Un subtilissim ganditor Ro… (2)

 

Legile naturii

Particulele cele mai mici, divizibile la infinit, urmele cele mai fine de energie, decelabile cu cele mai sensibile aparate, ca si colosii cei mai mari astronomici cu torentele lor de energii, ce pun in miscare universurile stelare cu miliarde de astri sunt parti din Dumnezeire. Daca ar lipsi si cea mai mica urma din aceste particele, un singur ion, Dumnezeirea n-ar mai putea fi nici infinita, nici inepuizabila, nici atotputernica si atotstiutoare, asa precum este de fapt.

Fara un singur electron din substanta, energia sau ratiunea universala, Dumnezeirea ar inceta de a mai umple nemarginitul, ar inceta de a mai putea cuprinde toate atributele in superlativ de putere, inteligenta, vointa, lege, justitie, dreptate, bucurie, dragoste, frumusete, armonie, stralucire etc. (1)

Umanitatea toata constituie numai o particica infima din Dumnezeire. De aceasta Dumnezeire suntem patrunsi pana in maduva oaselor. Totul ce este in noi si tine de noi este al Divinitatii. (2)

Dumnezeu a creat omul dupa chipul si asemanarea sa ! (3)

Marii protagonisti ai umanitatii in intelepciunea divina a lor au aratat prin urmatoarele cuvinte ca la inceput a fost ratiunea si factorul moral divin, din care toate s-au facut :

La inceput a fost cuvantul, si cuvantul era la Dumnezeu si Dumnezeu era Cuvantul (Logosul). Acesta era la inceput la Dumnezeu. Toate s-au facut prin El, si fara El nu fu facut nimic din ceea ce este facut. (Ev.Ioan, 1-4).

Deasupra si la originea tuturor lucrurilor si intamplarilor este fluidul divin, duh sfant, indivizibil, imaterial, vesnic ca timp si fara limite in spatiu, izvor inepuizabil de viata. Acesta este rational, pentru ca este purtatorul celei mai desavarsite intelepciuni. Fluidul divin, elanul de viata universala, penetreaza si inunda totul. Este nedespartit de energia astrala, primara, transcendentala, purtatoarea facultatilor intelectuale universale, care il impreuna cu toate formele energetice perceptibile si materiale, dandu-le viata. Fluidul divin influenteaza energia primara prin curenti fluidici, precum aceasta ii raspunde prin curenti astrali. Una nu se transforma in alta. Numai energia primara, astrala rationala singura da nastere, prin impulsiuni instinctuale primite din fluidul divin, tuturor formelor de energie perceptibila, eterica, fotonica, electrica, magnetica etc. Spiritul nostru, partea esentiala a sufletului nostru nu constituie decat o concentrare infima din si inlautrul fluidului divin, indivizibil, inseparabil si vesnic ca si creatorul sau. (4)  Inceputul si sfarsitul spiritului nostru in duhul sfant nu l-a putut aprecia nimeni, nici intelept, nici sfant. El este la D-zeu si ne este acoperit de cel mai desavarsit mister. El ramane in veci purtatorul a tot ce-am invatat, suferit si facut vreodata, pentru ca la D-zeu nimic nu se pierde, nici macar un graunte de mustar. El este unitate si de aceea ne simtim si noi mereu aceeasi personalitate, oricat de mult partea energetica si materiala din noi s-ar preface. (5)

Creatiunea toata constituie vestigii ale existentei divine si din ele cunoastem pe Dumnezeu intocmai, precum copilul din poveste care a recunoscut existenta leului din urmele lasate de el in nisipul desertului. (6)

In tot ce exista sub soare, pe pamant, in pamant si in ceruri gasim urmele ziditorului lor, ale intelepciunii creatorului, ale atotputernicului Dzeu. Dzeu este unitate. De ar fi impartit in mai multe euri, acestea separate n-ar fi inepuizabile, precum este unitatea fiintei universale.

In micro – ca si in macrocosm – simturile noastre inarmate cu cele mai minunate instrumente de investigatie, ca si in lumea accesibila direct puterii noastre de percepere, descoperim legi certe, vesnice, invariabile, pe care e cert ca nu le-am facut noi, nu le putem face si nici nu-l putem afla pe acela care le-a facut. Legile acestea sunt atat de minunate, incat si numai descoperirea existentei lor constituie pentru om cea mai mare dovada de maretie a intelegerii si geniului creatorului.

Indaratul acestor legi stapanitoare si diriguitoare ale intregii creatii se gaseste Atotinteleptul creator. Aceste legi constituie vestigii sigure, care ne duc direct la fauritorul lor.

+++++++++++++++++++++++++

avp reply :

(1) Se stie, in Univers (despre care si io, si auctoru nostrum suntem de acord ca e „Dzeu”, in materialitatea sa riguros organizata in conformitate cu legile naturii ) nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma… Insa ganditorul pe care-l discutam acum pare a crede ca minunatele „atribute in superlativ” (putere, inteligenta, vointa, lege, justitie, dreptate, bucurie, dragoste, frumusete, armonie etc) exista in realitatea Universului de la bun inceput, ceea ce nu e tocmai exact ; caci nu in realitatea rationala („tot ce e rational e real”, Hegel dixit…), ci doar in virtualitatea irationala a Universului exista toate atributele la superlativ, acestea urmand a fi decolmatate din Virtualitate si aduse in Actualitate si deci in realitate pe masura ce vectorul creator  sau germinativ al Fiintei avanseaza, iar Pomul Vietii creste, se dezvolta spre infinit in zbor… Nici macar stralucitoarele galaxii n-au existat de la bun inceput in realitate, ele fiind achizitii relativ recente pe scara timpului universal, nemaivorbind de planete sau de Biosfera Planetei-Ou, e.g., care e chiar ultima achizitie a Kosmosului Germinativ, varful actual al sagetii timpului… Cat priveste atributele strict morale enumerate mai sus, ei bine, acestea n-au aparut in realitate decat odata cu  scoartza cenusie a omului, fructul ultissim al devenirii universale  si e de presupus ca se vor dezvolta spre superlativ prin  fiintele din ce in ce mai evoluate ce urmeaza sa apara de acum incolo, pe masura ce vectorul germinativ va decolmata noi falii din neagra Virtualitate…

(2) Perfect adevarat, cu o precizare, insa: Umanitatea o fi ea doar o infima particica din Dumnezeiere, insa in niciun caz nu este „numai” o infima particica, pierduta chipurile in immensitatea lu Dzeu, ci e ultima particica pe scara devenirii istorice , respectiv este cea mai evoluata – deocamdata – particica din El… La ora actuala, cum ar veni, nici macar Dzeu, aloo, nu poate fi mai inteligent, mai iubitor, mai simtitor, mai bun si mai drept decat umanitatea in ansamblul ei, aceasta-i jmekeria… 🙂

(3) Da, asa este, insa am impresia ca intelegem complet diferit faimoasa propozitie… Auctoru nostrum, ca si multimea teologilor sau inteleptilor care au comentat-o, par a crede ca „chipul si asemanarea” inseamna doar ca omul este   si el un voluntar, un inteligent, un frumos, un bun sau un drept etc., precum si Creatorul este… ; nici io nu zic ca n-ar fi asa,  aloo, insa am impresia ca ab ovo, adicatelea in intentia originara a evanghelistului nr.4, propozitia insemna ca omul a fost facut in acelasi mod in care a fost facut si Dzeu, deci nu ca ar semana cu El la chip, ci ca a fost facut – creat – precum s-a facut / creat si El, cu consecinta, mai explicita, ca nasterea, cresterea si fructificarea omului, pomului, varului, oului sau a ce vreti voi imita in mic nasterea, cresterea si fructificarea Lui…: „precum in Cer, asa si pe Pamant”, voila…! Din Ou (din samatza Atomului Primitiv) s-a nascut El, si tot dintr-o samantza ne nastem si noi, e clar : oamenii, animalele, ierburile, microorganismele  etc ; si daca samantza din care ne nastem noi, astia, e in esenta un ou informatic, dotat cu bi-lantul de aminoacizi ai adn-ului, tot un Ou Informatic trebuie sa fi fost si Atomul Primitiv, si chiar asa a fost, din moment ce auctoru faimoasei propozitii ii zice  („celui ce a fost la inceput si din care emerg toate”)  Cuvant („Logos”), iar auctoru Mahabharatei – independent de auctoru evanghelic – ii zisese si el Oul Primordial, Mahadyvia…

(4) Ma despart transant de limbaju fachirist al auctorului nostru, care de altfel – si din pacate – se va accentua nepermis de mult in cartea pe care o discutam, ce va sfarsi intr-un ezoterism si spiritism banal… Pecatum !

(5) Adevaru e ca „unitatea intru Domnul” nu o poate resimti decat El…; si nu acum, ci la stadiu-i Omega, aloo… Atunci, toti si toate vor redeveni Una, asa cum au fost la inceput ; si abia atunci toate Atributele Fiintei vor atinge superlativul absolut…

(6) „Vestigiile existentei Creatorului” sunt in Cer (in trecutul kosmic) si pe Pamant (in memoria omului sau in memoria umanitatii – istoria&cultura -, si-n „clipa cea repede” a actualitatii, in prezent…). Trecutul e vizibil (incepand de la ruinurile cetatilor terestre si pana la stralucitoarele galaxii din ceruri, care nu sunt altceva decat trecutul Kosmosului mai mult sau mai putin indepartat), in vreme ce viitorul e terenul creatiei, imaginabil si chiar predictibil in anumite limite ; de regula insa, marile evenimente ce vor prefigura viitorul – ce adesea depinde de un fir de par… – sunt impredictibile… Tot ce se stie cu precizie e ca aceea ce a fost la inceput, va fi si la sfarsit… „Şi nu că poieselu nu şi-ar putea închipui ce şi cum va fi, din moment ce se ştie ce-a fost la-nceputa-nceputurilor pe-aci, însă chiar şi imaginaţia ingeniilor fistichii l-ar descărna pe cel ce momentan e virtualitate pură, n-aşa?, doldora de valenţele vieţii precum sămânţa hyperdură din atomu primar de aromele imaginarului integral…”

 

Vezi primul episod AICI.

Reclame

117 răspunsuri to “Un subtilissim ganditor Ro… (2)”

 1. Stely Says:

  Hm .. Nu stiu daca am sa indraznesc sa aduc vreo idee noua sau ceva care sa perfecteze o asa ” subtilissima gindire „, dublata de inca un „subtilissim ginditor.”
  Consider ca toata aceasta bogatie de idei da un sens sublissim vietii :Sa cauti in permanenta raspunsuri privitoare la cine suntem,de unde venim si ce va fi , inseamna ca sensul vietii lor este desavirsit..
  Mie nu-mi ramine decit sa gust cu bucurie din roadele ginditorilor si din opera lor sublima..Poate ca asa imi implinesc si eu sensul vietii mele..De fapt nu asta este si intentia „auctorilor?” Sa imparta cu noi din cunoasterea lor, si odata cu ei sa fim mai aproape de adevar,armonie,frumuste, lege,echilibru ,dragoste …?
  Asa cum am mai spus ,asta am vazut in poezia lui AVP si mai cu seama in poemul lui de suflet „Planeta Ou’

 2. Stely Says:

  PLANETA-OU este o noua “Carte a Cartilor”
  Este o “Cintare a Cintarilor”(Shir Hashirimul ) vietii si a Planetei Albastre (UNICA si SPECIALA)in universul pulsatil ?sau expansiv?ale caror dimensiuni ,ne vor dezvalui in curind miracolul EXISTENTEI :INCEPUTUL SI SFIRSITUL ,Cel ce a fost ,cel ce este si cel ce va fi :ALFA SI OMEGA.
  AVP ne-a dezvaluit misterul ,poate mai devreme decit fizicienii si cercetatorii, care ne prevestesc ,iata,prin cercetari de zeci de ani ca nu va mai dura mult si vom afla.Stim ce a fost la secunda “zero”dupa” Bing-Bang”,stim legile fizicii ce guverneaza universul nostru ,cele care poate fac din “Planeta Albastra”miracolul vietii si ..Dragostei.
  Si,da !Asta am simtit cind am citit “Planeta-ou”.
  Dragoste nemarginita :ptru oameni,ptru viata ,ptru natura ,ptru “Soarele Clocitoare”,ptru stele si.. infinit

 3. Stely Says:

  „Dacă închid ochii şi mă uit înlăutru meu, adică in memoria ce-am căpătat de când în lume am intrat, ce pot vedea, mey…? Văd clipa cea repede ce ni s-a dat, pe cea de adineaurea, pe cea de mai încoloşa, pe cea de ieri, de alaltăieri, pe cea a primului sărut, a primei zile de şcoală, a primilor paşi cătinel pe plai, a mamei şi-a tatălui din al copilăriei rai, iar pe urma firu’ vederii mi se voalează şi parcă nimic nu mai pâlpăie pe-acoloşa, niciun cadru, nicio amintire în memoria mea… dar uite ca nu-i asa,mey…..”

  P.S.continuarea este la fel de incintatoare . 😀
  Este ca un basm ,al tineretii fara batrinete…

 4. Stely Says:

  @Goldmund,
  Am citit comentariul tau..Este extraordinar!Iata ,inca cineva cu o gindire „subtilissima „,dar si sublima.. Nu indraznesc sa spun ,dar nu cumva exista aici si in momentul de fata, o comuniune de idei si sentimente?.. Parca toate au un numitor comun …

 5. Stely Says:

  😦 😦 😦

 6. AVP Says:

  Esti supalata ca nu mai vine nimeni pe-aci… ? Pai, asa se-ntampla mereu, in anumite conditii, mey… Va trebui sa te-nveti a evolua solist, ca orice vedeta, ce mama dreq… 🙂

  Iar ca sa nu te pleectisesti prea tare, dear surioare, uite, iti dau niste linkuri unde vei putea ceti in avantpremiera unele din sarmantele povestiri ale tatonului.aa… Suntr convins ca nici el – care e un antigeniu IT – nu stie cum sa-si mai regaseasca linkurile de pe forumul de unde a fost izgonit acum 2-3 ani pt ca are gura mare… lol

  http://forum.liberalism.ro/viewtopic.php?p=12256&highlight=berciu#12256

 7. iuli Says:

  „uneltele”cu care observi(simturile,telescoapele,sentimentele,microscoapele) denatureaza sau nu calitatea realului??Cuantificarea acestei denaturari artificializeaza lumea cu mult mai devreme decit ar putea sa se deruleze o OARECARE istorie a ei?.Cuantificind denaturarea realului prin prea marea venalitate a Instrumentului observant,nu facem decit sa initiem acel caldut masochism al fericitului pervertit in inginer al revelatiei.Prea mult inginerism in orientarea constiintei spre ceva si prea zgomotoasa mecanica initierii.Deasemenea,incompatibilitate crasa intre ceea ce am putea sa descoperim si amploarea pe care poate sa o capete o singura clipa.”Virtualitatea irationala”(despre care vorbeste avepeul)hraneste totusi stagnarea si se cramponeaza intr-o perpetua autocartografiere..deaceea „semnele”sunt proiectii ale ceea ce ar fi trebuit sa fie autentic si nu acele rupte ale desincronizarii temporale comutata din sublim in real.Deaceea realul depaseste intotdeauna stadiul de „bis”si „improvizatie”si devine partenerul indaratnic al unei umanitati confiscate de tehnicitatea romantismului tirziu.Vorbesc prea mult si prea fara rost pentru ca ma trezesc intr-o primitivitate plina cu de toate…curios este faptul ca „instrumentele”despre care vorbeam la inceput nu sunt calibrate pe masurarea compatibilitatii dintre „de toatele”si „primitivitate”care ar fi atestat performantele unicitatii ci aceste instrumente se identifica prea usor si enervant de simplu cu noi insine.

 8. iuli Says:

  altfel,atributele strict morale despre care vorbesti(bre avepeule)au aparut intr-adevar mult mai tirziu,dar nu in realitatea functionala ci numai in cea concomitenta.

 9. AVP Says:

  Salut, iuli… Ne vizitezi cam rar, insa in momente cheie, pe care le deschizi cum stii tu mai bine, normal: cu mintea aia atat de clara, desi aparent atat de imbarligata, incat plasa indesitelor rationamente se pune pe real ca o mahrama de fin borangic, ce aparent optureaza observarea obiectului live… Sunt convins insa ca Stely, care desi nu e tot atat de savanta ca tine e la fel de intelighenta si, probabil, mai ambitioasa, nu se va lasa pana nu te va descalci cum se cuvine… 🙂 Chiar sunt curios cum o sa va-ntelegeti… 😉

 10. AVP Says:

  Cat despre instrumentele care intr-adevar deformeaza observatia realului – si oricat de perfectionate ar fi -, scussi, insa un poiesel se poate lipsi de ele… Poetu observa lumea in mod genuin, adicatelea ca si cum atunci ar vedea-o pt prima data si o judeca nu prin rationamente si deductii stiintifice (ce necesita, spre a fi ratificate, verificarea lor prin odiosu instrumentar tehnic de care vbesti), ci prin intuitie si imaginatie… Poetu, de fapt si de drept, creaza lumea, nu o observa, iar asta o spune si definitia originara a cuvintzelului „poesie”… Parerea mea, pai cum drea…

 11. iuli Says:

  Bine,dar cum de nu avem nicio cunostinta despre ceea ce se intimpla intre momentul renuntarii sinucigase la instrumentar si momentul orgoliului de a fi poet?

 12. iuli Says:

  caci logic si onest ar fi ca-creatia poeselului sa sfirseasca intr-un aureolat anonimat si nu intr-o entitate sensibila la critica.

 13. AVP Says:

  iuli wrote: „Bine,dar cum de nu avem nicio cunostinta despre ceea ce se intimpla intre momentul renuntarii sinucigase la instrumentar si momentul orgoliului de a fi poet?

  Cum sa nu avem…? Dubito, ergo cogito… Cogito, ergo sum… Uitasesi, a… ? 😉

  Eu nu mai sunt.
  Tu nu mai esti.
  El/Ea nu mai este…

  Noi nu mai suntem.
  Voi nu mai sunteti.
  Ei/Ele nu mai sunt…

  -Cine mai ramane…?
  -Eu!
  -Cine intreaba… ??
  -Eu!
  -Cine esti…???
  -Eu!

 14. AVP Says:

  Nicio creatie nu este anonima, atata timp cat este strict originala… ; prin fiecare creatie riguros originala sa adauga o nota, o notisoara, un venticelo de autenticitate la sentimentu romanesc, malgasesc, bulgaresc, nemtesc sau papuasesc al fiintei…

  Cat priveste critica, ea nu foloseste poetului decat in masura in care face ca opera sa sa fie accesibila cat mai multor consumatori, iar prin asta sa-i inlesneasca poetului viata de zi cu zi… Cand insa poesia (creatia) e atat de singulara sau de originala incat nici criticul cel mai competent nu o poate percepe, necum penetra in toate ungherele sale pleene de noutate, critica, din contra, e reactionara, in spe… Atunci, cei ce se apropie de noul Poet nu pot fi decat cei rarissimi: ucenicii ascultatori…

 15. AVP Says:

  Goethe dixit :

  Orice mare idee, care vine în lume ca o evanghelie, devine, pentru mulţimea celor inerţi şi pedanţi, un scandal, iar pentru individul multilateral dar superficial cultivat, o nebunie…

 16. Stely Says:

  AVP,
  Misterioasa @Iuli, ma pune la grea incercare..Cred ca ea vrea sa continuie (cu tine )o mai veche disputa ,care ,poate ,a fost intrerupta brusc .. Dar,ma bucur ca ,iata ,inca un „ginditor subtilissim ” si-a facut aparitia p’aci . 🙂 Pina la urma o sa-l faci fericit ,chiar si pe@neamtu tiganu :evill: Ma si gindesc cum va reactiona cind va sosi din vacanta..
  Cit despre postarea Iuliei ,hai sa spunem ,ca la prima citire pare cam ..inginereasca,dar nu lipsita de subtilitati ..E adevarat, ca ptru mine ,care m-am invatat cu instrumentele sufletului si cu harul profetic ,al unui „auctor” din hyperspatziu (nu spun ,tine ) ,va fi nitel mai greu..Deocamdata s-o mai ciresc odata..

 17. iuli Says:

  Dar ce inseamna „original”intr-un univers majoritar predictibil?Si de ce trebuie sa vibram la fiecare posibilitate matematica de combinare a potentelor spirituale?Fiecare carte este mai degraba un prilej de depunere de praf decit o incercare reusita de a epuiza redundanta spiritului.

 18. AVP Says:

  Stely, n-am nicio disputa cu Iuli… Din contra, ea a fost aparatoarea mea pe vremea cand tot felu de pedanti, de inerti si de footili ma piscareau pe blogurile pedantilor, inertilor sau footililor / foodulilor catzavenci… Iuli este pretina noastra, mey…

 19. monica Says:

  „Din moment ce homuleţu care mă priveşte fără grai sunt chiar io de preste 500 de anişori, ce sens are să te mai chinuieşti să nu mori, când bolile şi pârţurile se ţin de tine ca brusturele şi când cel care e carne din carnea ta şi sânge din sângele tău practic îţi reia viaţa din nou, în alt timp şi-n alt loc de pe Planeta-Ou…? ”
  ………………………………………………………………………………………………………………
  „Păi dacă dintr-un om nu rămâne în urma sa, spre a da mărturie c-a existat cândva, după ce şi veşnica pomenire a mea sau a ta despre homu’ cu pricina va dispărea, n-aşa?, decât numai ceea ce defunctu’ va fi înfăptuit cândva sub speciae aeternitatis, şi nimic altceva, aloo…, înseamnă că omu’ nost’, fie el regele-soare ori burghezul cutare, papa de la Roma sau popa din Trivale, e totuna cu faptele sale cardinale, n-aşa?, aşa cum scrie şi-n cărţile imortale, unde se vbeste despre judecata de apoi a faptelor oricărui didiloi… Viaţa ta nefiind, de fapt, a ta, ci a Aceluia ce trăieşte local & temporar şi moare – cică – în făptura-ţi mitiutică, însă-n realitate doar spre a re-nvia prin next generation ce mereu şi mereu va urma, înseamnă că doar faptele din timpul vieţii tale, pe care tu ai fost liber să le faci or ba, sunt aporturi strict personale, n-aşa? la conturarea fiinţei trăitoare între alfa şi omega… O creaţie duhoasă, un fiu sau o fiică duioasă, un destin de ingeniu or de cenuşăreasă, o poesie sau o conceptie novissimă & aleasă, o invenţie superdrăcoasă, o biserică a neamului mai mult sau mai puţin măroasă, dar caldă şi omenoasă, o fire nobilă şi generoasă, o vorbă sau o mână prietenoasă spusă / întinsă unui semen cu inima grea sau păcătoasă (căci inimă vie, aloo…), o construcţie politică sau o ideologie mişto, un cod de legi maibaro, iată faptele ce fac dintr-un simplu poolică frânar, altfel muritor ca orişice kknar, un homo dei exemplar, care supravieţuieşte şi după ce membrii cooperativei „Munca şi Viaţa-n Zadar” dau colţu spre Bellu iar, şi iar…”
  ……………………………………………………………………………………………………………..
  „Păi, măh, dacă noi nu suntem decat o bucaţică mai mult or mai puţin famelică din entitatea ce suie din genunea cea mare spre lumina orbitoare de la capătu’ tunelului timpului, când steaua stelelor va fi prinsă din nou în chingile softurilor primare, pregătită fiind pentru big-bangul vieţii următoare, ce treabă avem noi – io, avp, sau tu, cetitorule – cu moartea şi cu viaţa de apoi, suflete…?”

  Maestre,
  N-as dori sa devin „fan”_ul Domniei Voastre,pt ca n-as avea posibilitatea de-aici in 200de ani sa reproduc-memorandu-va- stilul uimitor in care scrieti .Plus ca bunul simt nu m-ar indemna la un dialog cu dvs,lipsindu-mi argumentele sau verbele.Intr-adevar sunteti unic,dar geniile, maestre, sunt recunoscute mult prea tarziu.
  De aseara si pana acu ,am savurat parte din opera Dvs si pot spune ca mi-ati oferit cele mai frumoase momente ale acestor sarbatori de iarna.
  Dac-as fi ,maestre,un ministru al culturii luminat, ca sa nu folosesc termenu’la moda azi de iluminat,zic daca-as fi,Lucrarea dumneavoastra s-ar afla deja pe bancile scolilor,acolo unde copiii ar digera cu mult mai bine textul si ar intelege muuuuult mai repede esenta existentei noastre in acest Ou,sau a Oului insusi.
  „Lasati copiii sa vina la Mine”a spus Mantuitorul .
  Dar cum nu sunt decat un simplu cititor,n-am decat sa astept, ca recunostiinta mea sa se propage si pe alte paliere, mult mai inalte,astfel incat poetica dvs Lucrare sa fie recunoscuta acu si nu prea tarziu .
  Continui lectura,cu multumiri !

 20. AVP Says:

  @Iuli, ceea ce este original nu este predictibil, normal… Universu, in genere, nu este predictibil, decat prin aceea ca la sfarsit va fi cum a fost la inceput (si mai mult decat atat, vba aia…) Insa „caile domnului”, ale vectorului germinativ asadeci, sunt de nepatruns, se stie… ; si-n asta consta, de altfel, tot farmecu existentei si al creatiilor originale, care decolmateaza – fiecare in felu sau unic – „caile Domnului”…

  Iar vibratia fata de originalitate e spontana, aloo… Cu conditia sa o intelegi si sa o gusti, mai intai…

 21. iuli Says:

  Ba in ceea ce „ne priveste”,predictibil e totul bre avepeule…macar ca banuim lucrul asta si tot e ceva..

 22. AVP Says:

  @Monica, ma emotionezi mult prea tare pt etatea si conditia mea fizica actuala cu uimitoarea-ti lectura din modesta-mi opera (asta ca s-o faci si io pe modestu, aloo… 😳 ), pe bune… M-ai cetit atat de precis si ti-ai transcris atat de finissim impresiile de lectura incat, ca si dupa lecturile din Planeta-Ou ale dragei mele Stely, incep sa prind un curaj din ce in ce mai nebun, gandind ca am nemerit tonu si-am prins isonu unei cantari cat de cat mai acatari… 😯 😳

 23. iuli Says:

  ceea ce ma incinta la avepeu e ca si daca i-as arata un certificat de membra a istoriei terminate,el tot ar continua sa strige” ca asa ceva nu exista.”

 24. AVP Says:

  @Iuli, asa o fi cum zici tu, mai stii… ? Dar tu chiar crezi ca banuia cineva, acum 20 de anisori, sa zicem, ca noi doi vom conversa pe Net la anno domini 2010, luna 01, ziua 03, orele 20:56 trecute fix, subt ochii lu @Stely, @Monica si-ai cui vor mai fi fiind pe-aci… ? 🙂

 25. iuli Says:

  Dar ce altceva este revelatia descoperirii originalului si autenticului decit o retroactivitate a banuielii?

 26. AVP Says:

  Ai dreptate, daca prin banuiala intelegi intuitie poetica… 😉 Caci poetu, aloo, numai pe banuieli, sireacu, se bazeaza… Si uneori, in cazuri rairissime sau geniale, dupa cum presupun ca stii c-o sa spun, o cam nemereste… 🙂

 27. iuli Says:

  .o nemereste,asa este..si asta inseamna ca cel putin cineva sau ceva coincide cu „nemerirea”..si asta inseamna o inchidere de cerc,o limita,o terminare,o constientizare asumata,adica un prilej de a patrunde in imperiul precedentului care monitorizeaza totul(sau aproape totul,luind in calcul iprevizibilitatea evolutiei dialogului dintre noi).

 28. AVP Says:

  Da, mey, Iuli, dar daca o nemereste per rumaneste, bulgareste, nemteste, americaneste or papuaseste, in ciuda faptului ca de cele mai multe ori poetu genial nu toceste (asta cand clasele de la scoala nu le repetzeste si cand nici matematica, cetirea, psalitirea, limbistica, diplomatia si scolastica afara din casa-i, de fapt, nu-l prea goneste…), asta insemna nu ca poietu virtualitatea de nepatruns o cam nemereste, ci – mai mult sau mai rau decat atat, aloo… – ca realitatea chiar el o construieste, de fapt… 😯 My friend Nichita avea o vba: „Cuvintele atrag realu”, pe care abia mai tarziu, cand am vazut ca realu imi cam urmareste pana si cele mai abracadabrante profetii, am inteles-o in abrambureala-i de kikkiry…

 29. AVP Says:

  Vezi ca mi-am updatat texuletzu de mai sus… 🙂

 30. Stely Says:

  Bun.. .Deocamdata ,niste”instrumente ” de masurat mirosul ,m-au anuntat ca tocmai mi s-au ars carofii …Prin urmare cit am stat la bucatarie sa recuperez ce s-a”denaturat”, voi ati avansat prea mult in dezbateri ..
  Remarc interventia Monicai, ce mi-a amintit de prima postare a mea ,la citirea „cintului V” din „Planeta Ou”‘..Nu stiu pe unde se afla ea,dar incepea cam asa :”daca as mai preda biologia ..”….Poate ca Monica este profesoara si destul de tinara ,ptru a folosi la clasa, la orice materie de studiu ,nu numai la biologie, paragraf cu paragraf din „Planeta Ou”..
  Deocamdata nu-mi ramine decit sa ma bucur de bucuria lui AVP , in primul rind, ca ,iata, a cucerit inca un „ucenic(a).Ma bucur si eu ptru ca ciudosii ca @AgaX ,care isi mai fac aparitia pe -aici ,sa nu mai aiba spor in mistourile lor intrucit suntem mai multe..

 31. AVP Says:

  Stely, imi pare rau de cartofii aia, pe bune… 😦 Drept rasplata pt sacrificiul tau iti promit ca voi cauta prin hypersptz commentu-ti la Cantul V din Planeta-Ou (primul comment la acest cant) si-l voi darui forumitatii…

  Intr-adevar, e uimitor de consonant comentariul de azi al @Monicai fata de commentu tau de atunci… De unde se vede ca sufletele sensibile si intelighente raspund la fel provocarilor din hypersptz, orientanu-se nu dupa simple capricii sau orgolii de moment, ci dupa legile ratiunii sanatoase…

  @Iuli pare mai abstracta si mai alambicata – fiindca e filosof de profesie, am senzatia -, insa e si ea riguroasa, si-n plus e si f.tanara… (vreau sa spun ca are minte multa, pt etatea ei…)

  Cu aceasta, as vrea sa ma retrag… Noapte buna, stelelor ! 🙂

 32. monica Says:

  Dragilor(daca-mi este permis)
  Nu-s tanara deloc;marea mea realizare este ca stau la bloc si nu trebiuie sa car lemne din gradinita de vara;am aceeasi varsata cu a Maestrului,dar spre rusinea mea(sau poate memoria imi joaca feste)nu am dat de dansul de-abia acum,cu ocazia razboiului rozelor.
  Nu am fost profesoara,dar dragostea mea pt copii este mare ,asa ca nu voi pierde timp sa astept vreun ministru vizionar ,as ca voi citi nepotilor mei,fragmente din Planeta Ou.O sa fie un experiment pe cinste.
  Incitata de scrierile Maestrului,reciteam acum poeziile lui Lucian Blaga,filosoful meu drag.
  Eu nu strivesc corola de lumini a lunii
  si nu ucid
  cu mintea tainele,ce le-ntalnesc
  in calea mea
  in flori,in ochi,pe buze ori morminte
  …………………………………………………
  caci eu iubesc
  si flori si ochi si buze si morminte

 33. Stely Says:

  Da,este destul de abstracta ,dar si mai ambitioasa ..Eu,doar , cu simturile si cu intuitia mea, am simtit originalitatea . Nu am prea multe „instrumente ” la indemina . La prima citire am simtit originalitatea temei , apoi a stilului poetic.. La inceput ,doar atit . Habar nu am cum am putut sa-mi fac curaj ca sa scriu prima postare .Eram prea dornica sa-mi exprim revelatia.. Acum cind ma gindesc la ea ,chiar nici n-as vrea s-o aduci spre a o „darui forumitatii” .S-ar putea sa mi se para cam puerila..Numai cind ma gindesc la „inimicii ” nostrii, de pe M.Thor (Carol , Gabhryel Andrejz,UTS etc ..)ma si apuca teama ,ca vor navali aici „cu ghioga” 🙄
  Asadar, s-o lasam asa .. ..ca o „consonanta „cu cea a Monicai ..
  In continuare mi-as dori sa intru in consonanta si cu Iuli ..dar , daca @Iuli are virsta lui Carol ,Bleen sau mai nu stiu a carui tinerel ? Hmm ..Totusi vad ca tu te intelegi bine cu ea.. S-o lasam pe miine .. Noapte buna!

 34. Stely Says:

  @Monica ,
  Cred ca ai inteles ca nici eu nu sunt tinerica ..Din cite imi dau seama suntem cam de aceiassi virsta,ba eu ,cu putintel mai mult..Dar nici nu-ti dai seama ce bine ma simt in pielea mea de „fanitza” a PlaneteiOu. Asa cum am spus cindva pe alt blog:
  ” El (AVP)m-a facut sa citesc si sa-mi placa alt gen de poezie ..Poezia care scormoneste viata in profunzimea ei ,care cerceteaza si descopera misterele ei, care pune intrebari si ofera raspunsuri. Poezia lui este o poveste fara de sfirsit ,ca si viata ..Planetei Ou „

 35. iuli Says:

  Stely,nu poti intra in consonanta de dragul consonantei.Dealtfel,mie nici nu prea-mi place sa consonez ci mai degraba sa NU urmaresc o anume idee.Cred,deaceea,ca opera geniala insasi este un esec tocmai prin faptul ca ajunge sa semene cu ceva,iar intr-un univers infinit FORMA poate fi lovita de ridicol prin simplul fapt ca incepe sa semene cu cea mai originala banalitate.Oprirea in Forma nu face decit sa asiste existenta, fortind-o sa consoneze cu ceva si drenindu-i sensul initial in capriciile partenerului de dialog.

 36. iuli Says:

  cit despre virsta,vorba nichitei avepeului,am inceput sa inteleg cite ceva din ceea ce stiu.

 37. Stely Says:

  @Iuli ,
  A fost o incercare de a „sparge gheata”.. Da,am vazut ca intorci pe dos orice idee venita din alta parte..Fugi de banalitate ,iti este teama de ridicol ,iar „consonanta” iti repugna , intrucit iti da senzatia ca poti deveni prea comuna. Este ca si consensul .Te plictiseste. Nici statornicia in idei nu-ti place.Cauti altceva, mai nou si poate mai incitant..
  Eu,dupa ce a trecut campania asta electorala ,destul de dura si epuizanta ,in care disputele erau la ordinea zilei ,si din care ieseam citeodata si nitel cam”jumulita”,am nevoie de o dulce „consonanta”..Asa ca am sa ma multumesc cu cea a @Monicai si poate si cu cea a lui AVP,maestrul. 🙄
  P.S. In ceea ce priveste „genialitatea operei” si esecul de care o legi , am impresia ca impingi pina la absurd nevoia ta de …originalitate..Un geniu ,deja consacrat, este unic.. Ele ,operele ,si ei ,creatorii lor , nu pot semana nici macar ei intre ei,daramite cu ..”originala banalitate?!”

 38. Onicel ;) Says:

  Viorash, dragule,
  Vazandu-ti efortul acrobatic de a duplica ori, mai degraba?, a resuscita „cai morti”, recte „istorii terminate”, asa cum observa si distinsa/-ul oaspete de ocazie, Iulishka, ma ia o oarecare duiosie, desi sunt iremediabil inghetata bocna in … infinitatea soft-ului cyberspatial la Anno Domini … Trecute-s de acum atmosfera, spiritul, entuziamul, inocenta doamnelor si domnitelor(unora!), dar si echipa d’antant. Red Hat & Company nu prea mai are sarm fara un Calugar, nespalat la gura de-o vesnicie, in tandem cu tine, desigur. ; )) Stiu, micutul tau scorpion launtric n-are pace pana nu tese un piccolo rete di intrigo doar spre a promva ori dezveli lumii, pentru a cata oara?!, Ousorul tau „divin”. Pe care oricum si eu ti l-am descantat candva, dar nu pentru genialitatea ideilor, asa cum ti se pare tie, ci pentru geniul exploziv al limbii istete cu care ai fost daruit, fara indoiala. Ceea ce si face poezia.

  @Iuli
  Acum, daca tot am trecut si eu pe aci intr-un moment asa de norocos, am si eu o intrebare pentru distinsul filosof. Am ales, la intamplare, cateva chestiuni mai de pe la inceputul discursului. De dragul intelegerii, poate vreti sa clarificati termenii, ca orice filosof. Deci, ce inteles dati (aici ori in general, daca vreti) acestei sintagme „calitatile realului”? Ori si mai precis, cum definiti „realul”? Despre care mai incolo spuneti ca este denaturat „de prea marea venalitate a instrumentului observant”?!? Cum pot fi instrumentele de observatie – fie ele simturile noastre ori aparatele, ca extensie a simturilor noastre – cum pot fi ele „venale”?!! Desi presupun ca inteleg ceea ce spuneti, limbajul dvs. creeaza confuzii si pune in dificultate extraordinara valoare a mesajului dvs. Puteti fi mai deslusit, macar din deferenta pentru audienta regulata a blogului? Altminteri ma tem ca nu faceti alceva decat ceea ce dvs. pareti sa dispretuiti cel mai mult, va citez: „nu facem decit sa initiem acel caldut masochism al fericitului pervertit in inginer al revelatiei.”
  In fine, ziceti: ”Virtualitatea irationala”(despre care vorbeste avepeul)hraneste totusi stagnarea si se cramponeaza intr-o perpetua autocartografiere …” etc. … Bombasticism naclait! Bietul AVP!!!!

  Ma Viorel, uite, de dragul tau, m-am lasat dusa pe aceasta ulicioara, strada di terra battuta, in micuta ta dramoleta de duminica. Da zi-mi si mie, draga, de un’ l-ai scos pe aist genial ganditor? A?!! TRU or un-TRU style?!?
  Gata! Ti pup! Cortina! Si, de vom mai fi, ne mai auzim de Pasti ori ce alte sarbatori vor mai fi fiind intre timp … Sanatate si, mai ales, virtute, poesel!!!! : )) )) ))

 39. orangeskorpion2009 Says:

  va salut, dragilor

  🙂

 40. AVP Says:

  Hai sa incepem saptamana cu neste maxime goetheene clare si mumoase, poate-poate vor intelege cate cevasilea si unii ce binevoiesc a ne calca pragu gomosi si ciudosi, pai cum drea … ➡

  Unii sunt mândri de ceea ce ştiu, şi trufaşi faţă de ceea ce nu ştiu.

  Clipa e un fel de public ; trebuie s-o înşeli, făcând-o să creadă că faci ceva ; atunci te lasă în voie şi vei putea, continuând în taină, să înfăptuieşti lucruri de care se vor minuna nepoatele ei.

  Publicul vrea să fie tratat ca femeile: să nu i se spună decât ceea ce ar dori să audă.

  Stie oare vrabia cum i-ar veni berzei… ? 🙄

 41. Goldmund Says:

  @ave AVP
  Stim inca de la grecoteii cu nas subtire -Doamne ce destepti au fost unii dintre ei in timpul „Secolului lui Pericle”si nu numai!-ca orice filozof are la randul lui un nash,unul care-l combate pentru a face evolutia cunosterii sa nu lancezeasca.De obicei au fost Dialogurile care ne-au pus pe …ganduri-e putin spus pe ganduri-pe jar incins sub talpile noului nascut in ale cunosterii si astfel cresteau in ale cunosterii cu totii in acest dialog permanent al ideilor.Ceva nou sub soare?
  La punctul 2 am avut nelamuriri.Citez:”La ora actuala,aloo,cum ar veni,nici Dzeu nu poate fi mai inteligent,mai iubitor,mai simtitor,mai bun si mai drept decat umanitatea in ansamblul ei..”
  Cel putin cateva lucruri de lamurit:
  -doar daca luam umanitatea in ansamblul ei,nu al momentului,ci al vesniciei,cel putin cronologic de la Alfa la Omega,timp scurs de la inceputuri pana la Lumea Noua dumnezeiasca,Paradisul vesnic si peste…
  -Dumnezeu nu cunoaste trecerea timpului,nici granitele cunoasterii ale tuturor posibilitatilor de gandire ale omenirii.Acceptatnd ca Dumnezeu nu poate fi mai ..decat umanitatea in ansamblul ei,rezulta ca umanitatea in ansamlul ei este ceva mai mult decat Universul si reprezinta o alta dimensiune peste toate dimensiunile cunoscute pana acum de „mine”.Or,Dumnezeu e s t e pentru multi oameni Creatorul Universului si este ceva peste acest Univers infinit,Dumnezeul „celor vii”si al armatelor de ingeri,Dumnezeu in afara notiunilor Spatiu si Timp.”Totul ce este in noi si tine de noi este al Divinitatii”-spune autorul…necunoscut.Suntem asadar un „atom”din Ceva. Avem doar proprietatile Intregului si nici acelea toate…..dupa umila parere a istoriei umanitatii

 42. AVP Says:

  Buna Dimineata, Goldmund.

  Pai, tocmai in asta consta noutatea conceptiei mele, erga omnes, mey… Io cred ca Dzeu a murit acum 15 miliarde de anisori (stiu, si Hegel, si Nietzsche au spus asta, insa o intelegeau altfel), iar de atunci, germinand prin explozia Big-Bang-ului originar, El („Eu”, de fapt…) se cazneste sa se resuscite, sa-si refaca samantza originara, odata cu invierea din punctu Omega… In aceasta idee, Dzeu nu are decat mintea si simtirea corespunzatoare fiecaruia dintre stadiile redevenirii sale, aloo, asa cum un bob de grau, de zambila sau de paducel, sa zicem, dupa ce incolteste si deci face big-bang in gardinitza ta, devine mai intai grau germinat, apoi un firicel de iarba verde, apoi un pai cu spicicel, apoi un pai ingalbenind, apoi un pai cu spic viguros, apoi un bob de grau mumos, numai bun de a fi mancat de noi intr-un corn sau cococi gustos sau, din contra (caci doar n-o sa mancam toate granele, drea… 🙂 ) de a fi reinsamantat in Pamantu pleen de hranitor sos, spre a-si reface ciclul de Viata glorios…

  Astfel, din moment ce io consider ca sageata timpului, in drumul sau din trecut spre viitor in zbor e fixata momentan chiar pe-al meu capsor, dincolo de care nu mai e decat al Virtualitatii razor, nu e normal sa cred ca Vectoru Creator, adicatelea al tau sau al popilor – cica – Dzeu Atoatetiitor, nu poate avea mai multa minte decat al umanitatii actuale Atoatestiiutor Chor, respectiv decat Al Treilea Testament, care e suma tutulor Cartilor… ? A, ca mai departe sageata timpului, unda germinativa sau creatia vor sui si mai sus in viitor si ca-n aceasta situatie omul si umanitatea sa vor ramane pe scara Pomului Vietilor undeva in urma, precum celelalte trepte ale Speciilor, asta e situatia, puisor… Vectoru Creator va avea atunci mintea si simtirea si a mea sau a ta, dar si a speciei sau entitatii superioare noua, ce va urma, si asa mai departe – pana la Omega, cand Samanta Originara se va reface in toata splendoarea infricosatoare a sa, iar „Dzeu” – cum ii zici mata – va fi iarasi ce-a fost si mai muuult decat atat, voila

  Hai paa… Si mai lasa naiba cartea aia veche si vezi ca aci ai de a face cu un nou scriitor de carti fara pereche… lol Glumesc, desigur, dar daca n-o fi asa, ce te vei face, a… ? 😯 De ce crezi tu ca toata intelepciunea si intelighentza lumii a pierit odata cu monstri aia sacri la care te-nchini ca un znob ori habotnic sadea… ? That is the questia… 💡

 43. Goldmund Says:

  @Buna sa-ti fie dimineata,AVP,viorel
  Asta zic si eu om fara pereche,centrul universului(ca nu-i asa,tot ce luam pe linia aia intre plus si minus infinit,e centrul si a universului,n’asa?)Si esti liber sa crezi ce vrei si sa ai admiratorii tai.

  Doar la urma te-as indemna sa mai pui mana pe ea(Cartea aia a cartilor)si sa vezi ca nu numai ca n u se sfarseste totul cu ea,ea e inceputul tuturor cartilor viitoare,ca si a ta!

  PS
  dupa teoria ta(cum s-o scoti p r i n empiric,AVP?)vor veni altii,daca timpul si spatiul permite,daca Tatal lor il mai acorda…..ca si eu om drept la stat,as lua averea ucigasului de mama si tata,nu-i asa,AVP?(indiferent ce „lume”mai construiesc acei omuleti,universul ramane de nepatruns,de neatins,dupa cum o fata frumos ti-a raspuns prin versurile „eu nu stric corola de lumini a lunii…” mda
  Dar hai sa acceptam ca o carte scrisa de tua e suma a ceva,dar ce ramane de spus e taina ce va urma-compra?-nu fii absolutist
  Respectul ce ti-l port e mai mare decat dusmania pe o idee de-a ta-ce face sa vibreze imaginea mea despre Dumnezeu si lume,uite asa!-doar atat!
  Politica e altceva,dar filozofia mea nu e si a ta si asta ca sa nu-ti creasca un corn ca lui Moise….ca m-as speria

 44. AVP Says:

  Goldmund, io spun ce am de spus, intr-un limbaj cat mai accesibil si pe cat se poate de placut si printr-un rationament pe cat posibil intuitiv si chiar verificabil, insa fiecare intelege cat poate, ce poate si cum poate, nepoate… Si n-am zis ca io sunt centrul universului, aloo, ci varful lui actual (daca stii ce intelegea Stagiritul prin Actualitate…) Caci universu nu e un cerc cu centru pretutindeni si cu circumferinta nicaieri (cum ai invatat tu de la un filosof mai tanar – la minte – ca mandea cu vreo cateva sute de anisori, ce fac in cunostintza cat cele cateva mii de anisori ale civilizatiei homenesti anterioare…), ci este o hypersfera germinativa…

  Tu vrei sa ma combati cu-o stiinta / constiintza de pe vremea babei Dochia, mey…? Au nu stii oare ca si stiintza / constiintza creste, ca si mintea si sufletu unui copchil si a tot ce este, a fost si va fi… ? 🙄

  Iti repet vbulitza aia spusa de inteleptu Goethe, hat demult :

  Orice mare idee, care vine în lume ca o evanghelie, devine, pentru mulţimea celor inerţi şi pedanţi, un scandal, iar pentru individul multilateral dar superficial cultivat, o nebunie…

  Goethe dixit, mey, nu io…

 45. Stely Says:

  orangeskorpion2009?
  Salut ! Sunt convinsa insa ca tocmai diseara vei reveni,atunci cind te vei intoarce de pe „plantatie.”.Sunt bucuroasa ca te-ai gindit sa ne saluti inainte de plecare ..Semn ca nu ne-ai uitat si ca stai acolo”in papushoi „si ne citesti..
  Apropos..,m-am gindit si la tine cind am copiat postarile acelea de pe M.Thor.Nici nu stii cit de incintata am fost de aprecierile tale..Daca nu ar fi fost ele,nici nu as fi indraznit sa le public din nou..
  Acum stau si ma intreb :Voi mai putea, de acum incolo ,sa mai fac fata discutiilor filozofice si elitiste ,ale celor care au poposit pe-aici , gata sa-mi spulbere curajul si tendinta de a fi spontana ,sincera , fara ocolisuri subtile si ..abstracte? Acum realizez ,ca teama de ridicol, incepe sa ma cuprinda si pe mine..

 46. Goldmund Says:

  @Stely
  Traim momente istorice ar spune patetic inaintasii nostri,oricare ar fi ei.Caderea comunismului,revolutia asta tehnologica care ne face sa fim alaturi,cu toate ca unii locuiesc meleaguri nici visate de mosii si stramosii…Dam un klick si discutam.A treia revolutie industriala ne-a adus si mai putina cenzura.Putem comenta ce dorim cand vrem,cum putem,cu cine vrem-asta ar fi cosmarul absolut al oricarui dictator.Dar in mod normal,dimineata sunt la servici,seara citesc,pictez si ma ocup inca de copiii care mai au nevoie de mine….Rar ma aventurez pe vreun blog,acum voi ramane aici,la Viorel,ca-i cald si bine,cu lemnele lui si ideile de pe alta planeta,fie ea Ou.Cat e cald…
  Cateva zile mai am concediu,cateva zile am ceva mai mult timp.Din pacate nu sunt mereu prezent,sunt un soldat care nu se prezinta regulat la apelul de dimineaza,pranz si seara.
  Sper sa ma scuzi
  Numai de bine

  PS

  Sper sa ai un sot bun,care sa te respecte mereu si copii care sa te divinizeze.

 47. AVP Says:

  Ok, mai vbim, my friends… Acum chiar ma duc la gradinita de vara, ca sa car lemne cu sacu-n spinare, ca orisice ruman sarcan la buzunare, chiar daca are mintea cea mai stralucitoare de subt Soarele-Clocitoare… 😳

  Sa speram ca cel putin aici, in hypersptzu-mi azuriu, va fi mereu cald si bine… Hic et nunc, in locul spatio-temporal in care-mi duc vacu, a dat inghetu…

  Paa

 48. Goldmund Says:

  @Viorel Padina
  Unde esti tu bocitoare ca s-a dus copilaria la vale si capul ma doare de atatia peri albi si ochi deschisi in Soare?
  Nu as mai vrea nimic de adaugat daca macar incaperea celesta ar fi albastra si profunda pentru toti
  atunci cand este albastra si profunda si
  Nu incetez sa crez in ce mi s-a dat in Dar,fie sa cada Pamantul
  Sau vrei intr-un fel Darul lui Humboldt sa-l faci surcele pentru focul interior?

  Ti-am spus si o repet ca te las in credinta ta ca un liberal ce is,insa m-am intrebat cu voce tare arsuzitoare din „stiinta mea”-de te-ai suparat?!m-ai lasat paf,sau nu e loc la soba ta si pentru mine?Nu sunt pretentios si-s de fire sfios,dar prefer sa las pe altul,care ii e mai frig.
  ce zici?numai de bine

 49. monica Says:

  Scuzele mele,celor care-au intrat pe-aici si-au citit si m-au dat in ghilimele gresit.Scuze lui Blaga pe care l-am pocit fara vrerea mea.
  „SA nu strivesc corola de minuni a lumii” si nu a lunii se refera, sau mai bine zis, asa am inteles eu pe la 18 ani,la disponibilitatea mea de a nu violenta forma ,continutul sau vraja unei idei.
  Daca asa as facea cu opera maestrului AVP,n-as reusi decat sa-mi fac mie un rau,pt ca as merge numai pe rationalizarea mesajului lui. Si cred cu tarie ca inaintea oricarui rationament de poet, a fost cuvantul
  N-am inteles niciodata la ce folosesc exegetii .Trairile sunt individuale.
  Taina si vraja din poemul Ou este tocmai minunea numita iubire,care-a nascut samanta ce duce la perenitate .Si acel pasaj in care dupa 500 de ani se trezeste din experiment si isi intalneste copiii,realizand ca nu poate trai fara ei si fara amintiri,m-a sugrumat de emotie.Legaturile ADN,asa cum se numesc ele acum sunt cele mai trainice.Mai ales la olteni:)
  Mi-atiamintiti de Blaga , Maestre, pt ca acele strofe in care copilul filosof care isi prefira printre degete mirabila samanta de grau ,marcheaza astfel inceputul adolescentei ,adolescenta care pune si raspunde la intrebari ,unele mai intortocheate decat altele,dar carora numai mult mai tarziu le gasim sensul.
  Sensul il detinem fiecare,dupa chipul si asemuirea(adneaua 🙂 ) noastra ,pt ca in noi sta Dumnezeirea.
  Sunt convinsa ca atunci cand Creatorul ne-a pus aici,ne-a pus cu responsabilitatea-n noi,constiinta,nu asa in dorul lelii.

 50. AVP Says:

  Intr-o pauza de carat lemne, transpirat, dar cu soarta impacat… 😉

  Ramanem pretini, orice ar fi, dear @Goldmund… Stai pe-aci 🙂

  @Monica, daca esti o fetica de etatea mea, ce te tot prostesti cu pluralu ista al majestatii… ? 🙂 Nu doar ca suntem leat, dar suntem – daca am inteles bine – si rumâni olteni, aloo… Cand, copil fiind, ii vbeam lu my friend Nichita cu Dvs, batranu nostru pretin se uita inapoia sa si ricana: sunt io singur, bre, nu suntem doi… Sau ma intreba: lu Dzeu cum i te adresezi, bre…? 🙄 Ii zici Duuumneavoastra… ? 🙄

  Hai ca mai vbim, mai incolo…

 51. monica Says:

  Erati doi Maestre,AVP si NICHITA,eu sunt nimeni fata de dvs.Si sotului meu i-am zis cu persoana a 2a plural ,timp bun dupa ce ne-am luat.Nu se zice pe la noi ,neica in semn de pretuire?
  Nu va minimalizati pentru /din cuza ironiilor.
  Cu plecaciune ,dupa ce-am citit si altele ,si altele despre si cu dvs.

 52. Stely Says:

  @Goldmund,
  Trebuie sa stii ca iti citesc cu multa atentie, toate comentariile ,pe care le consider extraordinare si care imi sporesc sentimentul de mindrie ,ca am ales (la fel ca si tine)sa ma stabilesc pe acest blog ,unde -i „cald si bine”..Evident ca aduci un plus de caldura si valoare , nu numai prin idei si rationamente ,dar si prin respectul si intelegerea de care de care dai dovada fata de interlocutori ca mine ,spre ex. Iti sunt recunoscatoare si as vrea sa crezi ca am acelasi respect ptru ceea ce esti ,cum gindesti si ptru ceea ce faci,acolo ,departe ca distanta,dar atit de aproape ca timp..
  p.s.Si ,da ,exista respect si aci’ ,aproape de mine,desi ni-l exprimam prin vorbe ,mai rar… Sotul meu nu este asa de comunicativ..Noi nu ne asemanam din acest pdv. De fapt asta ne-a atras unul spre altul..Pe mine m-au atras sobrietatea ,misterul si ..vocea lui calda si protectoare (am ce am cu vocile) 😀 ,iar pe el ,tocmai contrariul..
  Recunosc ca au fost momente ,cind eu l-as fi vrut pe el mai vorbaret ,iar el pe mine mai…tacuta. Cred ca va dati seama ca ne-am rezolvat si dilema asta..Eu stau si blogaresc cu voi ,deci fata de el sunt tacuta,si nici pe el nu-l mai sicii sa-mi „dea raportul” cu ce face si simte ca la un „bob ..zabava.. ” 😉
  Cit despre copii avem sentimente reciproce de ..adoratie .. M-am bucurat de cadourile lor de Craciun ,ca un copil .Fata mi-a luat un scaun nou si comod ptru a sta la calculator cit mai mult timp,iar baiatul un celular nou ,cu camera foto ,ca sa-mi fotografiez florille care deja sunt inflorite ..Mi-a inflorit un trandafir japonez , pe care l-am adus sub forma de lastar ,impreuna cu alti lastari (leandru galben si grena)tocmai din Creta ,in vara anulul 2008.. Le -am pus si pe calculator..

 53. Goldmund Says:

  @Viorel
  am inteles,ori ce-ar fi-sa ma tragi de maneca dac’ voi deveni persistent
  @Stely
  Ma supraestimezi si ma simt si mai bine aici@
  Copiii mei asteapta cadouri inca,cel mare e la Tübingen si studiaza engleza/germana pt. prof. de liceu.Cu toate ca primeste un fel de bursa de student,cere bani pt. masina s.a.Incapatanat ca ta’su’ in ceea ce stie si crede ca stie…Fetitele sunt inca la liceu,au talent fantastic la desen si picteaza mereu cadouri.Pana la pensie ar trebui sa mai muncesc cca.15 ani
  @Monica
  Imi pare rau ca am copiat din textul tau fara sa fiu atent,ca doar am invatat candva poezia la liceu…si nu e vorba de vreun act ratat sau ironie lumeasca.
  La toti o seara buna

 54. AVP Says:

  Nu-mi plac sentimentalismele… 😳

 55. Stely Says:

  Se pare ca astazi ne-am cam intrecut in sentimentalisme..
  Mea culpa ..

 56. AVP Says:

  Io am nevoie de tovarasi duri, drepti si inflexibili, care sa ma ajute sa decolmatez din Virtualiatate o chestie teribela, iar nu de insi pe care sa-i leeng in belej sau in leandick, ca sa-mi dea dreptate si ca sa m-ajute sa nu mor de foame pe planeta mai a dreaqului decat toate… 👿

 57. AVP Says:

  Off topic: pt mine e de neinteles – chiar si din punctu de vedere al cinicului Vantu, aloo…- cum de nenorocitu moral (si de fapt amoral) pre numele sau Razvan Dumitrescu mai are fatza s-apara pe sticla RTV (deci chiar si a celei mai josnice tembeliziuni, dupa A3… ), dupa episodu cu pumnu in moaca copilului lu Paturiciu…

  Singura explicatie logica e ca tipu e un securist de moda noua, plasat in miezu tembeliziunii cu pricina spre a ne manipula ca si provocator sadea, iar epizodu de care ne amintim cu totii cu scarba a fost, de fapt, o inscenare oribila, menita a-l victimiza pe cel care nu mai avea nicio sansa, atuncea: nea Base, heroul nostrum, al naivilor… 😳

  Ca tipu e securist, se vede si dupa freza-i, dupa moaca-i de malagabist kaghebist… 👿

  Sa nu cumva sa va prind ca ma contraziceti, caci v-a luat mama dreaq, aloo… 👿

 58. neamtu tiganu Says:

  Cum draq poa sa existe intr-o bila un „subtilissim ganditor” si un propagandist cretin, fanatic si pupincurist?

  As comenta subtilisima gindire si as zice ca-i interesanta abordarea pe principii fizice si teologice a poietului, adica sa vorbeasca de ce n-are habar, totusi o face cu farmec si poate chiar chestia ca n-are habar face poiezioara vie, mi-as permite un contrapunct al unui ing. care o ia sufleteste si care ar zice ca la-nceput nu fu cuvintu ci fu fumu, fu ideea, aceea se furisa inainte de nasterea cuvintului, poate chiar inainte de nasterea omului si a lui Dumnezeu, ca Dumnezeu a fost intii idee si mai apoi a devenit IEL si Noi, inainte de orice.. da intrebarea de mai sus nu-mi da pace.

 59. Stely Says:

  Zau ? Incepi sa ai dubii in ceea ce priveste sustinerea neconditionata ptru T.Basescu ?..Te contrazic ..Fie ce-o fi.!
  Nu ai de ce sa crezi asta..Eu cred ca se intimpla ceea ce prevedeam.. Vintu,Patriciu ,Voiculescu ,s-au dat putin la fund si asteapta „un nou inceput”..Daca ai merge pe blogurile lor (ale liberalilior) ti-ai da seama ca ei traiesc cu speranta, ca T.Basescu nu -si va inchia mandatul si ca alianta cu PSD este cea mai buna solutie..”Orice „in afara de alianta cu PD-L..
  Prin urmare ,R.Dumitrescu ramine pe pozitie ,nu ptru ca are misiunea de a ne manipula ,ci ca sa mearga inainte sub lozinca :”Ori invingem ori murim” .Cred ca trebuie sa urmarim la T.Basescu realizarea proiectului ptru care l-am sustinut si votat..Abia cind vom vedea semne de „colaborationism”,cu unii si cu altii, sa incepem a face tam-tamul de rigoare..Suntem aici si nu-l vom lasa sa ne duca cu zaharelul..

 60. AVP Says:

  Singuru motiv care ma opreste sa nu-l bag pe „tanarul Prigoana” in pisica penelopii ma-sii, aloo, e faptu ca cel care ii e impotriva e odiosu Ludovic Orban, fiu de general securist, pe care echipa de imagine a lu Prigoana-junior nu phootea sa-l gabjeasca mai bine spre a-l fat-frumiza pe tanaru ferentarist gunoier, ca sa zicem asa, si a-l pozitiviza (alt barbarizm sadea…) in fatza mea sau a lu mata, portocakiu’ lu papulea… 🙂

  Hai paa…

  ps. Pe gargaragiu Ekstein l-as timite dupa bomboane sau chistoace, si-n niciun caz nu l-as tine consilier la cotrocioace, aloo… 👿

 61. AVP Says:

  Steliano, daca AVP se poate primbla printre templatele lu Aleph, ca sa nu mai vbim de templatele Planetei-Ou, cum ar venea, fii sigura ca poate sa prevada si alte chestiutze de kk, fata mea… Io am zis mereu c-am votat „raul cel mic”, dar ce-oi fi inteles mata prin asta, a…? 🙄

 62. Stely Says:

  „Sa nu cumva sa va prind ca ma contraziceti, caci v-a luat mama dreaq, aloo… ”

  Am inteles ca „ai votat raul cel mic „,dar acum nu mai inteleg ce te nemultumeste la Vintu&R.Dumitrescu ?Daca este asa cum spui ,ca „episodu”cu pumnul a fost o inscenare ,spre a-l victimiza pe”heroul”nostru, inseamna ca si-au dorit si ei „raul cel mic” ,ca si noi,si, tot neconditionat.. 👿
  p.s Mie imi place H.Prigoana ..

 63. iuli Says:

  Ptr.Onicel: adevarul este ca suntem toti atit de destepti si sursa ideilor prin care inainteaza lumea atit de epuizata incit doar dinamitind Nuanta cu bombastici naclaite ne mai putem preface ca unele lucruri nu au ramas fara viitor iar altele ca nu vor ramine fara trecut.Asadar,Coinicel draga,afla de la mine ca ea,Nuanta,se comporta ezact ca ‘mneata-n lighean(acu’nu te repezi sa crezi ca faci cit doua nuante,asa cum se mindreste orice rincaci de-o emisfera)caci intre onan si onicel istoria parcurge totusi o traiectorie cel putin neserioasa,in sensul ca daca primul se vrea beneficiarul exclusiv al fanteziei proprii,astalalt(asta micu’)vrea o relatie serioasa si sigura de preferinta cu literatura rusa.Domnule Onicel,acum lasind gluma la o parte,vecinul parintilor prietenului meu se cheama Cristu Onicel si a fost administrator al unui camin cultural..ee,caminu’asta cultural ce’ca avea o biblioteca impresionanta(asa spune prietenul meu) iar Onicel al nostru zice’se c-ar fi citit-o aproape pe toata(mai trebuie sa spun ca ultimul sau „curs de specializare”fusese acela de socotitor la ceapeu din zona).Da domnule,si spune prietenul meu ca spun parintii sai de la tara,(ambii profesori de” Limba si literatura romana”) ca acest Cristu Onicel nu are nici o rezerva in a recunoaste ,dupa citate si descrieri sumare, aproape orice personaj din literatura universala,iar comentariile sale..(.trebuie sa inchid dar promit ca o sa revin…desi fiind vorba despre „onicel”ar fi meritat s-o mai lungim putin.)

 64. Stely Says:

  p.s Tu cu cit crezi ca a contribuit Prigoană ăl bătrin şi Cocoş a lu’ Lenuta, la campania lui Băse?.. Sau, de ce nu-l vezi la liberali ,pe listă ,in locul lui Stroe, pe S.Cucerai, de ex.?

 65. AVP Says:

  @iuli, nu te repezi si tu ca fata mare la maritare dupa ferentarista si fermecatoarea deflorare… 😉 Onicel e de fapt Oana, Onitza, in balci la Vadastritza… Ce-i drept, si ea intelesese ca Iuli e pielea soolii si-o prinsesera pandaliile mascoulii.. Hai pa, fiti dreq mai calme, caci nu veti face decat sa ma enervati si pe mine, dreaa… 👿

 66. AVP Says:

  @Stely, Prigoana ista n-a contribuit mai mult decat mine sau decat tine, aloo… Punctum !

 67. Stely Says:

  Bine ..hai ,ca am scapat uşor !
  Dar ,cu @Iuli ce avuseşi ,ca mie imi plăcu ..La fel şi de @Onişor ,pe care o aştept să vină cu replica..Dar, dupa cum a spus ,pină la paşte ,mai e… mult…

 68. dora Says:

  AVP,

  am stat si am tot meditat la iscusitele cuvinte ale autorului anonim si la comentariile tale pro si contra.Eu ma simt prea mica pentru o asemenea aventura.Ma napadesc si pe mine gandurile cand citesc Sfanta scriptura si ma invrednicesc sa buchisesc variatele opinii ale specialistilor.Unele idei mi le insusesc ,cu alteloe raman in vesnica suspendare. 🙂

 69. AVP Says:

  @Doro, cand iti strepezesti dintii pe cararile mici ale politeii lu pesce, aflandu-te in treaba loomii care sporovoieste despre cate-n luna si-n stele strict pe rumuneste, adicatelea uitandu-se la capra vecinului care inca mai tresareste, e mai bine sa nu mai calci pe-aici, si mai ales sa nu fii arici pogonici, fireste… 🙂

 70. monica Says:

  „Fabula arată că dacă eşti vulpe şi vrei să i-o tragi unui hartist mare nu tre’ să-i ordoni poeselului să scoboare din înalţimile-i ameţitoare (căci atunci precis vei deveni obiectu’ pamfletelor sale necruţătoare), ci aşteaptă să se răcească sfântu soare şi să vie dalba ninsoare, când greeraşu’ îşi va aduce aminte cum că, oricât ar fi iel de avepică, tre’ să mai facă şi păpică şi, călcându-şi pe foodulia specifică, va bate la o usă de furnică (şi moralistă, şi calică ). Asta-n caz că din zenit nu va fi căzut, biensur, decât o frunzulică şi că nu te mănâncă-n tur să zgândăreşti un creator pe cât de naiv & pur, pe-atât de inflexibil & dur”
  mai pot spera sa mai vin pe-aici?
  sara buna la toti !
  decat atata poci !

 71. Stely Says:

  monica,
  : D 🙂

 72. AVP Says:

  😀

  … 😳

 73. Stely Says:

  p.s.Fanitzele nu se sperie asa de repede..

 74. AVP Says:

  Pe bune ca uitasem de… loupu moralist… 😳

  shock

 75. monica Says:

  fratilor,mi-era frica sa mai intru,dupa ce-am plans mai toata ziua AVPeule,si vad pe-acilea tot felu’ de rezboaie

 76. AVP Says:

  Aloo, n-am inteles…

  dupa ce-am plans mai toata ziua…

  Cum adica… ?

 77. monica Says:

  vb Stelutei ce-avusesi cu noi ?
  Dupe ce ne zganderi la fibrele sensibile,ne stuchesti oltineste?(remarcati ca-n cerc sa vb ca-n Tara Olteneasca,chit ca nu-mi merge)

 78. monica Says:

  Avepeule,plansai neica ,ca cetii Evanghelia si-mi adusei aminte ca prostu’
  da ma veselii cu vulpea,greierele si furnica si zisai ca ce-o fi o fi

 79. AVP Says:

  Vba lu Stely : fanitzele n-ar trebui sa se sparie asa repede… Sper ca nervozitatea mea oltineasca (asadar, trecatoare ca o scantee de iasca…) sa fie siguru tau motiv de supalare confrateasca, draga mea pretina…

 80. dora Says:

  Nu v-am citit opiniile politice.Am fost sincer marcata de viziunea „cosmogonica”al unui anonim, pe care doresc sa-l aflu cat mai curand.Sunt multe detalii de bun cunoscator si ,sincer imi pare rau ca, nu sunt pregatita sa le deslusesc cum se cuvine.In materie de astronomie imi amintesc primele lectii date de tatal meu, constelatiile vizibile din emisfera nordica -Ursa Major cu cele 7 stele si Ursa Minor cu Steaua Polara.A fost pentru mine mereu o enigma imensitatea albastrului celest si ceeace este dincolo de el.Biblia am descoperit-o mai tarziu ,cu toate ca initierea in sfintele taine o datorez mamei -trecuta prea timpuriu la cele vesnice.Se poate ca si din acest motiv am vrut mereu sa patrund dincolo de lumea materiala si sa cunosc spiritualitatea vesnica.N-am reusit decat in inchipuirea mea si de aici fanteziile mele atat de reprobate de unii.

  sunt convinsa ca AVP ma va intelege!

 81. monica Says:

  @Stely ,multam pt postu”de-aseara. N-am mai rezistat si l-am vaz azi dar timpul a fost cam scurt.Dimineata cu-n nepot,seara cu altu’.Vacanta s-a sfarsit

 82. Stely Says:

  monica,
  Cum asa ? Incep sa ma recunosc in reactiile tale ..
  Eu nu mai mai sperii..

 83. AVP Says:

  Draga mea Inador, te inteleg muult mai bine decat iti inchipui… Esti o fiinta exemplar de rationala si normala, spre deosebire – de-o pilda – de rumansii get-beget robin, carol, theophile, turnoftheglory, bleen, gabryel, tibi, nicole et aliis ejusdem farinae, niste pizmasi mediocri si, pe deasupra, autentici, aloo… 🙂

 84. dora Says:

  AVP-eule ,

  zau ca n-am inteles prea bine!Sa nu calc p’aci,sa nu fiu arici pogonici?Cum vine asta?Dintii mi se strepezesc de vreau de nu cand e vorba de politichie.Am si eu cartile mele de joc si-mi incerc norocu’… sau .o dau cu „alba-neagra” ,da;de iese!

  Esti cateodata tare abscons si ma gandesc cu ingrijorare….sa nu te fi lovit „porcina”! 🙂

 85. Stely Says:

  monica,
  si,da ..inca o reactie „consonanta”..Si eu am plins cind am citit „Evanghelia dupa mine „..

  +++++++++++++++++

  avp reply : Monica o cunoaste oare Un an de la moartea mamei (adicatelea „Evanghelia dupa mine”, la care faci tu referire…?) ?

 86. AVP Says:

  Doricico, nu cred ca te-ar avantaja sa adancim micutza noastra conversatie… Hai pa, dracutza mea… 😉

 87. dora Says:

  Poesele,

  acum ma albesti dupa ce m-ai naclait?

  Hai ca tot favoritul meu ramai!Si eu tot Doricica ta dragalasa.

  Facem pace? 😆

  +++++++++++++++++

  avp reply : hai, fugi dreq d-aciia… Saru’ manushitzele… ! 🙂

 88. orangeskorpion2009 Says:

  avp,

  noroc ca am vazut ultimele tale doua vorbe, ca altfel voiam sa te intreb, de ce esti dur si uneori nepoliticos cu doamnele tale din hyperspatz….

  eu nu ma implic in acest dialog pentru ca realmente sint mult sub nivelul necesar….
  🙂

 89. Stely Says:

  Dora ,
  Te alinti ca o pisicuta .. Eu cred ca tu ai inteles mai bine decit Monica ,la ce s-a referit AVP cu”politeia”..Stai ,ca parca vad ca Orangeskorpion2009 sta ,acolo „in papushoi” ,si nici nu mai indrazneste sa intre ..
  @monica,
  Despre ce post este vorba ? Despre cel in care ii raspundeam @Iuliei,care mi-a refuzat „consonanta”?..
  Exact ..AVP, ce crezi ?m-am inteles bine cu @Iulia ?

 90. AVP Says:

  Stely, il cunosti bine pe Osk 🙂 Si-n general, pe bune, te pricepi la oameni… 😉 Se vede ca ai fost… 😳

  lol

 91. AVP Says:

  Cat despre @Iuli, nu-i port io de grija… 🙂 Pregateste-ti cojoacele… 😳

  ps. Io sunt baricadat deja…

 92. orangeskorpion Says:

  stely,
  🙂

  AVP,
  :mrgreen:

  hai, ca ati fost tari amindoi!!!

 93. Stely Says:

  Hi ,hi ..ai aparut , skorpion ? Stai linistit .. Tare grijuliu esti !
  AVP ,
  Eu asa am inteles ca :”am plins ,dupa ce am cetit evanghelia „..m- am gindit ca despre ea este vorba”Evanghelia dupa mine”(Un an de la moartea mamei”) la care am plins si eu cind am citit-o ,si de cite ori o citesc..

 94. AVP Says:

  Stely… No comment…

 95. monica Says:

  @AVP „Evanghelia dupa mine”,este o adevarata confesiune de credinta,a unuia care se da crud & inflexibil,precum matale ,ca tu nu merge.
  Am auzit zilele trecute ca Evanghelie s-ar traduce Buna Vestire.Asa este?

 96. monica Says:

  @Stely ma refeream la postul de la 23,31

 97. AVP Says:

  Buna-Vestire, mey… ? 🙄 Doamne fereste… Prietenii stiu de ce…

 98. Stely Says:

  Cum adica ? „Se vede ca ai fost ..”? E de bine?
  Si cum esti baricadat?
  P.S.Hai ca poate te mai „incalzisi „putin ..Apropos de incalzit.
  Cind nu aveam gaze si sist.centralizat de incalzire era cam zero,aveam o masinuta care facea caldura cu butelia de la aragaz .Avea si doi elementi ptru curent..Era f.buna ..O mai avem si acum .O tine sotul la casuta de la tara ,unde face caldura ptru fermentat vinul..
  De ce nu-ti cumperi una ca sa-ti incalzesti camera unde stai la calculator ?

 99. monica Says:

  Pai se zice ca,elaborarea unei alte evanghelii(dupa cele 4) ar fi o veste buna(nu m-am gandit la sarbatoarea mare).Cred c-am gresit ca de obicei ,scriind aiurea

 100. Stely Says:

  monica,
  da,am inteles ..si nu-ti face griji cind crezi ca nu te-ai facut inteleasa..Ptru o incepatoare 😉 esti f.buna…

 101. AVP Says:

  Noapte buna, my friends… Permiteti sa ma retrag. Paa

 102. Stely Says:

  noapte buna ,tuturor !

 103. dora Says:

  Gute Nacht!

 104. on topic Says:

  http://learn.genetics.utah.edu/content/begin/cells/scale/

  Nice perspective… (play with the scroll bar or you won’t be impressed!)

 105. Tot on topic . . . Says:

  Bre AVP-ele,
  Aveam eu o atare banuiala . . . Dar cine ar fi crezut, totusi, cat de departe poti sa mergi?!? Departe, foarte departe . . . O sa le caza mandibula cand le-oi zice si alorlalti . . .
  Acum, ca am revazut „tabla de sah” a hyperspatiului, vazui, dreaq, si gardu’ si leopardu’! Stii ca perspectiva aeriana fie intregeste si confirma, fie schimba vederea de ansmblu. Pai „panarama” ce o vazui, ma face sa ma simt vindicat de toate, bey!!
  Acu, ce sa-ti spui, bey, sa-ti traiasca Vidra (ca oricum alta nu mai vezi)!!! Nu iesea mai bine nici daca ti-o doream eu, fratele meu! Va meritati si va completati, „la munca”, unul pe celalalt, perfect! „Razvan si Vidra” sa!!! He-he-heee! News, astea da! Hai pa!

 106. Goldmund Says:

  @
  Totul e vesnicie,chiar si clipa asta in care va scriu.Ma aflu la „voi”;cateodata e cald cateodata e frig daca Viorel nu arunca cateva lemne pe foc,ca si cand cuvantul arde troznind in soba lumii si incalzeste…
  Am citit tot ce s-a spus,tot ce ramane.Va admir

  Dupa ce am spus o rugaciune,mi-am adus aminte de un om care in curtea casei sale a auzit o voce de copil,probabil un inger,care i-ar fi spus:”Tolle,lege!”(ia si citeste!)Putin surprins si speriat,omul ia Biblia si o deschide la „Scrisoare catre Romani”.De atunci a devenit credincios,a scris multe carti despre credinta,de la el ne-a ramas si „crede,sa recunosti adevarul”(din memorie)
  In orice caz,Augustinus a avut o mare influenta in special asupra Bisericii din Vestul Europei,a preluat o buna parte din ideiile lui Platon si a dezvoltat epistemologia cu ajutorul ideilor Crestinismului.
  Politica?Un reziduu,un rest din oglinda societatii,ceva colateral din universul ideilor.

 107. AVP Says:

  Auzi, mha, „tot” ista de mai sus, da’ cetisi chiar tot, bre, adicatelea inclusiv zicerea lu nea Goethe in cestie, aia cu pedantii, inertii si superficialii vs noutate… ? 🙄 Bine, dreq, vba vine, ca nu te-ai nascut acum 2010 anisori si ca deci n-ai fost leat, vecin sau, doamne fereste, fratre / sora cu Christ al Mariei lu Iosif tamplaru, un oarecare neam prost si halalfabet din Nazaret (ai auzit de localitatea asta?), caci ce ti-ar fi auzit urechile de la nebunu ala te-ar fi facut sa te vindeci chiar si de prostie… 🙂 (insa n-avea grija, caci au auzit alti fuduli ca tine, care nu numai ca l-au scuipat in fatza pe „fiul de teslar si de neam prost„, l-au balacarit cum le-a venit la gura pentru blasfemia lui de a se crede „fiul lui Dzeu” – asa cum si io ma cred, aloo, si mai rau decat atat: mai cred ca chiar si tu esti, bolovane… 😯 -, ci l-au batut in piroane pe crucea sa, la care te inchini si tu, probabil, azi, crestinu lu peste… ) Caci, n-asa… ?

  „… atunci cand el – calea, adevaru’ si viata – irumpse pt prima data din Virtualitate nu se duse intre carturari, intre egzpertii cartii sau sa se-mbrace in matasurile si-n atlazele din casele alese si din palate, pretinzand sa bea bauturile tamaioase sau parfumate si sa se-mbie cu mancarile rafinate ori cu femeile gustoase si catifelate, ci se amesteca – de ce oare ? – cu doi trei pui de magarite si mioare, cu balegi aburinde si paie amoniacale, cu magii mirosind a branza iute si a sudoare, cu sfarcu’ maicii preacurate, insa de-o luna ne-mbaiata si obosita tare, cu vamesi betivi si cu pescari care nu stiau sa citeasca decat in stelele de mare si sa numere doar pe ochii pescilor din avele pescuitoare, cu banditi de drumu’ mare si cu alti contimporani care, suparati fiind ei pe viata asta pe care le-o ofereau stapanirea, pillat, nevasta, patronu’, vecinu’, amnaru’, buzunaru’ sau iasca, il batura cu funii si ghimpi preste maini, pept, frunte si picioare, ii infipsera piroane in coasta frageda si-n tibia suptire ca o trestie unduitoare, ii sfasiara camasa cu miros de candoare, il…:censored:”

 108. AVP Says:

  @Goldmund, atata timp cat tu iti pastrezi credinta ta – plasa ta de salvare personala, pe care ai dreptul s-o detii in virtutea calitatii tale de om ce nu vrea sa-si asume niciun risc, asadar de om ca lumea… -, nu exista absolut nicio problema intre noi doi sau intre tine si un liber-cugetator, in genere… Cand insa tu (sau oricare alt credincios) vei deveni fundamentalist sau taliban, cu un cuvant mai uzitat, si nu doar ca vei condamna in conciliu, in sinagoga, in sinod sau in moschee „versetele satanice” ori te vei transforma intr-un nou savonarolla sau intr-un popa curat ortofox, care tine neaparat ca icoanele unei credinte sau alteia sa ramana in scoala si ca religia sa fie obiect de studiu inca din ciclul primar (dar nu ca o filosofie oarecare, ci ca un rit solemn si angajant), ei bine, abia atunci se va ivi o mare problema intre tine / voi si orice alt ganditor liber, problema pe care secolele medievale, cu experientele lor halucinante, se pare ca n-au epuizat-o nici pe departe, aloo…

 109. Radu Humor Says:

  Se zice ca si Ion Creanga ar fi scris toate povestile sale , auzindu-le de la batrana la care statea in gazda.
  Altii au avut norocul sa dea peste carti pe care altii le trudisera, inaintand prin malul istoriei si cautand sa ajunga la acel Alfa, de fapt Creatorul de la care pleaca toate, pe cand noi credem ca Einsteinii sau Newtonii insirati pe firul existentei acestei lumi ar fi fost de la ei scornitori ai unor adevaruri pana atunci nedeslusite, cand ei au fost niste gasitori, de fapt cei alesi sa aduca la cunostinta si constiinta omului dintr-un anumit veac cele trebuitoare suisului pe scara dezvoltarii umane si nu numai.

 110. AVP Says:

  Ai, cumva, dreptate, rh… Nimic nu e nou subt soare, in definitiv… Sfortza cu adevarat creatoare nu sta doar intr-un individ sau altul, ci in umanitatea, specia or „natura” insasi… Fiecare dintre cei asa-numiti mari ganditori or genii a sorbit pe cat s-a phootut din Biblioteca („biblia”, „cartea cartilor”) anterioara, contributia lor proprie la evolutia creatoare fiind fie o sintezutza inedita a unor date existente deja in Cultura, fie o mica observatie care schimba oarecum perspectiva, fie o reinterpetare iepocala a unor chestii ce pareau batute in cuie pe vecie… Toate datele din care A.Einstein (exemplul uzual de „geniu creator”) si-a extras Teoria R existau, la 1905, si in doctrina, ca sa zic asa, si in practica (faimoasa experientza Michelson, ale carei rezultate nimeni nu le putea interpreta, pe baza conceptiilor vechi despre spatiu si timp) ; Einstein n-a facut decat sa traga concluzia ce se impunea aproape de la sine, luand aparatul matematic al Teoriei R de la unii si rezultatele practice de la altii si rupand gura targului, vba aia… Mai ales in iepoca Internetului (cand pe Net poti gasi toate datele Bibliotecii, inclusiv datele necesare pt fabricarea avionului lu neamtu-tiganu sau chiar si a unei bombe atomice, daca ai chef…), nu-ti trebuie decat cevasilea curaj si-un declic de…geniu, ca sa rastorni, daca te ducea mintea, aloo, toante teoriile, ideile si conceptiile prafuite… N-asa, mey, pretine… ? 😉

 111. monica Says:

  Buna sa ti fie ziua Avpica(hai ca gasii si apelativul asta folosit de tine,asa ca nu te supara de alint).
  Stii cum ma simt eu acuma? Ca un prunc de tzitza de vreo 3 saptamani ,care vrea sa suga de la masa si nu nemereste sfarcu,miscandu-si capul dintr-o parte-n alta.Deschisei mai multe din fisierele matale,si ma afundai si mai mult ; gandesc acuma ca trebuie s-o iau de la capat ,ca ori sunt eu batuta-n moalele capului ,ori opera matale este prea grea, in profunzimea ei , pentru mine.Vezi bine ca ori/ori e in defavoarea mea.
  O rog pe Stely sa fie ingaduitoare cu mine si sa ma traga de maneca de cate ori o iau pe miriste,(cu toate ca viata mea a fost o lupta pentru liberagandire mai mult sau mai putin docta)ca sa nu-ti produc necazuri prea mari.Multam pt incurajarea de mai sus.
  Iti zisai eu ca-mi trebuie cam 200 de ani s-o invat pe dinafara(operapoetica) ca sa combat spontan,nu asa, sa pierd timp, sa ma docomentez, ca sa dau o replica. Iar acel vers din Blaga „pentru ca eu iubesc si flori si buze si morminte” este modul meu de a exista,pt ca altfel as muri.
  Am cautat ,ca am uitat si eu(aloo) o mica poezie ,tot a lui Blaga ,cu o incarcatura filosofica maxima,pe care-o dedic pretinului matale de mai sus,sia suna cam asa:

  Inelul Anului

  Anul adauga un inel tulpinii,
  cand pomul e inca suleget,
  cum mirele pune miresei
  veriga pe deget

  In jocurile si-n frumusetea Firii
  puterea aceasta de-a pune inel
  nu este de-a timpului
  ci a iubirii

 112. Stely Says:

  Salut !
  Nu mai am de gind sa intru in vreo disputa ..Vreau numai sa va salut si sa va spun ca va urmaresc cu interes duelurile verbale ,de aici din”papushoiul meu”..Mai ales ca ,iata, a aparut si @neamtzu tiganu ,exact ceea ce-i trebuia lui AVP „Io am nevoie de tovarasi duri, drepti si inflexibili, care sa ma ajute sa decolmatez din Virtualiatate o chestie teribela”..
  Recunosc ca si eu mi-am dorit o schimbare a topicurilor acestui blog si o detasare de problemele politice..
  Asadar, nu-mi doresc decit sa fiu o cititoare tacuta si pasionata, a tuturor celor care care vor popsi aici si isi vor pune la bataie eruditia ,talentul ,dorinta si ..ambitia , ptru aflarea raspunsurilor unor intrebari privitoare la enigmele vietii ..
  P.S. Nu ma pot abtine sa nu remarc un „on topic” care nu-si poate stapini pornirile mistocare si rautacioase, fata de unii si de altii, de pe acest blog..Dupa stil si dupa lasitatea de a-si ascunde nikul sau identitatea ,cam stiu cine e..

 113. AVP Says:

  Ave, Monica, Stely ! Mi-ar parea rau sa stati doar in papusoi si sa nu sariti pe cei sau cele rele care tabara pre noi ca neste moroi / iele, o-le-le, lele… 😛 Rog deci sa nu fiti nici respectuoase si nici rusinoase, ci pe cat se poate de agresive si chiar furioase cu mine sau cu oricine, caci doar asa adevaru se scutura bine de minciunele, vbe usurele si de alte ingrediente jmekerele… Aici sunteti in casa unui creator of hypernor, iar daca ar fi sa ne luam dupa my friend Thor sunteteti chiar in birlogu Regelui Hyperspatziului, fetelor, asa ca puneti mana pe paloshu vorbelor si fiti gata sa ri-postati: fie la tendintele tyranice ale regelui cam din bobor, aloo 😳 , fie la badaraniile, prostiile or fuduliile priatenilor mai mult or mai putin cu homor…

  Hai, va poop si spor… lol

 114. AVP Says:

  Postare noua, boieri dvs…

 115. Un subtilissim ganditor Ro… (3) « Viorel Padina Says:

  […] : Un subtilissim gandi… on Un subtilissim ganditor R…AVP on Un subtilissim ganditor Ro…AVP on Un subtilissim ganditor Ro…Stely on Un subtilissim ganditor Ro…monica on Un […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s