Antologia mea: „Spre o Nouă Republică: Dincolo de zumzetul calomniei şi al minciunii”, de Vladimir Tismaneanu

Nu trece zi să nu se adauge o pagină penibilă la campaniile împotriva celor care nu vor să participe la demonizarea unui preşedinte care nu s-a prefăcut că face, ci chiar a făcut ceva, şi încă ceva extrem de serios, pentru condamnarea unui regim criminal şi ilegitim.

Discursul ţinut în vacarmul odios provocat de Vadim şi fasciile sale a intrat în istoria demnităţii româneşti. Nu pot fi de acord cu cei care spun că nu a fost decât un gest simbolic. În politică, simbolurile angajează, implică, responsabilizează.

Înfruntând agresiunile diverşilor mişeli, legaţi prin mii de fire de trecutul insalubru, Traian Băsescu s-a redefinit pe sine ca om politic pe data de 18 decembrie 2006. A nega curajul acestui bărbat politic, a-l acuza de făţărnicie, de urmărirea unor interese meschine acolo unde a fost vorba, este vorba de un angajament existenţial, mi se pare o mare distorsiune.

Nu e cazul să idealizăm un om politic, dar este absurd şi lipsit de orice urmă de onestitate să-l învinuieşti că nu a facut ceea ce guvernul şi parlamentul trebuiau să facă.

Nu este onest să uiţi că în decembrie 2006, în unanimitate, Congresul PSD a condamnat condamnarea comunismului. Nu este onest să uiţi felul în care Bogdan Olteanu a sabotat discutarea Legii lustraţiei în Camera Deputaţilor (acţiune pentru care i s-a decernat diploma „Secera şi ciocanul” din partea Societăţii Timişoara). Nu este onest să uiţi cum au condamnat Raportul şi gestul preşedintelui diverse formaţiuni politice gen Partidul Conservator al lui Dan Voiculescu şi Partidul Noua Generaţie al lui Gigi Becali, precum si Partidul Comuniştilor al lui Voronin.

Nu este corect să ascunzi sub lespedea uitării campaniile delirante împotriva ideii însăşi de condamnare a Securităţii, a aparatului de partid, a politrucilor din cultură.

Poate că este cazul să le-o spunem franc celor care cultivă, pe faţă sau pseudo-subtil, discursul infamiei: nu suntem cu toţii mancurtizaţi. Este de-a dreptul neonest să eludezi tema absolut vitală a democratizării arhivelor naţionale şi a dosarelor ajunse în fine la CNSAS. Voinţa politică nu se confundă cu arbitrariul.

Preşedintele nu emite ordonanţe guvernamentale, nu poate obliga parlamentul să voteze într-un fel sau altul. Nu este, orice ar spune denigratorii săi, un fel de “master puppeteer”, un fel de Richelieu, un personaj din spatele draperiilor specializat în intrigi florentine. Nu este Lukaşenko ori Chavez.

A-l compara pe Traian Băsescu cu Nicolae Ceauşescu, aşa cum o face Ion Iliescu, este pur şi simplu o ignominie. O spun cu deplină răspundere a cuvintelor mele, ca autor al istoriei politice a comunismului românesc numită „Stalinism pentru eternitate” (Polirom, 2005).

Trebuie să fii tu însuţi cu totul debusolat istoric pentru a recurge la această analogie năucitoare. În loc să debiteze asemenea enormităţi, Iliescu şi-ar face un serviciu dacă ar citi volumul de documente din istoria comunismului românesc editat de Mihnea Berindei, Dorin Dobrincu şi Armand Goşu (Humanitas, 2008) şi publicat sub egida Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România.

I-ar împrospăta poate înşelătoarea-i, extenuata-i memorie. Există adevăruri de bun-simţ, evidenţe factuale care par să fi fost uitate de profesioniştii denigrării cu ale lor aiuritoare scenarii conspiraţioniste.

Oricum l-am privi, Traian Băsescu este un om politic ce se remarcă prin francheţe, prin curajul opţiunilor făţişe, asumate cu probitate. Nu pretinde că este altcineva. Nu poartă măşti.

Place sau nu, acesta este stilul politic al lui Traian Băsescu. Un stil şi un set de valori care îi vor îngădui în al doilea mandat să înfăptuiască un deziderat al celor care cred că Revoluţia din decembrie 1989 a fost una anticomunistă: întemeierea unei Noi Republici. Una care să rupă definitv cu trecutul mocirlos şi să reafirme valorile ireductibile ale adevărului, încrederii şi onoarei. Una care să înceteze a mai gira somnolenţa unei eterne mişcări greviste bine remunerate care se numeşte parlament.

Reacţiile isterizate la propunerea de referendum nu fac decât să demonstreze faptul că aveam de-a face cu o clasă politică aflată într-o gravă criză de identitate. Traian Băsescu a anunţat decizia sa de a susţine reforma sistemului politic nu azi, nu ieri, ci de câţiva ani. Ceea ce s-a instalat în conştiinţa publică drept inamovibil nu este o fatalitate.

Conturul acestei Noi Republici începe să se întrevadă acum când ne aflăm în pragul unei regândiri a parlamentarismului românesc. Recent, Ioan Stanomir a remarcat excelent în „Revista 22”: „Conjunctura de faţă este hârtia de turnesol ce relevă impasul statului nostru. Un nou proiect politic şi constituţional este alternativa la catastrofă. Moderaţia şi viziunea de perspectivă sunt cărămizile pe care se poate ridica o Nouă Republică.”

Aşadar „les jeux ne sont pas faits”. Conservatorismul schimbării, un proiect în care unii dintre noi se obstinează să creadă, poate duce la o renovare a unei lumi altminteri înţepenită, coruptă şi sufocantă.

___________________________________________________________

NOTA BENE, avp : sper ca prietenul Vladimir Tismaneanu si redactia care a publicat editia princeps a articolului  nu se vor supara pentru ca l-am preluat si noi aici, indicand sursa originara, asa cum se cuvine: http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/869737/SENATUL-EVZ-Spre-o-Noua-Republica-Dincolo-de-zumzetul-calomniei-si-al-minciunii/

 

Reclame

53 răspunsuri to “Antologia mea: „Spre o Nouă Republică: Dincolo de zumzetul calomniei şi al minciunii”, de Vladimir Tismaneanu”

 1. AVP Says:

  Asta e situatia, natia & tratatia. Daca vom sta cu ochii pe actualitatea cea mai cea, bleojdindu-ne la tot felu de nichipercea, care una zic azi, alta ieri, alta maine, si alta poimaine, ca sa nu mai vbim de viitoru mai mult decat apropiat si de trecutu semiindepartat, vom avea ce meritam si ce am cautat, de altfel: o viziune Ro de rahat 🙂

  Cand nici dupa etatea de 40 de anisori, pe care o au cei mai multi dintre visitorsii mei of hypernori, n-ai priceput ca adevaru nu poate sta decat intr-un om confirmat / verificat de faptele din viata sa, iar nu de gargara sau de imaginatia sa, oricat de stralucite sau contingentale ar parea, fii sigur ca nu vei mai pricepe mare lucru, nikagda.

  Si-atunci, de ce sa ne mai miram ca Romanica e ultima din Ioropa, si sa zicem merci ca inca mai e si asa, n-asa?

  Hai pa

 2. despinavestea Says:

  Mersi AVP-
  daca poti regleza-imi este mai usor sa intru.
  Voi incerca sa folosesc Firefox-il am pe celalalt calulator si daca merge, il voi instala si aici.
  Si eu am remarcat ca Basescu dansa in timp ce ministri demisionau.
  Incept sa folosesca sindicalisti drept mineri.
  Sa vedem pana unde ajung

 3. Stely Says:

  AVP,
  Ma bucur ca ai pus azi ,aici,articolul luiV.Tismaneanu dinEv.Zilei.Este reconfortant ,atit ptru T.Basescu ,cit si ptru cei care il sustin.Cred ca e momentul sa iasa din somnolenta si alti luptatori anticomunisti ori „intelectualii lui Basescu”,care ,parca s-au speriat de eticheta pusa si stau ascunsi ca strutul..
  Este timpul sa ia exemplu de la V.Tismaneanu si sa-si exprime sprijinul lor fara echivoc.Ma bucur deasemenea ca si tu ,in sfirsit ,ai gasit un” comilton”, adevarat si de valoare,asa cum ti-ai dorit intotdeauna.Apelul catre Europa a fost redescoperit si repus in valoare de V.Tismaneanu,dupa atitia ani de peregrinare prin beciurile securitatii sau mai nou prin „hyperspatziu”.Sunt mindra ca sunt si eu o admiratoarea si „pupina ” 🙄 celor mai adevarati „heroi”anticomunisti si anti „sistem ticalosit”..

 4. theo Says:

  ar trebuii si sindicalistrii, sictiriti pe toate forumurile si bolgurile,

  niste nerusinati care s-au pus in slujba psd-pnl.

 5. Stely Says:

  Despina,… gata ?ti-ai reglat -o bine ? 😀 Sa-mi spui cum ai facut … :oops :

 6. AVP Says:

  Despy, Basescu si echipa sa de imagine au zeci de mesaje electorale pentru tot atatea targeturi. Tot ceea ce ni se pare noua discordant in mesajul unui politician inseamna ca e adresat altei tzinte, din care noi nu facem parte. Noi trebuie sa-l sustinem pe omul nostru (care e) bazandu-ne pe mesajul ce ne leaga de el, nu pe ceea ce ne-ar putea desparti.

  Base stie clar cine se afla-n spatele „sindicalistilor”, a antenelor si-a irealitatilor, si ce vor; oricat i-ar didili sau chiar lingusi pe astia, ar fi zadarnic; de aceea, el isi concentreaza mesajele spre tzinte din afara acestor zone. Dupa ce si-a luat grija ca adversarii ar putea denatura alegerile folosindu-se de structurile administratiei publice (desi acest risc nu este integral inlaturat, vezi bine), echipa Base pune in practica regulile elementare de marketing politic. Atata tot.

 7. AVP Says:

  Stely & friends, parerea mea e ca Volo, coordonatorul Raportului de condamnare a Iepocii, ar trebui sa ia initiativa unui altfel de apel de sustinere al lui Basescu, tot in numele intelighentiei critice Ro, da, insa apeland inclusiv la intelighentia raspandita pe Internet. Lumea de hartie – din care s-au lansat pana acum toate apelurile Ro – si-a trait traiu, si-a papat malaiu, aloo.

 8. AVP Says:

  Ok, ma retrag catva timp. Voi continuati-va dezbaterea, functie de „ferestrele” disponibile.

 9. Stely Says:

  Theo,
  Cit crezi ca pot sa-si permita sa tulbure linistea publica ?.. Sunt mizerabili si iresponsabili..Sindicatele(liderii lor) au ajuns sa fie mai hiene decit politicienii.Bietii sindicalisti de rind !Ei nici nu stiu ca sunt folositi pe post de ghiulele in lupta politica ..Liderii lor isi umfla buzunarele cu bani de la Patriciu si Vintu ,iar ei se lasa folositi…Ma uit la prof.Hancescu de la Slobozia ,cum vorbeste ,cu vocea timorata ..de rusine,de frica ?Il cunosc .Este un prieten al sotului meu..Ajunsesem sa ma supar pe sotul meu ,care in prag de pensie ,mergea la toate actiunile organizate de el.Iata ,pe sinarea lui,Hancescu este mare lider la nivel central si manipuleaza fara rusine profesorii .Sunt curioasa citi vor pleca de la Slobozia.?

 10. dora Says:

  AVP,

  foarte buna initiativa ta de a aduce aici voci autorizate,opinii pertinente si analize obiective.Volo(cum ii spui tu) trebuie sa se implice in campania pentru pirat.Intelectualitatea nu poate sta pe margine intr-un moment crucial ca acesta .

  Mi-e rusine ca am avut ieri o clipa de indoiala si mi-a fost teama de sacrificarea lui Bocut. Miscarea piratului a fost bine gandita,cu toate variantele posibile.Se vede clar ca el ii cunoaste mai bine pe kkanari.

  ps.Da! Am jucat sah de performanta si in masura in care sanatatea ma ingaduie ,joc in continuare. 🙂

 11. dora Says:

  Scuzati-ma! Va salut pe toti cu drag! 😆

 12. dora Says:

  Fetelor!

  Nu degeaba radea pe sub mustatza Ilovici&Co.Se bazeaza pe „minierii” reformati in sindicalisti.

  Este o metoda deja verificata.Urmeaza multumirile de rigoare si …promisiunile. 🙂

 13. IONUT Says:

  Ministrii PDL va trebui sa-si apropie consilieri pe domenii superinteligenti si devotatii
  ideii de a scoate tara din aceasta criza blestemata.
  Schimbarea la fata a ROMANIEI poate fi posibila.

 14. cc Says:

  @avp&vladimir

  ACUM AM SOSIT DIN GERMANIA.
  GRUIA FLORUT A PREGATIT MATERIALUL DE CARE V-AM VORBIT.
  AM SA VA CONCTACTEZ PERSO.

  ps.acum aveti numai un filmulet postat pe NET.

 15. Stely Says:

  Dora, Servus !
  Ce faci ? Crezi ca vor iesi teferi din balamucul asta?Eu nu m-am indoit nici un pic de T.Basescu.Am inceput sa ma indoiesc de E.Boc ,de aci incolo..Cum va trece peste criza asta?..Haitele peneliste sunt in delir total.Simt miros de singe si sunt gata de atac.Acum se reinnoada concubinajul cu PSD..Vor fi motiuni de cenzura plus ca va trebui sa treaca guvernul nou ales.Doar sa fie cit se poate de bine pregatiti..
  Cred ca trebuie un guvern , acum ,care sa fie validat de parlam.Acesta sigur va cadea,dar sa mearga interimar pina dupa alegeri..
  Voi ce stiti?.Deocamdata nu apare nimic „,pe surse”?..Trebuie gindit pe termen scurt,mediu si mai lung ….
  In concluzie ,Dora:ai atacat cu” regina”,cu „nebunii „sau cu” tura ?”..
  Si eu joc sah..dar nu de performnta ..Te admir ptru asta .Felicitari!..
  Eiii,ma laud si eu cu tenisul de masa.,in tinerete am luat locul doi pe judet 🙄 ,iar ceva mai tirziu am fost la mai multe concursuri pe tara cu ” corul de camera”al Casei de cultura … 😀 .
  iar mai tirziu

 16. Emil Says:

  Pentru informarea dvs : cei care cred ca PDL-ul o sa traga de cele 45 de zile de interimat , de frica prezentari in parlament a unui nou guvern , cu TOATE POSTURILE OCUPATE DE MIN I9STRI TITULARI , vor avea o mare surpriza , cit de curind ! 🙂 🙂 🙂

  Am avut o premonitie , din nou ! eheeeeeee …. se facea ca noul guvern , format doar din ministri pdl ( dar sustinuti in parlament de o majoritate formata din udmr , alte nationalitati si fii risipitori fugiti din din psd si pnl ) va reusi sa treaca de votul de investitura fara nicio problema !!

  Ba chiar cu mai multe voturi decit cele 18 lipsa de la alegerile generale

  eheeeeeeee ……

 17. Stely Says:

  IONUT,
  Asa cred si eu ..Le tin pumnii .Imi este teama ..Crezi ca vor putea sa se concentreze in vacarmul asta?

 18. Radu Humor Says:

  @ IONUT :
  „Ministrii PDL va trebui sa-si apropie consilieri pe domenii superinteligenti si devotati” .
  Da, mai Ionut, s-ar parea ca veti/vom ramane fara vreo doua bloguri portocalii, titularii carora fiind nevoiti sa-nchida, plecand cu treburi urgente la guvern, care pe post de secretar de stat, care pe director general, ba pe la Cultura( buna si agro 😆 ) , ba pe la servicii :mrgreen: 🙄 😆

  Vad ca lui @ Emil deja ii tine locul @Viorel, iar daca pleaca si El, vine @C incetinel 😆

 19. Stely Says:

  Emil,
  Sa dea Domnul ! Sa se adevereasca si ce zice R.Humor 😀 ..
  Radu H,..dar eu unde sunt ? eheeeei !

 20. agaX Says:

  Vad ca s-au reactivat talentele de sahisti pe-aici. Ma pricep si eu, asa ca va explic partida asta pe-ntelesul tuturor filozofilor produsi de scoala romaneasca.

  PDL joaca cu albele, o partida fara cusur, felicitari. Strategia: gambit surpriza a pionului de rind. Atacul se da la ofiter. Negrul muta pe loc. Albul ia la MI-1. Negrul iese de pe tabla, cu turnuri, cu herghelie, cu nebuni. Rege alb, cu printesa la Bruxelles, joc si voie buna. Mate pioni chioraie doct. De foame.

 21. Radu Humor Says:

  @Stely
  daca nu vrea, sau nu poate @C 😳 , urmezi tu 😉

 22. Stely Says:

  Agax,
  Ai uitat nebunul ..Unde e ?Nebunul tau o ia brambura ca un”diliu”pe tabla de sah.. „D

 23. Stely Says:

  Radu,
  am sa ma descurc de minune ..Ai sa vezi ..

 24. dora Says:

  Stely:din pacate mi-a fost teama pentru Bocut.In legatura cu interimatul,este constitutional si se poate prelungi 45 de zile.Degeaba ies serpii din vizuine,pot musca dar,venin numai au,l-au pierdut prin muscaturile de pana acum.Totusi,portocaliii nostri au eu o strategie pentru orice situatie.Cum vor proceda,nu stiu. Eu joc foarte bine cu nebunii, cad mai usor in cursele pe care le intind.

  Te invidiez pentru talentul de cantareatzasi te felicit totodata.Ador muzica ,am multe abilitati,dar nu pot sa cant.Este un complex….de multe ori resimtit. 😆

 25. Emil Says:

  iar daca , totusi , Tiranul -Dictator o sa vrea sa se razbune pe bietii pesedaci cu Prostanacu-n frunte – si sa-si bata putin joc de ei , va aduc aminte ca in afara de Dan Nica ( care este deja aut din guvern) TOTI CEILALTI MINISTRI PSD SUNT OBLIGATI DE LEGEA RASPUNDERII MINISTERIALE SA SE PREZINTE LA SEDINTELE DE GUVERN PINA CIND DEMISIILE LOR AJUNG LA COTROCENI , SUNT ANALIZATE TEMEINIC SI APOI APROBATE DE domnul PIRAT !!

  Adica , intre 1 si 15 zile calendaristice !!! 🙂

  eheeeeeeeeeeee !!!

 26. dora Says:

  Emile,

  si tu ai fost sceptic si ne-ai tras o scenarita au,au…….auzi Boculetu’umilit.A fost necesar un timp de gratie sa nu se creada ca ,pedelistii sunt atat de nerabdatori sa scape de kkanari. Le mai intindem o mana,inca una si daca partenerii „sacrifica”Romania pentru un singur om ,sa le fie tzarana usoara.

  Pentru ce l-ar fi demis piratu pe primul ministru ?Asta insemna ca se dorea cu adevarat mentinerea coalitiei,ceea ce contrazice intreaga strategie de pana acum.A fost lovit vice-premierul pesedist,asa cum kkanarii au lovit in „slabiciunea”piratului EU. 🙂

 27. dora Says:

  Emile si de aceste 15 zile este nevoie pentru a respecta timpul rezervat mutarilor.Na!….iar ma gandesc in termeni sahistici hi,hi,hi….:)

 28. Emil Says:

  Dora , unde naiba am zis eu ca-l demite pe Boc ???

  Asta a spus Blaga si Oltean , si asa si era ! Basescu ori il destituia pe Nica ori pe Boc , cale de mijloc nu exista !

  Si ,da ! Mentin ceea ce am afirmat : Boc a fost umilit in momentul cind Nica a stat la masa guvernului , linga Boc , fara ca Basescu sa-si faca mila de el si sa semneze destituirea lui Nica macar cu 10 minute inainte de sefintza de guvern ……

  Eu zic ca am fost destul de clar , nu stiu cum de ai inteles tu taman invers !! 🙂

  Chiar ca de data asta l-am compatimit pe Boc , sincer !

 29. Stely Says:

  Ce dobitoci !” Bursa zvonurilor”, prezinta un guvern care mi se pare de provizorat ..
  P.S .Dora,acum ma hranesc din optimismul vostru..Daca si tu esti sigura ca „mutarile”pedelistilor sunt bune,atunci ma las pe mina voastra….intr-un cuvint …manipulata .. 😀 Cel putin Thor a dat niste informatii destul de imbucuratoare.

 30. Emil Says:

  Dora , nu se va recurge la umilirea ministrilor psd ….. unii dintre ei sunt chiar dezamagiti si suparati pe Prostanac , pentru ca au primit ordin sa -si dea demisia …..

  Am mai spus ca nu vor trece nici macar 10 zile si vom avea guvern nou , pdl , care o sa gaseasca sprijin si majoritate in actualul parlament !

 31. theo Says:

  hai sä fim optimisti.

  cititi pe blogul lui V: DANCU:

  EXCELENT:

  NU ESTE NICI O CATASTROFÄ:

  PRESEDINTELE ESTE ASA CUM TREBUIE:

  LE-A DAT POSIBILITATEA SÄ STEA IN GUVERN:

  AU AMBATZ; – ORDIN DELA KGB SOLIDARI – PROSTESTE:

 32. theo Says:

  DACÄ AVEAU COLOANÄ VERTEBRALÄ; MINISTRII psd; PUTEAU SÄ SPUNÄ , AVEM PROECTE; TREBUIE SÄ LE DUCEM LA bun inceput.

  dar ministrii PSD sunt carpe.

 33. AVP Says:

  cc – astept materialul lui Gruia Florut.

  Dora, intr-o zi o sa te provoc la o partida de sah orb, in direct si subt cuvant de onoare ca nimeni nu triseaza.

  Stely – imi inchipui ce mumos canti.

  Emil – ai ramas acelasi Tata Omidu, orice ar zice invidiosu de Radu Humor. Asteptam alte stiri proaspete.

  ps. Momentano, dupa ce am terminat de manipulat doua tone de lemne de foc, dupa cum va spuneam ieri, sunt consemnat in bucatarie, in fata unui morman de 10 kg gogosari, pe care tre sa-i decapez (sotioara fiindu-mi bolnavioara, iar mama soacra a cam obosit si ea…) Asta e situatia. Bine macar ca nu tre sa particip la forum in smoking… 🙂 Mai vbim.

 34. orangeskorpion Says:

  buna seara, tuturor..

  spor la treaba, avp, la decapitat gogosari!
  🙂

  pdl + piratul se descurca excelent…..dar nu va fi ushor nici mai departe!

 35. cc Says:

  EXPO HORIA DAMIAN ORGANIZATA DE RADU VARIA
  VERNISAJ
  RADU VARIA SI AI LUI INVITATI LA MOGOSOAIA

  http://video.searchromania.net/video_WfG2UHEYOtQ/horea_damian-_pictur%E4_palatul_br%E3_ncovenesc_mogo%E5_oaia_-film_de_murivale

  iar aici:

  EXPO HORIA DAMIAN ORGANIZATA de FLORUT GRUIA LA MUZEUL DE ARTA CONTEMPORANA:


  @AVP
  dupa ce termini cu gogosarii imi spui si mie care este parerea ta????

 36. Stely Says:

  AVP.
  Te felicit, ptru grija si ajutorul dat , in gospaodarie si in bucatarie..Sanatate si numai bine ptru cele doua doamne !
  P.S .cint romante si corale ..soprana 🙄

 37. Radu Humor Says:

  pdl + piratul se descurca excelent…..dar nu va fi ushor nici mai departe!

  da ! se descurca, dar numai lor le foloseste si probabil unora dintre voi, pentru ca tara asta se duce naibii, din cauza unui bolnav de putere.
  Viorele , macar tu ar trebui sa ai ceva fiori pe sira spinarii, cand vezi spre ce ne indreptam :mrgreen:
  Sau acum daca esti in tabara portocalie te doare-n spitz de restul 8) ?!
  Cand va veti trezi , va fi prea tarziu si pentru voi, unelte folosite si apoi aruncate la magazia cu vechituri.
  Voi ori nu stiti ce-i aia dictatura, ori faceti parte din ea :mrgreen:
  Ca prosti , din pacate , nu sunteti 🙄

 38. Stely Says:

  Orangeskorpion,
  Ma simt f.bine cind va vad multumiti de pd-l si T.Basescu..Cred si eu ca se vor descurca ..Tot raul spre bine..Sper sa se construiasca o majoritate destul de confortabila … Oare sa fie posibil ?M-as bucura sa-i vad cum isi rod unghiile de ciuda..

 39. despinavestea Says:

  Thor,
  Mersi pentru info.

  Abia astept primul guvern PDL-curat, votat de Parlament.

  Atunci va fi ZIUA CEA MARE !!

 40. Radu Humor Says:

  Au mai fost niste naivi care s-au bucurat la instaurarea primului guvern Petru Groza :mrgreen:
  Se pare ca unii din voi ati beneficiat totusi de el, daca nu direct, macar prin rude directe 8)

 41. Stely Says:

  Radu Humor,
  Tu stii ce e aia dictatura? Ma indoiesc ..Cred ca ar fi cazul sa iei niste lectii de stiinte politice…Ori esti tinar si n-ai cunoscut dictatura lui Ceausescu ,ori ciuda si ura ti-au luat uzul ratiunii.
  Pe 22 noiembrie vor fi alegeri prezidentiale.Tu ,eu si inca 6-7 milioane de romani vom merge la vot si vom pune stampila pe candidatul preferat.Candidatul preferat ptru mine este acela in care imi investesc increderea ca imi va respecta cerintele si dorintele .Eu imi fac un set de principii si valori pe care doresc sa mi le indeplineasca .Asa am facut si cind l-am votat in 2004 ..Am fost cu ochii pe el si am vazut ca face eforturi sa se tina de cuvint..Stiu ,nu le-a realizat pe toate ,dar principiile nu le-a incalcat..Nu este dictator..Daca ar fi fost ,ar fi facut mult mai multe,dar tocmai ptru ca respecta separatia puterilor in stat ,nu a putut sa faca tot ceea ce a promis..
  Nu a putut sa-i faca pe judecatorii care-l judeca pe Patriciu,Copos,Nastase,Remes,Vintu etc..sa dea verdictele in timp rezonabil..Le ceream noi cit si UE ,iar T.Basescu cu atit mai mult..
  Judecatorii au crezut de cuviinta sa-l sfideze pe el si pe noi iesind din tribunale saptamini in sir ptru salarii nesimtite.Daca ar fi dictator ar da cu ei de pamint ,ca eu asa mi-as fi dorit..Dar a fost umilit in fata tarii si sa nu a putut sa-i oblige sa-si reia lucrul..Asa face un dictator?
  Hai sa fim seriosi !

 42. Radu Humor Says:

  Si inca ceva, probabil va reusi prin coruptie si cumparari de constiinte a unor lichele asemanatoare lor, sa treaca de Parlament , dar la ce ne foloseste noua romanilor ca avem un presedinte atat de smecher si sforar, mai ales ca toate nu-i folosesc decat lui :mrgreen:
  Daca-si folosea smecheria in relatiile cu FMI, UE sau banci pentru a despovara tara asta, DA !
  Dar asa ?????

 43. orangeskorpion Says:

  radu,

  1. spun ca si stely ca NU ai trait niciodata in dictatura lui ceasca sau prea putin…

  2. stii, probabil, ca nu-i agreez pe pesedisti, da??
  dar iti recomand acest link…

  http://vasiledancu.blogspot.com/2009/10/10-minciuni-despre-criza-politica.html

  daca vei fi onest si vei judeca totul la rece, atunci vei concluziona singur ca NU basescu ne duce spre dictatura….

  totul este sa fii onest (macar cu tine insuti)

  🙂

 44. AVP Says:

  @cc – bine, am priceput ca egzista doua tabere rivale care-si disputa promovarea lui H.Damian (Horea Damian sau Horia Damian ? 🙄 ), spre a-si trage spuza prestigiului celebrului artist pe propria-si pita, insa un lucru nu-nteleg: artistul, el insusi, cu cine tine, mey ? 🙄 Si de ce a acceptat ca lucrarile sale sa fie impartite intre cele doua tabere ? Sau de ce evenimentele cu pricina s-au derulat in acelasi timp ?

  Imi e destul de clar ca pe de o parte stateau ciopor, cica patrunsi de fior hartistic si de respect fata de creator, clientii din protipendada culturaloido-oficiala a vechiului regim (alde Nastass, Beligan, Nicolesco, Margineanu, Oroveanu, Octavian, Voican Voiculescu, Pastina et aliis ejusdem farinae si ca agapa culinara – de la care nu putea sa lipseasca un gurmand suptire si prodigios, l-am numit pe dl Plesu – a fost „in fatza catre lac”), iar pe de alta parte, ceata lui Base de la Muzeul de Arta Contemp., cu lupii tineri sau cu batranii oportunisti ai tuturor regimurilor in preajma Dictatorului in nucce, cum ar veni, care intre noi fie vba se simtea in fosgaiala elitei plastice, gata sa poope in roza vanturilor, ca si rivala, la rigoare, ca un Pirat in sala de oglinzi a luvrurilor imperiale.

  In rest, dupa ce vei termina cu admonestarea lu avp, poate-ti vei spune si tu parerea, in spe, bre.

  @Humor – puschea pre limba. Caci daca Base ista chiar va deveni Diktator, ar trebui sa se teama toti cei ce l-au injurat in chor ca pe cel mai mare criminal si depravat al tutulor timpurilor. Printre ei, si tu… 😳 Pariez insa ca Diktatoru Base va fi si mai injurat dupa ce va incepe sa-si exercite al doilea diktat si asa va fi pana cand, in fine, il va fi terminat. Abia preste o generatie sau doua de injurat, porcait si scuipat de la boboru ce nu l-a meritat, abia atunci urmasii prostilor de altadat vor pricepe adevaru adevarat: si anume, faptu ca Base ista se va fi sacrificat spre a-asi (re)moderniza boboru cam de rahat… 😳 Bun baiat, n-asa?

 45. Radu Humor Says:

  Dintre toate aranjamentele pe ministere, cel mai potrivit mi se pare cel cu Boc la MEC, ca vorba nepotelului meu :
  – De acum vom avea si noi leplezentant in ministel, ca sa putem face gleva, cand ne intelzice ulata de educatoale ,sa stam mai mult de cinci minute in pauza de fumat
  🙄
  Osk
  Ma duc sa vad ….

 46. AVP Says:

  Off topic: my Thor, dupa ce atinsesem un varf conjuctural imediat dupa lansarea intempestiva de acum cateva zile, augmentata fericit de abandonu-ti sacrificial nefelixit, azi ma indrept catre un nou varf istoric de vizualizari… 😉 Ghici, cate… ❓

 47. Radu Humor Says:

  Osk
  Da! Mult adevar, dar destul de escamotat !
  Pentru mine VDancu ramane mare prin acel :
  Final previzibil
  ( Intr-o zi toti se vor prinde )

  Vine ca o manusa, si-ti multumesc ca mi-ai adus aminte de acest articol 🙄

 48. despinavestea Says:

  Astept si eu raspunsul lui Constans privind cele 2 tabere.

 49. cc Says:

  @avp

  tinem legatura…..
  eu am incercat sa-ti ofer citeva indicii in postarile anterioare(si la alte teme propuse de tine saptamina trecuta)

  EXPOZITIA DE LA MNAC A FOST BOICOTATA DE TOATA MEDIA TICALOASA ROMANEASCA.
  (o mare contributie la acest boicot a avut-o chiar DIRECTORUL MNAC OROVEANU&CO de mai sus)-iti spun asta din surse sigure.
  DE CE?
  CARE ESTE CAUZA?
  cred ca ai sezizat CEVA ….CEVA(DAR….. mai este mult pina DEPARTE+)

 50. Stely Says:

  AVP,
  Numai lui Thor ii spui? 🙄
  Crezi ca R.Humor s-a speriat de previziunile tale ?.. sau nu se clatina nimic in gindirea lui ? Am totusi sentimentul ca o spune din convingere.. Vad o amaraciune si chiar o teama..Eu cred ca ar trebui sa fim mai ingaduitori cu el si sa-l asiguram ca nu trebuie sa se teama ..Sa spunem ca trebuie sa aiba incredere in noi ..Nu avem nici un interes ..Tu fiind un ex.fara tagada ..N-ai sustine pe cineva cu tendinte dictatoriale ,nici mort…Macar in tine sa aiba incredere..

 51. cc Says:

  CORECT

  ,,Imi e destul de clar ca pe de o parte stateau ciopor, cica patrunsi de fior hartistic si de respect fata de creator, clientii din protipendada culturaloido-oficiala a vechiului regim (alde Nastass, Beligan, Nicolesco, Margineanu, Oroveanu, Octavian, Voican Voiculescu, Pastina et aliis ejusdem farinae si ca agapa culinara – de la care nu putea sa lipseasca un gurmand suptire si prodigios, l-am numit pe dl Plesu – a fost “in fatza catre lac”…),,

  ………………………………………………………
  ………………………………………………………
  …………………………………………………………

  ,, iar pe de alta parte, ceata lui Base de la Muzeul de Arta Contemp., cu lupii tineri sau cu batranii oportunisti ai tuturor regimurilor in preajma Dictatorului in nucce, cum ar veni, care intre noi fie vba se simtea in fosgaiala elitei plastice, gata sa poope in roza vanturilor, ca si rivala, la rigoare, ca un Pirat in sala de oglinzi a luvrurilor imperiale…,,

 52. cc Says:

  @AVP cred ca ai SESIZAT CEVA?

 53. AVP Says:

  Postare noua ! 🙂


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s