poemul de Otel.Sunt convinsa mie-n suta ca mai nimic nu s-a schimbat pe-acolo,ca in tara asta daca nu deschizi usile cu capu’ n-ai nici o sansa.

 134. Stely Says:

  @Victoria ,
  Fie ca „frumoasa întîmplare” sa va confere si aura de „stea norocoasă”.Nu degeaba se spune „Gînd la gînd cu bucurie”sau „Nu aduce anul ce aduce ceasul”..
  hmm!.. si cînd ma gîndesc ca aţi aparut numai ptru ca „duduia Stely” v-a stîrnit cu tendinţele ei de la un ..”bob ..zăbavă „(asta numai AVP o ştie..sîc)
  apropos , cînd mă adresez unei tipe cu „duduie „o fac ptru ca mă enerveaza ,şi îndeobşte, unei tinerele ..Şi dv. la fel?
  Ei,dar ce bine ar fi sa fiu mai tinerica !.. Dar , ptru asta (ca m-ati considerat mai tinerica ) cit si ptru „intimplarea frumoasa „,ma simt f. bine..

 135. AVP Says:

  Victoria, Moni, Stely – in ordinea descrescatoare a ultimelor aparitii pe-aci…-, cunosc prea bine furcile caudine ori stancile tarpeiene ale Birocratiei sau – ca sa fiu mai znob – ale kastelului kafkian, caci tocmai de aia m-am scarbit pana acum sa fac pasu’ ala, chit ca – iacata – risc sa dau ortu popii de foame si de sete, ca gherganu, cu fontana la perete… Am scris, de altfel, mai demult despre chestiutza asta… :

  Da, mey: la portile orientului nu existi decat daca te prezinti cu caciula-n maini la bimbasha (fie el politician sau afacerist sforar, academician plenar, popa ortofox cica dedicat sfantului har, simplu securist ori mare critic literar) si-i faci salamalekurile de rigoare, eventual ii dai peschesu, ploconu sau macar ciubucu ca fiecare ori egzecuti alt ritual de supunere/ clientelizare, din care sa se vada clar ca tu esti doar un mujic kknar, iar el este marele mahar, secretar general, boier al mintii plenipotentiar or alt balkanic star, ce poate fie sa te-aburce in al ierarhiei sau bisericutei sale car, fie sa te-arunce, daca nu la puscarie, pe mana gealatului lorar, atunci in pulberea anonimitatii si-n saracie lucie, macar…

  Valoarea…? pentru ai nostri e o simpla fandacsie, o chestiutza ce tine de pile, cunostinte, relatii, nepotism si cumetrie, de cantitatea de gratzii pe care binevoieste sa ti-o distribuie nashu sau bimbasha, daca-i achiti peschesu sau barem ispasha (fiindc-ai uitat sa-i pupi mana si lui nasha/ tovarasha…) Institutiile, autoritatile sau panteonurile nu sunt ierarhizate nici pe departe dupa competenta sau dupa rezultate riguros si honest cuantificate, ci dupa influenta, popularitate sau datu din coor/ coate, dupa sacii de bucate carati beizadelelor sau pasalelor toate, dupa simpatii/ antipatii, dupa nepotism, partidism sau alt ism, pe care nu-l descurajeaza nici macar perspectiva unui cataclizm organizational sau chiar sistemic-social, determinat de faptul ca totul este vraiste, putred, calp, plescar, gregar, bisnitar, nefunctional, zavistios si resentimentar in acest decrepit bazar oriental…

  Ai crede poate ca personalitatile loco mai cu har fac exceptie de la acest tragi-comic bestiar…? Aiurea… Budai-Deleanu, poetul nostru poate cel mai national, a fost ignorat un secol si tratat – ca si Anton Pann – ca un oarecare scriptolog sau scripcar… Eminescu barem nici n-a fost propus academician, d-ala catzavenc-vanturar macar, si-a terminat-o intr-un sanator infernal… Caragiale a fost fluierat la timpul sau ca un obraznic cotzcar, tratat de colegi ca un becisnic berar si-a murit in exil ca un fugar… Iorga a fost intors de 3 ori de la usa Academiei, de f-un inimic momental, pana cand ista a dat ortu popii, fiind uitat ad-hoc de contingentu-i tzucalar… La randu-i, Iorga insusi l-a tinut pe E.Lovinescu in usa la Academie, fiindca scepticu mantuit nu-i laudase nu stiu ce poesie kknie, nici macar fistichie… In fine, Manolescu e respins de-o academie rosie, desi e auctoru poate ultimei mari istorii a literaturii neaose de hartie… Asta ca sa nu mai pomenesc, n-asa? de figura pe care chiar respinsu N.M. i-a facut-o unuia, olelie lie, dupa ce la un moment dat il decretase un ingeniu de aborigena feerie, un „poet extraordinar”, c-un epistolar fenomenal, dar pe care, dupa ce poeselu a calcat pe becul relational si l-a infruntat pe Nashu generatiei literare de pe val, boieru s-a suparat ca orisice mahar din Levantu fanar si l-a scos pe imprudent din opu-i iepocal… Halal… 😉

 136. Stely Says:

  monica,
  sa fii fericita ca sa-ti vezi nepotii cu scolile terminate si cu stranepotii macar mici „didiloi „.Cit despre asta :
  „ceea ce priveste locul,daca nu te-as cunoaste ,m-as repezi sa-ti esplic ca…… asa ca mai bine,nu..” E de rau ?..Cred ca ti-ai dat seama ca am glumit..
  Iar despre chestia cu deschis „usa cu capul ” cred ca dinspre partea lui AVP se va intimpla cind „va ingheta iadul” ,ptru ca daca ar fi vrut si ar fi putut ar fi facut-o de mult..Poate ,s-o faca cineva in secret .. 👿

 137. AVP Says:

  @My Stely… 🙂

  Hai, nopate buna va zic, my friends !

  Yours,

 138. Victoria Says:

  Stely, duduie

  Ce-ai afirmat, afirmat ramane si uneori incercarile de a da explica,ca in cazul de fatza, pot sa incurce mai rau ( cf. principiului- Qui s’excuse , s’accuse!). De altfel, de cateva ori , insasi maestul AVP a intervenit spunandu-ti ferm, pe blog, ca nu-i place sa fie directionat..de nimeni! ( cam asa ceva); nu ca ti-ar fi schimbat stilul de a lua in primire pe primul venit si a-l apostrofa „sanatos”.

  Despre comparatia ta -prin august ’09- cum ca Planeta Ou e o a doua Cantare a Cantarilor, ti-am raspuns, exprimandu-mi clar dezacordul la exagerarea ta; citeste Biblia si vezi ca Solomon, autorul Cantarii Cantarilor e numit cel mai intelept om care e existat pe pamant.
  Sigur, poti sa nu fi de acord cu Biblia…ci sa iei selectiv ce -ti convine si sa pui intentionat sub tacere ce nu vrei … si-atunci e manipulare de texte: sau sa omiti ansamblu de dragul detaluilui -si acela subiectiv si personal, in cazul de fatza = a fi fan AVP
  Asa cum, corect era ca , daca ai citat problema cu mine din august ( si deci totala mea retinere legata de afirmatiile si comparatia ta), sa fi spus ca mi-ai raspuns cat se poate de repezit si m-ai ..( passe-moi le mot!) stropsit, troznit , adresandu-mi un..te citez: ” pariez ca nu ai citit Biblia”..etc
  Te rog Stely adu integral raspunsul tau de atunci,; ma intreb de ce , iar, intentionat,aduci un text, rapuns trunchiat, favorabil tie?!! oare din dorinta de a cadea tu in picioare, no matter what?…
  Mie mi s-a parut mai mult decat o indrazneala a ta..anume o obraznicie! sa pariezi -total gratuit-pe necititul meu… Exact pe ce te-ai bazat?in afara de stilul de activista care apostrofeaza pe oricine misca in front?
  Fac abstractie de posibila mea varsta sau posibil statut de bunica, sau , sau ..si nu am de ce sa ma laud tie ( si nimanui) DE CATE ORI AM CITIT BIBLIA,..
  Este motivul pentru care nici nu ti-am mai raspuns si te las in stilul tau care nu este deloc si al meu.
  Raman la mirarea comparatiei tale -repetata si mai recent… Mirarea mea fatza de indrazneala ta vine si de la faptul ca- zici tu- te-ai cununat in Biserica,( sfidandu-ti superiorii si pozitia) cu fiu de Preot ( deci ai/ai avut in familie ghid pentru a pastra raportul Biblie = scrisa de alesi, profeti, sub Har si alte scrieri ale muritorilor, fie ei si speciali.
  De ce nu compari cu marile nume de scriitori , din toate timpurile,ai lumii, ?
  De altfel maestrul AVP insusi, te-a pus la locul tau cu comentariul sau de la 13:37 ,11/01/2010, citez:
  „Cat priveste comparatia “Planetei-Ou” cu Cartea Cartilor, sper ca toata lumea intelege ca e o exagerare cu scop pur didactic, desigur… In realitate – asa cum arat chiar eu in prologul “Planetei-Ou” -, cu Cartea Cartilor n-ar putea fi comparata, in actual, decat intreaga Bibiloteca pe care umanitatea a creat-o incepand de la anno domini 1 si pana in prezent…”
  Stiu ca ai fire de activista , care sa aiba dreptate mereu, dar eu am alta fire fapt pentru care , de la „pariul tau ” bazat pe ce? .. despre ce am citit sau nu eu…m-am lamurit cu cine am de-aface, te-am evitat/ignorat si asa voi face si in continuare.
  Sanatate sotului tau, tie si familiei.
  Daca nici varsta ( zisa a Intelepciunii) nu te tempereaza…?!
  Prefer sa nu-mi raspunzi, eu oricum nu te voi citi.
  A bon entendeur, salut!

 139. Stely Says:

  Victoria ,monica : cred ca ati citi si v-ati lamurit..
  Eu inclin sa cred ca „exceptia infirma regula”.. Sunt prea multi pe acolo carora le-r crapa obrazul de rusine sa-l respinga .. Pai,daca -i asa ,adica sa-l respinga ,vom face un scandal de va vui toata blogosfera .. Ori la bal ori la spital…pai, cum dreaq .. :mrgreen:

 140. Victoria Says:

  Erata:
  La mesajul meu de la ora 00:10, in randul intai, rog cititi „a da explicatii” nu cum gresit am scris.
  Cred ca sunt discutabile si niste virgule , sau lipsa lor: aveti dreptate, dar cum spuneam Qui s’excuse , s’accuse..

 141. Stely Says:

  Hopa ! Cind credeam ca am scapat de cei” trei crai de la ..rasarit ” …zbang ! Asta e ! Dar, nu mi se pare corect ..
  Sunt multe lucruri acolo pe care mi le-am asumat si insusit ..Citatele le-am dat in conformitate cu scopul pe care l-am ales ,nu ptru a o contrazice pe Victoria ,ci ptru a -mi argumenta , sa zicem „,exaltarea „sau revelatia mea asupra ideii .. Si ,cine, pe cine, pune sau a pus la punct.?. Asa cum a facut-o acum ,asa a facut-o si atunci .. A plesnit si a fugit ..Dar , asa-mi trebuie , cind nu-mi vad de treaba si-mi pun viata pe tava .. Totusi, imi permit sa spun ca ptru cineva care pretinde ca a citit Biblia de mai multe ori , si i-a inteles mesajul ,consider ca prin modul cum a gasit sa ma puna la punct, nu difera cu nimic de cel pe care il acuza la mine.. Culmea ,ca de cite ori am tendinta sa fac pace cu cineva, mi se raspunde cu declaratie de razboi ..
  Dar,daca faptul ca mi-am permis sa cred ca Victoria n-ar fi citit Biblia ,fara sa stiu daca e adevarat ,deci ,ptru asta, eu acum imi cer scuze ,chit ca faptul s-a consumat asta vara si nu acum.. Si daca tot s-au dat citate, cu privire la cum m-a contrazis AVP, privind respectiva comparatie ,dau si eu citatul cum a raspuns AVP la postarea cu pricina :
  „Si, da, mi s-ar fi parut firesc sa te revolte comportamentul meu jignitor fata de civilizatul si decentul @Goldmund.”

 142. orangeskorpion Says:

  nu va fi pace pe pamint niciodata….
  pai, cum sa fie, cind intr-o comunitate (virtuala) de 10, 5, 4 si chiar 3 oameni exista trozneli….

  cred ca asa este croita specia maimuteasca umana pe planeta Ou.
  🙂

 143. Stely Says:

  http://emilthor.wordpress.com/2009/08/29/planeta-ou-remember/#comments

  Buna dimineata
  Stau imbracata ,in aseptarea telefonului de la sotul meu .
  Ptru ca @Victoria a gasit de cuviinta sa-si exhibe nemultumirrile strinse de mult timp, cu privire la o remarca a mea, pe care o consider nevinovata m-am gindit sa va dau linkul cu pricina si sa va las pe voi sa judecati singuri (pe cei care nu cunoasteti ) cum am comentat in ziua aceea si daca am facut eu acuzatii sau „trosneli „,obraznicii sau am avut tot felul de atitudini specifice nu stiu carei categorii ..
  Aveti sa vedeti ca am intrat in ziua aceea dupa o perioada de timp de tacere pe care mi-o impusesem tot din cauza unora care gaseau de cuviinta sa ma ironizeze si chiar sa ma injurieze ,nu ptru opinii politice,ci ptru faptul ca imi manifestam sincer aprecierile asupra operei lui AVP.
  Am aparut in ziua aceea si am si postat ,intrucit era un eveniment deosebit ptru AVP si asa am gasit de cuviinta sa-l fac cunoscut ..Faptul ca am fost apreciata si laudata m-a cam facut sa-mi „pierd capul”si sa fac micile remarci la adresa @Victoriei ..

 144. Stely Says:

  Gata,
  am plecat..

 145. monica Says:

  Multi dintre noi se gindesc la lumile lor restranse si cred ca le-au vazut pe toate.
  Credem ca intelegem tot,ca stim tot,cand, de fapt ceea ce stim(si ne aducem aminte) este o simpla picatura
  in vastul ocean al existentei.Universul este atat de amplu! Imaginati-va un fir de nisip pe fundul
  oceanului, asemuiti-va lui si veti incepe sa-va dati seama de extraordinara intindere a existentei.
  Simtamantul care va cuprinde este o umilinta profunda ?

 146. Hantzy Says:

  Hallo monica,
  Aflat in pauza de pranz am dat o raita pe aici, mai ales ca n-am putut-o face in ultimele doo zile. Comentariul tau mi-a aparut primul sub felinare, si m-a bruscat oarecum. De ce umilinta?! Poate fi apreciere, autocunoastere, dorinta de cunoastere, fascinatie, sau chiar mandrie ca intelegem ce se intampla nu doar la distanta de-un cot prietenesc …

 147. monica Says:

  „Cat suntem de mici in vastul ocean”are cam acelasi inteles (dupa mine)cu ce-a zis AVP mai sus,raspunzandu-i cuiva;
  „In realitate – asa cum arat chiar eu in prologul “Planetei-Ou” -, cu Cartea Cartilor n-ar putea fi comparata, in actual, decat intreaga Bibiloteca pe care umanitatea a creat-o incepand de la anno domini 1 si pana in prezent… “Planeta-Ou” nu e decat o biata carticica printre altele mii si zeci de mii – daca nu cumva zeci de milioane-ale Blibliotecii.”
  Bineinteles ca sunt fascinata de tot ce aflu,tot ce stiu si tot ce ma-nconjoara ,dar imi dau seama ca resursele inepuizabile 😉 se inscriu totusi intr-un intreg,pe care eu nu-l pot controla,oricat as vrea.De aici si umilinta aceea de care vb ;nu e vb de o umilinta ordinara si de una indreptata catre Creatorul ,care a infaptuit toate aceasta mirabila corola.
  Ma bucur c-ai mai intrat prin casa AVPului,te asteptau cu totii mai ieri cand spiritele intrasera ,din cauza emotiilor lumesti,in vii dispute.

 148. monica Says:

  Resursele meleinepuizabile- scuze

 149. Goldmund Says:

  @valiza sau avatarul unei idei
  Tocmai reusisem sa ma asez la fereasta metroului de unde pot sa privesc orasul,bisericile si albul zapezii noi,atunci cand ma pregateam de scufundarea in lectura unui nou roman(Dinstag bei Morrie de Mitch Albom-in engleza „Tuesdays wich Moririe”)cand pe locul vis a vis de mine ia loc un domn cu parul inchis la culoare,taiat scurt,ingrijit,imbracat intr-un palton negru elegant si care ridica pe piciarele lui o „geanta-diplomat”din aluminiu stralucitor, care arata mai degraba precum o valiza masiva.Am vazut multe „genti-diplomat”,serviete,ruck-sack-uri in toate formele,culorile,materialele si dimensiunile,dar o valiza din aluminiu pentru acte nu mai vazusem.

  Nu stiudece ,dar dintr-o data mi-au trecut prin minte tot felul de calatorii imaginare si reale,la „bagaje de mana” si „valize”.M-am gandit la valizele celor care au fost alungati,deportati,urmariti politic,celor care au fost aruncati in lagarele mortii,la victimile dictatorilor stalinisti,comunisti sau nazisti,si bagajul lor material si sentimental,la micile lor comori de care nu doreau sa se desparta,la acel ceva care le-ar aduce aminte de „acasa”.Ce e mai greu de suportat?Bagajul material sau bagajul sentimental?”Lupus est homo homini”

  M-am gandit daca as fi deportat la ce as lua intr-o singura valiza daca as fi nevoit sa parasesc locul natal in 24 de ore.Important ar fi mai degraba ce as lasa in urma mea,ce n-as putea duce cu mine intr-o valiza.La asta m-as gandi daca as avea timp.Doar 24 de ore….

  M-am gandit la cei exilati si la cei ca mine care au ales sa-si paraseasca tara pentru totdeauna pt. ca nu au avut de ales, si care aveau voie doar 70kg./peroana sa scoata din tara.Sotia si cu mine am ales sa luam doar carti,o parte din biblioteca noastra din Bucuresti(cca. 700 de carti plus albume de arta,albume cu fotografii..,spre nedumerirea „vamesilor”care ne-au spus ca puteam lua cratitze si mobila de bucatarie in loc de..”cartile astea”)Altii care au „fugit”din stalinismul romanesc si-au legat actele cele mai importante la brau,le-au infasurat cu grija intr-o punga din plastic si au trecut Dunarea inot,mai ales iarna cand nu erau atatea controale precum vara….Nimic nu-i mai de pretz ca libertatea.

  Si mi-am amintit de ultimul drum pentru care nu mai avem nevoie de bagaje,nici macar de o valiza.Ce ar incapea intr-o valiza pentru eternitate?Daca sufletul reprezinta o parte din Univers,”suflarea dumnezeiasca” atunci nici toate valizele lumii n-ar avea loc pentru un singur suflet.

  Intr-un tarziu,vecinul meu de vis a vis a scos din valiza o revista „Der Spiegel” si a inceput plictisit s-o rasfoiasca.Am deschis cartea si am luat-o pe urmele lui Albom,uitand de lumea reala,cu toate ca nu-mi ieseau din cap suferintele oamenilor si valizele lor,comorile si visele si sperantele bine impachetate si poate invelite in pungi de plastic sa nu le strice rautatea oamenilor.

 150. Goldmund Says:

  La toti multa sanatate!

 151. monica Says:

  @goldmound
  Frumos ,incanta-ne in continuare !

 152. Hantzy Says:

  Daca tot e seara literara, pun si io o incercare mai veche, dar inca de actualitate:

  CONCEDIUL DE FACTURI

  Azi mi-am luat concediu. Nevasta a plecat la munca de la opt fara un sfert: e la bugetari. Ne-a costat salariul ei pe un an, dar merita. Mai avem de amortizat doar trei luni. Azi am de facut platile lunare. Asa ca il trezesc pe ala micu’ si-l manjesc si pe ochi pana il conving sa-ngurgiteze cerealele muiate in lapte, apoi il duc la gradinita si-l predau cu ambalaj cu tot. Ascult pentru a saptea oara lamentarile unei educatoare cu par cat pentru o periuta de dinti ca stropeste fetele cu apa, si-i promit ca de fiecare data, ca voi lua masuri. Nu iau niciodata, dar trebuie sa fii consecvent cu cadrele didactice.
  E dimineata, soare si adie vantul. Se coc zarzarele. Alea care-au mai ramas pe ram, ferite de dorinta de indigestii a pustilor din cartier. Imi strecor cu grija Escortul intre doua E-uri noi-noute, metalizate, ce le admiram suferind de catva timp in fata noului magazin Panasonic, si dau sa ma indrept spre cladirea Financiarului. Trebuia sa storc din nou pungulita pentru noua scorneala a primarului pesedist: taxa de salubritate. Amanasem in speranta unei indexari plata acestei taxe, pana la limita termenului. Acum nu se mai putea. Dar nici sefu’ asta nu vru sa-mi adauge vreo doi poli la leafa. Cica nu-i de unde! S-o spuna lui mutu’! Doar eu ii fac delegatiile la Otopeni, ca ma am bine cu simpatica de la coletarie, si pentru un Enescu in plus nu dureaza vama mult. Basca imi accepta scrisoarea de garantie vamala prin fax. Asa ca stiu bine cat ii iese. Deh! Ii inmultesc lui banii, daca n-am ce sa inmultesc pentru mine.
  _Domnu’, Domnu’! Da’ parcaria n-o platiti?! ma interpela o fatuca cu mustacioara, bine impachetata intr-un maieu verde si pantaloni candva albi, prin care se distingea dantela rosie a lenjeriei.
  _Ar trebui sa va cer banii pe capacele de roti, care mi-au disparut aici acu’ o saptamana! zisei cu naduf, neputandu-mi lua ochii de la claia cu pretentii stiliste, care-i imbrobodea cu reflexe de cromoplatin vinetiu dovlecelul, dealtfel mare cat pumnul din dotare-mi.
  _Io’s noua! Di ieri am incieput! Da’ a doua oara nu vi li mai fura, domnu’!
  _Sunt convins! si plecai covarsit de marele adevar ce salasluia in cele declarate de fetiscana, care scoase un petec de hartie, cam creponat pentru a mai fi oficial, de sub stargatorul unei Skode alaturate si fixandu-l pe parbrizul Fordului meu. Asta e! Trebuie sa pice ceva! Chiloteii „Triumph“ sunt scumpi ai naibii la Steilmann!
  Patrunsei pe culoarele prost luminate dar bine imbibate de miros fetid ale administratiei. Un batranel cu vocea tremauranda, injura de mama focului primarul, care indraznise sa atenteze la buzunarul si asa firav al pensionarilor. „Idiot sa fie cel ce-o plati salubritatea!“ incepu timid ofensiva zarindu-ma si asteptand sa vada cu ce treburi. Ca sa-l evit, bagai la primul ghiseu nasciorul prin spatiul permis de carligul ce tinea geamul sa nu cada cu totul, si intrebai unde pot plati taxa respectiva.
  _Ghiseul patru, da’ fata a plecat! Are o cumatrie!
  _Sa-i traiasca! Da’ nu pot plati atunci la dumneavoastra?
  _N-am casa de bani aici sa va dau restul!
  _Nu-mi trebuie, multumesc!
  Bucuros ca am scapat asa usor, fara rand si fara pipaiturile curioase ale conationalilor cu nume de bautura jamaicana, am intrat in noul magazin, in care instalatia de aer conditionat si spoturile din tavanul fals creau o atmosfera ce te-ndemna sa mai stai si poate-poate cumperi ceva. Era liniste si placut. O fosta colega de generala, rujata complet, ba chiar si ceva in plus, imi zambi larg de dupa galantarul cu aparate. Am ales un „Braun“ de barbierit pentru ziua lui taica-meu si am plecat scrasnind. Simona, fosta colega, care nu se prea omorase cu cartea, era „ajunsa“: nevasta directorului si posesoarea uneia din cele doua automobile, ce-mi provocau suferinte. Asta n-o impiedica insa sa-mi arate casa de bani fara maruntis pentru rest, asa ca se mai duse o mie. Daca mie mi-a trebuit inginerie?! Socotesc prea mult!
  Ca fulgerul am platit si telefonul si curentul. N-am pierdut pentru asta decat 2 ore, cativa firfirei ce nici nu merita sa-i soscotesc si n-am injurat decat de trei ori. Apoi am lasat bacsis vanzatoarei de la paine pentru doi covrigi meniti sa-mi astampere senzatiile provocate sucurile gastrice, dar m-am poticnit la Asociatia de locatari de o zdreanta de hartie mazgalita, pe care bunelul responsabil ne informa politicos „ViN IMEdiat!“ Dupa trei tigari fumate la unghie, am plecat la TV-cablu sa-l achit si pe el, sa nu fie gelos. Reintors dupa numai un sfert de ora la Asociatie, l-am prins la timp pe bunel ce dadea deja sa plece. Cu gesturi de felina batrana (chiar pe duca as putea spune), numara banii si imi taie o chitanta pe care caligrafie cu un creion chimic ceva din care reiesea totusi ca am trecut pe la el. Pentru bunavointa de a se intoarce i-am mai captusit putin buzunarul pe interior, sa nu-l dea jos vantul. Si soarele ardea obsesiv, de parca n-ar fi avut altceva de facut decat sa ne tembeleasca pe toti in Baraganul asta nesfarsit. Nu ne ajungea efectul de sera sau patura de ozon incompleta.
  Doua ore mai tarziu si inca cativa fosnitoare cu „Eclipsa“ date pe sucuri in timp ce facusem „coada“, il supravegheam pe tinerelul imbracat in uniforma bleu, cum imi turna superul fara plumb in rezervor, urmarind cu atentie cadranul prafuit si matuit al pompei. Mesteca guma, lasandu-si buza de jos sa se balangane incretita, intr-o incercare de a arata ca nu-i nimeni mai tare ca el. Cam tot asa ma simtisem si eu la primul salariu. Asta pana l-am papat pe tot , pana lu ultimul leut in aceeasi seara la „Select“ cu prietenii. A fost ultima data cand i-am trecut pragul. De atunci nu-mi mai permisesem. Era cald afara, iar baietasul flegmatic isi suflecase manecile, aratandu-mi tatuajele-i cu vapoare si sirene albastre, ce se armonizau cu uniforma slinoasa si innegrita pe la buzunare. Cate o picatura de sudoare, neverosimil de limpede in acea zi prafuita, se prelingea din paru-i aramaiu si carliontat, ce se zbatea parca sa scape din stransoarea sapcii rosii. Imi reaminteam de vorba profului de desen, repetand obsesiv: rosu si albastru sunt doua culori tari, ce nu dau bine impreuna. „De ce mama dracului, n-or fi avand si benzinarii astia vreun designer mai acatarii?“ pornii polemica in gand. Revenii insa repede la sentimente pacifiste: „O fi stelist patronu“!
  _ Treisutesaptej’demii! ma rupse din ganduri vocea de fetita a pustanului, ce-mi deveni brusc antipatic. Mai ca-mi veni sa-mi zvarl pumnul in mutra-i smechera de pompagiu la singura benzinarie din targ, ce mai si vindea. Deh! RAFO-ul nu mai daduse un strop de carburant de cateva luni, iar de la Ploesti mergea totul spre litoral: incepea sezonul estival.
  Din obsnuinta ma uitai rapid la indicatorul cu cifre albe pe fond negru, si vazui ca ultimul zero nu se „intorsese“ pana la capat. Tot din obisnuinta.
  _Hai dom’le platesti odata, ce dracu’?! Ne asteptam si noi randul! Imi striga un buzoian gras, prezentandu-si ombilicul printre perii ce se zbarleau in pauza textila dintre camasa hawaiiana si bermudas-ii decolorati. Statea rezemat, cu antebratele aduse unul peste altul, pe portiera deschisa a Daciei plina de kitch-uri automobilistice de provenienta turca. Imi veni sa rad, amintindu-mi de furia ce punea stapanire pe sotie cand vedea soferii cu palarie, dar avand o mina concentrata si sobra la volan, convinsi ca sunt „valabili“. Molusca ce ma privea cu superioritate pe deasupra ochelarilor de soare gen Elvis si gata sa ma ia la bataie pentru cel mai mic gest, facea parte din subspecia asta.
  Am platit si m-am aruncat cu un gest teatral, cat imi permiteau cele 60 de kile la 1,85m in troaca-mi si demarai in forta. Ehehei! Nu mai era rechinasul cabrio treisutedouzecisiopt „i“! Pe ala il vandusem cu greu, cu vreo luna inainte unui valutist, care a protit-o dupa doua saptamani intr-un exponent de marca a lumii vegetale, ce umbrea de multi ani soseaua spre Galati. Si ce violet frumos avuse sprintarul! Il vandusem dupa ce primaria ne daduse jos dughenele cochete din tabla ruginita si asigurate cu lacate aurii, ce tineau loc de garaje si pentru care unsesem sub primarul alalalt vreo doi functionari. In plus imi inghitea si doua galeti pline ochi la suta, iar de cand nu se mai da benzina pe cartela… singura care s-a bucurat a fost nevasata, spunand ca probabil asa voi avea mai multa grija de ea.
  si cand am cumparat Escortul de unu virgula trei am avut probleme, pentru ca avea motorul schimbat dar acte … ioc. Am deschis usile cu capul si la reareu si la inmatriculari. Bine ca s-a rezolvat.
  In drum spre casa il colectez pe cel mic de la gradinita, neuitand sa-i fac educatoarei cu parul rar aceleasi promisiuni ca si dimineata, ajung acasa si inainte de a pune mancarea la incalzit, dau mustele din dormitor afara. De cand primaria ne-a dat jos garajele, baietii in costume reflectorizante alb-portocalii au amplasat tomberoanele pe spatiul presupus in cartografia oraseneasca a fi verde, adica sub geamul de la dormitor, fireste. „Idiot sa fie cel ce-o plati salubritatea!“
  Soseste si nevasta, spre norocul meu cu un coleg, asa ca n-a mai trebuit sa-i strecoare un Eminescu taxatoarei de pe autobuz ca sa inchida ochii la bilet. Merita sa iau o bere la un asa noroc. Ma instiinteaza insa ca seful nu i-a aprobat concediul pentru gishee de luna viitoare ca nu a0re inca unshpe luni, asa ca tot eu voi fi de servici. Abia astept sa-i spun sefului! Parca-l vad spunand ca-i raman din nou dator. Pana atunci ma duc sa sterg praful din biblioteca, ca toba nu am …

 153. monica Says:

  Din insemnarile mele:

  Venerabil ?!!!
  Intorcindu-ma ieri acasa am intilnit in autobuz un venerabil domn ,nevorbit probabil de multe zile.M-a invitat sa iau loc alaturi de el si inspirata l-am refuzat.Nu ca n-as fi fost ostoita de oboseala,dar n-aveam chef de nimeni.Si bietul om radia prin toti porii ,dorinta de comunicare.
  Si-a gasit repede interlocutor in persoana unei tinere , careia a inceput sa i se plinga cit de nevolnica este viata pe care o traim.Cit de greu este acum pentru cei de virsta ei sa treaca peste toate neajunsurile acestei societati, societate care nu mai ofera nici un fel de stabilitate…etc,etc.Si dintr-una in alta a ajuns sa spuna ca la viata lui a fost genul „tinar si nelinistit”,dar ca este oripilat de tot ce apare la tv sau in cotidianele marilor trusturi de presa.Omul se simtea agresat de fetele de la pagina 5,de toate tabloidele pline cu pornografii de tot felul.
  Si cum de la general la personal nu este decit un pas,a inceput sa se plinga de propria-i viata ;cum a fost el tinut in puf de sotia lui draga,cum n-a stiut niciodata ce s-a petrecut cu viata pentru ca ea veghea ca totul sa fie ca la carte.Iar acum ,bietul,la 90 si ceva de ani, cund ea nu mai este,trece prin momente grele, de singuratate si neputinta.
  Ma gindeam ,ascultandu-l ca aceasta vaicareala i-am provocat-o eu,ca omul m-a invitat sa stau alaturi de el,in memoria sotiei, amintindu-si cu dragoste, cita povara o fi fost pe capul ei ; dar nu .M-am inselat.Pentru ca el nu se plingea ca EA nu mai exista,sau ca el nu are cu cine sa-si petreaca serile lungi de iarna , ale vietii. Nu. El se plingea de faptul ca nu mai este cineva linga el sa-l serveasca la botul calului.
  Bietei doamne,azi de Mosii de Vara ii inchin aceste rinduri,gindindu-ma cu cita dragoste l-o fi inconjurat pe acest barbat si de cita nepretuire sufleteasca s-o fi bucurat ,daca dupa trecerea ei in eternitate,cineva nu o regreta ,decit ca -i este greu sa-si gaseasca chilotii si maieurile, dimineata cind se scoala.
  Ma bucur ca nu m-am asezat linga acest individ pentru ca la cit eram de obosita l-as fi spurcat!
  Sa ma iertati doamna si sa va odihniti in pace!

  Venerabil -Care inspira veneratie,cinste,respect,care este vrednic de respect(DEX)

 154. Hantzy Says:

  Dah, monico, fiecare e un helios in felu lui, crezand ca restu egzista doar pentru ca orice astru are si sateliti, asa cum orice pisica are si motani, … si orice motan are si mustati

 155. Hantzy Says:

  ” … comorile si visele si sperantele bine impachetate si poate invelite in pungi de plastic sa nu le strice rautatea oamenilor.”

  E cel mai profund text pe care l-am citit anu’ asta!

 156. AVP Says:

  Cele 3 incercari cenacliere ale pretinilor nostri sunt precum auctorii lor: a lui @goldmund, plina de sentimente romantice si de eleganta intelectualitate crestina; a lui @hantzy, baroca, lucida si ironica ; a lui @monica, patetica si dintr-o bucata… Vba ceea: stilu e omu

  @Victoria esti un pic nedreapta cu Stely, care poate fi acuzata de orice, insa nu de lipsa de cordialitate,colegialitate si civilitate.

 157. monica Says:

  Mi-ar placea tare mult sa stau cu voi toti la o cafea intr-o gradina frumoasa ,sa va aud si glasurile,sa va va vad si ochii.Ca in vremuri de mult apuse,cand prietenii se intalneau la o carte sau piatra si-si depanau amintiri sau scene cotidiene de viata.
  Placerea pe care mi-o provocati pe-aici parca nu este intreaga. Mentalul e partial satisfacut,lipsindu-i parca acele senzatii de viata adevarata.
  Prietene H.am citit ca ai redus tutunul.Incerc si eu acum,pt ca sotul meu s-a lasat brusc si-l supara fumul. Mi-e greu dupa atatia ani sa ma las brusc.

 158. monica Says:

  @AVP,
  Ma citisi,maestre vba dumitale,aloo…Multam pt apreciere si sper ca e de bine.
  De asemenea sper ca e de bine si cu tine,de nu ne bagasi in seama pe aicea.Pregatesti ceva matale,n’asa?
  Stau cu inima cat un purice pana o veni Stely.

 159. Hantzy Says:

  AVP, ma simt nedreptatit: am si eu o latura romantica! Romanul meu preferat, pe care nu uit sa-l recitesc, e „La Medeleni” Imi revad copilaria, pe care am avut-o neobisnuit de lunga, printre barnele codrului si ulucile unui marunt sat bucovinean si silozurile de locuinte ale unui oras moldav, puternic industrializat.

 160. Hantzy Says:

  monica,
  doar pentru ca ai adus vb de stely: cate ceva din recapitularea pe ultimele doo zile mi-a dezvaluit ca sotul dumneaei trece printr-un moment mai deosebit. Se poate sti, bineinteles fara detalii personale, despre ce e vorba?

 161. monica Says:

  Da ,a si scris ca-i vb de-o simpla hernie(sper sa nu fie de disc pt ca atunci se schimba treaba) ,dar se temea pt ca e hipertensiv.

 162. monica Says:

  E vb de o interv chirurgicala,bineinteles,ca ma lua valul si uitai 😳

 163. Hantzy Says:

  Multumesc!
  Desi am fost destul de atent, am omis probabil comment-ul ei lamuritor. Ii tin si eu pumnii!

 164. AVP Says:

  @Monica, n-am pregatit nimic nou pana la ora asta. Poate de acum incolo, insa fara prea mult suflet… Viata reala imi turteste avan cornu de melc cu care percep lumea…

  @Hantzy – si mie mi-a placut, la epoca potrivita, La Medeleni.

 165. monica Says:

  @AVP

  Ce imbatraneste in noi
  ca neasteptat ne trezim intr-o dimineata
  doritori sa ne ascundem
  nume si fata?

  Ce imbatraneste in noi
  ca-ntr-un amurg de zi si de viata
  ne gasim oameni de altadata,
  straini printre cei de azi,umbre in ceata?

  NU-mbatraneste in noi valul de sange,
  nici inima cat bate,nici patima,
  nici spiritul ,nici rasunetul in urechi,
  numai lacrima.

  Omul batran plange
  cu lacrimi vechi.

  L.Blaga-Ce imbatraneste in noi

 166. monica Says:

  Va doresc o seara mai buna la toti

 167. AVP Says:

  Seara buna, Moni.

 168. Stely Says:

  Buna seara,dragii mei !
  Sunt de citva timp si incerc sa particip alaturi de voi la aceasta frumoasa seara literara ..Trei compozitii,trei stiluri ,trei condeie ,care mai de care ..Intimplari din viata personala ,dar care lasa sa dezvaluie trei caractere de oameni deosebiti.. Nimic nu scapa neobservat ,neanalizat si nejudecat ..Este viata din care facem parte cu totii :buni ,rai,normali(ordinari) si ..extraordinari. Voi sunteti extraordinari ,iar eu sunt una …ordinara . 😳
  p.s .sotul meu este bine .Cum se zice :”operatie reusita pacientul….” Este o gluma cam macabra .Asa ca nu-i dau sfirsitul..
  Scuze ,am motive sa nu ma mai simt in stare sa fiu asa cum am fost pina acum.. Simt ca ,vorba poetului 👿

 169. monica Says:

  @stely
  spune mai mult,cum sesimte,cum a trecut peste soc. Tu cum esti?

 170. Goldmund Says:

  @proprietarului(acestui blog)
  Viorel,multzumesc pentru aprecieri-ma simt sincer magulit.Recitind ce am scris mi-am dat seama ce important este sa mai citesc si ceva carti in lb. romana(n-am mai facut-o de ani),iar acasa vorbim doar lb. germana,dar si lipsa timpului care nu ma lasa sa scriu mai inatai ideea si apoi s-o va trit voua aici.Valiza am descoperit-o in diminata asta,ideea am dezvoltat-o la birou in minte.Am venit acasa,am mai sorbit o gura de cafea,am vorbit cu sotia si copiii(trei)si m-am apucat asa sa scriu „in direct”.Acum am descoperit formulari si topica incorecte…Cu atat mai mult ma bucur de aprecierea ta.
  @Monica
  eu v-as incanta in continuare,daca voi putea.Familia nu este tocmai fericita ca stau „atata timp” la computer.Ma alatur celor spuse de Viorel referitor la textul tau si ma bucur daca si altii vin cu ideile lor(cu acordul lui Viorel)
  Dar asta e fantastic:
  azi m-am gandit la voi,la vocea lui Viorel-pe care din pacate nu-l cunosc personal-la un posibil cerc viu,live,undeva in cealalata lume reala(si asta de aici e reala!)La ochii vostri nu m-am gandit(eu n-am vazut ochi urati pana acum!-doar incruntarea si grijile si necazurile poate tradeaza un pic viata si valurile ei:cand esti jos,cand sus pe creasta valului-capul sus!),dar te-ai gandit tu-ce bine ca toti gandim….
  @Hantzy
  Iti spun ceva personal,o destainuire:
  fratele meu si cu mine am fost crescuti intr-o atmosfera f. aspra,toate libertatile la care am visat la 10 ani,la 15 ani le-am visat dintr-o lipsa acuta a lor.Totul dublat de o societate amorala,stalinista,nelibera.Liberalismul german l-am sorbit ca pe apa sfintita,ca apa pt. cel pierdut in desertul uman-si nu incer sa fac politica.Dar liberalismul il inteleg ca o aspiratie a omului moral,al celui cu o constiinta puternica,nu debandada si haosul mediocritatii needucate…Un liberal adevarat este un om care chiar crede in dreptate,libertate si adevar. Dar mai ales un liberal apara statul de drept si nu imbogatitii timpului.(nu doresc nici un fel de polemica cu tine,nu azi)
  Ceea ce ai scris tu mi se pare „realismul postsocialismului”,democratiei in constructie,societatea romanesca de azi.

  Va doresc la toti o seara placuta,sanatate
  Sanatate si lui Stely si sotzului si celor neprezenti acum pe blog

 171. Stely Says:

  Simt ca ,vorba poetului 👿

 172. AVP Says:

  Buna seara, Goldmund…

  @Stely, ce naiba se intampla… ?

 173. monica Says:

  Draga mea prietena esti f.suparata vad,te-am asteptat cu inima stansa toata dupa amiaza.Daca esti suparata din cauza sotului,te inteleg. Nu inteleg insa frazele tale ,de loc.Te stiu directa ,cu verb.

 174. Stely Says:

  hmm ! se intimpla ceva cu sfirsitul .. poetul nu -l vrea ?
  Inseamna ca stie el ceva .. Am incredere ..
  monica,Goldmund ,Hantzy ,AVP;
  A fost asa cum am zis ,o banala operatie de hernie inghinala ,facuta asta-vara cind s-a incumentat sa ridice de unul sigur niste stupi intr-o dubita ..
  In concluzie ,am fost de dimineata cind l-a operat ,am stat nitel cu el la reanimare,apoi am venit pe acasa si pe seara cind l-a dus la salon ,am mai dat o tura..
  Va multumesc ptru interesul si grija pe care ne-o manifestati ..Noapte buna!

 175. monica Says:

  „…n-am pregatit nimic nou pana la ora asta. Poate de acum incolo, insa fara prea mult suflet… Viata reala imi turteste avan cornu de melc cu care percep lumea…”
  @Stely,
  Daca la aceasta fraza te-ai referit si daca el,poetul crede si arata la fel 👿 ,eu imi cer scuze,cu siguranta c-am facut o noua gafa.Dar intelege, ca nu va stiu pe toti pe-aicea,nici chiar pe tine in totalitate.Cat despre poet nici atata.Il banui,dar nu se-arata. Eu poate nu posed aceleasi capacitati cu restul,m-am bagat unde nu-mi fierbe oala.M-am simtit bine si n-am avut nici o intentie sa jignesc sau sa deranjez pe cineva.Sant o pacifista .Daca n-am reusit sa fiu la nivelul dorit de voi,nu-i nici o problema.

 176. AVP Says:

  Stely, n-am idee la ce sfarsit te referi, insa ma bucur ca totu acolo la tine e bine, in esentza… Asta conteaza.

  Cat despre serialul meu cu ganditoru necunoscut, da, s-a finit… Cum va mai spuneam, asemanarea dintre mine si tip – atata cata e – se termina aci. Mai departe, auctoru nostru cade intr-un ezoterism si spiritism cam scrantit, care pe mine ma lasa rece… Cand voi avea timp, poate o sa va dau un fragment, ca sa vedeti despre ce-i vba, desi nu mai am rabdare sa-l citesc pe auctor, homu nostrum neavand nici cine stie ce stil… 😳 A fost doar un capriciu de-al meu si, mai ales 😉 , un prilej de a va vorbi despre conceptia-mi, pai cum drea… Ma tem insa ca n-am nicio sansa de a aprofunda discutia asupra Planetei-Ou, muult prea dura, pe undeva, cumva, n-asa…?

  Noapte buna.

 177. AVP Says:

  Moni, nu te mai autoflagela si tu… Ce naiba v-a apucat ? 🙂

  Hai, noapte buna, my friends ! Si maine e o zi !

 178. Stely Says:

  monica,
  n-as vrea sa pleci la culcare cu gindul ca ai facut nu stiu ce gafa fata de mine ..Sunt suparata ,e adevarat ..Nu din cauza sotului , care sper ca va veni in curind acasa ,sanatos ..Sunt suparata din cauza postarii @Victoriei care m-a afectat cu mult mai mult decit cele ale citorva indivizi care ma luau in vizor ori de cite ori li sa punea”pata” pe mine ..Trceam ,este adevarat ,destul de greu si peste ale lor ,dar peste asta a lui @Victoria nu stiu de ce nu pot sa trec.. Astazi mi-am petrecut o vreme pe blogul M.Thor ,unde AVP a postat ptru prima data „Planeta Ou’ si unde am postat cu regularitate si eu.. Nu am atacat pe nimeni niciodata ..Am fost pusa in permanenta in situatia de a fi in defensiva. @Victoria m-a descris cu o rautate de neinteles .Chestiunea pe care a adus-o in discutie a fost singura in care a fost implicata si ea. Aparea f.rar pe bloguri si doar cind era vorba de AVP.. Constat insa ca am fost monitorizata pas cu pas si acum a gasit prilejul sa ma atace fara un motiv…Am facut prostia sa vorbesc despre mine si acum mi se intoarce totul impotriva..Din sutele de postari pe care le-am scris cu privire la scrierile lui AVP sau la alte probleme ea selectat citeva si si-a construit cu premeditare atacul.. O singura data m-a atentionat AVP ca folosesc un ton cam familiar si perceput de el cam imperativ . Era vorba despre un individ care ma sicana si i-am cerut ,in nici un caz imperativ,sa-l baneze.. Ea a retinut chestiunea asta si iata ce a iesit ..Un atac plin de neadevaruri si de rautate.
  Concluzia este ca mi-a luat toata vlaga sa mai fiu alaturi de voi..Macar daca interventia ei m -a „ucis „pe mine si l-a „reinviat „pe AVP ..adica sa-l ajute in problema lui cu USR..
  P.S . Finalul era un citat dintr-o poezie avepista ,care mi se potrivea la starea mea de acum..

 179. AVP Says:

  Sunt sigur ca lui Stely ii va trece supalarea curand… Sunt lucruri si mai grave pe lumea asta decat pizma unei Victoria de la antipozi… 🙂

  Ia uite ce tocmai postai pe Hot-News la commenturile despre filmu care face mare voga, „Avatar”… :

  Ce stie Papa…? A auzit el de Planeta-Ou… ?

  Commentu inca n-a aparut, dar o sa apara el…

  Inca o data, noapte buna tuturor.

 180. AVP Says:

  Postare noua.

 181. Hantzy Says:

  @Goldmund,
  Remarcasem inca de mult o sensibilitate exagerata a dumitale. Prea susceptibil, prea sifonabil, asa ca deja renuntasem a te contra, cand nu eram de acord. Pare insa ca sentimentul e mai acut chiar decat credeam, incat ajungi sa interpretezi negativ pana si o apreciere, daca vine din parte-mi. Mai ales ca nu e una oarecare, ci cuprinde un superlativ, fie el si relativ. Probabil carentele copilariei n-au reusit a te fortifica, ci te-au marcat, devenind un pesimist cu prea putina incredere in semeni, de vreme ce pana si intr-o tara, despre care d-ta insuti afirmi ca e libera, te incapatinezi a le banui mai ales rautatea. Simptomatica respectiva este evidentiata repetat si pe aceasta pagina: d-ta te vezi mereu altfel, un outsider cultivat, un osandit la superioritate, unic aspirant al nemarginirii spiritului, spredeosebire de ceilalti, incatusati de idealuri prea marunte si prea materiale, pentru a-si depasi conditia de needucati mediocri. Asta ar fi si motivul perspectivei dumitale, uneori cu nuante paranoice, iar adeseori mandrindu-te parca cu convingerea ca esti persecutat si neinteles de semeni. Cred ca un praf suplimentar de optimism si incredere in supa dumitale zilnica, ti-ar condimenta trairile si ti-ar bucura chiar si autopretuitul spirit.

  Postulezi: “Un liberal adevarat este un om care chiar crede in dreptate,libertate si adevar. Dar mai ales un liberal apara statul de drept si nu imbogatitii timpului.” La modul general e ok, desi sintagma nu e atat de restrictiva, cum vrei sa para: apararea statului de drept n-are legatura cu opiniile doctrinare si inclinatiile ideologice. Raportul intre planul juridic si cel politico-ideologic, ar fi ca primul are nevoie de o puternica sustinere materiala, nepolarizata insa, care sa-i asigure independenta fata de politic, iar acest suport poate fi asigurat doar de o economie puternica. O politica economica centralizata nu asigura, decat cel mult pe termen scurt, progresul necesar functionarii statului de drept. Principiul sau este insa invariabil in raport cu ideologiile si tezele politice: teoretic, el poate exista si in socialism sau chiar comunism, singurul impediment fiind cosul zilnic, mult prea stramt pentru a-i multumi pe toti, determinand astfel aparitia de facto a unei clase privilegiate, care insa, oficial, nu exista. Pana si regimurile dictatoriale sustin, macar la nivel declarativ, statul de drept. Motivatia inexistentei sale de facto este insa, asa cum spuneam mai sus, saracia, insuficienta, indiferent de forma politica adoptata. Asta, cum am spus, la modul general o pot accepta!
  Insa dumneata continui, adresandu-te mie direct. Pentru ce? Daca vrei sa insinuezi ca as fi comunist, ma lasa rece, si, desi sunt uneori cu capul in nori idealisti, am picioarele prea bine infipte in sol pentru a nu realiza imposibilitatea practica unui astfel de sistem. Stiu insa ca, daca te falesti a fi liberal, nu poti impune unora sau altora limite ideologice. Poti culpabiliza si condamna doar metodele coercitive, folosite pentru a impune sau a propaga o doctrina, dar nu doctrina in sine, ca ideal al unora dintre semenii nostri.
  Daca insa insinuezi ca as fi impotriva statului de drept, doar pentru a oplosi vreun imbogatit al zilei, ar fi nimerit a-mi indica concret ce anume ti-a creat aceasta impresie. Pentru ca e indecent sa emiti acuze, fie si sub forma unor aluzii, fara a prezenta si ceva dovezi. Astept deci o clarificare din parte-ti, sperand ca in viitor sa eviti a-mi face afirmatii duplicitare sau nefondate.

 182. Vyatka Says:

  Спешу поделиться радостью! 2 полоски)))))))))
  Дя.. я скоро стану мамой. Чувства переполняют, хочется рассказать об этом всему миру!!!
  Девчёнки, вы не представляете, какая это радость. А кто знает – не дадут соврать!!! А вот мой избранный утром, когда я сказала – сначала потерял дар речи, а потом всю расцеловал!!! *kiss*


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s